Pages

Friday, November 20, 2015

Badan harimau bintang dipenuhi duri landakHARIMAU bintang ini mengerang kesakitan ketika cuba mengeluarkan duri landak dari badannya. - Agensi


LIMPOPO, Afrika Selatan – Seekor harimau bintang yang lapar menerima padah ketika cuba menerkam seekor landak selepas badannya dipenuhi dengan duri haiwan itu baru-baru ini.
Jurugambar, Helgard de Villiers yang merakamkan kejadian itu ketika mengunjungi Taman Negara Kruger, Afrika Selatan berkata, kedua-dua haiwan itu seakan-akan terlibat dalam satu pergaduhan hebat di sebalik semak sebelum harimau bintang berkenaan muncul dengan kesan luka pada badannya.
“Saya lihat harimau bintang itu mendekati sesuatu di sebalik semak dan ia kelihatan berwaspada dengan haiwan di hadapannya,” ujar de Villiers.
Harimau berkenaan menerkam dua ekor landak dan berjaya menangkap seekor landak yang lebih besar menggunakan kukunya.
Bagaimanapun, harimau bintang itu gagal dalam pemburuannya dan keluar dari semak dengan kesan kecederaan selain memerlukan masa lebih satu jam untuk menanggalkan duri landak tersebut daripada badannya. – Agensi


Artikel Penuh: http://www.kosmo.com.my/kosmo/content.asp?y=2015&dt=1120&pub=Kosmo&sec=Dunia&pg=du_03.htm#ixzz3s06SwTuv 
Hakcipta terpelihara 

Kuman kebal antibiotik ancam penduduk duniaIMEJ yang dirakam di bawah mikroskop menunjukkan bakteria E. coli. - AGENSI


PARIS – Benteng terakhir bagi melindungi manusia daripada jangkitan maut telah diatasi sekali gus meningkatkan risiko tercetusnya wabak global, kata beberapa saintis selepas mereka menemui sejenis bakteria yang kebal terhadap ubat antibiotik paling kuat.
Penemuan itu menjadi petanda bahawa Zaman Gelap mungkin akan kembali dan memadamkan kemajuan perubatan yang dicapai sejak beberapa abad lalu ekoran doktor-doktor tidak lagi berdaya mengawal jangkitan kuman biasa seperti E. coli.
“Penemuan ini amat membimbangkan,” kata penulis bersama kajian baharu itu, Profesor Liu Jian-Hua daripada Universiti Pertanian Selatan di China.
Jian-Hua dan rakan-rakan penyelidiknya me­nemui sejenis gen, MCR-1 yang menjadikan bakteria kebal terhadap kumpulan ubat antibiotik yang dikenali sebagai polimiksin, digunakan ke atas bakteria super.
Gen itu dikesan dalam bakteria biasa seperti E. coli dan K. Pneumoniae yang menjadi punca pneumonia dan jangkitan darah. Ia menyebabkan dua bakteria itu kebal terhadap ubat-ubatan.
Sebelum ini, Pertubuhan Kesihatan Sedunia telah memberi amaran bahawa bakteria kebal itu boleh menyebabkan manusia kembali ke era sebelum antibiotik apabila jangkitan atau luka kecil boleh membawa maut.
Menurut Jian-Hua, bakteria super itu dikesan semasa pemeriksaan berkala ke atas sebilangan ternakan babi dan ayam di selatan China. – AFP


Artikel Penuh: http://www.kosmo.com.my/kosmo/content.asp?y=2015&dt=1120&pub=Kosmo&sec=Dunia&pg=du_02.htm#ixzz3s065knjD 
Hakcipta terpelihara