Pages

Thursday, December 3, 2015

Hidup dirantai untuk hilang ketagih arak

Beijing: Seorang lelaki di sini sanggup merantai lehernya di loteng dalam usaha untuk menghentikan ketagihannya terhadap arak.
Zhang Rui, 30, dari Bengbu di wilayah Anhui, pernah menjadi pemandu profesional.
Bagaimanapun, sejak enam bulan lalu, dia mula ketagih arak.
Menyedari masa depannya akan musnah jika tidak berusaha untuk berubah, Zhang bersetuju mengurung dirinya, termasuk merantai lehernya di loteng rumah ibu bapanya sehingga ketagihannya itu pulih.
Keluarganya percaya dia akan pulih dengan menjalani rawatan seumpama itu di loteng seluas 10 meter. Dengan menggunakan rantai sepanjang empat meter, Zhang hanya boleh bergerak di sekitar tempat tidurnya.
Di loteng berkenaan, Zhang jarang tidur, sebaliknya banyak menghabiskan masa dengan komputer ribanya. Dia hanya makan sekali sehari.
Walaupun merasa terseksa, Zhang akur dengan pilihan keluarganya.
Tekanan yang dihadapinya kadang kala menyebabkan dia cuba menanggalkan mangga yang mengikat rantai pada lehernya.
Ibu Zhang berkata, dia tidak pasti berapa lama anaknya akan kekal dirantai seperti itu.
“Tetapi, ini satu-satunya cara yang membolehkan saya mendapatkan semula anak saya,” kata wanita itu. - Agensi
Artikel ini disiarkan pada : Khamis, 3 Disember 2015 @ 7:16 AM


ZHANG rela dirantai untuk ubati ketagihannya.
- See more at: http://www.hmetro.com.my/node/97522#sthash.9ZRskOZl.dpuf

Mark Zuckerberg derma RM190 bilion


Bagi projek kebajikan sempena kelahiran anak

Mark Zuckerberg (kiri) dan isteri, Priscilla, bersama anak perempuan mereka, Max. AFP
SAN FRANCISCO 2 Dis. - Pengasas Facebook, Mark Zuckerberg akan menyumbang 99 peratus saham Face­book Inc. miliknya yang ketika ini bernilai AS$45 bilion (RM190 bilion) untuk melaksanakan satu projek kebajikan yang memfokus kepada potensi dan kesamarataan.
Rancangan tersebut ditulis dalam sepucuk surat kepada anak perempuannya, Max, yang baru dilahirkan dan disiarkan dalam laman rasmi pengasas Facebook itu.
Pendedahan tersebut menarik perhatian lebih 570,000 pengguna termasuk penyanyi Shakira, bekas Gabenor California Arnold Schwarzenegger dan isteri pengasas Microsoft, Melinda Gates yang menekan butang like.
Zuckerberg, 31, yang akan menyelia inisiatif baharu itu bersama isterinya, Priscilla Chan kekal menguruskan laman web sosial terbesar tersebut.
Beliau bagaimanapun akan mengekalkan saham majoriti di Facebook yang bernilai AS$303 bilion (RM1.283 trilion) ketika pasaran saham ditutup semalam.
Usahawan itu merancang untuk kekal sebagai Ketua Pegawai Eksekutif Facebook.
Projek terbaharu tersebut yang dikenali sebagai Inisiatif Chan Zuckerberg bukan projek kebajikan pertamanya.
Ketika berumur 26 tahun, beliau menandatangani Ikrar Memberi yang menjemput individu dan keluarga kaya di seluruh dunia untuk berjanji memberi separuh daripada kekayaan mereka untuk kebajikan. – REUTERS
- See more at: http://www.utusan.com.my/berita/luar-negara/mark-zuckerberg-derma-rm190-bilion-1.164825#sthash.VlO8Q2Il.dpuf

Remaja genius kerja dengan NASA


Moshe Kai Cavalin
BOSTON 2 Dis. – Remaja sering kali keliru dalam memilih mana yang benar dan mana yang salah.
Namun, Moshe Kai Cavalin, 17, membuktikan dia boleh berjaya pada usia muda apabila memiliki dua ijazah, menerbitkan dua buah buku, memiliki lesen memandu pesawat dan bekerja untuk Pentadbiran Aeronautik dan Angkasa Lepas Kebangsaan (NASA).
Pada seawal usia lapan tahun, Cavalin belajar di Kolej Timur Los Angeles, sekali gus menjadi pelajar kolej paling muda di Amerika Syarikat.
Remaja itu menamatkan pe­ngajian pada usia sembilan tahun dengan 4.0 GPA, dan menulis autobiografi pada tahun yang sama.
Pada usia 15 tahun, Cavalin menerima ijazah sarjana muda dalam bidang matematik dari Universiti California.
Lebih mengagumkan, remaja itu kini sebenarnya telah bersiap sedia untuk memiliki ijazah yang ketiga pada tahun ini, iaitu sarjana dalam keselamatan si­ber di Universiti Bran­deis di Boston.
Bagaimanapun, dia terpaksa menangguhkan hasrat tersebut untuk seketika bagi membolehkan dia bekerja dengan NASA.
Cavalin kini membantu agensi angkasa tersebut membangunkan sistem teknologi pengawasan pesawat dan pesawat tanpa juruterbang.
Bukan itu sahaja, pada usia sembilan hingga 17 tahun, dia menerbitkan buku kedua mengenai pengalaman dirinya dibuli.
Remaja itu juga turut belajar me­nerbangkan pesawat dan merancang untuk mendapatkan lesen memandu pesawat pada akhir tahun ini.
Pada masa yang sama, dia turut mendalami ilmu seni mempertahankan diri selain memenangi berbelas trofi dan pingat dalam beberapa perlawanan.
- See more at: http://www.utusan.com.my/berita/luar-negara/remaja-genius-kerja-dengan-nasa-1.164804#sthash.6qjrSs5R.dpuf