Pages

Saturday, September 24, 2011

Kepentingan Menuntut 'Ilmu
Ibnu Abbas ra.berkata : Bahawa para ulamak mempunyai darjat-darjat di atas orang-orang mukmin sebanyak 700 darjat, jarak antara dua darjat itu adalah sejauh 500 tahun perjalanan.

Mu'az bin Jabal berkata mengenai pengajaran dan belajar ilmu dan meriwayatkannya secara marfuk:
"Belajarlah ilmu, kerana mempelajari ilmu kerana Allah adalah kebaikan dan menuntut ilmu adalah ibadah, kajiannya adalah seperti tasbih, penyelidikannya seperti jihad, pengajarannya adalah sedekah dan pemberiannya kepada ahliyah adalah pendekatan diri kepada Allah. Ilmu adalah penghibur dikala kesepian, teman diwaktu menyendiri dan petunjuk dikala senang dan susah. Ia adalah pembantu dan teman yang baik dan penerang jalan ke Syurga."

Allah mengangkat darjat orang-orang dengan ilmu, lalu menjadikan mereka dalam kebaikan sebagai pemimpin dan pemberi petunjuk yang diikuti, petunjuk dalam kebaikan, jejak mereka diikuti dan perbuatan-perbuatan mereka diamalkan.

Para malaikat ingin menghiasi mereka dan mengusap mereka dengan sayap-sayap. Setiap benda yang basah dan yang kering bertasbih bagi mereka dan memohon ampun bagi mereka, bahkan ikan-ikan dilautan dan binatang-binatang, haiwan-haiwan buas dan ternakan di darat serta binatang dilangit juga memohon ampun bagi mereka. Sebab ilmu menghidupkan hati dan menerangi pandangan yang gelap serta menguatkan badan yang lemah. Dengan ilmu hamba mencapai kedudukan orang-orang yang soleh serta darjat yang tinggi. Memikirkan ilmu sama dengan puasa dan mengkaji ilmu sama dengan solat malam. Dengan ilmu Allah ditaati dan disembah serta di-Esakan. Dengan ilmu manusia berhati-hati dalam mengamalkan agama dan memelihara hubungan kekeluargaan. Ilmu adalah pemimpin dan amal adalah pengikutnya. Orang yang mendapat ilmu adalah orang yang bahagia dan orang yang tidak mendapatkannya adalah orang yang sengsara.

-Mukhtasar Ihya' Ulumuddin - Imam Al Ghazali

129 negara sokong Palestin

PELAJAR-pelajar Palestin turut sama bersorak semasa menyertai demonstrasi membantah ucapan Presiden Barack Obama di Perhimpunan Agung PBB kelmarin yang pro-Israel, di Ramallah, Palestin, semalam. -REUTERSNEW YORK 23 Sept. - Ketika Presiden Palestin, Mahmoud Abbas bersedia untuk mengemukakan permohonan pengiktirafan sebagai sebuah negara berdaulat, dua per tiga anggota Perhimpunan Agung Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB) sudah menyokong usaha berkenaan.
Delegasi Palestin menyatakan sebanyak 129 negara sudah memberikan sokongan kepada Palestin, lapor saluran televisyen, Al Jazeera.
Keadaan itu membawa makna Palestin menerima sokongan dua pertiga majoriti di Perhimpunan Agung PBB di mana Palestin boleh memilih untuk mendapatkan status bukan anggota dalam badan dunia itu.
''Pada peringkat ini, Palestin boleh ke Majlis Keselamatan PBB di mana Abbas menyerahkan permohonan berkenaan kepada Setiausaha Agung PBB,'' lapor Al Jazeera.
Dalam pada itu, rakyat Palestin mengadakan demonstrasi di jalan-jalan raya di Ramallah dan Gaza, semalam selepas ucapan Presiden Amerika Syarikat (AS), Barack Obama di Perhimpunan Agung PBB yang dilihat pro-Israel.
Lebih 1,000 penunjuk perasaan yang membawa kain rentang mengecam Obama, berkumpul di luar pejabat Abbas di Tebing Barat sebelum berarak ke pusat bandar.
Di Gaza pula, kira-kira 300 wanita mengadakan demonstrasi di luar pejabat PBB sambil melaungkan slogan anti-Obama.
Ucapan Obama itu mengulangi bantahannya terhadap usaha pengiktirafan Palestin itu dan menunjukkan simpati ke atas kesengsaraan hidup rakyat Israel.
Sementara itu, rakyat Palestin hari ini memberikan sokongan penuh kepada pemimpin mereka yang akan mengemukakan permohonan pengiktirafan tersebut.
Penyanyi dari Jenin, Ahmad Rahal mencipta lagu yang memuji Presiden Mahmoud Abbas sebagai seorang penjaga dan pelindung rakyat Palestin.
Menurut pemilik bengkel, Bilal Abu Ahmed, mereka amat menyambut baik tindakan Abbas dan gembira jika ia berjaya.
"Kami sudah tidak mampu untuk terus menderita. Biarlah anak-anak kami hidup dalam kemerdekaan," katanya. - Agensi

AS jual bom pemusnah kubu bawah tanah kepada Israel

WASHINGTON 24 Sept. – Presiden Amerika Syarikat (AS), Barack Obama secara rahsia membenarkan penjualan 55 bom pemusnah kubu bawah tanah yang sangat kuat kepada Israel.
Menurut majalah Newsweek yang memetik pegawai AS dan Israel, Obama membenarkan pengeluaran bom dikenali sebagai GBU-28 itu pada 2009.
Bom tersebut mempunyai berat 91 kilogram dan direka untuk memusnahkan sasaran yang keras, sesuatu yang boleh digunakan untuk menyerang tapak nuklear Iran. – AFP

Lelaki ditahan cuba culik wanita untuk jadi hamba seks

DUBAI: Polis Dubai menahan seorang lelaki Arab yang menggoda wanita Asia di internet dan cuba menculik serta menyimpannya sebagai hamba seks.
Polis turut menemui rantai, alat gencatan elektrik, topeng dan kunci daripada suspek di flet kediamannya.

Pengarah Seksyen Siasatan Jenayah, Leftenan Kolonel Ahmad Humaid al-Merri berkata, mangsa diundang bertemu dengan suspek yang dikenali di internet di apartmennya di Deira pada 1 September lalu. Mangsa ke kediaman suspek pada jam 3 petang sebelum diserang dengan alat gencatan elektrik. “Suspek tidak tinggal di bangunan itu tetapi dia tahu ada satu unit studio kosong di bawah bangunan berkenaan dan menyewanya,” katanya.

Suspek menarik mangsa ke dalam studio itu dan cuba untuk merantai mangsa. Bagaimanapun, dia menyedari dia terlupa mengunci pintu dan ketika hendak berbuat demikian, mangsa segera memanjat tingkap dan meloncat keluar untuk melarikan diri.

Keadilan dipersenda

NEW YORK: Denda dikenakan kepada wanita yang memakai niqab (purdah) yang dijatuhkan buat kali pertama oleh mahkamah Perancis, semalam adalah tindakan mempersendakan keadilan, kata Amnesty International.
Polis sudah mengeluarkan beberapa denda serta-merta sejak larangan pemakaian niqab dikuatkuasakan April lalu tetapi perbicaraan menyaksikan dua kes pertama apabila mahkamah mengenakan denda. Wanita Islam yang didenda pula berikrar untuk merayu kes itu ke Mahkamah Asasi Antarabangsa Eropah.

“Ia mempersendakan keadilan dan hari yang memalukan buat Perancis. Wanita terbabit dihukum kerana cara berpakaian yang mereka inginkan,” kata Timbalan Pengarah Amnesty International untuk Eropah dan Asia Tengah, John Dalhuisen. “Undang-undang sepatutnya melindungi hak wanita, tetapi pengharaman itu melanggar kebebasan mereka beragama,” katanya.

Mahkamah di utara Meaux mengarahkan Hind Ahmas,32, membayar 120 euro (RM504), manakala Najate Nait Ali, 36, didenda 80 euro (RM336). Bagaimanapun, dua wanita berkenaan tidak diarah mengambil kursus kewarganegaraan sebagaimana disarankan pendakwa raya. Perancis bukan satu-satunya negara yang melarang pemakaian purdah wanita Islam - Belgium dan beberapa bandar raya di Itali juga mempunyai undang-undang yang sama, manakala negara lain turut bercadang mengikut langkah sedemikian. Jadi, perbicaraan di mahkamah Eropah mungkin memberi kesan yang berbeza. Pihak berkuasa Perancis menganggarkan terdapat kira-kira 2,000 wanita daripada jumlah keseluruhan populasi umat Islam antara empat dan enam juta memakai purdah yang secara tradisinya dipakai wanita di dunia Arab dan Asia Selatan. - AFP

Turki tolak cadangan Perancis Palestin jadi negara bukan anggota PBB

BRUSSELS: Timbalan Perdana Menteri Turki, Bulent Arinc menolak cadangan Presiden Perancis, Nicolas Sarkozy, yang meminta Persatuan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB) membenarkan Palestin menjadi negara bukan anggota.
“Nampaknya ada sesetengah negara yang mengubah fikirannya mereka disebabkan pengaruh daripada Israel,” kata Bulent.
“Apa yang Sarkozy kata mengenai Palestin sama seperti apa yang dia pernah cakap mengenai Turki, apabila dia mencadangkan Turki tidak menjadi anggota penuh Kesatuan Eropah,” katanya.

Perancis dan Jerman mencadangkan Turki menjadi anggota “perkongsian alternatif” Kesatuan Eropah, di mana cadangan itu sentiasa ditolak oleh Ankara ketika rundingan untuk menjadi anggota penuh, dibuat.


Merujuk kepada permohonan Palestin untuk menjadi anggota PBB, Bulent berkata, “Saya harap, permohonan Palestin menjadi anggota penuh, diterima oleh majlis.”

Dalam ucapannya Rabu lalu di Perhimpunan Agung PBB, Sarkozy meminta PBB menerima Palestin sebagai negara bukan ahli, menaikkan taraf daripada hanya sebagai pemerhati tetapi menolak permohonan Palestin untuk menjadi anggota penuh PBB.

Perdana Menteri Turki, Recep Tayyip Erdogan, dalam ucapannya di Persidangan itu meminta “tekanan” antarabangsa diberikan kepada Israel untuk berdamai dengan Palestin. - AFP

Saudi tawar Turki bekal helikopter perang

RIYADH: Tentera Arab Saudi menawarkan Turki membekalkan helikopter perang untuk tentera udara diraja Saudi, lapor akhbar Turki, semalam.
Akhbar itu melaporkan pihak berkuasa Turki mengadakan perbincangan dengan kerajaan Arab Saudi mengenai pengeluaran pesawat ‘T-129’ yang menjalani ujian penerbangan pertamanya, bulan lalu.

Pengeluaran sejumlah besar pesawat itu dijangka bermula pertengahan tahun depan, tetapi akhbar terbabit tidak menyatakan sumber maklumat diperoleh.

Helikopter T-129 buatan Turki asalnya adalah versi helikopter A-129 yang dihasilkan Itali yang dinaik taraf. Turki menandatangani perjanjian bernilai AS$3.2 juta (RM9.6 juta) dengan Itali bagi mendapatkan hakcipta untuk mengeluarkan helikopter berkenaan.

Tunggu detik bersejarah

RAMALLAH: Rakyat Palestin sudah bersedia untuk meraikan permohonan rasmi untuk menjadi anggota Persatuan Bangsa-Bangsa Bersatu walaupun mendapat tentangan daripada Washington dan Israel, semalam.
Sebuah televisyen besar diletakkan di tengah bandar ini untuk rakyat menyaksikan Presiden Palestin, Mahmud Abbas memberi ucapan bersejarah di Perhimpunan Agung PBB.
Rakyat Palestin dijangka berhimpun pada jam 3petang (waktu GMT), setengah jam awal sebelum Mahmud dijadualkan menyerahkan permohonan secara rasmi kepada Setiausaha PBB, Ban Ki-moon pada jam 3.35 petang (waktu GMT) di New York.

Mahmud dijangka membuat ucapannya pada jam 4.30 petang (waktu GMT) dan Kementerian Hal Ehwal Agama Palestin, telah meminta semua masjid di Tebing Barat melaungkan ucapan “Syukur kepada Allah dan memohon supaya Allah membantu Mahmud untuk merealisasikan impian rakyat Palestin.”


Semua jalan di pekan dan bandar utama dipenuhi kibaran bendera Palestin dan panji-panji logo kempen untuk Palestin menjadi anggota PBB yang ke 194. - AFP

Lahir dengan lidah terjulur

PADANG: Seorang bayi lelaki dilahirkan di Kampung Pampangan di sini dengan lidahnya terjulur.
Bayi pasangan suami isteri, Sartika (23) dan Anton (27, lahir secara normal pada pada 5 September lalu.

Sehingga semalam, bayi itu yang diberi nama Fakri Arrahman sudah dimasukkan ke Hospital Dr M Djamil untuk menjalani rawatan. Pengarah hospital berkenaan, Gustafianof berkata, pihaknya tetap menerima Fakri meskipun dia berasal dari keluarga miskin. Fakri berdepan dengan masalah untuk menghisap susu kerana sebagaian besar rongga mulutnya ditutupi lidahnya yang menjulur.

Lebih membimbangkan lagi, lidahnya semakin membesar dan memanjang. Kos untuk merawatnya ketika ini dtanggung oleh Badan Amil Zakat Kota Padang. - Agensi

Kurung 6 hamba seks bawah tanah

BEIJING: Seorang lelaki ditangkap kerana disyaki membunuh dua pelayan kelab malam dan mengurung empat wanita lain sebagai hamba seks dalam bilik bawah tanah.
Menurut laporan, Li Hao, bekas anggota bomba berusia 34 tahun yang sudah berkahwin dan mempunyai seorang anak, didakwa mengurung wanita berkenaan selama beberapa tahun dalam ‘penjara’ bawah tanah seluas 20 meter persegi yang dibinanya di Luoyang, tengah China.
Akhbar Southern Metropolis Daily melaporkan, Li mengaku membeli besmen itu empat tahun lalu dan menghabiskan masa sebelah malam untuk menggali ‘penjara’ setinggi empat meter di bawah besmen berkenaan, tempat dia tinggal bersama-sama tahanannya selama dua minggu sebulan.

Li memberitahu isterinya dia bekerja syif malam sebagai pengawal. Dia ditangkap awal bulan ini apabila seorang tahanannya meloloskan diri dan membuat laporan di balai polis.


“Li ditangkap dan dihadap ke muka pengadlian. Kami masih menyiasat kes itu,” kata jurucakap polis Luoyang yang enggan memberitahu namanya.

Akhbar berbahasa Inggeris, Global Times memetik seorang penduduk tempatan, Tian Yichen sebagai berkata, kes itu mengejutkan seluruh bandar berkenaan,
“Bangunan yang digunakan Li untuk mengurung tahanannya hanya terletak tiga kilometer dari Biro Keselamatan Awam Luoyang,” katanya. - AFP

Tembak guru sebelum bunuh diri

DAVID...disifatkan pendiam, sopan, budak baik.
DAVID...disifatkan pendiam, sopan, budak baik.

SAO PAULO: Seorang murid berusia 10 tahun menembak gurunya di depan rakan sekelas yang ketakutan sebelum dia membunuh diri.
David Nogueira, anak anggota polis, melepaskan dua das tembakan terhadap Rosileide Queiros de Oliveira dengan menggunakan pistol .38 milik bapanya di depan 25 murid lain.

Ketika guru itu terbaring di lantai dengan lumuran darah, David meluru keluar dari bilik darjah menuju ke dewan dan menembak dirinya di kepala.

Rosileide dikejarkan ke hospital dengan helikopter dan dilaporkan selamat. Tulang pahanya patah sementara kepala lututnya pecah. David juga dibawa ke hospital tetapi mati tidak lama kemudian.

Kejadian berlaku di Alcina Dantas Feijao, sebuah sekolah terkenal di daerah Sao Caetano do Sur di negeri Sao Paulo, Brazil pada jam 3.50 petang waktu tempatan.

Jurucakap Polis Tentera, Robinson Castropil berkata: “Murid itu meminta kebenaran untuk ke bilk air dan apabila masuk ke kelasnya semula, dia menembak guru itu. “Dia kemudian meluru keluar dari kelas itu sebelum menembak dirinya.” Polis masih menyiasat bagaimana David memperoleh pistol itu dan motifnya melakukan jenayah itu.


Menurut rakannya, sehari sebelum kejadian, David bercerita mengenai keinginannya menembak guru itu dan dirinya. Dia bagaimanapun tidak mendedahkan motifnya.

Seorang jiran keluarga murid itu, Paulo Roberto Caetano da Silva, 49, menyifatkan David sebagai ‘pendiam, sopan dan budak baik.’ “Saya tidak percaya dia akan berbuat demikian,” katanya.

Kaunselor keselamatan bandar berkenaan, Moacyr Rodrigues berkata, bapa David, Nilton Evangelista Nogueira menjadi anggota polis sejak 14 tahun lalu dan mempunyai rekod perkhidmatan yang baik. - Agensi

Raja dadah Bolivia kena 14 tahun penjara di AS

MIAMI: Mahkamah Persekutuan Miami semalam menjatuhkan hukuman 14 tahun penjara terhadap bekas raja dadah Bolivia selepas didapati bersalah atas tuduhan menyeludup dadah.

Jeneral Rene Sanabria, yang pernah menjadi pegawai tertinggi polis dalam skuad khas memerangi dadah ketika pentadbiran Presiden Evo Morales pada 2007-2008, ditahan di Panama, Februari lalu sebelum diektradisi ke Miami untuk menghadapi tuduhan itu.
Hakim Ursula Ungaro turut menjatuhkan hukuman sembilan tahun penjara terhadap pembantu Sanabria, Marcelo Foronda.
Saksi memberitahu, sebaik hakim membaca hukuman, Sanabria menangis dan merayu Ungaro mengurangkan tempoh penjara terhadapnya.

Peguam Sanabria berkata, anak guamnnya akan membuat rayuan terhadap hukuman itu. - AFP 

Lima penunjuk perasaan maut serangan tentera Yaman

SANAA: Sekurang-kurangnya lima penunjuk perasaan anti kerajaan mati dalam serangan tentera Yaman selepas berlaku pertempuran hampir sepanjang malam semalam di tengah ibu negara itu.

Saksi memberitahu, askar melancarkan serangan sebaik tengah malam dengan melepaskan tembakan di tengah bandar raya Sanaan, di mana penunjuk perasaan berkumpul dan mengusai dataran di situ sejak Januari lalu.
“Sekurang-kurangnya lima penunjuk perasaan terbunuh," kata seorang pegawai perubatan di khemah hospital yang ditempatkan di dataran berkenaan.
Serangan itu berlaku sebaik kepulangan mengejut Presiden Yaman, Ali Abdullah Saleh selepas meninggalkan negara itu tiga bulan lalu.

Saleh pulang dari Arab Saudi selepas dilaporkan menerima rawatan akibat kecederaan yang dialaminya ketika rusuhan di istananya pada 3 Jun lalu. - AFP 

Turki sekat kemasukan senjata untuk Syria

ANKARA: Kerajaan Turki mengambil tindakan menyekat kemasukan senjata api melalui negara itu ke Syria, kata Perdana Menteri Turki, Recep Tayyip Erdogan, semalam.

Beliau turut memberi amaran tindakan sama akan diambil terhadap sebarang aktiviti menggunakan negara itu sebagai transit kemasukan senjata api sama ada menerusi laluan udara atau darat.
“Pihak berkuasa Turki sudah menahan sebuah kapal menggunakan bendera Syria yang membawa senjata api menerusi Turki," lapor agensi berita Anatolia yang memetik Erdogan yang kini berada di New York kerana menghadiri Sidang Kemuncak Tahunan Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB).
Erdogan bagaimanapun tidak memberitahu di mana dan bila kapal terbabit ditahan.

Erdogan minggu lalu membidas Presiden Syria, Bashar al-Assad bahawa era pemerintahan bercorak diktator kini sudah berakhir.

Turki melahirkan rasa kecewa dengan Assad dan rejim pemerintahannya yang gagal mendengar kehendak rakyat selepas bercetusnya tunjuk perasaan yang berpanjangan dengan 2,600 orang dilaporkan terkorban. - AFP 

Serpihan satelit NASA mungkin ke Kanada, Afrika, Australia

WASHINGTON: Serpihan angkasa terbesar dalam masa 30 tahun dijadual mencecah bumi dan antara kawasan yang dilintasinya termasuk Kanada, Australia dan Afrika, menurut NASA hari ini.

Ini berikutan kegagalan satelit Amerika Syarikat - Upper Atmosphere Research Satellite (UARS)- yang mempunyai 26 bahagian dijangka akan memasuki semula ruang angkasa bumi tetapi NASA menegaskan ia hanya membabitkan risiko yang kecil.
Data terkini NASA menunjukkan serpihan satelit yang akan memasuki semula ruang bumi antara jam 11 malam Jumaat (0300 GMT Sabtu) dan 3 pagi Sabtu (0700 GMT).
“Dalam tempoh masa itu, satelit berkenaan akan melintasi Kanada, Afrika dan Australia serta melepasi lautan luas di Pasifik, Atlantik and India.

"Risiko terhadap orang awam adalah amat-amat kecil," kata NASA.

NASA berkata, berat serpihan satelit yang akan melepasi ruang angkasa bumi itu dengan terkecil satu kilogram dan sehingga 158 kilogram, dengan serpihannya boleh melayang di angkasa sejauh 800 kilometer.

Satelit yang gagal dan terawang-awang itu gagal dikesan lokasi sebenarnya dan peratusannya mendarat di laut adalah 70 peratus.
“Dalam tempoh lebih 50 sejarah progran angkasa lepas, belum ada lagi menusia yang cedera akibat terkena serpihan angkasa ketika memasuki semula ruang bumi," kata saintis orbit NASA, Mark Matney. - AFP 

Pakistan hentam Amerika Syarikat

ISLAMABAD: Amerika Syarikat ada kemungkinan akan kehilangan sekutunya jika ia terus secara terbuka mengkritik prestasi Pakistan dalam kempen perang memerangi keganasan.

Kamu akan hilang sokongan. Kamu tidak berupaya mengasingkan dan ketepikan Pakistan dan rakyatnya. Jika anda pilih berbuat demikian, itu adalah kehendak mereka sendiri, kata Menteri Luar, Hina Rabbani Khar kepada Geo TV di New York.
Hina Rabbani mengulas kenyataan pengerusi Ketua Turus Bersama Amerika yang bakal melepaskan jawatannya, Laksamana Mike Mullen, di Senat bahawa agensi perisikan atasan Pakistan ada hubungan rapat dengan Rangkaian Haqqani, kumpulan paling ganas tetapi berkesan membantu Taliban di Afghanistan.
Mullen menuduh agensi Perkhidmatan Perisikan Dalaman Pakistan (ISI) memainkan peranan dalam serangan 13 September ke atas kedutaan Amerika di Kabul, dan menyokong militan dikenali sebagai Rangkaian Haqqani.

Rangkaian itu, katanya, adalah sayap penuh ISI. Serangan kedutaan adalah yang terbaru dalam satu siri episod ganas yang menghalang usaha Amerika membawa perang Afghan hampir kepada damai.

Ulasan Mullen dan kenyataan sinis Hina Rabbani menandakan ketegangan retorik luar biasa antara sekutu dalam usaha menentang militan kerana disuarakan secara terbuka sekali gus menunjukkan hubungan AS-Pakistan berada di peringkat paling teruk sejak komando Amerika menyerbu kediaman pemimpin al-Qaeda, Osama bin Laden, di Abbottabad Mei lalu.

Pada peringkat operasi, wajar mengatakan wujud kesukaran serius (antara dua negara), kata Hina Rabbani kepada Geo TV.
Dalam temu ramah berasingan dengan NDTV India, Khar menambah: Menuding jari antara satu sama lain tidak membantu. Menyalahkan pihak tertentu juga tidak membantu...Kami mahu menjadi negara matang, bertanggungjawab yang berjuang menentang keganasan dengan kematangan.

Ketegangan itu mungkin memberi akibat di seluruh Asia, dari India, seteru utama dari segi ekonomi Pakistan, sehingga China, yang semakin rapat dengan Pakistan sejak beberapa tahun kebelakangan ini.

Memutuskan hubungan dianggap mustahil kerana Pakistan meberi laluan membekalkan tentera Amerika di Afghanistan, dan sebagai pangkalan untuk pesawat hendap Amerika.

Pakistan bergantung kepada Washington untuk bantuan tentera dan ekonomi serta menjadi penyokong di pentas dunia. Washington tidak mahu melihat ketidakstabilan lanjut dalam negara senjata nuklear itu.

Namun, sokongan dalam Kongres Amerika untuk kekangan bantuan atau membuat syarat bantuan lebih ketat sudah meningkat. Reuters 

Mengaku bunuh

TACOMA: Seorang lagi askar Amerika Syarikat mengakui menembak seorang remaja Afghanistan yang tidak bersenjata dalam kes membabitkan lima tentera yang dituduh membunuh penduduk kampung wilayah Kandahar itu.

Prebet Andrew Holmes, 21, yang tahun lalu menafikan bersalah, kali ini mengaku di mahkamah tentera dia bersalah melepaskan tembakan senjata automatik ke arah remaja lelaki itu selepas diarah berbuat demikian oleh pegawai unitnya.
Holmes berkata, dia mengesyaki ketika itu seorang lagi askar, Jeremy Morlock, berniat jahat apabila memberi arahan itu. Morlock ialah defendan bersama yang memberi keterangan ke atas Holmes selepas mengaku bersalah atas tiga tuduhan pembunuhan terancang.

Saya lihat remaja itu yang berada tidak jauh dari situ, kata Holmes mengingati kejadian Januari 2010 apabila Morlock membaling bom tangan melepasi tembok seolah-olah mereka diserang dan kemudian menjerit ke arah Holmes supaya melepaskan tembakan.

Disoal hakim ketika prosiding sepanjang hari di markas tentera Lewis-McChord berhampiran Tacoma, Holmes berkata: Apabila dia suruh saya tembak, saya sepatutnya cari tempat berlindung. Tetapi, saya lepaskan tembakan.

Holmes juga menegaskan dia tiada niat membunuh remaja itu namun menambah: Realitinya ialah saya buat kesilapan besar.
Gambar pembunuhan itu didedahkan kepada umum Mac lalu, mendedahkan keadaan sebenar kes kekejaman askar Amerika yang dituduh membunuh ketika perang 10 tahun di Afghanistan.

Gambar berasingan menunjukkan Morlock dan Holmes dekat mayat berlumuran darah mangsa berusia 15 tahun, memegang kepala budak lelaki itu sambil menarik rambutnya.

Ada antara tertuduh didakwa mengambil jari atau anggota lain mayat remaja itu sebagai cenderamata. Reuters 

Ahmadinejad gelar AS, Eropah penjajah angkuh

NEW YORK: Diplomat Amerika Syarikat dan delegasi 30 negara lain bertindak keluar dewan Perhimpunan Agung Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (UNGA) selepas Presiden Iran, Mahmoud Ahmadinejad menyifatkan kuasa besar itu dan sekutunya di Eropah Barat sebagai kuasa angkuh yang tamak dan suka campur tangan ketenteraan di negara lain.

Langkah dua diplomat Amerika yang pakar dalam Asia Barat diikuti perwakilan lain daripada lebih 30 negara termasuk Kesatuan Eropah (EU), Australia, New Zealand, Somalia, Liechtenstein, Monaco, San Marino dan Macedonia. Israel turut memboikot ucapan terbabit.
Ucapan berapi-api Ahmadinejad yang anti-Amerika dan anti-Israel perkara biasa dalam UNGA.
Beliau mengecam Amerika dan kuasa besar Eropah kerana menculik berjuta-juta rakyat Afrika dan menjadikan mereka hamba, menggugurkan beribu-ribu butir bom di negara lain dan menguasai Majlis Keselamatan PBB.

Beliau juga mengutuk Amerika kerana menggunakan bom nuklear terhadap Jepun dalam Perang Dunia Kedua dan melaksanakan dan menyokong pemerintahan diktator tentera dan rejim kuku besi di Asia, Afrika dan Amerika Latin.

Ketua hamba dan kuasa penjajah yang sama menghasut dua perang dunia mencetuskan kesengsaraan besar dan huru-hara di seluruh dunia.

Adakah kuasa angkuh ini benar-benar mempunyai kecekapan dan keupayaan untuk memerintah dunia, sindir Ahmadinejad.
Beliau menjawab soalan itu dengan menggesa perkongsian dan pengurusan bersama dunia untuk menamatkan masalah pada masa ini termasuk diskriminasi seluruh dunia.

Tahun lalu beliau berkata, masa depan adalah milik Iran dan mencabar Amerika Syarikat untuk menerima hakikat bahawa negaranya ada peranan penting di dunia.

Tahun lalu, Ahmadinejad turut menyebabkan perwakilan Amerika, EU dan beberapa lagi keluar dewan apabila berkata majoriti penduduk di Amerika dan seluruh dunia percaya kerajaan Amerika sendiri melakukan serangan 11 September 2011 (9/11) dalam usaha untuk memastikan keselamatan Israel.

Ahmadinejad turut menyalahkan Amerika sebagai kuasa di sebalik sekatan Majlis Keselamatan PBB terhadap Iran berikutan keengganan Tehran menangguhkan pengkayaan uranium. AP 

Abbas kemuka permohonan


PENDUDUK Palestin mengecat keldai dengan warna bendera Israel dan dilekat nama Obama dalam satu perarakan menyokong permohonan menjadi negara anggota PBB.
PENDUDUK Palestin mengecat keldai dengan warna bendera Israel dan dilekat nama Obama dalam satu perarakan menyokong permohonan menjadi negara anggota PBB.

Palestin serah dokumen jadi ahli PBB kepada Setiausaha Agung

NEW YORK: Presiden Palestin, Mahmoud Abbas, semalam memohon Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB) mengiktiraf negaranya meskipun Israel terus menjajah wilayahnya dan Amerika Syarikat pula berikrar menggunakan kuasa veto terhadap langkah berkenaan.

Abbas, 76, menyerahkan permohonan rasmi itu kepada Setiausaha Agung PBB, Ban Ki-moon, dalam pertemuan yang dijadualkan pada 11.35 pagi waktu tempatan semalam untuk diputuskan selepas ini oleh Majlis Keselamatan, kata duta Palestin ke badan dunia, Riyad Mansour.
Langkahnya itu menunjukkan pihak Palestin sudah hilang kepercayaan terhadap proses damai anjuran Amerika sejak 20 tahun lalu yang tidak pernah membawa kemajuan.
Sebaliknya, pemimpin Palestin melihat Israel yang juga sekutu Amerika memperluaskan kawasan penempatan Yahudi dengan lebih besar dan pantas dalam tempoh itu yang meliputi tanah untuk membina negara Palestin.

Perkara itu mengurangkan lagi pengaruh Washington di rantau yang digegarkan oleh kebangkitan penduduknya sekali gus menyebabkan Israel semakin terpencil akibat pendirian pemerintah baru.

Abbas akan berucap di Perhimpunan Agung PBB (UNGA) sebelum meninggalkan New York dan pulang ke wilayah Palestin untuk mengadakan rundingan mengenai langkah seterusnya.

Perdana Menteri Israel, Benjamin Netanyahu yang pada saat akhir baru mahu meminta Abbas bersemuka dengannya di New York, juga akan berucap di UNGA.
Permintaan Palestin itu kemudian akan dibentangkan kepada anggota Majlis Keselamatan. Ia memerlukan sokongan sembilan daripada 15 anggotanya. Amerika sudah menyatakan kesediaan menggunakan kuasa veto terhadap usul itu.

Penasihat diplomatik Abbas, Majdi al-Khaldi pula berkata, perunding Palestin percaya mereka akan memperoleh undi diperlukan.

Tetapi, beliau juga mendedahkan: Tiga anggota badan itu kini menghadapi tekanan Amerika iaitu Bosnia, Gabon dan Nigeria. Presiden Perancis, Nicolas Sarkozy mencadangkan pemimpin Palestin diberi status sementara pemerhati bukan anggota dan jadual rundingan baru mengenai keahlian penuh dalam tempoh setahun.

Presiden Kesatuan Eropah (EU), Herman Van Rompuy, pula menggesa pemimpin Israel dan Palestin menyambung rundingan ketika memberi ucapan di PBB. Reuters/AFP 

Bangsal jadi kasino
LALUAN masuk ke Kampung Batak, Relau, George Town yang menjadi tempat 79 kaki judi dicekup dalam serbuan polis semalam.


GEORGE TOWN - Tindakan penjaga tempat perjudian haram yang tertidur ketika bertugas membolehkan polis menyerbu kawasan tersebut sebelum menahan 79 individu yang leka bermain judi di sebuah bangsal di Kampung Batak, Relau di sini semalam.
Selain tangkapan, serbuan pukul 1 pagi itu juga dapat merampas wang RM1,158, tiga dadu, cip, meja, 30 kerusi plastik dan sebuah mesin kira.
Difahamkan, tempat tersebut menjadi tumpuan kaki judi kerana ia dijamin selamat apabila pengawal akan memberi amaran jika tempat itu didatangi pihak berkuasa.
Timbalan Ketua Polis Daerah Barat Daya, Deputi Supritendan Lai Fah Hin berkata, ketika serbuan, kesemua 57 lelaki dan 22 wanita berusia lingkungan 50 dan 80-an itu sedang asyik bertaruh.
Katanya, bangsal kayu itu pernah diserbu minggu lalu dan dapat menahan 15 individu.
"Siasatan awal mendapati mereka sedang bermain judi 'Tai Sai' dan ada yang minta dibebaskan dengan alasan mereka mempunyai penyakit.
"Kita sebelum ini telah tiga kali gagal membuat serbuan kerana kaki judi mengupah pengawal di kawasan pintu masuk. Pengawal itu bagaimanapun tidak ditahan," katanya yang memberitahu ada kaki judi yang sempat melarikan diri melalui semak.
Kesemua mereka yang ditahan telah dibebaskan selepas diikat jamin sebanyak RM1,000 setiap seorang ketika didakwa di Mahkamah Majistret Balik Pulau dekat sini semalam mengikut Seksyen Akta Rumah Judi Terbuka 1953.
Menurut beliau, siasatan mendapati mereka menjalankan kegiatan judi jenis 'Tai Sai' dan belangkas.

Dua beradik suspek bom Golok


LOKASI kejadian berdekatan Hotel Merlin yang menjadi sasaran bom pada 16 September lalu.

NARATHIWAT (Selatan Thailand) - Polis Thailand mengesahkan dua beradik bertanggungjawab memasang dan meletupkan bom di daerah Sungai Golok dalam kejadian pada 16 September lalu.
Ketua Polis Wilayah Narathiwat, Mejar Jeneral Chaitath Intanuchit (gambar) berkata, suspek tersebut ialah Suhaidi Rubaku, 26, dan abangnya, Roslan, 27.
Menurutnya, imej Suhaidi yang memiliki dua kerakyatan, Thailand dan Malaysia berjaya dirakam oleh sebuah kamera litar tertutup (CCTV) di Hotel Merlin yang turut terjejas akibat pengeboman itu.
"Selepas mendapatkan maklumat daripada 35 orang saksi dan rakaman CCTV, Suhaidi merupakan individu yang sangat dikehendaki polis manakala abangnya dipercayai turut bersubahat.
"Rakaman CCTV yang diperoleh jelas menunjukkan Suhaidi melintas di hadapan Hotel Merlin berulang kali dalam waktu yang singkat, sebelum meletakkan bom di sebelah hotel," katanya pada sidang akhbar di pejabatnya di sini kelmarin.
Chaitath menjelaskan pihaknya telah memaklumkan penglibatan Suhaidi kepada Polis Diraja Malaysia (PDRM) beberapa hari lalu kerana dia dipercayai berada di Malaysia ekoran memiliki MyKad tetapi menggunakan nama lain.

KEJADIAN letupan bom di Golok baru-baru ini menyebabkan pihak tentera Thailand memperketatkan kawalan di sempadan negara itu semalam. Tambahnya, kedua-dua suspek berasal dari Mukim Peluru, Sungai Padi di sini merupakan rakan kepada tiga lelaki yang ditahan polis Kelantan pada 14 Disember 2009 di Pasir Mas kerana terlibat menghasilkan bahan letupan termasuk bom.
Jelas beliau, kedua-dua suspek yang merupakan pengedar dadah antarabangsa diisytiharkan sebagai penjenayah berbahaya memandangkan mereka turut terlibat dalam pengeboman lain di daerah Golok pada 21 Ogos dan 6 September 2009.
Dalam kejadian kira-kira pukul 7.30 petang 16 September lalu, empat rakyat Malaysia maut manakala 14 lagi cedera dalam tiga letupan bom di kawasan hiburan Jalan Charoen Khet di sempadan Thailand.
Chaitath berkata, pengeboman tersebut merupakan tindak balas Suhaidi dan abangnya selepas pihak berkuasa Thailand merampas pil kuda, wang tunai, senjata api dan emas milik mereka dua hari sebelum itu yang berjumlah kira-kira RM800,000.

Remaja hamil semasa umur 16 tahun hilang hak penjagaan anak

JOSHUA RENDON

JACKSONVILLE, Amerika Syarikat (AS) - Dua remaja yang muncul dalam musim pertama siri realiti televisyen terbitan saluran MTV yang berjudul 16 and Pregnant hilang hak penjagaan ke atas anak mereka kepada pentadbiran negeri Arkansas.
Kedua-dua remaja itu muncul dalam program yang membicarakan masalah mengenai kehamilan semasa berumur 16 tahun.
Pasangan remaja berkenaan turut berdepan dakwaan mengambil dadah dan membahayakan kanak-kanak.
Polis kelmarin menyatakan, pihak berkuasa menemui banyak najis manusia, lalat dan berenga di dalam rumah mereka ketika menggeledah kediaman tersebut.
Ekoran penemuan itu, Joshua Rendon dan teman wanitanya, Ebony Jackson-Rendon, yang kedua-duanya berusia 19 tahun, didakwa pada Selasa lepas setelah polis mendapatkan waran menggeledah untuk memasuki rumah mereka di Pangkalan Udara Little Rock.
Jabatan Perkhidmatan Masyarakat turut merampas hak penjagaan anak pasangan berkenan yang berusia dua tahun. Anak kecil itu lahir semasa siri realiti itu disiarkan.
Pegawai polis Jacksonville, Kapten Kenny Boyd berkata, beberapa anggota polis menemui ganja sintetik di dalam rumah mereka.
Menurutnya, Rendon merupakan seorang anggota tentera udara AS. - Agensi

Caesars bina pusat peranginan mewah di China


LAKARAN artis menunjukkan pusat peranginan Caesars PalaceLongmu Bay, Hainan, China.

LAS VEGAS - Pengendali kasino, Caesars Entertainment Corp. merancang untuk membina sebuah pusat peranginan mewah bukan perjudian dengan kapasiti 1,000 buah bilik iaitu Caesars Palace Longmu Bay di pulau Hainan, China.
Dalam pengumumannya di Amerika Syarikat (AS) dan majlis pecah tanah di China, Caesars yang merupakan syarikat kasino terbesar di dunia menyatakan bahawa ia merupakan hartanah pertamanya di rantau Asia Pasifik yang pantas berkembang.
"Ini merupakan langkah pertama untuk membangunkan jenama Caesars di China dan India," kata Ketua Pegawai Eksekutif Caesars, Gary Loveman yang membandingkan lokasi itu dengan Hawaii.
Loveman juga berharap hartanah itu mampu untuk menarik minat pelanggan di China menyertai program kesetiaan Caesars.
Pusat peranginan bernilai AS$470 juta (RM1.48 bilion) itu merupakan pelaburan terbesar pertama yang dibuat oleh pihak Caesars Global Life, divisyen bukan perjudian Caesars. Divisyen itu ditubuhkan pada Mei lalu untuk memberi lesen, francais dan menguruskan hotel-hotel di luar AS.
Loveman menyatakan sasarannya adalah untuk membangunkan 25 hotel dan pusat peranginan di China dalam tempoh lima tahun akan datang.
Caesars Palace Longmu Bay direka oleh firma PTW Architects yang berpangkalan di Australia.
Hartanah itu melibatkan dua lokasi hiburan, padang golf 36 lubang, marina, spa, pusat beli-belah dan restoran-restoran.
Ia dijangka dibuka pada tahun 2014. - AP

Punca kematian terungkaiKERATAN Kosmo! semalam.

KOTA BHARU - "Kami reda dan terima dengan hati terbuka selepas doktor pakar mengesahkan punca kematian adik saya adalah akibat dihempap pokok dan bukannya dipukul orang."
Demikian jelas Wan Alzubir Wan Daud, 27, abang kepada Wan Mohd. Helmi (gambar), 24, yang mati selepas mengalami kecederaan parah di kepala akibat dihempap pokok ketika ribut dalam kejadian berhampiran hentian rehat dan rawat (R&R) Gua Musang pada Selasa lalu.
"Jenazah adik saya dihantar ke Hospital Raja Perempuan Zainab II (HPRZ II) dari Hospital Universiti Sains Malaysia (HUSM) untuk dibedah siasat semalam (kelmarin) dan semuanya selesai kira-kira pukul 2 pagi tadi (semalam).
"Menurut doktor yang melakukan bedah siasat, adik saya mengalami kecederaan parah di kepala dan kesan kecederaan tersebut adalah akibat dihempap pokok bukannya dipukul oleh orang," katanya ketika dihubungi semalam.
Kosmo! semalam melaporkan bahawa keluarga Wan Mohd. Helmi telah membuat laporan polis selepas meragui punca kematiannya selepas seorang rakan kepada mangsa mendakwa dia mati akibat dipukul.
Pada hari kejadian Selasa lalu, Wan Mohd. Helmi yang mengalami kecederaan parah dihempap pokok telah dihantar ke Hospital Gua Musang sebelum dikejarkan ke HUSM, Kubang Kerian dekat sini dan meninggal dunia kira-kira pukul 5 pagi kelmarin.
Wan Alzubir memberitahu, jenazah adiknya itu telah dibawa pulang ke kampung halamannya di Kampung Bintang, Setiu, Terengganu dan selamat dikebumikan kira-kira pukul 9 pagi semalam di tanah perkuburan Islam di kampung tersebut.
Menurutnya, dia dan ahli keluarga lain termasuk ibu kini lebih tenang selepas mengetahui punca sebenar kematian Wan Mohd. Helmi yang berpunca daripada ditimpa pokok dan bukannya dipukul.
"Ibu saya juga nampaknya sudah lega dan boleh menerima kenyataan serta lebih tenang selepas keputusan bedah siasat diperoleh.
"Kami hanya mahukan kebenaran dan sekarang segala-galanya sudah selesai," katanya.
Mengenai laporan polis yang dibuat, dia dan keluarga menyerahkannya kepada pihak polis sama ada untuk meneruskan siasatan atau sebaliknya tetapi pengesahan daripada doktor itu sudah memadai kepadanya dan keluarga.-kosmo

Hamparan rumput di atas jalan raya
SEJUMLAH penduduk bermain di atas hamparan rumput di atas sebatang jalan raya di Vienna, Austria. - Reuters


VIENNA - Sejumlah penduduk duduk dan bermain di atas sebatang jalan raya yang diletakkan hamparan rumput di bandar raya ini kelmarin.
Hamparan rumput itu diletakkan oleh beberapa kumpulan alam sekitar bagi meraikan Hari Tanpa Kereta Sedunia yang diraikan pada setiap tahun.
Para aktivis alam sekitar kemudian bergambar dengan membawa pelbagai sepanduk yang menentang kesesakan jalan raya di bandar raya ini.
Mereka menyekat sebatang jalan raya yang sibuk dengan meletakkan hantaran rumput tersebut di sebatang jalan raya yang sibuk di bandar raya ini. - Reuters

Facebook tarik minat syarikat rakaman muzik
MARK ZUCKERBERG mengumumkan perkhidmatan terbaharu Timeline pada persidangan Facebook f8 di San Francisco, California kelmarin.


LOS ANGELES, Amerika Syarikat (AS) - Syarikat rakaman dan media meletakkan harapan baharu untuk memajukan perniagaan mereka ekoran penambahan kolum Ticker pada profil pengguna oleh Facebook.
Kolum Ticker memaparkan kemas kini aktiviti pengguna Facebook dalam pelbagai aplikasi media di laman jaringan sosial itu seperti langganan muzik dan filem.
Kolum itu menjadi medan pasaran baharu untuk syarikat rakaman dan media AS mempromosikan produk mereka.
Menerusi Ticker, syarikat rakaman boleh mengesan sama ada aplikasi yang mereka tawarkan popular di kalangan pengguna Facebook atau sebaliknya.
Apabila pengguna mengklik kolum Ticker kenalan mereka, pengguna terbabit secara automatik ditawarkan untuk mencuba secara percuma pelbagai perkhidmatan dalam talian seperti pelan muzik Spotify dan Rhapsody yang digunakan kenalan mereka.
Selepas tempoh tawaran percuma itu tamat, pengguna yang berminat boleh terus melanggan perkhidmatan yang ditawarkan dengan membayar yuran bulanan.
Ketua Eksekutif firma langganan muzik Deezer, Axel Dauchez berkata, penyertaan Deezer dalam Facebook membolehkan syarikat itu memasuki pasaran lebih 130 negara di luar AS dalam tempoh cuma beberapa minggu.
Menurutnya, syarikat itu kini memiliki sekitar 1.4 juta pengguna berbayar di Perancis dan Britain dengan Facebook menawarkan pasaran yang jauh lebih besar.
Kolum Ticker itu dilancarkan oleh Ketua Eksekutif Facebook, Mark Zuckerberg kelmarin untuk memudahkan 800 juta penggunanya berkongsi muzik dan media lain dengan kenalan mereka.
Zuckerberg turut memperkenalkan perubahan besar pada profil pengguna Facebook yang dinamakan TimeLine.
Profil baharu itu boleh digunakan oleh pengguna untuk mendokumenkan dan memaparkan kehidupan mereka dalam bentuk buku skrap dalam talian.
"Ia menyimpan semua kisah anda (pengguna), semua aplikasi anda sekali gus satu kaedah ekspresi diri yang baharu," kata Zuckerberg ketika berucap pada persidangan tahunan pembina rangkaian laman sosial di bandar raya San Francisco, AS.
"Saya menggelarkan profil baharu ini sebagai 'kisah hidup anda'" tambahnya.- Agensi

Neutrino lebih laju daripada cahayaGAMBAR menunjukkan bangunan Pusat Penyelidikan Nuklear Eropah pada 30 Mac 2010.


PARIS, Perancis - Sekumpulan ahli fizik melaporkan kelmarin bahawa sejenis partikel yang yang dinamakan neutrino boleh bergerak lebih laju daripada cahaya.
Partikel itu lebih kecil daripada sebutir atom.
Jika penemuan tersebut disahkan, ia boleh mencabar teori relativiti yang diperkenalkan oleh saintis legenda, mendiang Albert Einstein.
Teori berkenaan menyatakan tiada unsur yang dapat mengatasi kelajuan cahaya di alam semesta ini.
Kumpulan ahli fizik terbabit memberitahu, uji kaji yang dilakukan di Pusat Penyelidikan Nuklear Eropah (CERN), Switzerland dan sebuah makmal di Itali menunjukkan partikel itu bergerak selaju 300,006 kilometer sesaat.
Pergerakan partikel itu adalah sekitar enam km/s lebih laju daripada kelajuan cahaya.
"Keputusan ini amat mengejutkan," kata seorang jurucakap eksperimen berkenaan yang dikenali sebagai OPERA, Antonio Ereditato.
"Kami mahu mengukur kelajuan neutrino tetapi kami tidak menjangkakan akan membuat penemuan luar biasa seperti ini," tambahnya. - AFP