Pages

Wednesday, May 6, 2015

Keunikan Masjid Sancaklar


SUMBER: WWW.DEZEEN.COM
5 Mei 2015
Masjid Sancaklar
Masjid Sancaklar Masjid ini dibina menampilkan gabungan batu dan konkrit.

Masjid Sancaklar

Masjid Sancaklar
Ruang solatnya seperti berada di dalam sebuah gua.
Masjid Sancaklar

MASJID moden yang terletak di Buyukcekmece berhampiran pinggir Istanbul ini sememangnya mempunyai rekaan yang unik dan berbeza kerana ia menampilkan gabungan batu dan konkrit serta ruang solat seperti berada di dalam sebuah gua.

Idea kreatif tersebut dicetuskan oleh firma arkitek tempatan, Emre Arolat dan keunikannya telah melayakkan Masjid Sancaklar tersebut disenarai pendekkan untuk anugerah Design of the Year 2015.

Struktur yang kelihatan seperti arca ini dibina pada kawasan seluas 700 meter persegi itu juga hanya berbumbungkan batu.

Pada musim sejuk, ruang solat dipanaskan oleh haba terpendam dari bumi.

Menurut jurucakap firma tersebut, pembinaan Masjid Sancaklar bertujuan untuk mengetengahkan seni bina baharu yang menggabungkan ciri topografi dan alam semula jadi sepenuhnya.

Ini bukan foto gempa bumi di Nepal!

Ini bukan foto gempa bumi di Nepal!
Foto oleh Na Son Nguyen yang diambil pada 2007.

SALAH satu foto viral yang menunjukkan seorang kanak-kanak lelaki memeluk seorang kanak-kanak perempuan dikatakan disalah tafsir sebagai mangsa gempa bumi Nepal dan mangsa peperangan di Syria.

Menurut BBC, foto tersebut paling banyak dikongsi di laman sosial Facebook dan Twitter.

Pelayar di laman media sosial meletakkan kapsyen 'anak yatim di Burma', 'mangsa peperangan di Syria' dan yang terbaru 'mangsa gempa bumi Nepal'.

Sebenarnya, gambar tersebut diambil hampir seabad lepas di utara Vietnam.

Jurugambar, Na Son Nguyen berkata, gambar tersebut diambil pada Oktober 2007.

"Gambar tersebut diambil di Can Ty, sebuah kampung di Ha Giang (Vietnam)," kata Nguyen.

"Saya sedang melewati kampung tersebut dan berhenti selepas ternampak kanak-kanak tersebut sedang bermain di hadapan rumah mereka.

"Kanak-kanak perempuan berkenaan, mungkin berumur dua tahun, menangis kerana kehadiran orang asing.

"Abangnya yang mungkin berumur tiga tahun atau lebih, memeluk adiknya untuk menenangkannya," jelas Nguyen apabila ditemuramah BBC.

"Keadaan tersebut sayu dan juga comel. Jadi saya ambil gambar," ujar Nguyen tersenyum.

Nguyen kemudian berkongsi gambar tersebut di blognya dan terkejut apabila gambar tersebut diguna secara meluas tiga tahun kemudian.

"Ada orang mereka cerita tentang kanak-kanak tersebut.

"Seperti ibu kanak-kanak tersebut telah tiada dan ayah mereka meninggalkan mereka," kata Nguyen.

Menurut Nguyen, 'salah guna' foto tersebut tidak berhenti setakat itu.

"Saya jumpa gambar tersebut dikatakan adalah mangsa perang di Syria," katanya lagi.

Nguyen berkata, beliau cuba menjelaskan berhubung situasi sebenar foto tersebut tetapi gagal.

"Saya rasa foto tersebut adalah foto saya yang paling banyak digunakan, malangnya untuk konteks yang salah," luah beliau.

Misteri di sebalik sungai terdalam di dunia

Sungai Kongo
Sungai Kongo simpan 1001 misteri.

KITA sering didedahkan mengenai keindahan serta misteri Sungai Amazon yang terletak di Brazil. Bagaimanapun, jarang sekali kita dengar mengenai Sungai Kongo yang dikatakan sungai terdalam di dunia.

Sungai Kongo atau Congo River yang terletak di Afrika merupakan sungai yang paling dalam dan ke-9 terpanjang di dunia.

Kepanjangan sungai yang airnya berwarna hitam gelap ini diukur mencapai sehingga 4,700 kilometer secara keseluruhannya.

Manakala kedalaman sungai ini pula dikatakan mencecah sehingga 250 meter iaitu mengatasi Sungai Yangtze di China yang berkedalaman hanya 200 meter dan Sungai Danube di Eropah yang hanya mencapai 178 meter dalam.

Sejarah Sungai Kongo dipetik menerusi laman Wikipedia yang menyatakan bahawa sungai ini terbentuk sejak 1.5 juta hingga 2 juta tahun dahulu.

Terdapat lebih 700 spesies hidupan dalam air direkodkan di sepanjang sungai ini.

Spesies ikan yang paling merbahaya di sungai ini dikenali sebagai ikan harimau atau 'Tiger Fish' yang melahap daging sebagai makanan utamanya.

Ikan dari spesies karnivor ini dikatakan pernah menyerang dan membunuh seorang kanak-kanak Afrika yang didakwa bermain di tepi sungai tersebut.

Ikan lagenda yang turut digelar sebagai ‘Demon Fish’ ini boleh mencapai ukuran panjang sehingga lima meter manakala beratnya pula boleh mencecah sehingga 69 kilogram.

Ia ditakuti oleh seluruh masyarakat setempat, dianggap sebagai raja sungai, sekali gus mematahkan kebimbangan penduduk setempat terhadap ‘saudaranya’, ikan piranha yang turut mendiami sungai tersebut.

Di sebalik sejarah dan faktanya yang menakjubkan, Sungai Kongo dikatakan mencatat siri tragedi yang menakutkan.

Ratusan penduduk dikatakan terkorban dalam siri kemalangan bot dan feri yang rata-ratanya mencatatkan kematian tinggi di sungai tersebut.

Tragedi  terbaru dicatatkan pada Disember 2014 di mana kejadian feri tenggelam menyebabkan 30 penumpang feri maut sementara 105 yang lain terselamat.

Terpaksa diusung dengan kren kerana gemuk

Terpaksa diusung dengan kren kerana gemuk
Georgia terpaksa diusung menggunakan kren

SOUTH WALES - BRITAIN.  Seorang gadis yang pernah digelar remaja paling gemuk di Britain terpaksa diusung menggunakan kren dari rumahnya untuk ke hospital.

Georgia Davis, 22, mempunyai berat 382 kilogram terpaksa diusung keluar dari rumahnya di pangsapuri di Cwmaman, Aberdare, South Wales menggunakan kren ke dalam ambulans selepas perlu mendapatkan rawatan kerana beberapa jangkitan.

Menurut salah seorang rakannya, Georgia berada dalam keadaan baik, cuma memerlukan kren untuk mengangkatnya kerana dia tidak berupaya untuk berjalan walaupun jarak rumahnya tidak  kurang dari 18 meter.

Dua kren, tujuh kereta polis, dua jentera bomba dan 11 paramedik telah dipanggil untuk mengangkat Gergia dari pangsapurinya dan kos dianggarkan RM 40,000.

Jalan utama di kediamannya juga terpaksa ditutup selama 7 jam ekoran anggota bomba terpaksa menghantar kren yang lebih kukuh untuk mengangkatnya.

Menurut rakan yang juga jirannya berkata, dia berada dalam keadaan baik dan berada di hospital untuk beberapa minggu.

"Kami sentiasa mengambil berat mengenai keadaan kesihatannya dan mahukan dia mengamalkan diet khas untuk mengatasi masalah kegemukannya itu.

"Walaupun sebelum ini dia pernah berdiet, namun ia tidak berkesan,".

Georgia mengalami masalah obesiti sejak berusia lima tahun dan merupakan penggemar makanan segera seperti piza, kebab dan burger dan diambil dalam kuantiti yang banyak

Kebiasaannya, dianggarkan 13,000 kalori diambilnya setiap hari.

Rumahnya yang terletak di tingkat bawah pangsapuri berkenaan telah di ubah suai untuk memudahkan dia dibawa keluar jika berlaku kecemasan.

Nyalaan suria ‘bersayap’

solar
Rakaman video memaparkan fenomena nyalaan suria yang sememangnya memukau pandangan.

PENTADBIRAN Aeronautik dan Angkasa Lepas Kebangsaan (Nasa) mengeluarkan rakaman video memaparkan fenomena nyalaan suria yang sememangnya memukau pandangan.

Rakaman tersebut turut dikongsikan di laman Facebook agensi antarabangsa yang berpusat di Amerika Syarikat itu.

“Kejadian letusan ‘bersayap’ itu tidak pernah berlaku sebelum ini. Fenomena tersebut berlaku disebabkan oleh perbezaan gelombang aktiviti ultraungu,’ jelas Nasa.

Menurut agensi itu, kejadian itu direkodkan dalam tempoh enam jam oleh Balai Cerap Dinamik Solar (SDO) pada 21 April lalu.

“SDO merakamkan kejadian letusan tersebut dalam pelbagai gelombang ultraungu yang ekstrem termasuk 171 angstrom (warna emas) dan 304 angstrom (warna jingga),” kata Nasa lagi. – The Mirror

Iceberg Alley ‘laluan utama’ sebelum cair di Artik

Iceberg Alley
Kawasan laut antara Newfoundland dan Greenland yang digelar sebagai Iceberg Alley menjadi ‘laluan utama’ aisberg.

KAWASAN laut antara Newfoundland dan Greenland yang digelar sebagai Iceberg Alley menjadi ‘laluan utama’ aisberg pada musim bunga dan musim panas sebelum ia mencair di Artik.

Jika dilihat sekali imbas, ia kelihatan seperti gambar yang menggunakan teknik superimpose kerana bongkah ais tersebut memberikan pemandangan yang menakjubkan  ketika ia menuju ke arah Lautan Atlantik Utara.

Fenomena yang boleh dilihat di luar pantai timur Kanada itu juga digelar Arctic spring melt.

Ratusan bongkah ais tersebut adalah pecahan daripada glasier Greenland dan Artik Kanada sebelum ia terapung melalui Labrador lalu mencair sepenuhnya di Atlantik Utara.

Pada setiap tahun, hanya 400 hingga 800 daripada kira-kira 40,000 pecahan aisberg melalui Iceberg Alley dan kebanyakannya berusia kira-kira 10,000 tahun.

Ia bergerak pada kelajuan purata 0.7 kilometer sejam(km/j) sehingga 3.6 km/j, namun bergantung kepada tiupan angin. – The Mirror


Tahukah Anda

Saiz aisberg terbesar mampu mencapai berat lebih daripada 10 juta tan dan berukuran ratusan meter panjang.

• Aisberg paling kecil atau bergy bits berukuran seperti sebuah rumah kecil dan growlers adalah sebesar piano.

• Di Hemisfera Utara, aisberg terbesar pernah ditemui berhampiran Pulau Baffin di luar Kanada adalah seberat lebih 9 bilion tan dan berukuran 13 km panjang dan 6 km lebar serta 20 meter daripada permukaaan laut.

Tayang kereta kebal baru


Moscow: Kereta kebal baru Russia, Armata, semalam dilihat buat kali pertama di tempat awam apabila ia dipandu di sini menuju ke Dataran Merah untuk raptai terakhir sambutan perbarisan Hari Kemenangan.

Kementerian Pertahanan Russia bulan lalu menunjukkan gambar kereta kebal itu tetapi turetnya dibungkus dengan fabrik dan hanya pelantarnya dapat dilihat.

Semalam kali pertama kereta kebal itu ditunjukkan sepenuhnya di tempat awam.

Armata akan menjadi tumpuan utama perarakan tentera Sabtu ini sempena ulang tahun ke-70 kemenangan Russia ke atas Nazi Jerman dalam Perang Dunia Kedua.

Kira-kira 200 kelengkapan tentera dan 16,500 tentera mengambil bahagian dalam perarakan itu.

Pakar berkata, Armata mengatasi semua versi kereta kebal Barat.

Kereta kebal itu adalah yang pertama menggunakan kapsul perisai dalaman untuk menempatkan tiga anggota dan turet yang boleh dikawal dari jarak jauh. - Agensi

Artikel ini disiarkan pada : Rabu, 6 Mei 2015 @ 8:17 AM

KERETA kebal baru Russia yang menyertai raptai perarakan tentera, semalam.
- See more at: http://www.hmetro.com.my/node/48818#sthash.n3bTxlnU.dpuf

Gelanggang tenis bawah akuarium


Dubai: Sebuah firma arkitek Poland merancang membina kompleks tenis bawah akuarium di Dubai.

Arkitek Poland, Krzysztof Kotala dari 8+8 Concept Studio kini mencari pelabur untuk projek itu yang disifatkan mampu meraih keuntungan tinggi untuk Dubai jika berjaya dilaksanakan.

“Pelaburan besar membawa keuntungan dari segi ekonomi dalam sektor pembinaan seterusnya turut memberikan pulangan baik dari segi pemasaran dan pelancongan,” katanya.

Katanya, Qatar dan Jepun juga boleh menjadi lokasi baik untuk kompleks sukan bawah air seperti itu.

Dubai akan menjadi tuan rumah bagi Ekspo Dunia 2020 yang dijangka menarik 25 juta pelawat manakala Qatar bakal menjadi tuan rumah Piala Dunia FIFA 2022.

Kotala berkata, kompleks tenis bawah air itu pendekatan inovatif terhadap kemudahan sukan.

Kompleks terdiri daripada tujuh arena itu boleh digunakan sebagai kemudahan sukan, rekreasi dan pameran.

“Ia dibuat menyerupai terumbu karang jadi ia sepadan dengan persekitarannya selain menggunakan bahan yang tidak merosakkan alam sekitar.

“Saya belum menghitung kos pembinaan namun tidak menolak kemungkinan ia memakan belanja jutaan dolar selain mengambil lima tahun untuk siap,” katanya.

Artikel ini disiarkan pada : Rabu, 6 Mei 2015 @ 8:19 AM

GAMBAR rekaan arkitek menunjukkan sebuah gelanggang bawah akuarium.
- See more at: http://www.hmetro.com.my/node/48820#sthash.5aeAxnSl.dpuf

Lelaki boleh rasai bunyi


James Wannerton mempunyai kebolehan untuk menentukan rasa sesuatu
James Wannerton mempunyai kebolehan untuk menentukan rasa sesuatu bunyi. AGENSI
LONDON 5 Mei – Seorang lelaki di negara ini mempunyai kebolehan yang jarang dimiliki oleh manusia iaitu mempunyai deria untuk menentukan rasa sesuatu bunyi.
Laman web Oddity Central me­laporkan, kebolehan yang dimiliki oleh James Wannerton adalah sejenis penyakit dikenali sebagai synaesthesia, di mana deria rasa yang kebiasaannya berfungsi secara berasingan bergabung menjadi satu sistem lengkap.
Wannerton berkata, setiap kali mendengar bunyi yang terhasil dari persekitaran dia akan merasai pelbagai jenis rasa seperti rasa kentang goreng dan jem strawberi.
“Kebolehan ini sememangnya banyak membantu saya dalam pelajaran, begitu juga dalam menjalinkan hubungan percintaan.
“Deria ini memudahkan saya mengingati sesuatu pelajaran selain dapat menentukan perkara yang baik atau tidak dalam perhubungan,” jelas Wannerton.
Berdasarkan satu kajian yang dijalankan oleh Universiti Edinburgh, penyakit synaesthesia boleh terjadi dalam pelbagai bentuk dan yang paling kerap berlaku adalah pesakit menyamakan nombor dan perkataan sebagai warna.
Kajian itu turut mendedahkan empat peratus penduduk Britain berdepan kemungkinan untuk menghidap penyakit berkenaan.
- See more at: http://www.utusan.com.my/berita/luar-negara/lelaki-boleh-rasai-bunyi-1.88213#sthash.UwwfDPmj.dpuf