Pages

Friday, February 17, 2012

Bukti Konspirasi Dr Mahathir dengan Yahudi

Kronologi hubungan Dr. Mahathir dengan Yahudi
1964 : Mahathir dilatih oleh CIA selama beberapa bulan di Harvard, Amerika Syarikat dalam seminar anjuran Asia Foundation oleh Dr. Henry Kissinger, Setiausaha Negara Amerika dan pakar strategi Yahudi.

Hubungan Mahathir sangat akrab dengan Kissinger lebih-lebih lagi sejak beliau berjaya dilantik sebagai Perdana Menteri/Presiden UMNO (pada 16 Julai 1981) sehingga sekarang. Bahkan perlantikan 'luar biasa' Dr. Mahathir ke jawatan TPM oleh Dato' Hussein Onn pada Mac 1976 juga menimbulkan pelbagai tandatanya. Sebelum itu, ketika berkrisis dengan Tunku Abdul Rahman dahulu dan kerana takut ditangkap, Mahathir melarikan diri ke Thailand dan kemudiannya mendapat perlindungan 'asing' di Australia. Dr. Mahathir bekerja di sana di samping menulis dalam akhbar luar negeri mengecam Tunku. Mahathir hanya kembali setelah Tun Razak jadi PM. Dengan strategi licik pihak-pihak tertentu (termasuk mereka yang dikaitkan dengan agen perisikan asing) akhirnya Tun Razak terpedaya untuk menerima semula Mahathir dan memberikan tempat kepadanya dalam Kerajaan walaupun sudah diingatkan oleh orang-orang yang mengetahui identiti sebenar Mahathir. Ajal telah menghalang Tun Razak dari bertindak terhadap Mahathir setelah beliau menyedari kesilapannya kerana terpedaya dengan perancangan licik Mahathir untuk menguasai UMNO dan Kerajaan.

10 September 1982: Mahathir bercakap panjang lebar menafikan beliau dan Setiausaha Politiknya adalah ahli dan penyokong gerakan sulit Yahudi iaitu Freemason. Ini juga merupakan ucapan dasar sulung Mahathir di Perhimpunan Agung UMNO ke-33 selaku Presiden. Dikatakan bahawa ahli Freemason telah menjadi pekerja sukarela pilihanraya UMNO sejak 1974 lagi. Pertubuhan Freemason di Malaysia adalah didaftar di bawah Akta Pertubuhan 1966. Pada tahun 1977 ia mempunyai 55 perkumpulan (lodges) dan 2,984 ahli. Malah ketika menjawab soalan Tuan Guru Nik Abdul Aziz (PAS-Pengkalan Chepa) di parlimen pada 25 Oktober 1978, Datuk Husein Onn berkata Kerajaan hingga kini tidak bercadang untuk mengharamkan pertubuhan (Freemason) itu walaupun mengakui ianya bercanggah dengan aqidah Islam dan ramai golongan elit dan berpengaruh dari kalangan umat Islam negara ini yang menyertainya.

1986: Mahathir/UMNO membayar berjuta-juta ringgit kepada sebuah Syarikat Yahudi, Satchi & Satchi untuk membantu Mahathir/UMNO merangka strategi pilihanraya umum 1986. Sebelum itu, syarikat terbabit telah membantu kempen pilihanraya Margaret Thatcher di Britain dan Ronald Reagan di Amerika Syarikat. (Dr. Kissinger, orang besar Yahudi dan rakan karib Mahathir juga merupakan penasihat belakang tabir Presiden Reagan). Pada tahun ini, Mahathir mengambil sikap membisu di atas keputusan Singapura mengundang ketua negara Israel Chaim Herzog sambil membiarkan pesawat Israel itu melintasi ruang udara Malaysia untuk ke Singapura. Segala tentangan umat Islam di Malaysia tidak diendahkan oleh Mahathir.

1986: Mahathir mengadakan pertemuan sulit dengan Dr. Kissinger di New York. Ini disahkan sendiri oleh Ketua Pengarah ISIS yang juga merupakan 'anak didik Kissinger'.

6 Mac 1987: Dr. Henry Kissinger mengadakan perbincangan tertutup sehari di pejabat Perdana Menteri. Perbincangan ini dikendalikan oleh ISIS dan dikenali sebagai "Perbincangan Meja Bulat Kuala Lumpur". Menurut Ketua Pengarah ISIS, Dr. Noordin Sophie, Dr. Mahathir dan Kissinger merasa perlu bagi para 'intelek' Amerika yang terkemuka dan ulung memahami dengan lebih mendalam masalah yang dihadapi oleh negara-negara Asean.

Mei 1994: Parlimen telah meluluskan Akta Larangan Import (pindaan bil.7) yang menarik balik sekatan import terhadap barangan Israel dan Afrika Selatan.

6-9 Julai 1994 : Mahathir mengadakan pertemuan sulit dengan PM Israel, Yithzak Rabin dan Menteri Luarnya, Shimon Peres yang sama-sama menginap di Hotel De Crillion, Perancis. Pertemuan ini dilaporkan oleh TV Israel dan dipetik oleh AFP. Bila berita ini sampai ke Malaysia, Mahathir seperti biasa segera menafikannya dengan alasan beliau ke sana semata-mata kerana lawatan rasmi ke Perancis, lagipun katanya beliau tinggal di tingkat 3 manakala Rabin berada di tingkat 2. Akhirnya Mahathir mengakui bahawa beliau ada juga berhubung dengan Rabin, tetapi hanya melalui surat!.

16 Julai 1994: Pengerusi Kumpulan Melewar Corporation Bhd. dan MBf, Tunku Abdullah Tuanku Abdul Rahman yang juga proksi perniagaan terpenting UMNO dan rakan karib Mahathir telah membuat pengakuan bahawa beliau telah berkunjung ke Israel pada bulan Jun 1994. Sebenarnya Malaysia di bawah Kerajaan Perikatan/BN telah lama mempunyai hubungan dagang dengan negara haram Israel. Dalam tahun 1967, import Israel dari Malaysia meningkat lebih sekali ganda dari 272 ribu dolar Amerika dalam tahun 1966 kepada 565 ribu dolar Amerika dalam tahun 1967. Dalam waktu yang sama eksport Israel ke Malaysia bertambah hampir-hampir dari 1.1 juta dolar Amerika kepada hampir 1.7 juta dolar Amerika.

17 Julai 1994: Berita Harian melaporkan Tunku Abdullah sebagai berkata :"Ketika di sana, saya dijemput menemui Rabin dan Peres". ..."Kita juga mengenalpasti potensi pelancongan terutama bagi rakyat Malaysia mengunjungi Masjid al-Aqsa".

13 Oktober 1994: Far Eastern Economic Review melaporkan: "Perdana Menteri Malaysia telah memberitahu bahawa pengiktirafan (Israel) tersebut adalah bergantung kepada sejauh mana rakyat Palestine dan negara-negara Arab telah berpuas hati terhadap perlaksanaan perjanjian damai dengan Tel Aviv. Israel telah pun menghantar pemerhati khas ke Kuala Lumpur sejak awal tahun ini dalam rangka menjalinkan perhubungan diplomatik."

Disember 1996 : Mahathir menyeru supaya Negara-negara Arab tidak berperang dengan Israel bagi menyelesaikan masalah di Timur Tengah. Kenyataan Mahathir ini cuba meminta Umat Islam seluruh dunia supaya ditutup seruan jihad dari kamus umat Islam dan ia juga dipercayai ada hubungkaitnya dengan ura-ura Kerajaan Malaysia mahu mengiktiraf Israel melalui proses damai anjuran Amerika.

Januari 1997: Mahathir menghadiri satu majlis yang dianjurkan oleh Mayor (Datuk Bandar) berbangsa Yahudi, Tom Levyn dan turut dihadiri oleh 'masyarakat Yahudi' yang terdiri daripada tokoh hiburan dan karyawan filem di Beverly Hills, Los Angeles. Dalam pertemuan tersebut Mahathir meminta supaya diwujudkan taman hiburan/perkampungan industri perfileman ala Hollywood yang dimonopoli oleh Yahudi di Amerika itu di tapak MSC, Sepang. Penubuhan MSC di Malaysia juga sebenarnya telah dicadangkan dan diilhamkan oleh pihak asing kepada Mahathir. Perancangan Mahathir/Yahudi/kuasa asing ini akhirnya berjaya direalisasikan apabila Mahathir pada 9 Julai 1999 setelah mengadakan perbincangan dengan Panel Penasihat Antarabangsa (IAP) untuk projek MSC, bahawa Perkampungan 'Hollywood' akan diwujudkan di Cyberjaya.

21 Mac 1997: Mahathir membenarkan pasukan kriket Israel datang ke Malaysia untuk menyertai kejohanan kriket antarabangsa (ICC). Umat Islam yang membantah kehadiran pasukan Israel di bumi Malaysia ini diganyang, ditangkap dan didakwa di mahkamah oleh regim Mahathir. Mahathir berkata tujuan beliau membenarkan pasukan Israel datang ke Malaysia adalah untuk menunjukkan bahawa umat Islam di Malaysia bersikap 'terbuka'.

Tahun 1997 juga digemparkan dengan pengakuan terbuka Mahathir, bahawa beliaulah yang membenarkan rombongan pelajar-pelajar Israel untuk melawat negara kita dan bertukar-tukar fikiran dengan pelajar-pelajar di beberapa buah sekolah di ibunegara. Sebelum ini, lawatan pelajar Israel yang diaturkan secara sulit oleh Kementerian Pendidikan ini, telah didedahkan sehingga memaksa Mahathir untuk membuat pengakuan dan mengatakan bahawa ianya bertujuan untuk 'menginsafkan' pelajar Israel betapa baiknya umat Islam (terutama di Malaysia) yang boleh hidup dengan harmoni dengan rakyat berbilang kaum dan agama.

1998: Mahathir mengambil syarikat dan spekulator matawang Yahudi, Solomon Smith & Barney sebagai penasihat kewangan negara dan bon Malaysia dijual kepada pelabur Yahudi di Amerika / Eropah.

September 1999 : Menteri Luar Malaysia iaitu Datuk Syed Hamid Albar, telah mengadakan pertemuan dengan Menteri Luar negara haram Israel iaitu David Levy di New York. Di dalam pertemuan tersebut juga, Mahathir telah mengucapkan tahniah kepada Perdana Menteri Israel iaitu Ehud Barak kerana kejayaannya menjadi Perdana Menteri baru Israel.

SUMBER

http://azmieyusoff.blogspot.com/2012/02/ni-bukti-konspirasi-dr-mahathir-dengan.html

MUHASABAH : ALANGKAH KERDILNYA KITAAssalamualaikum wrt.

Saudara-saudara yang dikasihi,

Lihatlah gambar-gambar di atas satu persatu. Kemudian sama-samalah kita renungkan. Kita ini tidak lain hanyalah makhluk Allah yang sangat kerdil. Sangat sangat kerdil. Tiada sebab untuk kita berasa angkuh, sombong, bongkak, meninggi diri dan apa sahaja sifat mazmumah yang seumpamanya.

Bumi yang amat besar pada pandangan mata kasar kita, hakikatnya teramat kecil. Bandingkan pula nisbah besar jasad kita berbanding bumi.

Kita sering lihat semut yang kecil, namun begitu gagah membawa makanan yang berkali ganda lebih besar daripadanya. Tidak sedikitpun timbul rasa takut kepada sang semut yang gagah tadi. Kenapa? Kerana kita mempunyai jasad yang beribu kali ganda lebih besar berbanding semut. Tapi bila sang semut menggigit kita, habis sampai penyek semut tadi kita kerjakan. Begitu gah sekali. Seolah-olah kita mahu buktikan pada semut, bahawa kita jauh lebih kuat daripadanya.Saudara-saudara yang dikasihi,

Cuba kita andaikan, ada sebuah kawasan lapang seluas Malaysia, dan kita pula berdiri seorang diri di mana-mana tempat daripadanya. Bandingkan nisbah kita kepada kawasan lapang itu. Ah, begitu kecil sekali. Jauh lebih kecil berbanding sebiji guli yang berada di atas sebuah padang bola.

Baru dibandingkan dengan kawasan lapang seluas Malaysia, ternyata kita memang teramat kecil. Belum lagi dibandingkan dengan Asia Tenggara, kemudian dengan benua Asia, dan seterusnya.

Paparan gambar di atas hanya sekadar perbandingan bumi dan beberapa bintang yang terdekat dengan bumi. Masih ada berjuta lagi bintang di langit sana yang tidak kita tahu bagaimana besarnya.

Saya bukanlah ahli astronomi yang mahir mengenai perbahasan tentang cakerawala. Saya adalah seorang hamba kepada Sang Pencipta seperti kalian semua, yang diseru oleh-Nya untuk sama-sama memikir dan merenung hakikat penciptaan.

Terjemahan firman Allah,

"Sesungguhnya dalam penciptaan langit dan bumi, serta pertukaran malam dan siang, benar-benar mempunyai tanda-tanda (kebesaran Allah) kepada orang-orang yang bijaksana" surah Ali Imran ayat 190.

Rasulullah s.a.w menangis tatkala ayat ini diturunkan kepada Baginda. Kemudian Baginda bersabda " Kecelakaanlah kepada siapa yang membacanya (ayat ini hingga akhir surah) namun tidak pula memikirkannya".Saudara-saudaraku yang dikasihi,

Nah, Allah sendiri minta kita berfikir mengenai penciptaan alam ini. Tapi akal dan fikiran yang dikurniakan kepada kita, yang membezakan kita dengan makhluk lain ini, sering kita salah gunakan kepada perkara-perkara yang mengundang kemurkaan Allah.

Allah Maha Penyayang. Tidak terhitung banyaknya kita menyalahgunakan nikmat akal fikiran yang Allah berikan, namun Allah masih sabar. Allah Maha Penyabar. Bukan seperti halnya kita dengan sang semut tadi. Baru sekali kena gigit, terus 'murka' dan memberi balasan berbentuk 'tunai'.

Marilah kita sama-sama renung dan fikirkan.

‘Dia cemburu buta’

BALKISYH...buat laporan polis
BALKISYH...buat laporan polis

KUALA LUMPUR: Angkara cemburu buta, seorang pelakon, Balkisyh Semundur Khan, 25, bukan saja ditampar, kepalanya dihentak pada almari malah turut dicekik suaminya berusia 28 tahun di rumah mereka di Wangsa Maju, di sini, kelmarin.
Dalam kejadian jam 10.30 malam itu, pelakon yang membintangi filem Diva selain tercalon sebagai pelakon harapan wanita pada Festival Filem Malaysia ke-20 itu bernasib baik apabila melarikan diri dari rumah sebelum membuat laporan di Balai Polis Wangsa Maju, di sini.

Balkisyh yang juga pemenang tempat ketiga pencarian Gadis Metro pada 2004 ketika dihubungi berkata, kejadian itu berlaku disebabkan perselisihan faham kerana sikap cemburu buta suami.
Pelakon berkenaan dikatakan baru menamatkan sesi penggambaran drama bertajuk Landasan Cinta yang akan ditayangkan pada 25 Februari ini menerusi slot Samarinda di TV3.

“Suami saya seorang yang cemburu buta dan gagal mengawal kemarahan menyebabkan saya dipukul. “Namun, selepas mengetahui kebenaran, suami kembali bertenang dan kami berdua berbaik semula,” katanya yang enggan mengulas lanjut mengenai kisah cemburu buta suaminya itu sejak berumah tangga pada 2007.

Menurut sumber, pelakon itu dipukul suami sebaik tiba di rumah.
“Mangsa bertanyakan punca kejadian itu, tetapi dijawab dengan tamparan dan wanita itu cuba menolak suaminya dalam usaha melepaskan diri.

“Bagaimanapun, suaminya menarik baju mangsa sebelum menghentak kepala di almari menyebabkan pelakon terbabit jatuh,” katanya.
Sumber berkata, mangsa kemudian cuba mengambil telefon bimbitnya namun dicekik suaminya itu.

“Suami mangsa yang melihat isterinya itu mengalami kesukaran bernafas berhenti berbuat demikian dan kesempatan itu diambil pelakon terbabit keluar dari rumah bersama anak perempuannya yang berusia dua tahun,” katanya.

Katanya, pelakon berkenaan membuat laporan di balai polis berhampiran kediamannya dan difahamkan, kejadian seumpama itu bukan kali pertama berlaku.

Sementara itu, Ketua Polis Daerah Sentul, Asisten Komisioner Zakaria Pagan ketika dihubungi mengesahkan menerima laporan kejadian berkenaan.
myMetro | ‘Dia cemburu buta’:

'via Blog this'

Perhimpunan Agung PBB lulus resolusi kecam Syria

Presiden Bashar al-Assad
NEW YORK - Perhimpunan Agung Pertubuhan Bangsa-bangsa Bersatu semalam menerima satu resolusi mengecam pelanggaran hak asasi manusia di Syria dan menggesa agar keganasan dihentikan.

Resolusi itu disokong oleh 137 negara dan 12 menentang manakala 17 negara mengambil pendirian berkecuali.

Inisiatif terbaru ini, yang mendapat sokongan dunia Arab, menggesa Presiden Bashar al-Assad meletakkan jawatan bagi menamatkan kebangkitan rakyat yang berlarutan hampir setahun.

Mesir memperkenalkan kandungan resolusi itu kepada Perhimpunan Agung dan menggesa agar satu keputusan sebulat suara dicapai untuk mengenakan tekanan ke atas kepimpinan Syria.

Bagaimanapun resolusi itu tidak mempunyai impak besar berbanding ketetapan-ketetapan dibuat oleh Majlis Keselamatan.

Minggu lalu, China dan Rusia menggunakan kuasa veto untuk menolak resolusi yang dibahaskan di Majlis Keselamatan.

Syria pula menegaskan langkah itu hanya akan memburukkan krisis dan menggalakkan kemunculan pengganas.

China berkata, pihaknya akan menghantar duta kanan ke Damsyik untuk merundingkan penyelesaian yang aman dan sesuai.


Perhimpunan Agung PBB lulus resolusi kecam Syria - Global - Sinar Harian:

'via Blog this'

AS penjara 'pengebom seluar dalam' seumur hidup


AS penjara 'pengebom seluar dalam' seumur hidup
NEW YORK  – Seorang warga Nigeria yang dikenali sebagai 'pengebom seluar dalam', yang cuba meletupkan pesawat dengan meletakkan bom yang dibungkus dalam seluar dalamnya ketika sambutan Hari Krismas 2009, dihukum penjara seumur hidup, semalam.
Umar Farouk Abdulmutallab, 25, dengan bangganya mengatakan dia bangga untuk membunuh atas nama ALLAH dan mempertahankan tindakannya dalam cubaan membunuh 289 penumpang pesawat penerbangan Northwest 253.
Dia sebelum ini dikaitkan dengan kumpulan pengganas Al-Qaeda.
Laporan AP menyebut, sewaktu sesi perbicaraan, dia berkata, apa yang dilakukan adalah demi membela umat Islam yang tertindas serta menuntut pembelaan di atas kematian pemimpin Al-Qaeda, Osama bin Laden dan Anwar al-Awlaqi sambil melaungkan “hidup dan menang dengan rahmat ALLAH.”
Ketika Hakim Nancy Edmunds menjatuhkan hukuman maksimum terhadap lapan pertuduhan yang membawa hukuman 40 tahun penjara dan tambahan 50 tahun dikenakan ke atas Umar Farouk, dia tidak menunjukkan sebarang reaksi ataupun mengaku bersalah.
“Defendan menunjukkan dengan jelas bahawa dia mempunyai motivasi tinggi untuk melakukan satu lagi serangan.
“Mahkamah tidak boleh mengawal motivasi defendan, tetapi boleh mengawal kebarangkalian defendan dari mengulangi perbuatannya,” tambah Edmunds.

JPN: Puan Ahmad berusia 115 tahun, bukan 15 tahun


puan ahmad
KANGAR - Bukan 15, tetapi 115 tahun. Itulah usia sebenar warga emas Puan binti Ahmad, yang bacaan tarikh lahir pada MyKadnya menggambarkan beliau dilahirkan pada 12 April 1996.
Hakikatnya, pemilik MyKad bernombor 960412-02-0058* itu dilahirkan pada 1896 dan disahkan sebagai penduduk paling tua di Perlis berdasarkan rekod Jabatan Pendaftaran Negara (JPN).
Menjelaskan perkara itu kepada media di sini hari ini, Menteri Besar Datuk Seri Dr Md Isa Sabu berkata nombor yang tertera pada MyKad warga emas berkenaan adalah berasaskan rekod sebenar JPN.
Disebabkan beliau lahir pada 1896, maka nombor pada MyKadnya juga bermula dengan 96 seperti kesemua pemegang MyKad yang lahir pada 1996, kata Md Isa yang mengunjungi warga emas itu hari ini.
Katanya beliau mendapatkan penjelasan itu daripada JPN selepas mendapat tahu mengenai Puan yang menghadapi pelbagai masalah ekoran kekeliruan nombor MyKad tersebut, termasuk gagal mendapatkan Bantuan Rakyat 1Malaysia (BR1M).
Susulan itu juga kata Md Isa, warga emas berkenaan telah disenaraikan sebagai penerima BR1M pada Sabtu ini.
Puan yang menetap di Kuala Sanglang mempunyai empat anak berusia antara 58 dan 70 tahun serta 19 cucu dan 47 cicit, dilapor bakal menyambut ulang tahun kelahiran ke-16 pada 12 April ini ekoran kekeliruan pada MyKad miliknya itu. - Bernama 

'Ustaz' kena cekup bersama wanita bukan muhrim

khalwat
PERMATANG PAUH – Seorang pengarah syarikat produk makanan yang juga kakitangan awam sebuah syarikat pelabuhan bergelar ustaz dicekup kerana bersekedudukan dengan seorang wanita bukan muhrim di sebuah rumah dekat Pangsapuri Pesona, di sini, petang semalam.

Serbuan ke atas rumah yang terletak di Blok A pangsapuri itu dilakukan Biro Keselamatan Persatuan penduduk Pangsapuri Pesona, kira-kira jam 6 petang selepas menerima aduan daripada jiran tetangga.

Sinar Harian difahamkan, lelaki berusia lingkungan 50-an itu sudah berkahwin dan mempunyai anak dan tinggal di Lunas, Kedah.

Difahamkan juga, rumah di pangsapuri itu dibeli dari seorang doktor kira-kira dua tahun lalu hanya dijadikan sebagai tempat persinggahan.

Sementara itu, wakil biro yang hanya mahu dikenali sebagai Lan berkata, intipan sudah dibuat ke atas rumah berkenaan sejak setahun lalu selepas pihaknya banyak menerima aduan daripada jiran lelaki berkenaan.

Menurutnya, lelaki itu didakwa menggunakan tiga kenderaan berbeza setiap kali singgah ke pangsapuri itu, selain mendakwa setakat ini kira-kira enam wanita berlainan dibawa masuk ke rumah berkenaan.

“Ketika serbuan dilakukan, lelaki itu enggan memberi kerjasama dan hanya membuka pintu selepas kira-kira 20 minit diketuk. Apabila pintu dibuka, dia hanya berkain pelekat dan berbaju, manakala wanita itu pula sudah menanggalkan tudungnya.

“Pada mulanya, dia memberitahu bahawa wanita berusia lingkungan 20-an itu adalah anaknya. Tetapi, apabila pemeriksaan dilakukan ke atas kad pengenalan kedua-dua mereka mendapati sebaliknya. Dia kemudiannya menukar kenyataan pula dengan mengatakan wanita
itu anak saudaranya dan memberi alasan mahu memberikan gula kepada wanita itu,” katanya.

Dalam pada itu, ibu wanita berkenaan yang tiba tidak lama kemudian dilihat terkejut dengan situasi yang berlaku dan mengakui lelaki itu adalah anak angkatnya.

Pengerusi Kariah Masjid Timah, Ibrahim Talib turut hadir bagi memberi nasihat kepada pasangan berkenaan.

Kedua mereka kemudiannya diserahkan kepada pihak berkuasa untuk tindakan selanjutnya.

'Ustaz' kena cekup bersama wanita bukan muhrim - Utara - Sinar Harian:

'via Blog this'

‎22 Sebab Malaikat Rahmat tidak akan memasuki rumah anda


1. Rumah orang yang memutuskan hubungan Silaturrahim.

2. Rumah orang yang memakan harta anak yatim secara haram.

3. Rumah yang memelihara anjing.

4. Rumah yang banyak menyimpan gambar yang mencerca Para Sahabat Nabi, orang yang telah mati dan sebagainya.

5. Rumah yang mengumandangkan nyanyian yang memuja selain daripada Allah SWT.

6. Rumah yang sering meninggikan suara.

7. Rumah yang didiami mereka yang syirik kepada Allah SWT seperti tukang tilik, ahli sihir dan nujum.

8. Rumah yang menggunakan perhiasan daripada emas seperti pinggan dan mangkuk daripada emas.

9. Rumah yang makan makanan yang berbau seperti bauan rokok, perokok, penagih dadah.

10. Rumah yang didiami mereka yang sentiasa bergelombang dengan maksiat.

11. Rumah yang didiami mereka yang melakukan dosa-dosa besar.

12. Rumah yang didiami mereka yang derhaka kepada kedua ibu bapa.

13. Rumah pemakan riba.

14. Rumah yang mengamalkan budaya syaitan seperti kumpulan rock.

15. Rumah yang memiliki patung-patung.

16. Rumah yang memiliki loceng seperti loceng gereja.

17. Rumah yang didiami peminum arak.

18. Rumah yang mempercayai tukang tilik.

19. Rumah yang didiami mereka yang mendapat laknat Allah SWT, pemakan rasuah, pemberi rasuah dan mereka yang mengubah kejadian Allah SWT seperti wanita yang mencukur bulu kening, wanita yang memakai gelang atau rantai di kaki.

20. Rumah yang didiami mereka yang berhadas besar tanpa mandi Janabah/Junub.

21. Rumah yang melakukan pembaziran ( berhias dengan berlebihan ).

22. Rumah yang melakukan maksiat di dalamnya.

Sumber : www.loveloveislam.com

Muka lebam ditumbuk suami

KUALA LUMPUR: Hanya kerana enggan membenarkan anak mengikut suami, seorang isteri cedera dan lebam di muka ditumbuk suaminya dalam kejadian di Taman Desa, di sini, kelmarin.

Dalam kejadian jam 9.30 malam itu, mangsa yang mahu dikenali sebagai Rani, 29, berada di rumah bersama anak lelakinya berusia lima tahun dan ketika itu suaminya pulang ke rumah dalam keadaan mabuk.


Menurutnya, suaminya mengajak anak lelakinya keluar berjalan walaupun berada di bawah pengaruh alkohol.

Katanya, dia menegah dan tindakan itu menyebabkan suaminya naik angin dan mencekiknya sebelum menghentak kepala saya ke dinding.


“Akibat hentakan itu, saya mula pening dan dia menumbuk muka saya beberapa kali sehingga hidung saya berdarah,” Rani berkata, dengan bantuan abangnya, dia membuat laporan polis di Balai Polis Salak Selatan untuk tindakan lanjut.

myMetro | Muka lebam ditumbuk suami:

'via Blog this'

Bayi mati susu masuk paru-paru

KANGAR: “Sebak hati saya apabila anak dilahirkan meninggal dunia, malah lebih memilukan arwah menghembuskan nafas terakhir di pangkuan saya,” kata Nur Laila Mat Akhir, 27, selepas bayi perempuannya berusia tujuh bulan maut dipercayai akibat tersedak susu di rumah keluarganya di Simpang Empat, dekat sini, kelmarin.

Dalam kejadian jam 6 petang itu, mangsa, Siti Nur Balkis Ahmad Zahid, anak bongsu daripada dua beradik disahkan meninggal dunia selepas dikejarkan ke Hospital Tuanku Fauziah (HTF), di sini, sejurus disedari ‘lembik’ oleh ibunya.


Nur Laila berkata, dalam kejadian jam 4 petang itu, anaknya tidur sebelum bangun dalam keadaan menangis kerana lapar.

Katanya, dia menyusukan bayinya menggunakan botol hingga tidur semula.


“Dia (Nur Balqis) tidak menghabiskan susu dibancuh seperti selalu, sebaliknya hanya separuh yang diminum.


“Selepas itu, arwah tertidur beberapa jam sebelum merengek jam 6.30 petang sebelum saya menjenguknya.

“Namun, ketika cuba mencuci najisnya, badannya seolah-olah tidak bermaya dan lembik,” katanya ketika ditemui di sini, semalam.


Menurutnya, dia yang terkejut memaklumkan kejadian itu kepada suami, Ahmad Zahid Zamri, 32, sebelum menghantar bayinya ke HTF di sini.

“Tanpa berlengah, saya membawa Nur Balkis ke hospital, namun selepas beberapa ketika dirawat, doktor mengesahkan arwah sudah meninggal dunia.


“HTF ada maklumkan kepada saya mengenai penemuan susu dalam paru-paru Nur Balkis ketika melakukan pemeriksaan. Justeru, saya percaya mungkin bayi saya tersedak,” katanya.


Sementara itu, Timbalan Ketua Polis Daerah Kangar, Deputi Superintendan Ismail Che Isa, ketika dihubungi mengesahkan kejadian itu.


“Kami menerima maklumat kejadian itu termasuk laporan keluarga mangsa berhubung kematian bayi berkenaan.


“Ketika ini, kami percaya kes itu mempunyai kaitan dengan kejadian tersedak susu dan diklasifikasikan sebagai mati mengejut,” katanya.

myMetro | Bayi mati susu masuk paru-paru:

'via Blog this'

Doktor cari tangan tercicir


SAKIT...mangsa menerima rawatan di Hospital Gleneagles.
SAKIT...mangsa menerima rawatan di Hospital Gleneagles.

CARI...pegawai perubatan Hospital Gleneagles mencari tangan mangsa yang putus ditetak penyamun.
CARI...pegawai perubatan Hospital Gleneagles mencari
tangan mangsa yang putus ditetak penyamun.
 KUALA LUMPUR: Lapan jam masa diambil sekumpulan doktor Hospital Gleneagles bagi menyambung semula pergelangan tangan kiri seorang pengurus syarikat insurans yang terputus selepas ditetak seorang lelaki yang cuba menyamunnya dalam kejadian di Jalan Ampang, malam 3 Februari lalu.
Dalam kejadian kira-kira jam 9.15 malam itu, mangsa yang berusia 40-an dalam perjalanan untuk bertemu rakan di sebuah restoran memberhentikan keretanya sebaik tiba di tempat kejadian selepas melihat sebuah kereta Perodua Kancil dinaiki dua lelaki dan seorang wanita mengalami kerosakan dan menawarkan khidmat untuk membantu.

Bagaimanapun, sebaik berhenti dan keluar dari kereta, tiba-tiba seorang daripada lelaki terbabit yang bersenjatakan parang menyerang dan menetak pergelangan tangan kirinya hingga putus.
Mangsa sempat melarikan diri dengan masuk semula ke dalam keretanya sebelum memandu ke Hospital Gleneagles sejauh kira-kira dua kilometer dari tempat kejadian dalam keadaan tangannya berlumuran darah. Pakar Trauma, Bedah dan Mikro Surgeri hospital berkenaan, Dr R Palani yang mengetuai pembedahan itu, berkata dia bersama seorang lagi doktor bersama-sama dua jururawat, seorang pembantu perubatan dan pemandu ambulans mengambil masa setengah jam untuk mencari tangan mangsa yang tertinggal di kawasan kejadian.

“Keputusan untuk mencari tangan itu dibuat Pegawai Perubatan di Jabatan Kecemasan, Dr Marry Anne yang mendesak mangsa memberitahu lokasi kejadian memandangkan kami percaya tangan itu masih boleh diselamatkan.

“Sebaik mangsa memberitahu lokasi, kami segera ke sana untuk mencari dan berjaya menemui tangan itu di atas laluan pejalan kaki kira-kira 100 meter dari tempat kejadian,” katanya ketika ditemui di sini, semalam.
Menceritakan kejadian itu, Dr Palani berkata, sebaik menerima panggilan telefon daripada rakan setugasnya di wad kecemasan mengenai keadaan mangsa, dia bergegas ke hospital.

“Sebaik tiba, saya mendapati tangan lelaki itu ditetak dengan sekali tetakan dan percaya kejadian itu baru berlaku kerana darah masih memancut-mancut dari tangannya,” katanya.
Dia berkata, melihat keadaan itu, mereka menghubungi polis dan meminta pasukan keselamatan itu mengesan tangan mangsa yang terputus di pergelangan tangan.

Katanya, selepas lebih setengah jam menunggu, polis memaklumkan gagal mencari tangan, mangsa sekali gus memaksa mereka mencarinya sendiri.

“Keadaan gelap-gelita di kawasan itu dan petunjuk yang diberikan pesakit menyukarkan kami untuk mencari tambahan pula kami hanya berbekalkan lampu telefon bimbit,” katanya.

Menurut Dr Palani, setakat ini keadaan mangsa stabil dan masih menerima rawatan fisioterapi untuk memastikan tangan yang disambungkan itu kembali berfungsi dengan baik.

Sementara itu, Timbalan Ketua Jabatan Siasatan Jenayah (Operasi dan Risikan) Ibu Pejabat Polis Kontinjen Kuala Lumpur, Asisten Komisioner Khairi Ahrasa ketika dihubungi, menafikan dakwaan doktor terbabit yang mengatakan pihak berkuasa tidak mengambil tindakan selepas dimaklumkan mengenai insiden berkenaan oleh pengawal keselamatan yang berada di kawasan berkenaan.

Menurutnya, kelewatan itu berlaku disebabkan maklumat yang diberikan pengawal keselamatan itu kepada pihak berkuasa tidak lengkap.


Mengulas mengenai insiden itu, Khairi berkata, disebabkan sikap mangsa yang suka menolong orang yang mengalami kesusahan, kejadian itu menimpa dirinya.

“Mangsa adalah seorang lelaki yang suka membantu jika melihat orang mengalami masalah dan dalam kejadian itu, mangsa memberhentikan kenderaannya selepas menyangkakan dua lelaki dan seorang wanita yang sedang memeriksa kereta Perodua Kancil di kawasan kejadian mengalami masalah bagi menghulurkan bantuan.

“Seorang daripada suspek yang bersenjatakan parang menyerang mangsa dan cuba menyamunnya sebelum menetak tangan mangsa,” katanya.

Khairi berkata, dalam keadaan tangannya sudah terputus, mangsa berlari masuk ke dalam kereta sebelum bergegas mendapatkan bantuan.

Ketika ditanya mengenai perkembangan kes itu, Khairi mengakui pihaknya sudah merakam percakapan mangsa selain memberitahu, pihaknya sedang meneliti rakaman kamera litar tertutup (CCTV) di kawasan berkenaan.
Mayat bayi dalam tandas hospital

BUKIT MERTAJAM: “Mulanya saya nampak kesan darah dalam tandas, tetapi tidak mempedulikannya kerana mahu meneruskan kerja mencuci. Saya ke kolah dan terkejut apabila ada bayi di dalamnya,” kata seorang pekerja pembersihan yang menemui mayat bayi perempuan dalam tandas Wad Kanak-Kanak Hospital Bukit Mertajam (HBM), di sini, semalam.

Pekerja warga Indonesia itu memaklumkan penemuan itu kepada jururawat wad berkenaan.
Jururawat terbabit ke tandas berkenaan dan memeriksa keadaan bayi itu dan mendapatinya tidak bernyawa.

Difahamkan, hanya terdapat sedikit air dalam kolah berkenaan dan bayi perempuan ketika ditemui jam 12.30 tengah hari itu masih bertali pusat.


Pemangku Ketua Polis Daerah Seberang Perai Tengah, Superintendan Baharudin Mustapha berkata, bayi yang ditinggalkan dalam kolah itu dipercayai baru dilahirkan.


Menurutnya, ada saksi memaklumkan seorang wanita dalam keadaan pucat dan keletihan keluar dari tandas berkenaan jam 7.30 pagi.

Bagaimanapun saksi berkenaan tidak mengesyaki apa-apa sebelum kecoh mengenai penemuan mayat bayi dalam tandas itu.


Katanya, kes berkenaan disiasat mengikut Seksyen 318 Kanun Keseksaan kerana menyembunyikan kelahiran.

“Mayat bayi itu dihantar ke Hospital Pulau Pinang (HPP) untuk dibedah siasat bagi mengenal pasti punca kematiannya,” katanya.

Bagaimanapun, Harian Metro difahamkan seorang wanita berusia 20-an ditahan semalam bagi membantu siasatan.

myMetro | Mayat bayi dalam tandas hospital:

'via Blog this'

Perkosa wanita balik bersawah

KENINGAU: Seorang wanita yang baru pulang mengerjakan sawah bukan saja diacu parang di leher sebelum dirogol, malah turut diugut akan ditembak mati menggunakan senjata api bakakuk dalam kejadian sebuah kampung di Sook, di sini, 10 Februari lalu.

Dalam kejadian kira-kira jam 3.30 petang itu, mangsa berusia 39 tahun yang trauma dengan kejadian itu, akhirnya membuat laporan polis, kelmarin, selepas didesak suaminya.


Difahamkan, ketika kejadian mangsa dipercayai berjalan kaki untuk pulang ke rumahnya sebelum terserempak dengan suspek dikenalinya berusia 54 tahun yang menetap di kampung berhampiran.

Secara tiba-tiba suspek terus memeluk mangsa daripada belakang termasuk mengacukan parang ke leher supaya tidak melawan atau melarikan diri.


Mangsa yang ketakutan hanya mendiamkan diri sebelum diseret ke hutan berhampiran sebelum dirogol.


Sebaik pulang ke rumah, mangsa menceritakan kejadian itu kepada suami sebelum mereka membuat laporan polis.

Ketua Polis Daerah Keningau, Deputi Superintendan Zahari Mohamed ketika dihubungi mengesahkan mangsa membuat laporan di Ibu Pejabat Daerah (IPD) Keningau, lima hari selepas kejadian itu berlaku.


“Mangsa membuat laporan polis selepas didesak suaminya dan dia mendakwa diugut dan dirogol lelaki dikenali.

“Sebaik menerima maklumat, sepasukan polis bergegas ke rumah lelaki terbabit dan suspek berjaya diberkas kira-kira jam 6.35 petang, hari sama,” katanya.


Katanya, polis turut merampas dua senapang angin, dua bakakuk, 11 peluru dan lima peluru hidup untuk siasatan lanjut.


“Suspek kini ditahan mengikut Seksyen 376, Kanun Keseksaan kerana merogol.


“Jika disabitkan kesalahan boleh dipenjara sehingga 20 tahun dan sebatan,” katanya.

myMetro | Perkosa wanita balik bersawah:

'via Blog this'

Gurauan bawa padah

SINGAPURA: Niat beberapa pelajar itu hanya untuk bergurau, tetapi pihak sekolah tidak menganggapnya begitu.

Akibatnya, seorang pelajar terpaksa dibuang sekolah manakala dua lagi digantung.
Rabu lalu, dua orang pelajar lelaki junior sebuah kolej berkucupan kerana dicabar oleh pelajar lain.

Andy (bukan nama sebenar), 18, berjanji untuk mencukur kepalanya hingga botak sekiranya dua pelajar lelaki itu menyahut cabarannya.


Mereka berkucup di kantin kolej itu dan disaksikan oleh pelajar-pelajar lain.


Andy merakamkan perbuatan mereka menggunakan telefon bimbit, manakala yang lain mengambil gambar.

Sejak semalam, Andy sudah tidak lagi menjadi pelajar kolej itu.

Jurucakap Kementerian Pendidikan berkata, mereka mengambil tindakan membuang sekolah sebagai tindakan terakhir.

Dua pelajar yang berkucupan pula digantung sekolah.

Pengetua kolej berkata, ibu bapa pelajar itu “menyokong tindakan susulan yang diambil oleh pihak kolej.”

Khabar mengenai kejadian itu dibincangkan di sebuah forum di Internet, minggu lalu.

Pelayar internet berpendapat, Andy tidak sepatutnya dibuang kolej.

Seorang daripada mereka menulis, “Pada pendapat saya, tidak sepatutnya pelajar itu dibuang kolej. Saya merasakan perbuatan itu salah.” - Asiaone

myMetro | Gurauan bawa padah:

'via Blog this'

Kekasih gay racun 15 lelaki

JAKARTA: Polis di Nganjuk, Jawa Timur menyiasat satu kes yang mengaitkan pembunuhan, di mana pembunuhnya mengaku menggunakan racun tikus terhadap 15 lelaki, menyebabkan kematian empat daripadanya, kerana rasa cemburu.

Dua lelaki hidup manakala yang lain tidak diketahui nasib mereka.
Ketua Presint Nganjuk, Komisioner Kanan Adjutan Anggoro Sukartono berkata, Mujianto 24, dari Kampung Jatikapus, Terokan, Kediri, Jawa Timur, mengaku melakukan jenayah itu kerana dia cemburu dengan teman lelaki pasangan gaynya.

Mujianto menemui nama rakan-rakan lelaki kekasihnya di dalam telefon bimbit kekasihnya Joko.


Dia merasa curiga kerana 15 lelaki itu mempunyai hubungan intim dengan Joko.


“Hari ini, dia sekali lagi mengaku di hadapan pihak media yang dia membunuh 15 lelaki kerana dia rasa mereka mempunyai hubungan dengan kekasihnya, Joko,” katanya.

Tambahnya lagi, pihak polis masih menyiasat pengakuan yang dibuat.

Pembunuhan yang melibatkan teman lelaki cemburu, pernah berlaku sebelum ini di Indonesia.

Very Idham Henyansyah atau Ryan, dijatuhkan hukuman mati pada 6 April 2009 kerana membunuh sekurang-kurangnya 10 orang.

Ryan merompak mangsa sebelum membunuh mereka dan menanam mereka di halaman rumah ibu bapanya di Jombang, Jawa Timur. - Jakarta Post

myMetro | Kekasih gay racun 15 lelaki:

'via Blog this'

Buka pintu kecemasan untuk budak menangis

HANOI: Gara-gara mahu membantu seorang ibu bersama anaknya yang meragam segera keluar dari pesawat, seorang lelaki mencetuskan kekecohan di Lapangan Terbang Ho Chi Minh, semalam.

Media Vietnam melaporkan, sejurus selepas pesawat berkenaan berhenti, wanita terbabit meminta bantuan kepada Le Van Thuan yang duduk di sebelahnya supaya membuka pintu.


Tanpa berfikir panjang, Le, 29, membuka pintu kecemasan sekali gus mengaktifkan getah gelongsor pesawat itu.

Bagaimanapun, tiada sesiapa terjun dan menggunakan laluan kecemasan itu.


Tidak dapat dipastikan jika ada mana-mana kru kabin cuba menghalang Le bertindak begitu, Sementara itu, Le berkata, wanita di sebelahnya meminta bantuan untuk keluar lebih cepat kerana anaknya menangis.


Pegawai lapangan terbang itu berkata, Le akan didenda RM2,900, manakala kos memasang semula gelongsor itu dianggarkan bernilai RM30,000. - AP

myMetro | Buka pintu kecemasan untuk budak menangis:

'via Blog this'

Iran mahu berunding

TEHERAN: Iran semalam menyuarakan harapan untuk menyambung semula rundingan dengan kuasa besar, sehari selepas republik Islam itu mengumumkan apa yang disifatkannya sebagai pencapaian besar dalam program nuklearnya.

“Kami sentiasa mengalu-alukan prinsip rundingan dan kami percaya, dengan pendekatan positif dan semangat kerjasama, akan ada kemajuan dalam rundingan itu,” kata jurucakap Kementerian Luar, Ramin Mehmanparaast yang dipetik agensi berita Fars.

Iran kelmarin menghantar surat mengesahkan kesediaannya untuk berbincang bagi menyambung semula rundingan sebagai menyahut tawaran Ketua Dasar Luar Kesatuan Eropah, Catherine Ashton pada Oktober 2011.

Rundingan terakhir Iran dengan kuasa besar dunia di Turki pada Januari tahun lalu, menghadapi jalan buntu. - AP

myMetro | Iran mahu berunding:

'via Blog this'

Penentang tolak perlembagaan baru

BEIRUT: Kumpulan pembangkang Syria semalam menolak cadangan perlembagaan baru serta menggesa pengundi memulaukan pungutan suara yang dijadualkan hujung bulan ini.

Mereka juga berikrar untuk meningkatkan usaha menggulingkan Presiden Bashar al-Assad.


“Jawatankuasa Penyelaras Tempatan (LCC) menggesa rakyat Syria menolak dan memulaukan pungutan suara itu sebagai cara mengesahkan tentangan terhadap rejim penjenayah itu,” menurut kenyataan yang dikeluarkan kumpulan berkenaan.

Menurutnya, rejim Bashar sudah hilang kelayakan dari segi perlembagaan dan sosialnya dan tidak ada jalan lain kecuali menggulingkannya.


“Deraf perlembagaan itu hanyalah alat politik atau kertas dasar yang ditulis oleh rejim yang kejam.


“Kami tidak nampak pilihan lain kecuali menggulingkan rejim berkenaan bersama-sama simbol, perwakilan dan ideologi asasnya,” kata LCC, kumpulan yang bertanggungjawab menganjur tunjuk perasaan anti-Bashar.

Menurutnya, deraf perlembagaan itu tidak menawarkan pindaan penting. “Ia tidak lebih daripada cubaan rejim itu untuk menonjolkan diri mereka secara berbeza berbanding sebelum ini,” kata kumpulan itu.


Bashar yang berdepan dengan pemberontakan terhadap rejimnya sejak 11 bulan lalu, semalam mengumumkan pungutan suara pada 26 Februari depan selepas kerajaannya menolak tuduhan Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu bahawa ia melakukan jenayah terhadap kemanusiaan.

Jawatankuasa Penyelaras Kebangsaan Bagi Perubahan Demokratik, sebuah lagi kumpulan pembangkang berkata, ia juga merancang memulaukan pungutan suara itu. - AFP

myMetro | Penentang tolak perlembagaan baru:

'via Blog this'

Pembantu rumah bunuh majikan kerana dipanggil bodoh

SINGAPURA: Seorang pembantu rumah remaja warga Indonesia, berdepan dengan hukuman penjara setelah mengaku bersalah memukul dan mencekik majikannya seorang balu berusia 87 tahun kerana memanggilnya bodoh.

Vitria Depsi Wahyuno, sekarang berusia 19 tahun, berbohong mengenai umurnya pada 2009, dan berkata dia berusia 23 tahun untuk melepasi usia minimum yang dikenakan untuk bekerja di Singapura sebagai pembantu rumah dan bekerja di rumah Sng Gek Wah.
Vitria yang baru diambil bekerja selama lima hari sebelum membunuh majikannya, mengaku bersalah menyebabkan kematian dan pihak pendakwa raya memohon supaya dia dikenakan penjara 20 tahun.

Pihak peguam bela pula memohon mahkamah memberi hukuman ringan kepada Vitria kerana dia mempunyai tahap kecerdesan rendah dan tidak mampu bekerja di bawah majikan yang mendesak dan memanggilnya dengan panggilan yang menyakit hati seperti “bodoh”. - Straits Times
myMetro | Pembantu rumah bunuh majikan kerana dipanggil bodoh:

'via Blog this'

Wanita India cetus revolusi tandas dapat ganjaran

NEW DELHI: Seorang wanita India diberikan ganjaran kerana keputusan beraninya meninggalkan kediaman suaminya dalam tempoh beberapa hari selepas berkahwin sebagai membantah ketiadaan tandas di rumah itu, kata pihak berkuasa, semalam.
Anita Narre akan diberikan AS$10,000 (RM32,000) oleh sebuah organisasi, Sulabh International kerana enggan melepaskan hajat di kawasan terbuka dan mencetuskan “revolusi tandas” di kampungnya di Madhya Predesh, menurut majistret daerah, B Chadrasekhar.


“Anita mendorong wanita lain di kampungnya memujuk pasangan mereka supaya membina tandas. Kampung itu berubah hari ini, terima kasih kepada tindakan beraninya,” katanya. Anita meninggalkan kediaman suaminya, Shivram, seorang buruh selepas perkahwinannya Mei tahun lalu kerana tiada tandas di dalam rumah itu. Dia pulang hanya apabila suaminya sudah membina sebuah tandas dengan bantuan pegawai daerah.

Chandrasekhar berkata, kempen kebersihan yang menawarkan pembinaan tandas di daerah itu secara percuma sebelum ini dihalang kerana penduduk kampung menyangka mempunyai kemudahan itu di dalam rumah adalah kotor. - AFP

4 tahun hidup di katil


ANTARA menu harian Brenda ialah pizza, enam botol air berkarbonat dan coklat.
ANTARA menu harian Brenda ialah pizza, enam botol air berkarbonat dan coklat.


LONDON: Brenda Flanagan-Davies kini menjadi wanita paling gemuk di Britain dan masalah itu menyebabkan dia tidak pernah meninggalkan rumahnya sejak empat tahun lalu.
Di kediaman yang dibiayai pembayar cukai itu, Brenda, 43, juga tidak pernah sekali pun duduk di ruang tamu kerana dengan berat 254 kilogram, dia tidak mampu berjalan dari katil ke situ.

Berasal dari Gateshead, Brenda kini menjadi wanita paling berat di Britain disahkan selepas kematian Sharon Mevsimler pada 2010.
Ketika meninggal dunia, berat Sharon ialah 286 kilogram.

Media semalam melaporkan, Brenda memakan lebih 6,000 kalori sehari, termasuk sembilan bar coklat dan tiga liter minuman berkarbonat.

Jumlah kalori yang disarankan bagi wanita dewasa hanya 2,000.
Saiz badan yang besar melampau itu memaksa Brenda terperap di katil dan disebabkan ketagihannya untuk makan, sebuah peti sejuk padat berisi coklat dan minuman ringan ditempatkan di sebelahnya.

Kini, Brenda merayu bantuan selepas doktor memberinya amaran supaya mengubah sikap atau berdepan dengan maut dalam waktu terdekat.
Kata Brenda, dia menghabiskan masanya di atas katil semata-mata.

“Tetapi itu bukanlah hidup sebenar,” katanya.

Menurut Brenda, dia mencuba pelbagai disiplin pemakanan tetapi ia tetap gagal menghalangnya untuk makan.

“Saya tak mampu berjalan ke bilik mandi yang terletak hanya enam meter dari katil tanpa tercungap-cungap,” katanya.

Menyedari serba terbatas, Brenda berkata, dia benci hidup begitu dan bercadang mahukan anak sementara masih mampu.

Masalahnya, kata Brenda, dia tidak cukup sihat untuk hamil.

Pemeriksaan doktor mendapati, tabiat pemakanan Brenda mengancam nyawanya kerana berat badan bekas pembantu kedai itu menekan pelbagai organ dalamannya.

“Bagaimanapun, saya mahu makan terus-terusan dan tak mampu melawan ketagihan itu. Saya perlukan bantuan,” katanya.

Brenda dimaklumkan, jantungnya begitu terbeban dan amat berisiko untuk dibedah.

Kata Brenda, dia tidak mahu mengalami nasib sama seperti Sharon - ibu kepada empat anak - yang meninggal dunia hanya 13 bulan selepas menjalani pembedahan mengikat saluran perut.

Kini, katanya, dia terlalu takut untuk keluar rumah kerana bimbang terjatuh dan tidak mampu berdiri semula.

“Saya juga sukar untuk keluar masuk kereta, sentiasa bimbang jika kerusi tempat saya duduk akan patah dan terasa sangat malu apabila semua orang memandang,” katanya. - DMmyMetro | 4 tahun hidup di katil:

'via Blog this'

Tragedi perokok

Lelaki cedera rokok elektronik meletup
FLORIDA: Seorang lelaki hilang beberapa batang gigi selain cedera lidah dan wajahnya melecur teruk apabila rokok elektronik yang dihisap dalam usaha meninggalkan tabiat merokok, meletup dalam mulutnya disebabkan kerosakan bateri.
“Bateri rokok elektronik itu melayang ke dalam almari menyebabkan kebakaran,” kata ketua Jabatan Bomba Teluk Utara, Joseph Parker.
Laman Facebook mendedahkan lelaki itu sebagai Tom Holloway, 57. Holloway berada di pejabat ketika alat itu meletup, menyebabkan kusyen kerusi, gambar, permaidani dan peralatan pejabat terbakar.

Bekas bateri yang ditemui di atas permaidani yang cair sebesar cerut. Penyiasat tidak tahu jenama rokok berkenaan, jenis bateri atau usia peralatan itu, kata Parker.
Baterinya boleh dicas semula kerana tempat mengecas dan bateri lain ada dalam bilik itu, katanya. Parker juga mengakui itulah kali pertama mendengar kejadian seumpama itu.

Sementara itu, pengasas bersama ‘Tobacco Vapor Electronic Cigarette Association’, Thomas Kiklas, berkata industri itu tidak mengetahui ada sebarang masalah dengan rokok elektronik atau bateri meletup.
Kiklas berkata, rokok plastik termasuk bateri kecil dan katrij. Bateri bertujuan menjadi cas elektrik apabila alat itu disedut. Set mengecas melepaskan wap dalam tiub rokok. Bauan yang dipenuhi nikotin itu memberikan rasa dan pengalaman merokok tanpa asap.

Kiklas memetik laporan persekutuan yang mendapati 2.5 juta rakyat Amerika menggunakan rokok elektronik tahun lalu.

“Berbilion orang menghisap rokok ini dan kami tidak pernah mendengar kejadian seperti ini sebelum ini,” katanya.

Industri tidak mendakwa rokok elektronik membolehkan perokok mengikis tabiat itu, cuma ia adalah alternatif lebih sihat berbanding rokok biasa kerana kurang kimia.

Pentadbiran Makanan dan Ubat-Ubatan (FDA) memberi amaran mengenai rokok berkenaan dalam laman webnya Oktober lalu dan berkata ia boleh menyebabkan ketagihan, mungkin mengandungi kimia bahaya seperti nikotin dan menyebabkan kanak-kanak mencuba produk tembakau lain. – AP