Pages

Friday, August 6, 2010

Simbol untuk Islam, Kristian dan Yahudi

Ini unta, lambang untuk orang arab dan
juga orang islam. Unta walaupun jalannya
perlahan tapi dia istiqamah. boleh berjalan
merentasi padang pasir yang luas dan juga gurun sahara.
sesuai dengan sifat orang islam yang digalakkan istiqamah
dalam apa juga keadaan dan akhirnya akan memperoleh kejayaan
Kuda adalah lambang untuk orang putih atau mat saleh
atau orang kritian. kuda adalah binatang yang cergas dan pantas
berlari. tapi bila dibandingkan dengan unta ia tidak dapat merentasi padang pasir dan gurun. ia tidak mampu untuk perjalanan
yang jauh dan tanpa air.kuda ini simbol untuk orang kristian
yang mana tak setanding dengan orang islam.walaupun
mereka mempunyai senjata yang canggih tapi mereka takut
mati.sedangkan orang islam kalau berperang ingin mati syahid.
Kaldai adalah lambang untuk orang israel
ataupun orang yahudi. mereka adalah makhluk
yang paling BANGANG didunia ini. Mereka
membunuh nabi-nabi dan mengubah isi kandungan
kitab-kitab yang diturunkan kepada manusia.mereka
bercita-cita ingin memerentah dunia.Semua negara
didunia ini dikawal oleh mereka. Negara yang paling
ketara di perkudakan yahudi adalah Amerika.
Yahudi inilah yang diangkat oleh UMNO
menjadi penasihat. maka UMNO sekarang
berperangai seperti yahudi.Sesungguhnya Yahudi
dan UMNO keduanya sama-sama bangang. Yahudi menekan bangsa arab dan islam. UMNO menekan bangsa sendiri agama sendiri.

Israel buat ' Israel 2020 ' Malaysia buat 'Wawasan
2020'. Yahudi buat ' One israel ' Malaysia buat
' Satu Malaysia '.
UMNO bayar RM 77 juta setahun pada
kaldai bangang ini untuk jadi penasihat.
UMNO bangang dulu kini dan selamanya.

Al-quran terkecil sebesar duit siling lima puluh senSALAH satu naskah al-Quran terkecil di dunia dengan diameter bersamaan siling 50sen disumbangkan oleh warga Poland, Ataullah Bogdan Kopanski kepada perpustakaan Universiti Islam Antarabangsa di Gombak. 6 Ogos 2010. - Utusan/MOHD. NAIM AZIZ

Rakyat dihujani bom yahudi, mahmud abbas bersukaria


http://www.paltimes.net/data/uploads/ehl9ds67(1).jpg
http://www.paltimes.net/data/uploads/iezlnhfo(1).jpg
http://www.paltimes.net/data/uploads/l5b7dbo9(1).jpg
Saat Rakyat bermandikan darah, mahmud abbas mendapat layanan istimewa bersama pemimpin-pemimpin negara arab dan bersuka ria.
تنشر لكم "شبكة فلسطين الآن" الإخبارية ونقلاً عن موقع "المدينة نيوز" خبراً وصوراً للرئيس المنتهية ولايته تكشف ماذا كان يفعل عباس أثناء ضرب طائرات الاحتلال الحربية لقطاع غزة في 31/7/2010.
واليكم الخبر نصاً كما ورد على موقع المدينة نيوز
يا حلاوة على هذه الواقعة التي أكد فيها رئيس الشقيقة فلسطين أن الثورة لا تعني أوسلو ، وأن أوسلو لا يعني الرباعية ، وأن الرفاعية – نقصد الرباعية - لا تعني حسين الجسمي .
جلسة وسهرة ولا أحلى ، جلسها وسهرها ياسر عبد ربه وصائب عريقات ونبيل أبو ردينة وسفير فلسطين الشقيقة في القاهرة بركات الفرا ، مع من ، مع ميار عباس .. .
من هو ميار عباس ؟ هل هو مسؤولاً دولياً في الأمم المتحدة ، أم تراه في مسئولاً في الأونروا التي بدأت بتقليص مساعداتها تمهيدا للتوطين ، أم تراه وزير خارجية الصين أو روسيا أو حتى جزر القمر ..
كلا أيها السادة ، إن ميار هذا هو وكيل أعمال الفنان حسين الجسمي .
في خيمة في القاهرة، عزم أبو مازن حسن فهمي ومحمد هنيدي ويسرى وعمر الحريري ومحمود قابيل ومحمود حميدة ومحمود ياسين وأشرف زكي، وهم فنانون معروفون ومرموقون ، ومجربون في سينما لم تقدم لأمة العرب إلا المساخة والوساخة بلا مؤاخذة ..
المعلومات قالت : إن السهرة كانت صباحي... ولم يكن ينقصها إلا محمد دحلان .
والمعلومات قالت أيضا : إن الرئيس الفلسطيني المنتهية ولايته عزم حسين الجسمي على أريحا ليقدم حفلا هناك . . حفلا يتحدث عن حيفا والعياذ بالله .
من يجرؤ أن ( يجيب سيرة حيفا ) .. !!
رئيس فلسطين المنتهية ولايته والحاشية مشغولون بحسين الجسمي وحسين فهمي ومحمود ياسين ويسرى ، بينما تقصف غزة على رؤوس أطفالها .لا إله إلا الله .

3 Golongan yang haram memasuki Syurga


http://sphotos.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-snc3/hs581.snc3/30645_1439236829240_1482618293_31170726_6689885_n.jpg


Telah diceritakan oleh perawi hadis, Imam Ahmad dan Nasai dan hakim daripada Ibnu Umar, "Ada tiga orang yang telah Allah s.w.t haramkan dari memasuki syurga iaitu:
1. Orang yang mengekali minum arak.
Ada diceritakan, bagi umat Islam jika ia meminum walau seteguk sekalipun arak tersebut, maka akan pecah berkecailah kalimah tauhid yang tertulis di dahinya. Zahirnya memanglah kita tidak nampak, tapi itulah keistimewaan yang Allah s.w.t. berikan kepada umat Islam.
Sebuah kalimah tauhid yang meng-Esakan-Nya. Sebuah tempat yang mulia, tempat kita sujud syukur ke hadrat Ilahi demi membuktikan bahawa kita ini insan yang serba lemah dan dhaif.
2. Orang yang menderhakai ibu bapa
Ada diceritakan juga, pada malam Lailatul Qadar terdapat empat perkara yang boleh menyebabkan terhijabnya doa seseorang di malam tersebut bila ada padanya:
A- Orang yang derhaka dengan ibu bapanya.
B- Orang yang meminum arak
C- Dua orang yang tidak bertegur sapa antara satu sama lain selama 3 hari.
D- Orang yang memutuskan silaturahim
Cuba kita kaji dan teliti ke empat-empat perkara di atas, jika ada salah satu yang berkait dengan diri kita maka berusahalah untuk terus memperbaiki diri. Mungkin tiga perkara itu dapat kita atasi tapi bagaimana pula pertautan hati dengan ibu bapa kita selama ini? Tidak ada gunanya kita bertungkus lumus mengerjakan amal ibadah yang lain yang dirasakan sewajarnya mendapat balasan dari Allah s.w.t, sedangkan hati ibu bapa kita dilukai. Kita biarkan hidup mereka melata tidak berhaluan atau kita menjadi tuan kepada mereka.
Terhijabnya segala doa dan amal kebajikan kita selagi kita menderhakai mereka. Tidak hairanlah kita menjadi seorang yang keras hati, angkuh dan ego dengan apa yang kita perolehi. Jangan bangga dapat menawan hati-hati manusia lain dengan apa yang kita lakukan atau apa yang kita perkatakan tapi kita perbudak-budakkan emak ayah kita. Selagi perintahnya tidak bercanggah dengan syariat, kita kenalah taat dan berlemah-lembut serta berhikmah dalam mengatur sesuatu tindakan jika ada yang tidak kena pada hati mereka. Yakinlah bila kita berakhlak dengan mereka segala apa yang kita laksanakan semuanya mendapat rahmat dan bantuan Allah s.w.t.. Anak yang soleh itu ialah yang sentiasa mendoakan kesejahteraan ayah bondanya.
3. Suami yang dayus.
Membiarkan ahli keluarganya melakukan zina. Setengah ulama menyifatkan makna dayus itu, "Suami yang membiarkan isterinya dengan lelaki lain."
Setengahnya pula menyifatkan begini:
"Orang yang membeli jariah (hamba) yang pandai menyanyi untuk menghiburkan orang lain."
Maka tersuratlah di depan pintu syurga yang bermaksud:
"Engkau hai syurga haramlah atas segala lelaki yang dayus."
Tersebut di dalam sebuah hadis Rasulullah s.a.w yang membawa maksud:
"Barangsiapa berbuat zina dengan perempuan yang ada suaminya nescaya adalah dosanya di atas lelaki dan perempuan di dalam kubur itu sangat azab."
Maka apabila datangnya hari kiamat nescaya menghukum Allah s.w.t akan si suami terlebih dahulu dalam segala hal kebajikan berbanding lelaki yang kemudian itu. Bermula hukum yang demikian itu apabila zina isterinya itu dengan tidak tahunya. Maka jika mengetahuinya dan dia berdiam diri nescaya Allah s.w.t mengharamkannya dengan tersurat di atas pintu syurga, yang bermaksud:
"Engkau haram yakni masuk atas segala orang yang mengatahui akan kejahatan zina pada ahlinya dan dia diam serta tiada rasa cemburu."
Akhir kata, wahai para suami, jagailah ahli keluargamu supaya sejahtera selalu di dalam iman dan didikan Islam yang sejati sebab orang yang pertama akan dipersoalkan di akhirat kelak ialah suami yang menjadi teraju di dalam rumahtangga. Wahai isteri-isteri yang budiman, bantulah perjuangan suamimu di dalam menegakkan amal makruf nahi mungkar.

3 Perkara yang paling Allah SWT sukaihttp://sphotos.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-ash1/hs472.ash1/25898_1422404928453_1482618293_31133519_5494545_n.jpg
Rasulullah s.a.w. berbangga dengan umat wanitanya yang taat kepada suami mereka. Allah s.w.t suka kepada tiga perkara iaitu:
1. Mata yang menangis kerana Allah s.w.t.. 
2. Orang yang berjaga malam kerana berjihad kepada Allah s.w.t.
3. Isteri-isteri yang solehah.
Rasulullah s.a.w. bersabda di dalam hadis yang bermaksud:
"Telah meminta ampun bagi segala perempuan yang mengikut perintah suaminya oleh segala burung yang terbang di udara dan ikan di air dan segala malaikat yang di langit dan matahari dan bulan selama perempuan itu di dalam keredhaan suami."
Dapatlah kita fahami bahawa sekelian makhluk di dunia ini sentiasa bertasbih dan berdoa supaya isteri-isteri yang mentaati suami itu menjadi wanita yang solehah bakal penghuni syurga-syurga. Imam Ghazali r.a ada berkata:
"Apabila keluar segala perempuan maka sayugia dia memejamkan matanya dari melihat akan sekelian lelaki ajnabi."
Maksud memejamkan mata di sini ialah menundukkan pandangan dari melihat lelaki yang bukan muhram. Bukannya meliarkan mata memandang ke sana sini biarpun telah memakai purdah. Tanpa disedari kita telah mengenali mereka, serba sedikit apa yang tidak kena  pada mereka juga diketahui contohnya, "Mulut si fulan ini lebarlah, badan si fulan ni gemuklah, hidungnya pesetlah dan macam-macam lagi," tanpa disedari kita telah mengumpat mereka.
Bagi suami hendaklah pastikan supaya anak isterinya terhindar dari perangai di atas. Zina mata boleh membawa kepada zina hati. Berdosa besarlah jika suami membiarkan ahli keluarganya bersikap demikian. Allah s.w.t akan mengharamkan mereka dari mencium bau syurga.
http://sphotos.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-snc1/hs279.snc1/10634_1215816483871_1482618293_30621464_8116370_n.jpg

Rasulullah bertegas Solat Terawih Tetap Sunat Walau Baginda SAW terlalui mencintainyahttp://sphotos.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-ash1/hs522.ash1/30717_124470904253415_100000715195930_162992_4424737_n.jpg
Saiyidatina Aisyah r.a telah meriwayatkan sebuah hadith  yang bermaksud:
"Pada suatu malam Nabi Muhammad s.a.w. solat dimasjid, maka para sahabat mengikuti solatnya. Pada malam berikutnya, Baginda s.a.w. solat lagi dimasjid dan para sahabat yang mengikutinya bertambah ramai. Lalu mereka berhimpun pada malam ketiga atau keempat, tetapi Nabi Muhammad s.a.w. tidak keluar kemasjid untuk solat bersama mereka. Pada sebelah paginya Nabi Muhammad s.a.w. bersabda: "Sesungguhnya aku melihat apa yang kamu kerjakan dan tidak ada sesuatu apa pun yang mencegah aku untuk keluar mengerjakan solat bersama kamu semua kecuali aku khuatir kalau- kalau kamu menganggap solat itu diwajibkan atas kamu." (Riwayat Muslim)

Puasa Ramadhan yang menghapus segala dosa kita


http://sphotos.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-ash2/hs111.ash2/38879_142488699107110_100000379416910_287798_3023295_n.jpg
  • Maksudnya: "Sesiapa yang beribadah pada bulan Ramadhan dengan penuh keimanan kepada Allah s.w.t. dan mengharapkan pahalanya, nescaya akan diampunkan dosa-dosanya yang telah lalu."    (Riwayat al-Bukhari dan Muslim) { Dengan penuh keimanan maksudnya yakin dengan janji-janjiAllah s.w.t. dan melaksanakan perintah-perintah Allah s.w.t. Dengan penuh pengharapan ialah semata-mata mencari pahala daripada sisi Allah s.w.t.dan bukan bertujuan untuk mendapatkan dunia}
  • Maksudnya: "Sesungguhnya Allah s.w.t. telah mewajibkan puasa Ramadhan atas kamu sekelian dan aku mensunnahkan atas kamu agar beribadat pada bulan Ramadhan. Jesteru sesiapa yang berpuasa dan beribadah pada bulan Ramadhan dengan penuh keimanan dan mengharapkan pahala, maka dosa-dosanya yang telah lalu akan diampunkan oleh  Allah s.w.t.(Riwayat Ashab al-Sunan)
  • Maksudnya: "Telah datang bulan Ramadhan yang penuh berkat kepadamu. Dengannya, Allah (s.w.t.) melimpahkan rahmat-Nya, mengampunkan dosa dan mengabulkan doa. Pada bulan itu Allah (s.w.t.) melihat perlumbaan dalam mengerjakan ibadah dan membangga-banggakan kamu dihadapan para malaikat. Oleh kerana itu, tunjukkanlah kepada-Nya kebaikan-kebaikan dirimu. Maka sesungguhnya orang-orang yang celaka adalah mereka yang tidak mendapatkan rahmat Allah Azza wa Jalla pada bulan Ramadhan."    (Riwayat al-Nasai)

Dengar Ucapan dan Tangisan Ulamak Yang Benar-Benar Cintkan Rasulullah SAWhttp://vthumb.ak.fbcdn.net/vthumb-ak-sf2p/v33377/51/46/1710837229/t1710837229_1163850552362_1368.jpg
Layarilah laman ini dan dengarlah ucapan mereka  dengan penuh perasaan dan Ikhlas di apgi Jumaat yang mulia ini...
Suburkan hati anda dengan Cintakan Rasulullah SAW dan Allah SWT.

Pertolongan Allah SWT pada Taliban di Afghanistan yang Rahsiakan oleh media barat


http://lh6.ggpht.com/_jSI2t92fJlA/SrnbofRDKAI/AAAAAAAACy8/AmEvi_o81HU/s640/1_74369_1_6.jpg


http://lh3.ggpht.com/_jSI2t92fJlA/SrpaRUXLTLI/AAAAAAAAC6I/YGfT-R0xpNU/s640/1_64879_1_6.jpg
http://lh4.ggpht.com/_jSI2t92fJlA/SrpaRREsiLI/AAAAAAAAC6M/VR1IUbPfybE/s640/92-00475__After_Destruction_a.jpg
http://lh5.ggpht.com/_jSI2t92fJlA/SrpacoPQYtI/AAAAAAAAC6g/Rm_nBHliMMw/s640/92-00475_Final_Resting_Spot_a.jpg
http://lh6.ggpht.com/_jSI2t92fJlA/SrpaoOrPRnI/AAAAAAAAC6o/HlJA9uVG-wE/s640/137abb457dde57a12e9f3749d4260ce3.jpg
http://lh3.ggpht.com/_jSI2t92fJlA/Srpa8xhlrdI/AAAAAAAAC68/hffnfzEtSVg/s640/akvsized.jpg
http://lh5.ggpht.com/_jSI2t92fJlA/Srpa82KDmvI/AAAAAAAAC7A/ZcdoAFhlhgY/s640/Black%20Hawk%20helicopter.jpg
http://lh3.ggpht.com/_jSI2t92fJlA/SrpaRNjoJtI/AAAAAAAAC6E/wGXB16Dk_2E/s640/0ff668f972492525ab86979b468981e5-grande.jpg
http://lh3.ggpht.com/_jSI2t92fJlA/Srp_WqumpGI/AAAAAAAADGY/i57UFKywoQo/s640/British%20C130%20aircraft%20which%20had%20crashed%20%20Bost%20Airfield%20Lashkar%20Gar.jpg
http://lh4.ggpht.com/_jSI2t92fJlA/Srp_W3EaDmI/AAAAAAAADGk/Mh8LtBLKNpI/s640/chinook%20d4.jpg
http://lh4.ggpht.com/_jSI2t92fJlA/SyaGExheYJI/AAAAAAAAHQo/5kkkaz4KgeI/s640/Shahjoi%20district%20Zabul%20Feb%2018%202007.jpg
http://lh6.ggpht.com/_jSI2t92fJlA/SzE82qMaT0I/AAAAAAAAHow/jwCnP8nTIuI/s640/16%20service%20members%20killed%20MH-47D%20Chinook%20helicopter%20on%20mission%20to%20reinforce%20small%20Special%20Operations%20team%20crashed%20near%20Asadabad%20June%2028%202005
http://lh6.ggpht.com/_jSI2t92fJlA/SzfWv09XBNI/AAAAAAAAIII/mrs9k1aoj-A/s640/1799900.jpg
Sebenarnya terlalu banyak gambar kapal terbang dan kereta kebal dan lain lain-lain peralatan tentera yang telah Allah SWT musnahkan, tetapi oleh kerana semua media Islam tidak berjiwa Islam tetapi berjiwa dengan musuh-musuh Allah SWT, maka mereka turut memaparkan apa yang dipaparkan oleh media musuh Allah SWT, pembaca berita Islam juga membaca teks ucapan yang sama seperti pembaca berita bukan Islam cuma mereka alihkan bahasa mengikut tempat dan negara yang mereka jajah melalui media. Inilah apa yang Allah SWT gambarkan bahawa di akhir zaman semua dunia akan taat dan ikut perintah dajjal walaupun mereka tahu arahan dan perintah dajjal adalah bertentangan dengan arahan dan perintah Allah SWT, tetapi oleh kerana kuasa dan peralatan ciptaan dajjal dapat didengari oleh semua penduduk dunia. Maka penduduk dunia sentiasa setia kepada dajjal dan hawa nafsu. Kecuali mereka yang benar-benar mencari Cahaya Allah SWT dan mengharapkan pahala Allah SWT. Bagi mereka yang cintakan dunia dan harta kekayaan yang tidak halal dan tidak berharap kepada pahala dan pertolongan Allah SWTHati dan Akal mereka  sentiasa dipenuhi perancangan untuk mendapat harta walaupun secara haram dan zalim. Apa yang Allah SWT janjikan dan apa yang Rasulullah SAW pesankan memang benar berlaku dizaman kita, semua manusia tidak lagi takut kepada azab, dosa dan seksaan Allah SWT, tidak kira yang muslim atau pun yang bukan muslim semuanya menjadi tentera syaitan setia, setiap saat digunakan untuk mengejar harta benda dan hawa nafsu kecuali sedikit sahaja mereka yang mengharapkan pahala dan menolak habuan dunia, orang-orang mukmin sentiasa setia menunggu janji dan habuan Allah SWT yang pasti hakiki dan amat berharga, semua pemberian Allah SWT adalah amat berharga walaupun pada zahir ianya berbentuk ujian, rintangan, kesabaran, pengorbanan, seksaan dan akhir sekali adalah kematian yang dinamakan syahid yang akan membuka laluan ke Syurga tanpa hisab.

Video kejatuhan Khilafah Islamiah


layarilah laman dibawah dan lihat sendiri cara kejahatan sebenar dunia terhadap Islam yang maha suci:

Falsafah Barat amat bahaya kepada masyarakat dunia


http://sphotos.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-snc3/hs222.snc3/20948_266519244367_8186449367_3198200_3819718_n.jpg
Menurut Maryam Jameelah yang dibesarkan dan hidup dalam masyarakat barat yang dilonggok dengan material dan dosa merumuskan falsafah barat bertanggungjawab melahirkan faktor-faktor sakit jiwa seperti berikut :
  1. Perasaan benci.
  2. Nasib malang yang berterusan.
  3. Kagagalan untuk mencapai keperluan kebendaan.
  4. Takut dan bimbang tentang masa depan.
  5. Sikap yang mengatakan bahawa tidak ada matlamat akhir bagi kehidupan seseorang di dunia ini.

Tangisan kanak-kanak Palestin berusia 4 tahun dalam usaha menghalang tentera yahudihttp://www.paltimes.net/data/uploads/1(205).jpg
http://www.paltimes.net/data/uploads/2(186).jpg
http://www.paltimes.net/data/uploads/4(158).jpg
http://www.paltimes.net/data/uploads/6(132).jpg
Kanak-kanak yang berusia 4 tahun berusaha menghalang tentera israeil membawa ayahnya ke penjara. Tindakan ini diambil kerana bapa berdegil untuk meneruskan usaha pertanian. Bagi pihak israeil segala sumber seperti pertanian dan sumber air perlu dihapuskan, agar kehidupan rakyat Palestin terus menderita.
الخليل – فلسطين الآن – لم يكن يعلم الطفل خالد الجعبري البالغ من العمر أربع سنوات أن ما يجري بمحيطه يتم توثيقه عبر كاميرات الصحافة المصورة والتلفزيونية لتنقل للعالم مشهدا بسيطا من ظلم الاحتلال الإسرائيلي وعدوانه .
وبثت أغلب المحطات التلفزيونية والمواقع الإلكترونية والصحف صورا للطفل وهو يصرخ مناديا على والده الذي اعتدى عليه جنود الاحتلال قبل اختطافه ونقله، وبكل براءة وعفوية لطفولته التي لم تمنعه من اعتراض جنود الاحتلال ومحاولة تخليص والده رغم اعتداء الجنود عليه أيضا .
وكانت المشاهد جرت في منطقة البقعة شرق مدينة الخليل حينما قامت قوات الاحتلال بتجريف أراض زراعية لوالد وجد الطفل الجعبري، وتم الاعتداء على عائلته بالضرب واعتقال والد الطفل خالد .

Matlamat Kehidupan Rasulullah SAW Yang Amat Jelas
http://sphotos.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-snc1/hs035.snc1/3265_1132694551452_1049937999_408604_2256816_n.jpg
Matlamat kehidupan Rasulullah SAW amatlah jelas, iaitu mencapai keredhaan Allah SWT bukan untuk bersuka-ria. Pencapaian matlamat ini menyebabkan seseorang itu tidak merasa penatmelaksanakan titah perintah Allah SWT, sama ada dalam bentuk Ibadat Khusus atau Ibadat Umum. Bagindalah yang mencapai kebahgiaan dunia dan Akhirat dalam erti kata yang sebenar. Sedangkan mereka yang hidup untuk keseronokan hanya melakukan sesuatu untuk  kepentingan diri  sendiri dan kelebihan kebendaan semata-mata. Mereka ini sentiasa dilanda kekecewaan dan penderitaan kerana keseronokkan kebendaan hanya sementara dan seketika sahaja.
Beberapa Aspek Pemikiran Maryam Jameelah,  m/s : 9

Keikhlasan dan Kejujuran Rasulullah SAWhttp://sphotos.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-ash2/hs032.ash2/34944_409791885492_222059925492_5090390_8362692_n.jpg
Keikhlasan, kejujuran dan kesederhanaan Rasulullah SAW dalam kehidupan Baginda SAW jelas kelihatan, apabila Baginda SAW menerima kunjungan orang ramai sejak awal pagi, sebaik sahaja selesai solat Subuh untuk mengajar. Baginda SAW  sentiasa  menyelesaikan perbalahan diantara dua belah pihak yang bersengketa. Baginda SAW sentiasa menolong isterinya menyelesaikan kerja rumah,  selepas Baginda SAW menziarahi orang sakit dan memberi bantuan kepada orang-orang miskin, selepas itu Baginda SAW pergi solat Zohur berjemaah. Kemudian Baginda SAW makan tengah hari. Tidak lama kemudian Baginda SAW menunaikan solat asar berjemaah di rumah Baginda SAW. Selepas solat Asar Baginda SAW pergi ke rumah isteri-isterinya yang lain untuk membantu kerja-kerja rumah. Tidak lama kemudian Baginda SAW mendirikan solat Maghrib. Kemudian Baginda SAW berehat dan tidur beberapa jam shaja sementara menunggu untuk bangkit solat malam untuk menunaikan solat Isyak dan Qiamul lail sehingga tiba waktu Subuh, walaupun demikian Baginda SAW tidak pernah mengeluh tentang kepenatan dan sebagainya.
Buku : Beberapa Aspek Pemikiran Maryam Jameelah. m/s : 8

Motosikal polis memecut seperti Porsche
GAMBAR menunjukkan seorang polis di Chichester menggunakan motosikal roda tiga yang boleh memecut dalam tempoh 4.5 saat.


CHICHESTER - Polis Britain kini menguji sebuah motosikal berkuasa tinggi beroda tiga yang boleh memecut 96 kilometer sejam dalam masa 4.5 saat menyamai kereta Porsche 911 Carrera, lapor sebuah akhbar semalam.
Sebanyak dua buah model motosikal itu, Can-Am Spyder Roadster yang berupaya dipandu pada kelajuan mencecah 201 kilometer sejam kini digunakan polis trafik di Sussex. Motosikal itu dipinjam daripada pengeluarnya untuk tempoh percubaan selama sebulan.
Pengurus firma Collison Recreational Ltd., Adrian Yeomans berkata, motosikal berharga £20,939 (RM104.842) sebuah itu lebih selamat berbanding model biasa dan ia boleh ditunggang dengan cuma memiliki lesen memandu kereta.
Firma dari Kanada itu mengambil idea asas daripada rangka mesin pemotong rumput untuk mencipta motosikal tersebut. - Agensi