Pages

Monday, April 28, 2014

Sidek Hussain meninggal dunia

Kuala Lumpur : Pelakon veteran Sidek Hussain, 63, meninggal dunia di Hospital Kuala Lumpur (HKL) pada 11.55 malam tadi, akibat kanser tahap empat.
Sidek dimasukkan ke HKL pada 30 Mac lalu sejurus pengsan di ibu negara ketika membeli barang untuk cucunya dan hasil pemeriksaan doktor mengesahkan ketumbuhan pada pipinya sejak lebih tiga dekad lalu itu sejenis kanser pada bulan ini.
Ketumbuhan yang mencapai berat dua kilogram itu pada peringkat permulaannya muncul ketika Sidek berusia dalam lingkungan 20-an.

Pada Jun lalu, Sidek sempat mengerjakan umrah dan dia mengalami susut berat badan serius serta semakin lemah berikutan hilang selera makan.
Foto
SIDEK ketika dirawat di HKL. FOTO FAIL NSTP
Artikel ini disiarkan pada : 2014/04/28

Sinar kosmik halangan ke Marikh

Sinar kosmik halangan ke Marikh

Marikh mungkin berbahaya kepada manusia. Washington: Sebuah kajian mendedahkan, salah satu masalah utama yang menghalang impian untuk menghantar manusia ke Marikh adalah radiasi sinar kosmik galaksi.

Sinar kosmik mengandungi partikel partikel yang berkuasa tinggi. Apabila manusia meninggalkan atmosfera bumi, sinar ini boleh membunuh sel dan menyebabkan kanser. Ia juga amat sukar untuk dibendung, demikian lapor Wired.

Kajian terbaru yang diterbitkan dalam jurnal saintifik PLOS One, berkata angkasawan boleh menerima dos dos radiasi sinar kosmik melebihi had seumur hidup mereka selepas hanya 18 bulan (bagi wanita) atau dua tahun (bagi lelaki) yang berada di Stesen Angkasa Antarabangsa.

Jenis tumor yang dihasilkan ion sinar kosmik lebih agresif berbanding daripada radiasi lain” Francis Cucinotta, Pakar radiasi

“Jenis tumor yang dihasilkan ion sinar kosmik adalah lebih agresif berbanding dengan apa yang kita dapat daripada radiasi lain,” kata pakar radiasi Francis Cucinotta, yang menulis laporan itu.

Kesimpulannya nyata sekali memberikan kesan yang lebih meluas, semakin jauh ruang angkasa dijelajahi. Sekiranya kita akan menghantar seseorang ke Marikh, adalah wajar jika kita mampu melindungi mereka daripada kesan radiasi ini.

Cucinotta menganggarkan bahawa, berdasarkan tahap kemajuan teknologi sedia ada, jangka hayat seorang angkasawan akan dipendekkan sebanyak 15 hingga 24 tahun selepas hanya satu perjalanan ke planet merah.

NASA semestinya mengambil langkah wajar bagi memastikan angkasawannya tidak berdepan risiko lebih tinggi untuk mati akibat kanser. Sebaik seorang angkasawan menghabiskan terlalu banyak masa mengumpul radiasi di angkasa, mereka perlu dikurung, lapor Wired. - Agensi

Ikan mentah panjang hayat wanita Jepun

Ikan mentah panjang hayat  wanita Jepun
Ikan mentah dan teh hijau (gambar kecil) antara diet
utama penduduk Jepun. 
London: Amalan pemakanan yang kaya dengan ikan mentah serta teh hijau dikatakan membantu memanjangkan hayat wanita Jepun berbanding wanita Britain, kata satu kajian terbaharu.

Berbanding wanita Barat yang memilih produk tenusu dan roti dalam diet mereka, wanita Jepun hidup lebih lama dengan purata jangka hayat mereka adalah 86.4 tahun berbanding wanita British yang mempunyai purata hayat 82.7 tahun.

Kajian oleh pejabat statistik kebangsaan mendapati ada kecenderungan jangka hayat wanita United Kingdom itu boleh dipanjangkan sekiranya mereka turut mengamalkan cara hidup yang sama seperti wanita Asia, lapor The Times.

Diet penduduk Jepun biasanya lebih kaya dengan bijirin penuh, sayur-sayuran dan soya, malah wanita Jepun juga mengambil sekitar 25 peratus kalori kurang berbanding wanita British”

Diet penduduk Jepun biasanya lebih kaya dengan bijirin penuh, sayur-sayuran dan soya, malah wanita Jepun juga mengambil sekitar 25 peratus kalori kurang berbanding wanita British.

Makan sedikit

Mereka menikmati purata tiga hidangan ikan seminggu dengan saiz hidangan yang lebih kecil.

Malah, penggunaan kayu penyepit (chopstick) juga dikatakan akan memperlahankan proses makan, memberikan lebih masa kepada badan untuk menyedari jumlah hidangan yang diambil menjadikan mereka akan kurang makan.
Berdasarkan jadual pemakanan, lelaki Jepun mempunyai purata hayat sehingga 79.9 tahun, berbanding purata hayat lelaki British sekitar 78.9 tahun.
Saintis mendakwa bahawa pengambilan teh hijau mampu untuk meningkatkan beberapa fungsi kognitif terutama memori bekerja manusia.

Kajian terbaru juga mendapati teh hijau boleh digunakan sebagai rawatan dalam demensia atau penyakit psikiatri lain.

Pakar dari Universiti Basel mendapati ekstrak teh hijau meningkatkan keberkesanan kognitif otak yang penting dalam meningkatkan tugasan ingatan bagi seseorang penggunanya. - AGENSI

Apple paten sistem halang pengguna menaip mesej ketika memanduTELEFON pintar iPhone keluaran Apple ini bakal dipasang dengan sistem yang menghalang pengguna menaip mesej ketika memandu.


NEW YORK - Pengguna telefon pintar iPhone keluaran Apple mungkin tidak lagi dapat menaip mesej ketika sedang memandu pada masa hadapan.
Ia ekoran syarikat elektronik itu merancang memasang satu perisian yang dapat menghalang pemandu mengguna telefon ketika menaiki kenderaan, lapor akhbar Mail Online semalam.
Menurut laporan akhbar itu, perisian itu telah dipatenkan di Amerika Syarikat (AS). Ia berfungsi menghalang pengguna menggunakan semua aplikasi pesanan atau mesej ketika sedang memandu.
Sistem berkenaan berfungsi dengan satu sensor dipasang pada telefon tersebut yang akan mengukur kelajuan sesebuah kenderaan dan ia akan mematikan aplikasi pesanan apabila mencapai had laju tertentu.
Sistem berkenaan hanya akan berfungsi sekiranya pengguna duduk di kerusi pemandu sekali gus membolehkan penumpang yang lain menggunakan telefon mereka.
Seorang pakar keselamatan jalan raya di AS, Paul Watters berkata, Apple mempunyai kuasa untuk mengubah budaya bahaya berkenaan dan sistem itu adalah satu langkah yang baik.
Katanya, satu kajian oleh sebuah badan keselamatan jalan raya AS mendapati menaip mesej ketika memandu meningkatkan risiko kemalangan sebanyak 23 kali ganda dan mengurangkan tindak balas pemandu. - Agensi


Artikel Penuh: http://www.kosmo.com.my/kosmo/content.asp?y=2014&dt=0428&pub=Kosmo&sec=Dunia&pg=du_02.htm#ixzz3086INZIb 
Hakcipta terpelihara 

Evolusi teknologi enjin botBot solar terbesar di dunia.
KETIKA kebanyakan kapal air digerakkan mengguna kuasa enjin diesel, namun kapal yang bergerak menggunakan layar dan petrol juga masih popular pada masa ini. Bagaimanapun ramai yang mungkin tidak menyedari bot atau kapal yang bergerak menggunakan kuasa elektrik telah mula digunakan sejak 120 tahun lalu.
Bot berkuasa elektrik mula popular sekitar 1880-an sehingga 1920-an, apabila enjin pembakar dalaman mula menguasai pasaran.
Sejak krisis tenaga berlaku pada 1970-an, minat kepada enjin yang senyap dan menggunakan sumber tenaga marin yang boleh diperbaharui semakin meningkat secara berterusan. Keadaan ini berlaku terutama apabila tenaga solar semakin mudah diperolehi.
Malah bot menggunakan solar secara praktikalnya telah dibina pada 1975 di Britain.
Bot elektrik pertama dibangunkan oleh Moritz von Jacobi pada 1839 di St. Petersburg, Rusia. Bot itu sepanjang 7.3 meter dan mampu membawa 14 penumpang dalam satu-satu masa dengan kelajuan 4.8 kilometer sejam. Ciptaan itu telah berjaya diuji dan dihadiahkan kepada Maharaja Rusia, Nicholas I dan belayar buat pertama kali di Sungai Neva.
Ia mengambil masa lebih 30 tahun untuk membina bateri dan motornya sebelum bot itu mula digunakan secara meluas. Pada 1886 sebuah bot elektrik dibangunkan oleh Anthony Reckenzaun dengan melakukan pelayaran menyeberangi Selat Inggeris pergi dan balik yang mengambil masa selama 8 jam.
Pada 1889, Magnus Volk membantu menubuhkan syarikat Immisch & Co dengan membangunkan armada pertama yang memiliki 6 bot menggunakan tenaga elektrik, selain bersedia untuk melakukan pelayaran di Sungai Thames.
Kebanyakan bot elektrik yang dihasilkan pada era itu berbentuk bot penumpang bersaiz kecil yang hanya mampu bergerak di atas air tenang.
Sebuah bot elektrik terbesar dihasilkan di Britain oleh Mary Gordon pada 1898. Bot itu dibina di atas Sungai Thames untuk Majlis Bandaraya Leeds bagi digunakan di Tasik Roundhay Park. Bot itu berukuran 16 meter panjang dan mampu membawa 75 penumpang. Kini bot tersebut sedang dibaik pulih.
Namun, teknologi pembuatan bot telah menunjukkan kemajuan yang dahsyat menggabungkan enjin yang menggunakan minyak dan tenaga elektrik yang semakin hari menampakkan kemajuannya dari tahun ke tahun. Antara contoh kapal moden jenis itu ialah Queen Mary 2 yang menggunakan enjin elektrik, diesel dan enjin gas turbin.
Kelebihan bot atau kapal jenis ini ialah kemampuannya untuk bergerak menggunakan enjin minyak pada satu kelajuan optimum sepanjang masa dan penggunaan motor elektrik ini pula boleh berpusing 360 darjah sebagai kendalian tambahan.
Penggunaan tenaga elektrik bagi menggerakkan bot menjadi semakin tidak berkembang sehingga syarikat Duffy Electric di California menghasilkan komponen elektrik bersaiz kecil pada 1968. Duffy Boats telah mengeluarkan lebih 10,000 bot berkuasa elektrik dan mampu mengeluarkan lebih 300 bot setahun. Menjelang 1980, Persatuan Bot Elektrik mula ditubuhkan dan bot berkuasa solar pula menjelma.
Pada 2004, seorang lelaki warga Swizerland, Raphaël Domjan memikirkan satu idea gila mahu belayar ke seluruh dunia menggunakan bot yang dijana kuasa solar. Impian itu menjadi realiti pada 2008.
Seorang usahawan di Jerman, Domjan met Immo Stroeher menyokong penggunaan teknologi solar dan berganding bersama dua orang lelaki untuk menjadikan idea itu sebagai satu kenyataan.
Pembinaan bot itu bermula pada akhir 2008 di Kiel, Jerman. Ia mengambil masa hampir 18 bulan sebelum bot solar terbesar di dunia itu yang diberi nama MS Tûranor PlanetSolar bersedia untuk berlayar di laut.
Pada 27 September 2010, bot berkuasa solar itu memulakan pelayarannya mengelilingi dunia berlepas dari pelabuhan Monaco dan kembali semula di pelabuhan itu selepas 584 hari belayar, pada 4 Mei 2012. Bot itu singgah di 52 pelabuhan untuk mempromosi penggunaan tenaga solar.
Kejayaan pengembaraan mengelilingi dunia menggunakan tenaga solar itu membuktikan teknologi photovoltaic telah matang dan semakin cekap.
Kapal layar Turanor PlanetSolar berukuran 35 meter panjang dan 26 metre lebar itu digerkkan menggunakan kuasa solar yang dijana oleh 537 meter persegi panel solar. Pada 4 Mei 2012 bot solar itu melengkapkan kembaranya sejauh 60,023 kilometer dan melawat 28 negara tanpa menggunakan tenaga bahan bakar fosil.
Panel bot solar tersebut boleh dibuka dan ditutup seperti sayap burung. Ia ditutup semasa Turanor memasuki pelabuhan dan dibuka apabila bot itu belayar di lautan. Dengan berat 90 tan, bot layar itu bergerak pada kelajuan purata 10 kilometer sejam.


Artikel Penuh: http://www.utusan.com.my/utusan/Luar_Negara/20140428/lu_07/Evolusi-teknologi-enjin-bot#ixzz3083nXXsA
© Utusan Melayu (M) Bhd 

Saintis cipta telefon mampu kesan barah


LONDON 27 April - Pasukan saintis dari sebuah firma Britain mendakwa mereka bakal mencipta sebuah telefon bimbit yang mampu mengesan kewujudan penyakit barah pada individu dalam tempoh dua tahun lagi.
Menurut firma Owlstone, anak syarikat Universiti Cambridge, mereka berjaya menghasilkan sebuah komputer ‘yang mengukur paras penyakit itu menerusi kaedah pernafasan' yang terbukti berjaya.
Mereka sedang mengembangkan teknologi itu bagi mencipta sebuah peranti kecil yang hanya perlu diletakkan pada tapak telefon bimbit, kata firma itu.
"Untuk menjadikan peranti itu berdiri sendiri atau sebuah modul yang dilekatkan pada tele­fon bimbit, ia akan mengambil tempoh selama dua tahun. Kini, kita hanya menunggu untuk mendapatkan pelaburan sahaja,'' kata Pengasas bersama Owlstone, Billy Boyle sebagaimana dilapor Mail Online.
Britain merekodkan sebanyak 40,000 penyakit barah setiap tahun dengan kadar kelangsungan hidup dapat ditentukan menerusi kemampuan pesakit mengesan penyakit mereka pada tahap awal dan bagaimana diagnosis itu dilakukan.
Sementara itu, teknologi yang dihasilkan syarikat Owlstone itu mempunyai mikrocip yang bersaiz kuku manusia yang diprogramkan untuk ‘menghidu' pelbagai jenis bahan kimia yang ditetapkan.
Malah, teknologi itu boleh mengesan bahan kimia pada tahap rendah, pada bahagian yang memerlukan konstrasi paling banyak, sekali gus menjadi peranti yang paling ideal bagi mengesan ‘cap jari kimia’ tentang sesuatu penyakit.
Sejak beberapa tahun lalu, komputer Owlstone yang dipanggil peranti ‘Lonestar' yang kelihatan seperti tablet dengan dilengkapi tiub pernafasan telah diuji ke atas beberapa penanda yang berbeza atau penyakit.


Artikel Penuh: http://www.utusan.com.my/utusan/Luar_Negara/20140428/lu_06/Saintis-cipta-telefon-mampu-kesan-barah#ixzz3083bUoLA
© Utusan Melayu (M) Bhd