Pages

Wednesday, December 5, 2012

Vienna bandar paling berkualiti dunia

myMetro | Vienna bandar paling berkualiti dunia: "VIENNA: Ibu negara Austria menawarkan kehidupan paling berkualiti berbanding bandar lain di dunia, manakala Baghdad pula yang terburuk, menurut kajian global terbaru oleh kumpulan perunding Mercer.

Vienna yang mempunyai 1.7 juta penduduk mendapat tempat pertama dalam kajian itu untuk empat tahun berturut-turut kerana mempunyai pelbagai budaya, penjagaan kesihatan komprehensif dan harga rumah sederhana tetapi semakin meningkat.
Seni bina unik dari zaman empayar Habsburg menjadikan bandar ini tarikan pelancong manakala tiket pengangkutan awam hanya 1 euro (RM4) sehari. - Reuters "

'via Blog this'

Tanam sayur di Marikh

myMetro | Tanam sayur di Marikh: "BEIJING: Angkasawan China bersedia menanam sayur segar di Marikh dan bulan selepas pengkaji berjaya menamatkan ujian awal di Beijing, lapor agensi media Xinhua.

Empat jenis sayur ditanam dalam “sistem sokongan hidup ekologi”, iaitu kabin seluas 300 kubik meter yang membenarkan angkasawan membina sendiri stok udara, air dan makanan ketika dalam misi angkasa lepas.
Sistem itu yang bergantung kepada tanaman dan lumut “dijangka digunakan di pangkalan dataran di bulan atau planet Marikh.”

Peserta dalam eksperimen itu boleh “menuai sayur segar untuk dimakan,” lapor Xinhua yang memetik kata-kata pengkaji Deng Yibing dari Pusat Kajian dan Latihan Angkasawan China.Laporan itu menyatakan, angkasawan China mungkin dapat makan sayur segar dan bekalan oksigen dari tempat tanaman di pangkalan planet biru di masa depan.


Laporan itu menambah, ia adalah eksperimen pertama dibuat di China.

China berkata, ia akan mendaratkan kenderaan eksplorasi di bulan buat pertama kali, tahun depan.

Ia sebahagian program angkasa lepas termasuk rancangan jangka panjang untuk mendaratkan angkasawan di bulan. - AFP"

'via Blog this'

Penentang Bashar Al-Assad tembak jatuh jet MiG

BEBERAPA pejuang Tentera Pembebasan Syria memeriksa bangunan yang
 musnah selepas dibedil jet pejuang tentera Presiden Bashar Al-Assad
 di pinggir Damsyik pada Sabtu lalu. - REUTERS
DAMSYIK - Pejuang-pejuang penentang di Syria menembak jatuh sebuah jet perang MiG yang mengebom beberapa kubu kuat pihak penentang dalam wilayah Damsyik, kata beberapa aktivis semalam.
"Pasukan Tentera Pembebasan Syria (FSA) menembak jatuh sebuah jet pejuang di antara bandar Dumeir dan Rahiybeh kelmarin. Jet itu dikenal pasti telah mengebom beberapa bandar dan pekan di Ghuta Timur," kata seorang jurucakap FSA.
Kumpulan Pemerhati Syria Untuk Hak Asasi Manusia menyatakan, pihaknya menerima laporan sebuah jet tentera Syria ditembak jatuh dekat Dumeir, sekitar 40 kilometer ke barat daya bandar raya ini.
Sejak akhir Julai lalu, rejim Presiden Bashar Al-Assad bergantung kepada jet-jet pejuang untuk mengekang penentangan yang semakin meningkat di negara itu.
"Jika tentera Syria mula kehilangan beberapa pesawat setiap hari ia menjadi titik perubahan kerana rejim tersebut akan hilang kelebihannya dan tidak lagi dapat melakukan serangan berat dengan berkesan," kata seorang penganalisis tentera, Riad Kahwaji.
Dalam pada itu, Perancis menyertai Amerika Syarikat (AS) dan Pertubuhan Perjanjian Atlantik Utara semalam dalam memberi amaran kepada Damsyik supaya tidak menggunakan senjata kimia terhadap FSA.
"Sebarang penggunaan senjata kimia oleh Bashar tidak dapat diterima," kata jurucakap Kementerian Luar, Vincent Floreani.
"Kepimpinan di Damsyik perlu tahu bahawa masyarakat antarabangsa sedang memerhati mereka dan akan bertindak jika senjata tersebut digunakan," tambahnya.
Kelmarin AS memberi amaran kepada Bashar bahawapihaknya akan menimbang tindakan ketenteraan sekiranya beliau menggunakan senjata kimia terhadap rakyatnya sendiri.
Amaran tersebut dikeluarkan ketika konflik berdarah di Syria telah meragut lebih 41,000 nyawa setakat ini.
Rakyat Syria bangkit menentang pemerintahan Bashar pada Mac tahun lalu untuk menuntut kebebasan dan pemerintahan demokrasi. - Agensi


Artikel Penuh: http://www.kosmo.com.my/kosmo/content.asp?y=2012&dt=1205&pub=Kosmo&sec=Dunia&pg=du_05.htm#ixzz2E80wvfon 
Hakcipta terpelihara