Pages

Friday, June 10, 2016

Ibu bakar anak sendiri hidup-hidup di PakistanAFP - HASAN Khan menunjukkan sijil kahwin yang tertera gambar Zeenat di bandar Lahore kelmarin.


LAHORE, Pakistan – Seorang ibu di Pakistan sanggup membakar hidup-hidup anak perempuannya yang berusia 16 tahun hanya ke­rana mangsa berkahwin de­ngan lelaki pilihan sendiri.
Kejadian itu adalah yang ketiga melibatkan ‘pembunuhan menebus maruah’ di negara Asia Selatan itu sejak beberapa bulan lalu.
Zeenat Bibi, 16, dibakar oleh ibunya, Perveen Bibi di timur bandar Lahore selepas lebih seminggu pasa­ngan itu menerima sijil kahwin, kata polis.
“Perveen Bibi membunuh anaknya, Zeenat Bibi de­ngan membakar mangsa hidup-hidup sekitar pukul 9 pagi (waktu tempatan) kelmarin,” kata seorang pegawai kanan polis, Haidar Ashraf.
Remaja itu berkahwin dengan seorang lelaki bernama Hasan Khan pada 29 Mei lalu.
Suami mangsa dikatakan berasal daripada etnik Pashtun, manakala Zeenat pula keturunan Punjabi yang merupakan salah satu punca ahli keluarganya tidak bersetuju dengan perkahwinan itu.
Hasan Khan berkata kepada sebuah stesen televisyen, Geo News bahawa mereka kahwin lari, menyebabkan dia berat hati membenarkan Zeenat pulang ke rumah keluarganya.
Namun, dia akur selepas ahli keluarga Zeenat berjanji akan mengadakan sebuah majlis untuk meraikan pasangan itu dan tidak akan mencederakannya.
“Zeenat tidak mahu pulang ke rumahnya dan memaklumkan kepada saya bahawa dia akan dibunuh oleh ahli keluarganya tetapi bersetuju apabila salah seorang bapa saudaranya memberi jaminan keselamatannya,” kata Hasan.
Bagaimanapun selepas dua hari, katanya, Zeenat menghubunginya dan berkata bahawa keluarganya tidak menepati janji dan memintanya supaya membawa dia pulang.
“Saya berkata kepada dia supaya menunggu perjanjian lapan hari itu tetapi malangnya dia dibunuh,” ujarnya. – AFP


Artikel Penuh: http://www.kosmo.com.my/kosmo/content.asp?y=2016&dt=0610&pub=Kosmo&sec=Dunia&pg=du_03.htm#ixzz4B9WKuN00 
Hakcipta terpelihara 

Makan apa sahaja


Agensi
Beijing: Polis di China menyiasat seorang wanita kerana memberi pengaruh yang buruk dengan memuat naik gambar aksinya memakan pelbagai benda pelik seperti belut hidup, cacing dan juga mentol lampu di Internet.

Wanita itu memuat naik gambar aksinya di aplikasi siaran video terbaru China, Kuaishou dengan menggunakan nama Chihuo Fengjie yang bermaksud Feng Makan Apa Sahaja.


Feng yang turut membuat siaran video secara langsung dengan cepat menarik lebih 300,000 pengikut.

Di laman sosial Weibo, wanita itu mempunyai lebih 110,000 pengikut dan dia memuat naik lebih 30 video memakan pelbagai jenis objek.

Dalam akaun Weibo berkenaan, Feng memberitahu, dia berusia 48 tahun dan hobinya memakan benda yang tidak dimakan orang biasa.

Gambar profil wanita itu menunjukkan dia menggigit kepala belut yang masih hidup.

Selepas menjadi semakin popular, Feng mula membuat cabaran baru yang lebih berbahaya seperti memasukkan berpuluh rokok dalam mulut dan hidung serta memecahkan tembikai menggunakan kepalanya.

Apabila videonya semakin popular dan aksinya semakin berani, polis di bandar Handan, lokasi Feng tinggal mula menyiasat tindakannya.

Ketua penyiasat polis, Cao Yuyang berkata, semua video dirakamkan anak wanita itu yang berusia 24 tahun.

“Wanita ini juga dipercayai menipu dalam beberapa videonya seperti memotong duri pada pokok kaktus sebelum memakan tumbuhan itu.

“Dia juga didapati meletakkan daging mentah di bawah lidah secara rahsia serta berpura-pura memakannya,” katanya.

Polis juga memberi amaran kepada pengguna Internet supaya tidak meniru aksi wanita itu yang dianggap memberi pengaruh yang buruk.

Pihak berkuasa China turut memadamkan video wanita berkenaan di Internet.

Artikel ini disiarkan pada : Khamis, 9 Jun 2016 @ 9:22 AM
FENG memakan mentol lampu.

Mahukah wanita berjambang seperti ini?


Daily Mail
Oregon, Amerika Syarikat: Selepas 26 tahun mencukur misai, janggut dan jambang akhirnya Rose Geil, 39, mengambil keputusan untuk tidak mencukurnya lagi, malah berasa lebuh seksi dan feminin.

Muka wanita itu mula ditumbuhi bulu di mukanya seperti lelaki ketika berusia 13 tahun lalu mencukurnya dan kemudian menyedari dia perlu bercukur setiap hari kerana selepas bertahun-tahun berusaha dengan mencabut, menggunakan produk serta menjalani prosedur laser bagi membuang bulu ternyata gagal.


“Kini membiarkan janggut, misai dan jambang di muka membuatkan saya lebih yakin. Saya berasa lebih cantik dengan jambang, saya berasa hebat,” katanya.

Menurut Rose, dia menyedari kewujudan di pipinya sebaik baligh dan kemudian bulu tumbuh di dagu serta atas bibir dan dia perlu bangun awal setiap pagi untuk mencukurnya.

“Ketika remaja saya berusaha keras menyoroknya daripada rakan sekolah dan keluarga serta tidak menyertai aktiviti yang memerlukan saya bermalam kerana pagi esok, muka akan dipenuhi bulu,” katanya.

Selepas beberapa lama keganjilan itu disedari ibunya kerana Rose terlupa mencukur namun keluarganya hanya mendiamkan diri, tidak memberi sokongan sepatutnya.

“Ibu suruh saya berhenti mencukur. Saya enggan kerana sudah tentu saya tidak mahu ada bulu pada muka. Ibu membawa saya berjumpa doktor namun tidak berkesan,” katanya.

Walaupun tidak dibuat kajian selengkapnya, Rose percaya masalah itu kerana kombinasi ‘Polycystic Ovary Syndrome’ dan genetik.

Sepanjang remaja Rose memakai baju lengan panjang dan baju hingga ke leher bagi menutup bulu pada lengan dan dada.

Bagi mereka yang mahu menjadi teman lelakinya, Rose perlu menunjukkan bulu pada badannya - sesuatu yang sukar dan memalukan - namun dia bersyukur kerana ada teman lelaki yang memahami ketika berusia awal 20-an.

Lapan bulan lalu, Rose memutuskan membuang pisau cukur selama-lamanya dan bersyukur kerana keluarga dan rakan amat membantu.

“Orang ramai yang melihat saya akan memandang dua kali namun saya tidak pasti sama ada ia pandangan positif atau neutral.

“Ada yang datang berjumpa saya, berjabat tangan mengucapkan syabas kerana saya berani serta tabah,” katanya.

Muka Rose Geil, 39, dari Oregon mula ditumbuhi janggut dna misai ketika berusia 13 tahun. - Foto Rose Geil
Instagram Rose menarik ratusan pengikut dengan ada yang melamarnya untuk berkahwin, menawarkan tiket untuknya datang dan tidak terkecuali cemuhan serta ejekan.

“Saya tidak malu dengan diri saya, saya menghargai ‘hiasan’ ini dan gembira. Akhirnya saya menerima diri saya,” katanya.
Kini Rose berasa lebih yakin, cantik dan hebat dengan misai, janggut dan jambang di muka. - Foto Rose Geil
Artikel ini disiarkan pada : Khamis, 9 Jun 2016 @ 6:56 PM
Ketika remaja berusaha keras menyoroknya daripada rakan dan keluarga. - Foto Rose Geil