Pages

Sunday, September 23, 2012

Ular sawa kenyang kambing

ANGGOTA JPAM Gua Musang berjaya menangkap ular sawa sepanjang lima meter dan berat 150kg yang dipercayai baru menelan seekor kambing di kawasan tebing anak sungai di Rancangan Kemajuan Tanah (RKT) Kesedar Meranto. Foto: Ramli Ibrahim (22/09/2012)
ANGGOTA JPAM Gua Musang berjaya menangkap ular sawa sepanjang lima meter dan berat 150kg yang dipercayai baru menelan seekor kambing di kawasan tebing anak sungai di Rancangan Kemajuan Tanah (RKT) Kesedar Meranto. Foto: Ramli Ibrahim (22/09/2012)

Ular peliharaan terbesar di dunia

SEORANG model bergambar bersama Medusa di Edge of Hall, Kansas City.
SEORANG model bergambar bersama Medusa di Edge of Hall, Kansas City.
KANSAS: Beratnya lebih 136 kilogram, panjang 7.62 meter dan memerlukan sekurang-kurangnya 15 orang untuk mengangkatnya.
Medusa kini diiktiraf oleh Buku Rekod Dunia Guiness sebagai ular peliharaan terbesar di dunia.
Ular sawa itu yang dipelihara di Edge of Hall di Kansas City, memakan 18 kilogram haiwan kira-kira seminggu.

Bagaimanapun, ia dengan mudah boleh memakan lebih 454 kilogram makanan.


Makanan utamanya terdiri daripada arnab, rusa dan haiwan lain yang diberikan kepadanya setiap dua minggu.

Petugas berkata, Medusa ialah pemakan yang cuai kerana seringkali tergigit dirinya ketika makan.

Wakil Buku Rekod Dunia Guinness mengesahkan ular sawa itu akan dimasukkan ke dalam buku berkenaan tahun depan.

Pemiliknya, Larry Elgar berkata, dia tidak takut dengan ular berkenaan.

“Tidak boleh dinafikan ia boleh memakan manusia. Tetapi saya tidak takut. Saya pernah dibelit hingga pengsan oleh seekor ular sawa rendam sepanjang 5.5 meter.

“Saya sedar bahaya yang saya hadapi tetapi itu bukan alasan untuk takut,” kata Edgar.

Menurutnya, dia membeli Medusa ketika haiwan itu masih kecil lapan tahun lalu.

“Ketika itu, ia hanya 0.6 meter pannjang dan segemuk jari saya saja,” katanya. - DM

Tunjuk perasaan usir pejuang

BENGHAZI: Penunjuk perasaan semalam mengusir kumpulan jihad dari ibu pejabat mereka dan menawan sebuah lagi pangkalan kumpulan separa tentera di bandar raya ini selepas pertempuran yang menyebabkan empat orang terbunuh.

Penawanan ibu pejabat kumpulan Ansar al-Sharia yang dituduh terbabit dalam pembunuhan duta Amerika Syarikat, Chris Stevens dan tiga rakyat negara itu, berlaku selepas puluhan ribu penduduk menunjuk perasaan kerana membantah kuasa kumpulan militia.
Anggota kumpulan berkenaan meninggalkan markas mereka selepas ia diserbu ribuan penunjuk perasaan. Kumpulan itu juga diusir dari hospital al-Jalaa yang mereka kuasai.

Penunjuk perasaan juga menyerbu markas Briged Raf Allah al-Sahati, kumpulan separa tentera yang dikuasai bekas pemberontak.


Kumpulan itu yang dibawah kawalan Kementerian Pertahanan, sebelum ini mengisytiharkan kesetiaan mereka kepada kerajaan pusat.


Kira-kira 40 orang turut cedera dalam pertempuran awal pagi di daerah Hawan, pinggir Benghazi.

Kejadian bermula dengan tunjuk perasaan aman, ‘Selamatkan Benghazi’ yang diadakan selepas solat Jumaat, membabitkan 30,000 penduduk.

Penunjuk perasaan memberi penghormatan kepada Stevens dan tiga warga Amerika Syarikat yang terbunuh dalam serangan terhadap konsulat negara itu di Benghazi pada 11 September lalu. - AFP

17 terbunuh di Pakistan dalam protes ganasSEORANG penunjuk perasaan menghayunkan sebatang kayu berhampiran sebuah kenderaan polis yang terbakar dalam satu protes membantah filem anti-Islam di Karachi, Pakistan kelmarin.


ISLAMABAD - Sekurang-kurangnya 17 maut dan 229 yang lain cedera dalam satu demonstrasi ganas di Pakistan pada Jumaat ketika protes dilihat terus tercetus di negara-negara Islam bagi membantah filem Innocence of Muslims serta karikatur terbitan majalah Charlie Hebdo di Perancis yang menghina Nabi Muhammad SAW.
Seramai 12 orang maut di Karachi dan lima di Peshawar. Di Karachi, seorang anggota polis maut kerana ditembak ketika pihak berkuasa melepaskan gas pemedih mata kepada penunjuk perasaan supaya bersurai.
Setakat ini, seramai 19 orang mati di Pakistan dalam protes yang berlanjutan lebih seminggu. Sementara di Libya, protes ganas membunuh empat orang warga Amerika Syarikat termasuk dutanya, Chris Stevens.
Para penunjuk perasaan dikatakan tidak mengendahkan arahan pihak berkuasa supaya mengadakan demonstrasi aman pada hari yang diisytiharkan sebagai hari cuti kebangsaan bagi menghormati Nabi Muhammad SAW.

SEKUMPULAN sukarelawan dan seorang pegawai polis membantu membawa seorang penunjuk perasaan yang cedera parah ke hospital di Karachi, Pakistan kelmarin.


Saksi-saksi memberitahu, dianggarkan seramai 45,000 orang mengadakan tunjuk perasaan di seluruh Pakistan. Pihak polis bertindak balas dengan melepaskan tembakan dan gas pemedih mata ketika penunjuk perasaan membakar dan mencuri di pawagam, bank, kedai serta restoran-restoran di Karachi.
Penunjuk perasaan membaling batu serta menjerit "Orang Amerika ialah anjing" dan "Kawan Amerika ialah pengkhianat".
Washington memberi amaran kepada rakyatnya supaya tidak pergi ke Pakistan, selain membelanjakan AS$70,000 (RM213,430) untuk menyiarkan amaran tersebut di televisyen. - AFP

Iklan yang menyebabkan orang Yahudi marah

http://www.kakisembang.com,
22 Sep 2012

Iklan Yang Menyebabkan kemarahan Orang Yahudi - Tahu pun Kamu Marah Benggong


Selepas beberapa hari semenjak tersebarnya video yang dikatakan menghina Nabi Muhammad S.A.W ke seluruh dunia oleh puak-puak Yahudi ini, akhirnya mereka terpaksa berhadapan dengan apa yang umat Islam di dunia rasai selepas turut dihina dalam sebuah iklan oleh sebuah syarikat pembuat pil.
Gambar mengerikan mangsa kem tahanan rejim Nazi adalah mimpi buruk bagi sebahagian besar kaum Yahudi.

Namun, gambaran mengerikan itu justeru menjadi bahan jenaka sebuah surat kabar Estonia dengan menjadikannya sebuah iklan. Tidak hairanlah, iklan ini mengundang kemarahan banyak orang, terutama kaum Yahudi.

Iklan itu sendiri mempromosikan pil diet yang memaparkan sejumlah lelaki kelaparan dengan lokasi di kem mematikan terbesar di Jerman itu. Dalam iklan itu, terpampang tulisan,''Satu, Dua, Tiga, pil pelangsing Dr Mengele sangat berkesan untuk anda! Tak ada lagi orang gemuk di Buchenwald!"

Reaksi paling keras datang dari organisasi Yahudi. Mereka mengecam iklan di Eesti Ekspress yang diletakkan di bahagian jenaka surat khabar itu. ''Iklan ini amat mengelirukan dengan mengorbankan jutaan mangsa korban Nazi,'' ungkap Efraim Zuroff dari Pusat Simon Wiesenthal, Jerusalem.

Alla Jakobson, jurucakap komuniti Yahudi Estonia, berkata, insiden itu menunjukkan masyarakat Estonia mengalami masalah besar dalam moral dan nilai etika.
P/S: Tahu pun kamu marah Yahudi Laknatullah..Nanti lah kehancuran mu wahai YAHUDI..