Pages

Friday, May 22, 2015

Televisyen nipis setebal satu milimeterSKRIN paparan OLED TV boleh melekat dan ditanggalkan pada dinding menggunakan pad magnet. - AGENSI


SEOUL – Sebuah syarikat di sini memaparkan satu inovasi baharu apabila berjaya mencipta sebuah televisyen paling nipis setebal satu milimeter dengan berat hanya 1.9 kilogram baru-baru ini.
Syarikat tersebut, LG Display menggunakan bahan polyimide bermolekul tinggi ketika menghasilkan panel fleksibel berbanding penggunaan plastik konvensional bagi mencapai lekuk yang maksimum sekali gus mengurangkan ketebalan televisyen yang dinamakan sebagai OLED TV.
Prototaip skrin paparan OLED TV yang dipaparkan oleh syarikat tersebut boleh melekat dan ditanggalkan pada dinding menggunakan pad magnet.
Syarikat itu percaya OLED TV mampu mengungguli semua teknologi televisyen pada masa hadapan dengan warna yang terang, kontras yang cemerlang dan saiz lebih lebar.
“Kami akan memasarkan televisyen ini pada Julai atau Ogos depan dan berharap dapat meningkatkan pengeluaran serta promosi pada suku ketiga tahun ini,” ujar Ketua Unit Perniagaan LG Display, Sang-Deog Yeo.
- AGENSI


Artikel Penuh: http://www.kosmo.com.my/kosmo/content.asp?y=2015&dt=0522&pub=Kosmo&sec=Dunia&pg=du_03.htm#ixzz3aofsaOkf 
Hakcipta terpelihara