Pages

Monday, March 10, 2014

Makam purba ditemui


9 Mac 2014

Makam purba ditemui
Makam purba ditemui Lukisan pada permukaan makam ini melambangkan kemewahan pemiliknya.KERJA penggalian dilakukan sekumpulan ahli arkeologi Sepanyol dan Itali membawa kepada penemuan makam dipercayai milik pegawai kerajaan baharu Mesir ketika era dinasti ke-18.

Menteri Antikuiti Mesir, Mohamed Ibrahim memaklumkan, makam purba Maayi itu ditemui secara tidak sengaja di tebing barat Luxor di kawasan Sheikh Abdel-Gournah.

"Lukisan pada dinding makam tersebut menunjukkan Maayi dalam kedudukan berbeza selain memaparkan butiran mengenai hubungan kekeluargaan dan kisah kehidupannya," katanya.

Menurutnya lagi, ia turut dihiasi dengan cantik sebagai simbol kemewahan pemiliknya.

"Hanya sebahagian makam tersebut berjaya digali kerana terdapat sekatan pada laluan masuk terbabit," jelasnya.

Difahamkan, kerja penggalian masih diteruskan untuk membolehkan lebih banyak tinggalan purba diterokai di kawasan tersebut, dopetik dari laporan Al-Ahram.

Surat berusia 101 tahun


10 Mac 2014
Surat berusia 101 tahun
Surat berusia 101 tahun Fischer (kiri) menemui mesej dalam botol yang dihantar sebelum Perang Dunia Pertama.KIEL - JERMAN. Sekumpulan nelayan dari Heikendorf di utara Jerman menemui surat dalam botol berusia 101 tahun.

Menurut Konrad Fischer, antara isi poskad dari Denmark yang dihantar menggunakan dua keping setem Jerman itu meminta mereka yang menemui botol terbabit untuk menghantar ia semula ke alamat di Berlin.

"Saya berasa sangat teruja apabila melihat tarikh yang terdapat pada poskad itu,"katanya menurut laporan DailyMail.

Difahamkan, pengirim botol itu, Richard Platz menulis nota tersebut pada 17 Mei 1913, setahun sebelum tercetusnya Perang Dunia Pertama.

Mesej dalam botol paling lama yang pernah ditemui adalah berusia 97 tahun dan ia turut disenaraikan dalam Rekod Dunia Guiness.

Nombor 7777777 dibida RM6.8j


Abu Dhabi: Nombor istimewa syarikat telekomunikasi Etisalat, 050-7777777 dijual dengan harga menakjubkan Dh7.87 juta (RM6.8 juta) dalam satu majlis pembidaan nombor telefon bimbit VIP, lapor media semalam.

Bidaan dilangsungkan firma Emirates Auction secara serentak di hotel Emirates Palace di sini, dan Hotel Armani di Dubai.

Pegawai bidaan Emirates Auction berkata, sebanyak 70 nombor telefon bimbit VIP dibida, termasuk menggunakan nombor tujuh seperti 050-7777777, 050-7777770, dan sebagainya.

Kata pegawai itu, nombor begitu dimasukkan ke kategori “Diamond Plus.” “Nombor 050-7777777 dijual dengan harga Dh7.87 juta.

“Secara keseluruhan seramai 700 pembida terbabit dalam lelongan kali ini,” katanya.

Walaupun jumlah keseluruhan dikutip hasil acara itu tidak diketahui, Etisalat berkata, sebahagian daripada kutipan akan disumbang untuk membantu program Yayasan Khalifa, selain membiayai projek tanggungjawab sosial korporatnya.

Selain nombor dikategorikan “Diamond Plus.” 25 nombor “Diamond” (berlian), 18 “Platinum” dan 20 “Gold” (emas) turut dilelong.

Kategori berkenaan membabitkan pakej berbeza dengan pembeli Diamond Plus mendapat 22,500 minit panggilan tempatan; 2,250 minit bagi panggilan antarabangsa; data sebanyak 100GB; 22,500 SMS tempatan dan 300 minit perayauan semuanya untuk sebulan bagi tempoh dua tahun.

Mereka turut mendapat telefon pintar terkini selain khidmat pelanggan khas.

Pakej Diamond mendapat 7,500 minit bagi panggilan tempatan; 750 bagi panggilan antarabangsa; 20GB data; 7,500 SMS tempatan; 100 minit perayauan semuanya bagi tempoh sama selain telefon pintar dan khidmat pelanggan khusus.- AgensiArtikel ini disiarkan pada : 2014/03/10

Deritanya hidup mewah


London: Seorang bekas guru matematik menceraikan isterinya - seorang usahawan wanita paling kaya di Britain - hanya kerana dia sudah bosan hidup mewah.

Tony Hawken, 57, dan isterinya, Xiu Li, 51, mencipta kekayaan selepas wanita terbabit membina pusat beli belah di bangunan bekas pusat perlindungan serangan udara di China.

Hasil perniagaan itu, mereka memperoleh pendapatan dianggarkan kira-kira £1.1 bilion (RM5.9 bilion) pada 2011 dan meletakkan Xiu dalam senarai wanita terkaya The Sunday Times.

Pasangan itu menjual rumah asal mereka di South Norwood, London dan membeli rumah lain bernilai £1.5 (RM8.1 juta) di Surrey.


Xiu yang kini mempunyai kekayaan sebanyak £700 juta (RM3.9 bilion) cepat menyesuaikan diri dengan kehidupan sebegitu.


Antara kemewahan dinikmatinya, membeli wain berharga RM4,904 untuk diminum di atas sebuah kapal layar mewah.

Bagaimanapun, tuah itu tidak dinikmati Hawken kerana lelaki terbabit lebih selesa hidup seperti orang biasa.

Walaupun kaya-raya, Hawken masih membeli buku dari kedai kebajikan dan tidak memilih untuk memakai pakaian berjenama.

Dalam sesi temubual bersama The Times, dia berkata, kekayaan membuatkan dirinya tidak selesa kerana selama ini memang dia tidak berbelanja besar.

“Saya dibesarkan dalam keadaan begitu.

“Hingga kini saya tidak suka bermewah-mewah, sebaliknya selesa hidup dengan berjimat cermat,” katanya.

Kini pasangan itu memutuskan untuk berpisah dan Hawken hanya memerlukan £1 juta (RM5.4 juta) untuk keperluannya.

“Ia sudah memadai,” katanya.

Kata Hawken, dengan rumah yang sederhana, ia mencukupi baginya dan dengan perancangan yang betul, dia mungkin tidak perlu bekerja sepanjang hayat.

“Saya tak mahu memikirkan kekayaan diperoleh Xiu dan saya tak mahu berbalah mengenainya,” katanya.

Hawken mengenali Xiu ketika dia masih bekerja sebagai guru, manakala wanita terbabit menuntut di Britain.

Selepas berkahwin dan perniagaan Xiu kian berkembang, mereka semakin jarang bersama.

Namun, itulah rahsia Hawken dapat hidup lebih lama dengan Xiu.

“Jika kami tinggal sebumbung dan kerap bersama, perceraian ini mungkin terjadi lebih awal,” katanya.

Pasangan itu dikurniai seorang anak lelaki berusia 17 tahun. - Agensi

Artikel ini disiarkan pada : 2014/03/10

Suami cari mayat isteri di dalam lautTAKAMATSU (kanan) mendengar pengajarnya yang memberitahunya tentang cara untuk menyelam di dalam laut yang sejuk di Onagawa pada 2 Mac lalu.


ONAGAWA - Seorang lelaki, Yasuo Takamatsu tidak berputus asa menyelam untuk mencari isterinya yang hilang selepas ombak besar tsunami melanda Jepun tiga tahun lalu.
"Isteri saya lemah-lembut dan baik," kata Takamatsu.
"Dia sentiasa berada di sisi saya baik secara fizikal atau mental. Saya masih merinduinya," tambah lelaki berusia 57 tahun itu.
Bekerja sebagai seorang pemandu bas, Takamatsu tiada pengalaman menyelam sebelum ini tetapi dia mempelajarinya demi mencari mayat isteri yang dikasihi, Yuko.
Lelaki tersebut masih tidak dapat melupakan saat Yuko kali terakhir menghubunginya sebelum hilang dibawa tsunami setinggi 20 meter.
Dalam mesej pesanan ringkas (SMS) yang dihantar pada pukul 3.21 petang (waktu tempatan) itu Yuko memberitahu: "Saya mahu pulang."
Mesej tersebut dihantar setengah jam selepas gempa bumi kuat bawah laut melanda Jepun pada 11 Mac, 2011 yang diikuti dengan tsunami yang bergerak ke pantai Jepun.
"Itulah pesanan terakhir daripada isteri saya," kata Yuko.
"Saya sedih mengenangkan dia masih di luar sana (laut). Saya mahu membawanya pulang secepat mungkin," tambahnya.
Secara rasmi, lebih 15,800 orang terbunuh dalam bencana tersebut dengan sekitar 2,636 mangsa disenaraikan sebagai masih hilang.
Dalam usaha mencari isterinya, Takamatsu dibantu oleh seorang juruselam berpengalaman, Masayoshi Takahashi. yang mengajarnya cara untuk menyelam.
Menurut Takahashi, dia gembira dapat membantu pelajarnya itu dan akan mengajar Takamatsu untuk menyelam dengan selamat.
"Menyelam untuk mencari sesuatu tidak sama dengan selaman santai kerana anda berisiko untuk terperangkap dalam serpihan hanyut dan bangkai kapal," katanya.
"Saya mahu dia boleh bertenang dan memeriksa dengan teliti di dalam laut. Dia tahu apa yang dicari," tambah juruselam tersebut.
Takamatsu juga sedar bahawa peluang untuk menemui Yuko adalah tipis.
Selepas tiga tahun isterinya hilang, arus laut telah menghanyutkan apa sahaja ke serata Lautan Pasifik dengan banyak serpihan dan mayat tenggelam di dasar laut.
"Namun, saya tidak boleh berputus asa. Saya mesti terus mencari isteri saya" kata Takamatsu. - AFP


Artikel Penuh: http://www.kosmo.com.my/kosmo/content.asp?y=2014&dt=0310&pub=Kosmo&sec=Dunia&pg=du_02.htm#ixzz2vYYaRUeo 
Hakcipta terpelihara