Pages

Tuesday, May 10, 2011

Balasan merencana kebajikan dan kejahatan

Berkata Abu Darda r.a. bahawasanya Nabi SAW telah bersabda: Allah Taala telah berfirman:
“Apabila hambaKu merencanakan sesuatu kejahatan, maka janganlah kamu (para malaikat) mencatitkannya ke atas hamba itu, sehingga dia mengerjakannya, barulah kamu mencatitkannnya satu kejahatan. Tetapi jika dia merencanakan sesuatu kebajikan, tetapi tidak dikerjakannya, maka catitkanlah baginya satu kebajikan. Jika dikerjakannya kebajikan itu, maka catitkanlah baginya sepuluh kebajikan.” (Riwayat Bukhari dan Muslim)

8 Pergaulan yang wajib kita amati dalam kehidupan


http://t1.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcQh_jtmMsECXgAWNPgo3embBrfjhQQ39oHbBwWJlt7VJrL4N4SN
Abu khotib menyatakan,bahwa barangsiapa bergaul dengan 8 golongan,maka Allah akan menambah kepadanya 8 hal:
a. Barangsiapa bergaul dengan orang-orang kaya,maka Allah akan menambah rasa cintanya kepada dunia.
b. barangsiapa bergaul dengan orang-orang fakir,maka ia akan memperoleh rasa syukur dan merasa senang terhadap rezeki dari Allah.
c. barangsiapa bergaul dengan raja,maka ia akan bertambah keras hatinya dan takabur.
d. Barangsiapa bergaul dengan perempuan,maka Allah akan menambah kebodohan dan birahinya.
e. barangsiapa bergaul dengan anak-anak,maka ia makin suka main-main.
f. Barangsiapa bergaul dengan orang-orang fasik,maka bertambahlah kecenderunganya untuk melakukan dosa dan melalaikan tobat.
g. barangsiapa bergaul dengan orang-orang soleh,maka bertambahlah rasa cintanya dalam taat kepada Allah.
h. Barangsiapa bergaul dengan ulama,maka bertambah ilmu dan amalnya.
sumber: peribadirasulullah

10 Amanat penting Rasulullah SAW


http://peribadirasulullah.files.wordpress.com/2011/05/nabi-muhammad-saw.jpg?w=300
“1.Telah bersabda Rasulullah saw, barang siapa menyebut nama Allah sebelum fajar dan sebelum terbit matahari atau sebelum terbenamnya, nescaya Allah malu untuk menyeksanya dengan api neraka.
2.Telah bersabda Rasulullah saw, apabila engkau selesai sembahyang subuh, duduklah sehingga matahari terbit. Maka sesungguhnya Allah taala akan menulis pahala haji dan umrah atau pahala memerdekakan hamba atau bersedekah seribu dinar pada jalan Allah.
3.Telah bersabda Rasulullah saw, biasakan dirimu berdoa antara azan dan iqamat, sesungguhnya doa itu tidak akan ditolak.
4.Telah bersabda Rasulullah saw, hamba yang paling dicintai Allah ialah orang yang sujud sambil berkata dalam sujudnya…’Ya Allah,bahawasanya aku telah menzalimi diriku, maka Kau ampunilah aku. Sesungguhnya tidak ada apa yang mengampuni dosa melainkan Engkau.
5.Telah bersabda Rasulullah saw, sembahyanglah Engkau di tengah malam walau sekadar memerah susu kambing. Sesungguhnya orang yang bersembahnyang di tengah malam itu adalah secantik-cantik manusia mukanya.
6.Telah bersabda Rasulullah saw, sesungguhnya para malaikat akan memohon keampunan bagi manusia selagi dia berada dalam kesucian dan tidak berhadas.
7.Telah bersabda Rasulullah saw, lazimkanlah diri dengan sembahyang secara berjemaah kerana disisi Allah adalah seperti jalan mu mengerjakan haji dan umrah. Dan tidak ada yang bersungguh-sungguh menunaikan sembahyang jemaah melainkan orang mukmin yang dicintai oleh Allah swt.
8.Telah bersabda Rasulullah saw, berangsiapa yang Allah berikan nikmat kepadanya, dia bersyukur dan Allah beri dugaan, dia bersabar dan jika dia berbuat jahat dia memohon ampun,nescaya bolehlah dia masuk syurga dari pintu mana yang dikehendaki.
9.Telah bersabda Rasulullah saw,berangsiapa yang membaca surah At-Thaariq pada waktu malam sebelum tidur, nescaya dituliskan baginya sebanyak bilangan bintang di langit menjadi kebajikan.
10.Telah bersabda Rasulullah saw,berilah salam kepada orang yang engkau jumpai daripada kaum muslimin, nescaya Allah tuliskan bagi mu 20 kebajikan dan jika menyambut salam, maka Allah akan tuliskan 4o kebajikan.
Rujukan :
http://www.muslimdiary.com/
sumber: peribadirasulullah

Mesir beri amaran rakyat ancam keselamatanKAHERAH 9 Mei - Mesir semalam memberi amaran akan bertindak tegas ke atas mana-mana individu yang cuba mengancam keselamatan negara, selepas berlaku satu pertempuran antara masyarakat Islam dengan Kristian Qibti yang mengorbankan 12 orang dan mencederakan 230 yang lain.
Menteri Kehakiman Abdel Aziz al- Gindi berkata, kerajaan juga akan menguatkuasakan undang-undang bagi membolehkan perbuatan menyerang rumah-rumah ibadat dikategorikan sebagai jenayah serta mencabuli kebebasan beragama.
"Pihak berkuasa tidak teragak-agak bertindak tegas ke atas mereka yang mengancam keselamatan negara. Mesir berada dalam bahaya," katanya kepada pemberita selepas menghadiri satu persidangan tergempar Kabinet berikutan pertempuran tersebut.
Majlis Tertinggi Angkatan Bersenjata Mesir pula berkata, pihaknya telah menahan 190 individu dalam pertempuran tersebut dan mereka akan dihadapkan ke mahkamah tentera.
Menurut majlis itu, pihaknya juga akan membentuk satu jawatankuasa untuk menilai kerosakan akibat pertempuran tersebut.
Masyarakat Islam dan Kristian Qibti bertempur kelmarin selepas penduduk Islam menyerang gereja Kristian Qibti, Saint Mena di Imbaba untuk membebaskan seorang wanita yang didakwa ditahan kerana telah memeluk Islam.
Satu perintah berkurung turut dikuatkuasakan di jalan yang menempatkan gereja tersebut sehingga tengah hari ini, sementara anggota tentera turut mengawal kawasan sekitar gereja berkenaan. - dpa

70 juta tak mampu sekolah


DAIF...keadaan serba kekurangan dan sokongan membantutkan usaha memberi peluang pendidikan terbaik kepada kanak-kanak.
DAIF...keadaan serba kekurangan dan sokongan membantutkan usaha memberi peluang pendidikan terbaik kepada kanak-kanak.

HASRAT Paffett Chomanika, sangat berkobar-kobar untuk menjejakkan kaki ke sekolah, malangnya kehidupan keluarga yang sangat daif di sebuah perkampungan terpinggir Wilayah Nsanje, Malawi menyebabkan kanak-kanak berusia sembilan tahun itu hanya mampu memasang angan-angan bergelar doktor.
Hakikatnya, bukan Chomanika seorang saja terjebak dalam kemelut kemiskinan malah hingga kini lebih
70 juta kanak-kanak di seluruh dunia tidak mampu menjejakkan kaki walau sehari pun ke sekolah menjadikan isu keciciran pendidikan masalah global yang tidak pernah selesai.

Biarpun segala usaha sudah dipadukan untuk membasmi masalah ini, penyelesaian mahupun bantuan dihulurkan masih belum mencukupi mengakibatkan masa depan kanak-kanak yang tercicir terus kelam.


Hakikatnya, di manakah tumpuan sebenar masyarakat dunia untuk membantu kanak-kanak terbabit memperbaiki taraf hidup sementara pada masa sama, kebanyakan negara berlumba-lumba memperkukuhkan sistem teknologi peperangan dan ketenteraan masing-masing sebagai kuasa utama dunia.

Presiden Global Kempen Untuk Pendidikan, Kailash Satyarthi, berkata fokus utama masyarakat dunia seharusnya lebih tertumpu kepada penderitaan dan kesukaran negara mundur dengan membangunkan sistem sosial dan masyarakat menerusi pendidikan yang baik.

Menurutnya, meskipun sebagai masyarakat kelas ketiga dan tercicir, namun kelangsungan hidup masyarakat negara berkenaan tidak harus dipinggirkan malah perlu disokong bagi membangunkan sistem pendidikan yang menjadi pemangkin pembangunan jangka panjang.

“Sebenarnya, dunia sedar masih ada sebahagian besar kanak-kanak langsung tidak mendapat peluang menjejakkan kaki ke sekolah ataupun menerima pendidikan yang baik.

“Malangnya sikap hipokrit terutama dari negara yang berlumba-lumba menunjukkan keangkuhan dalam teknologi peperangan dan ketenteraan menguburkan harapan kanak-kanak ini.

“Menyedihkan apabila jumlah wang yang besar boleh dilaburkan bagi tujuan itu tapi gagal memberi peluang kanak-kanak tercicir mendapat pendidikan sempurna.

“Apakah ini bermakna mereka terus berharap dan mengemis bagi mendapat sedikit ilmu untuk mengubah kehidupan mereka atau terus mewarisi kemiskinan dan buta huruf untuk selamanya?,” katanya.

Meskipun ada usaha badan sukarelawan dunia menghulurkan bantuan tetapi tidak mencukupi bagi menampung jumlah diperlukan negara terbabit untuk membangunkan pendidikan dengan purata perbelanjaan kira-kira RM7.6 juta setahun.

Ditambah lagi dengan krisis kewangan dunia yang meruncing menjadikan kanak-kanak di negara miskin seperti Haiti dan Somalia terus menderita.

Masalah itu juga menjadikan negara berkenaan mengorbankan belanjawan sedia ada bagi memberi laluan terhadap aspek yang lebih penting dalam pembangunan ekonomi negara.

Beliau berkata, meskipun alasan yang diberikan logik namun mengorbankan pembangunan ilmu dan pendidikan hanya untuk memberi laluan singkat terhadap keperluan sosio ekonomi dianggap kurang bijak dan dangkal.

“Persoalannya, adakah pendidikan bukan satu sumbangan jangka panjang kepada pembangunan masyarakat? Adakah mereka sangat terdesak hingga sanggup mengorbankan keperluan asas yang menjadi senjata mengubah masa depan rakyat dan negara?

“Bukan mereka saja terkena tempias kemelesetan ekonomi dunia, namun mengorbankan pendidikan adalah tindakan kurang bijak dan kejam kerana menafikan hak individu memperoleh pendidikan yang diwujudkan khusus untuk semua,” katanya.

Pelan Pembangunan Millennium Pertubuhan Bangsa Bersatu juga mensasarkan semua kanak-kanak di seluruh dunia memperoleh sekurang-kurangnya pendidikan asas di sekolah rendah menjelang 2015 sebagai langkah proaktif mengurangkan jurang sedia ada.

Meskipun mengikut rekod badan dunia itu bilangan kanak-kanak tidak bersekolah menurun dari 106 juta pada 1999 kepada 69 juta pada 2008, ia masih jauh dari jumlah sasaran iaitu kira-kira 30 juta.

Jumlah itu, kata Satyarthi, datangnya dari sebahagian besar negara mundur dan miskin dengan yang sentiasa terbabit dengan kemelut pergolakan serta konflik perang saudara tidak berkesudahan.

Katanya, kebanyakan negara berkenaan tidak melihat pendidikan sebagai aset masa depan malah menjadikannya sebagai agenda terakhir yang perlu dibangunkan.
“Mereka melihat kepentingan mengangkat senjata lebih utama daripada melunaskan tanggungjawab terhadap masyarakat.

Bagi mereka, dengan senjata, segala masalah mampu diselesaikan sekelip mata.

“Konflik ini bukan saja menjanjikan kemusnahan malah menyebabkan pembangunan negara tidak selesai. Mereka tidak pernah menganggap pendidikan sebagai senjata terbaik menyelesaikan masalah malah menganggapnya langsung tidak berkepentingan,” katanya.

Pendidikan juga wajar dilihat sebagai ubat terhadap penyakit tertentu terutama dalam mengubati pandangan skeptikal serta diskriminasi masyarakat dunia terhadap golongan wanita yang selama ini ditindas.

Menurutnya, faktor keturunan, gender dan sikap melebihkan golongan lelaki juga menyebabkan sebahagian besar wanita terpaksa menderita serta mengorbankan masa depan demi kepentingan orang lain.

“Ini juga harus dihentikan kerana pendidikan bukan terhad untuk golongan tertentu saja. Pembangunan memerlukan gandingan bersama untuk berkongsi idea dan menjana pemikiran. Malangnya ada golongan wanita terpaksa mengenepikan semuanya kerana tidak diberikan hak.

“Kepincangan ini seharusnya menjadi agenda utama negara sekiranya mahu menjadikan pendidikan sebagai aset terpenting dalam masyarakat. Pendidikan adalah penawar untuk menolak stigma, keganasan serta menjamin keselamatan golongan wanita,” katanya.INFO •  SEPULUH negara yang dikategorikan di bawah paras kemiskinan dan tidak mempunyai akses pendidikan asas berdasarkan jumlah bilangan pelajar dan guru ialah Haiti, Somalia, Eritrea, Comoros, Ethiopia, Chad, Burkina Faso, Central African Republic, Mozambique, Zimbabwe dan Liberia.


 •  Seramai 69 juta pelajar dari negara miskin tidak berkemampuan menjejakkan kaki ke sekolah. Jumlah itu melebihi jumlah keseluruhan pelajar di Amerika Syarikat dan negara Eropah jika digabungkan.
 • mymetro • Ulama terlepas hukuman mati  ABU BAKAR bercakap kepada pemberita daripada lokap sementara menunggu perbicaraan di Mahkamah Jakarta, semalam.

  ABU BAKAR bercakap kepada pemberita daripada lokap sementara menunggu perbicaraan di Mahkamah Jakarta, semalam.

  Pendakwa Indonesia gugur tuduhan keganasan terhadap Abu Bakar

  JAKARTA: Pendakwa Indonesia semalam menggugurkan tuduhan keganasan paling serius terhadap guru agama Abu Bakar Bashir kerana kekurangan bukti, menyebabkan beliau berhadapan dengan kemungkinan penjara seumur hidup berbanding hukuman mati.
  Pendakwa pada perbicaraan yang diadakan di Jakarta berkata dakwaan terhadap menyediakan senjata api dan bahan letupan bagi perbuatan ganas, yang mungkin menyebabkan guru agama berusia 72 tahun itu boleh dihukum mati, tidak dapat dibuktikan.
  Dakwaan menghasut perbuatan ganas juga digugurkan menyebabkan hanya dakwaan menyediakan bantuan kewangan lebih AS$62,000 (RM186,000) bagi sebuah kumpulan pengganas di mana pendakwa mahu satu hukuman penjara seumur hidup dikenakan terhadap beliau.

  Beratus-ratus pengikut Abu Bakar melaungkan kalimah AllahuAkbar sebagai menyokong lelaki terbabit yang disifatkan sebagai pemimpin jihad di Asia Tenggara.

  Abu Bakar memberitahu AFP beliau menolak semua tuduhan terhadap dirinya dan mengutuk pendakwa sebagai ‘rakan iblis’. “Rakan kepada iblis sentiasa begitu, sentiasa cuba menentang orang yang cuba mempertahankan Islam,” katanya.

  “Sungguh biadap. Mereka ini perlu dipanggil pengganas, hanya Allah yang dapat membalas mereka.”
  Katanya, semua dakwaan terhadap beliau adalah palsu. “Saya sepatutnya dibebaskan,” katanya.

  Kira-kira 2,500 polis dilengkapi kenderaan perisai berkawal di mahkamah Jakarta terbabit ketika guru agama yang sering muncul mengenakan jubah putih itu sepatutnya dijatuhkan hukuman semalam.

  Beliau memberitahu pemberita sebelum perbicaraan bahawa beliau menjangkakan pendakwa akan memohon hukuman mati terhadapnya.

  “Jika dikenakan hukuman mati saya akan bertukar menjadi ikon sama seperti Osama,” katanya yang merujuk kepada pemimpin al-Qaeda, Osama bin Laden yang dibunuh pasukan tentera elit khas Amerika Syarikat di Pakistan minggu lalu.

  Beliau memuji Osama sebagai seorang ‘wira suci’ yang akan menerima balasan di syurga dan memberi amaran kepada Presiden Amerika Syarikat, Barack Obama akan menyesal atau menjadi ‘anjing di syurga’. – AFP , bharian

  Gempa bumi bermagnitud 5.8 melanda Filipina


  MANILA: Gempa bumi bermagnitud 5.8 melanda selatan kepulauan Mindanao, Filipina, awal pagi tadi, dan tiada laporan kerosakan diterima, kata pakar seismologi. 


  Jabatan Kaji selidik Geologikal Amerika Syarikat (USGS), berkata gempa itu melanda ada jam 3.13 pagi (waktu tempatan), pada jarak 160 kilometer (km) timur-tenggara bandar General Santos dengan catatan kedalaman 35 km. - AFP

  Anak Kartika ditemui mati lemas


  MOHAMAD HATTA menunjukkan tempat dia menjumpai mayat Mohd. Azfar di Sungai Perak, Kampung Jawang, Karai, Sungai Siput semalam.


  SUNGAI SIPUT - Harapan bekas model, Kartika Sari Dewi Shukarnor untuk menemui semula anaknya, Mohd. Azfar Mohamad Afandi yang hilang pada tengah hari Sabtu lalu berakhir dengan berita duka apabila mayatnya ditemui terapung di Sungai Perak awal pagi semalam.
  Mayat Mohd. Azfar, 9, ditemui dalam keadaan terapung di tebing Sungai Perak kira-kira-kira satu kilometer dari tempat ia dipercayai terjatuh di Resort Lang Buana milik datuknya, Shukarnor Abdul Mutalib, 62, di Kampung Jawang, Karai dekat sini.
  Menurut Kartika, 34, mayat Mohd. Azfar yang merupakan golongan kelainan upaya (OKU) kerana menghidap sindrom cerebral palsy, ditemui abang sulungnya, Mohamad Hatta, 37.
  "Menggigil badan saya terdengar panggilan telefon abang menerusi telefon bimbit ayah yang memberitahu mayat anak sulung saya sudah ditemui.
  "Menurut abang saya, mayat Mohd. Azfar ditemui dengan bahagian atas tubuhnya hingga ke paras dada terapung di permukaan sungai sementara bahagian bawahnya terbenam akibat tersangkut pada tunggul kayu," katanya sambil menahan sebak ketika ditemui di pekarangan Rumah Mayat Hospital Sungai Siput di sini semalam.

  Kumpulan nenek curi hampir RM1.49j  GAMBAR yang disiarkan Jabatan Polis Sterling Heights menunjukkan empat nenek yang mungkin menjadi penyeluk saku paling dikehendaki di Michigan.

  DETROIT, Amerika Syarikat (AS) - Polis memburu sekumpulan wanita yang memakai topi mencuri kad kredit dan wang tunai yang dianggarkan berjumlah hampir AS$500,000 (RM1.49 juta) di Michigan, lapor sebuah akhbar semalam.
  Kumpulan yang terdiri daripada wanita yang digelar nenek itu mencuri dompet dan beg duit mengandungi kad kredit yang kemudian digunakan untuk membiayai kos membeli-belah mereka.
  Menurut polis, wanita itu melakukan perbuatan tersebut sejak hampir setahun lalu.
  Seramai enam wanita dipercayai terlibat dalam aktiviti itu.
  Menurut seorang pegawai polis, Leftenan Luke Riley kepada akhbar Detroit Free Press, wanita tersebut berusia pertengahan umur.
  Rakaman kamera keselamatan merakamkan beberapa gambar wanita itu yang ada di antara mereka memakai topi berwarna biru, hitam dan putih. - Agensi, kosmo

  Lelaki tanpa wajah dapat muka baharu  KIRI:WIENS sebelum wajahnya hilang, TENGAH:WIENS sebelum dibedah. KANAN:WIENS memakai cermin mata.

  LOS ANGELES - Seorang lelaki, Dallas Wiens yang menjadi lelaki pertama di Amerika Syarikat (AS) menerima pembedahan pemindahan muka penuh mendedahkan muka barunya kepada dunia buat pertama kalinya dalam rancangan Good Morning America terbitan ABC semalam, lapor sebuah akhbar semalam.
  Lelaki berusia 25 tahun itu mengalami kecacatan wajah selepas mukanya terbakar dalam satu kemalangan kabel elektrik berkuasa tinggi pada 2008.
  Dia menjalani pemindahan muka itu di Hospital Brigham dan Wanita di Boston dengan melibatkan lebih 30 doktor, jururawat dan pakar bius pada bulan Mac lalu.
  Bagi Wiens, merasai semula ciuman anak perempuannya adalah pencapaian yang paling bermakna.
  Kini, dia sudah boleh menunjukkan wajahnya kepada anak perempuannya, Scarlett yang berumur tiga tahun.
  "Pengalaman merasai semula ciumannya selepas lebih dua tahun setengah adalah sangat menakjubkan. Sebelum ini, saya tidak rasa apa-apa di wajah saya," katanya.
  Walaupun masih buta, Wiens juga sudah boleh menghidu bauan.
  Wiens mengakui, jika bukan kerana Scarlett, dia tidak akan menandatangani persetujuan untuk menjalani pembedahan bagi menggantikan hidung, bibir, kulit otot dan urat wajahnya yang amat menyakitkan. - Agensi, kosmo

  Osama makan tembikai, herba untuk kesihatan


  SEORANG askar Pakistan mengawal rumah persembunyian Osama bin Laden di Abbottabad, Pakistan semalam.

  ISLAMABAD - Bekas Ketua Al-Qaeda, Osama bin Laden tidak pernah menjalani rawatan dialisis buah pinggang, walaupun timbul banyak dakwaan mengenainya, lapor sebuah akhbar kelmarin.
  Bukti yang diperoleh daripada alat-alat perubatan di tempat persembunyian dan pengakuan daripada isterinya dalam media Pakistan menunjukkan Osama menggunakan ubat-ubatan tradisional untuk kesihatan dirinya.
  "Dia tidak berada dalam keadaan lemah," kata isteri Osama yang paling muda, Amal Al-Sadah 29, ketika memberitahu anggota-anggota penyiasat dari Pakistan yang menahannya selepas suaminya mati ditembak oleh komando Amerika Syarikat (AS) di rumah yang menjadi tempat perlindungannya di bandar Abbottabad, Pakistan pada minggu lalu.
  Stesen televisyen NBC di AS memperoleh satu senarai ubat yang ditemui dalam rumah Osama di Abbottabad, Pakistan.
  Ubat-ubat itu didapati tidak digunakan untuk merawat penyakit kronik.
  Sebaliknya, pihak berkuasa Pakistan menemui ubat untuk merawat kayap, ulser, sakit urat, tekanan darah tinggi dan ekstrak oat liar yang digunakan bagi rawatan penyakit mati pucuk.
  Amal yang merupakan warga Yemen dan berumur 17 tahun ketika mengahwini Osama memberitahu, suaminya itu sudah sembuh sepenuhnya daripada dua pembedahan buah pinggang sejak sedekad lalu.
  Pada tahun 1999, pihak berkuasa Arab Saudi dilaporkan mengarahkan seorang pembunuh upahan untuk meracun Osama dan toksin itu telah merosakkan buah pinggangnya. Amal menyatakan Osama menyembuhkan tubuhnya dengan memakan tembikai dan tidak menjalani rawatan dialisis. Pada malam serangan oleh pasukan komando Seal AS, pasangan itu baru sahaja masuk tidur dan memadamkan lampu sebelum mendengar tembakan pertama dilepaskan.
  Belum sempat Osama mencapai senjata api AK-7 miliknya, anggota komando telah menyerbu dan menembaknya.
  Penjelasan itu nyata bercanggah dengan laporan sebelum ini yang menyatakan Osama ditahan terlebih dahulu dan kemudian ditembak.
  Dalam serangan sama, Amal ditembak di kaki. Dia menjadi isteri kelima Osama, dan dikenali sebagai Amal Ahmed Abdulfattah dan Amal Ahmed al-Sadah. Dia mendakwa bersama Osama dan tidak pernah keluar dari rumah itu dalam tempoh lima tahun. - Agensi, kosmo

  Harga gula naik 20 sen mulai esok


  PUTRAJAYA – Kerajaan hari ini mengumumkan kenaikan harga gula sebanyak 20 sen daripada RM2.10 kepada RM2.30 sekilogram mulai esok.

  Ketua Setiausaha Kementerian Perdagangan Dalam Negeri, Koperasi dan Kepenggunaan (KPDNKK), Datuk Mohd Zain Mohd Dom berkata, langkah untuk merasionalisasikan harga runcit gula itu dibuat selaras dengan keputusan mesyuarat Majlis Ekonomi hari ini.
  "Kerajaan telah membuat keputusan untuk merasionalisasikan subsidi dan dalam hal ini, Majlis Ekonomi Negara menetapkan subsidi tanggungan kerajaan untuk gula perlu diturunkan lagi,” katanya kepada pemberita di sini hari ini.
  Beliau berkata, walaupun berlaku kenaikan, harga runcit gula di Malaysia masih rendah berbanding negara serantau seperti Indonesia, Singapura, Thailand dan Filipina.
  Sebagai contoh, katanya harga runcit gula di Indonesia ialah RM3.80 sekilogram, Singapura (RM3.61), Thailand (RM2.31) dan Filipina (RM4.50).
  Mohd Zain berkata, sebelum merasionalisasikan harga runcit gula itu dibuat, kerajaan terpaksa menanggung subsidi sebanyak RM400 juta setahun.
  Dengan kenaikan harga gula sebanyak 20 sen, kerajaan masih menanggung subsidi sebanyak RM283.4 juta setahun dan penjimatan sebanyak RM116.6 juta setahun boleh diguna untuk pembangunan lain, katanya. – Bernama