Pages

Monday, August 26, 2013

Glob tertua diukir atas telur burung unta

Glob tertua diukir atas telur burung untaUkiran dan lukisan pada telur unta ini kelihatan masih jelas selain didakwa menjadi glob pertama.

PERCAYAKAH anda, glob tertua di dunia diukir di atas sebiji telur burung unta? Penyelidik Belgium, Dr S Missinne berkata, glob bertulisan Latin itu mengandungi garisan halus sempadan negara yang sebelum ini pernah dinyatakan oleh pengembara terkenal dunia, Christopher Columbus.

"Glob ini dipercayai dibuat di Florence, Itali selain pengukirnya adalah seorang yang berbakat besar dalam bidang seni ukiran.

"Ia juga berkemungkinan besar pernah digunakan sebagai pengganti glob Lennox bermula tahun 1504, selain menggambarkan peta dunia sebaik sahaja Amerika mendapat nama," kata Missinne dalam laporan MailOnline

Sebelum ini, glob telur berkenaan dibeli oleh seorang pengumpul barangan antik Eropah di Pameran Peta London 2012, dan dipercayai menjadi glob pertama dunia selepas Missinne melihat serta mengkajinya.

"Saya amat teruja ketika diberi peluang mengkaji glob ini dan lebih gembira apabila jawapan ditemui menunjukkan ia adalah barangan yang amat bersejarah," katanya.

Setakat ini, lebih 100 pakar mengesahkan glob ukiran telur burung unta itu yang pertama di dunia.

Larian lembu jantan berlangsung di ASSEORANG lelaki pengsan dipijak lembu dalam acara larian lembu jantan di Petersburg, Virginia kelmarin.


PETERSBURG, Virginia - Satu acara larian lembu jantan yang diilhamkan daripada festival tradisional Sepanyol diadakan buat pertama kali di Amerika Syarikat (AS).
Acara berkenaan berlangsung kelmarin di sebuah trek perlumbaan di negeri Virginia.
Pihak penganjur menyatakan, sekitar 12,000 orang termasuk penonton memeriahkan acara tersebut dengan satu kecederaan ringan berlaku pada larian terakhir.
Festival berkenaan mendapat inspirasi daripada larian lembu jantan yang diadakan pada setiap tahun di Pamplona, Sepanyol.
Sebahagian aktivis mengkritik kekejaman ke atas haiwan itu semasa larian lembu diadakan di Sepanyol.
"Saya menghadiri larian lembu di Virginia bagi memastikan tiada kekejaman dilakukan ke atas haiwan berkenaan," kata pegawai pertubuhan Masyarakat Penyayang AS, Wayne Pacelle.
Larian lembu jantan tersebut akan berpindah ke beberapa negeri lain di AS seperti Texas, Florida, California, Minnesota, Illinois dan Pennsylvania. - AP


Artikel Penuh: http://www.kosmo.com.my/kosmo/content.asp?y=2013&dt=0826&pub=Kosmo&sec=Dunia&pg=du_07.htm#ixzz2d4JcBXge 
Hakcipta terpelihara