Pages

Monday, August 11, 2014

Biar suami reput di rumah


Ila Solomon, 54, berdepan tindakan undang-undang selepas mayat suaminya, Gerald Gavan, 88, ditemui di rumah mereka Mei lalu.

Dia baru-baru ini membawa kru berita ke rumah berkenaan dan menunjukkan tempat veteran Perang Dunia Kedua itu mati.
“Saya percaya seseorang yang berkhidmat begitu banyak untuk Amerika Syarikat (AS) perlu menjalani kematian yang diingininya. Dia hanya mahu mayatnya dimakan burung sebagai sebahagian daripada kitaran kehidupan. “Pelan alternatif ialah membiarkan mayatnya di luar supaya burung memakannya di situ. Tetapi, saya tidak melakukan demikian, sebaliknya, membiarkan saja mayatnya di tempat dia mati,” kata Ila.

Menurutnya, dia membiarkan saja pintu rumahnya terbuka dengan harapan burung masuk dan memakan mayat suaminya.

Ila mendakwa mayat itu baru saja disimpan selama lima hari, namun koroner Jabatan Polis Lafayette berkata, ia mungkin sudah disimpan sembilan bulan. Bagaimanapun, punca kematian masih tidak diketahui.
Foto
ILA ketika ditemu ramah wartawan di rumahnya.
Ila didakwa mengambil wang bantuan suaminya selepas kematian lelaki itu.

Satu wasiat yang kononnya ditulis Gavan meminta mayatnya dimakan burung di India. - Agensi
Artikel ini disiarkan pada : 2014/08/11

Mangsa amuk berjaya atasi trauma


Cecilie Herlovsen yang turut kudung tangan kanan kini sudah boleh menjalani kehidupan seperti manusia normal. - AGENSI

OSLO 10 Ogos - Salah seorang mangsa yang terselamat dalam kejadian amuk yang mengorbankan 77 orang di sini pada 22 Julai 2011 berharap kejayaannya keluar daripada trauma kesan daripada tragedi tersebut dapat memberi inspirasi kepada orang lain.
Mail Online melaporkan, Cecilie Herlovsen, 19, yang turut kudung tangan kanan selepas ditembak oleh suspek amuk yang dikenali sebagai Anders Behring Breivik berkata, dia sudah dapat menjalani kehidupan seperti biasa selepas tiga tahun kejadian itu berlaku.
"Keadaan saya kini semakin baik, keluarga dan rakan-rakan telah banyak memberi bantuan dan sokongan kepada saya.
"Saya tak mungkin dapat melupakan wajah pembunuh itu, saya sangat bencikannya dan gembira dia telah dijatuhkan hukuman yang setimpal," jelas Herlovsen.
Herlovsen berkata, dia berhajat untuk menggunakan pengalaman yang dimilikinya tentang bagaimana untuk mengatasi rasa takut dan trauma dengan membantu orang lain.
"Saya merancang selepas tamat sekolah nanti saya mahu mencari pekerjaan yang dapat membantu remaja yang mengalami masalah sama," ujarnya.
Herlovsen turut bersedih kerana kehilangan rakan baiknya dalam kejadian itu.
"Saya berharap sangat dapat mengucapkan selamat tinggal kepada rakan baik saya iaitu Andrine, kerana ketika saya menjumpainya dia sudah pun meninggal dunia dalam kejadian berkenaan," jelas Herlovsen.


Artikel Penuh: http://www.utusan.com.my/utusan/Luar_Negara/20140811/lu_06/Mangsa-amuk-berjaya-atasi-trauma#ixzz3A1sSpAZp
© Utusan Melayu (M) Bhd