Pages

Tuesday, October 28, 2014

Kaki Remaja Reput Akibat Dipatuk Ular


Diterbitkan: Selasa, 28 Oktober 2014 4:37 PM

SEORANG remaja perempuan berusia 13 mengalami pengalaman perit apabila kakinya reput selepas dipatuk ular.
Gadis yang tidak dikenali itu dibawa ke Hospital Carcaras, Venezuela selepas dia gagal dalam rawatan tradisional selama sebulan untuk memulih kakinya yang mereput sehingga meninggalkan tulang.
The 13 year old girl suffered severe necrosis - the premature death of cells - due to a snake bite that was treated with local indigenous remedies for a month before she was brought to a hospital in Carcaras
Doktor yang merawatnya turut terkejut dengan penyakit remaja berkenaan sebelum dimaklumkan bahawa dia pernah dipatuk ular berbisa.
Seorang Doktor dari Liverpool, Arun Ghosh yang melihat gambar tersebut berkata, kaki remaja terbabit mereput kerana bisa tersebut telah mematikan sel dan tisu.
"Gambar itu jelas menunjukkan bahawa tisu pada kaki remaja terbabit telah mati sepenuhnya dan yang tinggal hanya tulang," katanya.
Berdasarkan gambar itu juga, doktor berkenaan tidak menolak kemungkinan bahawa remaja terbabit berisiko untuk maut selepas ini.

Fenomena Api biru


Sulfur bertoksik yang dibebaskan dari kawah itu mencetuskan fenomena api biru.
Sulfur bertoksik yang dibebaskan dari kawah itu mencetuskan fenomena api biru.
ADAKAH anda sanggup mencabar adrenalin untuk berkunjung ke kawasan yang terkenal dengan fenomena 'api biru' di Indonesia ini?

Jika ya, anda sememangnya mempunyai keberanian sama seperti sekumpulan pelancong yang sanggup menggadai nyawa mereka semata-mata untuk menyaksikan sendiri keindahan sekitar kawasan kawah beracun Gunung Ijen, Jawa Timur pada waktu malam.

Api biru setinggi lima meter yang memukau pandangan mata dan menjadi tarikan utama pelancong dipercayai terhasil daripada pembebasan sulfur bertoksik dari kawah terbabit.

Penduduk tempatan pula menjadikan kawah gunung berapi tersebut sebagai punca pendapatan mereka menerusi aktiviti perlombongan belerang.

Ia telah lama beroperasi sejak era pemerintahan Belanda dan masih diteruskan hingga kini.

Tangkap haiwan aneh di padang pasir

Jeddah: Seorang lelaki Saudi menangkap seekor haiwan menyerupai anjing di padang pasir dan berkata, tidak seorang pun dapat mengenal pasti jenis binatang itu.
Mutammam Al Rabei memberitahu akhbar Sabq, dia memandu melintasi padang pasir itu di Jeddah apabila melihat binatang berkenaan berlari di depan keretanya.
“Saya menangkapnya hidup-hidup. Kepalanya seperti anjing tetapi binatang itu lebih kecil dan mudah takut.
“Saya bertanya penduduk di kawasan itu, tetapi tidak seorang pun pernah menemuinya. Agak ganjil dan ini kali pertama saya menemui binatang seperti ini,” katanya.- Agensi
Artikel ini disiarkan pada : Selasa, 28 Oktober 2014 @ 5:07 AM


HAIWAN menyerupai anjing yang ditangkap di padang pasir Jeddah.
- See more at: http://www.hmetro.com.my/node/4575#sthash.KOgg75Wy.dpuf

Ratu cantik bayi bijak hiburkan penonton

Bobbi Boyden digelar Baby Beyonce kerana 
pandai menari  mengikut
Bobbi Boyden digelar Baby Beyonce kerana pandai menari mengikut rentak lagu Single Ladies dalam satu pertandingan ratu cantik kanak-kanak di Essex, London baru-baru ini. – AGENSI
ESSEX 27 Okt. – Dia mula belajar berjalan lima bulan lalu, namun bayi yang digelar sebagai ‘Baby Beyonce’ dari Colchester, Essex itu mampu menguasai pentas dengan gerak tari lagu Single Ladies seperti seorang diva dalam satu pertandingan ratu cantik kanak-kanak baru-baru ini.
Walaupun hanya berusia 19 bulan, Bobbi Boyden pandai menghiburkan penontonnya dengan rutin tarian yang dipelajarinya menerusi video muzik penyanyi Beyonce Knowles.
Mail Online melaporkan, ibunya, Stephanie Boyden, 32, berkata, Bobbi sememangnya gemarkan perhatian.
“Pada awalnya, kami mencari muzik yang sesuai untuk pertandingan ratu cantik Bobbi dan kawan saya mencadangkan lagu Single Ladies kerana seperti Beyonce, anak saya juga gemar menari.
“Kami memainkan lagu itu dan Bobbi mula menari. Setiap kali dia mendengar lagu itu, dia akan menari,” kata ibunya.
Bobbi mula menyertai pertandingan ratu cantik kanak-kanak Jun lalu bersama kakaknya, Eleanor, 10, dan Demi, 8, dan dia Bobbi telah memenangi beberapa pingat.
Menurut Stephanie, dia menghabiskan wang sebanyak 5,000 pound (RM26,352) dalam masa tiga bulan untuk pakaian dan wang pendaftaran ratu cantik yang disertai Bobbi dan dua lagi anaknya.
“Satu pakaian berharga 200 pound (RM1,054) dan walaupun Bobbi hanya boleh memakai pakaian itu sebanyak dua kali, saya tidak berhasrat untuk mengurangkan perbelanjaan untuknya,” jelas Stephanie.
- See more at: http://www.utusan.com.my/berita/luar-negara/ratu-cantik-bayi-bijak-hiburkan-penonton-1.17562#sthash.DJzSiCCO.dpuf

Pertandingan misai, janggut meriah

Antara gaya misai dan janggut yang menjadi perhatian pada Pertandingan
Antara gaya misai dan janggut yang menjadi perhatian pada Pertandingan Misai dan Janggut Dunia 2014 di Oregon, baru-baru ini. – Agensi
PORTLAND 27 Okt. – Beratus-ratus lelaki membanjiri pusat bandar Oregon, Amerika Syarikat untuk menyertai Pertandingan Misai dan Janggut Dunia 2014 yang berlangsung di Keller Auditorium, kelmarin.
Mail Online melaporkan, seramai 300 peserta dari sembilan buah negara yang menyertai pertandingan tersebut memperagakan misai dan janggut yang unik untuk memenangi 17 kategori dalam pertandingan berkenaan.
Pada pertandingan itu, pelbagai rupa bentuk misai dan janggut dihasilkan oleh para peserta antaranya gaya bergulung, berduri atau membiarkannya tanpa hiasan.
Antara kategori yang dipertandingkan ialah misai terbaik, misai gaya bebas, janggut gaya bebas, jambang terbaik dan fesyen janggut terkini.
Pertandingan itu diadili oleh lima orang pengadil antaranya Ratu Cantik Miss Oregon 2014, Rebecca Anderson dan penulis buku One Thousand Beards, Allan Peterkin.
Peserta tempatan, Madison Rowley memenangi pingat emas kategori ‘Garibaldi’ setelah menang tipis menewaskan peserta veteran Mike Johnson dengan janggut lebat yang menakjubkan.
Dia memenangi pakej ke Leogang, Austria secara percuma untuk ke Pertandingan Misai dan Janggut Dunia 2015.
- See more at: http://www.utusan.com.my/berita/luar-negara/pertandingan-misai-janggut-meriah-1.17568#sthash.d0JKkyfE.dpuf