Tentera wanita Assad.
Tentera wanita Assad.
Tentera wanita Assad.
Tentera wanita Assad.
Tentera wanita Assad.
Tentera wanita Assad.
Unit pertama wanita Angkatan Pertahanan Kebangsaan Nasional Syria, diasaskan di bandar Homs mempunyai 500 anggota dari usia 18 dan 50 tahun.

Pengarah Hak Asasi Manusia bagi Syria, Rami Abdel Rahman berkata, rejim mencipta pasukan separa tentera itu untuk menambah tentera dalam memerangi pemberontak.

“Ia digelar modal revolusi oleh pembangkang.

Homs adalah lokasi pertama kebangkitan rakyat melepaskan serangan di kawasan dikuasai pemberontak sejak 22 bulan lalu hingga menyebabkan banyak bangunan musnah dan kematian,” katanya.

Selain itu, Homs juga adalah kawasan dihuni 1.5 juta penduduk fahaman Sunni, Kristian dan Alawites.

Sebanyak 80 peratus daripada penduduk Homs adalah fahaman Sunni dan menyokong tentera pembebasan manakala 10 peratus adalah Alawites seperti Presiden Assad dan Kristian di lima peratus kebanyakannya menyokong rejim Assad.


Abir Ramadan

Pada usia 40 tahun, Abir Ramadan menyertai unit separa tentera Syria yang merupakan kuasa baru dalam ketenteraan rejim Assad. Beliau berikrar akan terus setia kepada Assad dalam perjuangan bersenjata terhadap cubaan untuk menggulingkan presiden itu.

Berpakaian celorong-celoreng, beliau berarak di sebuah stadium di pusat bandar Homs sambil genggaman tangan dan melaungkan “ALLAH, Syria, Bashar wa ukiran” (ALLAH, Syria, Bashar - itu sahaja), dengan penuh semangat .

Beliau adalah salah seorang pengawal di pintu masuk pusat pemeriksaan ke bandar Homs. Mereka menonjolkan diri sebagai fedayat, dalam bahasa Arab bermaksud orang yang mengorbankan diri mereka bersebab.

“Suami memberikan galakkan untuk menjadi tentera wanita. Beliau menghantar saya ke pusat pengambilan tentera,” katanya.

Beliau berkata, sekiranya tidak ditugaskan di pusat pemeriksaan, beliau ditempatkan di makmal radiologi di kem tentera yang tidak di beritahu.

“Sebelum ini saya tidak tahu mengendalikan senjata dan tidak berani tinggal di rumah berseorangan. Kini, saya yakin dan lebih berani. Saya mahu belajar dan membantu secara sukarela kerana negara saya kini sedang menderita,” katanya.


Nada Jahjah

Bagi Komander Nada Jahjah yang bertanggungjawab sebagai jurulatih anggota baru berkata, Homs dipilih kerana bandar itu sungguh tragis dan 90 peratusnya musnah akibat dari pertempuran.

“Ini bukan perang biasa. Ia lebih teruk dari peperangan menentang Israel pada 1973 di mana kami tahu siapakah musuh kami. Kali ini, musuh adalah dari keluarga sendiri.

Negara-negara jiran membekalkan senjata dan menyebarkan pemikiran fundamentalis. Mereka membunuh rakyat Syria. Ini adalah perang ganas,“ katanya.

Beliau berkata, wanita di kem ini dilatih menembak dengan senapang Kalashnikovs, mesingan, mengendalikan bom, strategi menyerang pusat pemeriksaan pembangkang, mengawal pos kawalan, menjalankan serbuan
dan menyertai kursus taktik ketenteraan.

“Mereka bertugas mengikut syif iaitu empat jam pada waktu pagi atau pada waktu petang. Selepas waktu bertugas tentera wanita itu boleh menjalankan tugasan mereka sebagai seorang isteri dan ibu.


Etidal Hamad

Etidal Hamad, 34, adalah ibu kepada tiga anak perempuan. Beliau berkata, suaminya mendorong dan memberi motivasi kepadanya untuk menyertai pasukan ketenteraan ini.

“Saya mengikuti latihan selama tiga bulan selepas itu, saya sungguh bersemangat untuk mempertahankan tanah air,” katanya.

Sejak protes anti-rejim pada 2011, pihak berkuasa Syria telah menolak pemberontakan sebagai konspirasi asing yang dibiayai dan dirujuk kepada aktivis pembangkang dan pemberontak bersenjata sama ada sebagai pengganas sekutu Al Qaeda.