Pages

Saturday, May 14, 2016

Wanita Itali pula manusia tertua di dunia

SABTU, 14 MEI 2016 @ 9:36 AM

EMMA Morano. - Foto AP

VERBANIA: Dikelilingi sanak saudara dan rakan, Emma Morano dari Itali memberikan senyuman selepas beliau yang kini berusia 116 muncul sebagai manusia paling tua di dunia. Bukan itu saja, Morano dipercayai manusia terakhir masih hidup yang lahir pada tahun 1800-an dengan tarikh lahirnya 29 November 1899.

Jarak masa itu hanya empat setengah bulan selepas Susannah Mushatt Jones meninggal dunia di New York, kelmarin pada usia 116 tahun.

Wartawan semalam melawat ke rumah Morano di Verbania, sebuah bandar utara Itali menghadap Lake Major untuk mendokumenkan pencapaiannya tetapi mereka terpaksa menunggu beliau bangun daripada tidur untuk bertemu dengannya.

Morano menetap dalam sebuah pangsapuri satu bilik kemas, beliau tidak lagi meninggalkan unit kediaman itu dan ditemani seorang penjaga serta dua sepupu warga emas. "Keadaan saya baik pada umur 116!" katanya membalas ucapan selamat yang diberikan orang ramai. - AP

Selanjutnya di : http://www.bharian.com.my/node/153438

Terkejut ratusan ular dalam rumah


Antara ular yang ditangkap
UTTAR PRADESH - INDIA . Seorang lelaki terkejut selepas mendapati bukan seekor tapi 150 ekor ular berada di dalam rumahnya.
Pesara pegawai perhutanan, Jitenda Mishra sedang tidur nyenyak apabila tiba-tiba tersedar selepas diganggu oleh bunyi yang pelik dan terkejut melihat dua ekor ular melingkar di sudut biliknya.
Namun, ketika dia cuba mengusir ular-ular berkenaan, dia mendapati lebih 100 ekor ular di atas lantai kediamannya yang terletak di daerah Lakhimpur, Uttar Pradesh.
Jitenda kemudian mengejutkan seluruh ahli keluarganya untuk melarikan diri ke rumah jiran.
Dia bersama beberapa penduduk setempat menghalau kesemua ular-ular tersebut dan melepaskan kembali ke hutan berdekatan.
"Pada mulanya, dua ke tiga ekor ular keluar, tetapi kemudian mendapati ratusan ular yang lain sebelum meminta bantuan jiran mengeluarkan mereka dari rumah.
Jurucakap Perhutanan Sanjay Biswal berkata, mungkin ada beberapa sebab disebalik kejadian ini, dan mungkin salah satunya ialah kerana ia musim ular mengawan.
"Ular cenderung mencari tempat yang selamat untuk mengawan.
"Kami sedang meneliti perkara itu lagi," katanya dipetik Mirror.uk

"2007 OR10" Planet Ketiga Terbesar Dalam Sistem Solar


Diterbitkan: Sabtu, 14 Mei 2016 11:26 AM

NASHVILLE: Ahli saintis mengesahkan planet kerdil yang hanya dikenali sebagai 2007 OR10 adalah salah satu objek terbesar di luar orbit planet Neptune tanpa kita sedari.
Menurut Pentadbiran Aeronautik dan Angkasa Lepas Kebangsaan (Nasa), planet tersebut merupakan planet bersaiz kecil yang ketiga terbesar dalam sistem solar.
Misi mencari planet kecil itu merupakan tugas sukar tetapi Teleskop Kepler yang direka untuk mengesan planet baru membantu ahli saintis mengkaji semula saiz planet tersebut.
Saintis turut menggunakan data dari misi Agensi Angkasa Eropah, Herschel.
“2007 OR10” yang berwarna merah berukuran 955-batu dalam diameter, kira-kira satu pertiga saiz planet Pluto.
Para saintis berkata planet itu amat gelap mungkin terlindung apabila matahari dan sistem solar pertama terbentuk.
"2007 OR10" turut disifatkan sebagai sebuah planet yang agak menarik.
Planet itu dianggarkan mempunyai putaran masa lebih panjang iaitu selama 45 jam.
Ia masih belum diberi nama secara rasmi buat masa ini.
Namun difahamkan para saintis yang menemui planet tersebut akan menamakan planet berkenaan dalam masa terdekat.

Wanita tertua dunia meninggal dunia


Susannah Mushatt Jones
NEW YORK - Wanita  tertua di dunia, Susannah Mushatt Jones, 116 tahun, meninggal dunia, kelmarin.
Menurut kumpulan penyelidikan Gerontologi, berita kematian Jones itu menjadikan warga Itali, Emma Morano-Martinuzzi, 116 tahun, kini diiktiraf sebagai wanita tertua di dunia.
Jones yang dilahirkan di Alabama, Amerika Syarikat (AS), mendedahkan gaya hidup sihat termasuk tidak pernah merokok dan mengambil minuman alkohol adalah rahsia beliau untuk hidup lebih lama.
Sebelum ini, Jeanne Calment dari Perancis diiktiraf sebagai wanita tertua, iaitu pada usia 122 tahun dan 164 hari. - Reuters

Dapat pampasan RM1.6j selepas dipenjara


Chen Man
BEIJING - CHINA. Seorang lelaki China dibebaskan selepas 20 tahun dipenjara atas tuduhan membunuh dan akan mendapat lebih AS$400,000 (RM1.6 juta) pampasan.
Chen Man kini berusia awal 50an dijatuhkan hukuman gantung dan diringankan hukuman penjara seumur hidup pada November 1994 kerana membunuh di selatan Wilayah Pulau Hainan.
Selepas beberapa siri rayuan sehinggalah ke mahkamah tertinggi negara itu, Chen dibebaskan pada bulan Februari kerana kekurangan bukti.
Ini adalah salah satu kes yang menunjukkan kekurangan sistem keadilan China dimana mahkamah dikawal ketat oleh Parti Komunis yang memerintah dan pesalah dipaksa membuat pengakuan dan lebih 99 peratus defendan jenayah didapati bersalah.
Mahkamah wilayah Hainan yang mengekalkan hukuman gantung terhadap Chen pada tahun 1999 bersetuju membayar pampasan sekitar 2.75 juta yuan (RM1.6 juta) bagi kehilangan kebebasan peribadi dan penderitaan mental.
Chen menuntut lebih 9.66 juta yuan (RM5.97 juta) pampasan dan mahkamah perlu membuat permohonan maaf secara rasmi di media sosial dan tempatan.
"Saya perlu menerimanya. Kami perlu menyesal tetapi kita mengakui ia mengikut Undang-undang Pampasan Negeri," katanya memberitahu Legal Evening News.

Mahu hidup normal

Dhaka: Keluarga seorang remaja perempuan berusia 12 tahun yang dipenuhi bulu pada wajahnya merayu bantuan kewangan untuk membolehkan gadis itu menjalani pembedahan seterusnya hidup normal seperti orang lain.
Bithi Akhtar menghidap sindrom Byars-Jurkiewicz dan keadaan hipertrikosis atau juga dikenali sebagai ‘sindrom serigala jadian.’
Ibunya Beauty Begum berkata: “Keadaan Bithi memang seperti ini sejak dilahirkan dan kami menaruh harapan ia pulih apabila membesar.”
Katanya, sindrom itu juga menyebabkan Bithi mengalami radang gusi selain mempunyai payudara terlalu besar - hampir separuh daripada tubuhnya - menyebabkan dia sukar berdiri atau pegi ke sekolah.
“Kami pada awalnya menganggap ini takdir Tuhan, namun saya tidak sanggup lagi melihat dia menderita seperti ini,” katanya.
Doktor di Universiti Perubatan Bangabandhu Sheikh Mujib, Fakhrul Alam berkata, hanya empat atau lima orang di seluruh dunia menghidap hipertrikosis.
Keluarga Bithi mahu menimbulkan kesedaran mengenai keadaannya selain mengumpul wang untuk membolehkan dia menjalani rawatan, termasuk mengecilkan payudara, mengawal gusinya yang bengkak dan terapi hormon untuk mengawal penghasilan bulu serta rambut.
“Kami yakin dia mampu menjalani kehidupan normal selepas semua itu dilakukan,” katanya.
Universiti berkenaan membantu kos rawatannya, tetapi keluarganya masih memerlukan wang.
Ayahnya Abdul Razzak, pemandu teksi berkata: “Saya membelanjakan lebih 80,000 taka (RM4,000) untuk ubat termasuk mengambil pinjaman bank. Kini saya tiada wang untuk rawatannya.”
Artikel ini disiarkan pada : Sabtu, 14 Mei 2016 @ 5:07 AM


BITHI Akhtar (kiri) dan ibunya di hospital di Dhaka, semalam.