Pages

Wednesday, June 17, 2015

Lingkaran misteri

Lingkaran misteri

FENOMENA crop circle atau lingkaran misteri terus mencetuskan persoalan hingga kini dan banyak teori mengaitkannya dengan kehadiran makhluk asing.

Ia pertama kali dilaporkan ketika era moden pada 1972 selepas corak misteri tersebut muncul berhampiran Warminster, England.

Sejak itu, jumlah lingkaran misteri terbabit meningkat secara mendadak pada 1980-an dan 1990-an apabila corak lingkaran yang terhasil semakin pelik termasuk simbol matematik yang kompleks.

Sehingga kini, lebih 10,000 lingkaran misteri telah dilaporkan dan didokumentasikan di seluruh dunia pada akhir abad ke-20 dan 90 peratus daripadanya adalah di Britain.

Bagaimanapun, ada pihak tidak bertanggungjawab sengaja mereka cerita berhubung kewujudan corak pelik tersebut pada 1989 dan bertitik tolak daripada insiden itu penyelidik menganggarkan 30 peratus daripada lingkaran misteri terbabit adalah buatan manusia.

Kajian dilakukan Physics World mendapati kemungkinan corak itu terhasil akibat gelombang haba pada permukaan bumi, laser dan penggunaan alat navigasi GPS.

Persoalan yang tidak terjawab menyebabkan penyelidik, Richard Taylor dari Universiti Oregon melakukan kajian dan mendapati beberapa alat termasuk papan serta tali digunakan untuk menghasilkan corak geometri tersebut.

"Ia mungkin dihasilkan menggunakan peralatan moden berteknologi tinggi seperti magnetron iaitu sejenis tiub yang menggunakan tindak balas elektrik dan magnetik untuk menjana haba bertujuan untuk 'meratakan' kawasan tanaman terlibat pada kelajuan tinggi," jelasnya. - livescience
 

65 juta bayi kembar dibunuh sejak 1978?

bayi
Foto yang dirakam Jeff Abelin.

BEIJING - CHINA. 'Dasar satu anak, satu keluarga' di China sejak 1978 telah menyebabkan hampir 65 juta bayi kembar telah dibunuh dan 1.5 juta bayi perempuan dibuang setiap tahun di negara itu.

Dasar ini diperkenalkan oleh Presiden Deng Xiaoping pada 1978 untuk mengurangkan masalah sosial, ekonomi, dan alam sekitar China. Dasar ini bertentangan dengan dasar Mao Zedong pada 1949 bahawa 'dalam semua benda di dunia, manusia adalah paling utama'. Lebih besar penduduk, bermakna lebih banyak tenaga kerja.

Pada November 2013, kerajaan China mengumumkan yang dasar rasmi itu akan dilonggarkan bagi membenarkan pasangan memiliki dua anak jika salah seorang daripada mereka ialah anak tunggal.


KISAH YANG MENGEJUTKAN

Pada tahun 1997, ketika seorang jurugambar dari Amerika Syarikat, Jeff Abelin bersama-sama beberapa orang rakannya mendaki sebuah gunung di Wilayah Fuyang China, mereka terjumpa suatu bungkusan kain yang agak besar di kawasan lereng gunung tersebut.

Sangkaan awal mereka kain itu adalah peninggalan pendaki terdahulu, namun setelah diteliti, rupa-rupaya bungkusan kain putih itu mengandungi bayi perempuan yang masih bernyawa.

Lantas tanpa berlengah, Jeff serta rakan-rakannya membawa bayi berkenaan ke hospital berhampiran untuk mendapatkan rawatan. Namun apa yang mengejutkan, pegawai perubatan di hospital itu memaklumkan bahawa bayi itu sepatutnya ditinggalkan di sana dan tidak perlu diberi rawatan.

Keenganan pegawai perubatan berkenaan merawat bayi itu mengecewakan Jeff. Dia kemudian membawa semula bayi itu ke lereng bukit berkenaan kerana tidak tahu ke mana hendak meletakkan bayi tersebut.

Berat hati memikirkan tentang bayi itu, Jeff kembali semula ke lokasi itu beberapa hari kemudian namun kali ini dia dikejutkan dengan lebih ramai bayi diletakkan di tempat sama.


MALANG BAGI SIBAYI

Selang beberapa hari, bayi perempuan yang ditemui Jeff meninggal dunia kerana masalah radang dan komplikasi hati.

Bagi menzahirkan kesedihannya, Jeff telah mengambil sekeping foto bagi menceritakan betapa kejamnya dasar tersebut dan menjadi saksi bisu kes pembuangan bayi oleh pasangan di China kerana dasar 'satu anak satu keluarga'.

Gambar tersebut tidak pernah memenangi sebarang anugerah namun ia tersenarai antara 100 gambar yang mampu menggegarkan dunia.

Selepas tersebarnya gambar itu, para aktivis hak asasi manusia dengan lantangnya mengkritik kerajaan China atas pelaksanaan dasar kejam tersebut.


KESAN DASAR

Kerajaan China menganggap dasar itu sebagai kejayaan besar untuk mengatasi masalah kependudukan seperti kemiskinan, kelaparan, kebuluran, kesihatan, kadar celik huruf dan pelbagai masalah sosial lain.

Presiden AS George W. Bush menggunakan alasan hak asasi manusia untuk menghentikan AS$40 juta bayaran kepada UNFPA (China) pada awal tahun 2002.


NEGARA CHINA

Republik Rakyat China (RRC), China merupakan sebuah negara di Asia Timur yang merupakan negara paling ramai penduduknya di dunia dengan diduduki lebih 1,300 juta orang, iaitu kira-kira satu perlima manusia di bumi. China diperintah oleh Parti Komunis China di bawah sistem satu parti.

Pada keluasan kira-kira 9.6 juta kilometer persegi (3.7 juta batu persegi), RRC ialah negara ketiga atau keempat terluas di dunia dari segi keluasan keseluruhan dan negara kedua terbesar dari segi keluasan daratan.

Ia juga merupakan sebuah negara yang kuat dari segi ketenteraan dan ekonomi.

Kemaruk batu akik

Tangerang Selatan (Indonesia): Seorang pengumpul batu akik di sini sering menjadi perhatian orang ramai kerana selalu memakai sehingga 80 perhiasan batu akik setiap kali keluar rumah.
Setiap kali keluar rumah, Hermanus Manafe, 65, memakai 70 hingga 80 perhiasan batu akik pada cincin, rantai dan gelang tangan.
Hermanus berkata, dia mula mengumpul batu akik sejak setahun lalu dan kini sudah mempunyai koleksi sebanyak 750 batu itu.
“Saya kini mempunyai kira-kira 500 cincin dan lebih 250 rantai yang mempunyai batu akik.
“Saya sudah habiskan kira-kira Rp300 juta (RM84,594) untuk membeli semua perhiasan daripada batu akik ini,” katanya.
Ujarnya, walaupun terpaksa mengeluarkan modal yang besar tetapi isteri dan anaknya tidak pernah menghalang hobinya itu.
“Isteri dan anak-anak saya tidak ada masalah kerana yang penting bagi mereka, saya gembira,” jelasnya.
Menurutnya, penampilannya yang luar biasa itu sering menarik perhatian orang ramai untuk mendekatinya dan mengambil gambar.
“Ada yang datang untuk bergambar dengan saya dan ada juga peminat batu akik mahu berkongsi koleksi yang saya miliki ini,” katanya. - Agensi
Artikel ini disiarkan pada : Selasa, 16 Jun 2015 @ 12:41 PM


HERMANUS dengan batu akiknya.
- See more at: http://www.hmetro.com.my/node/58112#sthash.MIre9W8i.dpuf

Tombol pintu mampu bunuh bakteria


Sun Ming Wong (kiri) dan King Pong Li (kanan) bergambar bersama
Sun Ming Wong (kiri) dan King Pong Li (kanan) bergambar bersama pemegang pintu yang diselaputi sebatian titanium dioksida bagi membunuh bakteria. AGENSI
BEIJING 16 Jun - Dua pelajar pintar berjaya mencipta pemegang pintu yang boleh membunuh bakteria setiap kali tangan manusia menyentuhnya.
Laman web Oddity Central melaporkan, idea inovasi tersebut terhasil selepas Sun Ming Wong, 17, dan King Pong Li, 18, mendapati terdapat berjuta-juta bakteria hidup di sekitar objek yang sering dipegang oleh manusia setiap hari seperti tombol pintu dan pemegang troli.
Pelajar Sekolah Menengah Tam Lee Lai Fun Memorial itu berpendapat, bakteria boleh memudaratkan kesihatan manusia dan sesuatu perlu dilakukan bagi menghapuskannya.
Hasil kajian dan penyelidikan yang dijalankan oleh dua sahabat baik itu, mereka menemui sebatian titanium dioksida yang telah disahkan sebagai agen pembunuh bakteria paling berkesan.
“Kami juga mendapati titanium dioksida sangat aktif ketika berada di bawah sinaran UV. Bagi memastikan sebatian itu terus aktif, kami telah membina pemegang pintu khas yang diperbuat daripada lampu LED.
“LED bertindak sebagai sinaran UV tiruan. Kami boleh sahkan 99.8 peratus bakteria akan mati setiap kali sesiapa memegang tombol pintu berkenaan,” jelas Ming Wong.
Produk yang masih belum diberi nama itu kini berada dalam makmal untuk ujian lanjut dan dijangka dijual kepada umum pada harga AS$13 (RM48.81) sebuah.
- See more at: http://www.utusan.com.my/berita/luar-negara/tombol-pintu-mampu-bunuh-bakteria-1.103802#sthash.K9pCq8wP.dpuf