Pages

Sunday, August 22, 2010

Berjalan di bawah laut

TIDAK pandai berenang dan menyelam? Tiada masalah. Yang penting berani. Itulah yang penulis lakukan ketika berada di Terumbu Sawar Besar atau Great Barrier Reef (GBR), Australia ketika mengikuti Ekspedisi Chef Wan Bersama TV9, baru-baru ini.
pix_middle


Yang penting seseorang yang mahu melakukan aktiviti itu perlu mempunyai tahap kesihatan yang baik. Sebelum melakukan aktiviti berkenaan, penulis dikehendaki mengisi borang jaminan kesihatan untuk memastikan boleh melakukannya tanpa sebarang risiko. Jika berlaku sesuatu yang tidak diingini, pengusaha pelancongan tidak akan bertanggungjawab. Apa pun, jangan berbohong mengenai tahap kesihatan kerana ia boleh membawa kemudaratan ketika berada di bawah laut.

Selepas borang dilengkapkan penulis diberi penerangan cara-cara ketika berada di dalam laut sebelum dikehendaki memakai pakaian dan penutup kepala seperti topi keledar untuk melakukan Seawalker. Sebaik selesai penerangan penulis dibawa turun ke laut oleh penyelam profesional yang mengendalikan aktiviti berkenaan. Sebelum berbuat demikian berbuih mulut membaca ayat suci al-Quran minta perlindungan Allah kerana bimbang perkara tidak diingini berlaku. Maklumlah tidak pernah menyelam di laut.

Tuhan saja yang tahu betapa kencangnya jantung berdebar sebaik dibawa turun ke laut. Perasaan takut membelenggu pada lima minit pertama berada di dalam laut lebih-lebih lagi tekanan di telinga amat kuat. Selepas diajar mengurangkan tekanan itu perasaan bertukar seronok selepas melihat pelbagai jenis ikan berwarna warni dan terumbu karang yang sungguh mengagumkan. Satu perkataan keluar daripada mulut penulis ialah menakjubkan. Ketika itu juga penulis merasakan betapa hebatnya ciptaan Allah.

Teringin juga untuk memegang ikan yang mengelilingi penulis tetapi oleh kerana tidak dibenarkan berbuat demikian hasrat itu terpaksa dilupakan. Salah satu syarat yang dikenakan ketika menyelam tidak dibenarkan memegang atau menangkap ikan bagi menjaga kehidupan laut berkenaan.

Aktiviti itu dilakukan selama 20 minit tetapi penulis tidak puas dan merasakan mahu lebih lama lagi kerana seronok melakukannya. Tetapi apakan daya tempoh itu saja diberikan.

Selain penulis turut sama melakukan aktiviti itu ialah Chef Wan, wartawan The Star, Teh Eng Hock dan penerbit rancangan ekspedisi itu, Siti Zainah Juahir. Aktiviti Seawalker ini dilakukan di Pulau Green yang mengambil masa kira-kira 45 minit perjalanan menaiki feri dari Cairns (utara Australia). Selain pemandangan menarik, perjalanan tidak jemu dengan celoteh Chef Wan yang membuat rombongan kami tidak kering gusi. Oleh kerana kami pergi ke GBR pada musim sejuk ramai juga pelancong yang muntah kerana mabuk laut berikutan laut bergelora. Penulis juga hampir muntah tetapi bertahan kerana sebelum perjalanan sudah mengambil pil tahan mabuk selepas dinasihatkan berbuat demikian oleh Pengurus Tourism Australia (Malaysia), Elaine Leong yang mengetuai rombongan kami. Tourism Australia adalah penaja Ekspedisi Chef Wan Bersama TV9.

Apa pun yang berlaku penulis sanggup menghadapinya asalkan hasrat untuk ke GBR tercapai kerana ia menjadi cita-cita penulis sejak sekian lama. Selain Seawalker, pelancong boleh melakukan snorkeling, selam skuba, parasailing, melihat batu karang melalui bot kaca dan menaiki helikopter. Tidak puas rasanya meninjau GBR di Laut Coral sepanjang 2,600 kilometer yang mempunyai 400 jenis batu karang dan 1500 spesis ikan itu. Selain melakukan Seawalker, penulis juga berpeluang melakukan Scuba Doo ( skuter air) di kawasan lain GBR yang dibina pelantar pontun lengkap dengan segala kelengkapan aktiviti laut. Ia mengambil masa sejam perjalanan dari Pulau Green.

Aktiviti ini seolah-olah menaiki skuter untuk melihat keindahan terumbu karang di dasar laut selama 20 minit dengan bimbingan penyelam profesional. Perasaan bimbang tidak ada lagi untuk melakukan Scuba Doo selepas aktiviti Seawalker walaupun penulis agak sukar bernafas kerana kesejukan mencengkam tubuh.

Feri yang dinaiki berlabuh di pontun bagi membolehkan pelancong melakukan aktiviti Scuba Doo, snorkling dan selam skuba. Bagi pelancong yang tidak melakukan apa-apa aktiviti mereka berpeluang melihat ikan dan batu karang dari Underwater Observatory (kawasan tinjau bawah air). Selepas hampir sehari di GBR kami pulang ke hotel Hilton Cairns (tempat kami menginap). Cairns boleh dianggap sebagai “bandar pencen” kerana tidak sibuk dan kegiatan penduduknya bersifat santai. Kami menghabiskan masa dua hari di bandar itu dengan bersiar-siar di Esplanade yang menjadi tumpuan warga tempatan untuk bersantai terutama pada hujung minggu bersama keluarga. Suasana santai bandar ini memang sesuai untuk bercuti.

Kami juga melawat Kuranda untuk menikmati pemandangan hutan tropika dengan menaiki kereta kabel sejauh 7.5 kilometer. Pengalaman ini sama seperti menaiki kereta kabel di Genting Highlands dan di Pulau Langkawi. Hari terakhir kami di Cairns ialah melawat Pusat Kebudayaan Tjapukai (Orang Asli Australia). Kami melihat persembahan kebudayaan, bermain boomerang dan membaling lembing. Paling seronok apabila diberi kesempatan bermain boomerang. Nampak mudah tetapi sukar melakukannya kerana memerlukan teknik yang betul.

Kehidupan Orang Asli Australia ini tidak banyak bezanya dengan di negara kita cuma yang uniknya ialah bermain boomerang dan meniup alat muzik tradisional, Didgeridoo.

Selain Cairns, Ekspedisi Chef Wan bersama TV9 selama 10 hari turut menjelajah Brisbane, Sunshine Coast, Gold Coast dan Pusat Peranginan Tangalooma di Pulau Moreton). Ia akan ditayangkan di TV9 Oktober ini.

Elak rambut gugur sampai botak

SAYA kagum pertama kali bertemu Puan Rosnah. Wajahnya ayu dan tutur katanya begitu sopan sekali. Beliau datang dari Kuala Selangor. Meskipun jauh beliau tetap menguatkan hati memandu beberapa jam untuk bertemu saya. Usia Puan Rosnah 45 tahun namun sekali pandang sudah tentu orang akan menyangka beliau baru berusia 30-an.
Semasa pertemuan itu, Puan rosnah meluahkan rasa risau tentang rambutnya yang gugur.
‘‘Gugur bukan sedikit doktor, malahan saya mula menjadi botak,’’ katanya sambil moodnya yang riang bertukar sayu apabila berbicara tentang masalah yang dihadapinya itu.
Apabila membuat pemeriksaan saya dapati masalah yang Puan Rosnah amat serius. Kesan rambut gugur amat ketara dengan kawasan botak yang berselang seli dengan tompokan rambut. Menurutnya, setiap hari pasti ada saja rambut yang gugur dan beliau terpaksa berhenti menyikat rambut kerana khuatir akan menyebabkan rambut semakin gugur.
Saya memberitahu masalah itu disebabkan sel-sel rambut yang tidak dapat hidup. Sel-sel yang baru tumbuh cepat mati kerana itu rambut tidak bertahan dan memanjang.
Rambut adalah kutikel yang hidup. Seperti kuku juga rambut adalah kutikel yang perlu nutrisi daripada darah kita. Seseorang yang kurang nutrisi akan mengalami masalah pada rambut dan juga pada kukunya.
Saya membuat analisis rambut dan kuku Puan Rosnah. Jelas kelihatan tanda-tanda kekurangan nutrisi. Rambut yang kurang nutrisi akan kasar tebal dan kelihatan rapuh. Rambut beliau yang kurang nutrisi bercampur aduk dengan rambut yang cukup nutrisi. Terdapat rambut yang sihat dan bermaya bercampur-aduk dengan rambut yang kasar dan kusam.
Puan Rosnah memberitahu, beliau selalu mengambil vitamin dan pemeriksaan darah menunjukkan darah beliau normal. Beliau musykil tentang nutrisi yang saya maksudkan.
Di dalam tubuh kita terdapat enzim dan hormon yang penting bagi meningkatkan metabolik tubuh. Metabolik bererti kadar tubuh menggunakan tenaga. Proses makanan dan zat makanan masuk ke dalam sel dan sel menggunakannya bagi pembinaan tubuh badan. Itu dipanggil proses metabolik. Jika cukup vitamin dalam makanan seharian tapi dalam badan tidak cukup hormon dan enzim maka kadar metabolik juga rendah. Segala vitamin yang dimakan akan sia-sia kerana ia akan keluar semula sebagai bahan buangan.
‘‘Maksud doktor saya tidak cukup hormon, jadi vitamin yang saya amalkan itu menjadi sia-sia saja?’’ tanya Puan Rosnah.
Saya membuat ujian darah bagi melihat hormon dalam badan Puan Rosnah dan menyuruh beliau menjawab beberapa soalan. Hasil daripada keputusan itu saya dapat mengagak apakah yang sebenarnya menjadi masalah sehingga rambutnya enggan tumbuh. Saya mengesyorkan rawatan LLLt laser yang berkesan menumbuhkan rambut .
Laser LLLt membolehkan salur-salur darah kecil yang layu dan mati menjadi lebih segar dan hidup kembali. Rawatan seperti ini mudah dan berkesan. Ia mengambil masa lebih kurang tiga bulan bagi membuahkan hasil yang baik.
Rambut adalah mahkota kita. Tidak kira lelaki atau perempuan rambut merupakan suatu anugerah berharga yang penting. Rambut membuat wajah seseorang menjadi lebih berseri. Justeru rambut gugur, nipis atau botak menjadi satu masalah yang sangat merisaukan. Dewasa ini keadaan cuaca panas dan pemakanan merosakkan struktur hormon dan enzim dalam tubuh menjadikan rambut kita gugur dan kusam.
Baik lelaki atau wanita inginkan rambut yang cantik supaya kelihatan hebat dan berseri. Saya dapati masalah rambut di kalangan lelaki tidak kurang hebatnya dengan masalah rambut bagi wanita. Rata-rata lelaki mengalami masalah ini apabila berusia 30-an. Faktor hormon yang merosot memainkan peranan penting dalam permasalahan ini.
Hormon yang mustahak dalam pembentukan rambut adalah testosterone, progesterone dan tiroid .Apabila kekurangan hormon tersebut maka tubuh akan menjadi lesu dan kurang bermaya.
Saya sering juga bertemu lelaki dan tidak kurang juga wanita yang terpaksa mengamalkan pemakaian rambut palsu bagi meningkatkan penampilan. Pemakaian rambut palsu tidak selesa kerana sifatnya yang keras.
* Hormon yang mempengaruhi rambut wanita
Penurunan hormon progesterone dan penukaran esrtadiol yang banyak kepada testosterone mempengaruhi kadar pertumbuhan rambut wanita. Selain itu masalah kekurangan hormon tiroid membuatkan rambut tidak dapat tumbuh dengan baik.
* Hormon yang mempengaruhi rambut lelaki
Hormon yang mempengaruhi rambut lelaki adalah kesan penukaran testosterone kepada hormon-hormon lain akibat aromatization. Aromatization terjadi kerana kesan toksik dalam badan seseorang.
* Ujian darah pengesanan hormon
Bagi membolehkan analisis yang lebih tepat adalah baik jika ujian pemeriksaan darah dibuat. Ujian darah dilakukan bagi melihat jumlah hormon dalam badan dan adakah berlaku gangguan pada hormon-hormon tersebut. Selepas ujian para pelanggan diberi rawatan yang betul untuk stimulasi rambut.
* Pemakanan yang betul bagi nutrisi rambut
Bagi mendapatkan nutrisi rambut yang baik amalkan makanan yang rendah karbohidrat dan berprotein tinggi. Selain itu makanan yang merosakkan hormon seperti ubat mengandungi beta bloker harus dihentikan.
* Laser LLLt bagi rambut
Ia sejenis diod laser yang memancarkan cahaya laser dengan jarak gelombang yang amat pendek iaitu 625 nanometer sahaja. Oleh itu ia selamat digunakan pada bila-bila masa. Apabila laser diputarkan ke seluruh kulit kepala (bagi mendapatkan laluan yang serata) ia akan meningkatkan penumbuhan mikro kapilari yang menghidupkan rambut. Apabila ini berlaku maka rambut akan mendapat nutrisi dan akan mula tumbuh perlahan lahan.

Urat Simpul hodoh dan sakit


Bagaimana urat simpul berlaku?


PERNAHKAH anda melihat wanita yang memiliki urat-urat timbul di bahagian kaki yang kadangkala kelihatan bersimpul-simpul dan berwarna biru? Atau mungkin anda sendiri mengalaminya namun sehingga kini tidak tahu rawatan sesuai yang mampu menangani masalah itu?
Jika anda penderita masalah urat simpul, setuju andai dikatakan urat-urat itu sangat merunsingkan fikiran anda sekali pun kaki bagi sesetengah daripada kita merupakan bahagian yang sering ditutup. Dan sekali pun ada sesetengah penghidap tidak berasa sakit, urat simpul tetap dianggap beban kerana ia melibatkan masalah kosmetik kekal pada individu terbabit yang semestinya tidak boleh dirawat dengan cara biasa.
Pakar Bedah Am dan Vaskular, Dr. Tan Kong Hean berkata, urat simpul atau vena varikos berlaku apabila vena (salur darah yang membawa balik darah kurang beroksigen dari bahagian badan yang lain ke jantung dan paru-paru) menjadi tebal dan membesar. Disebabkan pembesaran tersebut, ia kelihatan membiru atau ungu serta berpintal dan akan terkeluar sedikit dari bahagian kulit seakan menggelembung.
Memudahkan pemahaman, vena mempunyai pintu injap kecil untuk mengelak darah daripada mengalir secara terbalik. Otot kaki akan mengepam vena untuk menghantar darah ke jantung, melawan kesan graviti. Apabila vena menjadi varikos, pintu injap tidak lagi berfungsi dengan betul dan injap tidak berkerja.
“Ini menyebabkan darah bergerak pada arah yang songsang dan vena membesar lebih daripada biasa.
Vena varikos biasa berlaku pada vena bahagian kaki disebabkan tekanan ketika berdiri. Terdapat juga di bahagian lain seperti vagina namun ia jarang berlaku,” kata doktor pakar dari Pusat Perubatan Prince Court itu.
Menurut beliau, urat simpul adalah masalah yang sering dialami oleh golongan wanita tetapi lelaki juga tidak terkecuali.
Katanya, sebanyak 20 peratus wanita mempunyai vena varikos dan 50 peratus daripadanya disebabkan keturunan dan mengandung.
“Ia mula berlaku ketika mereka berumur antara 20 dan 30 tahun atau selepas mengandung. Terdapat juga individu yang mengalami vena varikos sejak dari usia belasan tahun lagi,” katanya.
Menurut beliau, ketika mengandung, pertambahan hormon progestron menjadikan vena berkeadaan lega (injap terbuka) mengundang masalah vena varikos selain pembesaran uterus secara semula jadi menekan vena.. Beliau juga bersetuju pengambilan pil cegah hamil (mengandungi testosteron) memburukkan lagi masalah urat simpul.
Kata beliau lagi, lelaki tidak terkecuali mengalami masalah urat simpul iaitu 10 peratus yang mengalaminya disebabkan keturunan.
Selain itu, beliau berkata, mereka yang berdiri terlalu lama (pekerjaan yang memerlukan berbuat demikian seperti jururawat, pelayan restoran, guru dan sebagainya) serta mereka yang mengalami obesiti juga terdedah menderita urat simpul akibat kaki terpaksa menampung berat badan yang berlebihan.
Dr. Tan menjelaska n mereka yang mengalami masalah urat simpul akan berasa sakit dan tidak selesa di bahagian kaki dan tidak boleh berjalan jauh. Pesakit katanya berkemungkinan mengalami kekajangan pada waktu malam dan lebih teruk lagi, ada juga pesakit yang mengalami gatal-gatal pada kulit. Disebabkan masalah tersebut, pesakit akan mula menggaru hingga terjadi ulser, dermatitis dan ekzema.
Pesakit urat simpul juga katanya, akan terasa seperti urat mereka akan pecah sekiranya berdiri terlalu lama.
“Namun ramai juga yang tiada simptom tapi keadaan urat yang bersimpul sangat ketara,” katanya.
Menjelaskan lebih lanjut Dr. Tan berkata, terdapat peringkat berbeza bagi masalah urat simpul

Apabila suami tak romantik


BIASANYA saya dengar suami mengeluh kerana isterinya tak romantik setelah berkahwin dan mempunyai anak. Dengan alasan tersebut mereka akan mencari orang ketiga untuk mengisi kekosongan di hati.
‘‘Jadi saya nak tanya pembaca semua jika keadaan terbalik, suami pulak tidak romantik setelah berkahwin dan mempunyai anak, apakah patut si isteri mencari pengganti baru atau kekasih untuk mengisi kekosongan di hati?’’ Demikian pertanyaan Norjaslina dalam emelnya kepada penulis.
‘‘Suami sering menyalahkan isteri tak romantik, tak pandai layan suami, tak tahu bersolek, badan berbau, pakaian di rumah buruk. Semua masalah itu menjadi punca mereka cari kekasih. Tetapi pada saya suami juga teruk perangai serta busuknya bau badan mereka.
‘‘Macam suami saya, sejak mula bercinta macam nak matilah kita raikan hari lahirnya, dia haram tak pernah ingat hari lahir saya. Alasannya terlupa. Waktu bercinta apa juga alasannya saya terima. Kerana sayang konon.
‘‘Tetapi sekarang dah lebih 10 tahun berkahwin, alasannya masih sama juga. Percaya tak kalau saya katakan dia tak pernah belikan saya hadiah langsung untuk hari lahir saya. Bila saya tanya dia kata buat apa membazirkan duit.
‘‘Suami saya Fikri ni bukan setakat lupakan hari lahir saya, ulang tahun perkahwinan pun dia tak pernah ingat. Bila saya tanya tak ada kad ke dia kata, ‘‘Buat apa beli kad mulut ada ucaplah sendiri!’’ ‘‘Sekarang saya nak dengar ucapan dari mulut abang!’’ Dia kata, ‘‘awak dah ingat tu kira samalah tu’’ Aduh sakitnya hati.
Begitulah hati dan perasaan Fikri sejak dari mula kami kahwin hinggalah sekarang. Agaknya kalau panjang jodoh kami sampai saya mati pun dia tak akan belikan alasannya terlupa.
‘‘Biasanya tiap-tiap tahun saya akan ajak dia makan kat luar atau saya masak special untuk raikan ulang tahun perkahwinan kami, dia boleh tanya: ‘‘Buat apa makan kat luar. Saya pulak terpaksa bagi tahu hari ini ulang tahun perkahwinan kita.
Istimewa
‘‘Hairannya bila saya raikan hari lahirnya dia tak kata pun membazir bila saya beri dia hadiah istimewa. Dia kata terima kasih. Senyum sampai telinga.
‘‘Sekarang bila anak-anak dah besar bila saya ingatkan dia hari lahir saya, maka dia akan panggil anak-anak suruh nyanyi lagu selamat ulang tahun. Lepas tu dia akan buat ucapan menyakitkan hati saya, ‘‘dah semakin tua you sekarang ya’’.
‘‘Bila saya tanya mana hadiah dia akan membebel, tak ada duit. Kalau saya minta hadiah juga dia akan hulur duit RM30 atau RM50. ‘‘Hah awak ambillah duit ni belilah hadiah apa awak suka.
‘‘Saya bukanlah romantik sangat, tetapi saya akan periksa apa keperluannya, sama ada dia perlu baju baru, tali leher, pewangi, kasut atau apa sahaja yang dia suka. Bila dapat hadiah senyum sampai telinga.
‘‘Tapi kalau raikan hari lahir saya dan anak-anak dia mula kata membazir. Bukan saya buat minta duit dia. Tambah pelik dia tak pernah ingat hari lahir anak-anak apa lagi saya. Agaknya dia kedekut, takut kami minta belikan hadiah.
‘‘Mulai tahun ini saya dah buat keputusan muktamad, saya tak akan raikan hari lahir Fikri lagi, kerana dia tak pernah ingat hari lahir saya atau ulang tahun perkahwinan kami. Tapi untuk anak-anak saya akan tetap raikan, bukan nak buat parti besar-besaran, cukup sekadar kami anak beranak.
Pada saya meraikan hari lahir atau ulang tahun perkahwinan adalah untuk menimbulkan rasa ceria dan gembira dalam keluarga.
‘‘Kesan daripada tindakan saya tidak meraikan hari-hari yang bermakna ini mungkin perasaan kasih sayang antara kami semakin jauh, cinta kami semakin hambar dan jiwa saya semakin kosong. Jadi apa lagi yang tinggal kalau jiwa dah hambar dan tidak menggembirakan lagi?
‘‘Kebanyakan suami berfikiran apabila sudah jadi isterinya sama ada suka atau tidak wanita itu akan terus jadi isterinya. Jadi tak payahlah nak jaga hati dan perasaan isteri. Pada saya itu satu perangai buruk suami tak tahu menilai dan menjaga hati isteri.
‘‘Satu lagi perangai buruknya tak suka kalau kawan atau jiran kita datang ke rumah dia akan tunjukkan perangai buruk menengking dan memarahkan anak-anak dengan suara amat kasar depan tetamu.
‘‘Tujuannya supaya kawan saya segera balik, jadi tak dapatlah saya nak berbual dengan tetamu. Pernah Fikri kata kawan pejabat habis kat pejabat, jiran cukup sekadar bertanya khabar bukan nak datang ke rumah mengganggu aja. Itulah perangai buruknya membuat jiwa saya lebih tertekan .
‘‘Sebenarnya banyak lagi perkara buruk yang dilakukannya yang membuat jiwa saya tertekan. Hingga sampai satu peringkat saya fikir lebih baik saya tak ada suami, namun untuk menjadi ibu tunggal dengan 3 orang anak bukan mudah, sebab itu saya terpaksa sabar dengan perangai buruknya. Tapi sampai bila saya mesti sabar?’’
Demikian cerita Norjaslina panjang lebar tentang masalah yang dihadapi.
Namun apabila berdepan dengan suami seperti ini, peranan isteri amat penting, cuba cari dan fikirkan perangai baik yang tersembunyi dalam diri suami anda yang perlu anda beri pujian, lama kelamaan mungkin dia boleh berubah, semoga anda terlepas daripada tekanan yang menyiksa jiwa.

Beratnya azab Tuhan


penindasan yang dihadapi umat Islam saat ini, sesungguhnya menjadi kekuatan serta galakan kepada mereka yang beriman untuk terus meminta bantuan daripada Allah SWT. -Gambar hiasan


SHEIKH al-Maraghi berkata: "Allah SWT telah memberi amaran kepada orang kafir yang menindas kaum yang beriman sama ada lelaki mahupun perempuan dan memberikan galakan kepada orang yang beriman dan melakukan amal soleh serta melukiskan pahala balasan amalannya yang disediakan untuknya.
Keterangan yang menunjukkan kesempurnaan kekuasaan-Nya terhadap semuanya itu, agar menjadi penguat atas gambaran gertakan yang lalu. Seorang raja tidak akan besar dan hebat kekuasaannya melainkan dua faktor berikut:
* Sifat dermawan dan kemurahan hati yang sempurna.
* Angkatan perang yang kuat dan armada yang besar yang sanggup menentang musuhnya dan menyebabkan negara sekitarnya berasa gentar.
Firman Allah SWT: Sesungguhnya azab Tuhanmu (terhadap orang-orang yang kufur ingkar) amatlah berat.
Ayat ini berisi gertakan terhadap golongan Quraisy dan pendukungnya, sebaliknya menjadi penawar kepada Rasulullah SAW dan pembelanya.
Firman Allah SWT: Sesungguhnya Dialah yang menciptakan (sekalian makhluk) pada mulanya, dan yang mengembalikannya (hidup semula sesudah mati).
Syed Qutub berkata: "Ayat penamat ini merupakan penamat yang hakiki bagi perjuangan itu. Itulah hakikat daripada penjelasan yang pertama mengenai peristiwa parit api supaya hakikat ini tertanam di dalam hati kumpulan kecil orang-orang yang beriman di negeri Mekah pada masa itu. Juga tertanam dalam hati setiap yang beriman yang menghadapi penindasan di sepanjang abad.
Firman Allah SWT: Dan Dialah Yang Maha Pengampun, lagi Maha Pengasih.
Ibnu Kathir berkata: "Yakni dengan kekuatan dan kekuasaan-Nya yang sempurna Dia memulakan penciptaan dan kemudian mengembalikannya lagi seperti sediakala tanpa ada yang menghalangi dan tidak pula mencegah.
Firman Allah SWT: Tuhan yang mempunyai Arasy yang tinggi kemuliaannya.
Ibnu Kathir berkata: "Iaitu mengampuni orang-orang yang bertaubat dan tunduk kepada-Nya, apa pun dosanya. Sedangkan mengenai al-Wadud, Ibnu Abbas dan juga lainnya mengatakan: "Iaitu yang penuh cinta dan kasih.
Firman Allah SWT: Yang berkuasa melakukan segala yang dikehendaki-Nya.
Syed Qutub berkata: "Inilah sifat Allah yang banyak menjadi kenyataan dan sentiasa bertindak. Dia mempunyai iradat yang bebas. Dia memilih apa yang disukai-Nya. Dia membuat apa yang dikehendaki-Nya. Dia selama-lamanya begitu dan itulah sifat-Nya. Sekali Dia mahukan orang-orang mukmin mencapai kemenangan di bumi ini kerana sesuatu hikmah yang dikehendaki-Nya, dan sekali pula Dia mahukan keimanan mengatasi malapetaka penindasan dan mahukan tubuh badan yang fana itu terkorban kerana sesuatu hikmat yang dikehendaki-Nya. Dan sekali pula Dia mahu bertindak terus membinasakan manusia-manusia yang zalim di bumi, dan sekali Dia mahu menangguhkan balasan terhadap mereka sehingga tiba Hari Kiamat yang dijanjikan itu kerana suatu hikmah yang tertentu yang direalitikan di dunia ini dan akhirat sana mengikut perencanaan-Nya yang tersusun.
Inilah sebahagian daripada tindakan Allah yang bebas mengikut kehendak dan iradat-Nya yang sesuai dengan peristiwa parit api dan sesuai dengan cerita kebinasaan kaum Firaun dan Thamud pada ayat akan datang.
Hakikat iradat dan kudrat Allah yang bebas di sebalik peristiwa-peristiwa, di sebalik kehidupan dan di sebalik alam itu akan terus bertindak di alam buana ini.

Puasa bukan sekadar lapar dahagasolat adalah tiang agama yang tidak ada alasan untuk kita meninggalkannya. -Gambar hiasan


PUASA Ramadan adalah ibadah yang menjadi kewajipan setiap Muslim. Kewajipan puasa ini sabit dengan nas Ilahi dalam surah al-Baqarah pada ayat 183. Dalam menjaga agar puasa tidak rosak, keprihatinan masyarakat Muslim dalam menanyakan perkara yang membatalkan puasa amat dihargai.
Ada soalan yang sudah lazim dan biasa. Namun ada soalan-soalan yang masih baru di mana ia tidak wujud pada zaman Nabi SAW dan zaman awal Islam.
Biasanya ia merujuk kepada puasa dan aspek perubatan. Contohnya penggunaan inhaler ketika berpuasa, penggunaan rawatan dialisis bagi pesakit buah pinggang, suntikan insulin, bius dan sebagainya.
Terdapat perbezaan pendapat di kalangan para ulama dalam masalah ini. Banyak buku boleh dikaji. Antaranya buku yang mudah untuk kefahaman ialah buku Soal Jawab Remeh-Temeh Tentang Puasa.
Persoalan yang diajukan itu memberi tanda yang positif. Ia satu penanda aras tahap kefahaman segelintir masyarakat Muslim dalam memahami hukum-hakam puasa. Namun sedikit malang apabila persoalan yang amat penting juga dalam ibadah puasa sedikit terabai.
Contohnya segelintir masyarakat Muslim tidak melihat akhlak yang buruk sebagai perkara yang membatalkan puasa atau membatalkan pahala ibadah puasa.
Maka waktu senggang yang asalnya diisi dengan makan digunakan untuk mengumpat, bercakap bohong, berbual perkara yang lagha atau sia-sia secara keterlaluan.
Oleh itu, amat wajar untuk direnungi suatu sabda Nabi SAW maksudnya: Sesiapa yang tidak meninggalkan cakap dusta dan amalan dengannya maka tiadalah Allah berhajat baginya untuk dia meninggalkan makan dan minum. (riwayat al-Bukhari).
Mengikut tafsiran hadis ini sebagaimana dalam Fath al-Bari - satu karya yang menghuraikan Sahih al-Bukhari. Hadis ini menggambarkan bahawa amalan puasa ini tidak diterima oleh Allah.
Alangkah ruginya puasa yang dilakukan dengan kelaparan dan kehausan namun ia tidak diterima. Perit-jerih bangun bersahur pada awal pagi hanya menjadi amalan yang sia-sia.
Maka menjauhi perkara yang sia-sia sebenarnya merupakan dasar bagi seorang mukmin.
Tidakkah al-Quran menjelaskan ciri-ciri golongan mukmin yang berjaya. Antaranya ialah menjauhi perkara yang sia-sia sebagaimana firman Allah mafhumnya: Sesungguhnya orang mukmin telah berjaya. Mereka ialah golongan yang khusyuk dalam solat mereka. Dan golongan yang berpaling menjauhi daripada perkara lagha (sia-sia). (al-Mukminun: 1-3).
Puasa bukanlah sekadar menahan diri daripada lapar dan dahaga semata-mata. Walaupun definisi puasa ialah imsak iaitu menahan diri daripada makan, minum dan perkara yang membatalkan puasa bermula daripada terbit fajar hinggalah terbenam matahari, namun hikmah puasa yang sebenar ialah bagi menjana nilai takwa dalam diri insan. Firman Allah mafhumnya: Wahai orang yang beriman! Difardukan ke atas kamu puasa sebagaimana difardukan kepada umat sebelum kamu moga-moga kamu bertakwa. (al-Baqarah: 183).
Oleh itu, ada beberapa riwayat hadis yang menggesa agar akhlak dijaga dengan baik ketika berpuasa. Antaranya sabda Nabi SAW maksudnya: ...maka apabila hari puasa seseorang kamu, maka janganlah dia melakukan maksiat dan janganlah dia melakukan perbuatan orang jahil (seperti berkelahi, bertegang lidah dan sebagainya). Maka jika seseorang mencacinya atau melawannya maka hendaklah dia berkata bahawa saya adalah orang yang berpuasa. (riwayat al-Bukhari).
Hari ini, manusia tidak kisah untuk memfitnah, mencaci dan berkata dusta. Ada juga yang dihalalkan atas nama kebenaran. Entah benar atau tidak, Islam ada garis panduannya. Namun nampaknya garis panduan tersebut sudah tidak diendahkan. Akhirnya, ia hakikatnya satu fitnah, cacian dan pendustaan. Oleh itu, adalah amat wajar tempoh sebulan Ramadan ini diisi dengan perkara yang boleh menjana nilai takwa.
Saya yakin ramai umat Islam mampu berpuasa dengan erti menahan diri daripada makan dan minum. Pelajar sekolah rendah pun nampaknya boleh memahami makna puasa sebegitu. Mungkin ada yang sembunyi-sembunyi makan dan minum, itu di luar kemampuan kita. Namun bagi Muslim yang sudah lama berpuasa, bilakah puasa kita akan meningkat maju?
Ada juga isu yang dibangkitkan bagi memberikan kefahaman yang lebih baik berkaitan amal ibadah dalam bulan Ramadan. Antaranya isu rakaat solat Terawih dan isu waktu imsak di mana dalam jadual takwim ada dicatat waktu imsak sepuluh minit sebelum waktu Subuh. Tidak mengapa jika ia dibangkitkan dan dibicarakan dalam suasana ilmu dan harmoni jauh daripada keji-mengeji dan sebagainya. Apalah gunanya dibicarakan isu sebegini jika akhlak kita makin jauh daripada tuntutan sunnah Nabi SAW.
Antara slogan yang perlu disematkan dalam kotak pemikiran kita ialah bagaimana hendak mewujudkan akhlak keikhlasan dalam beribadat. Keikhlasan beribadat ini pula didasarkan dengan pedoman al-Quran dan as-Sunnah. Seterusnya ia dilanjutkan dengan kekuatan semangat istiqamah.
Ingatlah bahawa banyak orang mampu berpuasa namun puasanya itu tidak ke mana. Hanya sekadar lapar dan dahaga. Bangkitlah untuk menjadikan puasa kita lebih berkualiti.

Bukti DNA mampu cegah buang bayiPUCHONG – Mungkin melalui penggunaan DNA (asid deoksiribonukleik) pada masa hadapan mampu mencegah jenayah pembuangan bayi. 

Ketua Polis Selangor, Datuk Khalid Abu Bakar berkata, dengan adanya contoh DNA tersebut individu yang tidak bertanggung jawab membuang bayi dapat dikesan. 

“Mungkin pada masa hadapan undang-undang akan diubah bagi membolehkan setiap individu menyerahkan contoh DNA masing-masing untuk disimpan Bank DNA. 

“Dengan adanya DNA tersebut maka ia dapat dijadikan bukti,” katanya selepas merasmikan kempen “Balik Kampung, Rumah Selamat” di IOI Mall, Puchong di sini semalam. 

Katanya, jika bukti DNA diperolehi, mungkin kes buang bayi dapat dicegah kerana individu yang ingin membuang bayi pasti bimbang mampu dikesan melalui DNA. 

Beliau percaya, melalui teknologi tersebut, individu yang terlibat dapat dikesan. 

Beliau berkata demikian ketika mengulas mengenai kes pembuangan bayi di Kota Damansara, Ahad lalu. 

Menurutnya, polis masih mengesan suspek yang terlibat dan memerlukan bukti forensik berhubung kejadian itu.

Mendaki gunung dengan kaki palsuNAIROBI - Tiga bekas tentera Amerika Syarikat (AS) berjaya menakluki puncak Gunung Kilimanjaro di Tanzania, Afrika menggunakan kaki palsu serba canggih yang dihasilkan dengan teknologi terkini. 

Salah seorang bekas tentera itu kehilangan sebelah kaki dalam perang, manakala dua rakannya kehilangan kedua-dua kaki dalam perang. 

Ketiga-tiga mereka memakai kaki palsu yang diperbuat daripada titanium dan gentian karbon yang memungkinkan mereka menakluki puncak gunung setinggi 5,895 meter itu walaupun menghadapi pelbagai kesukaran. 

Neil Duncan, 26, dari Denver, Colorado kehilangan kedua-dua kaki pada 2005 akibat letupan bom di tepi jalan semasa berkhidmat di Afghanistan. 

Duncan pernah mencuba mendaki gunung ini pada tahun lalu tetapi kelemahan dari aspek perancangan membuatkan impiannya tergendala. 

Kirk Bauer, 62, kehilangan kakinya semasa perang di Vietnam pada 1969. Bekas tentera dari Ellicott City, Maryland ini adalah pengarah eksekutif Persatuan Sukan Orang Kurang Upaya AS. 

Seorang lagi pendaki, Max Ramsey, kehilangan sebelah kaki semasa bertugas di Iraq. 

Misi menakluki Gunung Kilimanjaro ditaja Persatuan Sukan Orang Kurang Upaya AS dan beberapa penaja individu. 

Aktiviti seperti ini membuktikan kemampuan sebenar perkembangan sains dan teknologi ke arah memberi peluang sama rata kepada golongan kurang upaya menjalani kehidupan berdikari, sihat dan penuh keyakinan dalam bersukan dan aktiviti rekreasi yang mencabar.

Patung jadi pilihan filem
CALIFORNIA - Walaupun perkembangan teknologi memberikan gambaran seolah-olah tidak ada apa-apa yang mustahil dalam penghasilan filem di Hollywood, pembikin filem nampaknya masih kembali kepada teknologi lama untuk menghasilkan filem. 

Syarikat Inflatable Crowd yang dimiliki Joe Biggins beroperasi di Gardena, California dan mempunyai stok 30,000 patung untuk disewakan kepada studio filem yang menggunakan patung-patung itu sebagai pelakon tambahan. 

Setiap satu patung ini mempunyai raut wajah dan gaya yang berbeza serta sekilas pandang, nampak seperti manusia sebenar. 

Patung-patung ini pertama kali muncul sebagai pelakon tambahan dalam filem :Seabiscuit: (2003) sebelum tampil dalam hampir 90 filem lain dan filem terbaru yang menggunakan khidmat 500 patung ini adalah :Salt: (2010). 

Biggins berkata, penerbit filem lebih suka menggunakan patung sebagai pelakon tambahan kerana kosnya amat rendah berbanding mengambil pelakon tambahan yang perlu dibayar upah sekitar AS$135 (RM424) sehari.

Kesan rokok pada genetikNEW YORK - Individu bukan perokok yang terdedah kepada asap rokok mempunyai risiko tinggi menghidap pelbagai penyakit dan masalah genetik, sama seperti seorang perokok tegar. 

Data biologi yang dikeluarkan sekumpulan pengkaji di Kolej Perubatan Weill Cornell, Manhattan mengesahkan pandangan yang dikemukakan sebelum ini berhubung risiko berkenaan. 

Pengkaji terbabit mendokumentasi perubahan pada aktiviti genetik yang berlaku dalam kalangan bukan perokok apabila mereka terdedah kepada asap rokok daripada orang lain. 

Ronald Crystal yang mengetuai kumpulan pengkaji itu berkata, orang ramai tahu bahawa asap rokok menyebabkan individu bukan perokok yang menjadi :secondhand smoker: turut terdedah kepada pelbagai penyakit seperti penyakit paru-paru dan sakit jantung. 

“Malangnya, belum ada data dan fakta biologi yang boleh menyokong perkara itu. Hasil kajian ini pula secara nyata sudah membuktikan bahawa perokok pasif atau :secondhand smoker: juga mengalami masalah genetik seperti perokok tegar,” katanya. 

Bagi membuktikan perkara itu, kajian dilakukan ke atas sel paru-paru 121 sukarelawan yang terdiri daripada perokok dan bukan perokok. 

Ujian air kencing juga dilakukan untuk meneliti tahap nikotin pada perokok dan perokok pasif. 

Kajian teliti dilakukan pada sel paru-paru yang dikenal pasti menyimpan 25,000 genetik manusia. 

Hasilnya, pengkaji menemui 372 genetik yang masih aktif pada perokok tetapi tidak lagi aktif pada kelompok perokok pasif. 

Laporan kajian itu disiarkan dalam :American Journal of Respiratory and Critical Care Medicine: keluaran 20 Ogos lalu. 

“Kajian ini membuktikan bahawa golongan bukan perokok mempunyai alasan lebih kukuh untuk mendesak supaya tempat awam diwartakan sepenuhnya sebagai zon larangan merokok. 

“Jika tidak, kanak-kanak, warga emas dan sesiapa sahaja yang bukan perokok akan mengalami perubahan genetik serta menghidap pelbagai penyakit berbahaya kerana menghidu rokok yang dihembus perokok,” katanya.

Haiwan muncul 650 juta tahun laluNEW JERSEY - Penemuan fosil binatang di Australia baru-baru ini membuatkan saintis percaya hidupan mula wujud di Bumi sekurang-kurangnya 70 juta tahun lebih awal daripada tarikh yang dijadikan panduan oleh para saintis selama ini. 

Hidupan primitif menyerupai span itu dipercayai hidup di kawasan batu karang sekitar 650 juta tahun dahulu. 

Imej digital hidupan itu menunjukkan saiznya hanya satu sentimeter panjang, tidak mempunyai rupa fizikal yang jitu dan mempunyai saluran di dalam tubuh yang berkulit. 

Sebelum ini, fosil tertua yang ditemui adalah organisme di kawasan batu karang yang dipercayai berusia 550 juta tahun. 

Pengkaji juga menemui fosil haiwan bertubuh lembik yang dikatakan hidup antara 577 juta dan 542 juta tahun dahulu. 

Fosil terbaru ini pula ditemui oleh pakar geologi dari Universiti Princeton, Adam Maloof dan Catherine Rose semasa mereka membuat kajian berhubung Zaman Ais. 

Maloof mengakui bahawa mereka tidak dapat memberi kepastian 100 peratus bahawa fosil itu milik haiwan. 

“Organisme itu agak besar dan tentu bukan bakteria. Bentuknya tidak simetrikal dan tentu bukan ulat. Organisme itu mempunyai saluran di dalam tubuh, sama seperti span yang hidup di laut sekarang,” kata Maloof. 

Kajian mengenai penemuan terbaru ini disiarkan dalam jurnal :Nature Geoscience: keluaran 17 Ogos lalu.

Doa Nabi Zakaria A.S.


http://www.lovely0smile.com/2010/Do3a2/Do3a2-017.jpg
Surah Ali Imran :38.
Di sanalah Zakariya mendoa kepada Tuhannya seraya berkata: “Ya Tuhanku, berilah aku dari sisi Engkau seorang anak yang baik. Sesungguhnya Engkau Maha Pendengar doa”.
Surah Al-Imbiya’. Ayat 89.
Dan (ingatlah kisah) Zakaria, tatkala ia menyeru Tuhannya: “Ya Tuhanku janganlah Engkau membiarkan aku hidup seorang diri[968] dan Engkaulah Waris Yang Paling Baik[969].
[968]. Maksudnya: tidak mempunyai keturunan yang mewarisi
[969]. Maksudnya: andaikata Tuhan tidak mengabulkan doanya, yakni memberi keturunan, Zakaria menyerahkan dirinya kepada Tuhan, sebab Tuhan adalah waris yang paling baik.
Surah Al-Ambiya’ :90.
Maka Kami memperkenankan doanya, dan Kami anugerahkan kepada nya Yahya dan Kami jadikan isterinya dapat mengandung. Sesungguhnya mereka adalah orang-orang yang selalu bersegera dalam (mengerjakan) perbuatan-perbuatan yang baik dan mereka berdoa kepada Kami dengan harap dan cemas[970]. Dan mereka adalah orang-orang yang khusyu’ kepada Kami.
[970]. Maksudnya: mengharap agar dikabulkan Allah doanya dan khawatir akan azabnya.
Surah Ali Imran .Ayat : 37.
Maka Tuhannya menerimanya (sebagai nazar) dengan penerimaan yang baik, dan mendidiknya dengan pendidikan yang baik dan Allah menjadikan Zakariya pemeliharanya. Setiap Zakariya masuk untuk menemui Maryam di mihrab, ia dapati makanan di sisinya. Zakariya berkata: “Hai Maryam dari mana kamu memperoleh (makanan) ini?” Maryam menjawab: “Makanan itu dari sisi Allah”. Sesungguhnya Allah memberi rezeki kepada siapa yang dikehendaki-Nya tanpa hisab.

Puasa dapat membersihkan segala bahan berbahaya dalam perut


http://www.lovely0smile.com/2010/Sora/Sora-019.jpg
Puasa boleh menghilangkan segala bahan racun yang berada dalam perut.
Surah Al-Baqarah, Ayat ;184.
(Iaitu) dalam beberapa hari yang tertentu. Maka barangsiapa diantara kamu ada yang sakit atau dalam perjalanan (lalu ia berbuka), maka (wajiblah baginya berpuasa) sebanyak hari yang ditinggalkan itu pada hari-hari yang lain. Dan wajib bagi orang-orang yang berat menjalankannya (jika mereka tidak berpuasa) membayar fidyah, (yaitu): memberi makan seorang miskin. Barangsiapa yang dengan kerelaan hati mengerjakan kebajikan[114], maka itulah yang lebih baik baginya. Dan berpuasa lebih baik bagimu jika kamu mengetahui.
[114]. Maksudnya memberi makan lebih dari seorang miskin untuk satu hari.

Tidur disamping mendengar ayat Al-Quran memberi kerehatan yang sempurna


http://www.lovely0smile.com/2010/Sora/Sora-020.jpg
Tidur disamping mendengar ayat-ayat suci Al-Quran dapat memberi ketenangan dan kerehatan yang sebenar, semasa tidur manusia dapat menyimpan suara yang didengari, oleh yang demikian dengan mendengar ayat-ayat suci al-Quran memudahkan hafalan kepada pebghafiz Al-Quran, begitu juga kepada ibu bapa digalakkan membaca doa dengan suara perlahan-lahan ketika anak sedang tidur agar mendapat kerahmatan daripada Allah SWT.
Surah Ar-Rum.Ayat : 23.
Dan di antara tanda-tanda kekuasaan-Nya ialah tidurmu di waktu malam dan siang hari dan usahamu mencari sebagian dari karuniaNya. Sesungguhnya pada yang demikian itu benar-benar terdapat tanda-tanda bagi kaum yang mendengarkan.

Penyebar HIV seksi

SUASANA di dalam mahkamah di Darmstadt, Jerman sepi tiba-tiba apabila ucapan maaf dilontarkan oleh ketua band wanita terkenal negara itu, No Angels, Nadja Benaissa, 28.
"Saya tidak sangka ia berlaku akibat kelalaian saya," ujar Nadja sewaktu dibicarakan atas dakwaan menyebarkan virus kurang daya tahan manusia (HIV) kepada tiga lelaki yang menidurinya.
Nadja masih melakukan hubungan seks dengan kesemua pasangannya itu walaupun dia mengetahui dirinya positif HIV. Perbuatannya itu merupakan satu kesalahan mengikut undang-undang Jerman.
Dia ditahan polis di Frankfurt tahun lalu dan bakal berhadapan hukuman penjara di antara enam bulan hingga 10 tahun sekiranya didapati bersalah.
Wanita berdarah Maghribi dan Serbia-Jerman ini mula dikenali setelah menyertai sebuah program realiti Jerman, Popstars pada tahun 2000 dan mengalahkan seramai 4,500 peserta lain.
Kes mahkamah Nadja, ibu kepada Laila Jamila, 11, bermula selepas bekas kekasihnya yang berusia 38 tahun membuat laporan polis. Akibatnya, Nadja ditahan semenjak April lalu. Polis menahan penyanyi seksi itu sejurus sebelum dia memulakan persembahan di sebuah kelab malam di Frankfurt.
Menurut pemuzik itu, dia kini menderita kerana menghidap HIV positif yang berjangkit melalui Nadja pada tahun 2004.
"Dia membunuh saya secara perlahan-lahan dengan perbuatannya itu," luah lelaki itu semasa disoal oleh peguam.
Meskipun mengetahui dirinya pembawa virus berbahaya itu semenjak tahun 1999, Nadja tidak memberitahu pasangannya.
Bagaimanapun, Nadja menafikan dia sengaja menyebarkan virus itu kepada orang lain termasuk dua lagi lelaki yang pernah menidurinya. Kata Nadja, dalam apa cara sekali pun, dia tidak mahu pasangannya dijangkiti.
Nadja turut memberitahu, dia baru menyedari caranya menangani penyakit itu selama ini adalah salah. Pada masa yang sama dia takut populariti No Angels akan jatuh merudum jika orang ramai mengetahui dirinya penghidap HIV.
"Doktor memberitahu saya bahawa risiko jangkitan secara teknikal adalah kosong," katanya dalam satu kenyataan yang dibacakan oleh peguamnya dalam prosiding tersebut.
Nadja didiagnosis HIV positif pada usia 17 tahun ketika menjalani pemeriksaan rutin selepas disahkan mengandung.
Menurut pendakwa raya bandar Darmstadt, Ger Neuber, Nadja mengadakan hubungan seks yang tidak selamat dengan tiga lelaki pada tahun 2004 dan 2006 walaupun dia mengetahui dirinya mempunyai virus pembunuh tersebut.
Jujur

NADJA mengundang kontrovesi atas tuduhan menyebarkan virus HIV.


"Untuk itu, kami menangkap dan menahannya kerana terdapat potensi dia akan mengulang perbuatan (hubungan seks) itu lagi," jelas Ger Neuber kepada Time.com.
Kes tersebut, menurut Ger Neuber, disiasat semenjak Jun tahun lalu. Walaupun terdapat beberapa kes yang serupa di Jerman, beliau menyatakan kes Nadja menjadi luar biasa kerana dia seorang selebriti.
Mengimbas perjalanan hidup Nadja yang turut terkenal sebagai penggubah lagu dan pelakon, dia memulakan karier seni pada umur sembilan tahun.
Anak kedua pasangan Muhammed Benaissa dan Sebina ini juga berbakat bermain beberapa instrumen muzik termasuk piano.
Membesarkan anak perempuannya bersendirian selepas ditinggalkan oleh kekasihnya, Nadja mengambil kelas malam untuk mendapatkan sijil O Level.
"Tidak susah membesarkan anak saya. Malah, kelahirannya adalah saat paling membanggakan dalam hidup saya," katanya.
Dalam pada itu, Presiden Majlis AIDS Malaysia (MAC), Datuk Mohd. Zaman Khan berpendapat, tindakan Nadja yang tidak memberitahu penyakit yang dihidapinya merupakan perbuatan yang tidak bertanggungjawab.
"Setiap orang yang mempunyai HIV positif harus melindungi pasangan mereka daripada dijangkiti. Malah, mereka mesti bersikap jujur dan mengamalkan seks yang selamat seperti menggunakan kondom," tegasnya kepada Jurnal.
Ujar beliau lagi, bukan saja kerana mahu mengelakkan jangkitan virus tersebut, seks selamat juga penting bagi menghindari penyakit lain yang berjangkit melalui hubungan seks.
Tambah Zaman Khan, mengikut Akta Pencegahan dan Pengawalan Penyakit Berjangkit 1988, tiada individu boleh mendedahkan risiko penyakitnya kepada orang lain.
"Akta ini bukan sahaja menegah sebarang penyebaran penyakit malah menyelamatkan orang awam daripada dijangkiti," ungkapnya.
SIKAP tidak bertanggungjawab Nadja telah mengheretnya ke mahkamah.


Walaupun tidak dapat memberikan statistik yang tepat, Zaman Khan berkata kes penghidap HIV positif tidak memberitahu perkara sebenar kepada pasangan banyak berlaku dan seringkali melibatkan lelaki.
Sehingga Jun tahun lalu, sebanyak 86,127 kes jangkitan HIV dilaporkan kepada Kementerian Kesihatan Malaysia. Daripada jumlah itu, 14,955 merupakan penghidap AIDS dengan 13,003 kes kematian.
Namun, menurut Zaman Khan, terdapat juga pasangan yang didiagnosis HIV positif tetapi masih mahu meneruskan perkahwinan.
"Ia adalah hak pasangan terbabit. Bagaimanapun, mereka hendaklah mengamalkan hubungan seks yang selamat dan menjalani rawatan agar pasangan dan anak tidak dijangkiti," kata Zaman Khan.