Pages

Tuesday, November 12, 2013

RAHSIA KEHEBATAN TENTERA-TENTERA ISLAMYazdigrid terpaksa pulang membawa kehampaan. Luka dihatinya belum terubat bahkan menambahkan lagi luka yang ada. Tiada apa-apa faedah berperang dengan orang Islam.

Benarlah firman Allah S.W.T,

“Sesiapa yang telah disesatkan oleh Allah, maka engkau tidak sekali-kali akan mendapat jalan untuk menyelamatkannya.” [An Nisa : 88]

Meskipun begitu, Yazdigrid itu terus buta mata hatinya. Dia masih merintih bantuan daripada Raja China. Dia menghantar utusan kepada Raja China untuk meminta bantuan. Sebelum apa-apa, Raja China bertanya mengenai sifat-sifat tentera Islam yang sedang diperangi oleh Parsi. Raja China bertanya,

“Adakah mereka menepati janji?”

Jawab utusan Yazdigrid, “Ya.”

“Apakah yang diseru oleh mereka sebelum memerangi kalian?”

“Mereka menyeru kami supaya memilih satu daripada tiga perkara. Pertama, agama mereka. Jika kami menerimanya, mereka akan melayani kami seperti layanan sesama mereka. Jika tidak, kami terpaksa membayar cukai atau menghadapi peperangan.”

“Bagaimana ketaatan mereka terhadap pemimpin mereka?”

“Mereka adalah kaum yang paling taat kepada pemimpin mereka.”

“Apakah yang mereka halalkan dan apakah yang mereka haramkan?”

Utusan itu pun menceritakan mengenai perkara-perkara yang haram dan halal dalam agama Islam.

Raja China bertanya lagi, “Adakah mereka mengharamkan yang halal dan menghalalkan yang haram?”

“Tidak”

“Sesungguhnya kaum itu tidak hancur selagi mereka tidak mengharamkan perkara yang halal dan menghalalkan perkara yang haram.” Raja China meneruskan pertanyaan, “Ceritakan kepadaku mengenai pakaian mereka.”

Utusan itu menceritakan perihal pakaian kaum Muslimin yang sangat sederhana.

Soalnya lagi, “Bagaimanakah keadaan tunggangan mereka?”

“Mereka menunggang kuda Arab.” Kemudian, utusan itu menjelaskan mengenai sifat-sifat kenderaan yang digunakan oleh kaum Muslimin tersebut.

Sambut Raja China, “Inilah sebaik-baik benteng pertahanan.”

Kemudian, utusan itu menceritakan dengan lebih jelas mengenai sifat unta, derumannya serta bangunnya untuk membawa muatan. Akhirnya, Raja China itu merasa takjub dengan sifat-sifat yang ada pada kaum Muslimin. Lalu, Raja China menulis surat kepada Yazdigrid.

Surat itu tertulis, “Sebenarnya, tidak ada keberatan bagiku untuk mengirim pasukan besar kepadamu. Aku boleh mengatur tentera yang banyak untukmu. Barisan hadapan berada di Marwa dan ia memanjang hingga barisan terakhir berada di China. Namun begitu, jika benar maklumat daripada utusanmu mengenai sifat-sifat musuh yang memerangimu, mereka pasti dapat menghancurkan gunung jika mereka menginginkannya. Jika aku membantumu dengan seluruh bala tenteraku, pastilah mereka akan menghabisiku dan membinasakanku. Maka berdamailah dengan mereka dan terimalah segala tuntutan mereka.” [Tarikh, Ibnu Jarir]

Akhirnya Kisra Parsi terus kecewa. Dia sudah tidak mampu berbuat apa-apa selain menetap di wilayahnya sahaja dalam keadaan hina. Suatu masa di zaman kekhalifahan Sayyidina Uthman, Kisra Yazdigrid ini pun terbunuh. Maka, itulah Kisra terakhir Parsi sebelum empayar Parsi akhirnya hilang daripada peta dunia. [Riwayat Ibnu Jarir]
 

ICJ: Tanah Kuil Preah Vihear milik Kemboja

ICJ: Tanah Kuil Preah Vihear milik KembojaBANGKOK - THAILAND. Mahkamah Keadilan Antarabangsa (ICJ) menyerahkan kawasan tanah di sekitar kuil Preah Vihear yang menjadi pertikaian kepada Kemboja, satu keputusan yang menimbulkan kemarahan nasionalis Thai dan meningkatkan tekanan ke atas Perdana Menteri Thailand Yingluck Shinawatra.
  
Semasa menyampaikan penghakiman itu, Presiden ICJ Peter Tomka, berkata Kemboja mempunyai kedaulatan ke atas "seluruh wilayah tanjung Preah Vihear", dan Thailand perlu menarik balik tentera dari kawasan itu.
  
Dalam satu reaksi kepada keputusan itu, Timbalan Perdana Menteri Thailand dan menteri hal ehwal luar, Surapong Tovijakchaikul, berkata Thailand dan Kemboja gembira dengan keputusan mahkamah itu.  

Beliau berkata keputusan ICJ akan dibincangkan dalam Jawatankuasa Bersama dengan rakan sejawatannya dari Kemboja.
  
Duta Thai di The Hague dan ketua pasukan perundangan Thailand Virachai Plasai, berkata mahkamah tidak menandakan wilayah dan Thailand tidak kehilangan tanahnya.
  
"Mahkamah juga mencadangkan supaya Thailand dan Kemboja bekerjasama menjaga kuil yang merupakan warisan dunia," katanya kepada media selepas keputusan ICJ itu.
  
Keputusan ICJ hari ini merupakan interpretasi kepada keputusan pada 1962 oleh mahkamah yang mengisytiharkan kuil itu milik Kemboja tetapi tidak membuat keputusan mengenai kawasan di sekitarnya.
  
Terdahulu, sebelum keputusan diumumkan, pesara tentera Jen Preecha Iamsupan, berkata mereka tidak akan menerima keputusan ICJ berhubung pemilikan ke atas sempadan yang menjadi pertikaian di sekitar kuil Pheah Vihear.
  
“Apapun keputusannya, baik atau buruk buat Thailand, kami tidak akan menerimanya. Thailand tidak boleh hilang walaupun seinci wilayahnya," katanya semasa demonstrasi yang diadakan di depan Kementerian Pertahanan. - Bernama

Turun 150 kilogram dalam masa dua bulan

Riyadh: Seorang pemuda Arab Saudi yang mempunyai berat badan 610 kilogram sangat gembira selepas kumpulan doktor di Bandar Perubatan Raja Fahd di Riyadh membantunya mengurangkan beratnya kepada 460 kilogram.
Khaled Shaeri menjalani program diet pemakanan khas dan rawatan naturopati intensif di hospital berkenaan. 
Pakar pembedahan laparoskopik dan obesiti yang juga ketua kumpulan perubatan yang merawat Khaled, Dr Ayed Al-Qahtani menyuarakan rasa puas hati terhadap kemajuan yang dicapai pemuda itu.

“Khaled memberi tindak balas pantas terhadap rawatan. Ia sangat menggalakkan,” katanya yang mengetuai kumpulan 21 doktor dan pakar perubatan.
Foto
BERAT badan Khaled berkurangan 150 kilogram dalam tempoh dua bulan.

“Terdapat perubahan yang baik dari segi keadaan sosial dan fikiran pesakit,” katanya dalam satu kenyataan, semalam.

Berat Khaled berkurangan 150 kilogram dalam tempoh dua bulan lalu.

Menurut Dr Ayed, fungsi jantung dan hati Khaled juga semakin baik.

“Doktor turut menyedari terdapat perubahan yang semakin baik pada kuasa otot kakinya.

“Banyak lemak sudah dibuang dari tubuhnya. Kami juga mengawal tahap gula dalam darahnya.

“Kami harap dia dapat menjalani kehidupan biasa tidak lama lagi,” katanya. - Agensi

Larian lembu tanduk berapi di SepanyolLEMBU jantan dengan tanduk terbakar mengejar seorang peserta pada festival Toro de Jubilo di Medinaceli kelmarin.


MEDINACELI, Sepanyol - Penduduk di sini mengadakan festival yang jarang diadakan di tempat-tempat lain di dunia.
Dinamakan Toro de Jubilo atau Festival Lembu Api, acara berkenaan berlangsung kelmarin di sebuah dataran utama di bandar ini.
Larian lembu api itu merupakan acara kuno yang berasal dari zaman gangsa.
Semasa acara berkenaan diadakan, penduduk mengikat jamung pada tanduk seekor lembu jantan dan api dinyalakan.
Haiwan itu kemudian dilepaskan. Peserta perlu mengelak daripada ditanduk atau terkena api tersebut sehingga jamung berkenaan padam sendiri.
Lembu jantan itu dilumur dengan lumpur tebal pada bahagian muka dan belakang untuk mengelakkan haiwan itu melecur. - AP


Artikel Penuh: http://www.kosmo.com.my/kosmo/content.asp?y=2013&dt=1112&pub=Kosmo&sec=Dunia&pg=du_03.htm#ixzz2kNapezGx 
Hakcipta terpelihara