Pages

Saturday, June 14, 2014

Lipas dianggap anak


Pembiakan lipas untuk tujuan perubatan dan kosmetik adalah antara industri yang berkembang pesat di China ketika ini.

Tetapi tiada siapa yang begitu tekun seperti Yuan Meixia, 37, yang menjadi terkenal di Guangdong kerana mempunyai lebih 100,000 lipas.
Dia memelihara lipas itu di sebuah rumah lama berhampiran hutan berhampiran hutan di kampungnya.

“Lipas yang sering anda dilihat ialah Blattella Germanica, tetapi baka yang saya biak ialah Periplaneta Americana.

“Ia penggemar makanan kanji dan manisan,” katanya.
Foto
LIPAS yang diternak hanya memakan manisan dan makanan berkanji.
Bahagian siling dan dinding rumah lipas itu ditutup dengan konkrit. Ketika cuaca panas terik, Yuan menyejukkan suhu dengan menyiram air pada dinding rumah berkenaan. Apabila keadaan terlalu sejuk, dia memanaskan bilik itu menggunakan api dapur.

“Lipas paling aktif pada waktu malam. Ia akan mencari makanan dan pasangan,” katanya.
Yuan menyediakan makanan untuk serangga itu dan mengasingkan anak dengan lipas dewasa, kemudian meletakkan mereka ke dalam kotak serta papan kayu pada jam 6 petang setiap hari.

Menurut Yuan, lipas akan mula mengawan selepas makan dan lipas jantan mati sejurus selepas itu.

Selain membiak lipas, Yuan mempunyai kerja tetap sebagai kerani farmasi.

13 pesawat ‘hilang’ 25 minit

13 pesawat ‘hilang’ 25 minit
KAKITANGAN memantau pergerakan pesawat di Lapangan Terbang Zurich, Switzerland. 
Dua kejadian berlaku pada 5 Jun, kelmarin dianggap misteri

London: 13 pesawat tiba-tiba hilang dari radar kira-kira 25 minit, sebanyak dua kali ketika melalui ruang udara Austria. Ia disifatkan sebagai suatu keadaan ‘tidak pernah berlaku sebelumnya’. Insiden yang terjadi pada 5 Jun dan sekali lagi semalam menyaksikan data penerbangan hilang dari skrin pengawal udara.

Perkara ini diakui organisasi keselamatan penerbangan Austria apabila lokasi dan maklumat lain untuk 13 pesawat itu hilang secara misteri dari radar.

Jurucakap menara kawalan Austro, Markus Pohanka berkata, agensi Eurocontrol (EU) sudah diminta melakukan siasatan ke atas insiden yang didakwa tidak pernah berlaku sebelumnya.
“Agensi keselamatan penerbangan jiran yang pernah melalui pengalaman yang sama turut meminta siasatan dilakukan,” katanya.

Pohanka juga tidak mendedahkan penerbangan negara lain yang mengalami masalah yang sama ketika melalui ruang udara itu.

Bagaimanapun, laporan akhbar Kurier di Jerman mendedahkan menara kawalan negara yang turut mengesan masalah yang sama antaranya ialah di Munich dan Karsruhe, Prague di Jerman, Republik Czech dan Bratislava di Slovakia.

Monitor kawalan trafik ruang udara menggunakan dua sistem radar iaitu rendah dan menengah. Ia adalah sistem utama yang digunakan di seluruh dunia untuk mengawal pesawat.
Radar utama digunakan untuk mengesan dan mengukur kedudukan anggaran pesawat menggunakan isyarat radio. Manakala radar menengah pula bergantung kepada kedudukan yang dilengkapi dengan transponder dan turut memerlukan maklumat tambahan daripada pesawat terutama maklumat seperti identiti dan ketinggian.

Semua pesawat komersial dilengkapi dengan transponder, yang secara automatik menghantar kod empat digit yang unik apabila mereka menerima isyarat radio yang dihantar oleh radar.

Kod ini memberi identiti pesawat dan stesen radar pula membantu menstabilkan kelajuan dan arah. Data penerbangan ini kemudian dihantar kepada pengawal trafik udara.

“Bagaimanapun, jika pesawat berada lebih daripada 240 kilometer di kawasan laut, liputan radar agak lemah dan ketika ini frekuensi tinggi radio digunakan oleh anak kapal untuk terus berhubung dengan menara kawalan,” kata seorang pegawai
Manakala GPS pula hanya digunakan oleh juruterbang untuk menentukan kedudukan pesawat di dalam peta dan isyarat ini tidak disampaikan kepada menara kawalan trafik udara.

Kotak hitam mengandungi perakam suara kokpit dan perakam data penerbangan. Kedua-dua alat ini mengeluarkan gelombang ultrasonik tetapi ia agak terhad dan tidak menggunakan GPS.

Adalah dipercayai ada antara kapal terbang yang melalui ruang udara itu adalah penerbangan jarak jauh yang membawa penumpang bersama. - AGENSI

Air kencing hasilkan elektrik?


SEOUL 12 Jun - Sekumpulan saintis dari Universiti Korea dilaporkan merancang menggunakan atom karbon yang boleh diperolehi daripada air kencing manusia untuk menghasilkan tenaga elektrik dengan kos yang murah.
Langkah itu boleh menggantikan penggunaan platinum dalam sel bahan api dengan karbon semula jadi yang boleh didapati dalam bahan buangan manusia, menurut laman web MailOnline.
Jong Sung-yu yang mengetuai penyelidikan itu berkata, penggunaan urin manusia untuk sel bahan api memberi faedah kepada alam sekitar dan mengurangkan pencemaran air.
Teknologi sel bahan api menggunakan tenaga kimia yang diubah kepada tenaga elektrik dengan tindak balas daripada hidrogen dan oksigen, manakala platinum menjadi pemangkin dalam tindak balas berkenaan bagi menghasilkan tenaga elektrik.
Namun, penggunaan platinum memerlukan kos yang tinggi, menyebabkan pembuatan teknologi sel bahan api tidak dapat dikomersialkan.
Dengan menggantikan platinum dengan karbon yang mempunyai elemen serupa, saintis Korea percaya mereka mampu menurunkan kos penggunaan sel bahan api.
Selain sel bahan api, karbon yang dihasilkan daripada urin manusia juga boleh digunakan dalam bateri.


Artikel Penuh: http://www.utusan.com.my/utusan/Luar_Negara/20140613/lu_07/Air-kencing-hasilkan-elektrik#ixzz34YnezVFk
© Utusan Melayu (M) Bhd 

Datuk 110 tahun, lelaki tertua di Eropah


LONDON 12 Jun - Seorang datuk yang baharu menyambut ulang tahun ke-110, baru-baru ini mendakwa dia merupakan orang yang paling tua di Eropah.
Mail Online melaporkan Nazar Singh dari Sunderland telah melalui pelbagai peristiwa penting sepanjang hidupnya termasuk menyaksikan dua perang dunia, tragedi tenggelamnya kapal Titanic dan kemelesetan ekonomi dunia serta penciptaan televisyen berwarna.
Nazar dilahirkan di Punjab, India pada 1904, tetapi telah menetap di England selama 50 tahun.
Lelaki berusia 110 tahun itu mempunyai sembilan orang anak, 34 orang cucu dan 63 orang cicit.
"Saya rasa sangat gembira kerana dikurniakan umur yang panjang dan masih cergas dan kuat.
"Setiap hari saya berdoa kepada Tuhan untuk mengambil saya apabila tiba masanya," ujarnya.
Nazar juga beruntung kerana mempunyai keluarga di sekelilingnya yang sering memberi sokongan kepadanya.
"Rahsia untuk memiliki umur yang panjang adalah keluarga yang baik dan mengambil makanan yang sihat.
Difahamkan terdapat dua lelaki di dunia yang memiliki umur lebih tua daripada Nazar iaitu Sakari Momoi dan Yasutaro Koide, kedua-dua dari Jepun dan berusia 111 tahun.
Nazar yang dilahirkan daripada keluarga petani menyukai aktiviti luar dan bekerja sebagai tukang kebun sehingga berusia 107 tahun.
Sepanjang hidupnya, Nazar tidak pernah menjalani pembedahan dan masih mempunyai beberapa batang gigi asal serta tidak mempunyai masalah pendengaran.
Dia yang suka minum susu dan minyak badam kerap mengambil buah-buahan termasuk anggur, pisang, epal dan kiwi setiap malam.
Dia juga mengamalkan tidur yang mencukupi selama 10 jam sehari.
Selepas isterinya, Narajan Kaur, meninggal dunia 11 tahun lalu, dia tinggal bergilir-gilir di rumah anak-anaknya.


Artikel Penuh: http://www.utusan.com.my/utusan/Luar_Negara/20140613/lu_09/Datuk-110-tahun-lelaki-tertua-di-Eropah#ixzz34YnQvGIo
© Utusan Melayu (M) Bhd 

China salahkan kumpulan pemisah


Anggota komando daripada Unit Komando Harimau Bintang Salji mengadakan demonstrasi menyelamatkan tebusan daripada sebuah bas yang ditawan pengganas dalam satu latihan antikeganasan di Beijing, baru-baru ini. - Reuters
BEIJING 12 Jun - China menyalahkan kumpulan pelampau minoriti yang menolak ‘perhatian berat’ Parti Komunis China terhadap peningkatan keganasan di wilayah Xinjiang.
Naib Pengerusi kerajaan wilayah Xinjiang, Shi Dagang, bagaimanapun berkata, keadaan sebenar di Xinjiang adalah terkawal dan baik.
"Orang biasa menyokong parti dan kerajaan kerana mereka merasakan Parti Komunis menjaga mereka dan mewujudkan kemesraan di negara ini, kerana itulah menjadi alasan kumpulan pelampau, pengganas dan pemisah mencetuskan masalah.
"Di Xinjiang, hanya sejumlah kecil individu terlibat dalam aktiviti keganasan,’’ katanya.
Kumpulan pemisah dari wilayah autonomi itu di barat negara ini sering dipersalahkan ekoran beberapa kejadian keganasan sejak beberapa bulan ini termasuk serangan di Urumqi, Xinjiang pada Mei lalu yang mengorbankan 43 orang.
Pada Mac lalu, sekumpulan penyerang menikam dan membunuh 29 orang di Stesen Kereta Api Kunming, Yunan.
Kerajaan menyalahkan kumpulan pemisah dari Xinjiang dalam serangan itu.
Kumpulan-kumpulan yang mewakili etnik Uighur mendakwa penindasan budaya dan pendekatan keselamatan yang dilaksanakan oleh kerajaan China merupakan punca utama keganasan di wilayah itu.
Kerajaan China yang dikuasai etnik Han juga menyebabkan diskriminasi dan ketidaksamarataan ekonomi di negara ini, dakwa kumpulan hak asasi. - AFP


Artikel Penuh: http://www.utusan.com.my/utusan/Luar_Negara/20140613/lu_08/China-salahkan-kumpulan-pemisah#ixzz34YnHkh1q
© Utusan Melayu (M) Bhd 

Rawatan ikan hidup untuk penyakit asma


Penduduk tempatan berpusu-pusu mendapatkan rawatan ikan hidup bagi menyembuhkan penyakit asma di Hyderabad, India. - AGENSI
NEW DELHI 12 Jun - Beribu-ribu penduduk India dari seluruh pelosok membanjiri selatan bandar Hyderabad pada bulan Jun setiap tahun bagi mendapatkan rawatan ikan hidup secara percuma untuk menyembuhkan penyakit asma, lapor laman web MailOnline.
Rawatan tradisional itu yang dipelopori keluarga Bathini Goud itu turun-temurun menggunakan ikan hidup serta formula rahsia herba bagi merawat masalah pernafasan.
Bagaimana pun, keluarga tersebut tidak akan mendedahkan ramuan rahsia ubat itu yang dikatakan diturunkan oleh seorang sami Hindu pada 1845.
Pesakit dirawat dengan menelan ubat herba berserta ikan sardin atau murrel hidup sepanjang 5 sentimeter yang dikatakan akan mencuci tekak dan mampu menyembuhkan asma serta penyakit pernafasan lain sekiranya rawatan diteruskan selama tiga tahun.
Selepas itu, pesakit perlu menjalani diet ketat selama 45 hari.
Rawatan percuma itu dibuka selama dua hari ketika musim monsun bermula setiap Jun.
Dalam pada itu, kumpulan hak asasi dan doktor mendakwa rawatan tradisional itu tidak saintifik dan tidak mengutamakan kebersihan, serta menyalahi hak asasi manusia, namun dakwaan itu disangkal keluarga Bathini.
Dakwaan itu juga tidak menghalang orang ramai mendapatkan rawatan itu.
Kerajaan India turut menyediakan kereta api khas dan polis bantuan bagi mengawal orang ramai yang datang ke tempat itu.


Artikel Penuh: http://www.utusan.com.my/utusan/Luar_Negara/20140613/lu_06/Rawatan-ikan-hidup-untuk-penyakit-asma#ixzz34Yn6InKG
© Utusan Melayu (M) Bhd 

Ritual 'sumpah racun' cari pesalah


Selain ritual sumpah racun, upacara sumpah pocong juga dilakukan bagi mencari pihak yang bertanggungjawab menyampaikan ilmu hitam. - AGENSI
MUKOMUKO, Bengkulu - Ratusan penduduk yang tinggal di tepi pantai di Kampung Koto Jaya di daerah ini menjalani ritual 'sumpah racun' yang diadakan bagi mencari suspek yang bertanggungjawab mengakibatkan kematian sembilan orang penduduk kampung, baru-baru ini.
Merdeka.com melaporkan, acara itu terpaksa diadakan selepas satu persetujuan dicapai bagi mencari pihak yang bertanggungjawab menghantar racun tersebut sehingga mengakibatkan mangsa mengalami muntah darah.
"Sebanyak sembilan orang penduduk di sini mengalami muntah darah dipercayai terkena racun. Namun racun itu dipercayai dihantar dalam bentuk makanan atau ikan oleh mereka yang mempunyai ilmu hitam.
"Jadi, untuk membuktikan pihak bertanggungjawab, upacara ini terpaksa diadakan," kata penduduk Pantai Indah di Mukomuko, Buyung, baru-baru ini.
Menerusi upacara sumpah racun itu, setiap penduduk Pantai Indah di Mukomuko wajib menggoyangkan sebatang buluh setinggi empat meter yang ditanam di dalam tanah.
Sekiranya daun yang terdapat pada buluh itu jatuh, individu berkenaan akan dianggap sebagai suspek yang menghantar racun tersebut.
Menurut Buyung, upacara itu merupakan amalan lama masyarakat penduduk setempat untuk mencari pihak yang melakukan kejahatan kerana agak sukar untuk mengesan individu bertanggungjawab yang mewarisi ilmu tersebut daripada ibu bapa mereka.
Sementara itu, Ketua Kampung Koto Jaya, Amin Zikri berkata, upacara itu diadakan bagi menjawab kebimbangan penduduk di wilayah itu terhadap pihak yang bertanggungjawab menyebarkan racun tersebut.
"Sejak sebulan ini, penduduk amat bimbang dan melaporkan sebanyak sembilan orang maut selepas mengalami muntah darah dipercayai termakan racun dan upacara ini diadakan bagi mencari individu terbabit," katanya. - AGENSI


Artikel Penuh: http://www.utusan.com.my/utusan/Luar_Negara/20140614/lu_11/Ritual-sumpah-racun-cari-pesalah#ixzz34YmbeADE
© Utusan Melayu (M) Bhd 

Anak penarik beca pelajar terbaik


Mugiyono gembira anaknya Raeni muncul sebagai pelajar terbaik jurusan ekonom di Universiti Negeri Semarang (Unnes), Jawa Tengah baru-baru ini.
JAKARTA 13 Jun - Seorang penarik beca mengalirkan air mata kegembiraan apabila melihat anak bongsunya muncul sebagai pelajar terbaik jurusan ekonomi di Universiti Negeri Semarang (Unnes), Jawa Tengah baru-baru ini.
yang dibesarkan oleh ayahnya, Mugiyono dalam serba kekurangan membuktikan kemiskinan bukan halangan untuk dia muncul sebagai pelajar terbaik dalam bidang tersebut.
Daripada 955 pelajar lain dalam jurusan itu, Raeni dari Semarang, Jawa Tengah mengatasi teman-temannya dengan memperoleh purata nilai gred kumulatif sebanyak 3.96 mata.
"Saya terlalu bersyukur. Anak perempuan saya berjaya bergelar seorang mahasiswa. Terima kasih Tuhan. Kami orang miskin. Saya tidak pernah membayangkan kemampuan untuk menghantar anak-anak saya ke universiti. Hanya dia (Raeni) seorang dalam keluarga saya yang mempunyai lulusan universiti," kata Mugiyono kepada wartawan selepas majlis konvokesyen anaknya baru-baru ini.
Raeni yang berusia 21 tahun dilahirkan pada 13 Januari 1993 dan dibesarkan oleh ayah dan ibunya, Sujamah di Kendal, Jawa Tengah.
Mugiyono hanya memperoleh pendapatan sebanyak 10,000 rupiah (RM2.72) hingga 50,000 rupiah (RM13) sehari.
Untuk menambah pendapatan keluarga, Mugiyono juga melakukan kerja sampingan sebagai pengawal keselamatan di sebuah sekolah dengan gaji yang di-terima sebanyak 450,000 rupiah (RM122) sebulan.
"Saya mempunyai minat dan kesungguhan (dalam pelajaran). Ketika di sekolah menengah saya juga dinamakan sebagai pelajar terbaik. Apabila membuat permohonan biasiswa untuk menyambung pengajian di Universiti Negeri Semarang, saya diterima masuk," kata Raeni.
Pengajian Raeni di Unnes dalam jurusan pengajian ekonomi dibiayai tawaran biasiswa.
"Saya berharap dapat menyambung pengajian (peringkat sarjana) di United Kingdom. Bagaimanapun saya harus meningkatkan penguasaan bahasa Inggeris dalam peperiksaan TOEFL (Ujian Bahasa Inggeris Sebagai Bahasa Asing).
"Ketika ini jumlah markah TOEFL yang saya peroleh sekitar 477. Untuk menyambung pengajian ke luar negeri saya perlu mendapatkan markah sekurang-kurangnya 555. Jadi saya harus lebih berusaha," kata Raeni sambil memberitahu hasratnya untuk bergelar seorang profesor satu hari nanti.
Pada masa depan, Raeni merancang untuk berkunjung ke negara Jepun bagi menghadiri program pertukaran pelajar antarabangsa.
- UTUSAN


Artikel Penuh: http://www.utusan.com.my/utusan/Luar_Negara/20140614/lu_10/Anak-penarik-beca-pelajar-terbaik#ixzz34YlmR5cf
© Utusan Melayu (M) Bhd 

Isyarat tangan halau gajah naik minyak


Detik-detik cemas yang sempat dirakamkan ketika Tor Bowling menghalau seekor gajah naik minyak hanya menggunakan isyarat tangan di Pusat Perlindungan Hidupan Liar Phu Luang, utara China pada 28 Februari lalu. - AGENSI
BANGKOK 13 Jun - Seorang pelancong tempatan menunjukkan keberanian menghalau seekor gajah yang sedang naik minyak, hanya menggunakan isyarat tangannya ketika melawat Pusat Perlindungan Hidupan Liar Phu Lang, utara Thailand.
Tor Bowling, 27, menceritakan detik cemas berkenaan kepada akhbar New Daily York News berkata, kejadian berkenaan berlaku pada 28 Februari lalu apabila mengunjungi pusat tersebut bersama rakannya, Navee Kittisak untuk melihat bekas tapak kaki dinasour.
Bowling berkata, mereka mengikut jalan berlumpur untuk pulang ke rumah sebelum terserempak dengan gajah tersebut.
Pemuda itu berkata, dia cuba mengikut jalan lain bagi mengelak haiwan terbesar di darat itu, tetapi gajah berkenaan terus mengekorinya.
"Secara tiba-tiba, gajah terbabit meluru ke arah saya dan Kittisak, tetapi saya cuba menenangkan diri dengan mengangkat tangan sebagai isyarat menghalau haiwan itu.
"Saya tidak sangka tindakan itu berjaya membuatkan gajah tersebut berhenti dan beredar, sekali gus menyelamatkan kami berdua," katanya.
Lebih mengagumkan, Bowling sempat mengeluarkan kameranya dan mengambil beberapa keping gambar ketika gajah berkenaan meluru ke arahnya.
"Saya berasa kejadian terbabit merupakan kenangan yang manis dan saya cukup bertuah mendapat pengalaman hebat itu," katanya.


Artikel Penuh: http://www.utusan.com.my/utusan/Luar_Negara/20140614/lu_08/Isyarat-tangan-halau-gajah-naik-minyak#ixzz34Ykfku9v
© Utusan Melayu (M) Bhd