Pages

Sunday, April 17, 2011

Penerangan Terkini Rentetan Fitnah Ke Atas Anwar Ibrahim
Pakar cadang simpan bekalan darah sendiri

NEW YORK - Beberapa pakar di Jepun menyarankan pekerja di kilang loji nuklear rosak perlu menyimpan bekalan darah sendiri sekiranya perlu digunakan kemudian sebagai rawatan untuk dos radiasi tinggi.

Hal ini dibangkitkan kerana pekerja loji nuklear yang bertungkus-lumus mengendalikan kebocoran radiasi di loji nukelar Fukushima Daiichi akibat gempa bumi kuat yang melanda Jepun pada 11 Mac lalu, berdepan dengan risiko terdedah kepada paras radioaktif tinggi yang dikesan di beberapa tempat di kawasan itu.

Dos radiasi tinggi menyebabkan sel membuat darah dalam tulang sum-sum rosak dan boleh menyebabkan kematian jika mereka tidak menerima rawatan dengan segera.

Kaedah ini kebiasaannya digunakan kepada pesakit yang menghidapi penyakit darah seperti leukemia dan untuk mendapatkan sel dalam tulang sum-sum daripada penderma memakan masa yang lama.

Selain itu, jika sel yang disumbangkan tidak sesuai dengan penerima, ia boleh mengakibatkan komplikasi buruk.

"Pekerja disarankan untuk menyimpan bekalan darah sendiri dan mendapatkan suntikan di hospital selama beberapa hari untuk membantu sel darah dalam tulang sum-sum memasuki saluran darah," menurut kenyataan pakar.

Misrata dihujani bom berangkai Gaddafi

MISRATA: Siri letupan kuat menggegarkan bandar Misrata yang dikuasai pemberontak, semalam, ketika jumlah korban terus meningkat, didakwa akibat penggunaan bom berangkai oleh rejim Muammar Gaddafi.
Letupan itu diikuti bunyi tembakan dipercayai dari pusat bandar, selepas jet Nato melakukan serangan ke atas tentera Gaddafi.

Jurucakap hospital Misrata berkata, mereka menerima lima mayat dan 31 mangsa perang yang cedera sejak kelmarin.
Pegawai Human Right Watch, Steve Goose, pula menuduh Gaddafi menggunakan bom berangkai yang diharamkan bagi mengalahkan tentera pemberontak.

Bom itu memberi kesan dahsyat kerana meletup di udara dan pecahannya akan berselerakan ke kawasan luas di bawah. - AFP
myMetroMisrata dihujani bom berangkai Gaddafi

Larangan burqa di Perancis sekadar mainan politik


Foto
PRESIDEN Perancis, Nicolas Sarkozy menunjukkan isyarat tangan ketika menyampaikan ucapan di Versailles, 12 April lalu.

Foto


SEORANG kanak-kanak berdiri berhampiran sepanduk Parti Jamaat-e-Islami Pakistan ketika tunjuk perasaan membantah pengharaman memakai burqa oleh kerajaan Perancis.


Sarkozy cuba sekat parti berhaluan kanan terus eksploitasi isu imigran, Islam

PADA 11 April lalu, Perancis menjadi negara Eropah pertama secara rasmi mengharamkan pemakaian penutup muka yang dikenali burqa, purdah atau niqab oleh wanita Islam, selepas rang undang-undang mengenainya diluluskan tahun lalu.
Undang-undang baru itu segera menimbulkan kemarahan kumpulan dan organisasi Islam yang mendakwa tindakan bertujuan memencilkan umat Islam, manakala penyokong pengharaman berkata ia wajar diambil bagi membolehkan pendatang asing berintergrasi lebih baik dengan masyarakat setempat.

Sebelum ini pada 2004, Perancis mengharamkan pemakaian simbol agama secara di sekolah awam. Ia termasuk pemakaian tudung, salib, serban penganut Sikh dan sebarang simbol agama lain.

Keputusan yang diambil Presiden Perancis Nicolas Sarkozy, sebenarnya bukan sesuatu yang mengejutkan jika kita melihat hala tuju politik di Eropah.

Isu kontroversi pengharaman burqa mempunyai tiga dimensi dalam politik Perancis. Pertama, tradisi sekular yang amat kuat di negara itu, kedua, kedatangan dan penghijrahan pendatang asing yang menjadi isu politik penting di semua negara Eropah Barat dan ketiga, integrasi etnik dan agama kumpulan minoriti dengan budaya kebangsaan Perancis.

Kebanyakan parti politik di Eropah, jika pun bukan semua, cuba menggunakan perbezaan pendapat mengenai kebanjiran kaum pendatang untuk mendapatkan faedah politik.
Antaranya termasuk kaedah menghalang kebanjiran pendatang dan pekerja asing, memperketat undang-undang imigresen, antaranya permohonan untuk menjadi warganegara selain meningkatkan tekanan ke atas golongan pendatang agar berintegrasi dengan nilai Eropah.

Tanpa ragu, dasar ini mendapat sokongan besar penduduk awam Perancis. Selain itu nilai sekular menjadi pegangan kuat masyarakat Perancis.

Sarkozy melihat langkah yang diambilnya sebagai satu kemenangan dalam usaha memperkukuh tradisi Eropah dan beliau semakin yakin apabila keputusannya mendapat sokongan besar rakyat Perancis.

Tanpa diragui, Islam dan pendatang akan menjadi dua isu utama dalam kempen pilihan raya presiden Perancis pada 2012.

Mengikut tinjauan terbaru parti Kesatuan Pergerakan Popular (UMP) pimpinan Sarkozy tidak mendapat sokongan menggalakkan dan semakin ketinggalan di belakang Parti Barisan Kebangsaan (NF). Berikutan itu beliau terpaksa mencari bahan perdebatan ‘lebih panas’ untuk menarik perhatian pengundi Perancis.

Kerajaan Perancis mengakui bahawa hanya kira-kira 2,000 wanita Islam memakai burqa berbanding lima juta penduduk Islam di negara itu.

Secara jelas undang-undang itu hanya sekadar ‘isyarat simbolik’ kerana ia tidak akan membabitkan majoriti wanita Islam di negara itu.

Apa yang pasti setakat ini ia tidak berkesan. Kerajaan Perancis sekadar cuba menangani dan menyelesaikan isu yang sebenarnya bukan suatu masalah.

Hanya sekumpulan kecil wanita Islam memakai burqa (Islam tidak mewajibkan pemakaian burqa).

Pada masa sama, larangan ini hanya bertujuan untuk menunjukkan bahawa nilai Barat mempunyai kuasa lebih besar hingga boleh memencilkan minoriti Islam di Perancis.

Ketika sebilangan ahli politik Perancis mempertahankan larangan ini sebagai tindakan membebaskan wanita daripada ‘penindasan’ hakikatnya, kebanyakan wanita negara itu memakai burqa atas kerelaan sendiri.

Dari perspektif ini, undang-undang itu mungkin gagal memenuhi matlamatnya untuk mempromosi integrasi, sebaliknya akan lebih memencilkan umat Islam.

Sejak hari pertama undang-undang itu dikuatkuasakan hingga kini, hanya dua wanita ditahan tetapi bukan atas kesalahan memakai burqa, sebaliknya kerana menyertai tunjuk perasaan membantah larangan itu dan enggan bersurai. Mereka dibebaskan beberapa jam kemudian.

Seorang lagi wanita, Kenza Drider, tiba di Paris dari bandar Avignon dengan menaiki kereta api dan memakai burqa, untuk menyertai tunjuk perasaan itu tanpa dicabar polis atau pihak berkuasa.

“Saya berbuat begini untuk menguji polis Perancis dan sebagai amaran terbuka bahawa saya akan terus memakai burqa. Undang-undang yang dikuatkuasakan adalah serangan kepada kebebasan hak peribadi dan agama saya,” katanya.

Di bawah undang-undang yang baru itu, mereka yang didapati melanggar peraturan, boleh didenda hingga 150 Euro (RM655), manakala seseorang yang memaksa orang lain memakai burqa boleh dihukum penjara hingga dua tahun.

Penganalisis berkata adalah amat sukar untuk membuktikan bahawa seseorang wanita dipaksa memakai burqa.

Undang-undang baru itu tidak membenarkan anggota polis atau pihak berkuasa menanggalkan burqa secara kekerasan atau memaksa mereka membukanya dikhalayak.
Mereka sebaliknya dikehendaki membawa wanita terbabit ke balai polis untuk disoal sebelum tindakan lanjut diambil.

Larangan yang dikuatkuasakan di Perancis boleh dianggap longgar atau tidak mempunyai kesan secara langsung, jika dibandingkan dengan peraturan keras pengharaman memakai tudung kepala yang dikuatkuasakan Turki, sebuah negara yang 95 peratus penduduknya beragama Islam sejak 1923.

Lebih menyedihkan, larangan dilaksanakan oleh kerajaan yang ditadbir secara keseluruhannya oleh pemimpin beragama Islam dan sehingga kini tidak banyak yang dapat dilakukan untuk mengubahnya.

Pada Mei 1999, pengharaman pemakaian tudung menimbulkan kegemparan di negara itu , apabila Merve Kackci dihalang daripada mengangkat sumpah sebagai ahli parlimen kerana memakai tudung dan enggan mematuhi arahan meninggalkan dewan.

Perdana Menteri Bulen Ecevit menuduh beliau melanggar prinsip sekular dan beliau kemudian didakwa di mahkamah atas dakwaan provokasi kebencian agama.

Beberapa bulan kemudian kerajaan melucutkan kerakyatannya sebagai warga Turki apabila beliau didapati mempunyai kerakyatan Amerika.

Wanita yang hafaz al-Quran itu, kini menjadi profesor pelawat di Universiti Washington dan meneruskan kempen membantah larangan memakai tudung di Turki. Pada 2007 Mahkamah Hak Asasi Eropah, memutuskan bahawa tindakan kerajaan mengusir beliau dari bangunan parlimen Turki, melanggar hak asasi.

Pada 2000, seorang pelajar Nuray Bezirgan dijatuhi hukuman penjara enam bulan oleh mahkamah Turki atas dakwaan mengingkari arahan apabila memakai tudung ketika menduduki peperiksaan akhir. Mahkamah Hak Asasi bagaimanapun menyokong keputusan itu dan berpendapat ia sesuatu yang perlu.

Laporan Negara Turki 2007 menyatakan, wanita yang memakai tudung dan penyokong mereka berdepan tindakan disiplin dan risiko kehilangan kerja di sektor awam.
Mahkamah Agung Turki pada 2007, mahkamah memutuskan untuk menafikan hak seorang guru wanita daripada dinaikkan pangkat apabila beliau didapati memakai tudung di luar waktu bekerja.

Seorang pegawai imigresen di Kedutaan Kanada di Ankara pernah menyatakan bahawa kakitangan kerajaan tidak dibenarkan memakai tudung ketika bertugas, tetapi wanita bertudung boleh bekerja di sektor swasta.

Pada April 2005, seorang profesor sains politik dengan pengkhususan membabitkan isu wanita di Universiti Bogazici di Istanbul berkata, wanita yang memakai tudung di negara itu menghadapi kesukaran mendapat kerja dalam kedua-dua sektor swasta dan kerajaan.

Ramai diantara mereka juga gagal mendapatkan rawatan di hospital kerajaan hanya semata-mata kerana memakai tudung.

Berbanding Perancis, keadaan di Turki jauh lebih sukar bagi wanita yang bertudung, apabila undang-undang dilaksanakan dengan keras dan ketat, sekali gus menjejaskan sistem kehidupan mereka.

Pertubuhan Islam dan kumpulan aktivis yang prihatin, perlu berusaha agar wanita Islam di Turki berpeluang menikmati kebebasan melaksanakan tuntutan agama dan memilih jalan hidup mereka sendiri.

Bagaimana masa depan pengharaman memakai burqa di Perancis? Apa yang jelas, bantahan demi bantahan yang datang seluruh pelusuk dunia, pasti menjadikan pelaksanaannya semakin sukar.
Berita Harian Online | Larangan burqa di Perancis sekadar mainan politik

Kes askar AS diliwat meningkat
DIVISYEN Infantri ke-234 askar Amerika di Fort Riley, Kansas dalam pesawat menuju Afghanistan.
DIVISYEN Infantri ke-234 askar Amerika di Fort Riley, Kansas dalam pesawat menuju Afghanistan.

Hampir 50,000 askar veteran lelaki Amerika 'trauma seksual' tahun lalu


VIRGINIA: Lebih 100 askar lelaki dalam angkatan tentera Amerika Syarikat mendakwa menjadi mangsa gangguan seksual pada 2010 ketika bertugas.
Pada masa sama, Pentagon memberi amaran, angka mangsa gangguan seksual itu mungkin lebih tinggi kerana ada yang takut untuk membuat aduan.
Ramai askar tidak membuat aduan kerana tidak mahu orang ramai mengetahui identiti mereka sebagai mangsa peras ugut seksual.


Penganalisis berkata, lelaki yang melakukan serangan seksual mendakwa mereka memiliki kecenderungan seks biasa.


Awal tahun ini, Pentagon mengambil tindakan sambil lewa selepas menerima aduan sekumpulan veteran perang wanita bahawa mereka dirogol dan diperas ugut ketika bertugas.


Hampir seorang setiap lima askar wanita dalam angkatan bersenjata Amerika melaporkan pernah diganggu secara seksual manakala di kalangan askar lelaki, purata aduannya adalah seorang setiap 15 anggota.
Minggu lalu, akhbar Daily Mail memetik perangkaan Jabatan Hal-Ehwal Veteran yang mendedahkan, hampir 50,000 askar veteran lelaki Amerika mengalami ‘trauma seksual’ tahun lalu, berbanding 30,000 pada 2003.


Serangan seks oleh askar ke atas rakan setugas tidak diiktiraf sebagai kesalahan oleh Jabatan Pertahanan (Pentagon) hingga 1992 tetapi ia hanya membabitkan mangsa askar wanita.


“Satu daripada sebab seseorang itu melakukan serangan seksual supaya mangsa tidak melawan atau bertujuan memaksanya keluar dari situ,” kata Mic Hunter, pengarang buku Honor Betrayed: Sexual Abuse in America’s Military.


“Serangan seksual bukan bertujuan melakukan seks tetapi mengenai keganasan,” katanya lagi.


Hunter dan orang lain bersetuju bahawa dasar baru Washington menamatkan prinsip ‘jangan tanya, jangan beritahu’, boleh membantu tentera menangani isu serangan seksual.


“Saya tidak kata dasar baru akan menyebabkan keadaan lebih selamat tetapi mangsa lelaki mungkin tidak lagi keberatan melaporkan kejadian menimpa mereka,” kata Aaron Belkin, pengarah Palm Center, sebuah institut mengkaji golongan ‘gay’ dalam tentera.


Pentagon menyatakan, dalam tinjauan 2010, menunjukkan ramai lelaki tidak melaporkan serangan seksual kerana tidak mahu sesiapa tahu, yakin penyerang tidak akan dihukum atau takut kepada tindakan balas pihak bertanggungjawab. – Agensi Berita Harian Online | Kes askar AS diliwat meningkat

Empat negara dilanda gempa

Gegaran tahap sederhana direkodkan di Jepun, Taiwan, New Zealand, Australia
TOKYO: Empat negara termasuk Jepun, Taiwan, New Zealand dan Australia dilanda gempa bumi pada kekuatan 5.2 hingga 6 skala Richter awal semalam dan gegarannya turut dirasai di beberapa bandar besar.
Gempa bumi berukuran 5.9 skala Richter dikesan di wilayah Kanto, kawasan mengelilingi ibu kota Tokyo pada jam 11.19 pagi waktu tempatan, kata Agensi Kaji Cuaca Jepun.
Agensi berita Kyodo melaporkan, pusat gempa itu terletak 70 kilometer di kawasan selatan wilayah Tochigi, katanya. Tiada amaran tsunami dikeluarkan.
Loji nuklear Fukushima yang terletak di utara wilayah Ibaraki melaporkan tiada masalah besar setakat ini dan air terus dipam ke reaktornya, kata Tokyo Electric Power Co (TEPCO).

Bagaimanapun, perkhidmatan kereta api laju Shinkansen dihentikan buat sementara di antara Tokyo dan Odawara, wilayah Kanagawa, selepas bekalan elektrik terputus, kata Central Japan Railway Co.

Satu lagi gempa berlaku lebih awal iaitu di Pulau Honshu pada kekuatan 6 skala Richter dan gegarannya turut dirasai di Tokyo.
Di Taipei, Biro Cuaca Tengah Taiwan berkata, gempa bumi berskala sederhana dengan bacaan 5.7 skala Richter melanda pantai timur laut pulau itu tetapi tiada sebarang kemusnahan dilaporkan.

Gempa bumi itu berlaku jam 9.11 pagi di tengah laut kira-kira 250 kilometer pantai timur laut ibu negara, Taipei dengan kedalaman 140 kilometer.

Di Australia, beberapa bandar di timur lautnya termasuk Townsville, Queensland turut merasai gegaran akibat gempa bumi yang dengan 5.2 skala Richter yang terjadi kira-kira 9.6 kilometer di bawah dasar laut, kira-kira 128 kilometer dari bandar pesisir pantai itu.

“Anak perempuan saya ketakutan hingga duduk di sebelah saya sambil melihat tingkap rumah bergegar,” kata ahli perbandaran Townsville, Natalie Marr.

Selain itu, gempa bumi dengan kekuatan 5.2 skala Richter turut melanda New Zealand bertempat di bandar Christchurch yang menyebabkan bekalan elektrik terpaksa dihentikan kepada beribu-ribu rumah.

Gegaran terbaru, bagaimanapun, jauh lebih lemah berbanding yang terjadi pada 22 Februari lalu yang menyebabkan 169 orang terbunuh. – Agensi/AP Berita Harian Online | Empat negara dilanda gempa

Pemberontak Libya mara ke Brega, Misrata terus dibedil

AJDABIYAH, Libya: Pemberontak Libya mara ke bandar pelabuhan minyak strategik, Brega manakala tentera Muammar Gaddafi terus membedil bandar Misrata yang dikepung dengan roket dan mortar.


Pemberontak berkata, tentera Gaddafi berada di tengah bandar Brega, sering kali di dalam rumah manakala tentera pemberontak pula lebih terdedah.


“Kami mempunyai anggota di luar Brega, kami menguasai kawasan itu saja. Tiada yang berubah di dalam Brega,” kat Mohammed el-Misrati, 20, selepas kembai dari Ajdabiyah.
Tentera Gaddafi membedil laluan dari Ajdabiyah, 80 kilometer ke timur Brega sejak beberapa hari lau. - Reuters

Sosej makanan Yuri GagarinGAGARIN bergambar kenangan bersama isterinya, Valentina dan anak perempuan mereka, Yelena pada 1 Jun 1960.ANJING, tikus bahkan monyet dan bakteria sudah dihantar ke angkasa lepas, tetapi pada 12 April 1961 – 50 tahun lalu, tibalah giliran manusia pula.
Ketika Amerika ghairah melakukan projek yang sama, mereka telah dikalahkan oleh sebuah lagi kuasa besar dunia, Soviet Union. Manusia pertama yang terpilih melakukan perjalanan bersejarah itu ialah Yuri Gagarin yang ketika itu berusia 27 tahun.
Anak kepada seorang tukang kayu itu dilahirkan di Kampung Klushino dekat Gzhatsk, 240 kilometer ke timur laut Smolensk. Gagarin dilatih untuk menjadi pembuat acuan besi di ladang tempat bapanya bekerja tetapi apabila dia dihantar untuk menjalani latihan lanjut di sebuah sekolah teknik, dia lebih tertarik kepada bidang penerbangan. Selepas habis persekolahan pada tahun 1955, dia memasuki sekolah kadet Tentera Udara Soviet dan lulus pada 1957.
Calon
Pakar-pakar perubatan di Rusia menekankan yang angkasawan pertama negara itu mesti seorang juruterbang kerana mereka perlu melalui situasi g-forces yang tinggi. Mereka juga harus pintar, cergas dan memiliki ketinggian tidak melebihi 1.75 meter dan berat kurang daripada 72 kilogram (kg).
Pada tahun 1959, iaitu semasa era Perang Dingin Rusia-Amerika memuncak, Rusia mula menyaring ramai juruterbang terlatih. Di pihak Amerika, mereka sudah pun mengumumkan tujuh orang calon angkasawan pada awal tahun dan mendapat publisiti besar-besaran. Pada penghujung tahun berkenaan, barulah Rusia memilih 20 orang calon angkasawan tetapi identiti mereka dirahsiakan.
Ketua Program Angkasa Lepas Rusia, Sergei Korolev, bertegas dengan angka 20. “Amerika memilih tujuh lelaki tetapi kami perlukan lebih ramai calon,” katanya.
Ujian demi ujian selepas itu telah menyenarai pendek enam calon dengan calon dalam senarai teratas ialah Gagarin diikuti Herman Titov.
Angkasawan pertama itu nanti akan mengembara menggunakan Vostok, sebuah kapal angkasa yang memanfaatkan kuasa tujahan roket Semyorka R-7. Roket itu sebelum ini direka untuk melancarkan peluru berpandu antara benua pertama di dunia.
Terbunuh
Kapal angkasa Vostok telah beberapa kali diuji membawa anjing hidup ke angkasa lepas. Haiwan itu dipakaikan pakaian angkasawan sebenar dan diletakkan tag pengenalan sebagai Ivan Ivanov.
Sebenarnya, badan Gagarin lebih berat daripada Titov dan terdapat cadangan supaya calon angkasawan haruslah seorang yang ringan. Tetapi Korolev meyakinkan pihak kerajaan bahawa Gagarin ialah orangnya dan Korolev sanggup mengeluarkan beberapa peralatan dari Vostok bagi mengurangkan berat kapal.
Pada 12 April, Gagarin dibawa ke pad pelancaran. Sebelum menaiki bas menuju ke kapal angkasa itu, Gagarin kencing di tayar belakang kenderaan berkenaan. Dikatakan perbuatan itu kemudian menjadi ikutan para angkasawan Rusia.

Salah satu perkara terakhir yang dibuat Gagarin sebelum berlepas ialah memastikan bekalan sosej yang dibawa mencukupi dalam perjalanan pulang ke rumahnya di Moscow.
“Di dalam penutup itu ada hidangan makan malam, minum malam dan sarapan pagi,” katanya.
“Saya faham,” balas Gagarin.
“Awak ada sosej, gula-gula dan jem untuk diambil bersama teh,” kata Korolev lagi. “63 keping – awak akan gemuk!” Gagarin secara berseloroh menjawab: “Perkara paling penting ialah ada ‘sosej’ di sana.”
Selama setengah abad, perbualan yang dianggap biasa itu menjadi sebahagian daripada rahsia besar Rusia hinggalah ia didedahkan dalam satu dokumen baru-baru ini.
Dokumen itu turut menolak andaian Gagarin dibunuh oleh pemerintah Rusia yang cemburu atau paranoid. Teori konspirasi menyebut dia diarah bunuh oleh pemimpin Soviet, Leonid Brezhnev atas kesalahan yang tidak jelas atau tidak setia kepada parti.
Pada pukul 9.07 pagi waktu Moscow, Vostok dilancarkan dari Baikonur Kazakhstan. Gagarin dibekalkan sebuah anak patung yang akan terapung bagi menandakan dia sudah memasuki ruang tanpa graviti.
Cuma 78 minit diperlukan untuk Vostok keluar dari orbit. Kapal itu berpusing-pusing di angkasa lepas. Selepas kapsul yang dihuni Gagarin terpisah daripada kapal itu, ia mula menjunam jatuh ke bumi.
Tujuh kilometer sebelum terhempas ke bumi, Gagarin menekan butang tendang keluar. Dia selamat mendarat menggunakan payung terjun. Dia ditemui oleh seorang petani wanita yang bimbang Gagarin ialah seorang perisik asing. Namun selepas Gagarin bercakap dalam bahasa Rusia, wanita itu terus menjadi peramah.
Pengembaraan itu berlangsung selama 108 minit. Gagarin dinobatkan sebagai wira negara dan menjadi terkenal di seluruh dunia termasuk menjadi penghias muka depan majalah Time.
Dia tidak pernah kembali ke angkasa lepas dan meninggal dunia pada tahun 1968 dalam satu nahas kapal terbang.
Kosmo! Online - Rencana Utama

Ajal raksasa sungai Sarawak


KERATAN akhbar Utusan Malaysia bertarikh 22 Mei 1992 memaparkan bangkai Bujang Senang yang ditembak di Sungai Pelaban, Sri Aman, Sarawak.CERITA mengenai buaya raksasa menghuni sungai-sungai di Sarawak bukanlah kisah dongeng bahkan nama Bujang Senang masih digeruni hingga kini.
Kemunculan semula Bujang Senang, buaya jantan yang dipercayai oleh masyarakat tempatan berukuran 20 kaki panjang (enam meter) dan empat kaki (1.2 meter) lebar, bermula pada tahun 1982 apabila reptilia itu membaham Penghulu Bangan dari Rumah Panjang Pali di Sri Aman, Sarawak.
Pada masa itu, Penghulu Bangan bersama abangnya Kebir sedang asyik menangguk udang di Sungai Sungga, cabang Batang Lupar sebelum dia terpijak sesuatu di dasar sungai.
Sepantas kilat, seekor buaya besar timbul dengan tubuh Penghulu Bangan di rahangnya. Kebir yang dari tadi memerhati dari tebing terus terjun dan memeluk ekor buaya itu demi menyelamatkan adiknya tetapi tidak berjaya.
Ketika itulah Kebir menyedari buaya itu mempunyai belang putih di belakangnya. Warna itu pula kelihatan berkilau-kilauan.
Patah
Operasi mencari mayat Penghulu Bangan berterusan selama lima hari tetapi cuma bahagian atas mayat lelaki itu ditemui.
Berikutan itu, polis Sarawak melancarkan ‘Operasi Buaya Ganas’ di semua sungai besar di negeri itu seperti Batang Sadong, Samarahan, Lupar, Layar dan Saribas.
Operasi itu gagal dan Bujang Senang terus mengganas. Di antara tahun 1982 hingga 1991, sebanyak 13 orang menjadi mangsa kebuasan Bujang Senang.
Pada Mei 1992, Bujang Senang menyambar mangsa ke-14, Dayang anak Bayang, 20, ketika gadis Iban itu menyeberang Sungai Pelaban, cabang Batang Lupar bersama ibunya.
Air Sungai Pelaban hanya sedalam separas pinggang tetapi sebaik sahaja ibunya naik ke tebing, tiba-tiba satu deburan kuat menyebabkan Dayang hilang daripada pandangan.
Abang Dayang, Enie Bayang dengan bantuan rakan-rakannya segera membantu. Bersama mereka ialah si bomoh Mandau yang tidak henti-henti membaca mantera.
Setelah lebih dua jam, Enie menjumpai mayat adiknya yang masih sempurna di celah-celah puing di salah satu lubuk sungai itu.

TENGKORAK kepala Bujang Senang dipamerkan di Ladang Buaya Jong, Siburan.


Entah kenapa, buaya itu timbul semula di permukaan sungai. Mandau pantas melemparkan lembing ke kepala buaya itu malangnya lembing itu patah.
Beberapa das tembakan yang dilepaskan Enie pula gagal membunuhnya. Buaya itu melarikan diri ke arah Batang Lupar namun terhalang oleh sebatang kayu besar yang merentangi mulut Sungai Pelaban.
Kepala
Ketika itulah penduduk dari tiga buah kampung iaitu Pelaban, Suduku dan Lingga mengepungnya.
Sebanyak 40 das tembakan dilepaskan dengan 22 daripadanya tepat di kepala haiwan itu. Semua tembakan itu menggunakan peluru paku sepanjang 10 sentimeter.
Buaya itu menemui ajal dan bangkainya diangkut ke rumah panjang selama empat jam perjalanan.
Selepas itu barulah disedari di belakangnya ada garisan putih. Penduduk percaya itulah Bujang Senang yang diperkatakan orang selama ini.
Pengerusi Jawatankuasa Kemajuan dan Keselamatan Kampung, Kampung Lingga, Awang Mahda Pengiran Mat mengesahkan buaya yang dibunuh itu seekor buaya jantan.
Katanya, orang yang membelah perut buaya itu menemui tulang dan rambut yang tidak dapat dipastikan kepunyaan manusia atau binatang, selain timah dan tali nilon.
Buaya itu berukuran 5.46 meter (18.5 kaki) panjang dengan lilitan perut 2.12 meter (6.9 kaki).
Berita kematian Bujang Senang itu mengejutkan rakyat Malaysia selepas ia disiarkan akhbar-akhbar arus perdana. Malangnya bangkai buaya itu dibuang ke sungai begitu sahaja.SESETENGAH masyarakat di pedalaman Sarawak percaya Bujang Senang masih hidup malah bersaiz lebih besar sekarang.


Hanya beberapa hari kemudian kepalanya dikerat dan dibawa pulang oleh seorang lelaki, Johnson Jong untuk tatapan umum di ladang buayanya di Siburan, Sarawak.
Johnson, 65, percaya buaya itu adalah Bujang Senang seperti yang didakwa penduduk.
“Itulah kali pertama saya berjumpa dengan buaya yang mempunyai jalur putih di belakangnya,” imbau Johnson yang membuka Ladang Buaya Jong sejak tahun 1963 lagi.
Katanya kepada Jurnal, selepas kejadian 1992 itu, tiada lagi serangan oleh buaya berjalur putih berlaku di sekitar Batang Lupar.
Sementara itu, Kurator Sejarah Zoologi dan Semula Jadi Muzium Sarawak, Dr. Charles Leh berkata, sungai-sungai di Sarawak sememangnya terdapat banyak sarang buaya.
“Mengikut sejarah, buaya sudah wujud sejak lebih 160 juta tahun lalu. Jadi kewujudan banyak buaya besar di Sarawak adalah perkara biasa.
“Jalur putih di belakang buaya yang didakwa Bujang Senang itu berkemungkinan seekor buaya separa albino,” ujarnya.
Apa pun, ada orang yang mempertikaikan kesahihan Bujang Senang sudah mati.
Malah terdapat masyarakat Iban di sepanjang Batang Lupar percaya Bujang Senang masih hidup malah bersaiz lebih besar.
Oleh kerana itulah jika pukat mereka terjerat anak buaya, mereka akan melepaskannya sambil memohon maaf.
Ini semua bagi mengelakkan kejadian yang tidak diingini berlaku pada mereka dan keturunan mereka.
Kosmo! Online - Rencana Utama

Kasut bertatah 2,200 butir berlian


KASUT House of Borgezie ini dihiasi dengan 2,200 butir berlian.


LONDON, Britain - Sepasang kasut tumit tinggi berharga £140,000 (RM691,029) dipercayai termahal di dunia, dipamerkan di gedung kasut House of Borgezie di sini kelmarin.
Kasut buatan tangan itu diperbuat daripada emas padu dan dihiasi 2,200 butir berlian dengan berat keseluruhan 30 karat.
Setakat ini, masih belum ada pelanggan yang membeli kasut berkenaan yang dihasilkan oleh pereka barang kemas Britain, Christopher Michael Shellis, sejak ia dipamerkan untuk jualan lebih lima bulan lalu.
"Kasut ini ibarat harta karun yang dipakai di kaki. Setakat ini, kami menerima banyak pertanyaan tetapi tiada urusniaga yang konkrit," kata Shellis. - Agensi
Kosmo! Online - Dunia

Trak guna kayu api ganti petrol

TRAK El kamina yang menggunakan kayu api sebagai bahan bakar


HELSINKI - Tidak tahan dibebani harga petrol yang melambung tinggi, seorang lelaki di Finland mengubah suai sebuah trak pikap miliknya bagi membolehkan kenderaan itu bergerak dengan menggunakan kuasa kayu api, lapor sebuah akhbar semalam.


Setelah mengalami pengubahsuaian, enjin V6 trak jenis Chevrolet milik Juha Sipila kini dijana asap daripada dapur kayu api yang dipasang di belakang trak tersebut.


Pada kapasiti penuh, dapur tersebut boleh diisi dengan kayu api yang mencukupi untuk menggerakkan trak itu sejauh 1,280 kilometer.


Lelaki itu mendakwa, traknya boleh mencapai kelajuan maksimum 144 kilometer sejam dan dia menamakan kenderaannya El Kamina yang bermaksud dapur dalam bahasa Finland.


Teknologi dapur kayu itu yang pertama kali digunakan pada kenderaan semasa kekurangan bekalan petrol ketika Perang Dunia Kedua, didapati lebih mesra alam berbanding enjin petrol atau diesel. - Agensi
Kosmo! Online - Dunia: "

Tentera Gaddafi guna bom berangkai


BARISAN pejuang pemberontak mara dari bandar Adabiyah kelmarin untuk menawan bandar Brega daripada tentera Muammar GaddafiTRIPOLI - Beberapa letupan kuat menggegarkan bandar Misrata semalam selepas tentera yang setia kepada pemimpin Libya, Muammar Gaddafi membedil bandar berkenaan dengan menggunakan bom berangkai.
Misrata merupakan satu-satunya bandar di barat Libya yang masih dikuasai oleh pemberontak.
Penggunaan bom berangkai yang diharamkan undang-undang antarabangsa dalam serangan ke atas Misrata dilaporkan oleh Pertubuhan Pemantau Hak Asasi Manusia (HRW) yang berpangkalan di Amerika Syarikat (AS).
Beberapa tentera pemberontak yang turut mengesahkan dakwaan HRW berkata, bom terbabit meletup di udara dan membebaskan banyak bom kecil untuk membunuh ramai orang dalam lingkungan kawasan yang agak luas.
"Malam semalam, bom-bom kecil jatuh seperti hujan," kata seorang penduduk bandar itu, Hazam Abu Zaid yang mengangkat senjata untuk mempertahankan kejiranannya.
Bom berangkai diharamkan oleh para diplomat dari lebih 100 negara dalam satu perjanjian antarabangsa di Dublin, Ireland 2008 kerana ia mengancam nyawa orang awam.
Sementara itu, di timur Libya, bunyi bedilan meriam kedengaran selepas pihak pemberontak di bandar Adabiyah mara ke Brega selepas bandar minyak itu dibom jet-jet pejuang Pertubuhan Perjanjian Atlantik Utara (NATO).
Objektif tentera pemberontak kini adalah untuk menawan kembali Brega yang terletak sekitar 80 kilometer dari Adabiyah. Beberapa laporan setakat ini menyatakan, pemberontak telah sampai di pinggir bandar berkenaan dan bertempur dengan tentera Gaddafi.
Dalam perkembangan berkaitan Presiden AS, Barack Obama kelmarin mengakui pertempuran yang memasuki minggu ketiga kini menemui jalan buntu, tetapi yakin NATO akhirnya akan dapat menyingkirkan Gaddafi. - Agensi
Kosmo! Online - Dunia