Pages

Monday, March 14, 2011

19 Hadis nabi mengenai WANITA


1. Doa wanita lebih makbul daripada lelaki kerana sifat penyayang yang lebih kuat daripada lelaki. Ketika ditanya kepada Rasulullah akan hal tersebut, jawab baginda, “Ibu lebih penyayang daripada bapa dan doa orang yang penyayang tidak akan sia-sia”.
2. Apabila seseorang perempuan mengandung janin dalam rahimnya, maka beristighfarlah para malaikat untuknya. Allah mencatatkan baginya setiap haridengan 1,000 kebajikan dan menghapuskan darinya 1,000 kejahatan.
3. Apabila seseorang perempuan mulai sakit hendak bersalin, maka Allah mencatatkan baginya pahala orang yang berjihad pada jalan Allah.
4. Apabila seseorang perempuan melahirkan anak, keluarlah dia dari dosa-dosa seperti keadaan ibunya melahirkannya.
5. Apabila telah lahir anak lalu disusui, maka bagi ibu itu setiap satu tegukan daripada susunya diberi satu kebajikan.
6. Apabila semalaman ibu tidak tidur dan memelihara anaknya yang sakit, maka Allah memberinya pahala seperti memerdekakan 70 hamba dengan ikhlas untuk membela agama Allah.
7. Barangsiapa yang menggembirakan anak perempuannya, darjatnya seumpama orang yang sentiasa menangis kerana takutkan Allah dan orang yang takutkan Allah, akan diharamkan api neraka ke atas tubuhnya.
8. Barangsiapa membawa hadiah, (barang makanan dari pasar ke rumah lalu diberikan kepada keluarganya, maka pahalanya seperti bersedekah. Hendaklah mendahulukan anak perempuan daripada anak lelaki. Maka barangsiapa yang menyukakan anak perempuan seolah-olah dia memerdekakan anak Nabi Ismail.
9. Tiap perempuan yang menolong suaminya dalam urusan agama, maka Allah memasukkan dia ke dalam syurga lebih dahulu daripada suaminya (10,000tahun).
10. Perempuan apabila sembahyang lima waktu, puasa bulan Ramadhan, memelihara kehormatannya serta taat akan suaminya, masuklah dia dari pintu syurga mana sahaja yang dikehendaki.
11. Wanita yang solehah (baik) itu lebih baik daripada 1,000 lelaki yang soleh.
12. Aisyah berkata, “Aku bertanya kepada Rasulullah, siapakah yang lebih besar haknya terhadap wanita? Jawab rasulullah, “Suaminya. “Siapa pula berhak terhadap lelaki?” Jawab Rasulullah, “Ibunya”.
13. Apabila memanggil akan engkau dua orang ibubapamu, maka jawablah panggilan ibumu dahulu.
14. Wanita yang taat akan suaminya, semua ikan-ikan di laut,burung di udara, malaikat di langit, matahari dan bulan semua beristighfar baginya selama mana dia taat kepada suaminya serta menjaga sembahyang dan puasanya.
15. Wanita yang taat berkhidmat kepada suaminya akan tertutup pintu-pintu neraka dan terbuka pintu-pintu syurga. Masuklah dari mana-mana pintu yang dia kehendaki dengan tidak dihisab.
16. Syurga itu di bawah tapak kaki ibu.
17. Wanita yang tinggal bersama anak-anaknya akan tinggal bersama aku (Nabi Muhamad s.a.w) di dalam syurga.
18. Barangsiapa mempunyai tiga anak perempuan atau tiga saudara perempuan atau dua anak perempuan atau dua saudara perempuan lalu dia bersikap ihsan dalam pergaulan dengan mereka dan mendidik mereka dengan penuh rasa takwa serta bertanggungjawab, maka baginya syurga.
19. Daripada Aisyah r.a. Barangsiapa yang diuji dengan sesuatu daripada anak-anak perempuan lalu dia berbuat baik kepada mereka, maka mereka akan menjadi penghalang baginya daripada api neraka.
“Barangsiapa mempunyai harta yang banyak, akan lama hisabnya pada hari Akhirat.”
- Imam Ahmad bin Hambal


Read more: http://www.zilhan.com/19-hadis-nabi-mengenai-wanita/#ixzz1GaJCpHo3

Bandar Atlantis ditemui?

UtusanKawasan tanah paya di Taman Dona Ana, selatan Sepanyol dipercayai merupakan lokasi tertimbusnya Atlantis selepas ia dilanda tsunami beribu-ribu tahun lalu. - Agensi


NORTHAMPTON, Massachusetts 13 Mac - Kumpulan penyelidik yang diketuai oleh Amerika Syarikat (AS) percaya, mereka mungkin telah mengenal pasti lokasi bandar purba Atlantis yang hilang beribu-ribu tahun dahulu selepas ia dilanda tsunami, menyebabkannya tertimbus dalam lumpur di selatan Sepanyol.
Penemuan itu didedahkan dalam rancangan khas di siaran National Geographic, Finding Atlantis hari ini.
"Inilah kuasa yang dibawa tsunami. Sukar untuk memahami ia boleh menenggelamkan bandar sehingga 96 kilometer ke daratan dan itulah yang banyak kami bincangkan," kata Richard Freund dari Universiti Hartford, Connecticut yang mengetuai kumpulan pencarian antarabangsa itu.
Bagi menyelesaikan misteri berkurun lamanya itu, pasukan berkenaan menggunakan gambar satelit untuk mengesan bandar yang tenggelam bagi mengenal pasti tapak Atlantis di selatan Sepanyol.
Menurut Freund, bandar yang tertanam di kawasan paya yang luas terbentang di Dona Ana Park itu menunjukkan ciri-ciri bandar purba yang dikenali sebagai Atlantis.
Pasukan arkeologi dan geologi itu pada 2009 dan 2010 menggunakan kombinasi radar untuk mengesan sesuatu benda jauh di dalam tanah, pemetaan digital dan teknologi di dalam air untuk meninjau tapak tersebut.
Penemuan beberapa siri 'bandar memorial' yang dibina di Atlantis dan digambarkan oleh pelarian kota purba itu selepas bandar tersebut dimusnahkan oleh tsunami menambahkan lagi bukti dan keyakinan kumpulan penyelidik itu.
Penduduk Atlantis yang tidak terkorban selepas bencana tsunami melanda telah melarikan diri ke kawasan darat dan membina bandar baru di sana.
Walaupun sukar untuk mengetahui dengan pasti tapak kota purba itu, Freund memberitahu, penemuan memorial bandar itu membuatkannya yakin Atlantis tertimbus dengan lumpur di selatan negaran Sepanyol. - REUTERS

34 maut pertemputan tentera, militia di Sudan

Utusan

JUBA, Sudan 13 Mac - Sekurang-kurangnya 34 terbunuh apabila tentera awam militia yang menentang kerajaan selatan Sudan melancarkan satu serangan di sebuah bandar, lapor tentera dan pegawai Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB).

Pertempuran antara Tentera Pembebasan Rakyat Sudan (SPLA) dengan militia yang diketuai oleh seorang lelaki dikenali sebagai Kapten Olonyi itu bermula awal pagi semalam di luar ibu negara yang kaya dengan minyak, Upper Nile.

Jurucakap PBB, Hua Jiang berkata, tentera selatan Sudan berjaya menangkis serangan di Malakal dan sekurang-kurangnya 30 orang pemberontak dan empat orang askar kerajaan terbunuh. - AP"

Penunjuk perasaan sekat jalan raya

Utusan

MANAMA 13 Mac - Penunjuk perasaan menyekat jalan utama ke pelabuhan kewangan Bahrain, kawasan utama perniagaan di pusat perbankan Teluk Arab, mengakibatkan polis menembak gas pemedih mata dan meriam air ke arah kumpulan tersebut.

Beribu-ribu pemuda berlari menyelamatkan diri di Lebuh Raya Raja Faisal ketika beratus-ratus penunjuk perasaan terus berkumpul berhampiran bulatan Mutiara, lokasi utama protes sejak ia dilancarkan berminggu-minggu lalu.

Menurut kenyataan kerajaan, pihak berkuasa bertindak menyuraikan 350 penunjuk perasaan pada pukul 8 pagi (1 tengah hari waktu tempatan) selepas sekumpulan penunjuk perasaan menyerang polis yang tidak bersenjata. - Reuters"

Lima maut pertempuran di Yemen

UtusanSeorang penunjuk perasaan melaungkan slogan antikerajaan semasa bantahan menuntut peletakan jawatan Presiden Ali Abdullah Saleh selepas pertempuran berlaku di Sanaa, Yemen, kelmarin. – AP


SANAA 13 Mac - Seorang penunjuk perasaan maut hari ini akibat cedera ditembak dalam satu pertempuran antara penunjuk perasaan dan polis di bandar Aden.
Terdahulu, empat orang terbunuh dan beratus-ratus lagi cedera di beberapa bandar di negara ini semalam dalam pertempuran yang berlaku sejak bantahan bermula di negara ini pada Januari lalu.
Seorang lelaki ditembak mati di bandar Aden, dua orang lagi dibunuh di Sanaa dan seorang kanak-kanak lelaki berumur 12 tahun pula maut di Mukalla.
Pertempuran turut dilaporkan di dua lagi bandar ketika protes terhadap pemerintahan Presiden Ali Abdullah Saleh bertukar menjadi ganas.
Di ibu negara, beratus-ratus polis melepaskan gas pemedih mata dan meriam air ke arah khemah penunjuk perasaan pada awal pagi bagi membendung demonstrasi bantahan daripada semakin meluas.
Penunjuk perasaan bertindak melempar batu dan melepaskan tembakan. Mereka yang cedera dibawa ke sebuah masjid yang dijadikan pusat perubatan sementara.
Doktor berkata, seorang kanak-kanak lelaki ditembak mati. Seorang lelaki turut ditembak mati ketika dia melihat satu pertempuran dari tingkap pejabatnya.
Kementerian Dalam Negeri menuduh penunjuk perasaan melepaskan tembakan selain mengatakan sebanyak 161 anggota polis turut cedera dalam kejadian itu.
Berpuluh-puluh penunjuk perasaan menjadi lemas apabila gas pemedih mata itu dilepaskan ke arah mereka dan kebanyakannya pengsan.
“Gas yang digunakan oleh polis itu ganjil. Ia menyebabkan kekejangan dan mengganggu sistem saraf,’’ kata seorang doktor yang membantu mereka yang cedera, Bashir al-Kahli.
Kementerian Dalam Negeri menafikan polis menggunakan sebarang gas saraf. – Reuters

Pemberontak undur lagi


BREGA: Berpuluh-puluh pemberontak Libya berundur dari Brega, bandar di timur negara itu, semalam ekoran serangan bertubu-tubi pihak tentera yang setia kepada Muammar Gaddafi.
Menurut sumber pemberontak, tentera kerajaan mara dari barat selepas menawan bandar Uqayla dan desa Bisher, 20 kilometer dari Brega. Sumber itu juga berkata, beberapa kumpulan masih bertahan di kawasan berhampiran Bisher. Kumpulan pemberontak yang kebanyakannya terdiri daripada golongan muda dilihat menaiki trak yang dimuatkan dengan senjata antipesawat di sepanjang jalan menuju Ajdabiya iaitu 80 kilometer dari bandar utama pemberontak di Benghazi dan Tobruk.

Tiada serangan udara dilaporkan berlaku tetapi serangan artileri masih berterusan. Kemaraan kumpulan pemberontak minggu lalu ke wilayah barat dari kawasan dikuasai mereka di timur menjangkau ke Ras Lanuf, kira-kira 40 kilometer di barat Brega. Namun, pemberontak tumpas selepas pertempuran sengit dengan tentera Gaddafi. Selain ada anggota yang belot kepada tentera Gaddafi, kekalahan kumpulan pemberontak juga berpunca daripada kurang pengalaman ketenteraan, tiada kelengkapan senjata dan tidak mampu menangani serangan udara. Di Benghazi rangkaian telekomunikasi terputus sejak semalam tanpa sebab. Tidak diketahui sama ada kawasan lain yang di kuasai pemberontak turut terbabit.
Sementara itu, pergolakan yang berlaku di Yaman menyaksikan dua lagi orang mati selepas polis menembak penunjuk perasaan.

Ia meningkatkan jumlah kematian kepada tujuh sejak tunjuk perasaan membantah pemerintahan Presiden Ali Abdullah Saleh bermula Februari lalu. - AFP
myMetro

32 askar pimpinan Khamis belot

myMetro


TUNISIA: Pasukan tentera Libya di bawah pimpinan anak Muammar Gaddafi, Khamis, yang mara ke Misrata, kelmarin tersekat apabila 32 anggotanya menyertai kumpulan pemberontak yang menawan bandar itu, kata satu sumber kumpulan penentang.

Menurut seorang anggota pemberontak, Mohammed, seorang daripada tentera yang belot berpangkat jeneral.


Pasukan tentera pimpinan Khamis cuba memasuki Misrata, satu-satunya bandar di barat Libya yang masih dikuasai pemberontak tetapi gagal.

“Kira-kira 32 anggota tentera menyertai kumpulan pemberontak hari ini. Mereka disoal siasat kumpulan kami,” kata Mohammed. Jurucakap kumpulan pemberontak Gamal pula berkata, tentera kerajaan yang berkubu kira-kira 15 kilometer di selatan Misrata melepaskan tembakan selepas berpuluh-puluh anggotanya mengingkari arahan supaya membunuh orang awam dalam serangan itu. - Reuters"

Polis Bahrain halang penunjuk perasaan tawan pusat kewangan

myMetro


MANAMA: Polis Bahrain semalam bertempur dengan penunjuk perasaan yang cuba menawan pusat kewangan di bandar raya ini berikutan tunjuk perasaan yang merebak ke kawasan pusat perdagangan negara itu.

Kira-kira 350 aktivis menghalang laluan masuk ke pusat kewangan dengan membuat benteng manusia selepas mereka berkhemah di kawasan itu sehari sebelumnya.


Saksi berkata kira-kira 200 orang menjadi mangsa gas pemedih mata, manakala kementerian dalam negeri mengatakan 14 anggota polis cedera ketika menyuraikan kumpulan penunjuk perasaan di kawasan itu.

Kumpulan yang setia dengan pemerintah yang bersenjatakan pisau dan belantan bertempur dengan pelajar universiti dan polis melepaskan gas pemedih mata terhadap penunjuk perasaan yang menguasai Dataran Pearl, tidak jauh dari pusat perdagangan itu.


“Kerajaan menggunakan samseng untuk menyerang penunjuk perasaan,” kata anggota parti pembangkang utama Syiah, Khalil Marzooq. - AFP"

Krisis paling buruk: Naoto Kan

myMetro


TOKYO: Perdana Menteri Jepun, Naoto Kan berkata, negara itu berdepan dengan krisis paling buruk dalam masa 65 tahun sejak Perang Dunia Kedua berakhir selepas ia mengalami kemusnahan teruk akibat gempa bumi dan tsunami Jumaat lalu.

Keadaan di loji tenaga nuklear juga masih amat membimbangkan, kata Kan ketika jurutera berusaha menangani krisis nuklear, berpunca daripada gempa bumi itu.


Bercakap pada satu sidang akhbar, beliau menggesa penduduk Jepun bersatu dalam mengatasi bencana berkenaan.

“Saya amat yakin kita boleh menghadapi gempa bumi dan tsunami ini dengan bersatu,” katanya. - AFP"

Krisis nuklear makin teruk


KORIYAMA: Krisis nuklear Jepun semakin buruk semalam ketika pihak berkuasa bergegas untuk menangani ancaman peleburan beberapa reaktor nuklear.
Sementara itu, lebih 170,000 orang dipindahkan dari kawasan berhampiran loji berkenaan kerana bimbang kemungkinan mengalami pencemaran radioaktif.

Pihak berkuasa Jepun berusaha mengurangkan suhu di beberapa reaktor nuklear, termasuk satu yang dikhuatiri pegawai mungkin lebur hari ini bagi mengelak bencana itu daripada bertambah teruk.
Ketua Setiausaha Kabinet, Yukio Edano berkata, pihak berkuasa tidak dapat menolak kemungkinan satu lagi letupan di loji nuklear akan berlaku.

“Kita tidak boleh menolak kemungkinan satu lagi letupan,” katanya. Bagaimanapun, jika ia berlaku, ia tidak akan memberi kesan serius terhadap kesihatan orang ramai,” katanya.

Lebih 170,000 orang sudah dipindahkan sebagai langkah berjaga-jaga meskipun Edano berkata, radioaktif yang tersebar ke udara setakat ini begitu kecil dan tidak mengancam kesihatan.
Peleburan sepenuhnya - kemusnahan sitem loji dan kemampuannya untuk mengekalkan tahap suhu di bawah kawalan - menyebabkan pembebasan uranium dan pencemaran terhadap persekitaran serta mengancam kesihatan. Edano berkata, reaktor Fukushima Dai-ichi tidak mencapai tahap peleburan dan beliau yakin senario terburuk tidak akan berlaku. - AP
myMetro

Gempa bumi 7 magnitud dijangka landa Jepun lagi

myMetro
"TOKYO: Jepun berdepan dengan 70 peratus kemungkinan gegaran selepas gempa berukuran tujuh magnitud berikutan gempa bumi besar yang melanda pantai timur negara itu Jumaat lalu.

“Ada kemungkinan 70 peratus satu gegaran selepas gempa berukuran tujuh atau lebih akan berlaku dalam masa tiga hari,” kata Pegawai Ramalan dan Maklumat Gempa, Takashi Yokota.


“Kemungkinan itu menurun kepada 50 peratus sepanjang tiga hari bermula 16 Mac,” katanya dengan sambil menegaskan, gegaran kuat selepas gempa berterusan sejak gempa dan tsunami Jumaat lalu.

Gempa berukuran tujuh magnitud boleh memusnahkan bangunan dan menyebabkan tsunami.


Yokota berkata, gegaran selepas gempa berlaku di kawasan seluas 500 meter panjang dan 200 kilometer lebar di bawah laut luar pantai Miyagi dan Ibaraki. - AFP"

Gempa susulan 6.8 Richter melanda Honshu

myMetro


KUALA LUMPUR: Gempa bumi dengan kekuatan 6.8 pada skala Richter melanda pantai timur Honshu di Jepun pada 9.26 pagi Ahad, menurut kenyataan Jabatan Meteorologi Malaysia.

Menurut kenyataan itu, gegaran berpusat di 181 kilometer (km) dari timur laut Tokyo dan 4,092km dari timur laut Kudat, Sabah. Gempa bumi itu tidak membawa ancaman tsunami kepada Malaysia. Gempa bumi itu berlaku selepas gempa bumi kuat pada magnitud 8.9 pada tengah hari Jumaat lepas yang menyebabkan tsunami setinggi 10 meter melanda kawasan timur laut Jepun, mengakibatkan kira-kira 1,300 orang terbunuh dalam bencana itu.


- Bernama"

Gunung berapi pula meletup

myMetro
"TOKYO: Sebuah gunung berapi di Jepun barat daya meletup semula selepas dua minggu sepi, memuntahkan debu dan batu setinggi empat kilometer ke udara.

Setakat ini, tidak dapat dipastikan sama ada letupan itu berpunca daripada gempa bumi besar berukuran 8.9 magnitud yang melanda utara negara itu Jumaa lalu. Gunung Berapi Shinmoedake setinggi 1,421 meter yang mengalami letupan paling kuat 52 tahun lalu, mula meletup Januari lalu. Pihak berkuasa mengeluarkan amaran melarang orang ramai mendekai seluruh kawasan gunung berkenaan. - AP"

10,000 maut di Miyagi saja


ANGGOTA tentera mengusung mayat di kawasan longgokan kereta yang musnah akibat tsunami di bandar Higashimatsushima di negeri Miyami, Jepun, semalam.
ANGGOTA tentera mengusung mayat di kawasan longgokan kereta yang musnah akibat tsunami di bandar Higashimatsushima di negeri Miyami, Jepun, semalam.

TAGAJO: Jumlah kematian akibat gempa bumi dan tsunami yang melanda Jepun mungkin menjangkau 10,000 orang di satu negeri saja.
Seorang pegawai berkata demikian ketika jutaan penduduk negara itu berdepan dengan masalah ketiadaan air, bekalan elektrik dan makanan sempurna di bandar sepanjang pantai timur laut negara itu.

Ketua Polis Miyagi, memberitahu pegawai bantuan, beliau menganggarkan lebih 10,000 penduduk negeri itu terbunuh, kata jurucakap polis, Go Sugawara.

   
 • FotoMAYAT mangsa tusnami di Sendai diusung oleh pasukan penyelamat, semalam.
 • FotoKEADAAN ldi bandar Minamisanriku di miyagi yang hampir musnah sama sekali akibat gempa bumi dan tsunami Jumaat lalu.
Penduduk Miyagi berjumlah 10,000 orang dan antara tiga negeri paling teruk terjejas akibat bencana itu yang melanda Jumaat lalu.

Bagaimanapun, setakat ini, angka rasmi kematian di negeri itu hanya 379 orang.

Krisis nuklear mencetuskan ancaman baru bagi mereka yang terselamat daripada gempa bumi dan tsunami.

“Mulanya saya bimbang mengenai gempa. Kini, radiasi pula. Saya tinggal tidak jauh dari loji itu. Kerana itu saya datang ke sini untuk menjalani pemeriksaan sama ada saya selamat. Hasil pemeriksaan menunjukkan saya negatif. Saya tidak tahu apa nak lakukan selepas ini,” kata Kenji Koshiba, seorang pekerja binaan di sebuah pusat kecemasan di bandar Koriyama, bandar berhampiran loji nuklear di Fukushima.

Menurut pegawai, sekurang-kurangnya 1,200 orang terbunuh, termasuk 200 yang mayat mereka ditemui di sepanjang pantai, dan 739 hilang, dalam bencana itu.
Dalam pada itu, Kementerian Pertahanan berkata, sebuah helikopter tentera menyelamatkan seorang lelaki berusia 60 tahun yang terapung di laut di atas bumbung rumahnya selepas dihanyutkan oleh tsunami.

Pusat Kaji Ukur Geologi Amerika Syarikat sebelum ini berkata, gempa itu berukuran 8.9 magnitud tetapi pegawai Jepun menaikkan anggaran mereka kepada 9.0.

Namun, kedua-duanya adalah gempa paling kuat pernah dicatatkan di Jepun.

Gempa itu disusuli dengan lebih 150 gegaran kuat selepas gempa.

Pasukan penyelamat mencari mangsa di sepanjang ratusan kilometer pantai Jepun.

Sementara itu, ratusan ribu penduduk yang kelaparan bersesak-sesak dalam kegelapan di pusat kecemasan yang terputus hubungan daripada penyelamat dan bantuan.

Sekurang-kurangnya 1.4 juta keluarga terputus bekalan air sejak gempa itu melanda dan kira-kira 2.5 juta rumah terputus bekalan elektrik.

Suhu pada sebelah malam dilapor jatuh ke paras hampir beku.

Menteri Perdagangan, Banri Kaeda berkata, wilayah berkenaan mungkin berdepan dengan masalah bekalan elektrik lebih teruk dan bekalan tenaga akan dicatu bagi memastikan bekalan cukup untuk keperluan penting saja.

Sejumlah besar kawasan di luar bandar masih ditenggelami air dan tidak boleh dijejaki oleh kumpulan penyelamat.

Stesen televisyen NHK melaporkan, kira-kira 380,000 orang dipindahkan ke pusat kecemasan yang kebanyakannya tidak mempunyai bekalan elektrik. - AP
-mymetro

Jepun elak bencana ketiga

Berita

2011/03/14


 • Foto
  REAKTOR nombor 1 di Fukushima yang terletak 240 kilometer utara Tokyo dipercayai sudah mengalami kecairan. Gambar kecil, menunjukkan bahagian atas reaktor rosak.
 • Foto
  SEBAHAGIAN penduduk terselamat ditempatkan di Temura diberi rawatan.
 • Foto
  PASUKAN keselamatan menemui mayat mangsa gempa dan tsunami yang tertimbus di Rikuzentakata, utara Jepun.
Pihak berkuasa bertungkus-lumus atasi kecairan loji nuklear

SENDAI: Jepun semalam terus bertungkus-lumus untuk mengelak kecairan di dua reaktor nuklearnya yang rosak akibat gempa bumi mega Jumaat lalu dengan anggaran kematian akibat tsunami yang menyusul di sepanjang pantai timur laut negara itu mencecah 10,000 orang.
Jika berlaku kecairan atau ‘meltdown’ di loji terbabit ia menjadi bencana ketiga berturut-turut selepas negara Matahari Terbit itu dilanda gempa bumi dan tsunami.
Agensi berita Kyodo melaporkan gagal menghubungi kira-kira 10,000 penduduk di pekan nelayan dan pelancongan, Minamisanriku, Miyagi, sejak kejadian itu.
Pegawai semalam bertungkus-lumus mengawal teras reaktor nuklear (nuclear core) di dua loji nuklear berkenaan daripada menjadi terlalu panas seterusnya menyebabkan kebocoran radiasi ke udara.

Sumber kerajaan berkata, bangunan reaktor kedua berada dalam risiko untuk meletup selepas letupan terjadi pada reaktor ketiga sehari sebelum ini.

Pihak berkuasa menetapkan kawasan larangan 20 kilometer di sekeliling loji nuklear Fukushima Daiichi milik Tokyo Electric Power (TEPCO) dan 10 kilometer di sekeliling sebuah lagi loji nuklear berhampiran.
Kira-kira 140,000 penduduk di kawasan terbabit sudah dipindahkan, manakala pihak berkuasa membuat persediaan mengedar iodin kepada mereka yang mungkin terdedah kepada radioaktif.

Kemalangan nuklear paling teruk sejak kejadian Chernobyl pada 1986 itu, mencetuskan kritikan bahawa pihak berkuasa gagal bersedia menghadapi gempa bumi mega dan ancaman yang bakal dihadapi industri tenaga nuklear negara.

Reaktor nombor 1 di Fukushima yang terletak 240 kilometer utara Tokyo dipercayai sudah mengalami kecairan pada sebahagian batang bahan bakarnya.

Berikutan itu, jurutera mengepam air laut untuk mengawal perkara sama berlaku pada reaktor nombor 3 dan kerajaan mengakui pihaknya bertindak lambat semalam.

“Tidak seperti reaktor nombor 1, kami mengalirkan dan memasukkan air pada peringkat awal ke reaktor nombor 3,” kata Ketua Setiausaha Kabinet, Yukio Edano pada sidang media.

TEPCO berkata, tahap radiasi di sekitar loji Fukushima Daiichi meningkat melebihi tahap selamat, tetapi tidak memberi ancaman terus kepada kesihatan manusia. Bekalan elektrik di kawasan yang dikendali TEPCO mungkin terganggu selama berminggu-minggu.

Pegawai rasmi Jepun berkata, ada kira-kira 190 orang dalam lingkungan 10 kilometer dari loji nuklear ketika tahap radiasi meningkat dan 22 orang disahkan menderita akibat pencemaran itu.

Angin yang bertiup di loji itu dari selatan turut menjejaskan penduduk di utara, kata pegawai di Agensi Kaji Cuaca Jepun.

Agensi Keselamatan Nuklear berkata, kemalangan di loji itu kurang serius berbanding insiden Three Mile Island, Pennsylvania di Amerika Syarikat pada 1979 dan Chernobyl di Ukraine (ketika itu sebahagian daripada Kesatuan Soviet) pada 1986.

Pegawai rasmi berkata, agensi itu mengkategorikan insiden itu pada tahap empat menurut skala Peristiwa Nuklear dan Radiologi Antarabangsa (INES).
Kejadian Three Mile dikategorikan sebagai peringkat lima, manakala Chernobyl berada di skala tujuh.

Sementara itu, beribu-ribu mangsa menghabiskan malam sejuk hanya berbekalkan selimut di pusat perlindungan.

Di bandar yang dekat dengan pantai Rikuzentakata, lebih 1,000 orang berlindung di sekolah atas bukit mendengar radio yang menyiarkan berita terkini. Di dinding ditampal nama mangsa yang terselamat. Ada yang menangis sambil membaca senarai nama.

Sepanjang pantai timur laut negara itu, pekerja penyelamat mencari mangsa di kawasan timbunan runtuhan bangunan, bot kereta dan sampah di bandar Sendai yang terletak 300 kilometer timur laut Tokyo.

Kyodo berkata, kira-kira 300,000 orang sudah meninggalkan kawasan itu dan berlindung di pusat perlindungan sementara.

Dikatakan 5.5 juta penduduk putus bekalan elektrik, manakala 20,800 bangunan musnah. Empat kereta api turut musnah. – Reuters

Petugas al-Jazeera maut serang hendap berdekatan


 Ali Hassan al-Jaber
Ali Hassan al-JaberKempen rejim Libya benci media jadi puncaDOHA: Jurukamera al-Jazeera terbunuh dalam serangan hendap berdekatan kubu kuat pemberontak di timur Libya, Benghazi, kata stesen televisyen Arab yang sering berpihak kepada kejatuhan rejim Arab itu, kelmarin.
Ini adalah laporan pertama kematian wartawan media asing di Libya sejak kebangkitan menentang regim dicetuskan sejak 15 Februari.
“Ali Hassan al-Jaber terbunuh selepas krewnya diserang hendap di wilayah Hawari berdekatan Benghazi,” kata televisyen itu tanpa menjelaskan dalang di belakang serangan atau hari apa ia terjadi.


Bagaimanapun, pengarah urusan stesen yang berpangkalan di Doha, Waddah Khanfar, berkata pembunuhan itu berlaku selepas kempen yang dijalankan rejim Libya menentang al-Jazeera dan kakitangannya.


Pergerakan pemberontakan 17 Februari lalu dinamakan sempena penawanan bandar Benghazi, yang menuding jari secara terus kepada rejim kepimpinan Muammar Gaddafi.


“Rupa-rupanya Jaber diekori kerana rejim Gaddafi menuduh mereka,” kata penganjur media di ibu pejabat pemberontak, Mustafa Gheriani.
“Gaddafi tentunya. Untuk tempoh dua hari ini, beliau sudah memberi amaran yang beliau akan melakukan sesuatu seumpama ini. Seorang rakan sekerja kami bersamanya. Seorang daripada orang kami bekerja dengan al-Jazeera,” katanya apabila ditanya dalang di sebalik serangan itu.


Di Benghazi, ribuan warga Libya berarak di jalanan untuk memberikan penghormatan terakhir kepada Jaber dan stesen televisyen yang menuduh pihak keselamatan Libya cuba menyekat isyarat siaran yang disiarkan al-Jazeera.


“Darah Ali Jaber akan bertaburan untuk mengakhiri pemerintahan kuku besi,” kata sepanduk yang dibawa penunjuk perasaan.


Al-Jazeera berkata Jaber, warga Qatar yang berusia 50-an, ditembak dengan tiga das tembakan dan cubaan menyelamatkannya gagal.


Wartawan Nasser al-Haddar turut cedera selepas diserang.


Al-Jazeera, memberi liputan menyeluruh terhadap kebangkitan di beberapa negara Arab sejak Januari, berikrar untuk tidak berdiam diri untuk berhadapan dengan jenayah ini dan terus berusaha membawa penjenayah itu ke muka pengadilan. – AFPBerita

Terapung atas atap dua hari

Berita
2011/03/14


 • Foto
  HIROMITSU (berselimut) diselamatkan Pasukan Pertahanan Maritim Jepun di perairan Fukushima, semalam.
 • Foto
Ombak tsunami hanyutkan lelaki bersama rumah ke laut

TOKYO: Seorang lelaki Jepun yang dihanyutkan 15 kilometer ke laut berikutan kejadian tsunami yang melanda Jumaat lalu dilaporkan selamat selepas ditemui berpaut pada sampah yang hanyut.
Pasukan Pertahanan Maritim menyelamatkan Hiromitsu Shinkawa, 60, selepas menemui lelaki terbabit terapung pada sekeping atap di perairan wilayah Fukushima, dua hari selepas bencana melanda.
Mangsa dari Minamisoma dihanyutkan bersama rumahnya selepas tsunami kuat yang melanda timur laut Jepun itu berikutan gempa bumi berukuran 8.9 Ritcher yang melanda ibu negara Jepun Jumaat lalu.

Beliau dalam keadaan sedar dan ‘baik’ selepas diselamatkan jam 12.40 waktu tempatan semalam, kata pihak berkuasa kementerian sambil menambah mangsa dihantar ke hospital dengan helikopter.

“Saya lari selepas menyedari tsunami datang,” kata Shinkawa kepada penyelamat, berdasarkan Jiji Press.

“Tetapi berpatah semula untuk mengambil sesuatu dari rumah apabila saya kemudian turut dihanyutkan bersama ombak besar. Saya diselamatkan ketika berpaut pada sekeping atap daripada rumah saya sendiri.”
Kerajaan berkata, sekurang-kurangnya 1,000 penduduk dipercayai maut dalam bencana alam terbabit dan polis menganggarkan lebih 215,000 berada di pusat pemindahan sementara. – AFP

Terputus bekalan elektrik

Berita
2011/03/14


 • Foto
  SEORANG gadis berselimut berdiri dekat longgokan harta benda yang musnah akibat tsunami.
 • Foto
  PASUKAN penyelamat mengangkat seorang mangsa tsunami.
 • Foto
  SEORANG askar menarik bot getah membawa mangsa tsunami.
Lampu di kebanyakan bangunan ditutup selamatkan tenaga

SENDAI: Kira-kira 2.5 juta isi rumah atau lebih empat peratus daripada keseluruhan penduduk di Jepun tidak mendapat bekalan elektrik sejak kelmarin dengan lampu di kebanyakan bangunan mercu tanda terpaksa ditutup untuk menyelamatkan tenaga, termasuk Tokyo Tower dan Rainbow Bridge di Tokyo.
Kebanyakan penduduk beratur di beberapa stesen minyak, kedai ubat dan pasara raya yang masih lagi dibuka. Sebahagian besar rak barangan kelihatan kosong.
“Kami diberikan catuan air dan masih tidak tahu bila akan mendapat lagi,” kata Matthew Williams yang tinggal di Shin-Urayasu berhampiran Tokyo.

“Dewan Bandar raya memberitahu kami bahawa kami boleh membawa baldi ke sebuah sekolah tempatan untuk mendapatkan air tetapi anda perlu menunggu selama tiga jam.”

Jabatan Kajian Geologikal Amerika Syarikat melaporkan lebih 140 gegaran susulan berlaku selepas gempa bumi Jumaat lalu. Angka berkenaan adalah dua kali ganda lebih kuat berbanding gempa bumi berukuran 6 yang berlaku dan memusnahkan Christchurch di New Zealand bulan lalu, kata agensi.

Jepun juga bercadang untuk menghantar sejumlah 100,000 anggota pasukan pertahanan mereka ke wilayah yang dilanda gempa, lebih dua kali ganda daripada angka awal, kata Menteri Pertahanan, Toshimi Kitazawa semalam, lapor Kyodo.
Sekurang-kurangnya 48 negara dan Kesatuan Eropah turut menawarkan bantuan. Kapal pembawa pesawat USS Ronald Reagan tiba di pantai Jepun semalam untuk membantu usaha menyelamat tentera Jepun, kata Jabatan Pertahanan Amerika Syarikat dalam satu kenyataan.

Gempa bumi Jumaat lalu adalah paling kuat pernah dicatatkan dalam sejarah Jepun sejak 1900, kata Kajian Geologi Amerika Syarikat. Gempa bumi paling kuat di dunia pernah dicatatkan berlaku di Chile pada 22 Mei 1960 dengan magnitud 9.5, kata agensi terbabit. – Agensi

100,000 tentera bantu mangsa bencana


2011/03/14


 • Foto
  SEBUAH keluarga sedang berjalan melalui kawasan bandar yang musnah di Minami Sanriku, semalam.
 • Foto
  PENDUDUK tempatan terharu dan sedih ketika melalui sebuah kawasan di Sendai.
Perdana Menteri Jepun keluar arahan berikutan insiden gempa bumi, tsunami

SENDAI: Jepun semalam mengerah 100,000 tentera untuk membantu mangsa yang terselamat dari kejadian gempa bumi dan tsunami ketika dunia mula menghulur bantuan kepada negara yang dilanda bencana terbabit.
Kerahan berkenaan diarahkan Perdana Menteri Naoto Kan untuk menambahkan lagi bilangan tentera selepas skala kemusnahan besar yang semakin jelas.
Menteri Pertahanan, Toshimi Kitazawa berkata sejumlah 100,000 tentera kira-kira 40 peratus daripada pasukan bersenjata akan dihantar dalam masa sehari atau dua lagi.

“Terlalu ramai penduduk yang masih lagi tersisih dan menantikan bantuan. Realiti ini amat suram,” katanya yang dipetik Kyodo News.

Di bandar pelabuhan kecil Minamisanriku sendiri nasib kira-kira 10,000 penduduk sendiri masih belum diketahui, lebih daripada separuh penduduknya, lapor NHK.

Polis dan tentera melaporkan penemuan beratus-ratus mayat di lokasi sepanjang tepi pantai termasuk lebih 200 ditemui di satu kawasan baru semalam.
Tawaran bantuan datang dari seluruh dunia termasuk musuh tradisi.

Walaupun hubungan yang menjejaskan negara itu tahun lalu, Perdana Menteri China, Wen Jiabao dan Menteri Luarnya Yang Jiechi turut menghantar ucapan takziah. Sepasukan 15 penyelamat China tiba tengahari semalam, kata kementerian luar Jepun.

Katanya sebanyak 69 negara dan lima pertubuhan bantuan antarabangsa menawarkan bantuan sehingga pagi semalam.

Antaranya termasuk New Zealand yang juga mengalami tragedi gempa sendiri bulan lalu di Christchurch.

Sepasukan 66 penyelamat Jepun yang berada selama dua minggu membantu usaha mencari dan menyelamat di Christchurch dilaporkan akan pulang untuk berhadapan dengan tragedi di tanah air sendiri.

Palang Merah Jepun semalam menghantar 62 pasukan kecemasan untuk membantu mangsa, kata persekutuan Palang Merah Antarabangsa yang membabitkan 400 doktor, jururawat dan pakar lain.

Pasukan mencari dan menyelamat serta anjing pengesan tiba dari Jerman dan Switzerland manakala penyelamat dari Britain dan Perancis dalam perjalanan.

Kapal pembawa pesawat USS Ronald Reagan tiba di pantai awal pagi semalam. Jepun meminta bantuan untuk membawa helikopter Jepun dan pengangkutan tenteranya ke kawasan terjejas, kata Armada Pasifik Amerika Syarikat.

Sepasukan 144 orang dari Agensi Pembangunan Antarabangsa Amerika Syarikat akan ke Misawa untuk menyertai operasi darat. Pasukan terbabit termasuk 12 anjing untuk mengesan mangsa yang terperangkap di bawah runtuhan dan turut membabitkan 150 tan kelengkapan menyelamat, kata USAID.

Australia, Korea Selatan dan Singapura juga menawarkan bantuan pasukan mencari dan menyelamat serta anjing pengesan. Manakala Australia menawarkan hospital mudah alih dan pasukan pengecaman mangsa bencana, kata Menteri Luar, Kevin Rudd. – AFP

Pemberontak semakin lemah lawan Gaddafi

Kosmo!BEBERAPA pemberontak melarikan diri selepas satu serangan udara tentera yang setia kepada pemimpin Libya Muammar Gaddafi dilancarkan dekat bandar Brega kelmarin.


BENGHAZI, Libya - Para pemberontak dilihat meninggalkan bandar minyak Brega semalam selepas tentera pemimpin Libya, Muammar Gaddafi melancarkan serangan.
"Para pemberontak sudah meninggalkan Brega," kata seorang saksi, Osama Jazwi menerusi telefon kepada wartawan agensi berita Reuters.
Seorang lagi penduduk, Abdul Hakim memberitahu bahawa para pemberontak sudah meninggalkan bandar berkenaan.
Sebelum ini laporan berita Libyan TV menyatakan tentera Gaddafi sudah merampas semula bandar Brega daripada penguasaan para pemberontak.
Pergolakan di negara itu bermula pada 15 Februari lalu apabila para penunjuk perasaan bertempur dengan askar-askar Gaddafi.
Pertempuran itu berlaku bagi menuntut peletakan jawatan Gaddafi yang sudah berkuasa selama hampir 41 tahun di Libya.
Pergolakan itu tercetus ekoran kebangkitan rakyat di Tunisia dan Mesir yang menyebabkan kedua-dua pemimpin di negara tersebut terpaksa meletakkan jawatan.
Kumpulan para penentang dilihat semakin lemah terutama apabila berlaku pengunduran terbesar pada minggu lalu di kawasan timur negara tersebut yang dikuasai mereka.
Kelmarin, Liga Arab meminta Majlis Keselamatan Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB) melaksanakan larangan terbang di Libya, meningkatkan tekanan terhadap Amerika Syarikat (AS) dan kuasa-kuasa besar Barat lain untuk mengambil tindakan terhadap Gaddafi ekoran pergolakan tersebut yang dipercayai mengorbakan lebih 1,000 orang.
Kesemua 22 anggota Liga Arab mengakui Libya telah kehilangan kedaulatan dan meminta PBB memikul tanggunjawab dengan melaksanakan zon larangan terbang di negara berkenaan. - Agensi

Mangsa tsunami hanyut tiga hari diselamatkan

Kosmo!HIROMITSU SHINKAWA yang duduk di atas serpihan atap di laut dihampiri dengan bot tentera laut Jepun dekat bandar Fukushima, timur laut Jepun semalam.


TOKYO – Seorang lelaki tua, Hiromitsu Shinkawa hanyut di laut sejak tsunami melanda Fukushima di timur laut Jepun akibat gempa bumi kuat yang berlaku pada Jumaat lalu.
Dia hanya diselamatkan semalam selepas sebuah bot tentera laut Jepun dapat mengesan lelaki yang berumur 60 tahun itu yang sedang melambai-lambai menggunakan kain berwarna merah.
Jurucakap Kementerian Pertahanan Jepun, Yoshiyuki Kotake berkata, ketika itu, Shinkawa hanya 15 kilometer dari persisiran pantai, Minamisoma.
Kotake berkata, Shinkawa memberitahu kepada anggota penyelamat, tsunami menghanyutkan dia dan isterinya yang pulang ke rumah untuk mengambil barang-barang keperluan selepas gempa bumi Jumaat lalu.
Menurutnya, isterinya hanyut dibawa arus.
Sebelum ini, dia melambai-lambaikan tangannya ke arah beberapa buah helikopter dan kapal bagi mendapatkan perhatian supaya dia diselamatkan.
“Beberapa buah helikopter dan kapal telah melalui dekat dengannya tetapi kelibatnya tidak dapat dikesan, kata seorang lagi jurucakap Kementerian Pertahanan.
Tentera Jepun telah menggunakan sebuah bot yang kecil bagi membantu menyelamatkan Shinkawa yang dihanyutkan di laut.
Agensi berita Kyodo melaporkan, pihak tentera menyifatkan Shinkawa bernasib baik kerana cuaca yang baik dan tenang membantu dia terapung di laut.
“Saya menyangka hari ini (semalam) akan menjadi hari terakhir dalam hidup saya,” kata Shinkawa. – Agensi

160 disyaki terkena radiasi

Kosmo!

BEBERAPA anggota perubatan mengangkat seorang lelaki dipercayai terkena radiasi di bandar Nihonmatsu, Fukushima semalam.

TOKYO - Pihak berkuasa Jepun melaporkan, kadar radiasi didapati telah melepasi had yang dibenarkan di loji Fukushima Daiichi 1, 240 kilometer dari utara Tokyo kesan daripada gempa bumi yang berlaku pada Jumaat lalu.
Menurut beberapa pegawai, penemuan tersebut sekali gus meningkatkan kebimbangan akan berlaku kebocoran radiasi dan kemungkinan berlaku kecairan teras loji nuklear.
Loji itu sebelum ini meletup menyebabkan asap menjulang tinggi ke udara sehingga mengakibatkan 45,000 penduduk dipindahkan kerana takut terkena ancaman radiasi.
Agensi Nuklear Jepun melaporkan bahawa bilangan orang yang terdedah akibat radiasi itu mungkin meningkat kepada 160 orang.
Sejumlah kakitangan perubatan melakukan ujian imbasan terhadap penduduk yang tinggal berhampiran dengan loji berkenaan bagi mengesan jika mereka terkena radiasi.
Para pekerja itu melakukan pakaian kalis radiasi semasa melakukan pemeriksaan ke atas penduduk.
Loji tersebut terletak berdekatan dengan pusat gempa yang berlaku kira-kira 130 kilometer dari Sendai pada kedalaman 24 kilometer dalam laut.
Arah tiupan angin kini menjadi tumpuan ahli-ahli meteorologi dan pihak berkuasa nuklear Jepun.
Menurut para pegawai meteorologi Jepun, arah angin itu kini bergerak ke laut selepas ia didapati bergerak ke arah kawasan penduduk pada Sabtu lalu.
Penentuan arah angin itu penting bagi mengetahui kemungkinan berlakunya kerosakan terhadap alam sekitar akibat radiasi yang bocor dari loji berkenaan.
Sementara itu, kekuatan gempa bumi itu dinaikkan menjadi 9.0 pada skala Richter berbanding 8.9 pada skala Richter yang diumumkan oleh Kajian Geologi Amerika Syarikat pada Jumaat lalu.
Agensi Meteorologi Jepun mengumumkan peningkatan kekuatan itu selepas ia menyatakan bahawa kekuatan gempa tersebut ialah 8.9 pada skala Richter. Gempa bumi itu mencetuskan tsunami setinggi 10 meter.
Gempa bumi itu telah menyebabkan lebih 10,000 dikhuatiri orang terbunuh yang merupakan krisis kemanusiaan yang paling besar pernah berlaku di Jepun sejak Perang Dunia Kedua yang berlaku pada 1945. - Agensi