Pages

Sunday, April 14, 2013

Misteri Lukisan Potret Yang Berubah Seolah Bernyawa

Dorian Gray adalah seorang lelaki inggeris yang kaya. Dia tinggal di kota London semasa zaman victoria. Seperti lelaki-lelaki lain dia gemarkan seni dan wanita-wanita cantik. Tapi nasibnya baik, Dorian bukan sahaja kaya tetapi kacak, matanya berwarna biru cerah dan rambutnya pula perang keemasan. Wajahnya yang tampan menyebabkan ramai wanita yang tergila-gilakannya.

Gambar hiasan

Disebabkan ketampanannya, seorang pelukis potret terkenal, Basil Hallward terlalu ingin mengabadikan wajah jejaka tampan itu dalam lukisannya. Bagaimanapun permintaan tersebut ditolak. Setelah puas dipujuk, barulah Dorian bersetuju dengan permintaan Basil. Tapi sebaik saja melihat potret wajahnya yang telah siap, dia cuba memusnahkannya.

Lukisan itu terlalu indah sehinggakan Dorian tidak dapat menerima kenyataan. Menurutnya dia akan tua dan hodoh manakala potretnya akan terus mudan dan tampan. Basil berhasil melarangnya dan berjaya agar menggantungkan potret itu di dalam perpustakaan rumahnya.

Beberapa hari kemudian, beberapa kejadian ganjil telah berlaku. Kelakuan Dorian mula berubah. Dia memutuskan pertunangannya dengan seorang pelakon, Sybil Vane. Lama kelamaan perangainya semakin buruk. Bekas tunangnya yang terlalu kecewa membunuh diri dengan meminum racun.

Sehari selepas kematian tunangnya, Dorian masuk ke perpustakaan. Dia ternampak kedut-kedut halus muncul di sekeliling mulut pada potretnya. Tapi wajahnya tetap tampan seperti biasa. Melihatkan kejadian aneh itu, Dorian mengalihkan potretnya ke sebuah bilik di tingkat atas. Disana tiada orang yang akan melihat potretnya yang semakin hari semakin hodoh dan menyeramkan.

Tahun demi tahun berlalu, kisah mengenai kelakuan buruknya semakin tersebar di kota London. Tapi mereka amat terperanjat melihat wajah Dorian yang masih tampan dan tidak sedikitpun berubah.

Satu hari, pelukis potretnya, Basil telah berkunjung kerumahnya untuk melihat lukisan itu. Bagaimanapun Dorian enggan membenarkannya. Tanpa pengetahuan Dorian, Basil berjaya mencuri lihat potret lukisannya. Tapi dia begitu terperanjat apabila melihat didalam potret itu ialah wajaha seorang lelaki tua.

Tiba-tiba Dorian masuk ke bilik itu dan menyalahkan Basil kerana melukis potret yang sangat indah daripada wajahnya yang sebenar. Akibat terlalu marah, dia menikam Basil dan tidak semena-mena lukisan potret tangannya berlumuran darah. Selepas kejadian itu Dorian masih meneruskan kelakuan buruknya sehinggalah satu ketika dia jatuh cinta dengan seorang gadis jelita yang baik hati. Dia bertekad untuk kembali ke pangkal jalan.

Memikirkan potret itu mungkin boleh membuka lembaran baru dalam hidupnya, Dorian merenung potret wajahnya. Tapi apa yang dilihatnya adalah hanyalah wajah bengis sementara darah ditangan lebih merah daripada biasa,

Melihatkan keadaan itu Dorian menikam potret itu bertubi-tubi dengan pisau yang digunakan untuk membunuh Basil. Dia yakin dengan menikam potretnya itu, dia boleh memusnahkan kisah silamnya dan memulakan lembaran baru dalam hidupnya. Apa yang berlaku seterusnya tidak diketahui.

Selepas beberapa hari Dorian tidak muncul, pembantu rumahnya mula mencari, sebaik sahaja masuk ke biliknya, seorang lelaki tua dan hodoh ditemui mati dengan pisau tertusuk didadanya.

Lelaki berkenaan dikenali sebagai Dorian daripada cincin yang dipakainya. Dan diatas mayat tergantung potret Dorian Gray – muda, kacak dan tersenyum riang.

Kisah Misteri Lagu Berjudul “Gloomy Sunday”

Misteri lagu berjudul “Gloomy Sunday” yang dicipta oleh seorang penggubah lagu bernama Reszo Seress yang berketurunan Hungary masih belum terungkai lagi sehingga ke hari ini. Semuanya bermula pada tahun 1932 di mana Resza Seress berimpian menjadi terkenal dalam dunia muzik di Paris tidak kesampaian kerana semua lagu ciptaannya tidak mendapat perhatian dari penerbit muzik di negara itu.


Reszo Seress tidak berputus asa demi mencapai impiannya namun masalah mula timbul apabila tunangnya meminta agar Reszo Seress mencari kerja tetap yang menjamin masa depan.

Pada hari ahad yang bersejarah pertengkaran hebat antara Seress dan tunangnya telah berlaku berhubung kerjayanya mengundang perpisahan di antara mereka disulami dendam dan benci di antara satu sama lain. Selepas pertengkaran tersebut Seress duduk di hadapan piano di rumahnya sambil merenung langit menerusi tingkap.

Cuaca yang mendung ketika itu mula bertukar suasana apabila hujan mulai turun. “Ahad yang suram,” Seress berkata sendiri sambil memetik piano dan jarinya mula memainkan melodi seolah-olah mencerminkan kekecewaan yang dirasakan sewaktu berpisah dengan tunangnya.

“Ya! Ahad yang suram (Gloomy Sunday)! Itu akan menjadi tajuk lagu baru aku,” kata Suress sendirian dengan gembira. Dia mencapai pensel lalu menulis nota muzik dan selesai menggubah lagu itu dalam masa 30 minit.

Kemudiannya Seress telah menghantar lagu barunya itu kepada seorang penerbit muzik dan berharap lagu kali ini akan diterima. Beberapa hari kemudian, lagu itu dikembalikan dengan nota penolakan yang mengatakan melodi Gloomy Sunday terlalu menyedihkan dan mereka tidak dapat menerimanya.

Seterusnya lagu itu dihantar kepada penerbit lain dan kali ini ia diterima. Penerbit berkenaan memberitahu Seress bahawa lagunya akan diedarkan ke seluruh dunia dan ini cukup menggembirakan Seress. Namun beberapa bulan selepas Gloomy Sunday disiarkan berlaku kejadian aneh yang semuanya dikaitkan dengan lagu berkenaan. Di bawah ini terdapat beberapa insiden yang berkaitan Gloomy Sunday.

Insiden Pertama

Di Berlin, seorang lelaki meminta lagu Gloomy Sunday dimainkan dan kemudian dia kembali ke rumah lalu menembak kepalanya selepas mengadu amat tertekan dengan melodi lagu itu yang sentiasa bermain di dalam fikirannya.

Insiden Kedua

Seminggu kemudian di bandar sama seorang pembantu kedai wanita ditemui tergantung di rumahnya. Polis yang menyiasat kes itu menemui salinan lagu Gloomy Sunday di dalam bilik tidur gadis itu.

Insiden Ketiga

Seorang setiausaha muda di New York telah membunuh diri. Pada nota yang ditemui dia meminta agar lagu Gloomy Sunday dimainkan pada hari pengebumiannya.

Insiden Keempat

Beberapa minggu kemudian seorang lagi penduduk New York berusia 82 tahun membunuh diri dengan melompat dari tingkat tujuh pangsapurinya selepas memainkan lagu Gloomy Sunday dengan piano. Tidak lama kemudian seorang remaja di Rome yang mendengar lagu itu membunuh diri dengan melompat dari jambatan.

Insiden Kelima

Sebuah akhbar melaporkan kes seorang wanita di utara London yang memainkan lagu berkenaan sebanyak 78 kali tanpa henti di rumahnya sehingga menakutkan dan menaikkan kemarahan jirannya. Mereka mengetuk rumah wanita berkenaan tetapi tiada sebarang jawapan. Mereka akhirnya memecah masuk ke dalam rumah itu dan mendapati wanita berkenaan sudah meninggal dunia.

Insiden Keenam

Kematian demi kematian aneh yang dikaitkan dengan Gloomy Sunday memaksa pegawai atasan Perbadanan Penyiaran Britain (BBC) melarang lagu itu dimainkan. Keanehan itu turut dirasakan penggubahnya, Seress. Dia kemudiannya telah menulis surat kepada bekas tunangnya agar mereka berbaik semula. Namun beberapa hari kemudian dia menerima berita mengejutkan apabila polis memberitahu tunangnya membunuh diri dengan meminum racun. Di sisi mayatnya salinan lagu Gloomy Sunday ditemui.

Pada akhir 1930-an, apabila dunia memerangi Adolf Hitler lagu berkenaan telah dilupakan. Salinan lagu ini masih boleh didapati tetapi tidak ramai berani mendengarnya selepas mengetahui sumpahannya. Namun insiden tidak berhenti di situ sahaja apabila beberapa tahun kemudian ianya berlaku sekali lagi.

Insiden Ketujuh

Januari 1968, selepas 35 tahun berlalu kini giliran Reszo Seress menjadi mangsa. Dia gagal membunuh diri dengun terjun dari bangunan. Tidak lama kemudian dia ditemui mati gantung diri dengan menggunakan wayar di hospital.

Insiden Kelapan

Tahun 1997, Billy Mackenzie penyanyi yang merakam lagu Gloomy Sunday pada tahun 1982 juga mati membunuh diri di rumah ayahnya.

Lagu Gloomy Sunday ini juga dijadikan soundtrack dari sebuah filem yang cukup popular ketika itu. Filem itu mempunyai tajuk yang sama dengan lagu tersebut. Filem Gloomy Sunday mengisahkan sebuah hubungan segitiga seorang wanita pemilik restoran di Hungaria. Selain itu ada pihak mendakwa apabila lagu Gloomy Sunday ini dimainkan secara instrumen saja pendengarnya akan tertidur dan mengalami mimpi buruk. Di negara asal Reszo Seress iaitu Hungaria telah melarang keras lagu Gloomy Sunday disiarkan kerana telah meyebabkan peningkatan kes bunuh diri di negara tersebut. Kini lagu Gloomy Sunday mempunyai pelbagai versi dan penyanyi yang mendendangkan lagu itu namun tiada siapa mahu mendengar lagu asal Gloomy Sunday ini kerana takut akan sumpahannya.

Lirik lagu Gloomy Sunday
Sunday is gloomy
My hours are slumberless
Dearest the shadows
I live with are numberless
Little white flowers
Will never awaken you
Not where the black coaches
Sorrow has taken you
Angels have no thoughts
Of ever returning you
Wouldn’t they be angry
If I thought of joining you?
Gloomy sunday
Gloomy is sunday
With shadows I spend it all
My heart and I have decided
To end it all
Soon there’ll be candles and prayers
That are said I know
But let them not weep
Let them know
That I’m glad to go
Death is no dream
For in death I’m caressi’n you
With the last breath of my soul
I’ll be blessin’ you
Gloomy sunday
Dreaming
I was only dreaming
I wake and I find you asleep
In the deep of my heart here
Darling I hope
That my dream never haunted you
My heart is tellin’ you
How much I wanted you
Gloomy sunday

P/s: Berani tak nak dengar? Dengar je, mungkin hanya kebetulan yang berlaku disebabkan lagu tu, jangan percaya sangat, orang putih ni memang taksub sikit dengan benda-benda macam ni, Wallahua’lam.sumber

Gempa bumi kuat di Kepulauan Solomon, tiada tsunamiKUALA LUMPUR 14 April - Gempa bumi berukuran 6.8 pada skala Richter menggegarkan Kepulauan Solomon pada 9.32 pagi ini.
Jabatan Meteorologi Malaysia dalam kenyataannya hari ini berkata pusat gempa bumi itu terletak 119 kilometer di barat daya Arawa di Papua New Guinea dan 4,190 kilometer tenggara Semporna, Sabah.
Bagaimanapun, gempa bumi itu tidak membawa ancaman tsunami dan jabatan itu sedang memantau perkembangannya. - BERNAMA


Artikel Penuh: http://www.utusan.com.my/utusan/Dalam_Negeri/20130414/dn_20/Gempa-bumi-kuat-di-Kepulauan-Solomon-tiada-tsunami#ixzz2QQUsIiYX
© Utusan Melayu (M) Bhd 

Saintis dakwa boleh ramal masa depan

Saintis dakwa boleh ramal masa depan
Ali Razeghi, Saintis 
Warga Iran cipta mesin buat jangkaan sehingga lapan tahun

Tehran: Seorang ahli perniagaan dan saintis Iran mendakwa berjaya mencipta mesin yang membenarkan pengguna mengetahui apa yang berlaku pada masa depan bagi tempoh lapan tahun.
Ali Razeghi mendaftarkan ‘Mesin Rentas Masa Aryayek’ dengan Pusat Ciptaan Strategik kendalian kerajaan.

Ciptaan saya biasanya muat dalam saiz bekas komputer peribadi dan boleh ramal perincian untuk lima hingga lapan tahun kehidupan penggunanya” Ali Razeghi, Saintis

Alat itu boleh meramalkan masa depan dalam satu cetakan selepas mengambil bacaan daripada sentuhan seorang pengguna, katanya kepada agensi berita Fars.

Razaeghi, 27, berkata peralatan itu berfungsi dengan satu set algoritma rumit untuk meramalkan lima hingga lapan tahun kehidupan akan datang mana-mana individu, dengan 98 peratus ketepatan.

Pencipta bersiri

Sebagai pengarah urusan Pusat Ciptaan Strategik Iran, Razeghi adalah seorang pencipta bersiri dengan 179 ciptaan lain disenaraikan di bawah namanya.
“Saya sudah bekerja dalam projek ini sejak 10 tahun lalu,” katanya.

“Ciptaan saya biasanya muat dalam saiz bekas komputer peribadi dan boleh ramal perincian untuk lima hingga lapan tahun kehidupan penggunanya.

“Saya tidak akan bawa anda kepada masa depan, ia akan bawa masa depan kepada anda.”

Razeghi berkata, kerajaan Iran dapat meramalkan kemungkinan satu konfrontasi ketenteraan dengan sebuah negara asing, dan meramalkan turun naik nilai mata wang asing dan harga minyak dengan menggunakan ciptaannya itu.

“Biasanya sebuah kerajaan dapat melihat lima tahun akan datang berupaya menyiapkan dirinya untuk cabaran yang mungkin menggugatnya,” katanya.

Pasarkan ciptaan

“Oleh yang demikian kami jangka untuk memasarkan ciptaan ini sebaik saja kami capai satu peringkat pengeluaran besar-besaran.”

Razeghi berkata, projek terbarunya dikritik rakan dan saudara mara kerana ‘cuba bertindak seperti Tuhan’ dengan kehidupan manusia dan sejarah.

Tak bertentangan agama

“Projek ini bukan bertentangan dengan nilai agama sama sekali.
“Amerika cuba buat ciptaan ini dengan membelanjakan jutaan dolar sedangkan saya hanya belanja sedikit saja.

“Alasan kami tidak melancarkan prototaip pada peringkat ini ialah China akan curi idea ini dan menghasilkan keuntungan berjuta-juta dolar dalam sekelip mata,” katanya. - AGENSI

Bahan putih telur rendah tekanan darahWashington: Kajian terbaru saintis Amerika Syarikat menyokong pandangan bahawa sejenis bahan dalam putih telur mempunyai keupayaan merendahkan tekanan darah tanpa sebarang kesan negatif.

Saintis melaporkan, sejenis bahan dalam telur putih digemari pengguna yang mengambil berat mengenai kolesterol dalam kuning telur mempunyai kesan manfaat lain dalam merendahkan tekanan darah, lapor Science Daily.
Bahan luar biasa

“Kajian kami menunjukkan, mungkin ada sebab lain untuk memanggil bahan dalam telur itu sebagai luar biasa,” kata ketua kajian, Zhipeng Yu dari Universiti Jilin.

“Kami ada bukti dari makmal bahan dalam putih telur diberi nama peptida adalah satu daripada blok binaan protein.

“Ia mengurangkan tekanan darah sebanyak mungkin seperti dos rendah Captopril, sejenis ubat tekanan darah tinggi,” kata Zhipeng Yu.

Yu dan beberapa rakan dari Universiti Clemson, menggunakan sejenis peptida dipanggil RVPSL.
Bahan itu tergolong sebagai sejenis ubat seperti fungsi Captopril, Vasotec dan Monopril sebagai sejenis penukar enzim angiotensin (ACE). - AGENSI

Doktor dakwa tiada faedah pakai coliParis: Seorang doktor sukan yang kurang dikenali membuat kejutan apabila berkata pemakaian coli tidak mendatangkan faedah.

Jean Denis Rouillon, 62, yang mendakwa menjalankan kajian terhadap payu dara 300 wanita menjadi terkenal tiba-tiba selepas memberitahu sebuah stesen radio pelajar bahawa hasil kajiannya menunjukkan pemakaian coli hanya melemahkan otot asli payu dara.


Dia mencadangkan supaya wanita menimbang berhenti memakai coli.

Radio nasional Perancis memetik kenyataan berkenaan menyebabkan Rouillon yang bekerja di Universiti Franche-Comte, sebuah institusi pelajaran kecil, diburu oleh wartawan.


Stesen radio France Info menemuramah seorang sukarelawan yang terbabit dalam kajian doktor itu, Capucine, 28. Wanita itu berkata, kesan daripada tidak memakai coli membolehkannya berasa lebih bebas, termasuk meningkatkan kemampuannya untuk bernafas dan berdiri lebih tegak. - AFP

Telefon kawal tangan palsu

Foto
London: Sebuah syarikat teknologi membuat anggota palsu berjaya mencipta tangan palsu yang begitu canggih sehingga boleh dikawal mengguna aplikasi telefon pintar.
Revolusi tangan palsu sentuhan bionik ‘i-LIMB’ membolehkan penggunanya memusingkan ibu jari. Kelima-lima jari juga boleh digerakkan, pergelangan tangan yang boleh dipusing dan mempunyai rangka aluminium.
Syarikat berkenaan mendakwa ia adalah tangan palsu paling canggih pernah dihasilkan.

Ia juga adalah anggota palsu yang pertama dicipta untuk dikawal menggunakan aplikasi perisian komputer.

PERGERAKAN tangan palsu boleh dikawal dengan mengguna aplikasi telefon pintar.

Didatangkan dengan aplikasi iOS (Sistem Operasi mobil) yang membolehkan pengguna mengawal genggaman tangan menggunakan telefon pintar.

Aplikasi itu membolehkan pemakainya memilih 24 genggaman berbeza dengan hanya menyentuh skrin.

Aplikasi berkenaan juga menawarkan latihan mengenai cara terbaik menggunakan peranti itu dan ia boleh mendedahkan sebarang masalah yang timbul.

Ia boleh berfungsi dengan mengguna elektrod pada pergelangan tangan untuk menerima denyutan elektrik yang dihasilkan oleh pengecutan otot yang kemudian diterjemah oleh komputer.

Setiap jari boleh dibengkok pada ruasnya dan boleh disesuaikan untuk dimuatkan pada sebarang bentuk objek yang ingin digenggam pemakai.

Ia juga boleh digunakan untuk apa saja, daripada menaip hingga mengikat tali kasut.

Ia akan kembali kepada kedudukan biasa secara automatik selepas satu tempoh tidak aktif.

Peranti yang menggunakan tenaga bateri itu bagaimanapun begitu teknikal hingga pengguna perlu menjalani latihan secara mendalam sebelum boleh menggunakannya dengan cekap. - Daily Mail

Jepun dilanda gempa bumi 6.3 pada skala Richter
SEKEPING dinding konkrit runtuh di bandar Awaji, wilayah Hyogo selepas dilanda gempa bumi sekuat 6.3 pada skala Richter dan mencederakan kira-kira 24 orang.


TOKYO - Gempa bumi sekuat 6.3 pada skala Richter yang melanda wilayah barat Jepun semalam mengakibatkan sekurang-kurangnya 24 orang cedera dan memusnahkan beberapa buah rumah.
Agensi meteorologikal Jepun bagaimanapun menyatakan, gempa tersebut tidak mencetuskan risiko berlakunya tsunami.
Gempa berlaku pada pukul 5.33 pagi berhampiran pulau Awaji, bandar Kobe dengan fokus kedalamannya mencecah 15 kilometer.
Ini merupakan gempa paling kuat yang melanda wilayah Hyogo sejak tahun 1995 apabila gempa sekuat 7.0 pada skala Richter memusnahkan bandar pelabuhan Kobe dan membunuh lebih 6,000 orang penduduknya.
Seorang wanita berusia 82 tahun di wilayah Fukui patah kaki selepas terjatuh. Sementara seorang lagi wanita berumur 74 tahun dari Hyogo mengalami patah tulang pinggul. Walaupun ramai cedera, kemusnahan yang berlaku adalah minimum.
Perkhidmatan kereta api telah dihentikan untuk pemeriksaan keselamatan, manakala lapangan terbang Kansai di Teluk Osaka pula ditutup buat sementara waktu. - AFP


Artikel Penuh: http://www.kosmo.com.my/kosmo/content.asp?y=2013&dt=0414&pub=Kosmo&sec=Dunia&pg=du_03.htm#ixzz2QNqwG0YM 
Hakcipta terpelihara