Pages

Wednesday, July 17, 2013

Pekerja binaan temui fosil

FOSIL berusia 50 juta tahun ditemui di tapak projek pembinaan lintasan kereta api di Brisbane kelmarin.- Agensi


BRISBANE - Pekerja-pekerja pembinaan projek menaik taraf sebuah landasan kereta api di sini telah menemui sejumlah fosil tumbuhan dan haiwan purba yang dipercayai berusia 50 juta tahun.
Penemuan fosil itu berlaku ketika pekerja binaan tersebut sedang menggali tanah berhampiran stesen kereta api Geebung pada bulan lalu.
Fosil yang ditemui di dalam tanah sedalam 15 meter dekat kawasan memacak cerucuk itu kemudian telah dibawa ke permukaan untuk dianalisis.
Fosil-fosil yang ditemui itu antaranya ialah fosil buaya, ikan, haiwan moluska air tawar dan tumbuh-tumbuhan.
Kesemua fosil tersebut berada di lapisan minyak syal yang dijangka berusia puluhan juta tahun.
Datuk Bandar Brisbane, Graham Quirk berkata, ia merupakan satu penemuan yang sangat menakjubkan.
Menteri Pengangkutan Australia, Scott Emerson yang menyelia kerja-kerja pembinaan landasan kereta api tersebut berkata, kemungkinan lebih banyak fosil berada di kawasan berkenaan.
Katanya, beberapa jurutera projek tersebut sedang bekerjasama dengan Universiti Queensland dan Muzium Queensland berikutan penemuan fosil berkenaan. - Agensi


Artikel Penuh: http://www.kosmo.com.my/kosmo/content.asp?y=2013&dt=0717&pub=Kosmo&sec=Dunia&pg=du_02.htm#ixzz2ZH86CUZE 
Hakcipta terpelihara 

Tujuh terbunuh dalam protes terbaharu


SEORANG penyokong presiden yang digulingkan, Mohammed Morsi membawa posternya dalam pertempuran di Kaherah kelmarin.- AP


KAHERAH - Pertempuran di antara ratusan penyokong Presiden yang digulingkan, Mohammed Morsi dan pasukan keselamatan di ibu kota Mesir di sini menyebabkan tujuh orang terbunuh, menurut sumber perkhidmatan kecemasan semalam.
Ketua perkhidmatan kecemasan, Mohammed Sultan berkata, sekurang-kurangnya 261 orang cedera dalam kekacauan sepanjang malam itu.
"Dua orang mati di sebuah jambatan di pusat bandar ini manakala lima lagi terbunuh di daerah Giza di sini," kata Sultan.
Menurutnya, sebanyak 19 orang cedera dalam pertempuran dekat Dataran Tahrir dan di atas beberapa buah jambatan utama yang menyeberangi Sungai Nil.
Penyokong Morsi mengadakan protes setiap hari sejak beliau digulingkan oleh tentera pada 3 Julai lalu.
Dalam pada itu, Israel memberi 'lampu hijau' kepada Mesir untuk menghantar dua batalion tenteranya ke Semenanjung Sinai bagi menangani kumpulan militan di kawasan berkenaan semalam.
Rantau tersebut sebelum ini tertakluk kepada perjanjian damai antara Israel dan Mesir pada 1979.
Menteri Pertahanan Israel, Moshe Yaalon meluluskan permintaan Mesir untuk menghantar satu batalion tentera ke El-Arish, utara Sinai dan batalion kedua ke Sharm al-Sheikh di selatan seme- nanjung tersebut.
Sejak dua minggu lalu, militan-militan telah melancarkan serangan hampir setiap hari ke atas pasukan tentera dan polis di Sinai.
Beberapa anggota pasukan keselamatan dan dua penduduk Kristian terbunuh dalam serangan itu. - Agensi


Artikel Penuh: http://www.kosmo.com.my/kosmo/content.asp?y=2013&dt=0717&pub=Kosmo&sec=Dunia&pg=du_01.htm#ixzz2ZH7ismnK 
Hakcipta terpelihara 

KISAH ULBAH BIN ZAID SIFAKIR YANG DERMAWAN

Ulbah bin Zaid adalah salah seorang sahabat Rasulullah Shallallahu ‘alaihi Wa Sallam dan dia adalah salah satu potret dermawan si faqir. Bagaimana si faqir dermawan? Ini adalah hal yang luar biasa. Biasanya dermawan berasal dari yang kaya. Ulbah bin Zaid si faqir yang sangat dermawan.

Ketika itu musim panas sedang melanda kota Madinah. Ekonomi kaum muslimin sedang gawat. Musim panas sedang berada di puncak. Angin musim itu juga membawa hawa panas. Debu-debu beterbangan mengotori atap-atap dan halaman rumah penduduk kota Madinah. Kulit terasa diiris, mata perit seperti diteteskan air cuka pada luka. Bagi penduduk Madinah musim panas seperti itu biasanya mereka lebih memilih untuk istirahat di rumah atau tinggal di kebun mereka sambil memetik kurma muda yang memang lagi ranum. Kerana pohon kurma berbuah pada musim panas.

Tahun itu bertepatan dengan Tahun kesembilan Hijrah, satu bulan menjelang Ramadhan. Bagi sahabat Rasulullah perkembangan politik Islam di Madinah sangat luar biasa kerana nampak dari pengiriman surat-surat Rasulullah kepada semua Raja yang dikenal oleh bangsa Arab yang menambah panas keadaan baginya. Kerana kalangan sahabat sudah tersebar berita akan persiapan bala tentara Rom sebagai negara yang terbesar saat itu. Sebagai tindak lanjut dari Perang Mut’ah yang sangat terkenal itu, Rom tidak puas dengan hasil yang mereka diperoleh pada peperangan tersebut apalagi dia adalah peperangan Arab melawan Rom iaitu yang kita kenal dengan Perang Tabuk. Di sinilah kisah Ulbah bin Zaid. Dia diselitkan oleh sejarah di dalam sejarah perang Tabuk. Peperangan bagi orang Arab pertama kali melawan Rom.

Kali ini Rasulullah Shallallahu ‘alaihi Wa Sallam mengkhabarkan kepada para sahabat tentang tujuan dan rencana untuk melaksanakan peperangan di daerah Tabuk, sebuah daerah yang sangat jauh bagi bangsa Arab pada saat itu. Mendengar adanya seruan jihad ini maka kaum muslimin berbondong-bondong datang memenuhi kota Madinah dari seluruh pelosok negeri. Bagaimana pula mereka tidak berjihad di jalan Allah sedangkan Gerbang Syurga yang seluas langit dan bumi akan dibukakan untuknya. Rasulullah mengajak para dermawan untuk menginfakkan harta mereka guna bekal bagi pasukan yang akan berangkat menuju medan perang. Peristiwa ini dikenal dengan Jaisyul ‘Usroh.
Ulbah bin Zaid adalah dari suku Anshor dari kabilah Aus, adalah seorang yang fakir dan tidak memiliki harta benda untuk diinfakkan guna mendukung pasukan yang akan pergi berperang. Ia hanya dapat menyaksikan kesibukan kaum muslimin dalam mempersiapkan kelengkapan perang. Semua orang telah melengkapi dirinya dengan perlengkapan perang seperti baju besi, pedang, panah, tombak, unta, kuda dan lain lain. Ia menyaksikan semua itu dengan kesedihan yang mendalam, kerana ia tidak memiliki wang sesen pun untuk membeli peralatan perang tersebut.

Pagi itu, setelah sholat subuh, ia mendengar Rasulullah Shallallahu ‘alaihi Wa Sallam bersabda : “Barang siapa yang mempersiapkan Jaisyul ‘Usroh, untuknya surga”. Panas dingin rasa badannya mendengar sabda Nabi itu, apalagi dalam peperangan ini Rasulullah Shallallahu ‘alaihi Wa Sallam tidak menerima mujahid kecuali mereka yang memiliki kendaraan dan kelengkapan perang.

Ulbah juga melihat ketika Rasulullah duduk di Kota Madinah di Masjid Nabawi. Ulbah melihat Rasulullah duduk dikelilingi para sahabat. Tiba-tiba Abu Bakar datang sambil membawa wang sebanyak 4000 dirham, lalu beliau serahkan kepada Rasulullah Shallallahu ‘alaihi Wa Sallam guna keperluan perang. Melihat wang sebanyak itu maka Rasulullah bertanya kepada Abu Bakar : “Apa yang engkau sisakan kepada keluargamu?” Abu Bakar menjawab : “Aku tinggalkan Allah beserta RasulNya”. Untuk itu Rasulullah Shallallahu ‘alaihi Wa Sallam berkata: “Tidak ada harta yang bermanfaat bagiku seperti harta Abu Bakar.” Umar datang dengan membawa setengah hartanya. Usman membawa 1000 dinar dan menyerahkannya kepada Rasulullah Shallallahu ‘alaihi Wa Sallam. Lalu Beliau mengaduk aduknya seraya berkata : “Tidak ada yang membahayakan Usman dengan apa yang dia perbuat setelah ini.” Abdurrahman bin auf membawa 200 uqiyah perak, dan disusul oleh para sahabat yang lain masing masing dengan membawa hartanya.
Para sahabat yang bukan dari golongan berada juga datang berinfak dengan apa yang mereka miliki. Ashim bin Adi membawa 90 wasaq dari kurma kebunnya, sebagian lagi ada yang membawa dua mud bahkan ada yang hanya satu mud (sebanyak dua telapak tangan orang dewasa). Semua kaum muslimin datang berinfak, kecuali para munafiqin.

Melihat hal itu, pulanglah Ulbah dengan membawa kesedihannya. Sampai larut malam ia tidak bisa tidur memikirkan dirinya yang tidak dapat berinfak dan membeli peralatan perang seperti para sahabat lakukan. Dia hanya mebolak-balikkan badannya di atas tikarnya yang lusuh. Selintas timbul dalam fikirannya untuk mengurangi kegundahan hati. Maka ia pun berwudhu lalu melaksanakan sholat. Kemudian ia pun menangis, menumpahkan semua kesedihannya kepada Dzat yang memiliki isi langit dan bumi. Lalu ia berdoa sambil mengangkat kedua tangannya: “ Ya Allah, Engkau memerintahkan berjihad, sedangkan Engkau tidak memberikan aku sesuatu yang dapat aku bawa berjihad bersama RasulMu, dan Engkau tidak memberikan di tangan RasulMu sesuatu yang dapat membawaku berangkat. Maka saksikanlah bahwa sesungguhnya aku telah bersedekah kepada setiap muslim dari semua perbuatan zholim mereka terhadap diriku dari perkara harta, raga atau kehormatan.”

Doa itu ia ucapkan berulang ulang kali seakan akan ia berkata : “Ya Allah, tidak ada yang dapat aku infakkan sebagaimana yang lainnya telah berinfak. Seandainya aku memiliki seperti yang mereka punya, aku akan lakukan untukMu, demi jihad di jalanMu. Yang aku punya hanya kehormatan, kalau Engkau menerimanya, maka saksikanlah bahwa semua kehormatanku telah aku sedekahkan malam ini untukMu!”.
Subhanallah, alangkah jernihnya doa tersebut keluar dari seseorang yang tidak punya; sebuah dermawan dari mereka yang disebut papa.

Pagi harinya, ia mengikuti sholat subuh berjamaah bersama Rasulullah Shallallahu ‘alaihi Wa Sallam. Telah ia lupakan air mata yang telah tertumpah di atas sajadah tadi malam. Tetapi Allah tidak menyia-nyiakannya, Dia khabarkan semua cerita tersebut kepada Rasulullah Shallallahu ‘alaihi Wa Sallam melalui perantaraan Jibril.
Selesai sholat, Rasulullah Shallallahu ‘alaihi Wa Sallam bersabda: “Siapa yang tadi malam telah bersedekah? Hendaklah ia berdiri.”

Tidak ada seorangpun dari para sahabat yang berdiri, dan Ulbah pun tidak merasa bahwa ia telah bersedekah.
Lalu Rasulullah Shallallahu ‘alaihi Wa Sallam mendekatinya dan berkata: “Bergembiralah Ulbah. Demi Dzat yang jiwa Muhammad berada di tanganNya, sesungguhnya sedekahmu tadi malam telah ditetapkan sebagai sedekah yang diterima.”

Ular sawa enam meter dalam batang balak

Ular sawa enam meter dalam batang balak
Sofian (kiri) bersama anggota JPAM Temerloh bersama ular sawa yang ditangkap di Kampung Orang Asli Paya Badak.
TEMERLOH – Jabatan Pertahanan Awam Malaysia (JPAM) berjaya menarik keluar seekor ular sawa seberat hampir 80 kilogram dalam sebuah batang balak di Kampung Orang Asli Paya Badak, di sini semalam.

Pegawai Operasi JPAM Temerloh, Sofian Sulaiman berkata, ketika ditemui ular lebih enam meter panjang itu sedang mengeram berpuluh telur dalam sarangnya dekat kebun milik seorang penduduk Orang Asli kampung tersebut.

Menurutnya, JPAM menerima aduan daripada Orang Asli di kampung tersebut kira-kira jam 11.27 pagi mengenai penemuan reptilia itu dan bergegas ke tempat kejadian dan tiba jam 11.45 pagi.

“Sebaik tiba kami dimaklumkan reptilia ini bukan berada dalam kediaman penduduk sebaliknya dalam sebuah batang balak yang berlubang.

“Kami terpaksa berjalan kaki kira setengah jam untuk ke lokasi ular sawa itu ditemui dan mengambil masa lebih sejam untuk mengeluarkan reptilia itu dari sarangnya.

“Ketika ditangkap ular berukuran lilit enam meter ini tidak terlalu agresif tetapi sedang mengeram puluhan telur dalam batang balak mati,” katanya.

Gempa bumi sederhana landa Sumatera UtaraKUALA LUMPUR - Satu gempa bumi sederhana berukuran 5.5 pada skala Richter melanda Sumatera Utara, Indonesia pada pukul 7.41 pagi ini.
 
Menurut kenyataan Jabatan Meteorologi Malaysia (JMM), pusat gempa terletak 100 kilometer di utara Langsa, Indonesia dan 233 kilometer di barat daya Langkawi, Kedah.
 
Gegaran turut dirasai di Perlis, Kedah, Pulau Pinang dan Perak.
 
JMM sedang memantau perkembangan itu. - Bernama

Latihan perang terbesar Rusia

Rusia adakan latihan perang terbesar di Pasifik Utara
Kapal tentera laut Rusia berlayar berhampiran Pulau Sakhalin, kelmarin.
MOSCOW - RUSIA. Rusia melancarkan latihan perang terbesar dalam sejarah negara itu melibatkan 160,000 askar dan kira-kira 5,000 kereta kebal di seluruh Siberia dan rantau timur negara tersebut.

Dipetik AP, semalam, Presiden Rusia, Vladimir Putin turut turun padang menyaksikan latihan ketenteraan itu di Pulau Sakhalin di Pasifik Utara.

Puluhan kapal armada dan 130 pesawat tempur juga digunakan dalam latihan tersebut yang bermula sejak Jumaat lalu.

Dalam satu kenyataan, Timbalan Menteri Pertahanan, Anatoly Antonov mengesahkan ia adalah sebahagian daripada latihan tempur biasa dan bukan satu tindakan provokasi yang ditujukan kepada mana-mana pihak.