Pages

Sunday, April 13, 2014

Pakar silap bedah kerana nama sama


Zhenjiang: Pakar bedah di hospital di Yueqing tersilap membuang dua per tiga perut seorang wanita yang tidak mempunyai masalah kerana mempunyai nama yang sama dengan seorang lagi pesakit yang sepatutnya dibedah.

China.org melaporkan, warga emas yang dikenali sebagai Chen pada mulanya hanya datang membuat pemeriksaan di hospital berkenaan selepas mengadu sakit perut.
Menurut menantu pesakit malang itu, Wang, memandangkan Chen dan suaminya tidak boleh membaca mereka tidak memahami laporan yang dikeluarkan doktor. Namun, apabila anak mereka mendapati laporan itu menyebut Chen mempunyai kanser, mereka bergegas untuk berbincang dengan doktor yang menasihatkan pembedahan segera perlu dijalankan.

Sehingga pembedahan selesai dijalankan, perkara itu masih belum disedari sehinggalah pesakit sebenar datang untuk mengambil laporannya dan laporan itu dikatakan hilang.


Timbalan pengarah perhubungan perubatan hospital berkenaan, Nan Xiaohao berkata, kesilapan itu berlaku kerana kecuaian dan kebetulan kedua-dua pesakit mempunyai nama yang sama dan hadir ke hospital untuk membuat pemeriksaan perut pada hari yang sama. - Agensi

Payudara beralih


Beijing: Seorang wanita kelmarin mendedahkan rasa terkejut dan marahnya selepas mendapati implan payudaranya beralih ke belakang badan dan perutnya.
Tian Hui, 39, menjalani pembedahan plastik untuk membesarkan payudaranya pada 2002.
Dia mengharapkan pembedahan itu akan meningkatkan keyakinannya selepas mengetahui suaminya, Chiu, 41, berlaku curang dan menjalinkan hubungan dengan wanita lebih muda.

Tetapi, 10 tahun selepas pembedahanan, implannya mula beralih.
Foto
TIAN terkejut mendapati implan payudaranya di belakang dan perut.

Meskipun dia berusaha menolaknya semula ke tempat sepatutnya, ia masih bergerak jauh dari payudaranya.

Tian berkata, keyakinannya musnah selepas suaminya bermain kayu tiga dan dia menjalani pembedahan itu dengan harapan untuk mendapatkan semula kasih sayang suaminya.

“Saya sangka rumah tangga kami bahagia sehinggalah saya mengetahui dia menjalinkan hubungan dengan wanita yang enam tahun lebih muda daripada saya,” katanya.

Pasangan yang berasal dari Guangzhou di wilayah Guangdong itu sudah mendirikan rumah tangga selama lapan tahun, membuka sebuah restoran dan membina perniagaan bersama sehingga mereka kaya. 

Selepas kecurangan suaminya terbongkar, mereka memutuskan untuk kekal semata-mata kerana keluarga. Tetapi, dia tetap merasakan tidak lagi menawan dan mengambil keputusan melakukan pembedahan plastik.

“Saya menghubungi seorang pakar bedah plastik berhampiran kediaman kami dan mengatur untuk membesarkan payudara saya. 

“Saya terkejut apabila bangun selepas beberapa tahun kemudian melihat implan itu beralih ke tempat lain. 

“Saya sungguh malu dan cuba mengalihkannya semula ke tempat asal. Tetapi, setiap kali bangun pagi, implan itu semakin jauh dari tempat sehari sebelumnya.

“Suatu hari apabila bangun saya mendapati satu implan itu berada di belakang dan satu lagi di perut. Saya menyedari saya perlu melakukan sesuatu.

“Saya bimbang sungguh mengenai kerosakan yang berlaku pada tubuh saya. Sebenarnya, ia sungguh menyakitkan,” 

Dia menjalani satu lagi pembedahan untuk membuang implan berkenaan dan meletakkan yang baru beberapa minggu lalu.

Doktor di Hospital Polis Guandong, Liang Hao, berkata, implan yang disuntik pada payudara Tian sebelum ini ialah gel polyacrylamide hydrophilic.

“Ia bahan berbahaya dan boleh merosakkan dalaman tubuh, menyebabkan barah serta menjejaskan buah pinggang,” kata Hao.

Penggunaan bahan itu diharamkan di China sejak 2006. 

Bagaimanapun, kesan peralihan payudaranya menyebabkan rumah tangganya lebih teruk.

“Suami saya sungguh kecewa dan menyebabkan hubungan kami lebih renggang,” kata Tian.- Agensi
Artikel ini disiarkan pada : 2014/04/13