Pages

Friday, April 1, 2011

Hadis kelebihan Zikrullah, Fadhilat Al-Kursi
SELEMBAR BULU MATA
Diceritakan di Hari Pembalasan kelak, ada seorang hamba Allah sedang diadili. Ia dituduh bersalah, menyia-nyiakan umurnya di dunia untuk berbuat maksiat. Tetapi ia berkeras membantah. "Tidak. Demi langit dan bumi sungguh tidak benar. Saya tidak melakukan semua itu.
"Tetapi saksi-saksi mengatakan engkau betul-betul telah menjerumuskan dirimu sendiri ke dalam dosa," jawab malaikat. Orang itu menoleh ke kiri dan ke kanan, lalu ke segenap penjuru. Tetapi anehnya, ia tidak menjumpai seorang saksi pun yg sedang berdiri. Di situ hanya ada dia sendirian. Makanya ia pun menyanggah, "Manakah saksi-saksi yang kau maksudkan? Di sini tidak ada siapa kecuali aku dan suaramu." "Inilah saksi-saksi itu," ujar malaikat. Tiba-tiba mata angkat bicara, "Saya yang memandangi." Disusul oleh telinga, "Saya yg mendengarkan." Hidung pun tidak ketinggalan, "Saya yang mencium." Bibir mengaku, "Saya yang merayu." Lidah menambah, "Saya yang mengisap." Tangan meneruskan, "Saya yang meraba dan meremas." Kaki menyusul, "Saya yang dipakai lari ketika ketahuan." "Nah kalau kubiarkan, seluruh anggota tubuhmu akan memberikan kesaksian tentang perbuatan aibmu itu, ucap malaikat.
Orang tersebut tidak dapat membuka sanggahannya lagi. Ia putus asa dan amat berduka, sebab sebentar lagi bakal dijebloskan ke dalam jahanam. Padahal, rasa-rasanya ia telah terbebas dari tuduhan dosa itu. Tatkala ia sedang dilanda kesedihan itu, sekonyong-konyong terdengar suara yang amat lembut dari selembar bulu matanya: "Saya pun ingin juga mengangkat sumpah sebagai saksi." "Silakan", kata malaikat. "Terus terang saja, menjelang ajalnya, pada suatu tengah malam yg lengang, aku pernah dibasahinya dengan air mata ketika ia sedang menangis menyesali perbuatan buruknya. Bukankah nabinya pernah berjanji, bahwa apabila ada seorang hamba kemudian bertobat, walaupun selembar bulu matanya saja yang terbasahi air matanya, namun sudah diharamkan dirinya dari ancaman api neraka.
Maka saya, selembar bulu matanya, berani tampil sebagai saksi bahwa ia telah melakukan tobat sampai membasahi saya dengan air mata penyesalan." Dengan kesaksian selembar bulu mata itu, orang tersebut di bebaskan dari neraka dan diantarkan ke syurga. Sampai terdengar suara bergaung kepada para penghuni syurga: "Lihatlah, Hamba Tuhan ini masuk syurga kerana pertolongan selembar bulu mata."
HADIS KELEBIHAN ZIKRULLAH
Abu Darda r.a. meriwayatkan bahawa baginda Rasulullah s. a. w bertanya kepada para sahabatnya r.a. "Mahukah aku khabarkan kepada kamu mengenai sebaik-baik amalanmu yang amat suci di sisi ALLAH yang meninggikan darjatmu keperingkat yang tertinggi sekali, yang lebih mulia daripada menafkah emas dan perak (di jalan ALLAH) yang lebih utama daripada menghadapi musuh di tengah-tengah medan jihad, maka kamu tanggalkan lehernya atau mereka menanggalkan lehermu? Para sahabat berkata bahkan: "Apakah itu Ya Rasulullah?" Sabdanya:"Zikrullah."
Fadilat dan keutamaan zikrullah yang diterangkan oleh Baginda Rasulullah s. a. w adalah berkaitan dengan keadaan dan masa sebagai keseluruhannya, kerana terkadang-kadang dengan memandangkan keadaan yang tertentu maka sedekah, jihad dan urusan-urusan yang lain dipandang lebih utama daripada segala amalan. Lantaran fadilat dan kelebihan amalan-amalan itu pun diterangkan di dalam beberapa hadis kerana kelebihan amalan-amalan itu adalah berkaitan dengan keadaan yang tertentu sedangkan kelebihan dan kepentingan zikrullah adalah berkaitan dengan seluruh masa (iaitu pada setiap masa).
FADHILAT AYAT AL-KURSI
Untuk amalan kita semua, fadhilat ayat Al-Kursi mengikut hadis-hadis.
  • Rasullullah s.a.w. bersabda bermaksud : "Sesiapa pulang ke rumahnya serta membaca ayat Kursi, Allah hilangkan segala kefakiran didepan matanya."
  • Rasullullah s.a.w. bersabda bermaksud : "Umatku yang membaca ayat Kursi 12 kali pada pagi Jumaat, kemudian berwuduk dan sembahyang sunat dua rakaat, Allah memeliharanya daripada kejahatan syaitan dan kejahatan pembesar."
  • Rasullullah s.a.w. bersabda bermaksud : "Orang yang selalu membaca ayat Kursi dicintai dan dipelihara Allah sebagaimana DIA memelihara Nabi Muhammad."
  • Rasullullah s.a.w. bersabda bermaksud : "Mereka yang beramal dengan bacaan ayat Kursi akan mendapat pertolongan serta perlindungan Allah daripada gangguan serta hasutan syaitan."
  • Rasullullah s.a.w. bersabda bermaksud : "Pengamal ayat Kursi juga, dengan izin Allah, akan terhindar daripada pencerobohan pencuri. Ayat Kursi menjadi benteng yang kuat menyekat pencuri daripada memasuki rumah."
  • Rasullullah s.a.w. bersabda bermaksud : "Mengamalkan bacaan ayat Kursi juga akan memberikan keselamatan ketika dalam perjalanannya."
  • Rasullullah s.a.w. bersabda bermaksud : "Ayat Kursi yang dibaca dengan penuh khusyuk, insya-Allah, boleh menyebabkan syaitan dan jin terbakar."
SEDEKAH IKHLAS MENGELAKKAN BALA
Sebuku roti mungkin menyelamatkan satu nyawa mangsa gempa bumi China. Sedekah ikhlas amat dianjurkan dan sangat besar timbangannya di sisi Allah SWT. Taipkan : Tabung2 untuk derma rm2 dan sms ke 32776. Hari ini mereka, esok mungkin kita memerlukan. []
TAZKIRAH JUMAAT: TJ : Selembar bulu mata, Hadis kelebihan Zikrullah, Fadhilat Al-Kursi

Kelebihan hari Jumaat
Jumaat adalah hari yang paling mulia diantara hari-hari lain, Ia juga hari raya bagi orang mukmin untuk beramal dan diberikan ganjaran yang khusus untuknya. Terdapat beberapa Fadhilat yang dinukilkan dari beberapa kitab antaranya, Kitab As Sabi’ iyahti Fi Mawa’izhil Bariyyat banyak memaparkan peristiwa agung yang berlaku pada Jumaat.

Antara peristiwa itu ialah perkahwinan Nabi Adam dan Hawa; Nabi Yusuf dengan Zulaiha: Nabi Musa dengan Shafura binti Syuaib; Rasulullah saw dengan Khadijah; Rasulullah dengan Siti Aisyah binti Abu Bakar serta Ali bin Abi Thalib dengan Fatimah Zahara binti Muhammad.


Daripada Abu Hurairah katanya, Rasulullah bersabda, maksudnya: “Sebaik-baik hari yang terbit matahari ialah Jumaat, pada hari itulah, Adam diciptakan dan pada hari itulah juga dia dikeluarkan dari syurga.

“Pada Jumaat juga kiamat akan berlaku. Pada hari itu tidaklah seorang yang beriman meminta sesuatu daripada Allah melainkan akan dikabulkan permintaannya.” (Hadis riwayat Muslim).
Dalam hadis lain, Rasulullah bersabda yang bermaksud : “Hari yang dijanjikan ialah hari kiamat, hari yang disaksikan ialah hari Arafah dan hari yang menyaksikan ialah hari Jumaat. Matahari tidak terbit dan tidak terbenam pada mana-mana hari yang lebih mulia dan afdal daripada hari Jumaat.
“Pada hari itu terdapat suatu masa di mana seorang hamba mukmin apabila meminta (berdoa) kepada Allah sesuatu kebaikan melainkan Allah memakbulkan doanya atau ia meminta Allah melindunginya daripada sesuatu kejahatan melainkan Allah melindunginya daripada kejahatan.” (Hadis riwayat Tirmizi).

Solat Jumaat dua rakaat yang difardukan ke atas umat Islam membuktikan hari itu adalah semulia hari yang perlu ambil manfaat untuk mendapatkan ganjaran Allah daripada setiap amal ibadat yang dilaksanakan.

Rasulullah bersabda: “Sesiapa hadir solat Jumaat pada saat pertama, dia umpama berkorban seekor unta.

“Sesiapa hadir solat Jumaat pada saat kedua, dia seperti berkorban seekor lembu.

“Barang siapa yang menghadiri solat Jumaat pada saat yang ketiga, dia seperti berkorban seekor kibas.

“Sesiapa hadir solat Jumaat pada saat keempat, dia seperti memberi hadiah seekor ibu ayam dan sesiapa hadir solat pada saat kelima, dia seolah-olah memberi hadiah sebiji telur.”

Apabila imam naik ke mimbar, malaikat menutup buku catatannya dan ikut mendengar khutbah. Justeru, sesiapa yang datang untuk solat selepas itu seolah-olah dia hanya datang untuk solat semata-mata, tidak direkodkan dalam buku kehadiran malaikat.

Umat Islam juga dituntut membuat persediaan sebelum menghadiri solat Jumaat untuk mendapat fadilatnya, termasuk dalam berwuduk, mandi sunat dan tertib ketika menghadiri solat Jumaat.

Imam Muslim meriwayatkan sebuah hadis Rasulullah yang bermaksud: “Sesiapa berwuduk lalu memperelokkan wuduknya, kemudian mendatangi solat Jumaat, terus mendengar dan berdiam diri, tidak berbicara sama sekali, maka diberi tambahan tiga hari lagi.

“Sesiapa yang memegang kerikil untuk dimainkan sehingga tidak memperhatikan isi khutbah, sesungguhnya dia telah melakukan kelalaian, yakni bersalah.”

Hadis di atas membuktikan bahawa Islam memberi penekanan terhadap perlunya makmum menumpukan kepada khutbah yang disampaikan. Isi kandungannya khutbah perlu diteliti bukan hanya sebagai sumber ilmu, malah mencakupi teguran, pembinaan hidup dan nasihat yang berguna.

Daripada Ibnu Umar bahawa Rasulullah bersabda: “Jika seseorang antara kalian mendatangi solat Jumaat, maka hendaklah mandi dulu.” (Muttafaq ‘alaih)

Daripada Samurah, diriwayatkan bahawa Rasulullah pernah bersabda: “Sesiapa yang berwuduk pada Jumaat, maka dengan keringanan itu, bolehlah dilakukan tanpa mandi tetapi mandi itu adalah lebih utama.” (Hadis riwayat Imam Abu Daud dan Termizi).

Kemuliaan yang ada pada Jumaat meletakkannya sebagai ‘penghulu’ segala hari.

Hadis Rasulullah yang diriwayatkan Abu Hurairah yang bermaksud: “Jumaat dinamakan sebagai ‘Saidul aiyam’ iaitu penghulu segala hari (hari yang sebaik hari).”
Ada banyak hadis dan riwayat mengenai kelebihan hari Jumaat. yang bertujuan menceritakan ganjaran yang perlu direbut oleh umat Islam. Antaranya:

* Orang yang meninggal dunia pada hari Jumaat akan terlepas soal jawab kubur hingga hari Kiamat.
* Sesiapa yang membaca surah Ali Imran pada hari Jumaat, maka Allah dan malaikat mendoakan kebaikan ke atasnya sehingga matahari terbenam pada hari itu.
* Sabda Rasulullah yang diriwayatkan oleh Abi Said Al-Khudri bermaksud: “Sesiapa membaca surah Al-Kahfi pada hari Jumaat, Allah menerangi hidupnya antara dua Jumaat.”
* Sesiapa membaca Surah Yassin pada malam Jumaat, Allah mengampunkan dosa kecil yang dilakukan, demikian menurut hadis Rasulullah yang diriwayatkan oleh Abi Hurairah.
* Sabda Rasulullah yang diriwayatkan oleh Abdullah Ibn Abi Khatadah, bermaksud: Sesiapa yang mandi pada hari Jumaat seolah-olah dirinya bersih hingga Jumaat akan datang.
* Mereka yang mendirikan solat Jumaat antara satu Jumaat ke satu Jumaat berikutnya, maka Allah mengkifaratkan atau mengelakkan dia daripada terbabit dosa besar.
* Mereka yang berdoa dengan penuh keikhlasan hati pada Jumaat, mudah dimakbulkan Allah.
Risalah Sipejuang

Petrol RON 97 naik 20 sen mulai tengah malam ini - PDAM

KUALA LUMPUR 1 April - Bermula tengah malam ini, petrol RON 97 dijual dengan harga baru pada RM2.70 seliter, kata Timbalan Presiden Persatuan Penjual Pengusaha Stesen Minyak Malaysia (PDAM) Datuk Zulkifli Mokti.

Kenaikan itu bagaimanapun tidak melibatkan RON 95 dan bahan api lain di negara ini.

Zulkifli berkata, peningkatan sebanyak 20 sen itu berikutan kenaikan harga minyak mentah di pasaran dunia kepada US$114 setong minggu ini berbanding US$105 minggu lepas.

'Kenaikan harga minyak mentah itu berikutan krisis di Timur Tengah,” katanya ketika dihubungi Bernama di sini.

Zulkifli juga berkata, harga minyak mentah dijangka terus meningkat ekoran situasi di Timur Tengah itu yang mungkin berterusan.

Pada 31 Januari lepas, harga RON 97 yang diapungkan mengikut harga pasaran semasa meningkat 10 sen kepada RM2.50 seliter. - Bernama
Utusan Malaysia Online - Terkini: "

Radiasi tinggi dijumpai dalam air bawah tanah

TOKYO 1 April - Radiasi tinggi, iodine-131 iaitu 10,000 kali ganda daripada piawaian selamat kerajaan ditemui pada air dalam tanah kawasan loji nuklear yang rosak itu akibat kejadian gempa.


Jurucakap Tokyo Electric Co. (TEPCO) berkata, sampel air itu diambil pada pukul 11.10 pagi 15 meter di bawah reaktor 1 loji Fukushima. - AFP
Utusan Malaysia Online - Terkini: "

Radiasi dalam daging lembu di Jepun

TOKYO 1 April - Jepun menemui radiasi melebihi paras yang dibenarkan di dalam daging lembu yang berdekatan dengan loji nuklear yang rosak itu.

Kementerian Kesihatan memaklumkan kesan radiasi yang ditemui di dalam daging lembu dari Tenei, Fukushima, 70 kilometer dari loji itu melebihi 500 kali.

Pemeriksaan lebih lanjut akan dilakukan kepada lembu-lembu yang berada berdekatan dengan kawasan itu. - AFP"
Utusan Malaysia Online - Terkini: "

Pembantah ancam rempuh istana jika Presiden Yaman enggan undur

TERUS MEMBANTAH: Para pembantah antipemerintah melaungkan slogan-slogan meminta peletakan jawatan Presiden Yaman, Encik Ali Abdullah Saleh, dalam satu bantahan di luar Universiti Sanaa, kelmarin. -- Foto REUTERS


SANAA: Puluhan ribu pembantah antipemerintah di Sanaa, ibu kota Yaman, kelmarin berikrar merempuh ke Istana Presiden mereka hari ini jika Presiden Ali Abdullah Saleh enggan meletak jawatan dan meninggalkan Yaman segera.
'Cukup! Cukup!' laung para pembantah yang dipimpin gerakan belia dengan perasaan marah, sambil melambaikan tangan mereka ke arah Istana Presiden itu.Para pembantah itu keluar daripada khemah-khemah mereka di luar bangunan Universiti Sanaa dan berarak sepanjang jalan raya ke arah Istana Presiden itu buat kali pertama sejak enam minggu lalu, dengan tujuan menggesa Encik Saleh meninggalkan jawatannya segera.'Kami akan meneruskan perhimpunan kami sehingga Saleh dan rejimnya yang rasuah pergi,' kata seorang pembantah wanita, Cik Sayyida Ahmed, kepada agensi berita Xinhua semasa perarakan itu.'Kami mahu dia tahu, 'Sudah cukuplah'!' ujarnya.Para pembantah berkata mereka enggan mengadakan sebarang perbincangan atau rundingan damai dengan Encik Saleh selepas kehilangan 'nyawa 52 pembantah di dataran itu pada 18 Mac lalu'.Sumber-sumber daripada kededua parti memerintah dan pembangkang berkata, Encik Saleh dan para pemimpin pembangkang sedang meneruskan rundingan mencari penyelesaian terhormat bagi presiden itu.Kebanyakan permintaan Encik Saleh adalah bagi memastikan kehidupan yang selesa bagi keluarga beliau dan satu jaminan bahawa tidak ada seorang pun anggota keluarganya yang akan didakwa selepas beliau meletak jawatan, yang dianggp sukar diterima oleh pihak pembangkang.Ini khususnya selepas ratusan ribu pembantah menggesa agar Encik Saleh dan keluarganya didakwa atas dakwaan 'pembunuhan beramai-ramai' itu.Pihak penganjur bantahan itu memberitahu Xinhua bahawa, jika Encik Saleh tidak meninggalkan jawatannya menjelang semalam, hari ini akan menjadi 'Hari Pembebasan' bagi mereka kerana satu juta pembantah sedang berarak ke istana Encik Saleh.Sebelum ini, presiden Yaman itu telah membuat satu tawaran balas kepada para pembantah, yang mengusulkan agar beliau kekal memegang jawatannya sehingga pilihan raya akan datang tetapi memindahkan kuasanya kepada satu pemerintah sementara, kata seorang sumber pembangkang, kelmarin.Pihak pembangkang menolak tawaran yang dibuat dalam mesyuarat pada Selasa itu, dengan jurucakapnya menyifatkan ia 'satu percubaan memanjangkan tempoh kewujudan rejim itu'. -- Agensi.

Kangar teruk dilanda banjirPetugas Hospital Tuanku Fauziah di Kangar, Perlis, membawa pesakit untuk menerima rawatan walaupun hospital itu dilanda banjir, semalam. – utusan/ faizal abu hassan


Jumlah mangsa banjir yang dipindahkan ke pusat pemindahan di Perlis semalam meningkat terutama di Kangar dan Arau.
Sehingga malam tadi, seramai 4,032 mangsa daripada 1,013 keluarga berada di 33 pusat pemindahan negeri itu.
Sementara itu, Hospital Tuanku Fauziah (HTF) di Kangar, beroperasi seperti biasa walaupun aras bawah hospital berkenaan sudah ditenggelami air hampir satu meter semalam.

Tentera bantu selamat pelancong terkandas
PETUGAS mengangkut mayat penduduk yang terbunuh dalam kejadian tanah runtuh di daerah Khao Phanom di wilayah Krabi, selatan Bangkok, semalam. - REUTERS


BANGKOK 31 Mac - Pasukan tentera Thailand menyertai operasi mencari mangsa yang terperangkap dalam kejadian tanah runtuh yang meranapkan rumah-rumah berikutan banjir melanda di wilayah selatan negara ini.
Menurut jurucakap tentera, Kolonel Sunsern Kaewkumnerd, kira-kira 150 anggota tentera dengan anjing pengesan menjalankan misi mencari dan menyelamat di wilayah Krabi selepas kejadian tanah runtuh dan dua mangsa disahkan terkorban.
Jalan raya dan landasan kereta api yang terputus akibat banjir menyebabkan ramai pelancong terperangkap di pulau-pulau peranginan di Teluk Thailand serta Laut Andaman ekoran perkhidmatan penerbangan dan feri dibatalkan.
Usaha membawa pulang pelancong yang terperangkap di pulau dijangka berjalan lancar ekoran jadual penerbangan ke Koh Samui beroperasi seperti biasa, malah pesawat penumpang, Chakri Naruebet turut menyertai operasi menyelamat itu.
Pihak tentera laut berkata, lebih banyak kapal akan digunakan untuk menyelamat pelancong yang terkandas di pulau-pulau berkenaan.
Timbalan Perdana Menteri Thailand, Suthep Thaugsuban berkata, perkhidmatan feri ke Koh Samui dan Koh Phangan turut pulih seperti biasa.
"Namun bagi kawasan pulau kecil seperti di Koh Tao, keadaannya sangat teruk, beribu-ribu pelancong terkandas di sana dan mereka tidak mempunyai bekalan makanan mencukupi, oleh itu kami perlu menyelamatkan mereka dahulu," kata Thaugsuban.
Menurut pihak berkuasa tempatan, setakat ini seramai 13 terkorban akibat bencana itu dengan sembilan daripada mereka di wilayah Nakhon Si Thammarat, tiga di Surat Thani dan seorang di Phatthalung.
Sebanyak 81 daerah di lapan wilayah di selatan negara ini terjejas akibat banjir. - AFP
Utusan Malaysia Online - Luar Negara

Radiasi cecah lebih 4,000 ganda


TOKYO 31 Mac - Agensi Tenaga Atom Antarabangsa (IAEA) mengesan radiasi tinggi di luar zon sebelum ini dan paras radioaktif di air laut mencecah lebih 4,000 kali ganda berbanding had dibenarkan.

Menurut IAEA, paras radioaktif iodin di perairan berhampiran loji nuklear Fukushima kini mencecah 4,385 kali lebih tinggi berbanding had dibenarkan, yang juga rekod tertinggi sejak krisis nuklear melanda Jepun.
Sehubungan itu, IAEA menyarankan Jepun meluaskan zon perpindahan di sekitar loji nuklear Fukushima.
Menurut agensi itu, Jepun perlu menimbangkan untuk meluaskan zonnya yang diletak pada 20 kilometer sebelum ini selepas radiasi tinggi dikesan di lokasi sejauh dua kali ganda daripada jarak tersebut.
Kerajaan sebelum ini menasihati kira-kira 136,000 penduduk di kawasan dalam lingkungan 20 hingga 30 kilometer dari loji nuklear Fukushima supaya berpindah, namun tidak menegaskannya dan hanya meminta penduduk tinggal di dalam rumah jika enggan berpindah.
IAEA melaporkan, penduduk di kampung Iitate, kira-kira 40 kilometer dari loji nuklear Daiichi, sepatutnya diarah berpindah selepas radiasi tinggi yang melebihi had dikesan di situ.
Ketua Setiausaha Kabinet Jepun, Yukio Edano, bagaimanapun tidak memberikan sebarang isyarat bahawa kerajaan akan menimbangkan cadangan IAEA itu.
"Buat masa ini kita tiada sebab untuk memikirkan radiasi itu memberi kesan kepada kesihatan manusia. Kita perlu meneliti situasi ini dan lihat jika paras radiasi terus meningkat," katanya pada satu taklimat kepada media.
Perdana Menteri Naoto Kan hari ini berkata, loji nuklear tersebut perlu ditutup selepas krisis terburuk atom dunia sejak bencana Chernobyl pada 1986 itu masih belum dapat diselesaikan. - Reuters/AFP
Utusan Malaysia Online - Luar Negara

Kapal angkasa Messenger rakam gambar planet UtaridImej planet Utarid atau Mercury yang dirakam pertama kali oleh kapal angkasa Messenger yang sedang mengorbit planet tersebut. – AP


WASHINGTON 31 Mac - Saintis Pentadbiran Aeronautik dan Angkasa Lepas Kebangsaan (NASA) semalam meneliti beratus-ratus gambar planet Utarid yang dirakam oleh kapal angkasa Messenger ketika ia memulakan misi setahun ke orbit dan pemetaan sistem solar planet misteri itu.
Selepas mengharungi perjalanan sejauh 7.9 bilion kilometer selama enam tahun setengah, kapal angkasa itu akhirnya memasuki orbit planet berkenaan pada 17 Mac lalu.
Kelmarin, Messenger mula mendedahkan rahsia Utarid yang mempunyai suhu mencecah 427 darjah Celcius pada waktu siang dan jatuh mendadak ke 100 darjah Celcius di bawah paras beku pada waktu malam.
“Awal pagi ini kira-kira pukul 5.20 pagi waktu tempatan, Messenger berjaya merakam gambar bersejarah pertama planet Utarid.
“Imej ini merupakan yang pertama dirakam oleh sebuah kapal angkasa di orbit planet sistem solar yang paling jauh,” lapor NASA.
Imej awal yang dirakam menunjukkan permukaan kawah luar biasa berwarna gelap digelar Debussy, sementara beberapa imej lain memaparkan bahagian lain Utarid berhampiran kutub selatannya yang sebelum ini tidak pernah disaksikan oleh pesawat angkasa lepas, menurut NASA.
Kapal angkasa itu merakam 363 keping imej dalam tempoh enam jam dan mendedahkannya semalam semasa satu persidangan pakar untuk membincangkan penemuan tersebut.
“Imej pertama dari orbit yang dirakam Messenger ini merupakan maklumat awal sebelum lebih banyak maklumat dikumpul selepas ini. Penjelajahan orbit di planet yang paling jauh dalam sistem solar, baru bermula,” kata NASA. - AFP
-utusan

Kerajaan awam Myanmar dicurigai


YANGON 31 Mac - Penjenamaan semula yang cuba dilakukan oleh Myanmar dengan membentuk sebuah kerajaan yang pada namanya awam disambut dengan sangsi di dalam dan luar negara hari ini.

Pengkritik bimbang junta tentera yang berkuasa sebelum ini akan terus memainkan peranan utama di sebalik tabir.
Akhbar-akhbar habis dijual di Yangon hari ini, sehari selepas bekas Jeneral Thein Sein mengangkat sumpah sebagai Presiden dan junta yang digeruni dibubarkan setelah hampir 50 tahun memerintah.
Namun tidak ramai yang melahirkan rasa optimis meskipun orde baru itu menarik perhatian rakyat.
Pengurus syarikat, Konaing berkata, Parlimen baru yang dikuasai oleh pegawai kanan tentera dan tidak disertai oleh pemimpin prodemokrasi, Aung San Suu Kyi menjadi 'isu panas' di kalangan orang ramai.
"Rakyat tidak fikir perubahan akan berlaku di negara ini kerana para jeneral cuma 'menukar uniform'. Kami tidak menaruh harapan tinggi," katanya.
Penyerahan kuasa daripada junta tentera kepada kerajaan awam semalam berlangsung ekoran pilihan raya pertama di Myanmar dalam tempoh 20 tahun, pada November lalu.
Pilihan raya itu dicap oleh pengkritik sebagai sandiwara untuk membolehkan junta tentera terus memerintah di sebalik kerajaan awam, selain tercemar disebabkan dakwaan penipuan dan ketiadaan Suu Kyi serta partinya Liga Kebangsaan bagi Demokrasi (NLD). - AFP

Penduduk India cecah 1.21b

myMetro | Penduduk India cecah 1.21b: "


NEW DELHI: India kini menjadi tempat tinggal bagi 17 peratus daripada penduduk dunia apabila populasinya meningkat kepada 1.21 bilion tahun ini, walaupun pertumbuhan lebih perlahan buat kali pertama dalam 90 tahun.

Negara Asia Selatan itu - menduduki tempat kedua selepas China dalam jumlah penduduk - bertambah 181 juta penduduk pada dekad lalu, kata Pesuruhjaya Bancian, C. Chandramouli. Peningkatan itu hampir menyamai populasi Brazil. Unjuran Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu menunjukkan India mampu mengatasi China pada 2030 apabila penduduknya mencecah 1.34 bilion. - AP"

Umar cedera ditembak

myMetro | Umar cedera ditembak: "


ISLAMABAD: Suspek utama warga Indonesia dalam kejadian pengeboman di Bali pada 2002 yang mengorbankan 202 orang cedera ditembak pasukan keselamatan yang menahannya di Pakistan, kata pegawai kerajaan Indonesia, semalam.

Timbalan Komander kumpulan gabungan al-Qaida di Asia Tenggara, Jemaah Islamiyah, Umar Patek ditahan di Pakistan 25 Januari lalu selepas mendapat maklumat daripada Agensi Perisikan Pusat (CIA) Amerika Syarikat, kata pegawai keselamatan Pakistan dan Indonesia. Menurut Ketua Agensi Perisikan Indonesia, Sutanto, Umar ditahan ketika bertempur dalam insiden berbalas tembakan. Seorang daripada pegawai keselamatan turut cedera.


Pakistan akan membantu pegawai konsulat Indonesia menemui Umar supaya mereka dapat membuat pengesahan identitinya, kata jurucakap Kementrian Luar Paksitan, Tehmina Janjua dalam sidang media mingguan.

Penangkapan Umar yang ditawarkan Amerika Syarikat dengan ganjaran AS$1 juta (RM31juta) menamatkan 10 tahun buruan antarabangsa dan pencapaian utama dalam perjuangan global melawan al-Qaida dan kumpulan sekutunya. Sekiranya dia bekerjasama, militan berusia 40 tahun itu dapat menyalurkan maklumat berharga mengenai keadaan semasa organisasi pelampau itu dan kumpulan gabungannya di Asia Tenggara. Pihak berkuasa Pakistan masih menyoal siasat Umar dan akan menyerahkannya kepada kerajaan Indonesia, kata pegawai keselamatan Paksitan yang enggan dikenali. - AP"

Serangan tentera tak mampu tumbangkan Gaddafi: Itali

myMetro | Serangan tentera tak mampu tumbangkan Gaddafi: Itali: "

SEBUAH trak pelancar roket pemberontak Libya melancarkan serangan ke atas pro Gadhafi, di luar bandar timur Brega, Libya, hari ini. Sumber Libya berkata Menteri Luar Negeri, Moussa Koussa telah mengundurkan diri, namun itu adalah keputusan peribadi didorong oleh masalah kesihatan, bukan tanda bahawa rejim diperangi telah lumpuh. - Foto AP
ROME: Tindakan berpaling tadah di kalangan sekutu Muammar Gaddafi akan menjadi faktor penggulingan pemimpin Libya itu, bukan serangan tentera Barat.

Menteri Luar Itali, Franco Frattini yang akan berunding dengan anggota utama pemberontak Libya berkata demikian selepas berita mengenai Menteri Luar Libya, Mussa Kussa, antara penasihat paling rapat Gaddafi, berpaling tadah ke Britain.


“Bukan tindakan ketenteraan yang boleh memaksa Gaddafi meletak jawatan. Sebaliknya ia boleh dilakukan menerusi tekanan antarabangsa untuk menggalakkan orang yang rapat dengannya berpaling tadah,” kata Frattini.

“Mereka sudah sedar atau akan sedar sedikit masa lagi bahawa rejim itu sudah terpencil di peringkat antarabangsa dan Gaddafi tidak akan menjadi sebahagian daripada penyatuan semula Libya,” katanya. - AFP"

Puluhan orang awam terbunuh: Pegawai Vatican

myMetro | Puluhan orang awam terbunuh: Pegawai Vatican: "


ROME: Sekurang-kurangnya 40 orang awam terbunuh dalam serangan udara oleh tentera Barat di Tripoli.

“Apa yang dikatakan serangan kemanusiaan itu membunuh puluhan orang awam di beberapa kawasan kediaman di Tripoli,” kata pegawai kanan Vatican di ibu negara Libya itu, Giovanni Innocenzo Martinelli kepada sebuah akhbar Katolik.


Beliau turut mengesahkan sebuah hospital turut musnah akibat serangan itu. - Reuters"

15,000 pelancong terkandas


Foto
PELANCONG tiba di markas tentera Sattahip selepas dibawa kapal tentera laut dari pulau Koh Tao yang dilanda banjir.


Foto
PEKERJA bantuan membawa mayat mangsa lumpur runtuh di daerah Khao Phanom selepas banjir melanda selatan Thai.
Korban banjir selatan Thai meningkat, askar turun padang

BANGKOK: Sekurang-kurangnya 15,000 pelancong asing terperangkap di beberapa pulau percutian Thailand selepas ribut dan banjir luar musim melanda selatan negara itu menyebabkan 21 maut dan banyak perkampungan musnah.
Mangsa dihanyutkan air deras atau tertimbus akibat lumpur runtuh selepas hujan lebat menjadi punca bah yang menenggelamkan kediaman serta tempat perniagaan membabitkan sejuta orang sedangkan cuaca sepatutnya panas, lapor Sydney Morning Herald, semalam.

Daripada jumlah itu, 13,000 pelancong terkandas di Koh Samui dan jurucakap persatuan pelancongan memberi amaran bahawa makanan dan bahan api mungkin kehabisan jika cuaca buruk itu berterusan.

“Kami nasihatkan pelancong tidak keluar hotel dan tidak cuba pergi ke lapangan terbang hingga keadaan pulih,” katanya kepada agensi berita.

Datuk Bandar Koh Samui, Ramnate Chaikwang, memberitahu akhbar Bangkok Post bahawa ramai yang sudah mencari perlindungan di tempat lebih tinggi manakala hotel, restoran dan kedai ditutup.

Penerbangan Bangkok Airways setakat kelmarin sudah membawa keluar 2,000 orang dari pulau itu.
Terbaru, tentera Thailand dikerah membantu kerja mencari dan menyelamat mangsa banjir dan tanah runtuh di selatan dengan angkatan lautnya membawa keluar beratus-ratus pelancong yang terperangkap di beberapa pulau percutian di negara itu.

Jurucakap tentera Kolonel Sunsern Kaewkumnerd berkata kira-kira 150 askar dengan anjing pengesan bertungkus-lumus mencari mangsa yang terbunuh atau hilang di Krabi selepas tanah runtuh di wilayah Krabi. Sekurang-kurangnya 10 orang dilaporkan hilang selepas kejadian itu.

Kapal laut yang berlabuh di pangkalan laut Sattahip membawa 734 pelancong, 532 daripada mereka warga asing yang diselamatkan dari pulau Koh Tao dan Koh Phangan.

Hujan lebat berterusan selama seminggu di wilayah selatan Thailand menyebabkan jalan darat dan kereta api terputus hubungan selepas ditenggelami air, manakala beratus-ratus pelancong terkandas di beberapa buah pulau di Teluk Thailand dan Laut Andaman selepas pengangkutan menggunakan feri dibatalkan.

Usaha untuk menyelamatkan pelancong mula berhasil selepas penerbangan ke Koh Samui kembali pulih, manakala pesawat pengangkut tunggal negara itu juga menyertai kerja menyelamat. – AFP
Berita Harian Online | 15,000 pelancong terkandas

Pelakon didapati bersalah rogol amah


 Shiney Ahuja
Shiney Ahuja


Shiney Ahuja kena hukuman penjara tujuh tahun

MUMBAI: Mahkamah India kelmarin menghukum penjara seorang aktor Bollywood selama tujuh tahun kerana merogol orang gajinya dalam kes yang menggemparkan industri filem itu.
Shiney Ahuja didapati bersalah memperkosa, melakukan peras ugut dan bersalah mengurung amah terbabit pada Jun 2009 meskipun mangsa menarik balik tuduhan rogol, menurut keputusan mahkamah.
Hakim PM Chouhan, memutuskan Ahuja bersalah berdasarkan aduan asal yang dikemukakan kepada polis dan tidak mengambil kira bukti diberi mangsa, lapor agensi berita Press Trust of India (PTI).

Ahuja, 37, yang pernah menang beberapa anugerah filem, menafikan tuduhan ke atasnya dan akan mengemukakan rayuan terhadap keputusan itu di Mahkamah Tinggi Mumbai, kata peguam belanya, Srikant Shivade kepada wartawan.

Prosiding mahkamah tidak dibuka kepada media.

Ahuja membintangi beberapa filem Bollywood termasuk Hazaaron Khwaishein Aisi (Nafsu Seribu), Gangster dan Life in a Metro.
September lalu, amah berusia 20 tahun itu menarik balik tuduhan berkenaan atas alasan dia diberitahu supaya membuat aduan kepada polis oleh seorang wanita yang membantunya bekerja dengan pelakon berkenaan.

Ahuja menghadapi tahanan reman di penjara selama tiga tahun pada 2009 sebelum dibebaskan atas ikat jamin. Dalam tempoh itu, dia terbabit dalam pembikinan beberapa lagi filem.

Ahuja adalah bintang terbaru Bollywood yang dikenakan hukuman penjara. Beberapa pelakon sudah dihukum penjara sebelum ini.

Sanjay Dutt didapati bersalah pada 2007 kerana membeli senjata api haram daripada perancang serangan Mumbai pada 1993 yang menyebabkan lebih 250 maut.
Aktor terkenal, Salman Khan pula didapati bersalah pada 2006 kerana memburu di kawasan perlindungan haiwan. – AFP 
Berita Harian Online | Pelakon didapati bersalah rogol amah

Elizabeth Taylor tinggal harta RM3.025 bilion

LOS ANGELES: Bintang legenda Hollywood, Elizabeth Taylor yang meninggal dunia 23 Mac lalu, dilapor meninggalkan harta lebih AS$1 bilion (RM3.025 bilion).

Harta yang dimiliki pemenang anugerah Oscar itu menjadikan mendiang salah seorang daripada 14 wanita paling kaya di dunia atas usaha sendiri, lapor laman web akhbar The Independent.

Di Hollywood, Taylor diketahui mempunyai koleksi barang kemas dan perhiasan bernilai kira-kira AS$270 juta (RM816.7 juta) dan beliau adalah aktres pertama menerima bayaran AS$1 juta (RM3.025 juta) di Hollywood.
Antara koleksi barang kemas beliau ialah rantai bertatahkan berlian dan delima jenama Cartier dihadiahkan suaminya Mike Todd.

Selain itu beliau juga memiliki sebentuk cincin bertatah berlian Krupp 33.19 karat yang dihadiahkan suami kelimanya, Richard Burton.

Burton membeli berlian itu dalam acara lelongan harta kepunyaan Vera Krupp, isteri kedua Alfried Krupp, jutawan industri besi Jerman, pada 1968 dengan harga AS$305,000 (RM921,702) – Agensi
Berita Harian Online | Elizabeth Taylor tinggal harta RM3.025 bilion: "

Ketua agama tolak debat anti-MuslimKOMBINASI gambar (atas dari kiri ke kanan)   Ketua Paderi Gereja Ortodok, Emmanuel Adamakis, Kardinal Katolik dan Ketua Paderi Paris, Andre Vingt-Trois; Presiden Majlis Muslim Perancis (CFCM), Mohammed Moussaoui; Ketua Kesatuan Buddha Perancis, Olivier Wang-Genh; Presiden Persekutuan Protestan Perancis, Claude Baty dan Ketua Pendeta Yahudi Perancis, Gilles Bernheim
KOMBINASI gambar (atas dari kiri ke kanan) Ketua Paderi Gereja Ortodok, Emmanuel Adamakis, Kardinal Katolik dan Ketua Paderi Paris, Andre Vingt-Trois; Presiden Majlis Muslim Perancis (CFCM), Mohammed Moussaoui; Ketua Kesatuan Buddha Perancis, Olivier Wang-Genh; Presiden Persekutuan Protestan Perancis, Claude Baty dan Ketua Pendeta Yahudi Perancis, Gilles Bernheim


Tokoh Yahudi, Kristian dan Buddha desak Sarkozy batal program elak timbul kekeliruan

PARIS: Pemimpin Yahudi, Kristian dan Buddha di Perancis menyokong rakan beragama Islam ketika menuntut Presiden Nicholas Sarkozy membatalkan perdebatan mengenai Islam yang dirancang minggu depan.
Tuntutan itu terkandung dalam deklarasi bersama ketua pendeta Perancis Gilles Bernheim, ketua gereja Roman Katolik, Protestan dan Ortodoks Perancis, Presiden Majlis Islam Perancis, Mohammed Moussaoui dan ketua kesatuan Buddha Perancis, Olivier Wang-Genh.

Deklarasi itu menyatakan, perdebatan biasanya satu tanda sihat tetapi mempertikai kebijaksanaan parti pemerintah UMP (Kesatuan bagi Pergerakan Popular) hanya membincangkannya di kalangan mereka.

“Perdebatan itu mungkin menambah kekeliruan ketika masyarakat berada dalam detik sukar.” Perbincangan itu dijadualkan berlangsung Selasa depan, bertujuan meneliti peranan dan tanggungjawab Islam di negara sekular itu.

Deklarasi bersama itu mengulas dua laporan penting dan cadangan beberapa aspek berbeza hubungan antara orang awam, agama dan kerajaan meskipun memuji prinsip pemisahan gereja dan pentadbiran negara disebut ‘Laïcité.’

"Laïcité adalah satu daripada tonggak kontrak pentadbiran negara kita, menyokong demokrasi dan menjadi asas untuk harapan kita tinggal bersama,” katanya.
Ada sekurang-kurangnya lima juta penduduk Islam di Perancis, masyarakat Muslim terbesar dibandingkan negara lain di barat Eropah.

Pengkritik termasuk anggota parti UMP pimpinan Sarkozy, mengecam perdebatan Islam dan sekularisme akan datang kerana memberi ‘stigma’ terhadap penduduk Islam Perancis serta sekali gus mencetuskan kemunculan semula parti haluan kanan dan Barisan Hadapan.

Parti pelampau diketuai Marine Le Pen, berada di tempat ketiga dalam pilihan raya tempatan pusingan kedua hujung minggu lalu, memenangi 11 peratus undian.

Perdebatan di Perancis mencerminkan perbicaraan di Amerika Syarikat dipengerusikan Pengerusi Jawatankuasa Keselamatan Kementerian Dalam Negeri Peter King berhubung Islam radikal yang dilihat sebagai tidak adil kerana memberi anggapan seolah-olah semua Muslim adalah radikal.

“Penduduk Islam adalah musuh semula jadi mereka yang mempromosi keganasan pelampau,” kata Nihad Awad, pengarah eksekutif nasional Majlis Hubungan Islam-Amerika, dalam sidang media semalam di Washington ketika kemuncak perdebatan King.

Sejak mengumumkan perdebatan Disember lalu, King, 66, anggota Republikan New York, dituduh pejuang kebebasan awam dan kumpulan Islam cuba menghasut kebencian terhadap masyarakat Islam Amerika. – Agensi
Berita Harian Online | Ketua agama tolak debat anti-Muslim

Hotel untuk ayam

LONDON: Seorang lelaki Britain memperoleh pendapatan lumayan hasil daripada idea 'gilanya' membina sebuah hotel khusus untuk ayam.

David Roberts, 31, membuka hotel Avian Inn, yang ‘kalis musang’ dan lengkap dengan kemudahan bagi mereka yang mahu menempatkan ayam peliharaan ketika meninggalkan rumah.

“Ramai penduduk Britain menjadikan ayam sebagai haiwan peliharaan,” katanya yang mengenakan bayaran £2 (RM9.70) bagi seekor ayam untuk satu malam. – Agensi"
Berita Harian Online | Macam-macam: Hotel untuk ayam: "

Pakar arkeologi Mesir jadi menteri


pix_gal0

KAHERAH: Ketua hal-ehwal arkeologi Mesir, Zahi Hawass (atas) yang memikul tugas menjaga khazanah berharga negaraya, dinamakan Menteri Antikuiti, lapor agensi berita MENA, kelmarin.


Hawass bertugas sebagai ketua Majlis Tertinggi Antikuiti sebelum dilantik sebagai Menteri Negara ketika pentadbiran bekas Presiden Hosni Mubarak.


Bantahan antikerajaan meletus pada 25 Januari lalu membawa kepada kejatuhan Mubarak dan kuasa kini dipegang majlis tentera.
Laporan berita agensi asing mendakwa, pelantikan Hawass mungkin mencetuskan kemarahan aktivis prodemokrasi yang menggesa Kabinet membuang semua orang yang ada hubungan dengan rejim lama.


Pelantikannya dibuat ketika banyak pihak meminta agensi budaya Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (UNESCO) melindungi warisan Mesir kerana ada khazanah lama dicuri ketika bantahan anti Mubarak meletus.


Selasa lalu, UNESCO menyatakan, ia akan mengutus surat kepada pihak berkuasa Mesir bagi meminta kawalan diperhebat di tapak arkeologi negara itu.


Awal bulan ini, agensi berkenaan menyuarakan kebimbangan tapak seperti itu menjadi sasaran pencuri.
Minggu lalu, pegawai antikuiti berkata, 800 patung lama dicuri dari sebuah gudang di timur Kaherah. – AFP"
Berita Harian Online | Pakar arkeologi Mesir jadi menteri:

Paras radiasi cecah 4,385PEKERJA kerajaan di wilayah Fukushima mengambil sampel tanah di kawasan tanaman padi bagi menguji tahap radiasi.
PEKERJA kerajaan di wilayah Fukushima mengambil sampel tanah di kawasan tanaman padi bagi menguji tahap radiasi.


Singapura, Amerika temui bahan radioaktif dalam kobis, susu

TOKYO: Tekanan semakin meningkat ke atas Jepun supaya memindahkan lebih ramai penduduk membabitkan zon 30 kilometer dari loji reaktor Fukushima selepas tahap radiasi mencapai 4,385 kali lebih tinggi daripada paras selamat yang bermakna 130,000 lagi orang perlu dibawa ke tempat perlindungan baru.
Seramai 70,000 orang sudah dipindahkan dari kawasan 20 kilometer dari laji nuklear berkenaan manakala 136,000 lagi di kawasan 10 kilometer lagi dinasihatkan tidak keluar rumah.

Kebimbangan mengenai tahap radiasi di luar negara juga meningkat selepas Singapura mengesan kewujudan bahan itu dalam kobis dari Jepun sehingga sembilan kali lebih tinggi had selamat.

Amerika Syarikat pula menemui pencemaran rendah dalam sampel susu di pantai baratnya. Beberapa negara mengharamkan produk susu dan tenusu dari kawasan dekat loji Fukushima.

Susu tercemar antara punca terbesar kanser tiroid selepas nahas nuklear loji Chernobyl, Ukraine pada 1986 selepas penduduk minum susu lembu tempatan.

Badan nuklear PBB, Agensi Tenaga Atom Antarabangsa (IAEA) dan agensi nuklear Jepun sudah menasihatkan Perdana Menteri, Naoto Kan, memindahkan penduduk kerana tahap radiasi tinggi dikesan lebih jauh daripada kawasan 30 kilometer.
Pegawai kerajaan, bagaimanapun, terus merayu penduduk Jepun dan dunia tidak cepat panik kerana tahap radiasi di kawasan luar loji berkenaan masih rendah.

Tetapi, IAEA menekankan, tahap radiasi di perkampungan Litate, 40 kilometer dari loji itu memerlukan penduduk berpindah.

Selain itu, tahap radiasi juga ditemui dalam air laut dekat kompleks nuklear itu yang bermakna pelepasan radioaktif terus berlaku ketika puncanya belum diketahui.

Penduduk Jepun tinggal dalam keadaan luar biasa, perkara pertama yang dilakukan untuk bayi baru lahir bukannya dengan doktor tetapi alat pengesan radiasi Geiger. – Reuters

Perisik CIA, MI6 aktif di Libya

WASHINGTON: Berpuluh-puluh ejen Agensi Perisikan Pusat (CIA) Amerika Syarikat dan rakan mereka dari Britain, MI6 sudah bergerak membantu penentang Muammar Gaddafi ketika kedudukan pemimpin di Libya itu semakin tergugat dengan pembelotan Menteri Luarnya, Mussa Kussa, semalam.


Presiden Barack Obama menandatangani arahan sulit mengarahkan bantuan kepada penentang Gaddafi dengan mengumpul maklumat membolehkan serangan lebih berkesan dilakukan terhadap tentera Libya yang menentang pemberontak.
Obama menandatangani dokumen diberi nama ‘Presidential finding’ (Perintah Presiden) dua atau tiga minggu lalu yang membenarkan operasi rahsia itu dilancarkan, kata pegawai.
Di LONDON, Mussa Kussa disoal pihak berkuasa Britain berpaling tadah yang dianggap memberi semangat kepada penentang Gaddafi, pembelotan terbaru pegawai kanan Libya.

Mussa, bekas ketua perisikan Libya dan bekas duta ke Britain. Beliau tiba secara suka rela di lapangan terbang Farnborough.

“Beliau memberitahu sudah meletak jawatan. Kami sedang berbincang dengannya dan akan mengeluarkan perincian lanjut tidak lama lagi,” katanya dalam satu kenyataan.

Mussa, 59, terbang ke Britain selepas dua hari melakukan kunjungan peribadi di Tunisia.
Di AJDABIYAH, tentera Gaddafi menawan semula bandar Brega yang sebelum ini dikuasai pemberontak dan meneruskan kemaraan ke sebuah lagi bandar utama di timur negara itu.

Serangan udara Tentera Bersekutu memberi kesan kepada tentera Gaddafi tetapi angkatan darat beliau mempunyai kelengkapan senjata yang lebih canggih, tersusun dan terlatih berbanding pemberontak.

Tentera dilihat terus meningkatkan tekanan ke atas Gaddafi dengan serangan udara di beberapa bahagian lain di Libya.

Mereka dikatakan sedang mengadakan perbincangan bagi mencari negara yang sanggup memberi perlindungan kepada pemimpin Libya itu.

Gaddafi setakat ini tidak menunjukkan tanda beliau bersedia mengalah, sebaliknya berikrar untuk berjuang hingga ke titisan darah terakhir. – AFP/Reuters/AP
Berita Harian Online | Perisik CIA, MI6 aktif di Libya

Ratusan mayat di zon larangan nuklear Jepun

HONG KONG: Kira-kira 1,000 mayat mangsa gempa bumi dan tsunami masih tidak dikutip dalam kawasan zon larangan di sekitar loji nuklear kerana kebimbangan terhadap kesan radiasi, kata laporan hari ini.

Memetik sumber polis, Kyodo News berkata, pihak berkuasa berhasrat menghantar mayat keluar daripada zon larangan 20 kilometer di sekitar loji Fukushima tetapi menimbang semula rancangan berkenaan.

Mayat itu sudah 'terdedah dengan kesan radiasi tinggi selepas kematian', kata laporan itu memetik sumber.
Polis tempatan memutuskan untuk tidak mengutip mayat-mayat berkenaan kerana kebimbangan terhadap radiasi.

Kira-kira 28,000 orang disahkan mati atau disenaraikan sebagai hilang sejak
gempa bumi dan tsunami melanda pada 11 Mac lalu di timur laut Jepun serta melumpuhkan operasi loji nuklear berkenaan dan berlaku kebocoran sehingga menyebabkan kesan radiasi. - AFP"
Berita Harian Online | Ratusan mayat di zon larangan nuklear Jepun: "

Helang botak sambar burung kuangSEEKOR burung helang menyambar burung kuang di Dakota Selatan, Amerika Syarikat.


DAKOTA SELATAN, Amerika Syarikat (AS) - Seorang jurugambar kelahiran Britain, Chris Bailey berjaya merakam beberapa gambar seekor helang botak besar yang kelaparan menyambar burung kuang di kawasan salji di sini untuk dijadikan makanan, lapor sebuah akhbar semalam.
Salah satu gambar tersebut merakam aksi dramatik helang botak menyambar burung kuang itu dengan menggunakan kedua-dua belah kakinya sebelum terbang tinggi.
Bailey, 54, yang terkejut pada masa itu cuba menjejaki helang botak yang membawa burung kuang tersebut ke kawasan berdekatan sebelum menjadikannya sebagai makanan.
Menurut Bailey yang bekerja sebagai pengarah servis Ford, dia sedang merakam gambar salji yang menutupi keseluruhan sebuah padang di sini.
"Tidak lama kemudian, saya menyaksikan helang botak yang cuba menyambar burung kuang berada di sana. Kejadian ini berlaku pada masa dan tempat yang tepat di depan mata saya," jelasnya.
Helang botak yang memiliki sayap berukuran 2.44 meter boleh terbang dengan kelajuan 72 kilometer sejam dan boleh hidup sehingga 30 tahun. - Agensi
Kosmo! Online - Dunia

Kamera GPS rakam kereta langgar treler


KERETA Vauxhall Astra sebelum (kiri) dan selepas kemalangan tersebut (kanan).


ABERDEEN, Britain - Detik cemas sebuah kereta dipandu melawan arus memasuki susur keluar sebatang jalan raya di Britain sebelum ia berlanggar dengan sebuah treler yang membawa muatan simen berjaya dirakam kamera sistem pengesanan global (GPS) lori kedua, lapor sebuah akhbar semalam.
Dalam kejadian pada Selasa lepas, kereta Vauxhall Astra yang dipandu seorang wanita cuba memasuki jalan besar A90, dekat sini, Scotland, melalui susur keluar jalan itu.
Melihat sebuah treler seberat 44 tan di depannya, dia melencongkan keretanya dan berada dalam laluan lori kedua di jalan raya itu.
Tidak mahu dirempuh, kereta itu cuba kembali ke susur keluar itu dan melanggar sisi treler terbabit.
Pelanggaran tersebut menyebabkan treler berkenaan terbalik, manakala bahagian sisi dan hadapan kereta itu remuk.
Tiada yang cedera dalam kemalangan itu. Namun, wanita berusia 20 tahun itu didakwa kerana memandu secara berbahaya. - Agensi
Kosmo! Online - Dunia

Terselamat selepas terjatuh dari tingkat lapan


ANGELO NICOTRA dan gambar sinar-X menunjukkan tulang tangannya yang patah (kanan)

BIRMINGHAM, Britain - Seorang lelaki, Angelo Nicotra bernasib baik dapat berjalan semula setelah hampir semua tulangnya patah akibat terjatuh dari tingkat sembilan flatnya pada ketinggian 30.48 meter, lapor sebuah akhbar semalam.
Sebanyak 14 tulang lelaki berusia 22 tahun itu patah, manakala beberapa lagi tulangnya retak apabila dia menghempap laluan konkrit di laman flat berkenaan.
Dia telah mengambil pil tidur dan tidak dapat mengingati insiden terjatuh dari tingkap bilik tidurnya pda Disember tahun lalu.
Doktor-doktor yang merawatnya kagum kerana dia tidak mati dalam kejadian tersebut.
Namun, Nicotra terpaksa menjalani lapan pembedahan untuk menyelamatkan nyawanya.
"Doktor-doktor cuma memberi saya peluang 20 peratus untuk hidup. Mereka terkejut saya sembuh dengan begitu cepat dan kini boleh berjalan semula," katanya di sebuah hospital di sini kelmarin.
Mengulas kejadian itu pakar ortopedik Hospital Heartlands, tempat dia dirawat, Dr. Andreas Sambatakasis berkata: "Saya belum pernah melihat seseorang terselamat selepas terjatuh dari tempat begitu tinggi,". - Agensi
Kosmo! Online - Dunia

Jepun mengaku kalahSEBUAH bangunan di loji Fukushima Daiichi dikelilingi palang-palang besi yang rosak dalam gempa bumi pada 11 Mac lalu.

TOKYO - Jepun akhirnya mengaku kalah dalam usaha mengekang pencemaran radiasi di empat reaktor nuklear loji Fukushima Daiichi yang rosak dan akan menutup kesemua reaktor berkenaan, lapor sebuah akhbar semalam.
Beberapa pegawai berkata, dalam sedikit masa lagi, semua bekalan kuasa ke reaktor-reaktor itu akan ditutup, manakala usaha untuk menyejukkan batang-batang bahan api nuklear akan dihentikan.
Langkah terakhir, melibatkan proses mencurahkan bertan-tan konkrit untuk menimbus reaktor-reaktor itu. Sekali gus memastikan tiada radiasi yang bocor keluar.
Perkembangan itu berlaku selepas agensi keselamatan nuklear Jepun mendedahkan bahawa bacaan radiasi di dalam laut sekitar loji Fukushima Daiichi melonjak sebanyak 4,385 kali ganda berbanding takat yang dibenarkan.
Pengumuman dramatik tentang penutupan semua empat reaktor itu dibuat pada Selasa lalu oleh Pengerusi Syarikat Tenaga Elektrik Tokyo (TEPCO), Tsunehisa Katsumata yang mengendalikan loji nuklear tersebut. .
Loji Fukushima Daiichi terletak sekitar 240 kilometer dari ibu negara Jepun, Tokyo.
Katsumata berkata, beliau berasa kasihan kepada orang ramai yang terpaksa meninggalkan kediaman mereka atau terpaksa tinggal di dalam rumah disebabkan oleh krisis nuklear berkenaan.
"Saya memohon maaf kerana kesusahan dan ketakutan yang berlaku akibat kebocoran radiasi ini," kata Katsumata.
"Kami telah gagal untuk menyejukkan reaktor-reaktor terbabit. Tetapi kami melakukan usaha paling maksimum untuk menstabilkan keempat-empat reaktor itu," tambahnya.
Krisis nuklear bermula selepas sistem penyejukan reaktor-reaktor nuklear di loji Fukushima Daiichi rosak akibat gegaran kuat gempa bumi berukuran 9 pada skala Richter yang melanda pada 11 Mac lalu, disusuli oleh tsunami.
Tidak lama kemudian, beberapa letupan dan kebakaran menyebabkan kebocoran radiasi berlaku di loji tersebut.
Setakat kelmarin, tahap radiasi di dalam laut sekitar loji Fukushima Daiichi ialah 3,355 kali ganda daripada bacaan normal.
Dalam perkembangan berkaitan, seorang jurutera nuklear Amerika Syarikat (AS), Michael Friedlander memberitahu stesen televisyen CNN bahawa dia bimbang kesan pencemaran air laut yang berlaku.
"Plankton menyerap radiasi, ikan memakan plankton, ikan besar pula memakan banyak ikan kecil. Justeru, kandungan radiasi akan berlaku dalam rantaian makanan," katanya.
Aktiviti menangkap ikan kini dilarang dalam lingkungan sekitar 20 kilometer dari loji Fukushima Daiichi. - Agensi
-kosmo