Pages

Thursday, December 18, 2014

Poskad untuk nenek tiba selepas 30 tahun

Co Durham (England): Sekeping poskad yang dihantar seorang kanak-kanak ketika bercuti kepada neneknya akhirnya tiba - selepas 30 tahun.
Joanne Selby berusia 10 tahun apabila dia menulis kepada neneknya Janet dari tempat dia bercuti bersama keluarganya di utara Wales pada 1984.
Poskad itu sepatutnya mengambil masa beberapa hari untuk sampai di destinasinya yang terletak 413 kilometer.
Tetapi, ia mengambil masa 30 tahun untuk tiba.
Yang menyedihkan, Janet yang sudah meninggal dunia tidak sempat menatapnya apabila poskad itu tiba di bekas rumahnya minggu lalu.
Namun, Joanne kini 41 tahun, gembira menerimanya.
“Saya tidak ingat menghantar atau menulis poskad itu. Tetapi, saya ingat bercuti di sana. Saya sentiasa berhubung dengan nenek dengan poskad kerana ketika itu dia tidak ada telefon,” katanya.
Pegawai perkhidmatan pos Britain ketika dihubungi mengenai kelewatan itu berkata, mereka juga tidak tahu puncanya. - Agensi.
Artikel ini disiarkan pada : Khamis, 18 Disember 2014 @ 5:09 AM


POSKAD yang dihantar 30 tahun lalu hanya tiba, kelmarin.
- See more at: http://www.hmetro.com.my/node/17049#sthash.T5MbhfXP.dpuf

Remaja rancang kayuh basikal satu roda keliling duniaPRATT berehat selepas berlatih menunggang basikal satu roda baru-baru ini.


LONDON – Seorang remaja berusia 19 tahun merancang untuk mengelilingi dunia dengan menunggang sebuah basikal satu roda pada bulan Mac tahun depan.
Remaja tersebut, Ed Pratt yang berasal dari Somerset dekat sini berkata, dia kini sedang membuat persiapan termasuk mengumpul dana bagi membiayai perjalanan yang memakan masa selama 18 bulan itu.
Katanya, jika berjaya melakukan misi tersebut dia bakal menjadi individu pertama mengelilingi dunia dengan menggunakan basikal satu roda.
“Menunggang basikal satu roda sangat berbeza dan bahaya berbanding basikal dua roda yang biasa.
“Saya mula berlatih menunggang basikal satu roda sejak dua tahun lalu dan mengalami beberapa kecederaan akibat terjatuh,” katanya.
Katanya, dia merancang memulakan perjalanan merentasi Eropah menuju ke Turki sebelum meneruskan perjalanan ke China, Australia dan Amerika Utara.
Menurutnya, dia juga sedang mengumpul dana untuk mendermakan peralatan sekolah kepada beberapa buah sekolah di Afrika ketika merentasi benua Afrika nanti. – Agensi


Artikel Penuh: http://www.kosmo.com.my/kosmo/content.asp?y=2014&dt=1218&pub=Kosmo&sec=Dunia&pg=du_03.htm#ixzz3MBq0Aw8W 
Hakcipta terpelihara 

NASA temui petunjuk kehidupan di MarikhIMEJ yang disiarkan oleh NASA ini menunjukkan lubang yang digali oleh Curiosity untuk mengambil sampel batu di satu kawasan di planet Marikh. - NASA


WASHINGTON – Sebuah robot penjelajah Marikh, Curiosity berjaya menemui gas metana yang biasanya dihasilkan oleh kehidupan biologi, sekali gus menjadi bukti pertama kewujudan kehidupan luar dari Bumi.
Kewujudan gas metana yang dikesan oleh robot penjelajah milik Pentadbiran Aeronautik dan Angkasa Lepas Kebangsaan (NASA) itu mungkin terhasil daripada bakteria berbanding kebanyakkan gas metana di bumi yang wujud dari pelbagai sisa dihasilkan oleh orga­nisme hidup.
Curiosity sebelum ini menemui kewujudan air dalam tanah halus di Marikh yang merupakan sumber penting kepada kehidupan.
“Apa yang menariknya disini ialah kewujudan gas metana itu berlaku secara berterusan,” kata Dr. Paul Mahaffy dari NASA.
Ujarnya, para saintis belum boleh membuat sebarang kesimpulan berhubung penemuan tersebut tetapi mereka yakin satu bukti yang kukuh akan dijumpai nanti.
“Kami masih terbuka dengan semua kemungkinan. Penemuan ini mungkin menunjukkan adanya kehidupan atau bukti gas metana yang terperangkap yang dihasilkan oleh kehidupan terdahulu.
“Lebih menarik lagi, penemuan ini menunjukkan gas mentana ini berasal daripada sumber di planet itu,” jelasnya.
Menurutnya, NASA perlu menjalankan kajian yang lebih terperinci untuk menguji tahap isotop bagi membuktikan bahawa gas metana itu terhasil daripada sumber biologi yang wujud di planet tersebut.
Curiosity yang dilancarkan pada November 2011 berjaya mendarat di Marikh pada Ogos 2012 dalam misi mencari bukti kehidupan di planet merah berkenaan. – Agensi


Artikel Penuh: http://www.kosmo.com.my/kosmo/content.asp?y=2014&dt=1218&pub=Kosmo&sec=Dunia&pg=du_02.htm#ixzz3MBppPRPL 
Hakcipta terpelihara