Pages

Sunday, May 8, 2011

Radiasi Chernobyl mencengkam Jerman
PEKERJA di Minsk menanam pokok bertujuan menyekat tiupan angin membawa radiasi di perkampungan Bogushi, dalam zon eksklusif 30 kilometer dekat Chernobyl, bulan lalu.

PEKERJA di Minsk menanam pokok bertujuan menyekat tiupan angin membawa radiasi di perkampungan Bogushi, dalam zon eksklusif 30 kilometer dekat Chernobyl, bulan lalu.

Ternakan, tanaman dicemari kesan radioaktif

BERLIN: Ancaman radiasi sukar difikirkan kesannya tetapi untuk mengetahui sejauh mana paras radioaktif boleh kekal, lihat saja babi hutan Jerman.
Selepas 25 tahun bencana nuklear Chernobyl di Kesatuan Soviet Union yang membawa kepulan asap radiasi di seluruh Eropah, haiwan ini cukup tercemar dengan radioaktif sehingga penduduk digesa supaya tidak memakannya.
Malah, cendawan yang dimakan haiwan terbabit juga tidak sesuai untuk dimakan manusia.

Pengalaman Jerman menunjukkan apa yang mungkin menanti Jepun jika masalah di loji jana kuasa nuklear di Fukushima tidak dapat diselesaikan dan menjadi tidak terkawal.

Babi hutan Jerman hidup bebas dalam hutan hampir 1,500 kilometer dari Chernobyl. Namun, jumlah unsur radioaktif dipanggil cesium-137 dalam tisu badan mereka sering mencatat berpuluh kali melepasi had yang dibenarkan untuk membolehkan ia dimakan dan ribuan kali ganda di atas paras normal.

“Kami masih merasai kesan kemusnahan loji Chernobyl di luar sana,” kata Christian Kueppers, seorang pakar radiasi di Institut Ekologi Gunaan Jerman di Freiburg.
“Pencemaran tidak akan pergi pada bila-bila masa, dengan separuh hayat cesium secara kasar berusia 30 tahun, unsur radioaktif hanya akan berkurangan sedikit dalam tempoh beberapa tahun akan datang.”

Cesium-137 boleh terbentuk dalam tubuh dan paras tinggi dianggap satu risiko untuk pelbagai jenis kanser lain.

Namun penyelidik yang mengkaji kesan pelepasan radiasi loji Chernobyl tidak dapat menemui satu peningkatan dalam kanser yang mungkin dikaitkan dengan unsur berkenaan.

Cesium-137 juga semakin lama semakin kekal mengikut masa dalam tanah, yang menjadikan babi hutan lebih tertarik kepadanya.

Haiwan itu menghidu tanah hutan dengan hidung dan makan cendawan tertentu yang biasa menyimpan bahan radioaktif tinggi, kata jurucakap Kementerian Alam Sekitar, Thomas Hagbeck.

Masalah kini sangat biasa sehingga semua babi hutan yang ditangkap pemburu di rantau terjejas perlu diperiksa untuk sebarang pencemaran radiasi.

Pampasan kerajaan kepada pemburu yang mana tangkapan mereka terpaksa dihapuskan meningkat kepada AS$650,000 (RM1.93 juta) sejak 12 bulan lalu, kata Hagbeck. – Agensi , bharian

Ais Artik kian cair

Foto
SATU kawasan bongkah ais semakin mengecil di timur Greenland.Foto
BONGKAH ais mencair dekat perairan Ammasalik, Greenland.Amaran banjir lebih besar ancam dunia

STOCKHOLM: Ais di Greenland dan keseluruhan Kutub Utara kini mencair lebih pantas berbanding ramalan dan mungkin membantu meningkatkan paras air laut global sehingga 1.524 meter kurun ini, kadar lebih tinggi berbanding yang dijangka, menurut penilaian antarabangsa.
Penemuan itu ‘menekankan langkah perlu diperhebat’ untuk memerangi pemanasan global, menurut laporan Program Penilaian dan Pemantauan Kutub Utara (AMAP), agensi saintifik Majlis Kutub Utara dianggotai lapan negara.
Amaran paras air laut lebih tinggi muncul ketika negara di dunia masih tidak berganjak dalam rundingan dua dekad lamanya bagi mengurangkan pelepasan gas karbon dioksida dan gas rumah hijau lain dipersalahkan atas pemanasan global.

Paras air laut meningkat dijangka membawa beberapa kerosakan besar akibat pemanasan global, tenggelamnya pulau kecil sehinggalah banjir di landasan kereta api bawah tanah kota New York.

Paras air laut tidak meningkat secara sama rata di seluruh dunia kerana ombak, angin dan faktor lain berbeza-beza, namun kawasan tanah rendah seperti Bangladesh dan Florida kemungkinan terjejas teruk.

Laporan baru itu, yang mana kesimpulannya diperoleh agensi berita, dijangka dibentangkan kepada Setiausaha Negara Amerika Syarikat Hillary Rodham Clinton dan menteri luar tujuh negara anggota dalam mesyuarat Majlis Kutub Utara minggu depan di Greenland.
Ia terlebih dulu dibincangkan oleh kira-kira 400 saintis antarabangsa dalam satu persidangan di Copenhagen, Denmark, minggu ini.

Menggariskan teknik penyelidikan yang baru dan kertas saintifik terkini, laporan AMAP menaik taraf ramalan dibuat panel pakar Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu ke atas perubahan iklim dalam penilaian besar-besaran terakhirnya pada 2007.

Pencairan glasier Kutub Utara dan permukaan ais Greenland, dijangka membantu menaikkan paras air laut global kepada 35 hingga 63 inci (90 hingga 160 sentimeter) menjelang 2100, kata AMAP. – AP


INFO • Pencairan glasier Kutub Utara dan permukaan ais termasuk lapisan ais besar-besaran Greenland, dijangka membantu menaikkan paras air laut global kepada 35 hingga 63 inci (90 hingga 160 sentimeter) menjelang 2100 • Greenland kehilangan ais dalam tempoh 2004-2009 empat kali ganda lebih pantas berbanding pada 1995-2000  • bharian

 • Tentera Syria gempur Sunnah  GAMBAR telefon bimbit menunjukkan penunjuk perasaan berhimpun di kota Banias sambil menjerit slogan anti pemerintah, kelmarin.
  GAMBAR telefon bimbit menunjukkan penunjuk perasaan berhimpun di kota Banias sambil menjerit slogan anti pemerintah, kelmarin.

  Kereta kebal masuk bandar Banias bagi tamatkan bantahan

  AMMAN: Kereta kebal tentera Syria menggempur bandar Banias yang kebanyakan penduduknya daripada mazhab Sunnah semalam meskipun Amerika Syarikat memberi amaran kepada Damsyik berhenti membunuh penunjuk perasaan warga tempatan.
  Tindakan pemerintah yang dikuasai keluarga Presiden Bashar al-Assad daripada mazhab Alawiyah meningkatkan ketegangan antara dua penganut mazhab selepas 27 penunjuk perasaan maut, kelmarin.
  Tentera Syria memasuki Banias daripada tiga penjuru dan mara ke kawasan penduduk Sunnah tetapi tidak memasuki kawasan penganut Alawiyah, kata aktivis hak asasi manusia.

  Sebahagian besar komunikasi dengan Banias terputus tetapi aktivis terbabit dapat menghubungi beberapa penduduk bagi mendapatkan maklumat dari sana.

  “Penduduk berkata mereka dengar tembakan membabitkan senjata berat selain melihat beberapa bot tentera laut dekat pantai Banias.

  “Kawasan penduduk Sunnah dan kejiranan pelbagai etnik dikepung sepenuhnya,” kata aktivis itu yang enggan identitinya didedahkan.
  Protes antipemerintah berterusan di Banias sejak pemberontakan meletus di bandar selatan, Deraa, tujuh minggu lalu dengan penunjuk perasaan menuntut kebebasan politik dan rasuah dibanteras.

  Pihak berkuasa mendakwa, Banias adalah ‘pusat keganasan golongan Salafi’ dan beberapa kumpulan bersenjata membunuh askar dekat bandar itu.

  Pemimpin masyarakat di Banias menafikan tuduhan itu dan sebaliknya menuduh pihak berkuasa cuba menakut-nakutkan penganut Alawiyah, puak yang paling ramai mendapat jawatan kanan tentera dan agensi keselamatan Syria.

  Bashar pula menuduh bantahan itu sebahagian konspirasi asing bagi mencetuskan ketegangan antara penganut agama di negaranya.

  Bapanya, Hafez, menggunakan bahasa sama ketika menghancurkan bantahan golongan agama dan sekular terhadap pemerintahannya pada 1980-an yang mencapai kemuncak dengan pembunuhan 30,000 penduduk kota Hama.

  Seorang pemimpin bantahan awal minggu ini berkata, tentera Syria dan kumpulan bersenjata setia kepada Bashar masuk ke kawasan tengah Banias yang mempunyai 50,000 penduduk dan dikuasai penunjuk perasaan prodemokrasi. – Reuters , bharian

  Tabib Cina turun ilmu


  LUMAYAN... Rahim menggali busut untuk mencari ratu anai-anai.
  LUMAYAN... Rahim menggali busut untuk mencari ratu anai-anai.


  LEDANG: “Isteri berterima kasih kepada saya selepas kami bersama,” kata Abdul Rahim Abu Bakar, 45, menceritakan khasiat memakan hidup-hidup ratu anai-anai yang didakwanya boleh merapatkan hubungan suami isteri.
  Dia yang menjalankan perniagaan mengawal serangga perosak mendakwa khasiat ratu anai-anai umpama Viagra yang membolehkan pasangan bertahan lama di ranjang.
  Menurutnya, dia mengetahui kehebatan memakan ratu anai-anai daripada seorang tabib Cina di bandar ini kira-kira tujuh tahun lalu sebelum mengamalkannya hingga kini.

  “Seelok-eloknya ia dimakan kira-kira 15 minit sebelum bersama dan selewat-lewatnya tiga hari selepas ratu anai-anai dikeluarkan daripada busut untuk mengekalkan khasiatnya.

  “Kehebatannya umpama kita berlari maraton tanpa henti. Malah tabib Cina percaya khasiat ratu anai-anai lebih hebat berbanding cicak tokek,” katanya ketika ditemui Metro Ahad di rumahnya di Serom 1, di sini, baru-baru ini.

  Dia berkata, ratu anai-anai hanya boleh hidup sekitar tiga hari selepas diambil daripada sarangnya.

  Bagi lelaki, dakwa Abdul Rahim, memakan ratu anai-anai dapat membantu memulihkan penyakit mati pucuk dan merawat masalah tenaga batin.

  Wanita yang memakannya pula dikatakan dapat menambahkan kesuburan seperti fungsi ratu anai-anai itu sendiri yang menghasilkan ribuan telur.

  Selain itu, ratu anai-anai dipercayai sangat berkhasiat dalam membantu memulihkan beberapa jenis penyakit, termasuk penyakit buah pinggang, lenguh badan, cepat letih, menerangkan penglihatan dan kencing manis bagi peringkat awal.

  Abdul Rahim berkata, disebabkan khasiat dan kesukaran mendapatkannya, seekor ratu anai-anai dijual antara RM1,500 hingga RM2,500 kepada orang tengah dan boleh mencecah RM5,000 di kedai.

  “Harga ratu anai-anai bergantung kepada saiz dan warnanya. Yang kecil biasanya berwarna hitam pucat manakala ratu anai-anai besar berwarna kekuningan seperti ulat sagu. Lagi besar, khasiatnya lagi bagus.

  “Saya pernah memperoleh RM7,000 hasil penjualan tiga ekor ratu anai-anai. Bagaimanapun, ia bukan selalu kerana memang sukar mendapatkan ratu anai-anai,” kata bapa kepada lima anak berusia enam hingga 15 tahun itu.

  Menyedari harganya lumayan, Abdul Rahim menjadikan kerja mencari ratu anai-anai sebagai pendapatan sampingan selain perniagaan mengawal serangga perosak.

  “Sepanjang menjalankan pekerjaan mengawal haiwan perosak seperti anai-anai, saya jarang menggunakan racun, sebaliknya memakan ratu serangga berkenaan atau menjualnya kepada pihak berminat.

  “Walaupun pelik, ia berkesan, malah ratu anai-anai turut mendapat permintaan tinggi kerana khasiatnya diakui di negara Asia seperti China, Jepun dan Singapura,” katanya yang mencari busut di sekitar kampung, terutama di dusun, ladang kelapa sawit dan getah untuk mengesan ratu anai-anai.

  Dia mengambil masa kira-kira 10 sehingga 20 minit untuk menemui ‘rumah’ ratu anai-anai dan kadangkala lubang pertama digalinya membawa kepada penemuan tempat terbabit.

  Katanya, cara memakan ratu anai-anai sangat mudah kerana pemakan hanya perlu menanggalkan kepala makhluk perosak terbabit lalu menelannya dengan segera.

  “Sebaik menemui ratu anai-anai, kita perlu tanggalkan kepalanya sebelum meminum sedikit air untuk memudahkan ia ditelan,” katanya sambil menunjukkan cara terbabit kepada wartawan Metro Ahad.

  Rahim turut memberi petua iaitu ratu anai-anai perlu dimakan segera untuk mengekalkan kesegaran serta khasiatnya kerana ia hanya mampu bertahan tiga hari selepas dikeluar dari sarangnya.

  Bahkan, dia mendakwa selepas memakan ratu anai-anai, ia memberi kesan yang sungguh baik serta lebih bertenaga walaupun membuat kerja berat setiap hari.

  Sementara itu, usaha menemui seorang lagi pemburu ratu anai-anai yang hanya dikenali sebagai Pak Aki, 70, di Segamat menemui kegagalan kerana dia meninggal dunia baru-baru ini.-

  Gaza zon latihan terbaik Yahudi, Zionis


  BAITULMAQDIS: Komander Zionis dalam operasi serangan ke Gaza, Mejar Jeneral Yoav Galant semalam berkata, Gaza adalah zon latihan terbaik bagi negara Yahudi itu menguji kecanggihan senjata mereka.
  Galant mengetuai beberapa siri serangan tentera Isarel ke Gaza selama ini yang menyebabkan lebih 1,400 rakyat Palestin terkorban termasuk 400 kanak-kanak.

  Ketika berucap di Pusat Hubungan Strategik di Universiti Bar-Ilan, Begin, baru-baru ini, Galant menegaskan bahawa serangan ke atas Gaza adalah rancangan Zionis untuk menguji pelbagai peralatan senjatanya.

  Dalam serangan ke atas Gaza pada 2008 hingga 2009, Galant mengarahkan supaya serangan bom fosfor putih yang dilepaskan melalui senjata artileri 155m digunakan. Bom yang dilarang pelbagai konvensyen antarabangsa itu membakar hangus tubuh mangsa. Menurutnya, Gaza menjadi sasaran kerana Israel tidak mempunyai musuh ketat utama selain daripada Hamas.

  “Walaupun kemampuan tentera Israel jauh lebih kuat daripada Hamas, kami menganggap mereka sebagai musuh paling utama,” ujar Galant seperti mana dipetik dalam laman Occupied Palestine. “Warga Palestin di Gaza ternyata sudah meningkatkan serangan balas mereka dengan roket. Ia bukan saja satu keganasan tetapi tentangan terhadap kewujudan negara Israel,” tambahnya.mymetro

  Osama di Pakistan 2003  GAMBAR yang dipetik dari siaran berita Geo TV Pakistan menunjukkan pasport milik isteri muda Osama, Amal Ahmed Abdul Fattah. – AGENSI


  ISLAMABAD 7 Mei – Osama bin Laden mungkin telah tinggal di Pakistan selama tujuh tahun sebelum dia ditembak mati oleh skuad pembunuh elit Amerika Syarikat (AS) Isnin lalu.
  Seorang daripada balunya, Amal Ahmed Abdul Fattah, 29, memberitahu penyiasat Pakistan, suaminya itu telah tinggal di sebuah kampung di negara ini hampir dua tahun setengah sebelum berpindah ke rumah agam di bandar Abbottabad, tempat dia dibunuh.
  Amal dilaporkan berkahwin dengan Osama, kira-kira 10 tahun lalu, kini dirawat kakinya yang ditembak oleh skuad pembunuh elit AS semasa serbuan. AS mahu mendapatkan perintah ekstradisi terhadapnya.
  Menurut penyiasat Pakistan, isteri kepada pemimpin al-Qaeda itu turut memberitahu suami dan keluarganya telah menetap di rumah agam tersebut sejak lebih lima tahun lalu.
  “Mereka telah tinggal di sebuah kampung di daerah Hariour selama hampir dua tahun lebih sebelum berpindah ke Abbottabad pada akhir tahun 2005,” kata seorang daripada pegawai penyiasat kepada Reuters yang enggan dikenali.
  Amal dan dua lagi isteri Osama, selain 13 orang anaknya adalah antara 15 hingga 16 orang yang ditahan oleh pihak berkuasa Pakistan di rumah agam itu selepas operasi serbuan tentera elit AS.
  Pakistan yang sangat bergantung kepada bantuan berbilion-bilion dolar AS menerima tekanan kuat untuk menjelaskan bagaimana Osama boleh tinggal untuk jangka masa yang lama di negara itu tanpa dikesan.
  Rasa syak semakin mendalam bahawa agensi perisikan Pakistan, Perisikan Antara Agensi (ISI) yang telah lama berhubung dengan kumpulan militan mungkin ada hubungan dengan Osama atau sekurang-kurangnya seorang daripada agennya.
  Pakistan menafikan tuduhan itu dan menegaskan telah melakukan sebaik mungkin dalam memerangi pengganas selepas pengikut al-Qaeda melancarkan serangan 11 September 2001 ke atas AS. – REUTERS

  Syria guna kereta kebal serbu Banias  NICOSIA 7 Mei - Pasukan tentera Syria yang disokong oleh kereta kebal menyerbu bandar Banias, pusat protes anti-rejim, awal hari ini, ketika penduduk membentuk perisai manusia untuk menyekat operasi tentera itu.
  Bekalan elektrik dan komunikasi terputus ketika kereta-kereta kebal tentera memasuki selatan bandar perairan Mediterranean ini yang juga merupakan kubu kuat penunjuk perasaan melalui tiga paksi.
  Menurut aktivis yang dihubungi menggunakan telefon dari Nicosia, penunjuk perasaan bertindak membentuk perisai manusia bagi menyekat kemaraan tentera.
  Kereta kebal turut mengelilingi bandar Baida yang terletak berdekatan, manakala pasukan tentera mengawal kawasan pantai menggunakan bot.
  Operasi tentera ini dilancarkan dua hari selepas konvoi 40 kenderaan tentera ditarik keluar dari bandar Daraa, satu lagi pusat protes anti-rejim yang telah dikepung sejak 25 April lalu.
  Menurut kumpulan hak asasi manusia, lebih 600 orang terbunuh dan 8,000 lagi dipenjara atau hilang sejak tunjuk perasaan tercetus pertengahan Mac lalu di negara ini.
  Amerika Syarikat (AS) semalam turut memberi amaran akan mengambil 'langkah tambahan' ke atas Syria jika negara ini terus bertindak keras terhadap penunjuk perasaan, seminggu selepas melaksanakan sekatan ketat.
  Kenyataan White House itu dikeluarkan selepas kumpulan hak asasi manusia menyatakan tentera keselamatan Syria menembak mati sekurang-kurangnya 26 penunjuk perasaan ketika protes 'Hari Keingkaran' besar-besaran menentang rejim semalam. - AFP, utusan

  Jiran lihat belakang, kepala wanita terbakar  Zamri Hamat bersama tiga anaknya, Rashidah Illyana (kanan), Zaim Shahrul (dua dari kanan) dan Zaim Ikbal melihat kesan kebakaran yang mengorbankan isterinya, Allahyarham Rafidah Ismail (gambar kecil) ketika menyelamatkan anak mereka di Taman Sri Gucil, Kuala Krai, kelmarin.


  KUALA KRAI 7 Mei - Seorang jiran melihat api menyambar bahagian belakang badan dan kepala Allahyarham Rafidah Ismail, 36, ketika wanita itu bertungkus-lumus mengeluarkan tiga anaknya dari dalam rumah mereka yang terbakar di Taman Sri Guchil, Kuala Krai, semalam.
  Menurut Hasnah Mahmood, 34, yang sarat mengandung sembilan bulan, dia menyaksikan perkara tersebut ketika membantu mengeluarkan anak sulung mangsa, Rashidah Illyana Zamri, 7, iaitu yang terakhir dikeluarkan dari tingkap.
  "Hanya Tuhan yang tahu dari mana datangnya kekuatan untuk Rafidah membengkokkan besi jeriji tingkap bagi mengeluarkan tiga anaknya itu.
  "Ketika itulah saya nampak api sudah sambar belakang dan kepala arwah semasa dia mengeluarkan anaknya yang terakhir iaitu Rashidah.
  "Anak pertama dikeluarkannya ialah yang bongsu diikuti anak keduanya. Hanya Tuhan sahaja tahu perasaan saya untuk menggambarkan suasana itu," katanya ketika ditemui Mingguan Malaysia di sini hari ini.
  Dalam kejadian itu, seorang wanita sanggup bergadai nyawa memecahkan kaca tingkap rumah dan mengumpul kekuatan membengkokkan jeriji besi untuk membolehkan tiga anak kecilnya keluar ketika kediaman mereka terbakar di Taman Sri Guchil, Kuala Krai.
  Namun dalam kejadian pukul 1.30 petang itu, nyawa Rafidah, jururawat di Hospital Kuala Krai, menjadi galang gantinya apabila dia sendiri rentung setelah gagal menyelamatkan diri. Mayatnya ditemui dekat pintu utama rumah teres itu.
  Ketiga-tiga anaknya, Rashidah; Zaim Shahrul, 6, dan Zaim Iqbal, 2, selamat setelah disambut oleh jiran sebelah rumah dari tingkap kaca yang dipecahkan mangsa.
  Hasnah yang merupakan guru di Maktab Rendah Sains Mara (MRSM) Kuala Krai berkata, ketika kejadian dia sedang memeriksa tugasan murid bersama anaknya di ruang tamu rumah sebelum dikejutkan dengan bunyi cermin pecah yang kuat dari rumah mangsa.
  "Saya bergegas keluar ke rumah Rafidah untuk melihat apa yang berlaku. Rafidah dengan nada cemas berkata, tolong Kak Dah, rumah akak terbakar!
  "Saya kemudian membantu dia mengeluarkan anaknya satu persatu. Saya hanya menyambut anaknya yang bongsu sedang dua lagi anak mereka boleh keluar sendiri dan saya hanya menarik mereka menjauhi rumah.
  "Ketika itu saya cuba menenangkan arwah untuk mencari kunci rumah. Saya sempat minta arwah bertakbir dan bertenang namun dia tidak menemui kunci itu," katanya.utusan

  Tiga tentera maut rempuh lori


  KEADAAN kereta Proton Wira selepas bertembung dengan sebuah lori tangki dan mengorbankan tiga anggota tentera di Batu 7, Jalan Seremban-Port Dickson semalam.

  SEREMBAN – Tiga anggota tentera maut dan seorang wanita cedera parah selepas kereta yang mereka naiki terbabas sebelum merempuh sebuah lori tangki di Batu 7, Jalan Seremban-Port Dickson di sini semalam.
  Dalam kejadian kira-kira pukul 3.45 pagi itu, ketiga-tiga mangsa, Mohd. Zulhelmi Ismail, 24, Muhammad Afdhaluddin Azhari, 22, dan Izat Badry Baddarudin, 22, mati di tempat kejadian.
  Seorang rakan mereka, Nik Norhashimah Abu Kassim, 19, cedera parah dan kini dirawat di Unit Rawatan Rapi Hospital Tuanku Ja’afar (HTJ), Seremban.
  Jurucakap polis berkata, kejadian dipercayai berlaku apabila kereta Proton Wira yang dipandu Mohd. Zulhelmi dari arah Seremban menghala ke Port Dickson terbabas di satu selekoh lalu masuk ke laluan bertentangan dan bertembung dengan sebuah lori tangki yang membawa kira-kira 18,000 liter diesel.
  “Akibat pelanggaran itu, kenderaan yang dinaiki mangsa terperosok ke bawah lori terbabit menyebabkan tiga mangsa yang tersempit maut di tempat kejadian, manakala seorang lagi wanita cedera parah,” katanya ketika dihubungi di sini semalam.kosmo

  Al-Quran, kain ela tidak hangus  RASHIDAH ILYANA dan Zaim Shahrul menunjukkan kain ela yang dibeli oleh arwah ibu mereka untuk dibuat baju raya yang tidak hangus di Taman Sri Guchil, Kuala Krai semalam.


  KUALA KRAI - Rumah dan peralatan di dalamnya hangus tetapi apa yang mengejutkan ialah dua naskhah kitab suci al-Quran dan kain ela yang dibeli untuk dibuat baju raya tidak disentuh api.
  Itulah penemuan yang dijadikan iktibar oleh seorang anggota tentera, Zamri Hamat, 38, selepas kejadian menyayat hati membabitkan isterinya, Rafidah Ismail, 36, rentung di rumah mereka di Taman Sri Guchil di sini kelmarin.
  Dalam kejadian itu, Rafidah sempat mengeluarkan tiga anaknya, Rashidah Ilyana Zamri, 7, Zaim Shahrul Zamri, 6, dan Zaim Iqbal Zamri, 2, dengan memecahkan cermin serta membengkokkan besi tingkap.
  Zamri yang bergegas pulang dari Perak memberitahu, kedua-dua naskhah kitab suci tersebut disimpan dalam kotak dan kain itu pula dilipat bersebelahan dengan kotak berkenaan di dalam sebuah almari.
  "Saya hairan kerana almari tersebut dan barang-barang lain di dalamnya semua hangus tetapi dua naskhah al-Quran itu dan kain ela arwah isteri saya tidak terbakar,'' cerita Zamri ketika ditemui di rumahnya di sini semalam.
  Dia membeli kedua- dua naskhah al-Quran itu semasa bertugas di Lebanon pada tahun 2009.
  Lima helai kain ela itu dibeli oleh Rafidah di Kota Bharu dua minggu lalu dan disimpan dalam almari tersebut tanpa dibungkus.
  Mengenang kembali kejadian itu, Zamri memberitahu, arwah mungkin sukar meloloskan diri melalui tingkap itu disebabkan dia bertubuh besar dengan berat badan kira-kira 85 kilogram.
  -kosmo

  Lelaki daki gunung kerana gambar
  ROBERT BOSCH merakam imej pendaki Pesche Wuthrich mendaki di banjaran Alps di sempadan Itali dan Switzerland.


  LONDON - Seorang lelaki, Robert Bosch, 57, menakluki puncak tertinggi dunia iaitu Gunung Everest, Banjaran Alps di Eropah dan banjaran di Antartika semata-mata untuk mendapatkan gambar yang menakjubkan.
  Didorong minatnya untuk mendapatkan imej puncak yang hebat dan sempurna, Bosch telah menghabiskan masa hampir 40 tahun dengan mendaki puncak-puncak banjaran utama di dunia.
  "Mendaki Everest dengan menyusuri laluan biasa tidaklah sesukar mana untuk seorang pendaki yang berpengalaman," katanya.
  "Saya pernah mendaki laluan lereng barat Everest yang sukar tetapi gagal.
  "Ramai orang mendaki Everest dan berfikir mereka dapat menulis buku mengenainya tetapi kebanyakan mereka banyak bergantung kepada pemandu arah tempatan dikenali sebagai Sherpa," tambahnya. - Agensi, kosmo

  'Hantaran' isteri kelima RM15,000
  GAMBAR pasport menunjukkan Amal Al-Sadah.


  LONDON - Isteri kelima Osama bin Laden, Amal Al-Sadah mendedahkan bahawa dia rela berkahwin dengan Ketua Al-Qaeda tersebut selepas diberikan hadiah perkahwinan berupa pakaian dan barang kemas yang bernilai AS$5,000 (RM15,000), lapor sebuah akhbar semalam.
  Isteri pertama Osama, Saada dilaporkan marah kerana Amal sanggup berkahwin dengan Osama dan hidup sebagai pelarian bersama ketua Al-Qaeda itu di Afghanistan.
  Wanita itu dipercayai tidak dapat menerima kenyataan bahawa Amal sanggup meninggalkan kehidupan seperti orang biasa di Yemen.
  Namun, perkahwinan tersebut yang berlangsung semasa Amal berusia 17 tahun, mendapat restu keluarganya yang merupakan kakitangan kerajaan Yemen. Malah, mereka berbangga menerima Osama sebagai menantu walaupun mengetahui dia ialah orang paling dikehendaki di dunia.
  Amal yang kini berusia 27 tahun, membuat pendedahan tersebut dalam satu wawancara dengan majalah Arab Saudi, el-Majalla di Yemen pada tahun 2002.
  Menurut Amal, perkahwinan mereka berlangsung selepas Osama menghantar orang kepercayaannya, Abu Al Fida ke Yemen untuk mencari seorang isteri baharu buatnya.
  Osama ketika itu mahukan seorang calon isteri yang alim, murah hati, mendapat pendidikan yang baik, pendiam, tenang dan cukup muda supaya dia tidak mudah cemburu terhadap isteri-isterinya yang lain.
  Seorang rakan Amal dalam wawancara dengan majalah Time kemudian memberitahu, wanita itu ialah seorang yang pemalu apabila dia dibawa ke Kandahar, Afghanistan pada 2000 untuk tinggal bersama isteri-isteri Osama yang lain.
  Mereka berkahwin di Kandahar semasa Osama berusia 43 tahun.
  Dalam wawancara dengan el-Majalla, Amal berkata, selepas serangan pengganas ke atas Amerika Syarikat (AS) pada 11 September 2001, dia pulang ke Yemen bersama anak perempuannya dari Pakistan dengan pertolongan beberapa pegawai Pakistan.
  Dalam wawancara tersebut, dia turut menceritakan serba sedikit tentang kehidupannya bersama ketua kumpulan Al-Qaeda itu.
  "Apabila AS mula mengebom Afghanistan, kami berpindah ke sebuah kawasan pergunungan bersama beberapa kanak-kanak dan tinggal di dalam beberapa buah gua selama dua bulan sehingga seorang anak lelaki Osama tiba bersama sekumpulan puak tempatan untuk membawa kami pergi bersama mereka," kata Amal.
  Dia kemudian dibawa menemui beberapa pegawai Pakistan yang membantunya pulang ke Yemen sebelum kembali semula ke Pakistan juga dengan bantuan mereka.
  Wanita itu dan 16 yang lain termasuk dua lagi isteri Osama kini ditahan di sebuah hospital tentera Pakistan di Rawalpindi.
  Amal ditembak di kaki oleh pasukan komando AS, Seal, yang membunuh Osama, 54, dalam serbuan di rumah yang dihuni mereka di bandar Abbottabad, sekitar 100 kilometer ke utara Islamabad pada malam Ahad lepas. - Agensi

  Sama-sama masuk neraka


  http://www.lailahaillallah.com/file/attachment/2011/04/2d179d15b5a25334a726ebd45f99452e_thumb.jpg
  Oleh : Syaikh Salim bin ‘Ied al-Hilaly
  عَنْ أَبِى بَكْرَةَ قَالَ قَالَ رَسُولُ اللَّهِ -صلى الله عليه وسلم- « إِذَا الْتَقَى الْمُسْلِمَانِ بِسَيْفَيْهِمَا فَالْقَاتِلُ وَالْمَقْتُولُ فِى النَّارِ ».
  Dari Abi Bakrah Nufai’ ats-Tsaqafi radhiyallahu ‘anhu, bahwa Nabi shallallahu ‘alaihi wasallam telah bersabda:
  ”Jika ada dua orang muslim berhadapan dengan membawa pedang masing-masing (mau saling membunuh), maka yang membunuh dan yang dibunuh sama-sama masuk Neraka. ”Aku bertanya: ”Ya Rasulullah ,kalau yang membunuh itu memang sudah sepantasnya (masuk neraka) tetapi bagaimana dengan yang dibunuh? ’Beliau mennjawab: ”Sesungguhnya dia juga berkeinginan keras untuk membunuh lawannya itu.”
  (Mutafaq ‘alaihi,diriwayatkan oleh imam al-Bukhari dan lafazh di atas dari riwayat imam Muslim (2888))
  Kosa kata asing:
  • الْتَقَى الْمُسْلِمَانِ : Dua orang muslim bertemu dan masing-masing bertujuan untuk membunuh lawannya.
  Kandungan hadits:
  • Barangsiapa yang berkeinginan keras untuk berbuat maksiat dengan sepenuh hati dan melakukan sebab-sebab maksiat (hal-hal yang menjurus kearah maksiat tersebut), maka dia berhak mendapatkan siksaan, dan urusannya terserah Allah, jika mengheendaki, Dia akan mengadzabnya, atau akan mengampuninya. Berdasarkan hal itu maka keinginan yang keras itu kedudukannya seperti perbuatan yang sempurna, apabila seseorang tidak mampu merealisasikannya atau menyempurnakanya (seperti orang yang mau mencuri dan telah mencongkel jendela rumah yang akan dicuri kemudian saat dia mau mencuri dia mendengar suara petugas keamanan dan saat itu dia takut dan mengurungkan niat mencurinya,maka dia mendapatkan dosa orang yang mencuri walaupun tidak jadi mencuri ,ed). Sebagaimana yang telah saya jelaskan dalam kitab saya, ”Haadir Ruuh ilaa Ahkaami Taubatin Nasuuh” bab taubat orang yang tidak mampu.
  • Detikan hati dan bisikan-bisikan jiwa termasuk hal yang dimaafkan.Adapun firman Allah Ta’ala :
  وَإِن تُبْدُواْ مَا فِي أَنفُسِكُمْ أَوْ تُخْفُوهُ يُحَاسِبْكُم بِهِ اللّهُ فَيَغْفِرُ لِمَن يَشَاءُ وَيُعَذِّبُ مَن يَشَاءُ وَاللّهُ عَلَى كُلِّ شَيْءٍ قَدِيرٌ{284}
  “Dan jika kamu menampakkan apa yang ada di dalam hatimu atau kamu menyembunyikannya, niscaya Allah akan membuat perhitungan dengan kamu tentang perbuatanmu itu. Maka Allah mengampuni siapa yang dikehendakinya Dan Allah Mahakuasa atas segala sesuatu.”(QS Al-Baqarah:284)
  Maka ayat yang mulia ini telah dimansukh (dihapus) hukumnya oleh firman Allah Ta’ala :
  لاَ يُكَلِّفُ اللّهُ نَفْساً إِلاَّ وُسْعَهَا لَهَا مَا كَسَبَتْ وَعَلَيْهَا مَا اكْتَسَبَتْ}…286{
  “Allah tidak membebani seseorang melainkan sesuai dengan kesanggupannya.Dia mendapat pahala dari kebajikan yang diusahakannya dan dia mendapat siksaan (dari kejahatan)yang dikerjakannya.”(QS.Al-Baqarah:286)
  • Peringatan agar mewaspadai sikap saling berperang sesama kaum muslimin sebab hal itu dapat menjadikan mereka lemah, gagal dan mendapatkan kemurkaan Allah.
  • Yang dimaksud dengan peperangan yang dilarang yang didasarkan karena kepentingan duniawi, karena suatu kebodohan, kesewenangan, kezhaliman atau mengikuti hawa nafsu.Yang dimaksud di sini bukanlah perang untuk membela kebenaran atau melawan kelompok yang sewenang-wenang, sehingga kembali kepada perintah Allah. Sebab seandainya menjauhkan diri dan tidak berperang, menetap di rumah-rumah dan menyarungkan senjata itu wajib dilakukan dalam setiap perbedaan yang terjadi dikalangan kaum muslimin, niscaya tidak akan ditegakkan hukum had, dan kebathilan tidak akan diberantas, dan niscaya kaum fasik akan dengan mudah mendapatkan jalan untuk merampas harta orang lain, menumpahkan darah, merebut istri orang, dan merusak kehormataan dengan cara memerangi kaum muslimin, lalu kaum muslimin diam dan menahan tangan mereka (tidak memerang mereka) dengan berdalih bahwa ini adalah fitnah yang mana yang kita dilarang berperang di dalamnya. Hal tersebut jelas bertentangan dengan perintah untuk membalas serangan orang-orang bodoh dan memerangi orang-orang zhalim dan sewenang-wenang.
  • Masuknya seseorang kedalam neraka tidak mesti kekal di dalamnya. Hadits diatas tidak bisa dijadikan dalil bagi kaum khawarij (golongan yang mengkafirkan pelaku maksiat) dan tidak pula bagi kaum mu’tazilah (golongan yang tidak mengkafirkan pelaku dosa besar tetapi menempatkan mereka pada kedudukan diantara dua kedudukan (tidak muslim tidak kafir) tetapi mereka sama dengan khawarij dalam menghukumi mereka, yaitu kekekalan di dalam Neraka Jahanam). Sedangkan Ahlussunah wal Jama’ah tidak mengkafirkan seorangpun karena dosa yang dikerjakannya, selama ia tidak menghalalkannya.
  Dengan penjelasan di atas maka jelaslah maksud dari dua hadits diatas, yaitu hadits tentang “pembunuh dan yang dibunuh masuk neraka” dan hadits tentang “pembunuh dan yang dibunuh masuk surga”. Dan bahwasanya tidak ada pertentangan di antara keduanya.
  Wallahu A’lam.
  (sumber:Bahjatun Nazhirin Syarah Riyadhus Shalihin hal 42-43 (edisi arab),syarah Riyadhus Shalihin terjemahan pustaka Imam Syafi’i hal49-51 dengan sedikit perubahan.) (oleh Abu yusuf)
  sumber: peribadirasulullah

  Sebab-sebab iman menjadi lemah


  http://peribadirasulullah.files.wordpress.com/2011/04/bism013-h.jpg?w=300
  Sebab-sebab dari dalam diri kita sendiri (Internal) :1. Kebodohan
  Kebodohan merupakan pangkal dari berbagai perbuatan buruk. Seseorang berbuat jahat boleh jadi karena ia tak tahu bahwa perbuatan itu dilarang agama, atau ia tidak tahu ancaman dan bahaya yang akan dihadapinya kelak di akhirat, atau ia tidak tahu keperkasaan Sang Maha Kuasa yang mengatur denyut jantungnya, mengatur musibah dan rezekinya.
  2. Ketidakpedulian, keengganan dan melupakan
  Ketidakpedulian menyebabkan pikiran seseorang diisi dengan hal-hal duniawi yang hanya ia sukai (yang ia pedulikan), sedangkan yang bukan ia sukai tidak diberi tempat dipikirannya. Ini menyebabkan ia tidak ingat (dzikir) pada Allah
  Kengganan seseorang untuk melakukan suatu kebaikan padahal ia tahu hal itu telah diperintahkan Allah, maka ia termasuk orang yang men-zhalimi (melalaikan) dirinya sendiri. Allah akan mengunci hatinya dari jalan yang lurus (al-Kahfi 18:5), dan ia akan menjadi teman syeitan (Thaaha 20:124).
  Melupakan kewajiban dan kepatuhan seseorang dalam beribadah berawal dari sifat lalai atau lemah hatinya. Waktu dan energinya harus didorong agar diisi lebih banyak dengan perbuatan amal sholeh, kalau tidak maka kesenangan duniawi akan semakin menguasai dirinya hingga ia semakin jauh dari ingat (dzikir) kepada Allah.
  3. Menyepelekan dan melakukan perbuatan dosa
  Awal dari perbuatan dosa adalah sikap menyepelekan (tidak patuh terhadap) perintah dan larangan Allah. Perbuatan dosa umumnya dilakukan secara bertahap, misalnya dimulai yang dianggap dosa kecil. Dosa-dosa kecil yang disepelekan merupakan proses pendidikan jahat (pembiasaan) untuk menyepelekan dosa-dosa besar.
  4. Jiwa yang selalu memerintahkan berbuat jahat
  Ibnul Qayyim Al Jauziyyah mengatakan, Allah menggabungkan dua jiwa, yakni jiwa jahat dan jiwa yang tenang sekaligus dalam diri manusia, dan mereka saling bermusuhan dalam diri seorang manusia. Disaat salah satu melemah, maka yang lain menguat. sungguh merugi orang-orang yang jiwa jahatnya menguasai tubuhnya.
  Seperti sabda Rasulullah, “.barang siapa yang diberi petunjuk Allah maka tidak ada yang dapat menyesatkannya, dan barang siapa yang disesatkannya maka tidak ada seorangpun yang dapat memberinya petunjuk”.
  Sifat lalai, tidak mau belajar agama, sombong dan tidak peduli merupakan beberapa cara untuk membiarkan jiwa jahat dalam tubuh kita berkuasa. Sedangkan sifat rendah hati, mau belajar, mau melakukan instropeksi (muhasabah) merupakan cara untuk memperkuat jiwa kebaikan (jiwa tenang) yang ada dalam tubuh kita.
  Sebab-sebab dari luar diri kita (External) :
  1. Syaitan
  Syaitan adalah musuh manusia. Tujuan syaitan adalah untuk merusak keimanan orang. Siapa saja yang tidak membentengi dirinya dengan selalu mengingat Allah maka ia menjadi sarang syaitan, menjerumuskannya dalam kesesatan, ketidak patuhan terhadap Allah, membujuknya melakukan dosa.
  2. Bujukan dan rayuan dunia
  Allah SWT berfirman : “Ketahuilah, bahwa sesungguhnya kehidupan dunia itu hanyalah permainan dan suatu yang melalaikan, perhiasan dan bermegah-megah antara kamu serta berbangga-bangga tentang banyaknya harta dan anak, seperti hujan yang tanam-tanamannya mengagumkan para petani; kemudian tanaman itu menjadi kering dan kamu lihat warnanya kuning kemudian menjadi hancur. Dan di akhirat (nanti) ada azab yang keras dan ampunan dari Allah serta keridaan-Nya. Dan kehidupan dunia ini tidak lain hanyalah kesenangan yang menipu”. (QS, al-Hadiid 57:20).
  Dalam situasi dimana tujuan dunia menguasai hati kita maka hanya tersisa sedikit porsi akhirat di hati kita, dan inilah awal dari menurunnya keimanan kita.
  3. Pergaulan yang buruk
  Rasulullah bersabda : “Seseorang itu terletak pada agama teman dekatnya, sehingga masing-masing kamu sebaiknya melihat kepada siapa dia mengambil teman dekatnya” (HR Tirmidzi, Abu Dawud, al-Hakim, al-Baghawi).
  Seorang teman yang sholeh selalu memperhatikan perintah dan larangan Allah, karenanya ia selalu mengajak siapa saja orang disekitarnya untuk menuju kepada kebaikan dan mengingatkan mereka bila mendekati kemungkaran.
  teman yang baik adalah teman yang bisa mendekatkan diri kita dengan Allah
  Berada diantara teman-teman yang sholeh akan membuat seorang wanita tidak merasa asing bila mengenakan jilbab.Sebaliknya berada diantara orang-orang yang tidak sholeh atau berperilaku buruk menjadikan kita dipandang aneh bila berjilbab atau bahkan ketika hendak melakukan sholat.
  CARA MENAIKKAN KADAR IMAN :
  1. Pelajarilah berbagai ilmu agama Islam yang bersumber pada Al-Qur’an dan Hadits
  a. Perbanyaklah membaca Al-Qur’an dan renungkan maknanya
  Ayat-ayat Al-Qur’an memiliki target yang luas dan spesifik sesuai kebutuhan masing-masing orang yang sedang mencari atau memuliakan Tuhannya. Sebagian ayat Al-Qur’an mampu menggetarkan kulit seseorang yang sedang mencari kemuliaan Allah, dilain pihak Al-Qur’an mampu membuat menangis seorang pendosa, atau membuat tenang seorang pencari ketenangan.
  “Ini adalah sebuah kitab yang Kami turunkan kepadamu penuh dengan berkah supaya mereka memperhatikan ayat-ayatnya dan supaya mendapat pelajaran orang-orang yang mempunyai pikiran.” (QS, Shaad 38:29)
  ”Dan Kami turunkan dari Al Qur’an suatu yang menjadi penawar dan rahmat bagi orang-orang yang beriman dan Al Qur’an itu tidaklah menambah kepada orang-orang yang lalim selain kerugian.” (QS, al-Israa’ 17:82)
  b. Pelajarilah ilmu mengenai Asma’ul Husna, Sifat-sifat Yang Maha Agung.
  Bila seseorang memahami sifat Allah yang Maha Mendengar, Maha Melihat dan Maha Mengetahui, maka ia akan menahan lidahnya, anggota tubuhnya dan gerakan hatinya dari apapun yang tidak disukai Allah.
  Bila seseorang memahami sifat Allah yang Maha Indah, Maha Agung dan Maha Perkasa, maka semakin besarlah keinginannya untuk bertemu Allah di hari akhirat sehingga iapun secara cermat memenuhi berbagai persyaratan yang diminta Allah untuk bisa bertemu dengan-Nya (yaitu dengan memperbanyak amal ibadah).
  Bila seseorang memahami sifat Allah yang Maha Santun, Maha Halus dan Maha Penyabar, maka iapun merasa malu ketika ia marah, dan hidupnya merasa tenang karena tahu bahwa ia dijaga oleh Tuhannya secara lembut dan sabar.
  c. Pelajari dengan cermat sejarah (Siroh) kehidupan Rasulullah SAW.
  Dengan memahami perilaku, keagungan dan perjuangan Rasulullah, akan menumbuhkan rasa cinta kita terhadapnya, kemudian berkembang menjadi keinginan untuk mencontoh semua perilaku beliau dan mematuhi pesan-pesan beliau selaku utusan Allah.
  Seorang sahabat r.a. mendatangi Rasulullah saw dan bertanya, “Wahai Rasul Allah, kapan tibanya hari akhirat?”. Rasulullah saw balik bertanya : “Apakah yang telah engkau persiapkan untuk menghadapi hari akhirat?”. Si sahabat menjawab , “Wahai Rasulullah, aku telah sholat, puasa dan bersedekah selama ini, tetap saja rasanya semua itu belum cukup. Namun didalam hati, aku sangat mencintai dirimu, ya Rasulullah”. Rasulullah saw menjawab, “Insya Allah, di akhirat kelak engkau akan bersama orang yang engkau cintai”. (HR Muslim) Inilah hadits yang sangat disukai para sahabat Rasulullah SAW. Jelaslah bahwa mencintai Rasulullah adalah salah satu jalan menuju surga, dan membaca riwayat hidupnya (siroh) adalah cara terpenting untuk lebih mudah memahami dan mencintai Rasulullah SAW.
  d. Mempelajari Jasa-jasa dan Kualitas Agama Islam
  Perenungan terhadap syariat Islam, hukum-hukumnya, akhlak yang diajarkannya, perintah dan larangannya, akan menimbulkan kekaguman terhadap kesempurnaan ajaran agama Islam ini. Tidak ada agama lain yang memiliki aturan dan etiket yang sedemikian rincinya seperti Islam, dimana untuk makan dan ke WC pun ada adabnya, untuk aspek hukum dan ekonomi ada aturannya, bahkan untuk berhubungan suami -istripun ada aturannya.
  e. Mempelajari Kehidupan Orang-orang Sholeh (generasi Shalafus Sholihin, para sahabat Rasulullah SAW, murid-murid para sahabat, tabi’in dan tabi’it tabi’in)
  Mereka adalah generasi-generasi terbaik dari Islam. Mereka adalah orang-orang yang kadar keimanannya diibaratkan sebesar gunung Uhud sementara manusia zaman kini diibaratkan kadar keimananya tak lebih dari sebutir debu dari gunung Uhud.
  2. Renungkanlah tanda-tanda kebesaran Allah yang ada di alam (ma’rifatullah)
  Singkirkan dulu kesombongan akal kita, renungkan secara tulus bagaimana alam ini diciptakan. Sungguh pasti ada kekuatan luar biasa yang mampu menciptakan alam yang sempurna ini, sebuah struktur dan sistem kehidupan yang rapi, mulai dari tata surya, galaksi hingga struktur pohon dan sel-sel atom.
  Renungkan pula rahasia dan mukjizat Qur’an.
  3. Berusaha keras melakukan amal perbuatan yang baik secara ikhlas
  Amal perbuatan perlu digerakkan. Dimulai dari hati, kemudian terungkap melalui lidah kita dan kemudian anggota tubuh kita. Selain ikhlas, diperlukan usaha dan keseriusan untuk melakukan amalan-amalan ini.
  a. Amalan Hati
  Dilakukan melalui pembersihan hati kita dari sifat-sifat buruk, selalu menjaga kesucian hati. Ciptakan sifat-sifat sabar dan tawakal, penuh takut dan harap akan Allah. Jauhi sifat tamak, kikir, prasangka buruk dan sebagainya.
  b. Amalan Lidah
  Perbanyak membaca Al-Qur’an, zikir, bertasbih, tahlil, takbir, istighfar, mengirim salam dan sholawat kepada Rasulullah dan mengajak orang lain kepada kebaikan, melarang kemungkaran.
  c. Amalan Anggota Tubuh
  Dilakukan melalui kepatuhan dalam sholat, pengorbanan untuk bersedekah, perjuangan untuk berhaji hingga disiplin untuk sholat berjamaah di mesjid (khususnya bagi pria).
  Menaikkan kadar iman bukanlah suatu pekerjaan mudah, karena begitu banyak usaha (menuntut ilmu, amalan-amalan) yang harus kita lakukan disamping godaan (syaitan, duniawi) yang akan kita hadapi.mari saling mengingatkan dan menyebarkan kebaikan serta berusaha sungguh2 mengamalkannya.Semoga kita termasuk orang-orang yang beruntung disisi Allah.
  Rujukan :
  http://www.lailahaillallah.com/
  sumber: peribadirasulullah

  Sahabat tidak sempat solat di dunia tetapi menjadi ahli Syurga Ilahi


  http://img1.funscrape.com/en/flowersgreeting/87.gif
  Abu Hurairah radhiallahu ‘anhu pernah berkata:”Tahukah kalian siapakah orang yang masuk Surga tetapi tidakpernah shalat walaupun sekali?” Kemudian dia sendiri yang menjawab: “Dia adalah Amr bin Tsabit”. Ibnu Ishaq berkata bahwa Hushain bin Muhammad pernah berkata: “Aku bertanya kepada Mahmud bin Labid,’Bagaimana kisah Amr bin Tsabit itu?’, ia menjawab,’Dulunya, Amr bin Tsabit itu menolak agama Islam. Akan tetapi, saat terjadi perang Uhud dia menjadi simpatik kepada Islam. Kemudian dia mengambil pedangnya dan bergabung dengan kaum muslimin.
  Saat perang sedang berkecamuk dia masuk ke kancah peperangan sampai akhirnyadia terluka. Ketika ditemukan oleh orang-orang yang sekabilah dengannya, mereka bertanya,’Apa yang membuatmu datang ke mari? Apakah karena kasihan pada kaum kabilahmu, ataukah karena kau ingin masuk Islam?’ Dia jawab,’Ya, karena aku ingin masuk agama Islam, aku telah berjihad bersama Rasulullah shallallahu ‘alaihi wa sallam sehingga aku terluka begini’. Maka Rasulullah shallallahu ‘alaihi ura sallam bersabda,’Sungguh dia adalah ahli Surga.”‘ Dalam riwayat lain disebutkan: Kemudian dia meninggal -karena lukanya- maka dia masuk surga dan tidak pernah melaksanakan shalat sekalipun ( Fathul Bari Syarh Shahihul Bukhari (6/25) Kitab Al-jihad. Al-Hafizh Ibnu Hajar berkata: “Sanad hadits ini shahih) .
  Kisah tersebut juga diriwayatkan dengan redaksi lain Az-Zuhri dan Urwah berkata: “Ada seorang budak hitam dari Habasyah yang tinggal di daerah Khaibar, saat itu dia sedang menggembalakan kambing milik tuannya. Ketika dia melihat penduduk Khaibar telah memegang senjata perang mereka, dia bertanya,’Mau apa kalian?’, mereka menjawab,’Kami akan memerangi orang laki-laki yang mengaku nabi itu.’ Saat mendengar kata “Nabi” disebut dia langsung pergi dengan kambingnya menghadap kepada Rasulullah shallallahu ‘alaihi wa sallam, kemudian bertanya pada beliau,’Kepada apa Anda mengajak orang?’ Nabi menjawab,’Aku akan mengajakmu kepada Islam kepada persaksian bahwa tidak ada Tuhan yang berhak disembah selain Allah dan bahwa aku ini adalah utusar Allah, dan aku juga mengajak agar kau tidak menyembah kecuali kepada Allah’.
  Kemudian si budak tadi berkata ‘Apa yang bisa aku dapatkan bila aku mengikrarkan persaksian tadi dan beriman kepada Allah?’. Jawab Nabi shallallahu ‘alaihi wa sallam,’Kau akan mendapatkan Surga bila mati atas hal itu.’ Lalu dia masuk Islam dan berkata kepada Nabi shallallahu ‘alaihi wa sallam,’Hai Nabi Allah, kambing-kambing ini adalah amanat yang ada padaku.’ Maka Rasulullah shallallahu ‘alaihi wa sallam menyarankan, ‘Keluarkan kambing-kambing itu dari laskar kami dan lemparilah dengan batu kerikil niscaya Allah akar membantumu memberikan amanat itu pada yang punya. Lalu dia kerjakan apa yang diperintahkan oleh Rasulullah shallallahu ‘alaihi wa sallam dan ternyata kambing-kambing itu kembali pulang kepada pemiliknya, hingga tuannya yang Yahudi itu tahu bahwa budaknya telah masuk Islam. Setelah itu beliau memberikan nasihat-nasihat kepada kaum muslimin.”
  Dalam riwayat ini juga disebutkan bagaimana Rasulullah shallallahu ‘alaihi wa sdllam memberikan bendera komando kepada Ali radhiallahu ‘anhu Dan di bawah kepemimpinan Ali bin Abi Thalib radhiallahu ‘anhu budak hitam itu meninggal. Kaum muslimin yang ada saat itu menggotongnya ke tempat berkumpulnya pasukan Islam, kemudian memasukkannya ke dalam kemah. Mereka berkata bahwa Rasulullah shallallahu ‘alaihi wa sallam menengok ke dalam kemah lalu berkata kepada para sahabat: “Sungguh, Allah telah memuliakan budak ini dan menggiringnya menuju kebaikan.
  Agama Islam telah benar-benar berada dalam hatinya. Sungguh, aku telah melihat di sisi kepalanya dua bidadari yang cantik.” Al-Hafizh Al-Baihaqi meriwayatkan kisah ini dengan sanadnya dari Jabir bin Abdillah, dia berkata: “Suatu saat kami pernah bersama dengan Rasulullah shallallahu ‘alaihi wa sallam di perang Khaibar. Kemudian Rasulullah shallallahu ‘alaihi wa sallam mengirimkan pasukannya lain datanglah seseorang dengan kambing-kambing yang sedang digembalakannya” Untuk selanjutnya riwayat ini sama dengan kisah budak hitam di atas.
  Dalam riwayat tersebut dikatakan bahwa orang tersebut akhirnya ter bunuh dalam keadaan syahid, sementara dia tidak pernah bersujud kepada Allah Szlbhanahu wa Ta’ala sekalipun!”
  Abu Hurairah radhiallahu ‘anhu pernah berkata:”Tahukah kalian siapakah orang yang masuk Surga tetapi tidakpernah shalat walaupun sekali?” Kemudian dia sendiri yang menjawab: “Dia adalah Amr bin Tsabit”. Ibnu Ishaq berkata bahwa Hushain bin Muhammad pernah berkata: “Aku bertanya kepada Mahmud bin Labid,’Bagaimana kisah Amr bin Tsabit itu?’, ia menjawab,’Dulunya, Amr bin Tsabit itu menolak agama Islam. Akan tetapi, saat terjadi perang Uhud dia menjadi simpatik kepada Islam. Kemudian dia mengambil pedangnya dan bergabung dengan kaum muslimin.
  Saat perang sedang berkecamuk dia masuk ke kancah peperangan sampai akhirnyadia terluka. Ketika ditemukan oleh orang-orang yang sekabilah dengannya, mereka bertanya,’Apa yang membuatmu datang ke mari? Apakah karena kasihan pada kaum kabilahmu, ataukah karena kau ingin masuk Islam?’ Dia jawab,’Ya, karena aku ingin masuk agama Islam, aku telah berjihad bersama Rasulullah shallallahu ‘alaihi wa sallam sehingga aku terluka begini’. Maka Rasulullah shallallahu ‘alaihi ura sallam bersabda,’Sungguh dia adalah ahli Surga.”‘ Dalam riwayat lain disebutkan: Kemudian dia meninggal -karena lukanya- maka dia masuk surga dan tidak pernah melaksanakan shalat sekalipun ( Fathul Bari Syarh Shahihul Bukhari (6/25) Kitab Al-jihad. Al-Hafizh Ibnu Hajar berkata: “Sanad hadits ini shahih) .
  Kisah tersebut juga diriwayatkan dengan redaksi lain Az-Zuhri dan Urwah berkata: “Ada seorang budak hitam dari Habasyah yang tinggal di daerah Khaibar, saat itu dia sedang menggembalakan kambing milik tuannya. Ketika dia melihat penduduk Khaibar telah memegang senjata perang mereka, dia bertanya,’Mau apa kalian?’, mereka menjawab,’Kami akan memerangi orang laki-laki yang mengaku nabi itu.’ Saat mendengar kata “Nabi” disebut dia langsung pergi dengan kambingnya menghadap kepada Rasulullah shallallahu ‘alaihi wa sallam, kemudian bertanya pada beliau,’Kepada apa Anda mengajak orang?’ Nabi menjawab,’Aku akan mengajakmu kepada Islam kepada persaksian bahwa tidak ada Tuhan yang berhak disembah selain Allah dan bahwa aku ini adalah utusar Allah, dan aku juga mengajak agar kau tidak menyembah kecuali kepada Allah’.
  Kemudian si budak tadi berkata ‘Apa yang bisa aku dapatkan bila aku mengikrarkan persaksian tadi dan beriman kepada Allah?’. Jawab Nabi shallallahu ‘alaihi wa sallam,’Kau akan mendapatkan Surga bila mati atas hal itu.’ Lalu dia masuk Islam dan berkata kepada Nabi shallallahu ‘alaihi wa sallam,’Hai Nabi Allah, kambing-kambing ini adalah amanat yang ada padaku.’ Maka Rasulullah shallallahu ‘alaihi wa sallam menyarankan, ‘Keluarkan kambing-kambing itu dari laskar kami dan lemparilah dengan batu kerikil niscaya Allah akar membantumu memberikan amanat itu pada yang punya. Lalu dia kerjakan apa yang diperintahkan oleh Rasulullah shallallahu ‘alaihi wa sallam dan ternyata kambing-kambing itu kembali pulang kepada pemiliknya, hingga tuannya yang Yahudi itu tahu bahwa budaknya telah masuk Islam. Setelah itu beliau memberikan nasihat-nasihat kepada kaum muslimin.”
  Dalam riwayat ini juga disebutkan bagaimana Rasulullah shallallahu ‘alaihi wa sdllam memberikan bendera komando kepada Ali radhiallahu ‘anhu Dan di bawah kepemimpinan Ali bin Abi Thalib radhiallahu ‘anhu budak hitam itu meninggal. Kaum muslimin yang ada saat itu menggotongnya ke tempat berkumpulnya pasukan Islam, kemudian memasukkannya ke dalam kemah. Mereka berkata bahwa Rasulullah shallallahu ‘alaihi wa sallam menengok ke dalam kemah lalu berkata kepada para sahabat: “Sungguh, Allah telah memuliakan budak ini dan menggiringnya menuju kebaikan.
  Agama Islam telah benar-benar berada dalam hatinya. Sungguh, aku telah melihat di sisi kepalanya dua bidadari yang cantik.” Al-Hafizh Al-Baihaqi meriwayatkan kisah ini dengan sanadnya dari Jabir bin Abdillah, dia berkata: “Suatu saat kami pernah bersama dengan Rasulullah shallallahu ‘alaihi wa sallam di perang Khaibar. Kemudian Rasulullah shallallahu ‘alaihi wa sallam mengirimkan pasukannya lain datanglah seseorang dengan kambing-kambing yang sedang digembalakannya” Untuk selanjutnya riwayat ini sama dengan kisah budak hitam di atas.
  Dalam riwayat tersebut dikatakan bahwa orang tersebut akhirnya ter bunuh dalam keadaan syahid, sementara dia tidak pernah bersujud kepada Allah Szlbhanahu wa Ta’ala sekalipun!”
  Rujukan :
  http://www.lailahaillallah.com/blog/
  sumber:peribadirasulullah