Pages

Tuesday, June 8, 2010

Mata biru kenan kucing

SAMARIANG: Pelik tapi benar. Itulah keajaiban berlaku ke atas bayi lelaki berusia 18 bulan yang didakwa terkena ‘kenan’ kucing apabila mata hitamnya bertukar biru selepas dua minggu dilahirkan.
UNIK...Khatijah bersama Zulfazli yang bermata biru.
UNIK...Khatijah bersama Zulfazli yang bermata biru
Perubahan itu dipercayai berkait rapat dengan kegemaran ibu bayi berkenaan, Khatijah Kassim, 37 yang gemar membelai kucing bermata biru ketika baru beberapa minggu mengandungkan Zulfazli Zaidi.

“Sehingga saya melahirkannya, saya tertarik dengan seekor kucing bermata biru yang saya sendiri tidak tahu dari mana datangnya.

“Apa yang peliknya, selepas Zulfazli dilahirkan, kucing itu tidak kelihatan lagi,” katanya ketika ditemui di rumahnya di ketika ditemui di rumahnya di Kampung Baru Semariang di sini, semalam.

Menceritakan bagaimana perubahan pada mata anaknya berlaku, Khatijah berkata, dia mulanya tidak menyedari perkara itu sehingga Zulfazli berusia dua minggu.

“Saya risau dan cemas ketika itu. Macam-macam saya fikir sehinggalah saya membawa Zulfazli ke klinik pakar untuk pemeriksaan.
“Tetapi, doktor pakar menjelaskan matanya normal. Lega hati saya kerana pada mulanya menyangka anak saya buta. Pada masa sama, saya juga hairan kerana ketika usianya kurang setahun, dia memiliki bulu kening panjang serta misai.

“Saya dan keluarga pelik bagaimana mata anak saya berwarna biru sedangkan tiada keturunan kami memiliki mata seperti itu,” katanya.
Khatijah mendakwa kelainan yang ada pada Zulfazli menyebabkan anaknya itu sering menarik perhatian orang ramai terutama ketika dibawa ke pasar sehingga ada yang meminta untuk bergambar.

Menurut Khatijah, satu lagi perbezaan yang dikesan ialah anak lelaki bongsunya itu lambat bertutur walaupun memanggil ibu atau ayah jika dibandingkan abang dan kakaknya pada usia sekarang.

“Pernah saya bawa Zulfazli ke pasar dan tidak semena-mena ada individu memegang tangannya untuk mengambil gambar,” katanya.

Menurut Khatijah, satu lagi perbezaan yang dikesan ialah anak lelaki bongsunya itu lambat bertutur walaupun memanggil ibu atau ayah jika dibandingkan abang dan kakaknya yang lain pada usia sekarang.

Dendam benci lelaki

SUNGAI BULOH: Derita selepas dirogol abang sendiri dan kecewa ditinggalkan kekasih menimbulkan perasaan dendam di jiwa dua remaja perempuan yang menyebabkan mereka terjebak kancah cinta sejenis dan gemar mempermainkan cinta lelaki.

Malah, seorang daripada mereka yang bertukar perwatakan dengan gaya dan penampilan seperti lelaki atau dikenali sebagai pengkid berkata, dia bersama beberapa rakan ‘sealiran’ pernah mengepung dan memukul seorang lelaki yang cuba mengganggu kekasihnya.

Ana, yang kini berusia 20 tahun berkata, selepas dirogol abang kandungnya ketika dia belajar di sekolah menengah, dia gemar melayan lelaki bukan untuk bercinta, tapi sengaja ingin mempermainkan mereka.

“Saya mahu membalas dendam kerana saya bencikan lelaki. Sehingga tamat persekolahan, lebih 10 lelaki saya tipu dan kecewakan dengan pelbagai cara termasuk mengikis wang ringgit,” katanya yang ditemui di Rumah Iman Perempuan Pertubuhan Kebajikan Sahabat Insan Malaysia (Sidim) di sini, semalam.

Bagaimanapun, kata Ana, sejak dua tahun lalu cintanya mula beralih arah apabila berkenalan dengan seorang pengkid bernama Harry secara tidak sengaja melalui laman sembang di Internet.
pix_middle
Menurutnya, ketika bersemuka buat kali pertama, dia terpaku melihat Harry yang kelihatan seperti seorang lelaki dengan badan tegap dan tinggi.
Selepas pertemuan itu, Ana mengaku dia memberanikan diri mengikut Harry ke rumahnya ketika ibu pengkid itu tiada di rumah kerana bekerja manakala bapa kekasihnya tidak lagi tinggal bersama disebabkan sudah bercerai.

“Dia memujuk saya melakukan hubungan intim di ruang tamu dan ketika itu baru saya tahu dia perempuan dan Harry mengaku dirinya pengkid.
“Tetapi, saya langsung tak marah kerana terlalu sayang kepadanya, malah kepandaiannya memujuk rayu serta mengambil berat membuatkan saya rasa dihargai dan dicintai,” katanya.

Ketika awal percintaan itu, kata Ana, dia berusia 18 tahun, manakala Harry enam tahun lebih tua daripadanya tetapi hubungan songsang selama dua tahun itu juga menyebabkan Ana terjerumus ke kancah penagihan syabu.

Bagaimanapun, kehidupan Ana berubah selepas dihantar mendapatkan rawatan pemulihan akhlak di Sidim sebaik keluarganya menyedari sesuatu tidak kena dengan gadis itu.

“Alhamdulillah selepas lima bulan di sini, saya berusaha membuang pemikiran negatif dan memperbaiki kehidupan dengan mendekatkan diri kepada Allah,” katanya.

Berkongsi gaya hidup sama, remaja yang baru berusia 15 tahun dan hanya mahu dikenali sebagai Saidatul berkata, dia mahu menjadi seperti lelaki selepas dikecewakan teman lelaki ketika menjalinkan hubungan cinta ketika di tingkatan satu.

“Saya geram dan kecewa apabila teman lelaki meninggalkan saya. Pengalaman itu mendorong saya menjadi seperti lelaki bagi melindungi hati wanita daripada dipermainkan,” katanya.

Saidatul berkata, ketika di tingkatan dua, dia memotong pendek rambut, menukar gaya pemakaian, menghisap rokok dan menukar cara berjalan.

“Saya juga mempunyai teman wanita di kalangan rakan sekolah, malah dia mempercayai saya lebih daripada keluarganya sendiri. Dengan penampilan seperti lelaki, saya rasa selamat dan hebat, malah bersama beberapa rakan pengkid lain kami keluar beramai-ramai melepak bersama teman wanita masing-masing.

“Ketika itu kami rasa cukup hebat dan tidak teragak-agak memukul beramai-ramai lelaki yang cuba mendekati teman wanita kami. Lebih penting bagi saya pada masa itu hanya bersuka ria,” katanya.

Menurut Saidatul, akibat perangai liarnya itu pelajarannya terganggu dan keluarga yang menyedari perubahan dirinya menghantarnya ke Sidim untuk membentuknya kembali ke pangkal jalan.

“Alhamdulillah, kini saya tidak lagi seperti dulu. Sedikit demi sedikit, saya pelajari kegembiraan dilalui sebelum ini hanya sementara,” katanya yang kini sudah kembali ke pangkal jalan selepas mendapat rawatan pemulihan di Sidim lebih dua minggu.

israeil menggunakan Uranium Untuk Membunuh 1400 Umat Palestin

http://www.moheet.com/image/63/225-300/633726.jpg
غزة : كشفت دراسة إيطالية وجود مواد سامة خطيرة بنسب عالية في أجساد سكان قطاع غزة بعد عملية الرصاص المصبوب التي شنتها
 سرائيل العام الماضي وأسفرت عن سقوط 1400 شهيد.
Kajian kerajaan itali terhadap jasad penduduk Palestin yang telah meninggal dunia mendapati kandungan uranium adalah terlalu tinggi. terdapat juga 30 jenis racun ditemui pada tubuh mereka.
وذكرت صحيفة ” الخليج” الإماراتية ان نتائج الفحص التي عرضتها وزارة الصحة في الحكومة الفلسطينية المقالة أظهرت وجود 30 عنصراً ساماً ثقيلاً أبرزها اليورانيوم بنسب أعلى بكثير من معدلاتها الطبيعية في أجساد عينة شملت 15 شهيداً وجريحاً من ضحايا الحرب على غزة، إضافة الى عينة أخرى من 95 شخصا من سكان غزة .
وأكد مدير الإدارة العامة لدائرة التعاون الدولي في وزارة الصحة مدحت عباس وجود مواد سامة ومسرطنة في أجساد سكان غزة الذين كانوا في بؤر الاستهداف أو بالقرب منها.
وقال في مؤتمر صحفي الخميس برفقة وزير الصحة باسم نعيم:” إن الدراسة أظهرت وجود مواد خطيرة تؤدي إلى تسمم الأجنة وتشوهها وتهدد بالعقم لدى الرجال والنساء وتؤثر في الهرمونات الجينية تم امتصاصها عن طريق الجلد أو تناول الطعام “.
وكان الباحثون الايطاليون أنفسهم أكدوا في دراسة سابقة قبل نحو شهرين أن تربة القطاع تحتوي على معادن سامة ومواد مسرطنة وسامة للأجنة بسبب امتصاصها لهذه المواد التي استخدمت في العدوان الإسرائيلي.
وأكد الباحثون أن هذه المواد “الخطيرة جدا” نتجت عن استخدام الاحتلال أسلحة محرمة دولياً ، مضيفون أنه تم أخذ عينات للشعر من 95 مواطناً من مناطق مختلفة في القطاع، بينهم أطفال ونساء حوامل، حيث أظهرت الفحوص وجود معدلات أعلى من مستواها الطبيعي لتلك المواد السامة لدى 60 حالة .
ومن جانبه ، أكد الوزير نعيم أن نتائج الدراسة تدلل على مدى خطورة الأسلحة التي استخدمت، مستشهداً بنتائج العينات البيولوجية التي بينت استخدام جيش الاحتلال أسلحة محرمة دولياً على كل المستويات.
وحذر من خطورة هذه النتائج التي أظهرت عدداً كبيراً من العناصر الثقيلة والسامة على رأسها اليورانيوم والتي تهدد مستقبل الأجيال المقبلة.
وطالب بإرسال خبراء مختصين للكشف عن باقي فصول الجريمة، كما طالب الوفود التي وصلت إلى غزة سابقاً وأخذت عينات أن تكشف حقيقة النتائج التي توصلوا إليها دون خوف أو وجل.

Israeil Akan Mencipta Gempa Bumi Tiruan Untuk Meranapkan Masjid Al-AqsaAMMAN - Ketua Umum Persatuan  Ahli Geologi Arab (AGA), Bahjat Al-Adwan Selasa, di ibu kota Jordan, Amman, mengeluarkan peringatan mengenai gempa bumi tiruan buatan Israeil yang dapat menenggelamkan Masjid Suci Al-Aqsa.
Al-Adwan, yang juga adalah Ketua Umum atau Presiden Persatu Geologi Jordan, mengatakan dalam satu wawancara yang disiarkan Selasa lepas bahawa satu-satunya cara ilmiah untuk menyelamatkan Al-Aqsa ialah dengan menyuntik kembali dan mengisi dengan simen dicelah-celah ruang  yang dikorek  oleh Israeil di bawah Masjid Suci tersebut.
Ia mengeluarkan peringatan mengenai usaha berterusan  penggalian oleh pihak Israeil di bawah Masjid Al-Aqsa, yang ia katakan dapat mengakibatkan melemahnya struktur masjid.
“Penggalian pada tahap masa kini akan membawa kepada kehancuran Masjid tersebut jika berlaku gempa ” katanya.
“Selain dari itu, ruang kosong yang disebabkan oleh usaha Israeil dalam tempoh  mencari kuil atau gereja yang disangka berada di bawah Masjid Al-Aqsa mengakibatkan lemahnya struktur dibandingkan dengan bangunan lain,” katanya.
Melalui rujukan maklumat tertentu  bahawai Iraeil sedang merancang untuk membuat gempa bumi tiruan  bertujuan melemakan tapak Masjid Al-Aqsa, Al-Adwan menunjukkan perbezaan antara gempa bumi semulaji dan gempa tiruan. Ia mengatakan pengamatan seismic di Pejabat Sumber Daya Alam Jordan (NRA) sepenuhnya mampu membezakan gempa bumi sebenar dengan gempa bumi buatan manusia.

Kitab Suci Al-Quran Dikoyak Dan Dibakar


أنظروا إلى أي مدى وحد وصل إستهزاء الكفار بشعائر ومشاعر المسلمين
قال الله تعالى { ولــن تــرضــى عـــنــك اليــهــود ولا النــصــارى حـــتــى تتــبـع مملــتهم }
حقارة ، جهل ، غباء .. في بلاد الكفر وصل إلـى الهند
والله حـقـارة ما بعدهـا حقـارة .. لكن الله سيجازيهم وسيوقعهم في شر أعمالهم
وسيذيقهم العذاب الأليم وفي نار جهنم خالدين فيها بإذن الله تعالى
أنظروا لتلك الصور والتي والله احزنتني كثيراً .. وهي محزنة لكل واحد دخل قلبه ذرة من الاسلام .. فما
بالك بمن يدخل الاسلام قلبه كله ؟!!

يحرقون كتاب الله

Sifat-sifat yahudi dalam Al-Quranhttp://www.humanrighttoday.com/photo/20100525180621297712440431921922645929.jpg
لليهود صفات ندر أن تجتمع في غيرهم، ولشدة خطرهم أفرد لهم القرآن الكريم مساحة واسعة لم تخصص لغيرهم، ولا حجة لأي مسلم أن ينخدع بيهود رغم كل ما جاء في القرآن الكريم من تحذير منهم، صدَّقه التاريخ والواقع والحس والمشاهدة، ولا تجد صفة من صفات اليهود في القرآن الكريم إلا وتستحضر ذهنك عشرات الأدلة من التاريخ القديم والوسيط والحديث.. وسبحان الله العلي العظيم.
من صفات اليهود :
معرفة الحق وكتمانه والتواصي فيما بينهم على ذلك، قال تعالى: " وَإِذَا لَقُوا الَّذِينَ آمَنُوا قَالُوا آمَنَّا وَإِذَا خَلَا بَعْضُهُمْ إِلَى بَعْضٍ قَالُوا أَتُحَدِّثُونَهُمْ بِمَا فَتَحَ اللَّهُ عَلَيْكُمْ لِيُحَاجُّوكُمْ بِهِ عِنْدَ رَبِّكُمْ أَفَلَا
تَعْقِلُونَ(76) ". البقرة
76. Dan apabila mereka berjumpa dengan orang-orang yang beriman, mereka berkata:" Kamipun telah beriman," tetapi apabila mereka berada sesama mereka saja, lalu mereka berkata: "Apakah kamu menceritakan kepada mereka (orang-orang mukmin) apa yang telah diterangkan Allah kepadamu, supaya dengan demikian mereka dapat mengalahkan hujjahmu di hadapan Tuhanmu; tidakkah kamu mengerti?"[66]
[66]. Sebagian Bani Israil yang mengaku beriman kepada Nabi Muhammad s.a.w itu pernah bercerita kepada orang-orang Islam, bahwa dalam Taurat memang disebutkan tentang kedatangan Nabi Muhammad s.a.w. Maka golongan lain menegur mereka dengan mengatakan: "Mengapa kamu ceritakan hal itu kepada orang-orang Islam sehingga hujjah mereka bertambah kuat?"
البخل الشديد، ويشكو من ذلك كل من خالطهم مباشرة، بل وحتى من دخل معهم فيما يسمى (مفاوضات السلام!!) قال تعالى: " أَمْ لَهُمْ نَصِيبٌ مِنَ الْمُلْكِ فَإِذًا لَا يُؤْتُونَ النَّاسَ نَقِيرًا(53) " النساء.
53. Ataukah ada bagi mereka bahagian dari kerajaan (kekuasaan) ? Kendatipun ada, mereka tidak akan memberikan sedikitpun (kebajikan) kepada manusia[310].
[310]. Maksudnya: orang-orang yang tidak dapat memberikan kebaikan kepada manusia atau masyarakatnya, tidak selayaknya ikut memegang jabatan dalam pemerintahan.
والنقير هو نقطة سوداء في أعلى نواة التمرة.
الإكثار من أكل أموال الناس بغير حق من ربا واحتيال وخداع بشتى صوره، واليهود هم سادة العالم في ذلك.. قال تعالى: " وَتَرَى كَثِيرًا مِنْهُمْ يُسَارِعُونَ فِي الْإِثْمِ وَالْعُدْوَانِ وَأَكْلِهِمُ السُّحْتَ لَبِئْسَ مَا كَانُوا يَعْمَلُونَ(62) " المائدة.
ومن ذلك أيضاً: " يَا أَيُّهَا الَّذِينَ آمَنُوا إِنَّ كَثِيرًا مِنَ الْأَحْبَارِ وَالرُّهْبَانِ لَيَأْكُلُونَ أَمْوَالَ النَّاسِ بِالْبَاطِلِ وَيَصُدُّونَ عَنْ سَبِيلِ اللَّهِ وَالَّذِينَ يَكْنِزُونَ الذَّهَبَ وَالْفِضَّةَ وَلَا يُنْفِقُونَهَا فِي سَبِيلِ اللَّهِ فَبَشِّرْهُمْ بِعَذَابٍ أَلِيمٍ(34) " التوبة.
ومنه: " وَأَخْذِهِمُ الرِّبَا وَقَدْ نُهُوا عَنْهُ وَأَكْلِهِمْ أَمْوَالَ النَّاسِ بِالْبَاطِلِ وَأَعْتَدْنَا لِلْكَافِرِينَ مِنْهُمْ عَذَابًا أَلِيمًا(161) "النساء.
جبنهم الشديد، فقد تحملوا الحياة أذلاء في أحياء فقيرة معزولة (الجيتو) " وَلَتَجِدَنَّهُمْ أَحْرَصَ النَّاسِ عَلَى حَيَاةٍ وَمِنَ الَّذِينَ أَشْرَكُوا يَوَدُّ أَحَدُهُمْ لَوْ يُعَمَّرُ أَلْفَ سَنَةٍ وَمَا هُوَ بِمُزَحْزِحِهِ مِنَ الْعَذَابِ أَنْ يُعَمَّرَ وَاللَّهُ بَصِيرٌ بِمَا يَعْمَلُونَ(96) " البقرة.
المهم عند اليهودي أن يحيى حياة، ولا يهمه أي حياة. وكثيرا ما نقل المجاهدون العرب كيف كان جنود اليهود يربطهم قادتهم بالجنازير داخل دباباتهم كي لا يهربون في حروبهم مع العرب!!
لذا: " قَالُوا يَا مُوسَى إِنَّا لَنْ نَدْخُلَهَا أَبَدًا مَا دَامُوا فِيهَا فَاذْهَبْ أَنْتَ وَرَبُّكَ فَقَاتِلَا إِنَّا هَاهُنَا قَاعِدُونَ(24) " المائدة.
حتى أنهم اخترعوا المستوطنات والقرى العسكرية المحصنة والجدار الفاصل: " لَا يُقَاتِلُونَكُمْ جَمِيعًا إِلَّا فِي قُرًى مُحَصَّنَةٍ أَوْ مِنْ وَرَاءِ جُدُرٍبَأْسُهُمْ بَيْنَهُمْ شَدِيدٌ تَحْسَبُهُمْ جَمِيعًا وَقُلُوبُهُمْ شَتَّى ذَلِكَ بِأَنَّهُمْ قَوْمٌ لَا يَعْقِلُونَ(14) " الحشر.
خيانتهم للعهود، فهم أصحاب عبارة: " لا يوجد وعود مقدَّسة" وكثيراً ما اشتكى الوفد الفلسطيني المفاوض معهم من إعادة مناقشة قضايا سبق الاتفاق عليها، ثم إعادة مناقشة ما نوقش ونوقش وهكذا.. قال تعالى: " أَوَكُلَّمَا عَاهَدُوا عَهْدًا نَبَذَهُ فَرِيقٌ مِنْهُمْ بَلْ أَكْثَرُهُمْ لَا يُؤْمِنُونَ(100) " البقرة.
تحريفهم للكلام سواء كان مكتوباً أو مسموعاً أو مقروءاً، فنقالة سيارة الإسعاف أقسموا جهد أيمانهم انها صاروخ (القسام)!! وصواريخ حزب الله أقسموا أنها أغرقت سفينة مصرية مقابل طرابلس !!! وهكذا..
قال تعالى: " مِنَ الَّذِينَ هَادُوا يُحَرِّفُونَ الْكَلِمَ عَنْ مَوَاضِعِهِ وَيَقُولُونَ سَمِعْنَا وَعَصَيْنَا وَاسْمَعْ غَيْرَ مُسْمَعٍ وَرَاعِنَا لَيًّا بِأَلْسِنَتِهِمْ وَطَعْنًا فِي الدِّينِ وَلَوْ أَنَّهُمْ قَالُوا سَمِعْنَا وَأَطَعْنَا وَاسْمَعْ وَانْظُرْنَا لَكَانَ خَيْرًا لَهُمْ وَأَقْوَمَ وَلَكِنْ لَعَنَهُمُ اللَّهُ بِكُفْرِهِمْ فَلَا يُؤْمِنُونَ إِلَّا قَلِيلًا(46) " النساء.
الإفساد في الأرض، ولهذا فهم في جميع استطلاعات الرأي أكثر الشعوب في العالم إثارة للمشاكل.. قال تعالى: " وَقَضَيْنَا إِلَى بَنِي إسْرائِيلَ فِي الْكِتَابِ لَتُفْسِدُنَّ فِي الْأَرْضِ مَرَّتَيْنِ وَلَتَعْلُنَّ عُلُوًّا كَبِيرًا(4) ". الإسراء
قتلهم خيرة الناس من علماء ودعاة.. قال الله تبارك وتعالى: " ويَقْتُلُونَ الَذِينَ يَأْمُرُونَ بِالْقِسْطِ مِنَ النَّاسِ(21) " آل عمران.

30 Ribu yahudi telah kahwin dengan warga mesir dan tinggal di mesir


http://www.voa-islam.com/timthumb.php?src=/photos/mumtaz/israel-vs-mesir.jpg&h=235&w=355&zc=1
Kerajaan mesir akan menghadapi suasana budaya yahudi yang amat berbahaya kerana disamping kaum yahudi mesir telah menguasai ekonomi mesir, kini mesir dalam bahaya kerana anak-anak yahudi akan memasuki bidang ketenteraan mesir dan akan mengancam keamanan timur tengah suatu masa nanti.
Untuk menjamin keselamatan bangsa arab, kementerian dalam negeri  mesir akan menyemak dan menyenaraikan warga mesir yang sudah kahwin dengan yahudi, hanya mesir sahaja yang telah menandatangani perjanjian kerjasama dengan yahudi laknatullah. Disebabkan perjanjian tersebut mesir dapat menikmati segala keistimewaan yahudi dan sanggup membunuh umat Islam.

Rekod burger terbesar dunia


GAMBAR menunjukkan hamburger 81 kilogram.

SYDNEY – Kafe Sydney di Australia mendakwa berjaya memecah rekod dunia setelah ia menghasilkan burger gergasi berinti daging lembu seberat 81 kilogram (kg) yang mengambil masa 12 jam untuk disediakan kelmarin.
Burger gergasi itu dimasak oleh dua pemilik kafe berkenaan, Joe dan Iman El-Ajouz di bandar ini dengan berat keseluruhan 90 kg sekali gus menenggelamkan rekod sebelum ini, 84kg yang dicatat di negeri Michigan, Amerika Syarikat.
Burger tersebut mengandungi daging lembu, 120 biji telur, 150 kepingan keju, 1.5kg lobak, 2.5kg tomato dan 2kg salad dengan dilapisi sos istimewa dan roti ban gergasi. – Reuters
kredit : kosmo.com.my

Berakhirnya sengsara estet


JIKA Tun V.T. Sambanthan masih hidup pada hari ini, tentu sekali negarawan itu cukup bangga melihat transformasi kehidupan penduduk di Ladang Sungai Choh yang terletak di Rawang, Selangor.
Manakan tidak, kira-kira lima dekad yang lalu, warga India yang bermigrasi ke Tanah Melayu dan menetap di ladang itu hidup sengsara sebagai kuli harian untuk menyara nasib keluarga masing-masing.
Mendiang Sambanthan yang juga salah seorang tokoh kemerdekaan Malaysia itu pasti semasa hayat beliau pernah melihat sendiri betapa daifnya keadaan rumah-rumah ladang yang dihuni oleh para kuli India dan keluarga mereka.
Disediakan pemilik ladang yang tidak memikirkan soal kebajikan penuh, keadaan rumah-rumah itu tidak keterlaluan kalau dilihat lebih buruk daripada pusat pelarian imigran asing.
Rumah-rumah setingkat yang dengan binaan kayu dan papan gred rendah itu tiada bilik tidur atau pun bilik mandi. Keluasan yang terhad sekadar dibahagikan kepada ruang utama dan sebuah dapur kecil. Kalau hendak mandi pula, pekerja-pekerja ladang terpaksa berebut giliran di tandas awam yang ditempatkan jauh dari kediaman mereka itu.
Nasib malang penduduk ladang itu tidak terhenti di situ. Harapan untuk mengecap hidup lebih baik semakin tipis gara-gara tindakan tuan estet yang mengambil keputusan untuk menjual ladang mereka.
Bukan sahaja pekerja-pekerja ladang itu kehilangan punca pendapatan, malah rumah tempat mereka berteduh juga sudah bukan lagi milik mereka!
Namun hari ini segala-galanya telah berubah. Kuli-kuli harian yang pernah hidup ibarat kais pagi makan pagi, kais petang makan petang telah pun menjadi pemilik rumah-rumah ladang tersebut.
Lebih membanggakan, kawasan Ladang Sungai Choh itu turut dinaik taraf kepada Taman Bukit Teratai. Ia juga beroperasi di bawah pengurusan Majlis daerah Hulu Selangor dan mempunyai kira-kira 300 buah keluarga.
“Pembangunan dan kemudahan baik yang dinikmati ini semuanya disebabkan National Land and Finance Cooperative Society (NLFCS). Usaha gigih koperasi kebangsaan itu berjaya membuka jalan kehidupan baru kepada masyarakat India terutama yang dibelenggu kemiskinan di estet-estet.

BALASUNDRAM bersama pekerjanya mengusahakan ladang kelapa sawit seluas 58 hektar.

“Saya dan seluruh penduduk Taman Bukit Teratai ini sememangnya antara yang bertuah. Suasana kehidupan di sini serba sempurna dan dilengkapi dengan kemudahan asas yang cukup baik,” demikian kata Balasundram Kumarasamy, 47, kepada Kosmo!.
Beliau merupakan salah seorang daripada 70,000 orang ahli koperasi NLFCS yang menjana manfaat dan pendapatan sejak ditubuhkan pada 14 Mei 1960.
Selepas insiden 13 Mei 1969, ramai pemilik estet berbangsa Inggeris menjual tanah mereka kerana ingin kembali ke negara asal. Ketika itu ramai orang India menetap di dalam estet dan bekerja sebagai pekerja ladang dan penoreh getah. Oleh kerana bimbang mereka hilang mata pencarian, Sambanthan telah menubuhkan sebuah koperasi.
Beliau telah mengutip RM10 daripada setiap pekerja estet di seluruh negara dan kemudian berjaya membeli ladang-ladang itu. Dengan jumlah terkumpul sebanyak RM170,000 dan dibantu pinjaman bank, koperasi itu telah membeli aset pertama iaitu Estet Bukit Sidim di Kedah yang ketika itu bernilai RM3.3 juta. Tahun demi tahun, beberapa lagi estet berjaya dibeli dan para pekerja estet secara berperingkat telah menjadi pemilik ladang-ladang tersebut.
Ladang Sungai Choh (Taman Bukit Teratai) juga merupakan antara estet terawal yang tersenarai dalam projek pembelian estet-estet dilelong oleh orang Inggeris. Kawasan ladang seluas 1,497 hektar itu yang dihuni kira-kira 150 buah keluarga pekerja ketika itu tidak mempunyai kemudahan elektrik, air, sekolah, tempat ibadat dan sebagainya.
Skim perumahan
Katanya, setelah koperasi NLFCS membeli kawasan ladang itu pembangunan ulung yang dijalankan adalah projek perumahan di bawah skim perumahan ahli pekerja. Dengan ini, para pekerja ladang telah mendapat peluang membeli rumah sendiri sebagai ahli koperasi kebangsaan itu. Beliau juga telah membeli sebuah rumah teres melalui pinjaman perumahan yang disediakan oleh koperasi tersebut.
Semasa projek perumahan itu dibangunkan, Sambanthan selalu berkunjung ke ladang itu untuk melihat sendiri proses pembangunan yang dijalankan di situ.
Beliau juga pernah menyatakan: “Saya mahu semua rumah-rumah di estet ini mempunyai banyak jendela supaya pekerja-pekerja yang pulang ke rumah setelah penat bekerja di ladang boleh mendapat udara segar.”
Kata-kata Sambanthan yang disebutkan dalam satu perjumpaan khas bersama penduduk ladang itu masih segar dalam ingatan Balasundram atau lebih mesra dengan panggilan Bala yang ketika itu masih seorang remaja.
Menurut Bala yang menitiskan air mata saat mengimbas detik tersebut, pemimpin berjiwa rakyat itu amat menitikberatkan kebajikan golongan yang dibelanya. Tidak hairanlah, satu demi satu visinya direalisasikan demi kepentingan komuniti estet. Antaranya adalah pembinaan sekolah Tamil, kuil, bekalan elektrik dan air, tadika dan kedai-kedai.
Selain mendapat pinjaman perumahan, Bala juga turut memperoleh duit pinjaman untuk meneruskan pengajian ke peringkat ijazah sarjana muda dan sarjana dalam bidang pendidikan.
Kini berkhidmat sebagai guru di salah sebuah sekolah di ibu negara, Bala memberitahu, pinjaman pendidikan tanpa bunga itu memang membantunya merealisasikan cita-citanya.

SAMBIL menunjukkan buletin NLFCS, Patamahvadi memberitahu bahawa bantuan pinjaman kewangan koperasi berjaya melanjutkan pelajaran dua orang anaknya untuk bergelar doktor.

Bukan itu sahaja. Melalui kemudahan peluang perniagaan, Bala juga mendapat pajakan kelapa sawit seluas 58 hektar yang bernilai RM10,000. Dengan bantuan lapan orang pekerja asing dan seorang penyelia India tempatan, dia berjaya menjalankan perniagaan pajakan tersebut.
Keuntungan sebanyak RM3,000 yang diterima saban bulan itu pula turut digunakan untuk pelbagai aktiviti kebajikan penduduk ladang itu.
Pendidikan anak-anak
Dalam pada itu, R. Patamahvadi, 59, yang juga seorang ahli lama koperasi NLFCS itu memberitahu anak sulungnya berkhidmat sebagai doktor manakala anak lelaki bongsu pula sedang mengikuti pengajian perubatan di India. Kedua-dua impian akademik anaknya itu tercapai kerana bantuan pinjaman kewangan daripada koperasi tersebut.
“NLFCS merupakan sebuah hadiah yang paling berharga kepada ahli-ahli dan keseluruhan kaum India. Faedah yang telah dirancang oleh pihak pentabdiran untuk kebajikan ahli-ahli sesuatu yang sukar ditemui dalam koperasi yang lain.
“Manfaat yang diterima oleh ahli-ahli bukan sahaja sekadar pulangan dividen untuk saham yang dibeli, sebaliknya terdapat pula faedah dari segi perubatan, perniagaan, pendidikan, pembelian rumah dan sebagainya,” kata wanita yang telah menjadi ahli NLFCS selama 18 tahun bersama suaminya.
Wanita yang lebih mesra dengan panggilan Patma itu memberitahu sebelum suaminya ditawar menjadi pegawai di ibu pejabat NLFCS di Wisma Tun Sambanthan, mereka belum ada rumah sendiri. Selama suaminya yang berkhidmat sebagai ketua kerani di estet-estet milik koperasi itu, koperasi ada menyediakan kemudahan rumah untuk mereka.
Walau bagaimanapun, apabila pasangan ini berhijrah ke bandar, mereka berjaya mendapat pinjaman perumahan untuk membeli rumah di Bandar Baru Selayang tanpa banyak masalah. Rumah yang didiami sehingga kini itu adalah sebagai lambang betapa koperasi itu telah membantu menaik taraf kehidupan mereka.

SEERANGASAMY melihat sendiri bagaimana jerih payah Sambanthan menubuhkan koperasi NLFCS apabila menjelajah ke seluruh negara bagi mengumpul dana.


Sementara itu, bekas pegawai dan ahli lama NLFCS iaitu Seerangasamy Vellappan, 72, mengatakan bahawa kejayaan dan kegemilangan NLFCS sejak lima dekad itu hasil daripada pentadbiran dan pengurusan yang efektif, efisien dan konsisten.
Barisan pemimpin yang mengurus koperasi itu dipercayai begitu mendalami misi dan tujuan sebenar penubuhannya. Setelah Tun Sambanthan meninggal dunia pada 1979, pentadbiran NLFCS diteruskan di bawah tampuk kepimpinan pengerusinya, Tan Sri Datuk Dr. K.R. Somasundram.
Di bawah naungan pengerusi baru itu, koperasi itu mengorak langkah lebih jauh dengan melabur dalam pelbagai bidang yang lain untuk menjana pendapatan lebihan yang memanfaatkan para ahli.
Menurut Seerangasamy yang sudah 34 tahun menjadi ahli NLFCS, kebijaksanaan Somasundram telah mengukuhkan kepercayaan kaum India terhadapnya. Sekitar 1985 apabila negara sedang dilanda kegawatan ekonomi, beliau tanpa gusar meneruskan kerja-kerja pembinaan bangunan Wisma Tun Sambanthan yang menelan belanja sebanyak RM35 juta. Bangunan 27 tingkat itu sempurna dibina pada tahun 1988.
Beliau juga mendapat sokongan padu daripada Ketua Pegawai Eksekutif NLFCS, Datuk B. Sahadevan yang turut bertungkus-lumus menjayakan koperasi yang pernah memenangi pelbagai anugerah daripada pihak kerajaan termasuk Anugerah Kualiti Koperasi Peringkat Nasional, Anugerah Koperasi Negeri dan Anugerah Khas Aktiviti Perladangan.
“Bagi menjaga kebajikan para ahli tumpuan NLFCS telah beralih kepada bidang pembangunan perumahan dan hartanah. Ini jelas dilihat dengan dua projek perumahan yang dijalankan di Seremban, Negeri Sembilan dan Rinching, Selangor.
“Kira-kira 1,500 orang pekerja yang bekerja di 15 buah ladang milik koperasi ini juga menerima gaji bulanan sebanyak RM350 sejak tahun 1999.
“Sementara itu, pihak koperasi menyediakan kemudahan sekolah dan tempat ibadah mengikut keperluan pekerja di ladang-ladang ini,” kata Seerangasamy yang turut menjelajah bersama Sambanthan ke seluruh negara dalam misi mengumpul dana untuk koperasi itu.
Koperasi itu juga sedar tanggungjawabnya terhadap perkembangan seni dan kebudayaan India. Sebagai galakan, Auditorium Tan Sri Datuk K.R. Soma telah dibangunkan pada 1989. Ia berperanan sebagai tulang belakang bagi pelbagai agenda kesenian, kebudayaan dan keagamaan.
Apa yang pasti kegemilangan NLFCS selama lima dekad itu dipercayai satu pencapaian membanggakan yang sarat dengan nilai sentimen kaum India di negara ini.
kredit : kosmo.com.my

Makan sambil tengok jerung


SEEKOR ikan jerung berenang di dalam akuarium restoran Cargo Hold.
DURBAN, Afrika Selatan – Pengunjungpengunjung restoran Cargo Hold menjamu selera sambil melihat beberapa ikan jerung berenang pada dinding tepi meja mereka.
Restoran Cargo Hold dibina di dalam sebuah replika kapal legenda Phantom yang berhantu.
Kapal berhantu itu terkenal di Afrika Selatan dan pada abad lalu ia dilihat belayar ke pelabuhan Durban dari arah selatan.
Bagi memberi suasana seperti kapal karam, beberapa akuarium diletakkan di bahagian bawah kapal. – Agensi
kredit : kosmo.com.my

Kubur gladiator ditemui di Britain


GAMBAR menunjukkan satu rangka manusia gladiator yang ditemui di York, England baru-baru ini.
YORK – Sepasukan pakar arkeologi menemui kawasan perkuburan mengandungi hampir 80 rangka lelaki dipercayai gladiator dari empayar Rom yang disemadikan di utara England ribuan tahun lalu, lapor sebuah akhbar semalam.
Serpihan tulang berusia 2,000 tahun itu menunjukkan lelaki tersebut dibawa dari empayar Rom untuk berlawan di utara England.
Seorang pegawai penyelidik Yayasan Arkeologi York, Kurt Hunter-Mann berkata, puluhan rangka lelaki itu mempunyai tanda-tanda luka akibat mengalami banyak kecederaan termasuk ditetak dengan kapak di kepala.
Saintis pada mulanya menyangka tanah perkuburan purba di utara England itu menempatkan mangsa pembunuhan beramai-ramai sebelum mendapati tengkorak sebahagian besar rangka berkenaan dipenggal selain mempunyai kesan gigitan harimau.
Rangka bertubuh sasa itu menyerupai gambaran pahlawan Rom seperti dilakonkan aktor terkenal Australia, Russel Crowe menerusi filem epik sejarah Gladiator.
Analisis tulang menunjukkan galdiator itu diimport oleh empayar Rom dari pelbagai tempat termasuk di Afrika dan kawasan sekitar Mediterranean.- Agensi
kredit : kosmo.com.my

Berenang bogel promosi terumbu karang


SEKUMPULAN orang memulakan acara berenang bogel di Pantai Teluk Nelly, Australia semalam.

SYDNEY – Sekumpulan perenang sanggup berbogel bagi meningkatkan kesedaran orang awam mengenai Terumbu Karang Besar di Australia.
Penganjur aktiviti itu, Ben Schultz berkata, berenang bogel selama 20 minit di Pantai Teluk Nelly, Pulau Magnetic di pesisir pantai timur laut Australia itu melibatkan 23 penyelam dan 10 perenang berusia di antara 19 hingga 60 tahun.
Kebimbangan mengenai pencemaran alam ke atas Terumbu Karang Besar yang merupakan habitat kepada sejumlah besar spesies marin memuncak pada awal tahun ini apabila sebuah kapal kargo arang batu China melanggar terumbu karang itu. – AFP
kredit : kosmo.com.my

Wanita hutan ditemui dalam lubang najis


GAMBAR fail menunjukkan Rochom P’nhieng.

PHNOM PENH – Rochom P’nhieng yang diberi jolokan sebagai wanita hutan di Kemboja kerana tinggal di dalam hutan bersendirian sejak kecil telah ditemui di dalam lubang sebuah tandas sedalam 10 meter selepas dia melarikan diri dari rumah ibu bapanya Jumaat lepas.
Bapanya, Sal Lou, berkata, anak perempuannya itu ditemui selepas seorang jirannya yang keluar untuk menggunakan tandas terdengar tangisan meminta tolong dari dalam lubang itu.
Sal Lou dan beberapa penduduk kampung bergegas ke tempat kejadian dan mereka menemui P’nhieng di lubang itu dengan badannya ditenggelami najis hingga ke paras dada.
“Penduduk kampung menarik keluar anak perempuan saya dari lubang tandas tersebut dan membersihkan badannya tetapi dia kelihatan pucat dan lemah,” kata Sal Lou.
P’nhieng, dipercayai berumur 29 tahun, telah ditemui di hutan di wilayah Ratanakkiri pada Januari 2007 dan dia diakui oleh Sal Laou sebagai anaknya yang hilang pada 1988 ketika keluar menggembala kerbau.
Anggota-anggota keluarga wanita itu berkata, pada bulan lepas, P’nhieng menanggalkan pakaiannya dan melarikan diri semula ke hutan. – Agensi
kredit : kosmo.com.my

Burung berlumuran minyak dapat diselamatkan
BURUNG-BURUNG undan yang bergelumang minyak ekoran limpahan bahan galian itu di Teluk Mexico berjaya diselamatkan dan kini ditempatkan di Pusat Penyelidikan Penyelamat Burung Antarabangsa, di Buras, Louisiana.
Para jurutera syarikat BP melahirkan keyakinan dapat mengekang limpahan minyak yang terburuk dalam sejarah Amerika Syarikat itu. -- Foto REUTERS