Pages

Wednesday, November 14, 2012

Pramugari Egypt Air mula pakai hijab

KAHERAH - Semua krew wanita pesawat Egypt Air memakai hijab buat kali pertama sejak syarikat penerbangan nasional itu diasaskan pada 1932.

Jurucakap Egypt Air berkata, etika pemakaian itu perlu dipatuhi selepas menerima saranan daripada ulama.

“Beliau sarankan pemakaian itu dan hukumnya wajib, terutama penerbangan ke Jeddah,” katanya.

Ketika pemerintahan Presiden Hosni Mubarak, hijab dianggap janggal, terutama mereka yang bertugas di stesen televisyen dan syarikat penerbangan nasional.

Namun, selepas beliau diganti dengan Mohamed Mursi, wanita diberi kelonggaran mengenakan hijab. - AFP

Israel serang tempat simpanan senjata Palestin

RAMALLAH - Israel melancarkan serangan udara secara langsung ke atas kawasan penyimpanan senjata tentera Palestin, semalam.

Wakil tentera mendakwa serangan telah dilancarkan dengan 110 buah roket sejak Sabtu lalu.

“Bagaimanapun, kami tidak akan bertolak ansur jika berlaku cubaan mencederakan orang awam Israel dan akan menyerang kembali sesiapa saja yang cuba melakukan keganasan terhadap negara Israel,” kata wakil Angakatan Tentera Israel.

“Organisasi pengganas Hamas yang patut bertanggungjawab terhadap segala aktiviti keganasan yang berpunca dari Semenanjung Gaza,” ujarnya.

Serangan mula berlaku sehari selepas Perdana Menteri, Benjamin Netanyahu berkata Israel akan meningkatkan tindak balas ketenteraan ke atas Gaza.

“Dunia mesti memahami yang Israel tidak akan berdiam diri terhadap sebarang cubaan untuk mencederakan kami. Kami juga sentiasa bersedia untuk bertindak balas,” kata Netanyahu, Ahad lalu.

Tentera Israel juga mula menyerang kumpulan pengganas di Gaza.

Menurut agensi media, 30 rakyat Palestin cedera dengan leboh 10 orang berada dalam keadaan kritikal akibat serangan itu.

Jurucakap Hamas, Fawzi Barhous memberi amaran terhadap Israel kerana keganasan semakin meningkat dan sasaran mereka kepada orang awam terhadap Israel  dan perkara ini tidak boleh dibiarkan begitu saja.

Tiga serangan udara dilancar di Gaza

Tiga serangan udara dilancar di Gaza
Beberapa penduduk mengusung jenazah saudara mereka yang terkorban dalam serangan udara terbaru di Gaza yang dilancarkan sejak Sabtu lalu. Foto: AFP
GENTING GAZA - Israel melancarkan tiga serangan udara terbaru di kawasan barat bandar Gaza, semalam, yang menyasarkan tempat simpanan senjata tentera Hamas, termasuk kem latihan Ezzedine al-Qassam.

Menurut pihak berkuasa, insiden itu berlaku sehari selepas tentera bersenjata Palestin suarakan hasrat mereka melaksanakan gencatan senjata jika rejim Zionis henti pencerobohan mereka.

Tawaran tersebut dibuat selepas tujuh penduduk Palestin termasuk empat orang awam terbunuh akibat serangan udara dilancarkan oleh Israel sejak Sabtu lalu.

Dalam satu kenyataan lain, Perdana Menteri Benjamin Netanyahu beri amaran kononnya mereka ada hak dan kewajipan untuk melindungi penduduk Israel.

"Negara antarabangsa perlu memahami situasi ini kerana kami perlu bertindak menghentikan serangan roket dari Palestin," katanya pada lawatan di selatan Israel bersama diplomat asing. 

Sementara itu, jurucakap tentera Israel memaklumkan serangan balas itu dilancarkan selepas kumpulan militan Gaza menembak enam roket ke selatan negara itu. - AP

Pertandingan janggut di Las Vegas

LAS VEGAS, Amerika Syarikat - Seorang peserta Austria, Fritz Sendlhofer memenangi pingat emas pada pertandingan janggut kategori Gerabaldi di sini pada Ahad lalu.
Dia turut memenangi Anugerah Pilihan Orang Ramai dan bonus sebanyak AS$1,000 (RM3,066).
Seorang peserta Jerman, Hans-Peter Weis memenangi pingat emas bagi kategori janggut gaya bebas. - Reuters