Pages

Saturday, July 16, 2011

Keutamaan malam Jum’at dan hari Jum’at « Islam Aktual

Malam Jum’at adalah malam yang paling utama, harinya adalah hari yang paling utama dari semua hari.

Rasulullah saw bersabda: “Sesungguhnya malam Jum’at dan harinya adalah 24 jam milik Allah Azza wa Jalla. Setiap jamnya ada enam ratus ribu orang yang diselamatkan dari api neraka.”

Imam Ja’far Ash-Shadiq (sa) berkata: “Barangsiapa yang mati di antara matahari tergelincir hari Kamis hingga matahari tergelincir hari Jum’at, Allah melindunginya dari siksa kubur yang menakutkan.”

Imam ja’far Ash-Shadiq (sa) juga berkata: “Malam Jum’at dan hari Jum’at mempunyai hak, maka janganlah sia-siakan kemuliaannya, jangan mengurangi ibadah, dekatkan diri kepada Allah dengan amal-amal shaleh, tinggalkan semua yang haram. Karena di dalamnya Allah swt melipatgandakan kebaikan, menghapus kejelekan, dan mengangkat derajat. Hari Jum’at sama dengan malamnya. Jika kamu mampu, hidupkan malam dan siangnya dengan doa dan shalat. Karena di dalamnya Allah mengutus para Malaikat ke langit dunia untuk melipatgandakan kebaikan dan menghapus keburukan, sesungguhnya Allah Maha Luas ampunan-Nya dan Maha Mulia.”

Dalam hadis yang mu’tabar, Imam Ja’far Ash-Shadiq berkata: “Sesungguhnya orang mukmin yang memohon hajatnya kepada Allah, Ia menunda hajat yang dimohonnya hingga hari Jum’at agar ia memperoleh keutamaan yang khusus (dilipatgandakan karena keutamaan hari Jum’at).”

Imam Ja’far Ash-Shadiq (sa) berkata: “Ketika saudara Yusus meminta kepada Ya’qub agar ia memohonkan ampunan untuk mereka, ia berkata, Tuhanku akan mengampunimu. Kemudian ia mengakhirkan istighfarnya hingga dini hari Jum’at agar permohonannya diijabah.”

Imam Ja’far Ash-Shadiq (sa) berkata: “Jika malam Jum’at tiba semua binatang laut dan binatang darat mengangkat kepalanya seraya memanggil dengan bahasanya masing-masing: Wahai Tuhan kami, jangan siksa kami karena dosa-dosa anak cucu Adam.”

Imam Muhammad Al-Baqir (sa) berkata: “Allah swt memerintahkan kepada Malaikat agar pada setiap malam Jum’at ia menyeru dari bawah Arasy dari awal malam hingga akhir malam: Tidak ada seorang pun hamba mukmin yang berdoa kepada-Ku untuk keperluan akhirat dan dunianya sebelum terbit fajar kecuali Aku mengijabahnya, tidak ada seorang pun mukmin yang bertaubat kepada-Ku dari dosa-dosanya sebelum terbit fajar kecuali Aku menerima taubatnya, tidak ada seorang pun mukmin yang sedikit rizkinya lalu ia memohon kepada-Ku tambahan rizkinya sebelum terbit fajar kecuali Aku menambah dan meluaskan rizkinya, tidak ada seorang pun hamba mukmin yang sedang sakit lalu ia memohon kepada-Ku untuk kesembuhannya sebelum terbit fajar kecuali Aku memberikan kesembuhan, tidak ada seorang hamba mukmin yang sedang kesulitan dan menderita lalu ia memohon kepada-Ku agar dihilangkan kesulitannya sebelum terbit fajar kecuali Aku menghilangkannya dan menunjukkan jalannya, tidak ada seorang pun hamba yang sedang dizalimi lalu ia memohon kepada-Ku agar Aku mengambil kezalimannya sebelum terbit fajar kecuali Aku menolongnya dan mengambil kezalimannya; Malaikat terus-menerus berseru hingga terbit fajar.”

Ali bin Abi Thalib (sa) berkata: “Sesungguhnya Allah swt memilih Jum’at, lalu menjadikan harinya sebagai hari raya, dan memilih malamnya menjadi malam hari raya. Di antara keutamaannya adalah orang yang momohon hajatnya kepada Allah Azza wa Jalla pada hari Jum’at Allah mengijabahnya; suatu bangsa yang sudah layak menerima azab lalu mereka memohon pada malam dan hari Jum’at Allah pasti menyelamatkan mereka darinya. Tidak ada sesuatu pun yang Allah tentukan dan utamakan kecuali Ia menentukannya pada malam Jum’at. Karena itu, malam Jum’at adalah malam yang paling utama, dan harinya adalah hari yang paling utama.”

Imam Ja’far Ash-Shadiq (sa) berkata: ” Jauhilah maksiat pada malam Jum’at, karena pada malam itu keburukan dilipatgandakan dan kebaikan dilipatgandakan. Baransiapa yang meninggalkan maksiat kepada Allah pada malam Jum’at Allah mengampuni semua dosa yang lalu, dan barangsiapa yang menampakkan kemaksiatan kepada Allah pada malam Jum’at Allah menyiksanya dengan semua amal yang ia lakukan sepanjang umurnya dan melipatgandakan siksa padanya akibat maksiat itu.”

Rasulullah saw bersabda: “Sesungguhnya hari Jum’at adalah penghulu semua hari, di dalamnya Allah azza wa jalla melipatgandakan kebaikan, menghapus keburukan, mengangkat derajat, mengijabah doa, menghilangkan duka, dan menunaikan hajat-hajat yang besar. Hari Jum’at adalah hari Allah menambah jumlah orang-orang yang dibebaskan dari neraka. Tidak ada seorang pun manusia yang memohon perlindungan di dalamnya dan ia mengenal hak-Nya serta yang diharamkan-Nya, kecuali Allah berhak membebaskan dan menyelamatkan ia dari neraka. Jika ia mati pada hari Jum’at atau malamnya, ia mati syahid dan membangkitkan dari kuburnya dalam keadaan aman.Tidak ada seorang pun yang meremehkan apa yang diharamkan oleh
Allah dan menyia-nyiakan hak-Nya, kecuali Allah berhak mencampakkannya ke dalam neraka Jahannam kecuali ia bertaubat.”

Imam Muhammad Al-Baqir (sa) berkata: “Tidak ada terbit matahari yang lebih utama dari hari Jum’at, dan sesungguhnya pembicaraan burung pun jika ia berjumpa dengan yang lain pada hari ini, ia mengucapkan salam, salam kebaikan dan kedamaian.”

Imam Ja’far Ash-Shadiq (sa) berkata: “Jika kalian memasuki hari Jum’at, maka janganlah kalian disibukkan oleh sesuatu selain ibadah, karena hari itu adalah hari pengampunan bagi hanba hamba Allah; pada hari Jum’at dan malam Jum’at Allah menurunkan kepada mereka rahmat dan karunia lebih banyak daripada mengambilnya dalam waktu yang singkat.”
(Fafâtihul Jinân, bab 1, pasal 4, halaman 28-38 )

Wassalam
Syamsuri Rifai

Keutamaan malam Jum’at dan hari Jum’at « Islam Aktual

Kisah Siksa Kubur: Orang yang Bersikap kasar terhadap Keluarganya

Pada suatu hari salah seorang sahabat Nabi saw yaitu Sa’d bin Mu’ad meninggal dunia, dan Rasulullah saw enggan berta’ziyah kepadanya. Kemudian beliau diundang untuk berta’ziyah. Lalu berangkalah beliau bersama sahabat-sahabatnya untuk berta’ziyah kepadanya. Rasulullah saw memerintahkan para sahabatnya untuk memandikan Sa`d, dan beliau sendiri berdiri di dekat pintu.

Ketika janazah itu dikafani, lalu dibawa dan dileletakkan di tempat pembaringan, Rasulullah saw ikut mengantarkan tanpa memakai sorban dan selendang. Beliau mengambil posisi di sebelah kanan lalu pindah ke sebelah kiri sampai janazah itu diantarkan ke kuburan. Setelah sampai di kuburan Rasulullah saw turun ke liang lahatnya, dan meletakkan batu bata secara rata di atasnya, lalu bersabda: “Duhai bebatuan kau temani aku, duhai tanah yang basa kau temani aku dan kau tutupi dia di antara bebatuan.”

Setelah kami menguburnya, menimbunnya dengan tanah dan meratakan kuburannya, maka Rasulullah saw bersabda: “Aku tidak tahu apakah Mu’ad disiksa dan siksaan itu mengalir padanya, tetapi Allah mencintai hamba yang beramal sesuai dengan yang telah ditetapkan oleh-Nya.”

Setelah janazah itu diratakan dengan tanah ibu Sa`d berkata: Wahai Sa`d, istirahatlah kamu di surga. Kemudian Rasulullah saw bersabda: ” Wahai ibu Sa`d, janganlah kamu memaksa Tuhanmu, karena Sa`d sekarang ini sedang ditimpa azab kubur.” Kemudian Rasulullah saw dan semua sahabat pulang dari kuburan.

Para sahabat bertanya kepada Rasullah saw: Ya Rasulallah, kami melihat engkau bersikap terhadap Sa`d tidak seperti kepada yang lain, engkau mengantarkan janazah Sa`d tanpa memakai sorban dan selendang.

Rasulullah saw menjawab: “Karena malaikat datang tanpa sorban dan selendang, maka aku mengikuinya.” Sahabat bertanya lagi: Engkau mengambil posisi di sebelah kanan tempat pembaringan lalu pindah ke sebelah kiri.
Rasulullah saw menjawab: “Tanganku mengikuti Jibril mengambil apa yang dia ambil.” Engkau perintahkan kami memandikannya, dan engkau menshalatinya dan mengantarkan ke kuburnya lalu bersabda bahwa Sa`d telah ditimpa azab kubur. Rasulullah saw menjawab: “Ya, karena dia berakhlak buruk (kasar) terhadap keluarganya.” (Al-Bihar 73: 298, hadis ke 11)

Wassalam

Kisah Siksa Kubur: Orang yang Bersikap kasar thd Keluarganya « Islam Aktual

Wanita terselamat kereta terbalikOrang ramai melihat keadaan kereta Proton Saga terbalik setelah terhumban ke dalam parit di Kampung Gong Penaga Jabi, Besut, semalam.


BESUT 15 Julai - Seorang wanita terselamat walaupun kereta jenis Proton Saga yang dipandunya terhumban dan terbalik ke dalam parit di Kampung Gong Penaga Jabi dekat sini hari ini.

Kejadian berlaku kira-kira pukul 10.45 pagi ketika mangsa, Che Esah Che Hassan, 58, dalam perjalanan dari arah Kuala Terengganu untuk pulang ke rumahnya di Rantau Panjang, Kelantan.

Difahamkan, sebelum kejadian, kereta dipandu mangsa berada di belakang sebuah kereta jenis Proton Wira yang mengekori sebuah lori bergerak perlahan dari arah sama.

Sebaik sahaja tiba di tempat kejadian yang jalannya sedang dinaik taraf, kedua-dua kereta serentak cuba untuk memotong lori menyebabkan kereta mangsa terlanggar bahagian kanan kereta Proton Wira itu.

Pelanggaran itu menyebabkan mangsa gagal mengawal kenderaannya sebelum terhumban ke dalam parit di sebelah kanan jalan dengan keempat-empat tayarnya ke atas manakala kereta Proton Wira hanya mengalami kerosakan di bahagian pintu kanan.

Che Esah memberitahu, dia kemudian keluar dari kereta yang terbalik itu melalui pintu belakang dan bersyukur kerana tidak mengalami kecederaan.

Utusan Malaysia Online - Timur

Kerana batu-bata suami bunuh isteriPENDUDUK kampung mengangkat jenazah Siti Fatimah yang mati kerana dikatakan dipukul suami di Kampung Urek-urek, Malang, Jawa Timur untuk dibawa ke tanah perkuburan.


MALANG, Jawa Timur - Seorang isteri, Siti Fatimah, 35, maut selepas dipukul suaminya, Abdul Aziz di Kampung Urek-urek, Daerah Malang, di sini Ahad lalu, selepas pasangan tersebut disyaki bertengkar mengenai masalah urusan jual beli batu-bata milik mangsa.

Penghulu Kampung Urek-urek, Riyanto berkata, tragedi tersebut berlaku apabila pasangan suami isteri itu bertengkar sekitar pukul 10 malam pada hari kejadian.

"Saya mengetahui kejadian ini selepas dimaklumkan penduduk kampung. Mereka mengatakan Siti Fatimah telah meninggal dunia akibat dipukul suaminya," jelasnya.

Menurut maklumat yang diketahui Riyanto, pertengkaran pasangan itu berpunca daripada masalah berkaitan urusan jual beli batu-bata.

"Namun kejadian tersebut masih belum dipastikan kerana hanya anak mangsa sahaja yang mengatakan ibunya telah dipukul bapanya," katanya.

Selepas berlaku pertengkaran mulut, Abdul Aziz secara tiba-tiba memukul isterinya menggunakan kayu dan dia sempat membawa Fatimah ke hospital Al Basiroh di Turen untuk mendapatkan rawatan.

Bagaimanapun, mangsa tidak dapat diselamatkan dan jenazah dibawa ke klinik Dr. Saiful Anwar di Malang sebelum dikebumikan.

Tidak lama selepas kejadian itu, Riyanto menghubungi pihak polis yang bertindak pantas menangkap Abdul Aziz di rumah ibu bapanya yang tinggal di kampung yang sama.

Kini, Abdul Aziz sedang disoal siasat oleh pihak polis dan motif pembunuhan tersebut masih belum diketahui.

Keluarga mangsa yang ditemui di rumah mayat, enggan memberi sebarang komen kerana masih bersedih dengan kejadian tersebut. - Agensi

Utusan Malaysia Online - Luar Negara

Gunung Berapi Lokon meletusGunung berapi Lokon dekat Tomohon mula meletus kelmarin. - AFP


JAKARTA 15 Julai - Gunung Berapi Lokon di Sulawesi, Indonesia meletus dan menghamburkan batu, larva serta debu setinggi beratus-ratus meter ke udara, beberapa hari selepas ia diletakkan pada tahap berjaga-jaga peringkat tertinggi.

Aktiviti gunung berapi itu dilaporkan meningkat sejak 9 Jun lalu dan memaksa lebih 4,400 orang dipindahkan.

"Berlaku satu letupan besar pada kira-kira pukul 10.30 malam tadi (11.30 malam waktu Malaysia) dengan debu, pasir serta batu dihamburkan setinggi 1,500 meter ke udara.

"Rumput dan pokok-pokok renek di kawasan 500 meter sekitar gunung itu turut terbakar tetapi situasi tidak membahayakan penduduk yang tinggal berhampiran," kata pakar gunung berapi kerajaan, Kristianto.

Tahap berjaga-jaga ditingkatkan kepada paras tertinggi selepas gunung Lokon menghamburkan debu setinggi 500 meter ke udara pada hujung minggu lalu, sekali gus menyebabkan zon pemindahan diwujudkan pada radius 3.5 kilometer dari gunung tersebut.

Menurut Kristianto, tidak timbul keadaan panik di kalangan penduduk ekoran mereka telah pun diberi amaran dan usaha pemindahan masih diteruskan.

Tambahnya, proses pemindahan penduduk akan melibatkan kira-kira 28,000 penduduk.

Sementara itu, Ketua Pengurusan Bencana Sulawesi Utara, Hoykee Makarawung berkata, lebih 4,400 orang telah dipindahkan setakat ini.

"Pagi tadi satu letusan turut berlaku tetapi ia tidak sekuat seperti semalam," ujar Hoykee.

Gunung Lokon adalah satu daripada gunung berapi paling aktif di Indonesia dan ia pernah meletup pada 1991 mengorbankan seorang pelancong Switzerland. - AFP

Utusan Malaysia Online - Luar Negara

Tiang masjid panas seperti baraPENDUDUK gempar apabila tiang masjid di Kampung Koto Tengah, Kerinci ini menjadi panas seperti bara api, baru-baru ini.


JAMBI - Satu peristiwa aneh berlaku di sebuah perkampungan di tengah Sumatera apabila tiang sebuah masjid dilaporkan tiba-tiba menjadi panas seperti bara api sehingga boleh membakar tangan orang yang menyentuhnya.

Kejadian itu berlaku di Masjid Jamik Nurul Ikhwah di Kampung Koto Tengah di daerah Kerinci, Jambi.

Ketua Jabatan Hubungan Masyarakat Daerah Kerinci, Julizarman berkata, satu daripada tiang masjid itu menjadi panas seperti bara api secara tiba-tiba dan telah mengarahkan orang untuk memeriksanya.

Menurutnya, kejadian aneh itu mula disedari oleh petugas masjid, Rahimi yang ketika itu sedang membersihkan masjid menjelang solat maghrib, Ahad lalu.

"Rahimi tiba-tiba menjerit ketika tapak kakinya memijak lantai masjid berhampiran tiang yang panas itu," kata Julizarman kepada Antara.

Menurut penduduk kampung, pada awalnya hanya lantai berhampiran tiang itu yang panas, tetapi hari demi hari, panas itu merebak ke satu tiang masjid, sekali gus mencetuskan kebimbangan di kalangan penduduk.

Julizarman berkata, mereka mengesyaki tiang masjid itu menjadi panas disebabkan pengeluaran wap panas bumi dari tanah ekoran pergerakan gunung berapi Kerinci yang terletak berdekatan dengan masjid itu.

"Apa pun kita tunggu keputusan penyelidikan yang dilakukan oleh Jabatan Tenaga Sumber Daya Mineral (ESDM), Kerinci," ujarnya. - AGENSI

Utusan Malaysia Online - Luar Negara

Rejim Gaddafi tidak lagi sah - PerundingMenteri Luar Emiriyah Arab Bersatu, Abdullah Bin Zayed al-Nahyan (kanan) berucap pada sidang keempat kumpulan penghubung Libya di Istanbul, Turki, semalam. - AFP


ISTANBUL 15 Julai - Kuasa-kuasa Barat dan Arab yang memulakan rundingan di Turki hari ini bagi mencari penyelesaian kepada konflik politik di Libya mengisytiharkan rejim Muammar Gaddafi tidak lagi sah untuk mentadbir Libya.

Keputusan itu dicapai oleh lebih 30 negara termasuk Amerika Syarikat (AS) pada sidang keempat kumpulan penghubung Libya, yang ditubuhkan di London pada Mac lalu.

Keputusan itu diumumkan dalam satu kenyataan pada sidang berkenaan.

Kenyataan itu juga berkata, negara-negara tersebut juga memilih kumpulan pembangkang Libya, Majlis Peralihan Kebangsaan sebagai badan pentadbir sah di negara itu.

Sidang itu berlangsung selepas Gaddafi dilaporkan mungkin bersedia menamatkan pemerintahannya selama 41 tahun jika sesuatu persetujuan boleh dicapai.

Menteri Luar Turki, Ahmet Davutoglu berharap penyelesaian politik kepada konflik itu boleh dicapai menjelang Ramadan yang bakal bermula pada bulan depan. - Reuters/AP

Utusan Malaysia Online - Luar Negara

Republik Sudan Selatan sertai PBB


NEW YORK 15 Julai - Republik Sudan Selatan hari ini menjadi anggota terbaru Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB) dan penyertaannya disambut baik oleh negara-negara lain dalam PBB.

Sudan Selatan merupakan negara anggota PBB ke-193.

Setiausaha Agung PBB, Ban Ki- moon berkata, PBB berjanji akan membantu negara baru tersebut yang merupakan antara negara termiskin di dunia.

"Ya, ia merupakan satu tanggungjawab besar, sama seperti potensi negara itu.

"Kami berjanji untuk membantu Sudan Selatan membentuk masa depan mereka, kehidupan yang baik dan kemajuan pada masa depan," kata Ki-moon.

Sudan Selatan mengumumkan kemerdekaan pada Sabtu lalu pada satu upacara di Juba disaksikan berpuluh ribu rakyatnya dan beberapa pemimpin dunia selepas 50 tahun terbabit dalam perang saudara dengan Sudan yang mengakibatkan berjuta rakyat terkorban.

Kemerdekaan negara itu dicapai enam bulan selepas rakyat Sudan di selatan mengundi sebulat suara pada satu pungutan suara untuk berpisah dengan wilayah utara.

Kedua-dua wilayah itu menandatangani perjanjian damai pada 2005.

Berjuta-juta penduduk di selatan telah melarikan diri ke utara ketika perang saudara antara 1983 hingga 2005 dan ramai dan pada tahun ini ramai yang telah pulang ke selatan bagi membangunkan negara baru itu. - AFP

Utusan Malaysia Online - Luar Negara

Israel bedil Gaza, 4 penduduk Palestin cederaPenduduk Palestin memerhati sebuah jentolak membersihkan runtuhan bangunan dekat sebuah terowong yang rosak selepas terkena bedilan jet pejuang Israel di Rafah, selatan Genting Gaza, kelmarin. - REUTERS


GAZA CITY 15 Julai - Jet pejuang Israel menyerang Genting Gaza lewat petang semalam sebanyak tiga kali mengakibatkan sekurang-kurangnya empat penduduk Palestin cedera.

Serangan itu merupakan lanjutan serangan yang telah tercetus sejak beberapa hari lalu.

Pegawai keselamatan dan saksi menyatakan jet Israel membedil tiga lokasi; dua di Gaza City dan yang ketiga di Khan Younis jauh di selatan.

Israel mendakwa kawasan-kawasan tersebut digunakan oleh Hamas dan kumpulan militan Palestin.

Sementara itu, pejuang Palestin melancarkan lima roket ke selatan Israel dari Gaza.

Malam Rabu lalu, jet pejuang Israel menyerang tiga terowong, dua daripadanya didakwa digunakan untuk menyeludup barangan ke selatan Gaza dan sebuah lagi digunakan untuk aktiviti pengganas di utara Palestin.

"Terowong-terowong itu menjadi sasaran Israel sebagai tindakan balas ekoran serangan roket Palestin di selatan Israel sebelum itu," kata tentera Israel.

Pegawai perubatan di Palestin melaporkan lima orang cedera dalam serangan tersebut dan dua lagi dilaporkan hilang.

Selasa lalu, Israel melancarkan serangan udara ke kawasan yang digelar tentera Israel sebagai pusat pembuatan senjata di utara Gaza dan seorang wanita dilaporkan cedera dalam kejadian itu. - AFP

Utusan Malaysia Online - Luar Negara

Disambar petir ketika guna telefon bimbitIZZAN Nuqry Muhamad yang cedera parah akibat disambar petir dibawa ke Hospital Umum Sarawak, Kuching untuk mendapatkan rawatan lanjut, semalam. - UTUSAN/AMIR HAFIZ ABD. RAHMAN


KUCHING 15 Julai - Kelekaan seorang remaja berbual menerusi telefon bimbit ketika cuaca buruk di kawasan terbuka mengundang padah apabila dia disambar petir petang semalam.

Dalam kejadian kira-kira pukul 6 petang itu, Izzan Nuqry Muhamad Yaakub, 18, pengsan di tempat kejadian dengan kesan luka dan melecur di beberapa bahagian badan termasuk tangan dan telinga kiri.

Menurut saksi, mangsa dikatakan sedang membersihkan dinding di luar surau Institut Pendidikan Guru Kampus Batu Lintang di sini sambil menjawab panggilan telefon menggunakan alat bebas tangan.

"Sebaik sahaja petir menyambar, Izzan Nuqry terus rebah dan tidak sedarkan diri. Beberapa orang rakan yang melihat kejadian itu bergegas membawanya ke HUS (Hospital Umum Sarawak)," katanya di sini, hari ini.

Difahamkan, kejadian berlaku ketika hujan lebat yang disertai dengan petir sejak pukul 5 petang.

Keadaan remaja itu kini dilaporkan stabil walaupun masih berada dalam keadaan terkejut.

Utusan Malaysia Online - Dalam Negeri

Ibu, anak maut tercampak keluar dari loriANGGOTA polis mengangkat mayat kanak-kanak berusia setahun yang maut bersama ibunya dalam kemalangan di KM 252.9 Lebuh Raya Utara-Selatan berhampiran susur masuk Plaza Tol Senawang, semalam. Gambar kecil, Che Rosdi Ahamad.


SEREMBAN 15 Julai - Seorang ibu dan bayinya yang baru berusia setahun terbunuh selepas tercampak keluar dari lori dipandu suaminya selepas terlibat dalam kemalangan di Kilometer 252.9, Lebuh Raya Utara-Selatan berhampiran susur masuk Plaza Tol Senawang hari ini.

Dalam kejadian menyayat hati yang berlaku pukul 5.45 petang itu, mangsa, Dalila Hashim, 40, bersama anaknya, Che Najwan Hanif Che Rosdi, maut di tempat kejadian selepas cedera parah di kepala dan badan.

Pemandu lori tersebut, Che Rosdi Ahamad, 33, turut cedera parah dan dikejarkan ke Hospital Tuanku Ja'afar (HTJ) di sini untuk rawatan lanjut.

Difahamkan, ketika kejadian, tiga beranak itu dalam perjalanan dari Melaka menghala ke Selangor selepas menghantar makanan sejuk beku sebelum terbabit dalam kemalangan itu.

Jurucakap polis memberitahu, lori yang dipandu Che Rosdi dikatakan bergesel dengan sebuah kereta jenis Proton Perdana sebelum kenderaan mangsa dipercayai hilang kawalan lalu terbabas ke bahu jalan.

"Berikutan kejadian itu, katanya, lori itu terbalik beberapa kali menyebabkan dua penumpang dalam kenderaan itu tercampak keluar," katanya ketika ditemui di tempat kejadian.

Menurut jurucakap polis, pemandu Perdana iaitu seorang lelaki berusia 29 tahun tidak mengalami kecederaan dan membuat laporan polis berhubung kemalangan tersebut.

Sementara itu, Ketua Polis Daerah Seremban, Asisten Komisioner Saiful Azly Kamaruddin yang mengesahkan kejadian itu berkata, punca sebenar kemalangan masih dalam siasatan.

"Mayat kedua-dua mangsa dihantar ke HTJ untuk bedah siasat sebelum dituntut oleh keluarga mereka," katanya.

Utusan Malaysia Online - Dalam Negeri

Pelajar gaduh dengan kekasih teguk air sabun


KUALA LUMPUR: Hanya kerana bergaduh dengan teman wanitanya, seorang pelajar lelaki berusia 17 tahun nyaris maut apabila meneguk hampir sebotol air sabun dalam kejadian di rumahnya di Desa Tasik Sungai Besi, di sini, Rabu lalu.
Dalam kejadian kira-kira jam 9 pagi itu, mangsa yang ditemui pengsan di tandas rumahnya dikejarkan ahli keluarganya ke Pusat Perubatan Universiti Kebangsaan Malaysia (PPUKM), di sini, untuk rawatan.

Difahamkan, remaja terbabit kini dilaporkan stabil.
Menurut sumber, berdasarkan keterangan diberikan mangsa kepada doktor, dia mendakwa mahu membunuh diri kerana bergaduh dengan teman wanitanya.

“Sebelum kejadian, mangsa memberitahu mengalami salah faham dengan teman wanitanya sebelum bertengkar ketika menghubunginya kira-kira jam 8 pagi.

“Mangsa yang cuba memujuk teman wanitanya itu untuk bertemu bagi menyelesaikan pertelingkahan berkenaan gagal sebelum mengugut mahu membunuh diri. Namun, teman wanitanya tidak percaya dengan ugutan berkenaan,” katanya.
Sumber berkata, mangsa yang hilang kawalan kemudian menelan hampir sebotol air sabun sebelum pengsan.

“Dia dihantar ke PPUKM oleh ahli keluarganya sebaik menemuinya terbaring di atas lantai tandas,” katanya.
Difahamkan, akibat perbuatannya itu, pihak hospital kini merujuk kes berkenaan kepada pakar psikiatri bagi menentukan tahap kesihatan sebenar pelajar terbabit.

Sehubungan itu, doktor terbabit membuat laporan di Balai Polis Sungai Besi.

Sementara itu, Ketua Polis Daerah Cheras, Asisten Komisioner Mohan Singh ketika dihubungi mengesahkan menerima laporan berhubung kejadian berkenaan. dan memberitahu siasatan lanjut sedang dilakukan.
myMetro | Pelajar gaduh dengan kekasih teguk air sabun

‘Pegawai KDN’ rompak peniaga

KANTOI...rakaman CCTV  menunjukkan empat lelaki yang menyamar pegawai KDN merompak sebuah kedai runcit di Taman Cheras Utama.
KANTOI...rakaman CCTV menunjukkan empat lelaki yang menyamar pegawai KDN merompak sebuah kedai runcit di Taman Cheras Utama.

KUALA LUMPUR: Hanya dengan memberi alasan dia mengambil pekerja tanpa permit, seorang peniaga kedai runcit kerugian kira-kira RM2,400 selepas wang tunai, telefon bimbit, kad prabayar dan rokok dilarikan empat orang lelaki yang menyamar sebagai pegawai dari Kementerian Dalam Negeri (KDN) dalam satu kejadian di Taman Cheras Utama, 16 Jun lalu.

Mangsa yang hanya mahu dikenali sebagai Maslina, 33, berkata, dalam kejadian kira-kira jam 12.25 tengah malam itu, dia bersama seorang pekerjanya sedang sibuk mengemas barang jualan sebelum didatangi empat lelaki.


katanya, lelaki terbabit mendakwa mereka pegawai dari KDN selain lengkap memakai jaket yang mempunyai logo KDN dan memberi alasan mahu melakukan pemeriksaan ke atas kedainya kerana dipercayai menggaji pekerja asing tanpa permit.

Dia yang terkejut dengan alasan diberikan pada mulanya enggan memberi kerjasama sebelum seorang daripada mereka mengeluarkan ‘kad kuasa’ bagi meyakinkannya.


“Saya sangsi dengan alasan lelaki itu yang mengatakan saya menggaji pekerja asing tanpa permit sedangkan permit pekerja saya masih di Jabatan Imigresen untuk proses pembaharuan.


“Lelaki itu juga mengugut untuk membawa saya ke balai dan bakal dikenakan hukuman berat jika enggan memberi kerjasama,” katanya.

Menurut Maslina, ketika sedang berbincang dengan seorang daripada mereka, tiga lelaki lain mengambil kesempatan menyelongkar peti simpanan tunai dan merampas wang tunai kira-kira RM1,100 dan rokok bernilai RM400 serta kad prabayar bernilai RM600 yang disimpan di dalam rak berdekatan kaunter.


Maslina berkata, lelaki itu turut meminta dia menyerahkan kad pengenalan dan lesen memandu dengan alasan untuk diperiksa, tetapi enggan menyerahkan semula kad pengenalan dan lesen memandunya itu walaupun diminta berkali-kali.

myMetro | ‘Pegawai KDN’ rompak peniaga

Rahsia AS dicuri

WASHINGTON: Sebuah agensi perisikan asing mencuri 24,000 fail komputer daripada sebuah kontraktor pertahanan Amerika Syarikat Mac lalu dalam satu serangan siber terbesar ke atas pembekal Pentagon, kata pegawai kanan kerajaan semalam.

Timbalan Setiausaha Pertahanan AS, William Lynn, berkata sejak dekad lalu sejumlah data disedut penceroboh asing daripada rangkaian korporat syarikat pertahanan.


“Dalam pencerobohan Mac lalu, 24,000 fail diambil.

“Ia adalah data mengenai sistem yang dibangunkan untuk Jabatan Pertahanan,” katanya ketika berucap di Universiti Pertahanan kebangsaan di Washington, semalam.


Bercakap kepada media selepas itu, Lynn berkata, kecurian data daripada kontraktor yang tidak didedahkan itu membimbangkan dan dianggap terbesar setakat ini.


Kata Lynn, AS percaya agensi perisikan asing bertanggungjawab dalam pencurian itu.

Sejak beberapa tahun lalu, China disalahkan atas sejumlah pencerobohan sistem komputer korporat dan ketenteraan AS.


Bagaimanapun, Lynn berkata, Pentagon belum benar-benar mengenali siapa mereka.

“Data dicuri itu membabitkan reka bentuk peralatan ketenteraan tetapi kehilangan itu tidak menjejaskan pembangunan sistemnya,” katanya. - AFP

myMetro | Rahsia AS dicuri

Liga Arab tuntut PBB iktiraf Palestin merdeka

RAMALLAH: Liga Arab akan meminta Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu mengangkat taraf Palestin menjadi anggota penuh badan dunia itu.

Dalam kenyataan hasil mesyuarat badan berkenaan di Qatar, Liga Arab mahu PBB mengiktiraf Palestin sebagai sebuah negara merdeka dengan Baitulmaqdis Timur menjadi ibu negara.


Liga Arab juga mahu Palestin diberikan status anggota penuh di PBB.

Walaupun kenyataan itu tidak memberikan sebarang tempoh masa, pegawai Palestin pernah berkata, mereka mahu membuat permohonan pengiktirafan pada sidang September ini.


Delegasi Palestin berkata, Liga Arab menubuhkan jawatankuasa bagi menentukan tarikhnya. - Reuters

myMetro | Liga Arab tuntut PBB iktiraf Palestin merdeka

Tripoli kecam diplomat Russia

TRIPOLI: Libya semalam mengecam duta Russia kerana membayangkan Tripoli merancang “pelan bunuh diri” jika pemberontak berjaya menawan ibu negara itu.

Agensi berita Libya, Jana, melaporkan Kementerian Luar negara itu menuntut Moscow memberi penjelasan mengenai kenyataan diplomat Russia, Mikhail Margelov.


Dalam temu bual dengan akhbar Russia, Margelov mendakwa dia diberitahu Perdana Menteri Libya, Baghdadi al-Mahmudi, bahawa kerajaan akan mengumpulkan misil di Tripoli dan meletupkannya jika ia ditawan pemberontak.

Margelov bertemu Baghdadi bulan lalu.


Menurut Jana, kenyataan itu adalah pembohongan.


“Ia tidak menyumbang apa-apa kepada hubungan Libya - Russia atau menggalakkan penyelesaian konflik ketika ini,” lapor Jana. - AFP

myMetro | Tripoli kecam diplomat Russia

Lebih 37 peratus bayi Filipina dilahirkan tanpa nikah

MANILA: Perkahwinan semakin hilang makna bagi kebanyakan rakyat Filipina, apabila semakin ramai pasangan memulakan kehidupan berkeluarga tanpa ikatan perkahwinan, lapor pejabat bancian kerajaan, semalam.

Lebih 37 peratus daripada 1.78 juta bayi yang dilahirkan di negara penganut Roman Katolik di Asia pada 2008 itu mempunyai ibu yang tidak berkahwin. Angka itu adalah 12.5 peratus lebih tinggi berbanding tahun sebelumnya dan menunjukkan peningkatan dua peratus dibandingkan dengan semua kelahiran.


Semakin ramai rakyat Filipina kini menganggap perkahwinan sebagai pilihan berbanding keperluan bagi memulakan kehidupan berkeluarga, kata anggota unit Pejabat Statistik Kebangsaan, Nene Baligad. Pejabat itu mengeluarkan lesen untuk individu yang ingin berkahwin. “Hari ini, sesetengah pasangan akan hidup bersama dan hanya berkahwin selepas mendapat empat atau lima anak,” katanya. - AFP

myMetro | Lebih 37 peratus bayi Filipina dilahirkan tanpa nikah

Pengetua kena berkas

JAKARTA: Pihak berkuasa Indonesia menahan pengetua sekolah agama berasrama penuh yang disyaki menjadi kilang bom, semalam ekoran kejadian letupan di dalam kawasan sekolah itu awal minggu ini.

“Polis Nusa Tenggara Barat menahan pengetua sekolah Umar bin Khatab yang dikenali sebagai Abrori,” kata jurucakap Polis Kebangsaan Ketut Untung Yoga Ana. Menurut Ketut, polis menahan Abrori ketika berada di kediaman ibu bapanya.


“Abrori disyaki terbabit dengan kejadian letupan di sekolah itu dan insiden pembunuhan seorang pegawai polis di Bolo. Dia dipindahkan dari Bima ke ibu pejabat polis di Mataram untuk siasatan,” katanya. Rabu lalu, polis dan tentera mengepung kawasan sekolah di bandar Bima, di wilayah Nusa Tenggara Barat itu, dua hari selepas kejadian letupan bom di situ membunuh seorang suspek pengganas. - AFP

myMetro | Pengetua kena berkas

Tikam mati isteri untuk jaga maruah

AMMAN: Seorang lelaki telah didakwa di mahkamah di sini setelah mengaku membunuh isterinya dengan niat hanya kerana isterinya itu ‘berkelakuan buruk’, kelmarin.

Menurut seorang pegawai kehakiman, lelaki itu telah merencanakan pembunuhan isterinya yang berusia 22 tahun. Kejadian itu berlaku di Ruseifeh yang terletak di tenggara Amman, Jordan.


“Saspek yang berusia dalam 30-an telah menikam ibu kepada dua orang anak itu dengan pisau sebanyak 10 kali pada waktu subuh,” kata pegawai kehakiman itu.

Lelaki itu menyerah diri kepada polis dan mengaku melakukan jenayah itu. Beliau mendakwa mahu membersihkan maruah beliau selepas mengesyaki isterinya telah berkelakuan buruk.

Walaupun jenayah membunuh boleh dijatuhkan hukuman bunuh oleh mahkamah di Jordan, tetapi sekiranya kesalahan dibuat atas dasar “pembunuhan menjaga maruah”, hukuman boleh dikurangkan terutamanya jika keluarga mangsa meminta pertimbangan dari pihak mahkamah. - AFP

myMetro | Tikam mati isteri untuk jaga maruah

Datuk termuda di Britain


(DARI KIRI) Kelly, Davies, Tia dan Jordan Williams.
(DARI KIRI) Kelly, Davies, Tia dan Jordan Williams.

LONDON: SEORANG lelaki menjadi datuk paling muda di Britain pada usia 29 tahun selepas anak perempuannya melahirkan anak ketika berusia 14 tahun.
Shem Davies juga berusia 14 tahun ketika pertama kali dia menjadi bapa.

Kini anak perempuannya yang masih bersekolah, Tia melahirkan bayi perempuan seminggu sebelum hari lahirnya yang ke-15. Davies yang tidak bekerja - dan berpisah dengan ibu Tia iaitu Kelly tiga bulan selepas Tia dilahirkan - berkata dia sangat gembira dengan kelahiran cucunya.
Ava Grace diletakkan dalam inkubator selepas dilahirkan sepuluh minggu lebih awal - dengan berat kurang daripada 0.9 kilogram.

Namun, keluarga itu berkata Ava ‘baik-baik saja’ di unit rawatan khas bayi di mana dia dirawat di Bridgend, Wales Selatan. Davies berkata dia terkejut apabila Tia memberitahunya dia hamil hasil hubungan dengan teman lelakinya, Jordan Williams, 15.

Datuk - yang mempunyai anak lelaki berusia sembilan bulan dengan teman wanita barunya, Robyn Thomas berkata: “Pada satu minit Tia hanya bayi dan minit berikutnya dia hamil.
“Saya boleh mengherdiknya tetapi apa gunanya? “Saya tahu betapa sukarnya keadaan selepas ini kepada mereka kerana saya pernah melalui pengalaman sama pada usia itu.

“Saya tidak dapat menguruskan hal dengan baik ketika menjadi bapa ketika berusia 14 tahun.
“Saya tidak dapat menyesuaikan diri dengan situasi itu dan saya melarikan diri.“ Ibu Tia, pekerja kafeteria, Kelly, 30, berkata: “Mimpi ngeri saya ialah Tia akan mengulang kesilapan saya dan hamil pada usia muda.

“Saya selalu membebel kepadanya mengenai pencegahan kehamilan.” Davies dan Kelly yang berasal dari Bridgend, masing-masing menyokong Tia ketika dia menjaga Ava - generasi keenam keluarga itu.

Seorang rakan keluarga itu berkata: “Ia sukar buat Tia kerana apa yang dia inginkan ialah memeluk bayinya seperti ibu baru yang lain. Tetapi Ava perlu berada dalam inkubator.” Davies memberitahu temannya, dia belum lagi membasahkan kepala bayi itu sambil menambah: “Ia masih awal. Tunggu hingga dia keluar dari unit rawatan khas.”myMetro | Datuk termuda di Britain

'Tolonglah selamatkan saya'

ANGGOTA polis membawa pengawal keselamatan, D Kalaiselvan, 46, yang dihadapkan ke Mahkamah Majistret Johor Bahru, hari ini atas tuduhan membunuh Nur Rahayu Qomarodin, 16, di ladang kelapa sawit Sungai Masai, Masai bulan lalu. - Foto Zain Ahmed

pix_gal0
Nurrahayu Qomarodin
Jaga ada 8 rekod jenayah disyaki kerat, bakar gadis rayu kepada isteri 
JOHOR BAHRU: "Tolonglah selamatkan saya!" Itu rayuan pengawal keselamatan yang semalam didakwa di Mahkamah Majistret, di sini atas tuduhan membunuh seorang gadis, Nurrahayu Qomarodin, 16 (atas), yang mayatnya dijumpai dikerat dan dibakar dalam kejadian di Masai, dekat sini 18 Jun lalu.
D Kalaiselvan, 46, didengar berkata demikian dalam bahasa Tamil kepada isterinya ketika dia yang dikawal anggota polis dibawa keluar dari mahkamah selepas selesai prosiding.
Lelaki itu yang mempunyai lapan rekod jenayah dituduh membunuh Nurrahayu di ladang sawit Sungai Masai dekat Jalan Masai-Kong Kong, Masai, antara jam 2.30 pagi hingga 2.50 pagi 18 Jun lalu dan didakwa mengikut Seksyen 302 Kanun Keseksaan yang memperuntukkan hukuman gantung sampai mati jika sabit kesalahan.

Laporan akhbar sebelum ini menyebut Kalaiselvan bertugas di pos pengawal sebuah tapak binaan kira-kira 500 meter dari rumah kongsi dihuni bapa Nurrahayu, Qomarddin Bajuri, 50, yang selalu menghantar makanan kepada lelaki itu di tempat dia bertugas.

Pada prosiding semalam, tiada sebarang pengakuan direkodkan daripada tertuduh yang kelihatan mengangguk tanda faham pertuduhan terhadapnya yang dibacakan dalam bahasa Tamil. Pendakwaan kes dilakukan Timbalan Pendakwa Raya Muhamad Iskandar Ahmad di hadapan Majistret Hafizah Johor Arif Johor.

Mahkamah menetapkan 20 September ini untuk sebutan semula kes terbabit sementara menunggu laporan bedah siasat mangsa dari Hospital Sultan Ismail (HSI) dan laporan DNA dari Jabatan Kimia.
Tertuduh memakai kemeja warna biru muda serta berseluar pendek hitam paras lutut, tidak diwakili peguam manakala keluarga mangsa melantik Khairul Azwad Sariman sebagai peguam pemerhati bagi pihak mereka. Isteri Kalaiselvan turut hadir sendirian di mahkamah.

Nurrahayu yang belajar di Sekolah Menengah Kebangsaan (SMK) Taman Universiti hilang selepas dihantar pulang rakan lelakinya kira-kira jam 2 pagi pada 18 Jun lalu dan diturunkan di tapak pembinaan berhampiran kongsi tempat ibu bapanya mengusahakan warung.

Polis yang menerima laporan kehilangan gadis itu kemudian menemui beberapa anggota badan dikerat dan dibakar di dua lokasi berasingan di Masai dan Ulu Tiram pada 3 Julai lalu sebelum mengesahkan ia milik mangsa.
Berita Harian Online | 'Tolonglah selamatkan saya'

Chavez gesa Gaddafi terus lawanSEORANG wanita Libya mengacukan pistol bersama sekumpulan yang lain menyatakan sokongan terhadap Gaddafi di Al-Ajaylat, barat Tripoli.
SEORANG wanita Libya mengacukan pistol bersama sekumpulan yang lain menyatakan sokongan terhadap Gaddafi di Al-Ajaylat, barat Tripoli.
Pemimpin Venezuela suruh Eropah selesaikan masalah sendiri dulu


CARACAS: Presiden Venezuela, Hugo Chavez, semalam menegaskan pendiriannya menyokong pemimpin Libya, Muammar Gaddafi dan menggesa beliau terus bertahan selain meminta negara Eropah agar mengutamakan masalah dalaman dan lebih 'menjaga tepi kain' sendiri.
“Gaddafi terus bertahan. Hingga bila kemarahan ini akan berterusan?,” kata Chavez dalam satu mesyuarat dengan menterinya.
Sebahagian daripada majlis mesyuarat itu disiarkan secara langsung rangkaian televisyen milik kerajaan VTV.

“Libya adalah sebuah negara merdeka yang perlu dibiarkan menghadapi masalahnya sendiri, bukan untuk kepentingan sesuatu empayar. Hidup Libya dan kemerdekaannya,” katanya lagi.

Chavez menuduh pemimpin Perancis, Britain, Itali dan Sepanyol menentang rejim pemerintahan Libya, sedangkan setahun lalu mereka menjalin hubungan perniagaan dengan Gaddafi.

“Gaddafi sudah tua tetapi masih bertahan. Teruskan perjuangan anda Gaddafi, teruskan perjuangan anda negara Libya,” katanya.
Pentadbiran Chavez secara lantang mengecam operasi tentera asing di Libya dan cubaan merampas kepentingan minyak negara itu oleh kuasa Barat.

Pada 2004, Chavez menerima Anugerah Antarabangsa Hak Asasi Al-Gaddafi daripada pemimpin Libya itu.

Pemimpin Cuba, Fidel Castro dan Presiden Nicaragua, Daniel Ortega juga pernah menerima anugerah berkenaan.

Kelmarin, pemberontak Libya berundur selepas menyerang pintu masuk ke Tripoli dan kembali ke Brega, ketika Pertubuhan Perjanjian Atlantik Utara (NATO) menafikan dakwaan pihaknya sudah membunuh lebih 1,100 orang awam.

Di ISTANBUL, negara Barat dan Arab mula berunding di Turki bagi mencari penyelesaikan politik di Libya yang akan dapat memujuk Gaddafi menyerah kuasa bagi menamatkan konflik yang mungkin berlanjutan.

Kumpulan negara hubungan Libya ditubuhkan Mac lalu selepas ada laporan menyatakan Gaddafi mungkin bersedia menyerah kuasa selepas 41 tahun memerintah, jika satu perjanjian ditandatangani.

Menteri Luar Turki, Ahmet Davutoglu berharap satu penyelesaian politik konflik dapat dicapai sebelum bulan Ramadan. – AFP
Berita Harian Online | Chavez gesa Gaddafi terus lawan

Giliran adik tiri Saddam dihukum mati

Watban Ibhrahim Hassan (kanan) dan Sabawi Ibrahim al-Tikriti antara lima pegawai kanan Saddam yang akan dihukum mati.
Watban Ibhrahim Hassan (kanan) dan Sabawi Ibrahim al-Tikriti antara lima pegawai kanan Saddam yang akan dihukum mati.

Watban Ibhrahim Hassan, Sabawi Ibrahim al-Tikriti bakal dibunuh dalam masa sebulan

BAGHDAD: Lima pegawai era bekas Presiden Saddam Hussein termasuk dua adik tiri beliau akan menjalani hukuman mati dalam tempoh sebulan selepas tentera Amerika Syarikat menyerahkan mereka kepada pihak berkuasa Iraq, kata pegawai kerajaan, semalam.
Mereka yang diserahkan kepada kerajaan Iraq pagi kelmarin adalah antara 206 pesalah berprofil tinggi yang ditahan tentera Amerika, menjelang pengunduran askar penjajah itu akhir tahun ini.
“Kami menerima kumpulan terakhir 206 pesalah Iraq yang ditahan tentera Amerika, termasuk lima pegawai kanan daripada rejim sebelum ini. Mereka akan dihukum mati dalam tempoh sebulan,” kata jurucakap Jabatan Kehakiman, Haidar al-Saadi.

Beliau berkata, antara yang akan menjalani hukuman mati ialah dua adik tiri Saddam, Watban Ibhrahim Hassan dan Sabawi Ibrahim al-Tikriti.

Selain itu, bekas Menteri Pertahanan, Sultan Hashem Ahmad; bekas panglima tentera, Jeneral Hussain Rashid al-Tikriti dan Aziz Saleh Numan, juga termasuk mereka yang diserahkan kepada pihak berkuasa Iraq dan bakal dihukum bunuh.

Kelima-lima mereka sudah dijatuhi hukuman mati dalam beberapa perbicaraan berasingan.
“Menteri Kehakiman, Hassan al-Shammari mengadakan perbincangan dengan majlis presiden awal minggu ini mereka bersetuju untuk tidak menangguhkan pelaksanaan hukuman mati.

Di bawah undang-undang Iraq semua hukuman mati mesti dipersetujui secara rasmi oleh Presiden Jalal Talabani atau oleh dua naib presiden.

Semua 206 tahanan yang diserahkan itu sebelum ini ditahan tentera Amerika di pusat tahanan Kem Cropper di pinggir Baghdad.

Saddam yang digulingkan dalam pencerobohan tentera Amerika pada 2003, ditahan selama tiga tahun di Kem Cropper sehingga menjalani hukuman mati pada Disember 2006. – AFP
Berita Harian Online | Giliran adik tiri Saddam dihukum mati

Nota murid bongkar rahsia cikguBEBERAPA keping salinan gambar menunjukkan kelakuan
buruk seorang guru di Batu Caves, Selangor.


KUALA LUMPUR – “Cikgu membisikkan perkataan kotor di telinga saya dan bertindak menyelak baju sehingga butang tercabut.” Demikian catatan seorang murid perempuan di sebuah sekolah rendah di Batu Caves dekat sini yang mendakwa diganggu secara seksual dan kerap dimaki oleh seorang guru lelaki sejak kira-kira dua tahun lalu. Selain itu, guru berkenaan didakwa berkelakuan pelik apabila kerap menampar dan menendang kaki murid-murid lelaki dan perempuan di sekolah tersebut sesuka hati tanpa sebarang sebab.
Seorang bapa kepada salah seorang mangsa, Hairul Jasry Jamaluddin, 30, mendakwa, anaknya risau setiap kali hendak ke sekolah sejak akhir-akhir ini ekoran perbuatan guru tersebut. “Saya telah buat aduan kepada pihak sekolah setelah membaca catatan pada nota anak saya. “Bagaimanapun, saya kurang puas hati kerana pihak sekolah tidak mengambil tindakan dan saya kemudian membuat laporan di Ibu Pejabat Polis Daerah Gombak dua hari lalu,” katanya di pejabat Kosmo! di sini semalam.
Seorang lagi bapa, Sujari Hassan, 42, mendakwa, anaknya telah beberapa kali mengadu tentang kelakuan guru tersebut sejak tiga bulan lalu. “Saya terkejut apabila dimaklumkan oleh anak saya bahawa guru itu menyelak kain dan cuba memegang kemaluannya di hadapan rakan yang lain,” katanya. Seorang lagi pengadu, Mohd. Safee Soefjan, 47, berkata, beberapa guru di sekolah itu mengakui sikap pelik guru terbabit dan mereka turut mempunyai bukti termasuk catatan beberapa mangsa.
Kosmo! Online - Negara

Majikan minta ganti rugi
MOHD. RIZAL menunjukkan surat pengesahan rawatan penyakitnya pada
sidang akhbar di Kangar semalam.


KANGAR - Sudahlah tidak menerima pampasan diberhentikan kerja, sebaliknya diarahkan pula membayar ganti rugi sebanyak RM9,013.77 oleh majikannya yang merupakan sebuah bank swasta terkemuka di negara ini. Itulah keluhan Mohd. Rizal Rasti@Roni, 37, yang diberhentikan kerja ketika dalam cuti sakit melalui satu notis daripada majikannya pada Mac lalu berkuat kuasa 6 Disember tahun lalu.

Menurut bapa empat orang anak itu, majikannya bertindak memberhentikannya setelah mereka tidak dapat menerima penjelasannya ekoran sering mengambil cuti sakit disebabkan penyakit ulser perut dan ketumbuhan hidung yang dihidapi. "Penyakit tersebut dihidapi sejak April 2010 lalu dan melarat sehingga kini menyebabkan saya terpaksa mengambil banyak cuti sakit untuk melakukan dua pembedahan hidung dan berehat.

"Saya kecewa dengan tindakan majikan yang tidak bersimpati dengan keadaan saya. "Lebih malang, syarikat minta saya pula bayar ganti rugi hampir RM10,000," katanya pada pemberita di rumah Kelab Media Perlis (KEMPs) di sini semalam. Mohd. Rizal yang bertugas sebagai pembantu am rendah selama 16 tahun di sebuah syarikat perbankan di Changlun, Kedah itu memberitahu, ganti rugi yang diminta majikannya itu meliputi bayaran kerja lebih masa, cuti sakit, cuti perayaan dan bonus yang telah dibayar syarikat kepadanya sebelum ini.

"Saya bukan sengaja hendak ambil cuti sakit tetapi sejak disahkan menghidap ulser perut dan ketumbuhan hidung tahun lalu, saya tidak berupaya untuk bekerja apa lagi selepas menjalani dua pembedahan. "Majikan sepatutnya simpati dengan keadaan saya, lebih-lebih lagi saya telah berkhidmat selama 16 tahun. Tetapi alasan mereka mengatakan yang saya tidak memasukkan cuti sakit ke dalam sistem fail syarikat adalah tidak munasabah," katanya. Katanya, dia mengakui tidak memasukkan cuti sakit itu dalam sistem syarikat kerana ketika itu dia sedang bercuti di rumah untuk berehat dan baru selesai menjalani rawatan di Kedah Medical Centre Alor Setar, Kedah pada Dismber lalu.

"Ekoran diberhentikan kerja, saya kini tiada pendapatan dan hanya bergantung pemberian wang sara diri daripada Jabatan Kebajikan Masyarakat. "Saya amat berharap akan mendapat pembelaan yang setimpal dengan tindakan majikan saya itu," ujarnya. Tambahnya, isterinya yang bekerja di sebuah tadika swasta kini terpaksa menyara dirinya dan empat orang anaknya berusia 12 sehingga 7 tahun yang masih bersekolah.

Kosmo! Online - Negara

'Saya akan datang walau merangkak'

KERATAN Kosmo! 14 Julai 2011.


KUALA LUMPUR - Sehari selepas membayar jamin sebanyak RM30,000 yang membuat penerbit Raja Azmi Raja Sulaiman (gambar), 52, terlepas daripada disumbat ke penjara, wanita itu menegaskan dia tidak akan mengelak hadir ke mahkamah pada 22 Julai ini. Tegas penerbit filem kontroversi ...Anu Dalam Botol itu, dia akan berusaha hadir ke mahkamah bagi mendengar kes saman sivil berhubung penjualan sebidang tanah seluas 14 hektar dengan harga RM5.9 juta itu walau terpaksa datang dalam keadaan merangkak.

"Saya akan pastikan diri saya hadir pada 22 Julai nanti biarpun dalam keadaan merangkak," katanya ketika dihubungi Kosmo!. Tambahnya, dia berjanji akan hadir pada perbicaraan kes kerana sudah serik dengan pelbagai kes yang melanda dirinya sehingga mencetuskan kontroversi. Mengulas mengenai ketidakhadirannya ke mahkamah pada 20 hingga 24 Jun lalu, Raja Azmi memberitahu, dia mengalami sakit tengkuk pada tarikh yang sama sehingga ditahan di wad Hospital Pakar Ampang Putri, Ampang, Selangor. Dia mendakwa sudah memberitahu mengenai perkara tersebut (masuk wad) kepada pihak mahkamah.

Kosmo! Online - Negara

Mati terjatuh selepas minum arak


KUALA LUMPUR - Keseronokan seorang remaja yang didakwa meminum arak bersama rakan-rakannya di Flat Projek Perumahan Rakyat (PPR) Batu Muda, Jalan Ipoh di sini berakhir tragedi apabila dia mati akibat terjatuh dari tingkat empat premis itu kelmarin. Kejadian pukul 9 malam itu mengakibatkan Gopinath Krisnamurty, 18, mati di tempat kejadian selepas mengalami kecederaan parah di kepala dan seluruh badan.

Seorang saksi yang tinggal di tingkat tiga flat tersebut memberitahu, sebelum kejadian, dia ternampak mangsa dan beberapa rakannya sedang meminum arak di tingkat bawah. Katanya, mangsa tinggal bersama keluarganya di blok lain dan datang ke situ untuk berbual sambil minum arak bersama rakan-rakannya. "Mangsa kemudian naik ke tingkat empat untuk pergi ke rumah salah seorang rakannya. Bagaimanapun, tidak lama kemudian saya terdengar suara seperti orang bertengkar dan disusuli dengan bunyi benda terhempas.

"Apabila saya keluar, saya dapati mangsa telah terjatuh tertiarap dalam keadaan berlumuran darah manakala rakan-rakannya telah turun melihat mangsa sebelum melarikan diri," ceritanya kepadaKosmo! semalam. Tinjauan Kosmo! mendapati terdapat beberapa botol arak dan minuman berkarbonat di tepi tiang tingkat bawah flat berkenaan. Sementara itu, Ketua Polis Daerah Sentul, Asisten Komisioner Zakaria Pagan ketika dihubungi berkata, siasatan mendapati mangsa mati selepas terjatuh dari tingkat empat flat tersebut. Tambahnya, mayat mangsa dihantar ke Hospital Selayang untuk bedah siasat dan kes itu diklasifikasikan sebagai mati mengejut.

Kosmo! Online - Negara

Suami rayu pulangkan isteri, anak

ZAWAWI menunjukkan laporan polis yang dibuat mengenai kehilangan isteri dan enam anaknya ketika ditemui di Rawang baru-baru ini. (gambar kecil) isteri beliau Samsiah Yusof


RAWANG - Seorang lelaki bekas pengikut Al-Arqam merayu supaya polis menyelamatkan isteri dan enam anaknya yang didakwa telah dibawa lari dan disembunyikan oleh pengikut kumpulan itu sejak 25 Jun lalu. Zawawi Aman, 44, mendakwa, isterinya, Samsiah Yusof, 44, dan tiga anaknya telah dilarikan ke Mekah, manakala tiga lagi anaknya yang lain disembunyikan di markas Al-Arqam di Country Homes di sini.

Enam anak pasangan itu ialah Siti Khaulah Al Azwar, Muhammad Najie Najwan, Muhammad Mufleh, Muhammad Abdul Bar, Nur Samahah dan Mariam Al Adzra. Kesemua mereka berusia di antara 3 dan 17 tahun. Mengimbau semula kejadian tersebut, guru itu mendakwa, dia mengesyaki ahli keluarganya dilarikan pengikut kumpulan tersebut selepas menerima khidmat pesanan ringkas (SMS) Samsiah mengatakan mereka tidak lagi berada di negara ini.

"Kami terpengaruh dengan ajaran tersebut ketika saya dan isteri menuntut di Pakistan kira-kira 10 tahun lalu. Bagaimanapun, saya kemudian meninggalkan ajaran itu selepas menyedari ia menyeleweng daripada Islam kira-kira tiga tahun lalu. "Bagaimanapun, isteri saya masih terpengaruh dan mereka enggan meninggalkan ajaran tersebut," ceritanya kepada Kosmo!.

Tambahnya, sejak itu, dia menentang keras tindakan ahli keluarga dan menasihatkan mereka supaya meninggalkan kumpulan tersebut serta-merta.

Bagaimanapun menurut Zawawi, nasihatnya tidak diendahkan hingga menyebabkan isteri serta enam anaknya dilarikan oleh pengikut kumpulan tersebut. Dakwa Zawawi, dia telah membuat laporan di Balai Polis Rawang pada 9 Julai lalu mengenai kejadian itu tetapi belum ada sebarang tindakan. Sehingga kini, Zawawi mendakwa dia gagal menghubungi Samsiah untuk mengetahui perkembangan lanjut.

Kosmo! Online - Negara

Lelaki didakwa bunuh gadis


GAMBAR fail menunjukkan seorang lelaki melihat tempat cebisan mayat Nur Rahayu ditemui di Tanah Perkuburan Hindu, Masai.


JOHOR BAHRU - Seorang pengawal keselamatan semalam didakwa di Mahkamah Majistret di sini atas tuduhan membunuh Nur Rahayu Qomarodin yang mayatnya ditemui dibakar di ladang kelapa sawit Sungai Masai 18 Jun lalu. D. Kalaiselvan, 46, bakal berdepan dengan hukuman gantung sampai mati selepas pertuduhan mengikut Seksyen 302 Kanun Keseksaan dibacakan di hadapan Majistret Hafizah Johor Arif Johor.

Kalaiselvan bagaimanapun tidak membuat sebarang pengakuan sebaik mendengar pertuduhan yang dibacakan dalam bahasa Tamil. Mengikut pertuduhan, tertuduh didakwa membunuh Nur Rahayu, 16, di ladang yang terletak di Jalan Masai-Kong Kong, Masai di sini di antara pukul 2.30 hingga 2.50 pagi pada 18 Jun lalu. Pendakwaan dikendalikan oleh Timbalan Pendakwa Raya, Muhamad Iskandar Ahmad manakala tertuduh tidak diwakili peguam.

Keluarga mangsa turut melantik peguam, Khairul Azwad Sariman sebagai pemerhati bagi kes tersebut. Hafizah Johor menetapkan 20 September depan sebagai tarikh untuk sebutan semula kes. Pada 5 Julai lalu, Kosmo! melaporkan, Nur Rahayu yang dilaporkan hilang sejak 18 Jun lalu ditemui dibunuh dan dibakar sebanyak dua kali sebelum cebisan mayatnya ditemui di Tanah Perkuburan Hindu, Masai dekat sini.

Mayat Nur Rahayu dibakar di dua lokasi berasingan iaitu Sungai Tiram dan di tanah perkuburan tersebut yang jarak di antara kedua-duanya kira-kira 20 kilometer bagi menghilangkan bukti. Rumah mangsa pula terletak di Bandar Sri Alam, Masai iaitu kira-kira 40 kilometer dari lokasi mayat Nur Rahayu ditemui. Ketika ditemui, mayat anak pengusaha kantin di sebuah kuari di Masai hanya tinggal cebisan rambut, baju dan selipar.

Kosmo! Online - Negara

Pekerja dibayar bonus RM208,079 seorang

SEBUAH kedai rangkaian sukan Sports Direct yang terdapat di Britain.


LONDON – Seramai 2,000 kakitangan sebuah rangkaian kedai menjual pelbagai barang sukan, Sports Direct bakal mendapat bonus berjumlah AS$70,643 (RM212,458.83) setiap seorang dalam bentuk saham, lapor sebuah akhbar semalam. Bonus tersebut diberikan selepas kedai rangkaian barangan sukan terbesar Britain itu mencatat keuntungan besar selama dua tahun berturut-turut, Kedai itu, Sports Direct diasaskan oleh bekas jurulatih skuasy, Mike Ashley 29 tahun lalu.

Ia berjaya mencapai sasaran jualannya dengan keuntungan meningkat sebanyak 25 peratus pada tahun ini. Jumlah itu dipercayai saham terbesar yang pernah diberikan kepada pekerja kedai di Britain. Purata gaji tahunan kakitangan di kedai tersebut cuma AS$32,219 (RM96,898.65). Ashley mula membuka kedai itu di Maidenhead, Berkshire pada 1982.

Kira-kira 29 tahun kemudian, dia menguasai perniagaan runcit sukan di United Kingdom. Bonus itu layak diterima oleh pekerja yang sudah bekerja sekurang-kurangnya selama dua tahun. Namun, kakitangan kedai itu perlu menunggu sehingga Julai tahun depan jika mahu menebus saham tersebut. Kedai peruncitan Sports Direct kini merupakan syarikat senaraian awam di bursa saham dengan pendapatan tahunan AS$2.41 bilion (RM6.31 bilion) manakala Ashley memegang 71 peratus saham menjadikannya salah seorang lelaki paling kaya di Britain. Ashley juga pemilik kelab bola sepak Newcastle United. – Agensi

Kosmo! Online - Dunia

Ubah suai Ford jadi Bugatti Veyron
KERETA Ford Cougar yang diubah suai menjadi Bugatti Veyron.
(gambar kecil) KERETA Ford Cougar.


MIAMI - Seorang peminat kereta, Mike Duke mengubah suai kereta Ford Cougar miliknya yang berharga AS$1,600 (RM4,812) menjadi kereta sport Bugatti Veyron, lapor sebuah akhbar semalam. Dia menghabiskan masa selama sembilan bulan untuk mengubah suai kereta itu.
Duke kini menjual kereta seperti Bugatti Veyron itu pada harga AS$89,000 (RM267,667.49). Harga sebenar kereta Bugatti Veyron ialah AS$1.6 juta (RM4.81 juta).
Namun, kereta Ford yang diubah suai menjadi Bugatti Veyron itu menggunakan enjin 2.5 liter V6. Bugatti Veyron menggunakan enjin lapan liter yang boleh memecut sehingga 407.16 kilometer sejam. - Agensi
Kosmo! Online - Dunia