Pages

Saturday, June 15, 2013

Gian tangkap ular berbisa

Gian tangkap ular berbisa
Mohd Fauzi Syarwani menunjukkan kemahirannya
bermain dengan ular tedung selar sepanjang empat meter.

Gian tangkap ular berbisa
Tangan Mohd Fauzi Syarwani yang dipatuk 
ular sawa (atas) dan tedung selar (bawah).
TANAH MERAH - Biarpun lebih 10 kali dimasukkan ke hospital akibat patukan ular berbisa, Mohd Fauzi Syarwani Seman tidak pernah serik untuk terus menangkap reptilia itu.

Mohd Fauzi Syarwani berkata, keberaniannya terserlah ketika berusia 10 tahun dan sejak itu mula berjinak-jinak dengan haiwan berbisa tersebut.

“Saya berminat dengan binatang berbisa dan tidak pernah berasa takut.

"Kalau tidak bertemu dengan ular, saya akan mencarinya di merata tempat termasuk dalam sungai dan parit, serta hutan rimba,” katanya yang kini menganggotai pasukan Jabatan Pertahanan Awam Malaysia (JPAM) daerah Tanah Merah.

Menceritakan pengalaman menangkap ular, dia berkata, pernah menangkap ular sawa anggaran panjang 11 meter dan seberat 200 kilo di Rantau Panjang.

"Saya pernah menangkap ular sawa sepanjang tiga meter di Kampung Air Naga. Di Kampung Manal 1, saya menangkap seekor ular sawa seberat 100 kilo. Semua itu pengalaman tidak dapat dilupakan,” katanya.

Katanya, dia juga pernah menangkap ular senduk sepanjang sedepa lebih dan tedung selar sepanjang empat meter, sebesar betis di Kampung Panjang dengan tidak menggunakan penyepit.

“Saya menangkap ular guna tangan, tidak guna penyepit, ini semua kerana minat, jadi tidak merasa susah menangkap haiwan berbisa itu,” katanya.

Selain itu, Mohd Fauzi Syarwani juga pernah mengadakan pertunjukan ular di Kuala Lumpur, Pulau Pinang, Langkawi, Pahang dan Teluk Chempedak.

Menurutnya, dia tiada sebarang petua atau rahsia menangkap ular, cuma percaya pada dirinya.

“Kita kena beradu kecepatan dengan haiwan berbisa itu. Maknanya jangan lalai bila berhadapan dengan reptilia tersebut, barulah kita boleh menangkap haiwan itu,” katanya.

Menurutnya, dia pernah tidur bersama 25 ular berbisa yang dikurung dalam rumahnya selama dua bulan.

Mohd Fauzi Syarwani turut menunjukkan kecederaan yang dialaminya sepanjang berkecimpung dalam minatnya itu.

“Di sebelah kanan kesan patukan ular tedung selar, manakala di sebelah kiri kesan gigitan ular sawa,” katanya.

Bercinta sejak umur 4 tahun

kawin 4Gambar kahwin semasa 4 tahun, ketika dewasa dan ulangtahun perkahwinan ketika berusia 70 tahun - Foto telegraph.co.uk
NORFOLK - Kisah cinta pasangan warga emas ini amat unik kerana mereka dipakaikan baju pengantin dalam satu karnival pada usia empat tahun  dan tidak menyangka pertemuan itu menjadi titik bermulanya cinta mereka yang hingga kini mencecah usia 70 tahun.

Menariknya, pasangan warga emas itu, Ron Everest dan Eilen Campbell dilahirkan dalam dewan bersalin yang sama, dipakaikan baju pengantin pada sebuah karnival dan siapa sangka, mereka bertemu jodoh pada usia 21 tahun dan kekal sebagai pasangan suami isteri sehingga kini.

Pasangan itu yang kedua-duanya berusia 91 tahun berkata telah dilahirkan di unit yang sama iaitu di Hospital Bersalin Tentera Laut di Gillingham, Kent.

Bapa mereka bersahabat baik serta sama-sama berjuang dalam Perang Dunia Pertama dan kekal rapat sehingga memakaikan mereka pakaian pengantin semasa Karnival Gillingham pada tahun 1926.

Pasangan itu kemudian berkahwin pada 7 Jun 1943.

“Cinta kami disemai mungkin sejak dilahirkan lagi kerana lahir di unit bersalin yang sama," kata Everest.

Isterinya menambah, masih ingat lagi ketika dipakaikan baju pengantin semasa usia empat tahun dan perkahwinan di antara mereka membuatkan hubungan kedua-dua keluarga menjadi bertambah erat.

Fosil ikan purba ada otot perut

SEORANG ahli sains memegang bahagian otot perut ikan Gogo yang berusia 380 juta tahun.


SYDNEY - Sekumpulan pakar paleontologi telah membuat satu penemuan evolusi mengejutkan bahawa ikan purba Australia mungkin mempunyai otot perut.
Sebelum ini, penemuan itu hanya dipercayai berlaku dalam kalangan haiwan darat sahaja.
Para penyelidik telah melakukan pemetaan ke atas fosil otot perut haiwan vertebrata yang pernah dilihat di dalam ikan Gogo yang dianggarkan berusia 380 juta tahun.
Para penyelidik turut berusaha untuk mengetahui kedudukan sebenar otot tersebut serta orientasi kedudukan gentian otot berkenaan.
Fosil ikan itu dijumpai di wilayah Kimberley, Barat Australia. Kawasan tersebut dikelilingi oleh bongkah batu kapur dan terkenal dengan keistimewaan pengawetan luar biasanya.
Profesor Bersekutu Universiti Curtin, Kate Trinajstic berkata, pasukan penyelidiknya telah dikejutkan dengan penemuan bahawa fosil ikan purba mempunyai otot perut. - AFP


Artikel Penuh: http://www.kosmo.com.my/kosmo/content.asp?y=2013&dt=0615&pub=Kosmo&sec=Dunia&pg=du_05.htm#ixzz2WEM6uMJa 
Hakcipta terpelihara