Pages

Sunday, December 23, 2012

Spesies baru orkid, katak ditemui

Spesies baru orkid, katak ditemuiOrkid dari spesis Phalaennopsis Zebrina itu adalah rekod baru di Semenanjung Malaysia.
LEDANG - Perbadanan Taman Negara Johor berjaya menemui dua spesies baru bunga orkid dan katak menerusi Ekspedisi Saintifik Endau Rompin Trans Selai-Peta, pada Julai lalu.
Pegawai Penyelidiknya, Lili Tokimin berkata, spesies itu merupakan Scaphochlam Ys Sp yang ditemui di Sungai Marong, jenis tumbuhan kali pertama ditemui dalam bidang sains dan spesies endemik dinamakan Thottea Praetermissa yang dijumpai di kawasan Upeh Guling berhampiran Taman Negara Endau Rompin.
“Turut ditemui satu spesies orkid hutan yang sebelum ini hanya pernah ditemui di Sumatera dan pertama kali ditemui di Semenanjung Malaysia.
“Orkid dari spesies Phalaennopsis Zebrina itu adalah rekod baru di Semenanjung Malaysia,” katanya ketika pembentangan Seminar Ekspedisi Saitifik Endau Rompin Trans Selai-Peta di Taman Negara Gunung Ledang yang melibatkan 100 peserta, kelmarin.
Lili berkata, penemuan itu akan dipaparkan dalam jurnal saintifik dan diketengahkan ke peringkat dunia supaya kajian lanjut dapat dilakukan untuk mengenal pasti kepelbagaian flora dan fauna yang terdapat di hutan negara ini.

“Ekspedisi anjuran bersama Universiti Tun Hussien Onn Malaysia dan Persatuan Pencinta Alam Malaysia ini turut disertai pelbagai pihak termasuk universiti tempatan.

“Hasil daripada ekspedisi itu, Institut Penyelidikan Perhutanan Malaysia (FRIM) juga menemui dua spesies baru daripada keluarga halia serta tumbuhan renek yang pertama kali ditemui di dunia,” katanya.

Pada pertemuan sama, beliau berkata, ekspedisi berkenaan turut menemui satu spesies katak baru di Taman Negara berkenaan dari keluarga Rana Picturata berwarna hitam dan berbintik kuning.
Katanya, semua flora dan fauna terbabit ditemui di kawasan Taka Kunyit dekat Taman Negara Endau-Rompin.

Difahamkan, sebanyak 20 kertas kerja dibentangkan pada seminar berkenaan oleh penyelidik daripada pelbagai universiti tempatan dan usaha akan diteruskan untuk mengenal pasti spesies baru dan langkah untuk terus memeliharanya.

Myanmar guna nuklearLoji tenaga nuklear di United Kingdom yang dibina untuk membekalkan tenaga elektrik. Myanmar juga merancang untuk menggunakan teknologi nuklear bagi tujuan perubatan, penyelidikan dan sumber tenaga. - AGENSI
YANGON 22 Dis. - Myanmar merancang untuk menggunakan teknologi nuklear bagi tujuan perubatan, penyelidikan dan sumber tenaga, namun menafikan spekulasi mengenai pembinaan senjata atom, kata Komander Tentera Myanmar, Jeneral Kanan Min Aung Hlaing.
Beliau berkata demikian ketika berucap pada majlis konvokesyen Akademi Perubatan milik tentera, di sini hari ini.
Kenyataan tersebut dibuat sebulan selepas kerajaan Myanmar bersetuju untuk mengisytiharkan sebarang penggunaan peralatan nuklear di dalam negara ini.
"Dalam rawatan perubatan moden, perubatan nuklear terbukti berkesan bagi merawat kanser melalui penggunaan isotop radioaktif dan terapi radioaktif," katanya.
Tegas beliau lagi, tentera tidak akan membina sebarang teknologi nuklear bagi menghasilkan senjata pemusnah, namun akan melakukan penyelidikan dan eksperimen nuklear bagi tujuan tidak merbahaya.
Ia sejajar dengan piawaian antarabangsa bagi penggunaan nuklear dalam sektor perubatan, penyelidikan sains dan tenaga elektrik.
Spekulasi mengenai program nuklear Myanmar telah lama tersebar, dibocorkan oleh tentera yang belot yang mendakwa Myanmar mungkin akan membina program nuklear sendiri secara rahsia dengan bantuan Korea Utara.
Kerajaan pimpinan Presiden Thein Sein bulan lalu mengumumkan menandatangani persetujuan antarabangsa yang memerlukan pihaknya mengisytiharkan semua kemudahan dan peralatan yang mengandungi nuklear.
Walaupun pengisytiharan itu bergantung kepada Myanmar, ia memberi sedikit jawapan berhubung pemilikan senjata dwi-kegunaan dan kerjasama tentera dengan Pyongyang, seperti yang disyaki oleh Amerika Syarikat (AS) dan lain-lain negara.
Perjanjian itu membenarkan penelitian oleh pemantau nuklear Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB), dilihat sebagai satu jalan ke arah demokrasi, dalam masa yang sama memperbaiki hubungan dengan Washington, yang diperoleh melalui lawatan Presiden AS, Barack Obama bulan lalu.
Junta Myanmar sebelum ini menafikan merancang program nuklear dan mengutuk tuduhan tersebut sebagai tidak berasas dan berunsur politik. - Agensi


Artikel Penuh: http://www.utusan.com.my/utusan/Luar_Negara/20121223/lu_04/Myanmar-guna-nuklear#ixzz2Fp2YdX3P
© Utusan Melayu (M) Bhd 

RM612,300 untuk sarung tangan Michael JacksonSarung tangan bertatah kristal Swarovski yang dilelong sempena jualan kenangan milik Raja Pop, Michael Jackson.
LOS ANGELES 22 Dis. - Sepasang sarung tangan milik Michael Jackson berjaya dijual dalam satu jualan lelong pada harga hampir AS$200,000 (RM612,300) di sini, minggu ini.
Menurut rumah jualan lelong, Nate D. Sanders, sarung tangan bertatah kristal Swarovski itu dijual pada harga AS$199,069 (RM609,455), sempena jualan lelong koleksi kenangan milik Raja Pop itu dan merupakan barangan paling mahal yang berjaya dijual.
Sarung tangan tersebut pernah dipakai oleh Jackson semasa menghadiri Anugerah Muzik Amerika pada 1984.
Jackson, sebelum ini pernah menghadiahkan sarung tangan itu kepada seorang kanak-kanak lelaki yang sakit semasa lawatan amal serta buku yang mempunyai tiga tanda tangan adik-beradik Jackson dengan tulisan, ‘Sarung tangan saya, sayang MJ’.
Rumah jualan lelong itu, bagaimanapun tidak mendedahkan individu yang membeli sarung tangan tersebut.
Dua tahun lalu, sepasang sarung tangan manik berwarna putih milik Jackson dilelong pada harga AS$192,000 (RM587,861) di Las Vegas sempena ulang tahun pertama kematian bintang pop itu.
Turut dilelong sehelai jaket miliknya yang pernah dipakai pada 1984 semasa jelajah Thriller pada harga AS$84,422 (RM 258,500) dan lukisan milik pelukis Perancis, Pierre-Auguste Renoir yang dijual pada harga AS$65,959 (RM201,959).
Raja Pop itu meninggal dunia pada usia 50 tahun pada Jun 2009 akibat pengambilan anestetik propofol dan dadah berlebihan. - AFP


Artikel Penuh: http://www.utusan.com.my/utusan/Luar_Negara/20121223/lu_03/RM612300-untuk-sarung-tangan-Michael-Jackson#ixzz2Fp2PGsDp
© Utusan Melayu (M) Bhd 

Gigitan piranha hitamIkan piranha hitam yang dikatakan mempunyai gigitan luar biasa yang mampu mengalahkan haiwan gergasi pra sejarah.
LONDON 22 Dis. - Gigitan ikan piranha hitam dilaporkan lebih kuat berbanding haiwan-haiwan lain di seluruh dunia termasuklah haiwan prasejarah.
Menurut hasil kajian yang diterbitkan jurnal Scientific Reports, otot rahang ikan itu yang luar biasa membolehkannya mempunyai daya gigitan menyamai haiwan yang 30 kali ganda lebih berat berbanding ikan tersebut.
Menurut penyelidik, walaupun dubuk, jerung putih termasuklah buaya mempunyai kuasa gigitan yang agak kuat, namun kuasa itu menjadi tidak mengkagumkan bila dilihat daripada saiz dan berat haiwan itu.
Malah, menurut kajian itu, piranha juga mengalahkan haiwan gergasi prasejarah seperti Tyrannosaurus rex (T-rex) dan paus besar yang mendahului jerung putih.


Artikel Penuh: http://www.utusan.com.my/utusan/Luar_Negara/20121223/lu_01/Gigitan-piranha-hitam#ixzz2Fp2C2uKL
© Utusan Melayu (M) Bhd 

China akan buka laluan kereta api laju terpanjang
SEBUAH kereta api laju tiba di sebuah platform dalam wilayah Hebei semalam.


BEIJING/ZHENGZHOU - China bakal mempunyai landasan kereta api laju terpanjang di dunia apabila laluan tren itu yang menghubungkan bandar raya ini dengan kota metropolitan Guangzhou, di selatan negara berkenaan dirasmikan minggu depan, kata beberapa pegawai semalam.
Landasan sepanjang 2,298 kilometer itu yang kini beroperasi, akan memulakan perkhidmatan penuh pada Rabu depan dengan laluan tersebut menjimatkan separuh masa perjalanan kereta api antara dua kota utama itu.
Perjalanan dengan kereta api laju antara dua bandar raya berkenaan kini mengambil masa kurang 10 jam pada kelajuan mencecah 300 kilometer sejam.
Laluan baharu itu memberikan peluang kepada Kementerian Kereta Api China yang dihimpit pelbagai skandal dan kesilapan untuk menebus maruahnya.
Pada Julai 2011, satu kemalangan kereta api laju meragut 40 nyawa dan mencetuskan kebimbangan berhubung tahap keselamatan laluan kereta api laju di negara berkenaan.
Beijing membelanjakan 2.3 trilion yuan (RM981 bilion) di bawah pelan lima tahun yang tamat pada 2015 untuk membangunkan sistem perkhidmatan kereta api laju di China. - Reuters


Artikel Penuh: http://www.kosmo.com.my/kosmo/content.asp?y=2012&dt=1223&pub=Kosmo&sec=Dunia&pg=du_03.htm#ixzz2FooYtIPD 
Hakcipta terpelihara