Pages

Thursday, July 15, 2010

Melawat Perkuburan Al-Baqi' Ahli-Ahli Syurga Di Madinah Al-Munawwarahhttp://www.albaqeea.com/baqee_photos/images/2/19.jpg
http://www.albaqeea.com/baqee_photos/images/3/03_5.jpg
Peta kedudukan Kubur
http://www.albaqeea.com/baqee_photos/images/23.jpg
قبر السيدة حليمة السعدية بالبقيع
http://www.albaqeea.com/baqee_photos/images/3/03_4.jpg
ابراهيم إبن النبي صلى الله عليه وآله
http://www.albaqeea.com/baqee_photos/images/22.jpg
http://www.albaqeea.com/baqee_photos/images/2/17.jpg
قبور سيدنا ابراهيم عليه السلام
http://www.albaqeea.com/baqee_photos/images/25.jpg
منظر البقيع من الجهة الشرقيه الجنوبية سنة 1321 أي قبل عشرين عاماَ من هدمه
http://www.albaqeea.com/baqee_photos/images/26.jpg
حشود الزائرين يحيطون بقبور الأئمة الأربعة عليهم السلام تحت حراسة البوليس السعودي
http://www.albaqeea.com/baqee_photos/images/14.jpg
جنة البقيع قبل الهدم
http://www.albaqeea.com/baqee_photos/images/3/03_1.jpg
http://www.albaqeea.com/baqee_photos/images/04.jpg
قبر فاطمة بنت أسد (ع)
http://www.albaqeea.com/baqee_photos/images/05.jpg
قبر عمات النبي (ص) وأم البنين (ع)
http://www.albaqeea.com/baqee_photos/images/2/09.jpg
بنات رسول الله (ص)
http://www.albaqeea.com/baqee_photos/images/2/13.jpg
زوجات النبي (ص)
http://www.albaqeea.com/baqee_photos/images/3/03_6.jpg
حليمة السعدية
http://www.albaqeea.com/baqee_photos/images/3/3_12.jpg
صورة قبر خديجة قبل الهدم
http://www.albaqeea.com/baqee_photos/images/13.jpg
http://www.albaqeea.com/baqee_photos/images/11.jpg
http://www.albaqeea.com/baqee_photos/images/3/3_13.jpg
http://www.albaqeea.com/baqee_photos/images/2/08.jpg
http://www.albaqeea.com/baqee_photos/images/3/03_3.jpg

8 Perkara yang menentukan bahagia atau derita didalam Kuburhttp://www.albaqeea.com/baqee_photos/images/21.jpg
Gambar Kubur-kubur keluarga Rasulullah SAW di Baqi'
Abu-Laits berkata: "Siapa yang ingin selamat dari siksaan kubur maka harus menlazimi empat dan meninggalkan empat iaitu:
 • Menjaga sembahyang lima waktu
 • Banyak bersedekah
 • Banyak membaca al-Quran
 • Memperbanyak bertasbih (membaca: Subhanallah walhamdulillah wal'aa ilaha illallah wallahu akbar, walahaula wala quwata illa billah)
Semua yang empat ini dapat menerangi kubur dan meluaskannya. Adapun empat yang harus ditinggalkan ialah:
 • Berbohong
 • Khianat
 • Adu-domba
 • Menjaga kencing, sebab Nabi Muhammad S.A.W pernah bersabda: "Bersihkanlah kamu daripada air kencing, sebab umumnya siksa kubur itu berpunca daripada  air kencing. (Maksudnya  hendaklah dicuci kemaluan sebersih-bersihnya selepas membuang  air kecil.)
Sedutan dari Kitab Tanbihul Ghafilin

Bani israeil telah menodai 3 arahan Allah SWThttp://sphotos.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-snc3/hs232.snc3/21969_103976719624117_100000353687088_97074_6207077_n.jpg
Petikan Hadis Rasulullah SAW tentang bani israeil:
"Sesungguhnya Nabi Isa a.s. bersabda: "Wahai Bani Israeil,  jangan kamu membicarakan hikmat pada orang yang bodoh, bererti kamu telah aniaya pada hikmat itu dan jangan kamu sembunyikan dari ahlinya, maka bererti kamu aniaya pada hikmat itu dan pada orang-orang yang berhak itu. Dan jangan kamu membalas orang jahat dengan kejahatan, maka hilang kebaikanmu disisi Tuhanmu. Wahai Bani Israeil,  semua urusan itu hanya terbahagi tiga iaitu:
 • Urusan yang nyata baiknya maka ikutilah.
 • Urusan yang nyata sesatnya maka tinggalkanlah.
 • Urusan yang masih ragu kembalilah kepada Allah S.W.T. dan Rasulullah  SAW (Al-Quran dan As-Sunnah )
Nota dari Kitab Tambihul Ghafilin.

3 Sifat Murni Ahli Syurga

http://sphotos.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-snc4/hs128.snc4/36761_141459962534388_100000111547363_407188_6865126_n.jpg
Tiga Sifat Ahli Syurga :
 • Memaafkan orang yang melakukan kezaliman kepada kita.
 • Bersedekah  kepada orang  yang bersifat bakhil.
 • Membantu orang yang melakukan kesalahan kepada kita.
Ringkasan dari Kitab Tambihul Ghafilin

Tentera amerika dibunuh secara beramai-ramai di Iraq

Peristiwa ini berlaku pada tahun  2003 tetapi disembunyikan daripada pengetahuan umat Islam untuk mengelak dari kekalahan amerika diIraq.

Duta-duta arab di pesta maksiat di washingtonاين السفراء العرب من الانتفاضة وحصار الشعب الفلسطيني وهموم الامة العربية وقضاياها ...
صور السفراء العرب مع الراقصات في واشنطن

http://images.alwatanvoice.com/news/1376623548/1.jpg
http://images.alwatanvoice.com/images/topics/1376623548/2.jpg
http://images.alwatanvoice.com/images/topics/1376623548/3.jpg
http://images.alwatanvoice.com/images/topics/1376623548/4.jpg
http://images.alwatanvoice.com/images/topics/1376623548/5.jpg

PM Chechnya membersih bahagian dalam Kaabah Al-Musyarrafahhttp://www.alweeam.com/news/newsm/17628.jpg
PM Chechnya diberi penghormatan untuk membersih bahagian dalam Kaabah Al-Musyarrafah bersama pemerintah arab saudi.
مكة المكرمة - واس :
نيابة عن خادم الحرمين الشريفين الملك عبدالله بن عبدالعزيز آل سعود - حفظه الله - تشرف صاحب السمو الملكي الأمير خالد الفيصل بن عبدالعزيز أمير منطقة مكة المكرمة اليوم الثلاثاء بغسل الكعبة المشرفة .
وكان في استقباله سموه لدى وصوله الحرم المكي صاحب السمو الامير عبد الله بن فهد ال سعود وكيل امارة منطقة مكة المكرمة للشؤون الامنية ومعالي نائب الرئيس العام لشؤون المسجد الحرام الشيخ الدكتور محمد بن ناصر الخزيم .
وقد قام سموه ومرافقوه بغسل الكعبة المشرفة من الداخل وتدليك حيطانها بماء زمزم المخلوط بماء الورد الذي قامت بتحضيره الرئاسة العامة لشؤون المسجد الحرام والمسجد النبوي .
وشارك سموه في غسل الكعبة المشرفة فخامة رئيس جمهورية الشيشان لروسيا الاتحادية رمضان قديروف ورؤساء الادارات الحكومية وعدد من اعضاء السلك الدبلوماسي الاسلامي المعتمدين لدى المملكة وسدنة بيت الله الحرام و جموع من المواطنين وقاصدي بيت الله الحرام .
ونوه معالي نائب الرئيس العام لشؤون المسجد الحرام الشيخ الدكتور محمد بن ناصر الخزيم بما يوليه ولاة الأمر حفظهم الله من عناية واهتمام بالكعبة المشرفة وبالحرمين الشريفين وعمارتهما مؤكدا أن غسل الكعبة المشرفة يجسد مدى هذا الاهتمام ببيت الله العتيق ونظافته وتطهيره .

Program Imam Muda dapat liputan meluas akhbar di Jerman dan Switzerland


FRANKFURT - Media di Jerman dan Switzerland melaporkan secara meluas mengenai program realiti televisyen Malaysia berjudul "Imam Muda".
Pada masa di kebanyakan negara di barat, program bakat televisyen dianjurkan bagi memilih bintang, Malaysia memilih "bintang imam" berikutnya menerusi program pencarian bakat, seperti yang dilaporkan oleh beberapa akhbar di Jerman dan Switzerland.

Butiran mengenai program "Imam Muda" dilaporkan dengan meluas oleh akhbar harian -- daripada Tagesspiegel, Merkur Online menerusi n-tv.de, Bild.de, Sueddeutsche Zeitung sehinggalah kepada akhbar harian Switzerland, Tagesanzeiger - membuatkan pembaca begitu asyik, seperti yang digambarkan oleh pembaca dalam komen mereka terhadap laporan berita itu.

Menerusi program "Imam Muda", kira-kira lapan anak muda muncul di televisyen di Malaysia pada waktu perdana, lengkap berbaju Melayu dan bersongkok.

Tagesanzeiger, misalnya menyifatkan calon berkenaan sebagai "superstar" di televisyen Malaysia dan melaporkan bahawa mereka nampaknya telah menjadi pujaan hati ramai wanita muda.

Berbeza dengan program realiti yang lain, apabila peserta lazimnya menyanyi atau menari, calon dalam program "Imam Muda" memperdengarkan bacaan ayat suci al-Quran, mengikuti latihan menguruskan jenazah untuk dikebumikan, dan berikrar untuk melindungi golongan muda Malaysia daripada seks serta dadah. 

Program pencarian bakat yang disiarkan setiap minggu itu diketuai oleh seorang ulama terkemuka, Hasan Mahmud.

Beliau mewujudkan sekumpulan imam muda yang dapat dijadikan contoh dan menggunakan bantuan mereka untuk memerangi gejala "keruntuhan sosial dan moral." Calon terbabit, berusia antara 18 dan 27 tahun, dipilih berdasarkan kriteria personaliti dan pengetahuan agama mereka. Seperti juga dalam "American Idol" dan program bakat yang lain, calon disingkirkan setiap minggu apabila mereka gagal melayakkan diri.

Banyak penonton dan pembaca yang terkejut apabila mendapati sepanjang tempoh program itu, calon-calon diasingkan dan ditempatkan dalam ruang tidur sebuah masjid - tanpa telefon bimbit, Internet, televisyen dan peralatan moden lain - supaya mereka dapat "berfikir sendiri dan tidak perlu bergantung harap kepada bantuan atau galakan dari luar."


Pemenang pertandingan itu berpeluang menunaikan fardu Haji di Mekah, bantuan kewangan untuk melanjutkan pelajaran di universiti di Madinah, dan bekerja di masjid," kata pengulas dalam akhbar harian Tagesspiegel yang diterbitkan dari Berlin.

Akhbar Jerman itu menegaskan bahawa semua peserta yang mengambil bahagian pastinya "dikagumi oleh peminat remaja dan bakal ibu mertua."

"Bagi umat Islam, menantu yang ideal adalah bakal imam kerana mereka berpendidikan dan mempunyai pengetahuan mendalam tentang Islam," akhbar itu memetik Iselan Bazar daripada rangkaian Astro Oasis yang menyiarkan rancangan pencarian bakat agama itu.-Bernama

3 usahawan luar biasa

NILAI perolehan berjumlah lebih RM8 bilion, keuntungan sebelum cukai RM670 juta dan nilai pasaran modal (iaitu nilai saham tersenarai andainya dijual di pasaran saham – satu indikator nilai sesuatu bisnes mengikut persepsi pasaran) lebih RM10 bilion. Itulah angka dalam laporan kewangan Kumpulan Johor Corporation (JCorp) bagi tahun kewangan 2009 sebagaimana dibentangkan baru-baru ini.
Alhamdulillah, dari tahun ke tahun, JCorp mencatatkan prestasi memberangsangkan yang menjadi penanda aras dan petunjuk kepada kemampuannya. Tambahan apabila JCorp adalah syarikat berkaitan kerajaan (GLC) yang juga sebuah institusi amanah rakyat.
Kejayaan dan kegagalan sesebuah GLC sentiasa menarik perhatian masyarakat. Angka-angka sebagaimana yang dibentangkan akan mengundang pelbagai reaksi. Andainya terdapat perubahan ketara termasuk kemerosotan hasilnya, masyarakat akan menuding jari ke arah CEO khasnya sebagaimana yang berlaku kepada beberapa GLC sehingga memaksa kerajaan campur tangan. Ketika saya mula menjawat CEO JCorp pada 1982, nilai perolehan JCorp ketika itu hanya RM150 juta dan keuntungan sebelum cukai RM35 juta. Selepas 30 tahun, nilainya berlipat kali ganda dan JCorp menjadi konglomerat terbesar di negara ini dengan mempunyai lebih 280 anak syarikat (7 daripadanya syarikat senaraian awam, PLC di Bursa Malaysia dan satu di London) dan mempunyai hampir 65,000 pekerja. Malah, rangkaian bisnesnya meliputi Singapura, Indonesia, Brunei, Filipina, Papua New Guinea, Kepulauan Solomon, Kemboja, Hong Kong dan India.

Ramai beranggapan GLC seperti JCorp pasti mengaut untung besar hasil daripada aset (seperti tanah) serta sokongan istimewa kerajaan. Di peringkat awal penubuhannya, keistimewaan seperti ini penting dan JCorp berterima kasih kepada kerajaan Johor. Hari ini, JCorp dan kumpulannya adalah sebuah organisasi korporat pelbagai bisnes yang sangat kompleks dengan sebahagian besar keuntungannya dijana prestasi cemerlang syarikat seperti Kulim Malaysia Bhd (Kulim), KFC Holdings Malaysia Bhd (KFCH) dan KPJ Healthcare Bhd (KPJ). Kulim terlibat dalam bisnes minyak sawit dan merupakan pemilik ladang sawit terbesar di Papua New Guinea tersenarai di Pasaran Saham Port Morseby dan London stock Exchange. KFCH memiliki lebih 800 restoran dan beroperasi bukan saja di Malaysia, malah Singapura, Brunei, Kemboja dan Mumbai, India. KPJ pula sebuah syarikat yang dipupuk dan dibesarkan JCorp sendiri daripada kecil-kecilan. Bermula daripada sebuah hospital di Johor Bahru melibatkan enam doktor pakar pada 1981, kini KPJ menjadi pemilik rangkaian hospital pakar terbesar di Malaysia dengan lebih 700 doktor pakar di Malaysia dan Indonesia. Ketiga-tiga syarikat ini masing-masing mencatatkan prestasi cukup cemerlang dengan perolehan tahunan lebih RM1 bilion.

Di JCorp, kami bukan hanya memandang kepada pencapaian dalam bentuk kewangan. Benar ia satu kriteria dan ukuran pencapaian. Namun, terdapat perkara lain yang lebih menjadi keutamaan iaitu nilai tambah serta sumbangannya kepada penjanaan kekayaan agama, bangsa dan negara yang perlu dipertingkatkan dari semasa ke semasa.

Saya juga sering menegaskan semua kejayaan JCorp bukan digerakkan seorang dua, tetapi ramai. Ini termasuk sumbangan dan sokongan pelbagai pihak. Tidak kurang penting sumbangan mereka terdahulu yang bersara atau kembali ke rahmatullah, seperti pengasas JCorp, Tan Sri Othman Mohd Saat (bekas Menteri Besar Johor ketika JCorp ditubuhkan) dan Tan Sri Basir Ismail, Ketua Eksekutif pertamanya. Merekalah yang selama ini berjuang dengan ikhlas, gagah dan gigih demi menjayakan organisasi ini. Beberapa peneraju dan CEO syarikat strategik JCorp juga berperanan sangat besar. Antara mereka ialah Datin Paduka Siti Sa’adiah Sheikh Bakir, Pengarah Urusan KPJ, Ahamad Mohamad, Pengarah Urusan Kulim dan Jamaludin Md Ali, Pengarah Urusan KFCH. Ketiga-tiga ‘intrapreneur’ JCorp ini merupakan pemimpin pasaran dalam bisnes masing-masing sehingga membawa ‘bendera’ JCorp ke peringkat antarabangsa. Pada saya, mereka adalah antara usahawan terbilang bangsa dan entrepreneur luar biasa (dalam JCorp dipanggil ‘intrapreneur’ atau ‘entrepreneur amanah’). Justeru, penulisan ini difokuskan kepada mereka dan bagaimana mereka membawa nilai tambah kepada kumpulan JCorp sebagaimana dilihat hari ini.

Pertamanya, Siti Sa’diah yang berkhidmat di JCorp selama 36 tahun bermula pada April 1974. Penglibatan beliau dalam Bahagian Prisihatin (kesihatan pakar) JCorp bermula pada 1978 lagi sebelum dilantik sebagai Pengarah Urusan KPJ pada 1993. Beliau orang yang bertanggungjawab membina bisnes ini daripada kecil-kecilan dan memangkinkan KPJ disenarai di Papan Utama Bursa Malaysia 1994.

Kegigihan beliau membina dan membangunkan segmen bisnes kesihatan pakar JCorp sehingga hari ini menjadi pemimpin pasaran kesihatan pakar yang memiliki 19 hospital di Malaysia dan dua di Indonesia. KPJ kini disenaraikan di tangga ke-83 bagi 100 syarikat teratas di Bursa Malaysia dengan nilai pasaran modal pada akhir Jun 2010 berjumlah RM1.7 bilion berbanding hanya RM234.2 juta pada 1994 (peningkatan lebih 626 peratus) dan jualan tahunan melebihi RM1.4 bilion. Pada Mac 2010, Siti Sa’adiah dinobatkan sebagai ‘Malaysia’s CEO of the Year 2009’.

Kedua, Ahamad telah berkhidmat dengan Johor Corporation selama 34 tahun. Berkelulusan Sarjana Muda (Kepujian) dari Universiti Malaya pada 1976, Ahamad dilantik Pengarah Urusan Kulim pada 1 Januari 1995. Selain itu, beliau juga menjadi pengarah New Britain Palm Oil Ltd (NBPOL) yang tersenarai di Papua New Guinea dan Bursa Saham London.

Ahamad mengemudi Kulim sehingga begitu berjaya dan menjadi sebuah syarikat perladangan terkemuka di Malaysia. Kulim kini memiliki ladang seluas lebih 120,000 hektar di Malaysia, Papua New Guinea dan Kepulauan Solomon berbanding hanya 29,685 hektar pada 1995 ketika Ahamad mula menjadi CEO. Ahamad juga membawa Kulim ke dalam sektor oleokimia melalui pengambilalihan Natural Oleochemical Sdn Bhd (NatOleo) di Pasir Gudang pada 1994 dan mengembangkan bisnes tersebut sehingga mencatat nilai jualan lebih RM1 bilion menjadikannya antara pengeluar oleokimia terbesar di dunia.

JCorp juga menerusi Kulim berjaya mengambilalih QSR/ KFCH sekali gus membawa bisnes restoran dan makanan segera ke dalam senarai bisnes utama kumpulan JCorp. Kejayaan ini sumbangan besar kepada usaha mengembangkan hak milik Melayu dan Muslim dalam bisnes yang sangat strategik demi menjamin umat Islam dihidangkan makanan halal dan ‘toyyiban’. Kulim kini di tangga ke-66 Bursa Malaysia dengan nilai pasaran modal (apabila diambil kira nilai NBPOL pada akhir Jun 2010) berjumlah RM5.8 bilion, berbanding RM543 juta pada Disember 1995, iaitu peningkatan 968 peratus! Jelas sekali kepemimpinan dan daya usahawan tinggi Ahamad serta kegigihan dan kegagahan beliau berbisnes menjadi faktor utama pencapaian hebat dan luar biasa ini.
Ketiganya, Jamaludin berusia 52 tahun dan berkhidmat di JCorp selama 19 tahun bermula pada 1991. Beliau antara yang berada di barisan depan dalam ‘perang’ JCorp dan Kulim mengambil alih QSR/KFCH pada 2006. Selepas pengambilalihan ini, Jamaludin yang sebelumnya merupakan Ketua Pegawai Operasi JCorp dilantik Pengarah Urusan QSR/ KFCH. Beliau memacu pertumbuhan bisnes QSR/ KFCH sehingga KFCH diiktiraf YUM! International, USA, sebagai rangkaian KFC terbaik di Asia seterusnya memenangi ‘Asian Tiger Award’ selama dua tahun berturut-turut (2007 dan 2008), mengalahkan beberapa negara besar Asia.

KFCH kini disenaraikan di tangga ke-78 Bursa Malaysia dengan peningkatan jualan tahunan daripada RM1.5 bilion pada 2006 kepada RM2.3 bilion pada 2009 (peningkatan lebih 53.3 peratus) dengan nilai pasaran modal KFCH juga melonjak daripada RM1.07 bilion (ketika mula pengambilalihan) kepada RM1.67 bilion (akhir Mei 2010). QSR/KFCH kini mengurus 586 restoran KFC (Malaysia, Singapura, Brunei, Kemboja dan Mumbai, India), 265 restoran Pizza Hut (di Malaysia dan Singapura), 44 kedai Ayamas di Malaysia serta 42 Restoran RasaMas (di Malaysia dan Brunei).

Penulis ialah Presiden dan Ketua Eksekutif Johor Corporation merangkap Timbalan Presiden Dewan Perdagangan Islam Malaysia. www.businessjihad.com

Nyawa panjang: Hidup lepas 2 tahun 'mati'

KOTA BHARU: “Semua ini bagaikan mimpi,” kata Tang Yon Lin, 54, bapa seorang nelayan laut dalam warga China, selepas bertemu anak kandungnya yang terpisah sejak dua tahun lalu di Lapangan Terbang Sultan Ismail Petra di sini, semalam.
Yon Lin yang berasal Wilayah Sichuan, China, bertuah kerana berpeluang menemui semula anaknya, Tang Su Liang, 34, meskipun pemuda berkenaan disahkan kerajaan republik terbabit sudah meninggal dunia.
Difahamkan, dalam kejadian pada 2008 itu, Su Liang yang berkhidmat dengan sebuah syarikat mencari ikan di negaranya dikhuatiri lemas ketika melakukan kerja mencari ikan di laut dalam.

Berikutan kejadian itu, pelbagai usaha dilakukan syarikat terbabit termasuk melakukan usaha mencarinya di sepanjang perairan Hong Kong hingga ke Taiwan, namun gagal.

Rentetan pengisytiharan pengesahan Su Liang sudah meninggal dunia, seluruh ahli keluarganya mendapat pampasan kira-kira RM50,000 daripada syarikat tempatnya bekerja.

Namun, selepas hampir dua tahun disahkan meninggal dunia, keluarganya mendapat khabar gembira mengenai penemuan Su Liang yang rupanya hampir setahun setengah ditahan di Depot Imigresen Tanah Merah.

Usaha membawanya keluar dari kawasan terbabit dibuat selepas Jabatan Imigresen Kelantan meminta dua ahli perniagaan membantu mengesan keluarga Su Liang di China.

Yon Lin berkata, dia bagaikan tidak percaya dapat bertemu anaknya yang disahkan meninggal dunia dipercayai lemas ketika mencari ikan di kawasan laut dalam.

“Perasaan saya ketika itu terlalu sedih. Saya terkilan kerana anak disahkan meninggal dunia ketika mencari rezeki di laut dalam. Mahu atau tidak, saya terpaksa menerima hakikat dia sudah tiada.

“Sejak kejadian itu tidak ada sebarang khabar berita diterima daripada syarikat terbabit yang mendakwa gagal mengesannya di kawasan perairan antara Hong Kong dan Taiwan,” katanya.

Menurutnya, selepas anaknya disahkan meninggal dunia, mereka sekeluarga diberikan pampasan bernilai kira-kira 100,000 yuan atau RM50,000 daripada syarikat anaknya bekerja.
“Bagaimanapun, perasaan saya pada hari ini terlalu gembira kerana dapat bertemu kembali anak yang disangka sudah mati dan akan membawanya pulang ke tanah air di Sichuan, China.

“Terima kasih kepada kerajaan negara ini kerana menjaga anak saya dengan baik termasuk memberikan makan yang cukup dan kesihatan sempurna,” katanya.

Bot penuhi terusan di Belanda


15/7

GAMBAR menunjukkan sejumlah bot memenuhi sebuah terusan di Amsterdam bagi menyambut ketibaan skuad bola sepak Piala Dunia Belanda kelmarin.

AMSTERDAM – Menakjubkan! Sebuah terusan di sini dipenuhi dengan bot yang membawa penumpang kelmarin bagi meraikan ketibaan skuad bola sepak Piala Dunia Belanda yang menjadi naib juara selepas ditewaskan Sepanyol 1-0 di Afrika Selatan awal Isnin lalu.
“Saya menjangkakan sebahagian orang sahaja yang datang tetapi ini menakjubkan. Bolehkan anda gambarkan jika kami menang (Piala Dunia),” kata jurulatih Belanda, Bert van Marwijk.
Pada sambutan itu, seorang peminat wanita turut mendedahkan payu daranya dengan menyelak baju T berwarna oren yang dipakainya. – Agensi
kredit : kosmo.com.my

Zimbabwe akan jual simpanan berlian


15/7
HARARE – Presiden Zimbabwe, Robert Mugabe menyatakan negara berkenaan akan menjual simpanan besar berliannya walaupun tanpa kebenaran badan kawalan berlian dunia.
Beliau memberitahu para anggota Parlimen kelmarin bahawa penjualan berlian itu berpotensi untuk memulihkan ekonomi sekali gus membayar hutang antarabangsa Zimbabwe yang dianggar mencecah AS$5.5 bilion (RM17.6 bilion).
Terdahulu, Kementerian Perlombongan Zimbabwe menyatakan, ia memiliki stok berlian berharga kira-kira AS$1.7 bilion (RM5.4 bilion) untuk dijual.
Namun, penjualan tersebut tergendala berikutan badan kawal selia berlian dunia, Skim Persijilan Berlian Proses Kimberley tidak membenarkan berlian Zimbabwe dijual di pasaran antarabangsa.
Larangan jualan itu disebabkan terdapatnya dakwaan berlaku aktiviti pembunuhan, pencabulan hak asasi manusia dan rasuah melibatkan beberapa lombong berlian yang ditemui di timur Zimbabwe pada 2006. – AP
kredit : kosmo.com.my

Periuk tukarkan beras jadi roti


15/7

GAMBAR menunjukkan periuk elektronik yang menukarkan beras menjadi roti di sebuah hotel di Tokyo semalam.
TOKYO – Syarikat pengeluar elektronik, Sanyo semalam melancarkan produk terbarunya iaitu ‘periuk’ yang boleh menukarkan beras menjadi roti.
Mesin itu boleh mengisar satu cawan beras menjadi tepung kemudian diadunkan dengan air, gluten, ragi dan bahan lain untuk membakar sebuku roti selama empat jam.
Nama yang diberikan untuk ‘periuk’ itu ialah GOPAN iaitu campuran perkataan gohan dalam bahasa Jepun bermaksud memasak nasi dan pan yang bermakna roti dalam bahasa Sepanyol.
Periuk itu akan dijual pada harga antara AS$560 (RM1,793) hingga AS$670 (RM2,146). – AFP
kredit : kosmo.com.my

Pelajar dapat ikan emas gergasi


15/7

GAMBAR menunjukkan Nick Richards memegang ikan emas gergasi di Poole, England baru-baru ini.
POOLE – Apabila seorang remaja, Nick Richards mendapati jorannya disentap, pelajar sekolah di Britain itu berharap umpannya dimakan seekor ikan kap.
Bagaimanapun, sebuah akhbar semalam melaporkan pelajar berusia 16 tahun itu terkejut apabila dia mendapat seekor ikan emas gergasi sepanjang 40.6 sentimeter (sm) dan berat 2.27 kilogram (kg) semasa memancing di sebuah tasik di bandar ini, selatan England, baru-baru ini.
Ikan peliharaan tersebut dipercayai dibuang oleh pemiliknya ke dalam tasik berkenaan dan ia kemudiannya membesar dengan cepat.
“Pada mulanya saya pergi ke tasik itu untuk memancing ikan kap. Saya pernah mendengar khabar angin bahawa terdapat seekor ikan kap gergasi dan saya berharap akan dapat melihatnya,” katanya.
Menurutnya, dia berada selama dua hari dan dapat menangkap beberapa ikan kap yang besar.
“Namun, tiba-tiba , saya melihat seekor ikan berwarna keemasan yang besar di atas permukaan air,” katanya.
“Ia tidak cedera dan saya melepaskannya semula ke dalam tasik setelah merakamkan gambar ikan tangkapan saya itu,” katanya.
Rekod ikan emas terbesar di Britain sebelum ini berukuran 39.9sm panjang dengan berat 0.9kg. – Agensi
kredit : kosmo.com.my

Turki jadi kuasa baru pembinaan dunia15/7
GAMBAR menunjukkan bangunan Krasnye Kholmy di Moscow yang dibina oleh syarikat Turki, ENKA Construction and Industry.

ANKARA – Turki kini muncul sebagai kuasa baru sektor pembinaan apabila firma negara berkenaan membina pelbagai infrastruktur termasuk empangan, stadium dan lebuh raya di Asia Barat, Asia Tengah dan Afrika.
Kecewa kerana usaha untuk menyertai Kesatuan Eropah (EU) tidak berjalan lancar, pemerintah Islam Turki menggunakan strategi yang menggabung pengaruh politik dan kekuatan ekonominya untuk mendapatkan projek di negara-negara membangun, terutamanya dunia Islam dan rantau bekas Kesatuan Soviet (USSR), sebelum bertapak di benua Afrika sejak beberapa tahun lalu.
Walaupun masih belum setanding berbanding pesaing utama mereka dari Eropah, Amerika Syarikat (AS), China dan Jepun, nilai projek luar negara Turki melonjak daripada AS$750 juta (RM2.3 bilion) pada 2000 kepada AS$23.6 bilion (RM75.4 bilion) pada 2008.
Pemerintah Turki menyatakan, mereka berharap nilai kontrak antarabangsa negara berkenaan dapat ditingkatkan kepada sekitar AS$50 bilion (RM159.8 bilion) menjelang 2015.
Turki merupakan kontraktor utama di negara-negara bekas USSR.
Hampir suku perniagaan pembinaan di negara Rusia dilakukan firma-firma Turki.
Firma-firma dari Turki turut mempunyai projek pembinaan di Libya dan dua negara bekas USSR, Turkmenistan serta Kazakhstan.
Firma-firma negara itu melancarkan projek perintis di Brazil dan Angola pada 2009 dan turut terbabit di Qatar, Algeria, Iraq, Romania dan Afghanistan.
Antara projek besar melibatkan firma Turki termasuk membina pusat membeli-belah mirip sebuah khemah yang dinamakan Khan Shatry di ibu negara Kazaskhtan, Astana dan bangunan Piramid Keamanan setinggi 77 meter yang dibina daripada gelas, juga di Astana.
Piramid berkenaan yang dilengkapi sebuah dewan opera, perpustakaan dan pusat penyelidikan kebudayaan dibina dengan kos AS$65 juta (RM207.8 juta). – AP
kredit : kosmo.com.my

BMW & Mercedes Gangs Robbery - Damansara Heights (must read..!!)

TO ALL YOU PEOPLE DRIVING BIG CARS AND NOT SO BIG CARS OUT THERE. PLS TAKE EXTRA CARE.
 Subject:  BMW & Mercedes Gangs Robbery

My boss almost kena carjacked yesterday. She sent out an email to the entire department telling her story - as a caution to allsingle women drivers. It sounds damn scary. Can not imagine what I'll do if I was in her position. I've pasted her email here in its entirety.
Girls, please be careful and be wary of your surroundings - bad things can happen DAY OR NIGHT - bad guys don't CARE anymore.

Here, her email:** **


******************************************************
colleagues,

i was chased and attacked by a group of men in 2 cars trying to hijack my car in the afternoon yesterday. i was driving my husband's car alone on my way back from mid valley at about 4.30pm and only noticed these 2 cars as I was turning left into jalan beringin, damansara heights.  They came awfully close and fast which I thought strange as it was a residential area and full of road humps.  Then the first car (which was a E class Mercedes) came to my side and the passenger (had a policeman's hat but not in uniform) had a walkie talkie and was gesturing for me to stop.  When I didn't, he overtook and parked in front of me and the second car (which was the new 3 series BMW) was parked right behind me. the guy came up to my window and using his walkie talkie again, was frantically asking me to wind down - it was that split second that I realized that they weren't undercover cops (yes sounds silly now when one is rational!) and I just reversed and drove off.  Both cars were chasing me trying to swerve and corner me.

I was stopped 3 times by them - the second time was the road downhill between SC and the Science Centre and the same guy from the Merc came out - this time with a parang.  I reversed as far as I could -
> these people were definitely professionals and didn't want their cars damaged cos everytime I reversed, the bmw at the back also reversed.  I thought  I'd be safe going onto a public road so I went on the sprint highway – they continued to chase and managed to stop me again- and I was on the fast lane of sprint highway (right between the SC and Bukit Kiara) and there were plenty of traffic - and this time - they parked so close to me - one in front and one at the back and the guy with the parang came out and this time was smashing with full force at my driver's seat window.  Another guy
> came from the black bmw and started hitting on my passenger seat window – there were plenty of cars but no one stopped or honked despite seeing these 2 men smashing my car.  I just reversed not caring if my car got knocked and trying to get some space so that I can drive out and finally managed to.  I lost  them when I turned onto jalan damansara highway.

It is absolutely traumatizing as I, like many, only read about this.. but the audacity and desperation for them to be doing this in broad daylight and at such a public place is unimaginable.  I am so thankful
that I am ok but I have to write this because i know many of us take it for granted that it would not happen to us.. but it has happened and it will happen again. Please please be careful - one can never be vigilant enough. you've read it all:  

1. ladies - don't drive home alone at night - they will target women driving alone - day or night.
2.   don't stop when you're being chased** **
3.   know that they're not the real cops when the proper police cars are not being used

I was given this no. by the inspector  - 2274 4465 - it's the Bilik Gerakan in Brickfields and if you think you're being followed or chased - call this no.  and they will send a mobile team who's nearest to
where you are.
 
Be careful when you drive.  This is real and from a friend just received.

*Security has reached a level that is alarming.** *
*People today don't help or don't want to interfere.** *
*I hope that by sending this out, it will reach as many as possible to warn of the dangers that surround us. *
*Please do the necessary. Send it to as many as possible.**
*I don't want to scare you but you could be a victim or someone close t you.*
*Have a good day and God Bless. *
*Be careful as this happened very close to us. Even if you need to move your car, get someone to go with you. PLEASE DO NOT GO ALONE! **

Katak Terbesar


SULTAN MALIKUS SALEH : RAJA MELAYU PERTAMA MEMELUK ISLAM


Sulalatus Salatin atau Sejarah Melayu memperihalkan kisah yang menarik mengenai pengislaman raja Samudera Pasai yang dikatakan sebagai kerajaan pertama yang memeluk Islam di Alam Nusantara.

Riwayatnya adalah seperti berikut;

Sebermula maka tersebutlah pada zaman RSAW, baginda bersabda pada segala sahabat :

"Pada akhir zaman kelak, ada sebuah negeri di bawah angin, Samudera namanya. Maka apabila kamu mendengar khabarnya isi Samudera itu, maka segeralah kamu pergi ke negeri itu, bawa isi negeri Samudera masuk Islam, kerana dalam negeri itu banyak wali Allah akan jadi, tetapi ada pula seorang fakir di negeri Mu'tabari namanya (Malabar India), ialah kamu bawa beserta kamu"

Setelah berapa lamanya, kemudian daripada sabda Nabi SAW, maka terdengarlah kepada segala negeri, datang ke Mekah pun kedengaran nama negeri Samudera itu. Syarif di Mekah menyuruhkan sebuah kapal membawa segala perkakasan kerajaan seraya disuruhnya singgah ke negeri Mu'tabari, adapun nama nakhoda kapal itu Syeikh Ismail.

Maka apabila kapal itu pun belayarlah, ia singgah di negeri Mu'tabari. Adapun raja di dalam negeri itu Sultan Muhammad namanya; maka baginda pun bertanya, "Kapal ini dari mana" ? Maka sahut orang dalam kapal itu, "Adalah kami ini kapal dari Mekah, hendak pergi ke negeri Samudera"

Adapun Sultan Muhammad itu daripada cucu Saidina Abu Bakar As Siddiq RA. Maka ujar orang kapal itu "Kerana kami pergi dengan sabda Nabi SAW"

Setelah didengar oleh Sultan Muhammad sabda RSAW itu, maka dirajakannya anaknya yang tua di negei Mutabari akan ganti kerajaannya, maka baginda dengan anakanda baginda yang muda memakai pakaian fakir, meninggalkan kerajaan turun dari istana lalu naik kapal itu, katanya " Kamu bawalah hamba ke negeri Samudera". Maka pada hati orang seisi kapal itu, bahawa "ini mudah-mudahan fakir seperti sabda RSAW itu". Maka fakir itupun dibawanya naik kapal lalu belayar.

Maka kapal itupun belayarlah ke Samudera. Maka fakir itupun naik ke darat, maka ia bertemu dengan Merah Silu berkarang dipantai. Maka fakir itupun bertanya katanya, "Apa negeri ini?" Maka sahut Merah Silu, "Adapun nama negeri ini Samudera". Maka kata fakir itu, "Siapa nama pengetuanya dalam negeri ini?" Sahut Merah Silu, "Hambalah pengetua sekalian mereka itu ". Maka oleh fakir itu diislamkannya dan diajari kalimah Syahadah. Setelah Merah Silu Islam maka Merah Silupun kembali ke rumahnya.

Shahadan pada malam itu Merah Silu pun tidur, maka ia bermimpi dirinya berpandangan dgn RSAW. Maka sabda RSAW kepada Merah Silu, "ngangakan mulutmu". Maka oleh Merah Silu dingangakan mulutnya, diludahi oleh RSAW mulut Merah Silu. Maka Merah Silu pun terjaga dari tidurnya. Diciumnya bau tubuhnya seperti narawastu. Telah siang hari maka fakirpun naik ke darat membawa Quran disuruhnya baca pada Merah Silu. Maka oleh Merah Silu dibacanya Quran itu, maka kata fakir kepada nakhoda kapal; "Inilah negeri Samudera seperti sabda RSAW itu".

Maka oleh Syeikh Ismail segala perkakasan kerajaan yang dibawanya itu semua diturunkannya dari dalam kapal itu. Maka Merah Silu dirajakannya dinamai Sultan Malikus Saleh. Maka Syeikh Ismailpun belayarlah kembali ke Mekah, dan fakir itu (cucu kepada Saidina Abu Bakar As Sidiq) itu tinggallah dinegeri Samudera akan menetapi Islam isi negeri Samudera itu.

Catatan : Sultan Malikus Saleh menjadi Raja kesultanan Pasai yang pertama dan raja terawal menganut Islam di Alam Melayu. Makam baginda tercatat tarikh kemangkatannya dalam tahun 676 Hijrah (1297 Masihi).
Banyak lagi cerita kat sini

13 Askar NATO Maut di AFGHANISTAN


lapan askar Amerika maut dalam serangan di Afghanistan selatan, termasuk serangan bom kereta dan tembak-menembak di luar sebuah kompleks polisi di Kandahar, kata para pejabat Rabu lalu (14/7).
Seorang penyerang bunuh diri meledakkan sebuah bom kereta ke pintu gerbang markas besar Polis Afghanistan Selasa malam di Kandahar, kata pernyataan NATO. Beberapa minit kemudian, pejuang Taliban menembaki markas tersebut dengan senapan mesin dan granat roket.
Juru cakap Taliban Qari Yusuff Ahmadi yang menelefon wartawan Rabu kemarin menyatakan bertanggung tanggung jawab atas serangan itu. Taliban mendakwa jumlah pasukan NATO yang terbunuhs ada 13 orang dan 8 pasukan keamanan Afghanistan.
 cuba tengok kat sini