AISHA Mohammadzai, 23, nekad melarikan diri selepas dia tidak sanggup lagi menjadi mangsa dera keluarga mertuanya yang kejam.
Malah, suaminya turut mengheret wanita itu ke kawasan pergunungan dan bertindak menghukumnya dengan memotong hidung serta telinganya tanpa perikemanusiaan.
Kira-kira empat tahun lalu, keadaan wajahnya dengan hidung yang rompong telah menjadi imej tragik mengejutkan masyarakat dunia.
Memori hitam

Pengalaman pahit Aisha bermula ketika dia berumur lapan tahun.
Bapanya telah mengatur perkahwinannya dengan seorang lelaki dengan tujuan untuk menamatkan sengketa antara kedua-dua keluarga yang turut digelar sebagai amalan Baad oleh masyarakat tempatan di Afghanistan.
Aisha diserahkan kepada bapa mertuanya ketika berumur 16 tahun dan dia tidak dibenarkan bertemu suaminya untuk tempoh dua tahun.
‘Setiap hari saya didera secara fizikal dan mental oleh keluarga mertua.
Keadaan itu menyebabkan saya tertekan dan nekad melarikan diri untuk mencari perlindungan,” katanya.
Menurutnya lagi, tindakan tersebut menyebabkan dia dipenjarakan selama lima bulan sebelum diserahkan semula kepada suaminya dan wanita itu kemudiannya dibicarakan di ‘mahkamah’ Taliban.
“Ketika itu, mereka menetapkan ‘hukuman’ ke atas saya. Pada sebelah malamnya, saya diheret dalam keadaan tangan dan kaki diikat ke sebuah kawasan pergunungan di Oruzgan.
“Pertemuan pertama saya dengan suami menjadi kenangan paling pahit yang tidak dapat saya lupakan hingga kini.
Saya diseksa hingga tidak bermaya dan ditinggalkan keseorangan tanpa belas kasihan,” jelasnya.
Nasib terbela
Bagaimanapun, wanita itu diselamatkan pekerja bantuan asing dan ditempatkan di sebuah pusat perlindungan di Kabul sebelum dihantar ke Amerika Syarikat untuk mendapatkan bantuan.
Pada Ogos 2010, Yayasan Grossman Burn, sebuah badan perubatan kemanusiaan di Los Angeles menawarkan pembedahan pembentukan semula pada wajahnya secara percuma.
Ketika itu, Aisha yang memakai hidung palsu turut diraikan dalam sebuah majlis makan malam di Beverly Hills dan merasai pengalaman melalui karpet merah selain mendapat penghormatan dari isteri kepada bekas Gabenor California, Maria Shriver.
Wanita yang menjadi mangsa penindasan keluarga sendiri akhirnya menjadi tumpuan media di luar negara selain diberi peluang untuk menghiasi muka depan majalah Time.
Trauma

Sekitar September 2010, kesihatan mental Aisha dilaporkan terganggu ketika dia tinggal bersama keluarga angkatnya Menurut ibu angkatnya, tingkah laku wanita tersebut berubah dan dia cuba mencederakan diri sendiri serta kadangkala menjerit seperti orang hilang akal secara tiba-tiba.
Ketika itu, doktor mendapati fizikal dan mental Aisha belum cukup stabil untuk menjalani pembedahan pembentukan semula wajah tersebut.
Susulan daripada itu, Aisha diletakkan semula di bawah jagaan sebuah organisasi berpusat di New York, Women for Afghan Women.

Hidup baru 

Tahun 2013 membuka lembaran baru dalam hidup Aisha selepas beliau selamat menjalani beberapa pembedahan untuk pembentukan semula hidungnya di Hospital Bethesda Naval terletak di luar Washington.
Pakar pembedahan plastik menggunakan kulit yang diambil dari dahi dan lengannya untuk melakukan prosedur itu pada Disember 2012.
Selain itu, mereka turut mengimplan cakera kecil pada dahi Aisha dan memasukkan cecair untuk menghasilkan kulit baru.
"Kami juga menggunakan tisu dari lengan dan rusuk Aisha untuk proses pembentukan semula itu selain kulit dahinya diterbalikkan dan dijahit pada permukaan hidungnya," katanya.
Ketika diwawancara stesen televisyen tempatan, wanita itu menyatakan bahawa dia sangat gembira dengan wajah barunya itu.
“Saya mahu wanita di seluruh dunia yang menjadi mangsa dera sentiasa tabah dan tidak berputus asa,” tegasnya.
Kini, Aisha tinggal bersama keluarga angkat di Frederick, Maryland dan turut mengikuti pengajian Bahasa Inggeris dan Matematik.
"Kini, dia menjadi penyeri dan melengkapkan keluarga kami.
Secara jujurnya, kami sanggup melakukan apa saja untuk Aisha," kata bapa angkatnya, Mati Arsala.