Pages

Tuesday, January 19, 2010

Siapa biayai PWTC? ANDALAH - buku Barry Wain


Posted by rakyat marhaen
Sebuah buku yang menceritakan kehidupan dan politik Tun Dr Mahathir Mohamad, membuat satu tuduhan yang mengejutkan bahawa ibupejabat Umno - Pusat Dagangan Dunia Putra (PWTC) - dibiayai, sebahagiannya, oleh pembayar cukai.Dalam buku bertajuk Malaysian Maverick: Mahathir Mohamad in Turbulent Times, penulisnya Barry Wain menulis bahawa kerajaan telah "memujuk" bank-bank milik kerajaan supaya tidak menuntut jumlah pinjaman yang besar untuk membiayai projek tersebut.Penulis, yang merujuk maklumat tersebut kepada wawancara pada 2007 dengan bekas menteri kewangan, Tun Daim Zainuddin, berkata bank-bank berkenaan telah melupuskan sekurang-kurangnya RM140 juta faedah terkumpul.
Menurut satu laporan sulit akauntan yang ditugaskan oleh Umno pada 1985, yang diperolehi oleh Wain, harga siap sepenuhnya PWTC ialah RM360 juta.Laporan itu berkata, jumlah yang dibiayai melalui pinjaman ialah RM199.5 juta dari bank milik kerajaan 0 Bank Bumiputera Malaysia Berhad dan RM64.9 juta dari Malayan Banking Bhd.Selain itu, laporan akauntan tersebut menyatakan bahawa sehingga Mac 1989, syarikat yang dilantik oleh Umno untuk membina bangunan itu, Khidmat Bersatu Sdn Bhd, hanya membayar faedah sebanyak RM51,570."Dan laporan tersebut... menyatakan dengan jelas bahawa syarikat tersebut tidak akan bayar apa-apa lagi," tulis Wain dalam bab lima bukunya itu yang bertajuk A Volatile Mix of Business and Politics.

Tahniah sekarang terbukti keadaan terkawal


KUALA LUMPUR, Jan 16 — Sebuah masjid menjadi sasaran kerja vandalisme sehari selepas gereja di Seremban, yang ke-10, dibaling dengan objek besar semalam, perkembangan yang dikhuatiri boleh memburukkan lagi suasana tegang ekoran isu kontroversi penggunaan kalimah “Allah”.
Insiden terbaru ini dilaporkan berlaku di Sarawak.Ia merupakan kejadian pertama membabitkan masjid selepas 10 gereja dan sebuah kuil Sikh berhadapan dengan perbuatan serangan dan vandalisme sejak lebih seminggu lalu.Timbalan Ketua Polis Negara Tan Sri Ismail Omar yang dihubungi Reuters berkata, polis mengesan cermin di bahagian luar dinding masjid berkenaan pecah.Beliau memberi amaran akan mengambil tindakan tegas ke atas mereka yang cuba mencetuskan situasi huru-hara.“Jangan buat spekulasi. Kami sedang menyiasat insiden ini.“Keadaan masih aman dan tiada sesiapa yang harus mengambil kesempatan dengan memburukkan keadaan,” katanya.Beliau percaya tindakan itu perbuatan vandalisme.Dalam pada itu, polis percaya perbuatan seorang lelaki yang melempar objek keras ke tingkap Gereja Grace Global Prayer di Rasah, Seremban malam tadi yang menyebabkan kaca tingkap itu pecah merupakan perbuatan “nakal”.Ketua Polis Negeri Datuk Osman Salleh berkata jika lelaki itu berniat mahu melakukan serangan terhadap rumah ibadat itu, sudah pasti kerosakan yang dialami adalah besar.Dalam kejadian 7.30 malam itu, kaca tingkap gereja yang terletak dalam sederet rumah kedai dua tingkat itu, pecah.“Kita yakin akan dapat menangkap suspek kerana kita ada petunjuk selepas berjaya menemui seorang pengawal keselamatan yang terlihat perbuatan lelaki itu dari jauh,” katanya kepada pemberita hari ini.Sementara itu, Setiausaha Gereja Grace Global Prayer David Raju ketika ditemui Bernama memberitahu, beliau hanya menyedari kejadian itu ketika datang ke gereja pada kira-kira 7.30 malam bersama isterinya.“Selepas masuk dan pasang lampu, isteri saya melihat terdapat serpihan kaca dan tingkap gereja sebelah bawah sudah pecah,” katanya.Pada 11 Jan lepas, pintu Gereja Sidang Injil Borneo (SIB) di Seremban 2 dibakar pintunya.

Dia orang Melayu tapi dibesarkan dalam keluarga dan cara hidup Kristian

Dia berbangsa Melayu, tetapi pada usia 36 tahun baru tahu mengucap kalimah syahadah dan berpeluang berjinak-jinak dengan ajaran Islam.
Katanya, ibu bapa kandungnya berketurunan Melayu, tetapi dia diserahkan kepada keluarga terbabit yang sangat rapat dengan gereja.
“Menurut surat beranak saya memang berketurunan Melayu dari Kinabatangan, Sabah, kerana ibu bapa Melayu tapi saya diserahkan kepada sebuah keluarga Kristian di Kota Kinabalu sejak bayi lagi.
“Saya tidak tahu kenapa saya diserahkan kepada keluarga terbabit, malah saya tak pernah dibawa berjumpa keluarga kandung menyebabkan saya tidak mengenali Islam dan tidak tahu mengucap. “Apabila dibesarkan keluarga angkat, saya didedahkan cara hidup agama terbabit. Makan minum dan adat mengikut cara mereka, malah sebelum makan saya diajar membaca doa mengikut Kristian,” katanya yang turut menunjukkan sijil kelahirannya bagi membuktikan dia berbangsa Melayu kepada wartawan Harian Metro.
Suria berkata, dia dikenali dengan panggilan Jaclyn sepanjang dibesarkan dalam keluarga terbabit hampir 18 tahun, sebelum keluar berdikari bersama rakan di Kota Kinabalu.
“Tamat SPM (Sijil Pelajaran Malaysia) saya keluar rumah dan tinggal bersama rakan mencari kerja untuk cuba hidup berdikari dan pekerjaan pertama saya sebagai pembantu kedai.
“Saya bekerja sebagai kerani di sebuah pejabat. Selepas itu, saya berhenti dan mengikuti kursus pendek dandanan rambut enam bulan sebelum bekerja di salun.
“Namun, tidak lama selepas itu, saya berhenti dan terbabit dalam aktiviti di beberapa gereja.
“Malah, sepanjang pengalaman di gereja dari 1999 hingga April 2009, saya pernah menjadi penyampai kandungan kitab Injil dan pastor di gereja,” katanya.
Suria berkata, dia hanya mengenali Islam apabila datang ke ibu negara Mei tahun lalu selepas mengenali seorang pemuda dari Semenanjung yang kemudian mengahwininya, baru-baru ini. “Tetapi sebelum kembali kepada Islam, saya berkesempatan hadir di sebuah gereja di ibu negara,” katanya yang meminta masyarakat tidak menyalahkannya kerana dia tidak tahu dan tidak diberi peluang mengenali Islam.
“Saya memeluk kembali Islam awal Disember lalu melalui bantuan pegawai di Pertubuhan Kebajikan Islam Malaysia (Perkim) dan kenalan di Internet. “Itupun apabila mendapat hidayah selepas menonton sebuah rancangan berkaitan Nabi Muhammad s.a.w dan Isa di Astro Oasis tahun lalu.
“Rancangan itu membuatkan terharu dan terfikir sejenak mengenai kebenaran, kerana Isa dalam Islam tidak disalib dan dinaikkan ke langit, tetapi dalam Kristian saya diberitahu disalib dan selepas mati tiga hari ke langit.
“Selepas itu, saya cuba melayari Internet untuk berhubung dengan rakan dan mendapatkan bantuan daripada kenalan di Internet untuk mengenali Islam di Perkim.
“Apabila mengenali Islam dan menjadi seorang muslimah, hati saya lebih tenteram, maklumlah dulu tidak kisah mengenai aurat tapi kini semua kena jaga,” katanya.
Dia kini mempelajari asas ajaran Islam seperti saudara baru lain, malah pada mula sangat kekok untuk bergaul dan berdamping dalam masyarakat Islam.
Sementara itu, Pegawai Dakwah dan Kebajikan Hal Ehwal Sosial Perkim, Amran Abdullah, berkata beliau terkejut apabila mendapat tahu wanita terbabit berketurunan Melayu dan berasal daripada keluarga Islam.
“Memang sangat mengejutkan kami kerana dia orang Melayu tapi dibesarkan dalam keluarga dan cara hidup Kristian, sehingga tak tahu langsung untuk mengucap.“Cuma, kita bersyukur kerana dia akhirnya menemui kembali Islam, iaitu agama asal keluarga kandungnya dan kita cuba membimbingnya sebaik mungkin,” katanya.
Sabtu, 2010 Januari 16

Haiti earthquake: city's plight leads to worst humanitarian crisis in decades


Haiti earthquake: city's plight leads to worst humanitarian crisis in decades
Emergency surpasses that caused by Asian tsunami, says UN, after disaster struck heart of country and killed key officials
Buzz up!
Digg it
John Vidal, environment editor
The Guardian, Monday 18 January 2010

A young boy receivies treatment at a makeshift medical clinic at the UN logistics base in Port-au-Prince. Photograph: Logan Abassi/AFP/Getty Images
The UN secretary general, Ban Ki-moon, said yesterday that the Haitian emergency was the "most serious humanitarian crisis faced by the United Nations" in decades, surpassing those caused by the Asian tsunami, the recent Pakistan earthquake and cyclone Nargis in Burma.
Its effects were greatly magnified, said the UN, because the earthquake hit a densely populated capital city rather than a remote rural area, devastating so many of the organisations and people who would normally lead a rescue effort. "It meant that the civil service, police, emergency services, all the organisations which would normally have key roles in responding to a major disaster were affected," said Stephanie Bunker, of the UN office for co-ordination of humanitarian affairs in New York.
"The Asian tsunami may have strained the emergency services of countries, but it did not disable capital cities like Jakarta or Colombo … Haiti is very poor. It just does not have the resources or the money to respond to an emergency. What capacity it did have to respond was completely knocked out. This earthquake hit a country which was already barely functional."
Factors specific to Haiti have made the emergency harder than usual to respond to. The UN already fed more than 1 million people in Haiti before the quake, which destroyed many of its warehouses as well as its Port-au-Prince headquarters. Key Haitian government officials and civil servants also died, making co-ordination between the emergency services and the international aid effort more complex.
Alison Evans, director of the Overseas Development Institute, said contact between citizens and the government was important for recovery efforts, and the lack of government institutions would slow down any legitimate relief.
Evans also said the element of surprise in the Haiti earthquake meant it had been harder to mobilise relief efforts compared with natural disasters in other poor countries.
"Often with flood warnings or food crises there's a degree of warning and a period of being able to build up a response. But the Haiti earthquake was absolutely like a bolt out of the blue," she said.
Oxfam's International's director, Penny Lawrence, said: "It was made far worse because all the leading international organisations lost staff and equipment. We all had contingency plans and equipment stores in Haiti. But everyone's warehouses were damaged in the earthquake. We lost 90% of our emergency kit. Pre-positioned water [purification] equipment, tanks, latrines, pumps were all buried … We managed to rescue some tools, but we lost satellite phones, everything."
Another problem was that almost all communication systems were destroyed. Mobile and landline phone services were lost, and for more than 48 hours it was only possible to make contact on satellite phones, although many of these had also been lost. This meant that organisations could not communicate with either their staff or with each other.
The mobile phone system only started working yesterday.
The first few days of a major disaster are always chaotic, but Haiti has presented unique logistical problems. Although its small airport is open, it is only able to handle a few planes an hour and has no fuel to allow aircraft to leave.
The main port is unable to offload supplies from ships, and the key road to neighbouring Dominican Republic is clogged, as hundreds of lorries try to get in and out of Haiti. Governments and NGOs say that the full aid effort will not be possible without sea and road access.
"It is not possible to do everything by air. You need sea or land access to feed and water so many people. And we just have not had that," said Laurent Dedieu, a Médecins Sans Frontières logistics supervisor. "We cannot find any diesel fuel in the city. We have roughly two to three days maximum of fuel in stock. So we need to start work on an emergency supply chain, either from Santo Domingo, in the Dominican Republic, or from Miami.
"We are assessing the possibility of using sea transport, but the problem is that the city's port is damaged."

Haiti 2
Haiti