Pages

Wednesday, October 23, 2013

Rokok elektronik bernilai RM2.8j

Moscow: Seorang ahli perniagaan menghadiahkan rokok elektronik bersalut berlian kepada kekasihnya untuk meraikan sambutan ulang tahun kelahiran wanita itu, lapor media semalam.
Rokok elektronik itu bernilai £550,000 (RM2.8 juta) dan ditempah khas seorang bilionair minyak Russia yang menetap di London tetapi tiada butiran mengenainya didedahkan.
Menurut sumber, rokok itu mengambil masa empat setengah bulan untuk direka dan dihiasi 246 berlian dengan setiap satu bernilai £1,800 (RM9,216).

“Ia juga dilengkapi 46 butir kristal kuning Swarovski dan enam karat berlian bujuk bernilai £46,000 (RM235,519) pada hujungnya.
Foto
ROKOK elektronik berhias berlian dan pelbagai permata mahal dipesan seorang ahli perniagaan tidak dikenali.

“Selain itu rokok berkenaan dihiasi kaca Itali yang ditempa khas dengan tangan serta disempurnakan dengan butang emas 24 karat,” katanya.

Ia menjadi lebih unik kerana diberikan nama khas, dikenali sebagai Shisha Sticks Sofia tetapi tidak dapat dipastikan jika ia boleh dianggap sebagai pembayang identiti penerima hadiah itu 

Pegawai syarikat Shisha Sticks, Anthony Mixides berkata, mereka menerima pesanan untuk menghasilkan rokok elektronik yang penuh kemewahan. 

“Kami dimaklumkan bahawa wang tidak menjadi penghalang kepada pesanan itu dan ahli perniagaan terbabit cuma mahukan produk terbaik,” katanya dalam satu kenyataan. 

Sebaik saja reka bentuk itu dipersetujui, kata Mixides, mereka mencari berlian serta permata terbaik yang ada di pasaran ketika ini untuk ditampal pada rokok berkenaan. 

Katanya, walaupun begitu mereka yakin ia adalah rokok elektronik terbaik yang pernah dihasilkan setakat ini.- Agensi

Budak lelaki pakai kaki palsu robotik


Parry, kehilangan sebelah kakinya akibat barah tulang, kini menjadi kanak-kanak pertama di UK yang memakai kaki palsu robotik. - AGENSI
DERBY, England 22 Okt. - Seorang budak lelaki di sini yang kehilangan sebelah kakinya akibat barah tulang, kini menjadi kanak-kanak pertama di United Kingdom (UK) yang memakai kaki palsu robotik.
Kaki kiri Eddy Parry, 5, terpaksa dipotong pada Mei lalu ekoran terdapat tumor besar.
Sehubungan itu, ibu bapa Parry meminta pakar bedah yang memotong kaki anaknya mereka kaki palsu robotik yang berfungsi sama seperti kaki sebenar.
Pada mulanya, cadangan itu dianggap mustahil oleh pakar bedah yang merawat Parry kerana tidak ada kanak-kanak yang menggunakan kaki palsu robotik.
Bapanya, Jon Parry berkata, dia mahu melihat anaknya berjalan seperti kanak-kanak yang lain, dengan menggunakan kaki palsu yang berfungsi sama seperti kaki sebenar.
"Kebanyakan kaki palsu yang ada di pasaran tidak boleh dibengkokkan seperti kaki sebenar dan keadaan itu sebenarnya menyukarkan pergerakan,'' katanya.
Setelah diteliti semua aspek, akhirnya pakar bedah bersetuju memasang kaki palsu robotik pada Parry.
Satu rangka besi ditanam pada peha Parry bagi menggantikan tulang kaki yang dipotong, sebelum kaki palsu robotik tersebut dipasang.
Selepas kaki palsu itu dipasang, Parry dapat berjalan dan berlari seperti kanak-kanak lain.
Parry pernah menjalani rawatan kemoterapi sebanyak 45 sesi, termasuk 26 kali pemindahan darah sejak disahkan menghidap barah tulang pada Ogos tahun lalu. - AGENSI


Artikel Penuh: http://www.utusan.com.my/utusan/Luar_Negara/20131023/lu_09/Budak-lelaki-pakai-kaki-palsu-robotik#ixzz2iXNHNvgW
© Utusan Melayu (M) Bhd 

Ikan yu paus terdampar di SurabayaAP
SEORANG budak lelaki berjalan di atas badan seekor ikan paus 
di pantai Kenjeran, Surabaya, Indonesia semalam.


SURABAYA, Indonesia - Seekor ikan yu paus terdampar di sebuah kawasan yang cetek di pantai Kenjeran di sini semalam.
Beberapa nelayan tempatan berusaha untuk menyelamatkan ikan tersebut dengan menolaknya ke kawasan laut dalam.
Namun, ikan itu akhirnya dapat disela- matkan apabila ia bergerak ke dalam laut.
Ketika terdampar, seorang kanak-kanak berjalan di atas badan ikan tersebut. - AP


Artikel Penuh: http://www.kosmo.com.my/kosmo/content.asp?y=2013&dt=1023&pub=Kosmo&sec=Dunia&pg=du_06.htm#ixzz2iW2er8y2 
Hakcipta terpelihara