Pages

Friday, March 1, 2013

Tanduk bola rosakkan otakTEXAS 28 Feb. - Satu kajian saintis di sini mendapati, tindakan menanduk bola boleh menyebabkan kerosakan otak hingga menjejaskan tahap pemikiran seseorang.
Dr. Anne Serrano dari Universiti Texas berkata, golongan belia yang suka bermain bola sepak didapati kurang mampu melaksanakan tugasan yang memerlukan teknik pemikiran asas, berbanding mereka yang tidak menceburi sukan itu.
Dalam satu ujian, pelajar wanita yang bermain bola sepak dikehendaki berlawan satu siri permainan komputer dengan mereka yang tidak bermain sukan berkenaan.
Keputusan perlawanan itu yang disiarkan dalam jurnal sains, PLos ONE, menunjukkan reaksi pemain bola sepak 'lebih perlahan' berbanding pelajar lain yang tidak bersukan.
Dalam permainan komputer itu, subjek perlu menunjukkan sasaran yang terdapat pada paparan skrin komputer dengan pantas.
"Ujian yang kami jalankan terhadap pelajar terlibat memerlukan mereka bertindak balas dengan cepat secara spontan.
"Berdasarkan keputusan, kami mendapati kesan menanduk bola mungkin menyebabkan perubahan kepada fungsi-fungsi tertentu di bahagian otak dan menjadikan pelajar yang bermain bola sepak tidak dapat berfikir dengan pantas," jelasnya.
Bagaimanapun, hal yang dibangkitkan Serrano itu bukan satu berita buruk buat pemain bola sepak.
Serrano menjelaskan, keputusan lain menunjukkan beberapa pemain bola sepak masih mampu menjalani ujian tersebut dengan baik.
"Ujian yang digunakan dalam kajian kami ini merupakan cara pantas untuk mengesan sebarang perubahan otak pada atlet.
"Kajian yang kami jalankan ini bertujuan mengenal pasti kemungkinan penyakit saraf berpunca akibat bersukan," katanya. - AGENSI


Artikel Penuh: http://www.utusan.com.my/utusan/Luar_Negara/20130301/lu_07/Tanduk-bola-rosakkan-otak#ixzz2MEy3y5t2
© Utusan Melayu (M) Bhd 

Tentera Syria seksa 12 orang awam sehingga mati
DUA orang kanak-kanak berdiri di hadapan bangunan yang musnah akibat dibom tentera rejim di Idlib kelmarin.- Agensi


DAMSYIk – Empat sekeluarga antara 12 orang awam yang mati diseksa ketika berada di dalam penjara selepas mereka ditangkap tentera rejim Presiden Syria, Bashar al-Assad, lapor Kumpulan Pemerhati Syria Untuk Hak Asasi Manusia semalam.
Menurut badan pemerhati yang beribu pejabat di Britain itu, pihak keluarga menerima kad pengenalan mangsa-mangsa daripada pasukan keselamatan pada malam Rabu lalu.
Katanya, kesemua lelaki tersebut berasal dari daerah Nahr Aisha, di sini.
Sementara itu, kumnpulan pejuang penentang Bashar berjaya merampas Masjid Umayyad di bandar raya Aleppo daripada pasukan tentera Syria awal pagi semalam selepas pertempuran sengit selama beberapa hari, lapor badan pemerhati sama.
Muzium masjid terbakar ketika pertempuran berlaku menyebabkan silingnya runtuh.
Dalam pada itu, satu letupan bom kereta turut dilaporkan berlaku di pinggir bandar Homs, barat Syria yang menyebabkan beberapa orang maut dan cedera, kata agensi berita SANA.
“Pejuang penentang meletupkan bom kereta di kawasan kejiranan Akrama Jadideh dengan laporan awal menyatakan ada mangsa yang mati dan cedera,” kata agensi itu.
Konflik di Syria meletus pada Mac 2011 selepas rakyat melancarkan penentangan ke atas rejim Bashar kerana menuntut pemerintahan demokrasi dan pembaharuan ekonomi.
Mereka turut menuduh Bashar gagal untuk melakukan pembaharuan dalam aspek pentadbiran dan hak kebebasan bersuara. – Agensi


Artikel Penuh: http://www.kosmo.com.my/kosmo/content.asp?y=2013&dt=0301&pub=Kosmo&sec=Dunia&pg=du_05.htm#ixzz2MEpKy0G0 
Hakcipta terpelihara 

Telefon bimbit tak perlu caj 15 tahunSPARONE PLUS cuma memerlukan sebiji bateri saiz AA untuk bertahan selama 15 tahun.


BARCELONA - Tidak dapat membuat panggilan kecemasan kerana telefon pintar anda kehabisan bateri? Jangan bimbang, Xpal ada penyelesaiannya.
Telefon bimbit baharu firma berkenaan, SpareOne Plus boleh bertahan sekitar 15 tahun menggunakan hanya sebiji bateri bersaiz AA.
Gajet tersebut turut didatangkan dengan pek kalis air supaya anda dapat menyimpannya untuk kegunaan kecemasan bagi dekad akan datang.
"Ini bermakna saya boleh mematikan telefon ini dan menyimpannya di dalam laci atau kompartmen kereta contohnya, se lama 15 tahun dan jika saya di timpa kecemasan dan perlu membuat panggilan, gajet ini sentiasa boleh digunakan," kata pengarah Xpal, Alan Cymberk noh pada pameran Kongres Mo bil Sedunia 2013 di sini yang berakhir semalam.
Pengguna juga katanya, tidak perlu berlanggan dengan pembekal telekomunikasi kerana panggilan kecemasan adalah percuma tetapi ia masih memerlukan kad modul identiti pelanggan (SIM) jika mereka mahu membuat panggilan biasa.
"Setahun sejak versi pertama dilancarkan, jualan telefon ini amat memberangsangkan di Amerika Syarikat," ujar Cym berknoh
Model terbaharu telefon itu boleh menghantar lokasi pemanggil melalui sistem pengesanan global apabila panggilan kecemasan dibuat. - AFP


Artikel Penuh: http://www.kosmo.com.my/kosmo/content.asp?y=2013&dt=0301&pub=Kosmo&sec=Dunia&pg=du_04.htm#ixzz2MEp6BTUw 
Hakcipta terpelihara 

Robot humanoid mampu bergerak seperti manusiaROLF PFEIFER bersalaman dengan robot humanoid, 
Roboy pada satu sidang media di Zurich kelmarin.


ZURICH, Switzerland - Sepasukan saintis Switzerland berjaya mencipta sebuah robot humanoid yang dipanggil Roboy di Universiti Zurich kelmarin.
Pengarah makmal kepintaran buatan manusia (AI) Universiti Zurich, Profesor Rolf Pfeifer berkata, sebuah pasukan terdiri daripada beberapa cendekiawan dan wakil-wakil industri telah bekerjasama untuk menghasilkan robot masa depan itu sejak bulan Jun 2012 lalu.
Robot itu direka untuk kelihatan dan berkelakuan seperti seorang manusia.
Para saintis yang terlibat telah mengambil tempoh masa selama sembilan bulan untuk membina robot tersebut.
Katanya, apa yang membezakan Roboy dengan robot humanoid lain ialah cara ia bergerak.
Robot itu dibangunkan untuk berjalan seperti seorang manusia melalui penggunaan pacuan tendon berteknologi tinggi.
"Ia boleh digunakan dalam persekitaran isi rumah, yang boleh digunakan dalam persekitaran pembuatan, yang mana robot itu bekerjasama dengan orang dan saya fikir kerjasama ini adalah sangat penting.
"Manusia-robot ini amat berguna. Kita juga sering bercakap tentang proses penuaan dalam kalangan penduduk. Teknologi ini dapat membantu golongan warga emas tersebut," katanya.
Robot tersebut mempunyai ketinggian 1.2 meter dan diprogram dengan kecekapan mengenali muka seseorang. - Agensi


Artikel Penuh: http://www.kosmo.com.my/kosmo/content.asp?y=2013&dt=0301&pub=Kosmo&sec=Dunia&pg=du_03.htm#ixzz2MEoosJWp 
Hakcipta terpelihara 

Berpuluh-puluh ikan pari terdamparNELAYAN Palestin sedang memotong ikan pari untuk dibawa ke pasar.


GAZA - Berpuluh-puluh ekor ikan pari jenis Mobula ditemui terdampar secara misteri di pantai Bandar Gaza dalam wilayah Palestin kelmarin.
Penemuan itu sekali gus menjadi rezeki beberapa orang nelayan di sini yang bertindak melapah haiwan tersebut untuk dijual di pasar.
Dalam satu temu bual bersama media tempatan, seorang nelayan itu dipetik sebagai berkata, ini merupakan kali pertama ikan pari ditemui terdampar di pantai itu sejak enam tahun lalu.
Media tempatan melaporkan, ikan pari itu mampu mencapai berat 76 kilogram dan ia dijual pada harga lima shekel (RM4.21) untuk 0.5 kilogram di pasar tempatan. - Agensi


Artikel Penuh: http://www.kosmo.com.my/kosmo/content.asp?y=2013&dt=0301&pub=Kosmo&sec=Dunia&pg=du_01.htm#ixzz2MEmBsyoH 
Hakcipta terpelihara