Pages

Monday, March 25, 2013

Iraq selepas sedekad

 Iraq selepas sedekad
Iraq selepas sedekad
SEPULUH tahun lalu pada hari Selasa, Amerika Syarikat (AS) menyerang Iraq dengan kira-kira 4,400 tentera AS dan lebih daripada 100,000 orang awam Iraq terkorban.

Bukan setakat itu sahaja, AS juga dikejutkan dengan kos perang mencecah AS$2 trilion (RM6.2 trilion), termasuk kos komitmen kebajikan veteran perang.

Penasihat Keselamatan AS di bawah Presiden George W Bush (2005-2009) Stephen Hadley berpendapat, kos melampau itu memberi impak terhadap politik, ekonomi dan sosial rakyat AS dan Iraq.

Hadley berkata, tuduhan pentadbiran Rumah Putih, Parti Republikan dan Demokrat, serta pentadbiran Bill Clinton dan Bush mengaitkan bekas Presiden Iraq, Saddam Hussein untuk kepentingan dalam membekalkan senjata sepanjang peperangan itu adalah meleset.

Namun, beliau mendakwa AS mengukir kemenangan sepanjang peperangan itu tetapi terpaksa menanggung kesan kemerosotan ekonomi hingga mengambil tempoh panjang untuk memulihkannya.

“Saddam adalah ancaman kepada AS dan rantau ini. Iraq harus dilepaskan bagi memberi peluang kepada negara itu mempertahankan dirinya dan menjadi sekutu dalam keganasan perang,” katanya.

Menurutnya, situasi sama kini bakal berulang apabila perang saudara di Syria terus memberi tekanan kepada AS.

“AS terpaksa mengambil tanggungjawab memastikan perang di Syria ditamatkan serta-merta,” katanya.

Pemimpin 'tidak sempurna’

Pada 2006, satu gelombang merah berlaku apabila memo Hadley ditulis kepada Kabinet tersebar kepada media dengan menyatakan beliau melahirkan kebimbangan terhadap keupayaan memerangi keganasan pro Perdana Menteri Iraq, Nouri al-Maliki.

Ketika tersebarnya memo itu, Presiden Bush dengan angkuhnya menimbang semula untuk menambah bilangan tentera AS di Iraq dan melanjutkan tempoh mengekalkan tenteranya di sana.

Pentadbiran Rumah Putih juga mempersoalkan sama ada Maliki mempunyai kuasa inklusif sepenuhnya dalam pentadbiran Iraq atau sebaliknya.

Selepas itu, Bush mengesahkan Maliki mempunyai kuasa inklusif dan mampu mentadbir negara secara berdikari.

“Maliki berhadapan cabarandan ujian, beliau adalah pemimpin yang tidak sempurna. Saya rasa beliau akan menjadi rakan kongsi sama seperti Saddam dan akhirnya menamatkan permusuhan di Iraq,” katanya.

Kesan perang

Walaupun secara rasminya, perang berakhir pada Disember 2011, namun masih ramai individu mengalami trauma.

Veteren perang, Shannon Meehan dari Philadelphia antara 24 anggota bertugas di bandar Baqubah pada 2007.

Menurutnya, tindakannya memecah rumah dan melakukan serangan, menangkap penduduk masih segar dalam fikirannya.

“Ketika itu kami melancarkan serangan mortar di perkampungan kecil hanya semata-mata untuk melindungi askar kami. Kami membunuh keluarga, wanita dan kanak-kanak tidak bersalah,” katanya.

Episod itu menghantui dirinya sepanjang hayat sehingga kini beliau mengalami kemurungan melampau.

Penduduk di Iraq, Aymen Salihee, 37, memberitahu, beliau bersama abangnya, Salihee Yasser tersalah memasuki kawasan hingga menyebabkan seorang penembak tepat AS melepaskan tembakan lalu meragut nyawa abangnya.

Majlis Kebangsaan Golongan Kurang Upaya melaporkan, ketika ini terdapat 40 peratus veteran perang Iraq dan Afghanistan menderita akibat peperangan, termasuk mengalami kecacatan.

Iraq hari ini

Secara purata, pembayar cukai AS membelanjakan kira-kira AS$60 bilion (RM187 bilion). Penganalisis politik dari Universiti Boston mendapati, kira-kira AS$8 bilion (RM25 bilion) digunakan pada 2012 untuk menjana pembangunan politik, ekonomi dan sosial Iraq.

Namun, ramai penganalisis berpendapat, bajet itu gagal memberi pulangan lumayan kepada AS.

“Banyak rancangan AS gagal dalam memberi pulangan pelaburan. Tetapi, perubahan ketara dapat dilihat pada Iraq di mana negara itu mempunyai sistem teknologi maklumat terkini,” katanya.

Penganalisis juga berpendapat, ketegangan hanya dapat dilihat dari sudut politik di mana negara itu kini sedang bergolak dengan krisis mazhab.

“Sunni banyak menuduh kerajaan didominasi Syiah menjadi autoritarian. Pada perang mazhab 2008, penduduk Iraq mulai sedar konflik itu sekadar merugikan kerana negara itu masih dikuasai kuasa besar iaitu Barat,” katanya.

Cabaran lain dapat dilihat di Iraq adalah tekanan diterima daripada kesan peperangan di Syria, di mana Iraq menghadapi pencerobohan dari Iran.

“Sekiranya Tentera Pembebasan Syria (FSA) berjaya menggulingkan Presiden Syria, Bashar Assad di Syria, Iraq pasti menerima kesan secara tidak langsung dalam episod untuk menjatuhkan Maliki. AS sekali lagi perlu memainkan peranannya dalam membantu Iraq menangani tempoh peralihan itu,” katanya.
-sh

Kuliah Magrib yang disampaikan oleh Ustaz Azhar Idrus di Masjid Nurul Iman Kg Batu 8 Ijok.

Kenapa Syiah?


Kami (Muslim-Sunni) tidak pernah memulakan peperangan dengan kamu,
Syiah memulakan peperangan terhadap ISLAM dari dalam ISLAM itu sendiri,
Apa cara yang lebih hebat memusnahkan ISLAM? TAPI membunuh secara halus dari dalam ISLAM itu sendiri.
Mereka itulah yang digelar SYIAH!!

-Sejak (317 H), Mereka menyerbu Makkah, rumah Allah, memusnahkan sudut kanan Al-Kaabah, dan memusnahkan pintunya dan mencuri batu hitam (Hajar Aswad) selama 22 tahun, mereka hanya mengembalikan batu itu dalam keadaan pecah kepada 8 bahagian.

-Doa mereka sentiasa syirik, apabila kami katakan "Ya Allah", mereka berkata "Ya Husain", Adakah Husin RA lebih gagah atau lebih kuat daripada Allah? Nauzubillah

--Mereka bersumpah atas nama Omar ibn al-Khattab, kerana beliau telah membuka "Parsi" dan membunuh seorang lelaki yang mengaku sebagai Tuhan "Zardusht", tetapi mereka masih meraikan hari lahirnya pada setiap tahun, walaupun di negara kita, Nuruz Eid, dan anda boleh melihat mereka melompat masuk ke dalam api.

--Mereka mengatakan bahawa ibu kita "Ayishah" R.A. adalah kafir dan melakukan zina, tetapi mereka sendiri membenarkan ia (zina) untuk diri mereka (Syiah Mut'ah) sepanjang masa!

-Mereka membunuh hampir semua Muslim-Sunni di Iran, kini, hanya terdapat 1 Juta Muslim-Sunni bersembunyi di Iran.

-Mereka menyerang Iraq dan memudahkan meyerang Iraq dan Afghanistan

-Mereka masih memberi Bashar Assad bantuan berupa, senjata, tenaga manusia, wang dan petrol untuk membunuh Muslim-Sunni di Syria.

-Mereka mempunyai Tentera pengganas di Lubnan yang bersedia untuk menyerang mana-mana negara Muslim-Sunni atas arahan dari Ayatu AlMu'tah.

--Mereka tmenyokong kumpulan pengganas Syiah di Yaman (Al-Houthi) untuk menyerang Saudi dan membebaskan Masjid Al-Haram daripada Ahli-Al Sunnah.

-Mereka sedang menyebarkan Syiah di negara-negara Asia, untuk membekalkan kumpulan mereka dengan senjata untuk membina Tentera Mahdi, yang akan membunuh Ahli-Al Sunnah apabila Imam Mahdi mereka akhirnya keluar dari gua di Iraq!!

-Syiah = Sejarah (Mut'ah, Zina, najis, syirik, pengkhianatan, penipu dan pembunuhan). 

Wanita ketagih pembedahan plastikLONDON 24 Mac - Seorang bekas model Inggeris kini terpaksa mendapatkan nasihat pakar psikologi selepas mengaku 'ketagih' menjalani pembedahan bagi mencantikkan wajah dan badan dengan menjalani lebih 330 prosedur kosmetik sejak berusia 17 tahun.
Alicia Douvall, 34, yang sebelum ini pernah dikaitkan dengan komposer muzik terkenal Simon Cowell mendakwa, dia telah menghabiskan lebih sejuta pound (RM5 juta) untuk memperbaiki bentuk badan, payu dara, wajah dan juga kulit.
Ibu kepada dua anak itu juga pernah menjalani pembedahan memendekkan tulang rusuk untuk kelihatan lebih langsing dan jari kaki untuk 'kelihatan cantik ketika menyarung kasut bertumit tinggi'.
Douvall, 34, berkata, dia melalui beberapa pembedahan yang menyakitkan dan berbahaya, termasuk pernah satu ketika menjalani beberapa siri pembedahan dengan selang tempoh hanya seminggu kerana merasakan dirinya hodoh.
Wanita itu berkata, dia menjalani pembedahan plastik kerana mahu menjadi seperti anak patung popular, Barbie.
"Saya membawa patung Barbie kepada perunding kecantikan dan memberitahu mereka saya mahu kelihatan seperti patung itu," katanya.
Namun menurutnya, tiada seorang pun pakar bedah yang ditemui menolak permintaannya menyebabkan dia semakin seronok melakukannya.
"Disebabkan keghairahan melakukan pembedahan plastik, saya tidak boleh melakukan ekspresi muka lagi, tidak boleh tersenyum dan terpaksa bernafas hanya melalui hidung," katanya.
Douvall kini terlibat dengan kempen 'Hentikan Pembedahan Plastik Bukan Profesional' dan bertemu pakar bagi mengembalikan keyakinan terhadap dirinya.
Perunding bedah plastik, Kevin Hancock, dari Pertubuhan Estetik dan Pembedahan Plastik Britain (BAAPS) berkata, secara fizikal terdapat individu yang tidak layak menjalani pembedahan plastik terutama sekali sekiranya mereka kelihatan sangat bimbang dengan kesan yang bakal berlaku. - AGENSI


Artikel Penuh: http://www.utusan.com.my/utusan/Luar_Negara/20130325/lu_08/Wanita-ketagih-pembedahan-plastik#ixzz2OW3JVgMK
© Utusan Melayu (M) Bhd 

'Insiden satukan dua isteri'

'Insiden satukan dua isteri'
Insiden di Lahad Datu mengeratkan lagi hubungan dua isteri
Mahmud, Jamilah (kanan) dan Nurhaili (kiri).
Lahad Datu: Di sebalik kesedihan dan kebimbangan kerana terpaksa meninggalkan kediaman akibat serangan pengganas, insiden pencerobohan itu bagaimanapun berjaya menyatukan dua wanita bermadu yang sebelum ini ‘dingin.’

Kedua-dua isteri Ketua Kampung Tanjung Batu, Mahmud Mallang, 72, sebelum ini tidak begitu rapat, namun berubah sejak 4 Mac lalu.
Selepas membawa kedua-dua isteri berpindah ke rumah sementaranya di Fajar Harapan dekat sini, katanya hubungan mereka semakin akrab serta tiada masalah melakukan kerja rumah bersama tanpa syak wasangka.


Dikurnia sembilan anak

“Saya berkahwin dengan isteri pertama, Jamilah Mumuk, 72, sejak 50 tahun lalu dan kami dikurniakan lapan anak.

“Namun, takdir menentukan saya bertemu jodoh dengan Nurhaili Alimuddin, 23, tujuh tahun lalu dan dikurniakan seorang cahaya mata.

“Di kampung, jarak rumah kedua-dua isteri saya hanya 500 meter, tetapi hubungan mereka tidak begitu rapat. Bagaimanapun, segala-galanya berubah apabila kampung kami diceroboh pengganas menyebabkan kami diminta berpindah.
Hubungan makin erat

“Selepas berpindah, hubungan kedua-dua isteri semakin erat, malah anak-anak kami juga boleh menerima satu sama lain.

“Lebih mengejutkan, mereka boleh tidur sekatil di rumah sementara kami menyebabkan hati saya tersentuh,” katanya kepada BH.

Mahmud berkata, beliau bersama dua isterinya sentiasa makan serta meluangkan masa bersama.

“Apa yang berlaku di kampung kami memang pahit untuk diterima, apa lagi rumah isteri kedua turut terbakar, namun pada masa sama saya bersyukur kerana ada hikmah di sebalik kejadian ini,” katanya.

Gempa bumi sederhana gegar Trinidad & TobagoPORT-OF-SPAIN (Trinidad): Gempa bumi sederhana berukuran 4.8 magnitud menggegarkan Trinidad & Tobago awal pagi tadi, mengakibatkan amaran berjaga-jaga dikeluarkan.

Agensi Penyelidikan Geologi Amerika Syarikat (USGS) berkata, gempa itu melanda pada kedalaman 46 kilometer, kira-kira 81 kilometer di utara Roxborough, di timur sebuah pusat pelancongan Tobago.
Gempa turut melanda wilayah Caribbean, Barbados.

Sementara itu, pegawai polis berkata, pihaknya menerima beberapa panggilan daripada penduduk yang bergegas keluar dari kediaman masing-masing selepas gempa berlaku.

Bagaimanapun, tiada sebarang kerosakan atau kecederaan dilaporkan setakat ini. - AP

Jawab soalan tentang Yahudi dari dalam kotak kaca
Para pengunjung Muzium Yahudi kelihatan sedang bertanya soalan kepada Israeli Ido Porat yang duduk di dalam kotak kaca di Berlin.- AP


BERLIN - Seorang individu berbangsa Yahudi akan duduk di dalam sebuah kotak kaca setiap hari bermula 22 Mac sehingga 1 September depan selama dua jam untuk menjawab setiap persoalan mengenai bangsa Yahudi pada satu pameran di Muzium Yahudi di sini.
Israeli Ido Porat merupakan individu pertama yang akan bertindak selaku 'Yahudi di dalam kotak kaca' pada hari pertama pameran The Whole Truth Ö everything you always wanted to know about Jews.
Pameran itu menerangkan tentang bangsa Yahudi dan perkara-perkara berkaitan bangsa tersebut.
Sesi soal jawab itu akan berlangsung pada pukul 2 sehingga 4 petang waktu tempatan setiap hari sepanjang pameran berlangsung.
Pelawat yang berkunjung ke muzium tersebut turut berpeluang melihat pelbagai jenis topi bagi membolehkan mereka mengenali orang Yahudi.
Pada hari pertama, pameran Israeli Ido Porat dipenuhi pengunjung yang mahu bertanyakan pelbagai soalan mengenai bangsa Yahudi. - Agensi


Artikel Penuh: http://www.kosmo.com.my/kosmo/content.asp?y=2013&dt=0325&pub=Kosmo&sec=Dunia&pg=du_03.htm#ixzz2OVgNiWXr 
Hakcipta terpelihara 

78 pengantin dikahwinkan serentak
Pasangan pengantin bergambar di anjung luar Muzium Republik Brazil kelmarin.- REUTERS


BRASILIA - Seramai 78 pasangan pengantin telah mengambil bahagian dalam satu majlis perkahwinan beramai-ramai di Muzium Republik Brazil kelmarin.
Majlis perkahwinan itu merupakan sebahagian daripada projek Alma Gemea edisi kelima yang ditaja oleh Jabatan Keadilan, Hak Asasi Manusia dan kewarganegaraan Persekutuan Brazil.
Dianjurkan oleh badan Sekretariat Hak Asasi Manusia Brazil, ia berlangsung di sebuah auditorium di muzium berkenaan kelmarin.
Kebanyakan pasangan pengantin yang mendaftar terdiri daripada golongan berpendapatan rendah dan sangat berharap dapat dipilih untuk menyertai acara tahunan tersebut.
Pasangan pengantin yang terpilih berpeluang mendapat perkhidmatan urutan badan, dandanan rambut dan solekan percuma.
Sebelum majlis berlangsung, pasangan pengantin merakam gambar kenangan di luar perkarangan muzium. - Agensi


Artikel Penuh: http://www.kosmo.com.my/kosmo/content.asp?y=2013&dt=0325&pub=Kosmo&sec=Dunia&pg=du_09.htm#ixzz2OVfvS8l7 
Hakcipta terpelihara 

Pengantin redah terowong penyeludup
Emad al-Malalha dan Manal Abu Shanar menggunakan terowong rahsia bawah tanah yang menghubungkan Mesir dan Palestin untuk mencapai impian hidup bersama.


BAITULMUQADDIS - Sepasang kekasih, Emad al-Malalha, 21, dan pasangannya, Manal Abu Shanar, 17 terpaksa diseludup masuk ke Gaza melalui sebuah terowong rahsia bawah tanah untuk berkahwin, lapor akhbar Daily Mail.
Emad seorang warga Palestin yang menetap di Genting Gaza dan kekasihnya pula seorang warga Mesir. Manal tidak dibenarkan menyeberangi sempadan gara-gara pihak berkuasa sempadan negara itu enggan mengeluarkan permit.
Mereka berdua sudah bertunang sejak enam bulan lalu dan hanya berhubung melalui perbualan telefon.
Manal yang lengkap berpakaian pengantin nekad turun ke dalam salah satu terowong digunakan penyeludup yang menghubungkan Mesir dan Gaza untuk berjumpa dengan Emad.
Selepas bertemu mereka kemudian berjalan kira-kira 800 meter sebelum berjaya sampai ke Genting Gaza.
Kedua-duanya disambut sanak-saudara dan rakan-rakan Emad dan terus dibawa ke sebuah dewan untuk dinikahkan.
Sempadan di antara kedua-dua buah negara itu ditutup sejak tahun 1994. - Agensi


Artikel Penuh: http://www.kosmo.com.my/kosmo/content.asp?y=2013&dt=0325&pub=Kosmo&sec=Dunia&pg=du_06.htm#ixzz2OVVnQ3HL 
Hakcipta terpelihara 

Kisah Menuntut Ilmu Abu Hatim ar Razi Rahimahullah


Imam Abu Hatim Ar-Razi Rahimahullah berkata : “Saya tinggal di Bashrah selama delapan bulan pada tahun 241 H. Didalam hati saya ingin tinggal selama setahun (aga bisa berlajar ilmu lagi), tetapi saya kehabisan nafkah. Maka saya menjual pakaian – pakaian saya sedikit demi sedikit, sampai saya betul – betul tidak memiliki nafkah lagi.” [Al-Jarh wa Ta’dil (hal 363), Ibnu Abi Hatim]

Imam Abu Hatim Ar-Razi Rahimahullah juga bercerita : “Kami berada di Mesir selama tujuh bulan dan tidak pernah merasakan kuah makanan (karena sibuk untuk belajar sehingga tidak ada waktu untuk memasak makanan yang berkuah). Siang hari kami berkeliling ke para Masyaikh (guru) dan malam hari kami gunakan untuk menulis dan mengoreksi catatan kami.

Suatu hari, saya bersama seorang teman mendatangi salah seorang Syaikh. Dikabarkan kepada kami bahwa beliau sedang sakit. Kami pulang melewati sebuah pasar dan tertarik pada ikan yang sedang dijual. Kami membelinya. Setelah sampai dirumah, ternyata waktu kajian untuk Syaikh yang lain sudah tiba. Maka kamipun segera pergi ke sana (dan meninggalkan ikan tersebut dengan harapan bisa dimasak dilain waktu).
Lebih dari tiga hari ikan tersebut belum sempat dimasak karena kesibukan menuntut ilmu, hingga hampir busuk. Kami memakan nya mentah – mentah karena tidak punya waktu untuk menggorengnya. “Ilmu itu tidak akan bisa diraih dengan badan yang santai.” [Al-Jarh wa Ta’dil (1/5), Ibnu Abi Hatim]

Sumber: Catatan Facebook Prima Ibnu Firdaus Al-Mirluny
Artikel: www.kisahislam.net