Pages

Sunday, December 7, 2014

Umur 28, wajah 70

Shanghai: Seorang wanita berusia 28 tahun yang berasal dari Zhengzhou, Henan, tiba di bandar raya ini minggu lalu untuk mendapatkan khidmat pembedahan kosmetik selepas dia disahkan menghidap penyakit ganjil yang menyebabkan dia kelihatan jauh lebih tua.
Selepas melahirkan anak pertama 11 tahun lalu, wajah Hu Juan berubah, melihatnya dia tua lebih cepat dari sepatutnya.
Walaupun baru berusia 28 tahun, mukanya seperti wanita yang berumur 60 atau mungkin 70 tahun, lapor agensi berita Xinhua.
Hu disahkan menghidap kecelaruan kulit dinamakan Cutis laza.
Penyakit itu menyebabkan kulitnya menjadi longgar, merebeh dan berkedut. Ia hanya berlaku pada muka dan leher Hu.
Kurang dari 10 orang disahkan menghidap penyakit itu di dunia dan Hu satu-satunya orang di China yang berdepan penyakit itu, lapor Xinhua.
Setakat ini, tidak ada rawatan berkesan, tetapi pembedahan plastik boleh membantu.
Sepanjang 11 tahun lalu, suaminya sentiasa bersamanya dan tidak pernah merungut melihat wajah isterinya berubah menjadi nenek.
Hu pula mengelak daripada keluar rumah atau melihat cermin. Dan sejak kebelakangan ini, dia menyedari anaknya mula menjauhkan diri serta malu memberitahu rakannya bahawa dia adalah ibunya.
Sebuah klinik di Shanghai bersedia membantu, tetapi doktor setakat ini kurang yakin dengan hasil yang akan dicapai. - Agensi
Artikel ini disiarkan pada : Ahad, 7 Disember 2014 @ 5:04 AM


WAJAH Hu berubah kerana menghidap penyakit kecelaruan kulit.
- See more at: http://www.hmetro.com.my/node/14383#sthash.R9wT1ztd.dpuf

Lahir bayi 5.9 kilogram

Colorado: Seorang ibu hamil menyangka dia akan melahirkan bayi seberat 3.12 kilogram berakhir dengan melahirkan anak perempuan hampir seberat 5.9 kilogram.
Alisha Hernandez dari Alamosa, selatan Colarado, melahirkan Mia Yasmin Garcia Isnin lalu melalui pembedahan di Hospital San Luis Valley.
Alisha dan bidan yang membantunya terkejut mendapati Mia lebih besar daripada yang dijangka.
Selepas ditimbang, bayi itu seberat 5.9 kilogram dan panjang 56 sentimeter.
Bapa bayi berkenaan, Francisco Garcia memberitahu wartawan: “Mereka terkejut melihat bayi sebesar itu. Terbeliak mata masing-masing melihat anak saya. Mereka tidak pernah melihat bayi sebesar itu.”
Semua anak pasangan itu sebelum ini dilahirkan dengan berat normal. Malah, berat sepasang anak kembar mereka jika disatukan, masih tidak seberat Mia.
Menurutnya, Mia akan menjadi anak bongsu mereka walaupun mereka masih belum mencapai impian memperoleh anak lelaki.
Bayi paling besar pernah dicatatkan dilahirkan di Kanada oleh Anna Bates pada 1879 , seberat 10. 5 kilogram.
Anak lelaki itu bagaimanapun mati 11 jam kemudian.
Pada 2005, seorang wanita Brazil melahirkan bayi lelaki seberat 7.71 kilogram dan diberi nama Admilton dos Santos. - Agensi
Artikel ini disiarkan pada : Ahad, 7 Disember 2014 @ 5:03 AM


MIA dilahirkan menerusi pembedahan.
- See more at: http://www.hmetro.com.my/node/14379#sthash.iASVKn4P.dpuf

Lelaki Paling Gemuk Di Dunia Meninggal Dunia Akibat Jangkitan Paru-Paru


Diterbitkan: Jumaat, 5 Disember 2014 7:56 PM
Keith Martin.

SEORANG rakyat Britain yang digelar sebagai lelaki paling gemuk di dunia, meninggal dunia akibat jangkitan paru-paru. Berita mengenai kematiannya didedahkan pada Jumaat.
Keith Martin yang mempunyai berat 444.52 kilogram, meninggal dunia kerana penyakit pneumonia, iaitu jangkitan paru-paru akibat masalah berat badan.
Kematian Keith pada usia 44 tahun hanya lapan bulan selepas dia berjaya menjalani pembedahan bariatrik bagi mengatasi masalah obesiti dengan membuang tiga perempat daripada perutnya. 
Pakar bedah pada Jumaat berkata, beliau yang cuba menyelamatkan nyawa Keith dengan melakukan pembedahan pengurangan berat badan, telah menggesa kerajaan supaya menaikan cukai bagi makanan segera.
Keith yang merupakan seorang penganggur mempunyai berat badan berkenaan selepas mengamalkan pengambilan makanan segera yang murah dengan banyak.
Dia boleh mendapat 20,000 kalori sehari, hampir 10 kali ganda daripada bilangan yang disyorkan, dengan mengambil enam telur goreng untuk sarapan pagi, kemudiannya piza, kebab, makanan Cina dan Big Macs untuk makanan tengah hari dan makan malam, serta enam cawan kopi dan dua liter minuman berkarbornat.
Keith turut mengambil sandwic, coklat, kerepek kentang, manisan dan biskut. Pakar bedahnya, Kesava Mannur berkata: "Keith, seperti kebanyakan yang lain, mengalami masalah emosi dan dia menjadikan makanan itu sebagai keselesaannya.
"Amalannya itu bukan sesuatu yang baharu, tetapi apa yang baharu adalah begitu mudah orang ramai dalam keadaan itu dapat membeli banyak makanan ringan yang murah."
Keith yang meninggal dunia pada Mac lalu meninggal dua kakaknya, Sharon dan Tina yang menjaganya selama beberapa tahun sehingga dia menghembuskan nafas terakhirnya.
Tina berkata: "Kami masih sedih. Kami amat merinduinya."
Pembedahan yang dijalani Keith dirakamkan untuk sebuah dokumentari bertajuk '444.52 Kilogrram dan Hampir Maut' untuk saluran Channel 5.
Mannur berkata: "Kerajaan perlu menjadikan harga makanan segera yang tidak sihat lebih mahal.
"Jika tidak kita akan terus melihat lebih ramai orang seperti Keith. Sejak beberapa tahun lepas, saya telah merawat beberapa orang yang mempunyai berat antara 285.76 dan 381.02 kilogram," kata Mannur. - mirror.co.uk