Pages

Friday, September 25, 2015

Bergerak ke Mina melontar


Makkah: Selepas berwukuf di Arafah, jemaah haji Malaysia kini berada di Mina bagi melaksanakan ibadat melontar.

Jemaah haji yang menyelesaikan ibadat wukuf di Arafah bermabit di Muzdalifah dan pergi melaksanakan ibadat melontar Jamrah Kubra di Mina pada 10 Zulhijjah iaitu semalam.


Mabit di Muzdalifah ialah berada di Muzdalifah sepanjang malam hingga pagi atau berada di Muzdalifah seketika selepas tengah malam.

Pada masa sama, umat Islam di sini menyambut Aidiladha dengan ribuan jemaah memenuhi Masjidilharam bagi menunaikan solat sunat Aidiladha pada jam 6.40 pagi waktu Arab Saudi.

Bagi melancarkan pelaksanaan ibadat melontar bagi musim haji tahun ini, Tabung Haji (TH) memperkenalkan garis panduan baru membabitkan wakil melontar.

Pengarah Operasi (Bimbingan) TH Tengku Abdul Aziz Raja Abdullah berkata, garis panduan itu dinilai dari segi hukum syarak, kesihatan dan undang-undang pemerintah.

Menurutnya, sebelum ini jemaah haji yang tidak mampu melaksanakan ibadat berkenaan mewakilkan kepada orang tidak dikenali.

“Apabila tidak dikenali, jemaah haji tidak tahu yang orang diwakilkan melontar atau tidak.

“Jika jemaah haji tidak yakin wakil itu melontar atau tidak, akan menyebabkan jemaah haji was-was sama ada betul atau tidak amalannya,” katanya ketika ditemui.

Tengku Abdul Aziz berkata, bagi mengatasi masalah itu, pada tahun ini wakil dan jemaah haji yang sakit perlu mengisi borang.

Katanya, ia juga perlu mendapat kelulusan pembimbing ibadat haji TH dan pegawai perubatan TH.

“Doktor sahkan sama ada jemaah haji berkenaan berkemampuan atau tidak melontar atau sakit berterusan.

“Jemaah haji itu perlu berjumpa pembimbing ibadat kita yang akan mengambil beberapa kriteria sama ada dia layak atau tidak diwakilkan melontar,” katanya.

Menurutnya, jika saringan gagal jemaah haji berkenaan perlu melaksanakannya sendiri.

“Ada kalangan jemaah haji kita ketika hendak pergi melontar memberi alasan tidak sihat, pada hal dari segi kesihatan menyatakan dia sihat.

“Kami tidak boleh sewenang-wenangnya dari segi hukum meringankannya sedangkan dia mampu melontar,” katanya.

Sekiranya wakil menepati kriteria katanya, jemaah yang sakit perlu dihubungi segera apabila ibadat berkenaan sudah disempurnakan.

Beliau berkata, makluman itu penting kerana ada kaitan dengan tahlul.

“Jika tidak melontar atau lewat melontar bererti jemaah haji itu tidak boleh tanggalkan kain ihram, jadi apabila wakil maklumkan sudah melontar barulah jemaah haji berkenaan boleh tanggalkan kain ihram.

“Sebab itu, kami perlu satu garis panduan khusus memastikan wakil benar-benar laksanakan ibadat itu untuk pesakit tadi,” katanya.

Artikel ini disiarkan pada : Jumaat, 25 September 2015 @ 6:31 AM

JEMAAH haji bersedia untuk melontar di Jamrah Kubra selepas bermabit di Muzdalifah.
- See more at: http://www.hmetro.com.my/node/80070#sthash.anhQ1i6C.dpuf

11 kereta mewah ‘tambat’ kekasih


Beijing: Kaedah unik seorang lelaki menggunakan kereta mewah yang disusun dalam bentuk hati ketika melamar teman wanitanya nyata berjaya.

Lelaki berkenaan yang berhenti belajar di sebuah universiti, namun cukup kaya selepas menjadi Ketua Pegawai Eksekutif syarikat sehingga mampu menyewa 11 kereta mewah itu semata-mata untuk melamar kekasihnya.

Pasangan itu bercinta sejak di sekolah menengah dan gadis terbabit kini pelajar di Universiti Guangzhou. Mereka jatuh cinta ketika menjalani latihan ketenteraan.

Ketika melamar teman wanitanya, si lelaki meletakkan kereta mewah berkenaan supaya membentuk lambang hati sebelum membunyikan hon dan muzik dengan kuat untuk menarik perhatian kekasihnya supaya keluar ke balkoni biliknya.

Gadis berkenaan turun menemuinya sebaik melihat usaha kekasihnya itu dan terus bersetuju selepas lelaki itu melutut dan melamarnya. - Agensi

Artikel ini disiarkan pada : Khamis, 24 September 2015 @ 6:18 AM

KERETA mewah disusun dalam bentuk hati.
- See more at: http://www.hmetro.com.my/node/79863#sthash.Au5inbiI.dpuf

Mohon monyet diberi hak cipta gambar selfie


San Francisco (Amerika Syarikat): Sebuah pertubuhan hak asasi haiwan memfailkan saman di sebuah mahkamah di sini bagi mengisytiharkan seekor monyet diberikan hak milik gambar selfie yang dirakamnya sendiri.

Pertubuhan Layanan Beretika untuk Haiwan (PETA) memohon supaya monyet itu diberikan hak terhadap gambar selfie yang dirakamnya di Indonesia pada 2011.

Monyet yang dikenali sebagai Naruto itu merakam gambar selfienya menggunakan sebuah kamera yang dipasang jurugambar Britain, David J Slater.

PETA menuntut mahkamah mengisytiharkan Naruto adalah jurugambar dan pemilik yang sah gambar berkenaan.Pertikaian hak milik gambar itu tercetus pada tahun lalu selepas sebuah laman sesawang, Wikimedia Commons menyiarkan semula gambar selfie itu dengan label milik umum.

Slater kemudian meminta Wikimedia memadamkan gambar itu kerana mendakwa imej berkenaan adalah miliknya.

“Saya yang memasang kamera dan monyet itu hanya menekan butangnya,” kata Slater.

Bagaimanapun, Wikimedia enggan memadamkan gambar itu dengan alasan ia bukan milik Slater kerana dia tidak merakamkan imej berkenaan sendiri.

PETA dalam satu kenyataan menegaskan bahawa, undang-undang di Amerika Syarikat tidak menghalang haiwan memegang hak cipta.

“Naruto sendiri yang merakamkan gambar, oleh itu haiwan berkenaan memegang hak terhadap imej berkenaan sama seperti manusia,” katanya. - Agensi

Artikel ini disiarkan pada : Jumaat, 25 September 2015 @ 5:37 AM

GAMBAR selfie Naruto yang dirakamkan sendiri haiwan itu.
- See more at: http://www.hmetro.com.my/node/80021#sthash.BVpCa73d.dpuf

Muka hilang dimakan virus misteri


Ho Chi Minh: Seorang lelaki di sini dijangkiti sejenis virus misteri yang memakan daging sehingga menyebabkan mukanya hampir hilang.

Huynh Van Dat, 51, dijangkiti virus berkenaan sejak 11 tahun lalu dan kini dia tidak mempunyai mata, hidung dan mulut.


Isteri Van Dat, Huynh Thi Trieu berkata, suaminya mula dikesan dijangkiti virus itu pada 2004 apabila hidungnya sering berdarah.

Tidak lama selepas itu, Van Dat mendapati ada cecair masuk ke dalam hidungnya setiap kali dia minum.Doktor yang merawat Van Dat memberitahu, dia ada masalah di dalam hidung dan ia boleh dipulihkan melalui pembedahan.

Bagaimanapun, selepas pembedahan dijalankan keadaannya tidak pulih dan semakin buruk.

“Lubang di dalam hidungnya semakin membesar dan virus itu perlahan-lahan memakan hidung, pipi dan matanya.

“Walaupun tidak berdarah suami saya memberitahu keadaan itu sangat menyakitkan,” katanya.

Menurutnya, keadaan suaminya kini semakin teruk dan dia tidak boleh bercakap serta melihat lagi.

Menurutnya, doktor juga bingung dan masih belum mengenal pasti virus yang memakan daging muka suaminya. - Agensi

Artikel ini disiarkan pada : Jumaat, 25 September 2015 @ 5:39 AM

KEADAAN Van Dat selepas mukanya dimakan sejenis virus misteri.

Tiga juta jemaah haji wukuf di padang Arafah


AFP - JEMAAH haji tiba di padang Arafah dengan menaiki bas, dekat kota suci Mekah kelmarin.


Mekah – Lebih tiga juta jemaah haji dari seluruh dunia termasuk kira-kira 22,000 dari Malaysia berhimpun di padang Arafah semalam untuk mengerjakan wukuf yang merupakan rukun utama ibadat haji.
Tempoh wukuf bermula dari tergelincirnya matahari pada 9 Zulhijjah (semalam) sehingga terbit fajar keesokan harinya.
Umat Islam berbilang bangsa dan keturunan tanpa mengira pangkat serta darjat memakai ihram semasa melaksanakan rukun Islam kelima itu.
Sebahagian besar jemaah bergerak ke Arafah dengan menaiki bas, manakala ramai antara mereka berjalan kaki dari kota suci Mekah sejauh 15 kilometer (km) menuju ke kawasan berkenaan.
Sementara itu, polis Arab Saudi mengadakan sekatan jalan raya untuk memastikan jemaah Haji memiliki permit menunaikan haji. Kebanyakan mereka keletihan dan kehausan berbanding jemaah yang tiba lebih awal dari Mekah.
“Sistem pengangkutan, penempatan dan makanan sangat teruk walaupun kami telah membayar kira-kira AS$4,000 (RM17,256).
“Kami keletihan namun, ia bukan masalah besar kerana ibadah kami untuk Allah,” kata jemaah haji Tunisia, Abu Salim.
Kebanyakan umat Islam singgah di Mina yang merupakan sebuah bandar khemah sebelum menuju ke Arafah di mana Nabi Muhammad menyampaikan khutbah haji terakhir lebih 14 abad lalu.
Pada tahun ini, kira-kira 100,000 anggota polis dan tentera dikerahkan untuk menjaga keselamatan jemaah haji berikutan meningkatnya serangan kumpulan militan Islamic State (IS) di Arab Saudi.
“Pasukan keselamatan telah mengambil langkah-langkah untuk menghalang IS daripada melakukan tindakan sabotaj pada musim haji,” kata jurucakap menteri dalam negeri, Mansur al-Turki.
Selain itu, pihak berkuasa Arab Saudi turut berhadapan risiko wabak Sindrom Pernafasan Virus Korono Asia Barat (MERS-Cov).
– Agensi


Artikel Penuh: http://www.kosmo.com.my/kosmo/content.asp?y=2015&dt=0924&pub=Kosmo&sec=Dunia&pg=du_01.htm#ixzz3mhHI3jrF 
Hakcipta terpelihara