Pages

Friday, November 11, 2011

NABI MELAKNAT PEREMPUAN NIPISKAN BULU KENING
FIRMAN Allah bermaksud: “Dan katakan kepada perempuan-perempuan yang beriman, supaya mereka menahan sebahagian penglihatan, memelihara kehormatannya dan tiada memperlihatkan perhiasannya (tubuhnya) selain daripada yang nyata (mesti terbuka daripada bahagian badannya yang sangat perlu dalam pekerjaan sehari-hari, seperti mukanya dan tapak tangan). Dan hendaklah mereka sampaikan kudungnya ke leher (tutup kepalanya sampai ke leher dan dadanya), dan tiada memperlihatkan perhiasannya (tubuhnya), kecuali kepada suaminya, bapanya, bapa suaminya, anak-anaknya, anak-anak suaminya, saudara-saudaranya, anak-anak saudara lelaki, anak-anak saudara perempuannya, sesama perempuan Islam, hamba sahaya kepunyaannya, lelaki yang menjalankan kewajibannya tetapi tidak mempunyai keinginan (terhadap perempuan - umpamanya pelayan-pelayan lelaki yang sudah tua dan tiada lagi mempunyai keinginan kepada perempuan) dan kanak-kanak yang belum mempunyai pengertian kepada aurat perempuan. Dan janganlah mereka pukulkan kakinya, supaya diketahui orang perhiasannya yang tersembunyi (misalnya melangkah dengan cara yang menyebabkan betisnya terbuka atau perhiasan seperti gelang/rantai kakinya nampak). Dan taubatlah kamu semuanya kepada Allah, hai orang yang beriman, supaya kamu beruntung.” (Surah an-Nur, ayat 31) 

Wahai nabi-nabi katakanlah kepada isteri-isterimu, anak perempuanmu dan isteri-isteri orang mukmin, hendaklah mereka memakai baju jilbab (baju labuh dan longgar) yang demikian itu supaya mereka mudah dikenali. Lantaran itu mereka tidak diganggu. Allah Maha Pengampun, lagi Maha Penyayang. (Maksud surah al-Ahzab, ayat 59)

Wahai anakku Fatimah! Adapun perempuan-perempuan yang akan digantung rambutnya hingga mendidih otaknya dalam neraka adalah mereka itu di dunia tidak mahu menutup rambutnya daripada dilihat oleh lelaki yang bukan mahramnya. (Hadis riwayat Bukhari dan Muslim)

Menurut Bukhari, Nabi Muhammad saw melaknat perempuan yang mencukur atau menipiskan bulu kening atau meminta supaya dicukurkan bulu kening. (Hadis riwayat Abu Daud Fi Fathil Bari)

Siapa saja wanita yang memakai wangi-wangian, kemudian melewati suatu kaum supaya mereka itu mencium baunya, maka wanita itu telah dianggap melakukan zina dan tiap-tiap mata ada zina. (Hadis riwayat Nasaii, Ibn Khuzaimah dan Hibban)

Rasullulah melaknat perempuan yang mengikir gigi atau meminta supaya dikikirkan giginya. (Hadis riwayat at-Thabrani)

Dilaknat perempuan yang menjarangkan giginya supaya menjadi cantik, yang merubah ciptaan Allah. (Hadis riwayat Bukhari dan Muslim)

Asma binti Abu Bakar menemui Rasulullah dengan memakai pakaian yang tipis. Sabda Rasulullah: “Wahai Asma! Sesungguhnya seorang gadis yang telah berhaid tidak boleh baginya menzahirkan anggota badan kecuali pergelangan tangan dan wajah saja." (Hadis riwayat Muslim dan Bukhari.

Sesungguhnya kepala yang ditusuk dengan besi itu lebih baik daripada menyentuh kaum yang bukan sejenis yang tidak halal baginya. (Hadis riwayat at-Tabrani dan Baihaqi).

Rasulullah Pembawa Rahmat dan Tidak Melaknat

Dalam sebuah hadith yang diriwayatkan oleh Imam Muslim bahawa Abu Hurairah melaporkan, Rasulullah s.a.w. diminta mendoakan keburukan terhadap golongan musyrikin, lantas baginda menjawab, Aku tidak diutuskan untuk melaknat manusia, tetapi sebagai rahmat kepada seluruh manusia.

Para nabi terdahulu dibenarkan melaknat, misalnya Nabi Isa melaknat kaumnya sehingga ditukarkan menjadi babi dan Nabi Daud melaknat kaumnya sehingga menjadi kera.

Al-Maidah [60] Katakanlah: Mahukah, aku khabarkan kepada kamu tentang yang lebih buruk balasannya di sisi Allah daripada yang demikian itu? Ialah orang-orang yang dilaknat oleh Allah dan dimurkaiNya dan orang-orang yang dijadikan di antara mereka sebagai kera dan babi dan penyembah Taghut. Mereka inilah yang lebih buruk kedudukannya dan yang lebih sesat dari jalan yang betul…

Dan sesungguhnya kamu telah mengetahui (bagaimana buruknya akibat) orang-orang di antara kamu yang melanggar (larangan) pada hari Sabtu, lalu Kami berfirman kepada mereka: “Jadilah kamu kera yang hina”. (Baqarah:65).

Rasulullah s.a.w. pernah melaknat kaum kafir yang membunuh 70 orang sahabat Baginda setelah diminta untuk membawa mereka berdakwah di sebuah kampung oleh seorang munafik. Setelah mengetahui kematian mereka Baginda membaca qunut selama sebulan dalam setiap sembahyang 5 waktu. Baginda berqunut selama sebulan mendoakan kecelakaan ke atas mereka. (Hadis riwayat Imam Bukhari)

Namun akhirnya Rasulullah s.a.w. dilarang oleh Allah s.w.t. melalui malaikat Jibril daripada melaknat umatnya kerana Baginda adalah pembawa rahmat. Allah melarang Nabi dari melaknat orang lain walaupun ke atas golongan kafir:

Ali-Imran [128] Engkau tidak berhak sedikitpun (wahai Muhammad) dalam urusan (orang-orang yang ingkar) itu (kerana urusan mereka tertentu bagi Allah), samada Dia menerima taubat mereka ataupun Dia menyeksa mereka kerana sesungguhnya mereka itu orang-orang yang zalim.

Rasulullah Pembawa Rahmat dan Tidak Melaknat « Nasbun Nurain:

'via Blog this'

Azan akhir sebelum ajal

REMUK...keadaan motosikal mangsa. Gambar kecil, Mohamad Nordin.
REMUK...keadaan motosikal mangsa. Gambar kecil, Mohamad Nordin.

TANAH MERAH: Seorang pekerja kampung sempat melaungkan azan dan solat Maghrib serta Isyak berjemaah sebelum maut ketika dalam perjalanan pulang selepas itu akibat nahas membabitkan dua motosikal di kampung Renab, di sini, malam kelmarin.

Dalam kejadian jam 9 malam itu, Mohamad Nordin Kasim, 55, dalam perjalanan pulang dari madrasah berhampiran apabila motosikal Suzuki RC ditunggangnya bertembung dengan motosikal ditunggang seorang pemuda, dikenali sebagai Mohd Faizal Yusof, 22, dari arah bertentangan.


Mohamad Nordin meninggal dunia dalam perjalanan ke Hospital Jeli akibat parah di kepala dan badan, manakala Mohd Faizal patah paha dan dirawat di Hospital Tanah Merah. Jenazahnya di kebumikan di Tanah Perkuburan Islam Bukit Bunga, di sini, semalam.

Isteri Mohamad Nordin, Azizah Hassan, 50, berkata, sebelum kejadian, suaminya keluar awal untuk solat Maghrib dan Isyak di madrasah yang terletak 100 meter dari rumah.


Menurut Azizah, suaminya yang periang, tetapi sejak seminggu sebelum kejadian kerap bercerita mengenai kematian.


“Arwah juga sering mengerjakan solat sunat ketika di rumah.

“Saya reda dengan apa yang berlaku, namun terkilan kerana arwah tidak sempat bertemu lima anaknya di rumah selepas keluar menunaikan solat Maghrib dan Isyak pada malam kejadian,” katanya.


Ketua Polis Daerah Tanah Merah, Deputi Superintendan Abd Aziz Mahmud mengesahkan menerima laporan kejadian.

myMetro | Azan akhir sebelum ajal:

'via Blog this'

Mangsa sedang keluar dari bas yang terbabas sebelum dirempuh teler: Saksi

SLIM RIVER: Kebanyakan pelajar dan guru dari Sekolah Menengah Kebangsaan Air Merah, Kulim, Kedah sedang tidur ketika bas persiaran yang mereka naiki untuk lawatan ke Kuala Lumpur sebelum ke Genting Highlands terbabas dan terbalik di laluan kiri menuju arah selatan di Kilometer 382 Lebuhraya Utara-Selatan awal pagi tadi.

Menurut saksi mereka cuba keluar dari bas terbabit sebelum treler membawa guni muatan pasir merempuh sebahagian belakang bas yang berada di atas jalan laluan lebuh raya itu.

Seorang pelajar yang berada dalam bas terbabit, Farhana Adila Ramli berkata semasa kejadian kebanyakan rakannya sedang tidur.

"Kami tidak sedar sebahagian bas telah terbalik selepas terbabas, suasana bising. Kami keluar dari bas untuk selamatkan diri masing-masing. Pada waktu itu tiba-tiba sebuah treler langgar belakang bas, kawan-kawan di bahagian belakang saya tidak tahu nasib. Saya sedar apabila berada di hospital," katanya ketika ditemui di bahagian kecemasan Hospital Slim River di sini.

Pelajar Tingkatan Tiga Mohd Shah Redzuan Samsudin yang patah di bahagian lengan berkata kebanyakan yang berada di dalam bas terbabit hanya cedera ringan apabila bas itu terbabas. - Bernama

myMetro | Mangsa sedang keluar dari bas yang terbabas sebelum dirempuh teler: Saksi:

'via Blog this'

Angkara mahu mancung

LUKA...Chong menunjukkan gambar hidung Kuo selepas menjalani rawatan.
LUKA...Chong menunjukkan gambar hidung Kuo selepas menjalani rawatan.

KUALA LUMPUR: Seorang wanita warga Singapura yang ingin mencantikkan hidungnya berdepan risiko kehilangan deria bau dan sukar bernafas akibat kegagalan rawatan kecantikan muka yang dijalaninya di pusat kecantikan sejak 26 Ogos lalu.

Mangsa, yang mahu dikenali sebagai Kuo, 49, mendapatkan rawatan kecantikan untuk hidungnya di sebuah pusat kecantikan yang beroperasi di Petaling Jaya mengalami jangkitan kuman selepas beberapa kali rawatan dijalankan melalui suntikan.


Menurutnya, ketika mendapatkan rawatan, pemilik pusat kecantikan itu menyarankan dia melakukan pembedahan kecil di bahagian hidung dikenali sebagai ‘rhinoplasty’ bagi mencantikkan struktur hidungnya.

“Saya kemudian disuntik untuk kali pertama di bahagian hidung pada 14 September dengan sejenis cecair dinamakan ‘hyaluronic acid’.


“Selepas disuntik untuk pertama kali, hidung saya berasa sakit dan membengkak sehingga mengganggu tidur saya selain tekanan darah meningkat akibat masalah pernafasan.


“Seterusnya saya disuntik lagi dengan dos yang lebih kuat pada 1 Oktober sebelum hidung saya mula mengeluarkan nanah dan kulit mula menggelupas,” katanya ketika ditemui dalam sidang media di Wisma MCA, semalam.

Tertekan dengan masalah yang dihadapinya itu, Kuo pulang ke Singapura dan berjumpa dengan doktor yang kemudian mengarahkannya menghentikan segera pengambilan glukosa seperti disarankan pusat kecantikan itu.


Katanya, dia kerugian hampir RM16,000 sebagai bayaran prosedur kecantikan yang dilaluinya dan lebih mengejutkan, pengusaha pusat kecantikan berkenaan tidak mahu bertanggungjawab terhadap apa yang berlaku kepadanya.

Beliau berkata, dia bercadang menyaman pusat kecantikan berkenaan bagi mendapatkan ganti rugi.


Sementara itu, Ketua Biro Pengaduan Awam MCA, Datuk Michael Chong berkata, setakat ini, pihaknya menerima lebih daripada 14 kes serupa dan hanya membabitkan seorang lelaki manakala selebihnya wanita.


“Pihak kami akan bekerjasama dengan Kementerian Kesihatan dan menyarankan mereka membuat pemeriksaan terhadap setiap pusat kecantikan yang beroperasi,” katanya.

myMetro | Angkara mahu mancung:

'via Blog this'

Penjara 15 bulan langgar polis dengan BMW

SHAH ALAM: Seorang peniaga barangan lusuh dipenjara 15 bulan oleh Mahkamah Sesyen di sini, selepas mengaku bersalah menghalang anggota polis melakukan tugas dengan melanggar motosikal dipandu mangsa di Bukit Sentosa, dekat sini, tahun lalu.

Hakim Slamat Yahya menjatuhkan hukuman itu terhadap T Selvam Kumar, 33, dan memerintahkan ia dijalankan mulai 20 Oktober 2010.


Mengikut pertuduhan, Selvam Kumar didakwa menggunakan kekerasan jenayah dengan niat menghalang anggota di Balai Polis Bukit Sentosa, Razalee Ejim daripada melakukan tugas.

Dia didakwa melakukan perbuatan itu dengan memandu BMW dan melanggar mangsa di Jalan Jasmine, Bukit Sentosa, Hulu Selangor, jam 5.35 pagi, pada 3 September lalu.


Lelaki itu didakwa mengikut Seksyen 353 Kanun Keseksaan yang memperuntukkan hukuman penjara maksimum dua tahun atau denda atau kedua-duanya sekali.


Terdahulu, peguam Musfirah Mohamad mewakili tertuduh memohon mahkamah menjatuhkan hukuman ringan dengan mengambil kira latar belakang anak guamnya.

Beliau berkata, fakta kes menunjukkan mangsa tidak mengalami kecederaan serius kerana masih boleh bangun dan mengejar tertuduh selepas dilanggar.


Selain itu, katanya, tertuduh sudah insaf dan berjanji tidak akan mengulangi kesalahan itu.

“Anak guam saya memiliki rekod kesalahan lampau iaitu disabit bersalah mengikut Seksyen 6 Akta Dadah Berbahaya 1952.


“Tetapi ia berlaku 15 tahun lalu dan tidak ada kena mengena dengan kes ini,” katanya.


Timbalan Pendakwa Raya, Siti Syakimah Ibrahim memohon hukuman setimpal bagi memberi pengajaran kepada tertuduh dan masyarakat.


Berdasarkan fakta kes, sepasukan polis membuat pemeriksaan terhadap dua kenderaan BMW dan Proton Gen 2 di Jalan Jasmine, Bukit Beruntung pada awal pagi, pada hari kejadian.


Pemandu Proton Gen 2 itu sempat memecut sebelum memasuki Lebuhraya Utara-Selatan (Plus), manakala BMW melanggar motosikal dipandu Razalee, dalam usaha untuk melepaskan diri.


Ini menyebabkan anggota polis itu terjatuh dan melepaskan tiga das tembakan mengakibatkan BMW itu merempuh pokok.


Tertuduh yang memandu BMW ditahan di semak berhampiran, manakala penumpang di bahagian depan kenderaan itu yang juga wanita Thailand turut ditahan di tempat kejadian.

myMetro | Penjara 15 bulan langgar polis dengan BMW:

'via Blog this'

Masjidil Haram kembali sesak

MAKKAH: Masjidil Haram di Makkah penuh sesak dengan jemaah yang tidak sabar-sabar ingin kembali ke negara masing-masing, semalam.

Walaupun jemaah saling berasak, tolak-menolak dan bergerak secara perlahan ketika melakukan tawaf, mereka gembira kerana impian sekali seumur hidup untuk menunaikan ibadah haji sudah terlaksana dengan aman dan selamat, lapor agensi berita Arab Saudi. Ribuan jemaah menunaikan Tawaf Wida’ (Tawaf Selamat Tinggal menandakan berakhirnya ibadah haji) di tingkat pertama dan tingkat teratas Masjidil Haram, manakala di Mataf (kawasan di sekitar Kaabah) yang memuatkan kapasiti seramai 70,000 orang setiap jam amat sesak. Beribu-ribu jemaah berkerusi roda turut menunaikan ibadah itu di tingkat atas Masjidil Haram. Kesemua 176 pintu masuk, termasuk pintu masuk di tingkat satu dan dua Masjidil Haram turut dibuka bagi menangani kebanjiran jemaah. Sebanyak 18 pintu masuk dikhaskan untuk jemaah kurang upaya. Lebih 1,000 pegawai pula ditugaskan memantau pergerakan jemaah di setiap pintu masuk. Pejabat Presiden Untuk Hal Ehwal Masjidil Haram juga mengerahkan 6,000 pekerja di lokasi berbeza di tempat suci itu bagi membantu jemaah dengan menunjukkan laluan masuk dan keluar. Tiada siapa dibenarkan duduk atau berdiri di laluan menuju ke Mataf.


Di Masaa (ruang antara bukit Safa dan Marwah) tempat jemaah melakukan Sai’e juga penuh sesak.

Pihak berkuasa turut mengedarkan risalah dalam pelbagai bahasa bagi memudahkan jemaah memahami baki ibadah yang perlu dilakukan.


Beribu-ribu anggota keselamatan ditugaskan memantau pergerakan jemaah bagi mengurangkan kesesakan dengan mengarahkan mereka menuju ke tempat yang kurang sesak. Lampu hijau akan berkelip-kelip di pintu masuk sekiranya terdapat ruang kosong dan lampu merah bermaksud tiada ruang kosong lagi di situ.


Seramai satu juta jemaah tempatan dan sebilangan besar jemaah luar negara sudah pulang sejak Rabu dan semalam selepas menunaikan Tawaf Wida’.

myMetro | Masjidil Haram kembali sesak:

'via Blog this'

Iran ancam AS, sekutu

TEHERAN: Iran berikrar memberi “tindak balas maksimum” terhadap sebarang serangan atau ancaman tindakan ketenteraan ke atas negara itu, kata Ayatollah Ali Khamenei, semalam.

Pemimpin tertinggi Iran itu berkata, mesej itu ditujukan khas kepada musuh negara, terutama Amerika Syarikat dan konco-konconya serta rejim Zionis.


“Tindak balas menyeluruh ini akan dibuat terhadap sebarang serangan - malah ancaman - sehingga kemusnahan berlaku dari dalam pihak musuh,” katanya ketika berucap di kolej tentera, semalam.

Kenyataan keras itu dibuat sebagai reaksi ancaman Israel untuk menggunakan serangan udara ke atas kemudahan nuklear Iran pada minggu lalu.


Presiden Israel, Shimon Peres, berkata tindakan ketenteraan itu “semakin pasti”.


Serangan lisan di antara Teheran dengan AS dan Israel semakin meningkat sejak agensi Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu mengeluarkan laporan mendakwa ada bukti “kukuh” menunjukkan program nuklear Iran digunakan untuk membina senjata.

Memetik “sumber boleh dipercayai,” Agensi Tenaga Atom Antarabangsa mendakwa program berkenaan dijadikan projek penyelidikan untuk memasang peledak nuklear pada peluru berpandu Iran.


Ekoran pendedahan laporan itu, Teheran berkata, mereka tidak akan tunduk walaupun sedikit dan bersedia menghadapi sebarang serangan luar.

Timbalan Panglima Tentera Iran, Masoud Jazayeri, berkata Israel bakal melihat kemusnahannya sendiri jika mereka menyerang negara berkenaan.


Kata Masoud, tapak senjata nuklear Israel di Dimona di kawsan padang pasir Negev adalah antara sasaran paling mudah untuk diserang Iran.


“Dalam keadaan begitu, tindak balas kami tidak hanya terhad di Timur Tengah,” katanya. - AFP

myMetro | Iran ancam AS, sekutu:

'via Blog this'

Lapan terbunuh, 25 berjaya ditarik keluar daripada runtuhan bangunan

ANKARA: Beratus anggota pasukan penyelamat bertungkus lumus mencari mangsa yang selamat selepas gempa bumi yang melanda timur Turki, semalam.
Gegaran yang berlaku tidak sampai tiga minggu selepas gempa bumi di tempat yang sama sebelum ini, merobohkan bangunan dan menyebabkan orang ramai bertempiaran lari akibat panik.
Kira-kira 800 anggota penyelamat bergegas ke tempat kejadian dengan membawa mesin jengkaut menggali bangunan runtuh setelah gegaran sekuat 5.6 magnitud melanda bandar Van.

Gegaran kuat itu turut meruntuhkan dua bangunan hotel dan lebih dua dozen bangunan lain di situ.

Satu daripada bangunan hotel yang runtuh di Van itu adalah bangunan hotel enam tingkat yang didiami oleh wartawan dan anggota Palang Merah Turki.

Kira-kira 25 mangsa berjaya diselamatkan, termasuk dua orang sukarelawan Persatuan Kemanusian Jepun yang tiba untuk membantu mencari mangsa selepas gempa bumi, 7.2 Skala Richter melanda pada 23 Oktober lalu dan membunuh kira-kira 600 orang dan mencederakan 4,150 orang.

Agensi Pengurusan Bencana Kerajaan meletakkan jumlah mangsa yang maut dalam gempa bumi terbaru ini, seramai lapan orang tetapi tidak dapat dipastikan berapa ramai yang terperangkap di bawah bangunan runtuh.

Seorang mangsa yang selamat, penyambut tetamu di satu daripada bangunan hotel yang runtuh, Recep Ozhan berkata,”Bila saya merangkak keluar, saya tak nampak apa-apa kecuali asap tebal.”

“Ada 32 tetamu yang mendaftar tinggal di hotel itu semalam, tapi saya tidak tahu berapa ramai yang ada di dalam bangunan itu... Saya tak tahu sama ada semua orang berjaya keluar,” katanya.

Pihak berkuasa Turki yang dikritik hebat kerana lambat menghantar bantuan ketika gempa bumi yang melanda bulan lalu berkata, mereka telah menghantar sembilan pesawat yang membawa 300 anggota penyelamat bersama 50 ambulans dan 250 anggota perubatan.
Helikopter digunakan untuk membawa barang dan anggota lain ke kawasan itu.

Salji dijangka turun hari ini. - AFP
myMetro | Lapan terbunuh, 25 berjaya ditarik keluar daripada runtuhan bangunan:

'via Blog this'

Wanita cacat tak serik hasil dadah ditahan

WAJAH asal Heather (kiri) pada 2003, cacat selepas letupan pada 2004 (tengah) dan wajah terkini selepas menjalani pembedahan.
WAJAH asal Heather (kiri) pada 2003, cacat selepas letupan pada 2004 (tengah) dan wajah terkini selepas menjalani pembedahan.

MIAMI: Seorang wanita muda yang menjadi cacat selepas terbabit dalam satu letupan di makmal dadah ditahan kerana menghasilkan bahan terlarang itu lagi.

Heather Raybon, 31, mengalami kecacatan pada wajah akibat letupan di makmal methamphetamine pada 2004.


Dia ditahan sekali lagi semalam selepas polis menyerbu sebuah treler di Milton, Florida ketika mereka cuba menangkap seorang banduan yang lari, Brian Mauldin.

Di dalam treler itu, polis terhidu bau bahan kimia yang kuat dan mengesyaki dadah methamphetamine sedang dihasilkan.


Pegawai polis turut melihat peralatan menghasilkan dadah dibiarkan secara terbuka dan segera menghubungi unit narkotik.


Polis yang menggeledah kediaman itu menemui bahan yang digunakan untuk menghasilkan methamphetamine.

Anggota bomba dihubungi ke kediaman treler itu kerana bimbang letupan dan kebakaran yang berlaku.


Heather dan William Hindall, 30, yang berada di dalam treler itu ditahan dan didakwa kerana mengedar methamphetamine dan memiliki peralatan serta bahan kimia untuk menghasilkan dadah.

myMetro | Wanita cacat tak serik hasil dadah ditahan:

'via Blog this'

2 sumbu badak dilarikan perompak

VIENNA: Pencuri melarikan sumbu badak untuk kali kedua di bandar raya ini, lapor polis semalam selepas kejadian kecurian sumbu badak pertama dilarikan di syarikat lelongan awal minggu ini.

Dua sumbu badak itu antara lima yang dijual oleh syarikat lelongan Dorotheum pada Isnin lalu.


Bagaimanapun sebelum jualan itu, dua lelaki meminta untuk melihat dua sumbu badak dan di depan kakitangan Dorotheum, mereka melarikannya.

Seorang kakitangan berjaya merampas satu daripada sumbu itu. Sumbu yang dirampas semula itu akhirnya dijual pada lelongan waktu tengah hari pada harga AS$116,500 (RM372,800). Keesokan hari, satu lagi sumbu yang dilelong hilang daripada pemilik barunya, seorang ahli taksidermi.


Menurut polis, dua lelaki yang bertutur dalam bahasa Inggeris itu mengunjungi kedai ahli taksidermi terbabit dan melarikan sumbu badak itu ketika dia meninggalkannya untuk menjawab panggilan telefon. - AFP

myMetro | 2 sumbu badak dilarikan perompak:

'via Blog this'

Lelaki tuntut tangan dipulang


HU dengan tangan berbalut dirawat di hospital  Taoyuan, Taiwan, semalam.
HU dengan tangan berbalut dirawat di hospital Taoyuan, Taiwan, semalam.
TAOYUAN (Taiwan): Seorang lelaki rakyat Taiwan, semalam menuntut pihak berkuasa China memulangkan tangan kirinya yang dipotong selepas insiden samun dan disimpan polis negara itu sebagai bahan bukti.
Hu Chi-yang, 59, berkata, dia diserang oleh tiga lelaki di tenggara wilayah China di Fujian minggu lalu. Dia berkata, mereka menyamun wang tunai AS$600 (RM1,920) miliknya dan cuba memotong tangan kirinya bagi mendapatkan cincin dan jam Rolex dipakainya.

Hu, ahli perniagaan yang sudah bersara berkata, dia setuju supaya tangannya dipotong selepas doktor memberitahunya ia cedera parah dan tidak dapat diselamatkan. Bagaimanapun, polis tempatan enggan membenarkan dia mengambil semula tangannya untuk dibawa pulang ke Taiwan.
Bercakap kepada media dari katil hospital di Taoyuan, di utara Taiwan dia berkata: “Saya mangsa dalam kes ini tetapi mereka melayan saya bagaikan saya ini perompak. Saya tidak mahu lagi pergi ke China.

Dengan nada suara yang marah sambil menitiskan air mata Hu berkata, polis di Putian bersikap buruk dan menegaskan dia perlu memberi kenyataan penuh sebelum dibenarkan menjalani pembedahan.

“Saya minta mereka memulangkan tangan saya tetapi mereka kata mereka perlu menyimpannya untuk siasatan,” katanya. Kes Hu itu mendapat liputan meluas oleh media Taiwan sejak dia pulang dari Putian Selasa lalu.
Polis di Putian berkata, mereka menghadapi tekanan ekoran kes itu tetapi menafikan tangan Hu sudah dipotong.

“Kes itu tidak terjadi seperti mana dilaporkan media. Namun, kesannya amat besar sekarang, jadi pegawai kanan memberi perhatian penuh terhadap kes itu,” kata pegawai polis di Biro Keselamatan Awam Putian.
“Tangannya masih melekat di tubuhnya. Khabar angin kadangkala memang bodoh,” katanya sambil mengakui Hu mengalami kecederaan. - AFP
myMetro | Lelaki tuntut tangan dipulang:

'via Blog this'

Jonathan Arnold dari belenggu salib menuju Cahaya Ilahi


by peribadirasulullah
http://www.awda-dawa.com/App/Upload/articles/1130.jpg
http://www.awda-dawa.com/App/Upload/articles/2161.jpg
Kisah berikut adalah kisah seorang mu’alaf dari kota Malang mantan Pendeta Militan pelaku Pemurtadan yang banyak mengandung pelajaran berharga dan bahan renungan bagi kita bersama, berikut ini penuturannya.
Saya dilahirkan 14-Juli 1943 di kota Malang Jawa Timur, hari Minggu pukul 09.00 WIB saat lagu kidung suci dikumandangkan di Gereja. Ayah saya seorang militer AD yang ditokohkan dan disegani oleh warga Kristiani (Protestan). Hidup dalam kedisiplinan yang tinggi adalah ciri keluarga kami. Sebagai seorang anggota militer, ayah saya telah menerapkan kedisiplinan yang tinggi dalam kehidupan kami dan sebagai seorang Kristiani yang ditokohkan, maka ayah saya termasuk yang sangat tidak bersahabat dengan umat Islam. Saya masih ingat betapa hebatnya orang tua menanamkan kebencian-kebencian dalam hati saya terhadap Islam. Menurut penuturan ibu, hal itubermula dari tingkah laku oknum-oknum orang Islam yang banyak membikin sakit hati ayah. Itulah sebabnya saya dilarang bergaul dengan mereka dan selalu diawasi dengan ketat.
Pada usia tiga bulan saya di babtis di gereja GPI Malang dengan nama Jonathan Arnold. Tiga tahun kemudian saya mulai sekolah di sekolah Minggu ( Zondaag School ) di gereja, sampai kemudian melanjutkan ke SMP dan SLTA Kristen.
1. Menjadi Pengkabar Injil
Kelebihan-kelebihan saya dalam sastra, kelancaran lidah saya dalam menyampaikan nas-nas suci BIBLE, ditunjang dengan keberanian dan penamplan saya yang meyakinkan, maka beberapa sesepuh Gereja menyatakan bahwa saya cocok sekali untuk menjadi pengkabar Injil. Inilah alasan ayah saya mengirim saya ke sekolah Theologia di kota Batu-Malang. Nilai akhir yang gemilang dan suksesnya theater yang saya tangani, para pendeta dan tokoh gereja mendesak orang tua saya agar mau mengirimkan saya ke Universitas Leiden-Belanda.
Perjalanan ke negeri Kincir Angin saya lewati dengan mulus, saya memilih jurusan Pekabaran Injil dan filosofia, prinsip mata kuliahnya tidak jauh berbeda dengan yang saya terima di STI Batu-Malang.
Setelah lulus dari Belanda, saya diangkat menjadi pendeta di kabupaten Lumajang pada akhir tahun 1967, saya langsung membentuk misi pekabaran yang sering dikenal dengan istilah kristenisasi, apa yang saya lakukan ini bukanlah hal yang baru. Hal ini telah dilakukan sejak zaman Belanda.
2. Perjalanan hidupku sebagai penginjil
Saya susun personil-personil yang cukup terlatih, terampil dan mau bekerja untuk Tuhan, ramah tamah, murah senyum dan tak kalah pentingnya bekal yang harus dimiliki anggota misi adalah sabar dan tahan pukul. Karena tugas meraka memang sangat berat. Mereka harus berani menyampaikan berita dari Allah dengan ‘door to door system’, Semua harus dilaksanakan dengan iklash, bersih hati dan senang. Karena Tuhan Yesus ( padahal Yudas-lah yang memanggul salib) telah rela memanggul salib sengsaranya yang cukup jauh. Oleh karena itu tidak ada alasan untuk berberat hati.
3. Mencari kelemahan orang Islam
Sebelum operasi benar-benar mulai, saya tebarkan anggota misi untuk meneliti dari dekat kehidupan orang-orang muslim. Ternyata ada 3 kelemahan :
Pertama, Banyak orang Islam yang ikut-ikutan, Islamnya hanya Islam KTP dan tidak paham tentang Islam.
Kedua, seringkali terjadi perpecahan antar umat Islam.
Ketiga, banyak umat Islam yang serakah, tamak, bakhil tidak mau menolong fakir miskindan yatim piatu. Dengan tiga faktor ini saya mulai misi, darah militer orang tua rupanya mengalir dalam tubuh saya, seperti seorang jendral mengatur pasukan tempur, saya sebar anggota saya ke daerah-daerah terpencil, berpendidikan rendah dan berekonomi rendah.
4. Strategi memurtadkan orang Islam
Saya menyebut misi ini dengan sebutan ‘Operasi Simpati’, yaitu agar memperoleh simpati orang-orang Islam dengan jalan menolong fakir miskin. Dana yang kami peroleh cukup besar, karena di samping bersumber dari jemaat sendiri juga dari luar negeri seperti : Belanda, Amerika dan Australia. Saya juga berpesan kepada anggota misi agar segala sesuatunya tidak berkesan menarik orang masuk Kristen. Yang kesulitan biaya untuk sekolah di beri bea siswa, yang sakit diberi obat-obatan, yang susah dihibur, yang lapar diberi makan, yang lemah ekonomi diberi modal, bahkan yang keluarganya matipun ditolong dalam biaya dan pelaksanaan pemakaman, maka operasi simpati ini tampak dari luar sebagai operasi kemanusiaan, sehingga orang Islam banyak yang tertarik masuk Kristen tanpa dipaksa.
Hasilnya sangat mengagumkan, dalam waktu singkat dapat memurtadkan hampir 1000 orang. Namun saya belum puas dengan hasil ini, saya meragukan kemurtadan mereka, apakah karena ekonomi atau benar-benar iklash masuk Kristen. Maka saya bikin formula baru yaitu saya kembangkan pergaulan bebas muda-mudi ala barat, saya kenalkan valentine day, pakaian dan kesenian barat, kebudayaan hingga olahraga dan kegiatan-kegiatan lainnya yang mencuri waktu sholat hingga banyak anak-anak tidak sholat dan mengaji, padahal, hal tersebut sebelumnya telah menjadi budaya umat Islam.
5. Usaha saya melemahkan pondok pesantren
Penyusunan sistem, metode, personil untuk pelayanan pekerjaan Tuhan juga telah saya persiapkan sangat matang, bahkan gerejapun sudah saya dirikan lengkap dengan sekedul kegiatannya. Dalam perjalan-an pengkabaran Injil ke daerah Jember saya rencanakan hendak melemahkan pondok-pondok pesantren, terutama pondok pesantren Kyai Haji Ahmad Shiddiq”. Di sinilah saya bertemu dengan gadis berkerudung putih, pertemuan yang kemudian membuahkan pernikahan antara pendeta dan gadis muslimah. Saya dapat menikahinya karena berpura-pura telah masuk Islam dengan surat palsu yang saya bikin di penghulu Jatiroto.
Rumah tangga berjalan aman hanya beberapa hari saja. Sebab masing-masing punya akidah yang tidak bisa dipertemukan, kebencian saya terhadap Islam makin lama semakin tidak bisa ditutup-tutupi, terjadilah pertengkaran demi pertengkaran dan setiapkali saya marah, istri saya tidak pernah melawan, yang dilakukannya yaitu langsung shalat dan baca Al-Qur’an. Dari sinilah timbul keinginan saya yang makin lama makin keras untuk mengetahui kandungan Al-Qur’an, maka saya pinjam AL-Qur’an yang ada terjemahannya terbitan dari DEPAG.
6. Hatiku mulai mendapat petunjuk
Terus terang saya belum pernah membaca Al-Qur’an, kalau membuang hampir tiap hari, pada suatu malam terjadilah sesuatu yang aneh, saat semua orang tidur nyenyak, sepi dan hening, Al-Qur’an saya buka dan seluruh tubuh saya seolah gemetar semua, ketika saya buka persis pada halaman yang ditandai benang pembatas yaitu surat Ar-Rahman, saya terpana dengan keindahan bahasa Al-Qur’an yang di ulang-ulang walau kalimatnya sederhana ‘Nikmat Tuhan manakah yang kamu dustakan”.
Lembar demi lembar saya buka, dan sampailah pada ’surat Maryam’, Maryam ibunya Yesus dikisah-kan dalam Al-Qur’an lebih terhormat, suci, luhur dan mulya dari pada kisah Maryam dalam Alkitab.
Begitu juga dengan sifat Tuhan dalam Al-Qur’an, Tuhan itu Esa adanya, ini berarti tidak boleh ada alternatif lain selain Allah SWT. Berbeda dengan Alkitab yang menyatakan Tuhan itu tiga yang amat tidak logis, apalagi doktrin Tuhan trinitas tersebut baru ada 325 tahun setelah Yesus diangkat kelangit. Al-Qur’an mengisahkan Allah itu kekal, yang membedakan antara mahluk dengan Tuhan, tetapi dalam Alkitab dikisahkan Tuhan telah mati di salib dan Tuhan dikisahkan kalah berkelahi dengan Ya’kub. Masih banyak hal-hal logis yang tidak saya jumpai dalam Alkitab yang membuat imanku mulai goyang.
Hari masih pagi ketika itu, langit tampak cerah dan matahari begitu hangatnya, semalaman saya tidak dapat tidur dengan pikiran yang kalut. Kemarin saya bertengkar dengan istriku, seperti biasa karena keyakinan yang berbeda. Pagi itu istriku minta dipulangkan ke rumah orang tuanya, karena tidak kuat menahan perasaan karena suami selalu memojokkan bahkan menghina keyakinan.
“Maaf mas, saya mau nikah sama mas karena kehendak orang tua. Di Islam hukumnya anak harus nurut sama orang tua. Saya sudah taat, tetapi rupanya saya mau di-Kristenkan, maaf mas, bagi saya lebih baik kehilangan Mas dari pada harus kehilangan Iman-Islam, Besok setelah sholat subuh antarkan saya kembali ke orang tua.”
Besok harinya, tiba-tiba istri saya sudah siap untuk minta dipulangkan ke orang tuanya. “Kamu harus tetap tinggal di rumah ini bersama saya” kata-kataku memulai dan dia menatapku dengan tajam. “sampai perasaanku hancur…sampai imanku hancur..??” tanyanya. “..Tidak..!!, aku tidak akan berbuat sekasar itu lagi terhadapmu, aku berjanji didepan Tuhan, kau bebas dengan agamamu, bahkan kau bebas membaca kitab sucimu. Tadi malam kitab itu telah aku baca, isinya luar biasa dan benar mutlak. Tapi maaf…aku masih belum yakin, bahwa Islam agama yang benar, aku akan menyelidiki” jawabku menjelaskan pada istriku. “Kalau Islam yang benar mas ?” tanya istriku. “Kalau Islam yang benar maka aku akan masuk Islam, tetapi kalau ternyata Islam yang salah atau keliru, maka kamu haarus masuk gereja” jawab saya menantang.
7. Iman saya mulai goyang dan tertarik dengan agama Islam
Saya mulai membeli buku-buku Islam, minta bantuan ke kedutaan-kedutaan Islam, bagian penerangan Kerajaan Islam Saudi Arabia. Saya datang ke pondok-pondok pesntren mulai dari Banyuwangi sampai ke Kediri. Tidak ada waktu yang berlalu kecuali saya isi dengan belajar perbandingan agama, saya bertekad mencari kebenaran. Saya tidak ingin membohongi hati nurani.
Banyak sekali kebenaran hakiki yang saya jumpai dalam Al-Qur’an, semakin lama semakin nampak kejanggalan-kejanggalan dalam Alkitab, dalam Alkitab banyak sekali pertentangan antara ayat yang satu dengan ayat yang lainnya, banyak juga berkisah tentang pornografi dan mensifati Tuhan dengan sifat yang mustahil, belum lagi Alkitab tidak ditulis dalam bahasa Yesus. Kejanggalan-kejanggalan ini membuat saya semakin bernafsu mencari sampai dimana kekeliruan-kekeliruan Alkitab.
8. Aku resmi keluar dari Gereja Protestan
Pada suatu malam saya bermimpi melihat menara gereja saya yang dikerubuti burung-burung. Langit mendadak terbuka, Para malaikat dan bidadari turun, dan seorang bidadari cantik menyanyikan lagu yang amat merdu, sampai saya terjaga dari tidur, dan masih kedengaran suara bidadari itu. Setelah saya amati, ternyata suara itu adalah suara istri saya yang sedang membaca Al Qur’an. Sejenak kemudian istri saya membangunkan saya “Mas… katanya ingin ketemu Tuhan, mari silakan”. Malam itu saya bangun, di luar hujan deras diselingi petir menyambar-nyambar. Saya bangun dan cuci muka lalu duduk di atas sajadah yang biasa digunakan istri saya sholat. Saya memang sering bangun tengah malam. Kalau istri saya sholat, saya cuma berdoa saja. Sementara hujan belum reda saya khusu’ berdoa sampai tidak terasa air mata saya berlinang, saya memohon kepada Tuhan, “..Ya Tuhan tolonglah saya, berilah petunjuk kepada saya, kalau memang benar Yesus itu Tuhan, tetapkan hati saya, akan tetapi kalau bukan, tolong beri saya petunjuk kepada siapa saya harus menyembah”. Tiba-tiba badan saya menggigil, keringat dingin mengucur amat derasnya, kembali terngiang suara kiai-kiai, ulama-ulama, yang pernah berdialog dengan saya bahkan suara dari buku-buku Islam yang saya pelajari, seolah semua berkata “Islam adalah agama yang benar”.
Lalu secepatnya saya menulis surat kepada Dewan Gereja Jatirto-Lumajang dengan tembusan ke Jakarta, saya menyatakan keluar dari gereja protestan, dan ketika membaca surat saya, istri saya terkejut dan berkata, “Terlalu cepat pernyataan ini, sudahkah Mas pikirkan benar?”. Saya jawab, “Bagiku bahkan terlalu lamban, sekian lamanya aku terombangambing antara kebenaran dan ketidak benaran, aku sudah tak sanggup lagi membohongi diri sendiri”. “Sudah mantap benar Mas?”, tanya istri saya, “Yah, aku mantap bahwa Islam adalah agama yang benar!”. Jawab saya, “Kalau begitu mari saya bimbing membaca syahadat”. Lalu istri saya berwudhu dan sholat dua rakaat. Sementara itu saya melihat lonceng di dinding menunjuk pukul 02.10 WIB dini hari. Usai ia sholat, tangan saya dijabat, katanya, “Mari saya bimbing masuk Islam, disaksikan oleh Allah, seluruh malaikat, Nabi dan Rasul, termasuk junjungan kita Nabi Muhammad saw, coba tirukan: Asyhadu Alla Ilahaillallah, Wa Asyhadu Anna Muhammadar Rasulullah”. Istri saya tak kuat menahan air matanya jatuh bercucuran. Dan sejak itu tersiarlah berita dari mulut ke mulut, “..Jonathan masuk Islam..!”. Majalah dan surat-kabar juga turut meramaikan. Ayahpun akhirnya mengetahui kalau saya masuk Islam dan memanggil saya pulang, ayah menyodorkan majalah ke hadapan saya dan saya menganggukkan berita tentang saya. Ayah marah sekali dan wajahnya nampak merah padam.
Ayah saya marah sekali, “Terlalu gila kamu..Biaya ayah habis banyak karena kamu. Ini berarti kamu telah mengkhianati cita-cita orang tua. Sekarang aku perintahkan kamu pulang kembali ke Malang dan kembali ke Gereja!”. Saya hanya dapat menundukkan kepala dan ti-dak berani menatap wajah ayah yang merah padam itu. Saya jawab, “Tidak ayah, saya sudah menyatakan masuk Islam dan saya sudah berjanji mati bersama Islam”. Ayah saya semakin berang dan tiba-tiba menggedor meja, “Terlalu gila..jadi kau sudah benar-benar hendak meninggalkan gereja?”. Saya hanya bisa menganggukkan kepala, langsung ayah saya menyahut tidak senang, “Baiklah kalau kamu sudah tidak bisa diatur lagi, kamu tidak usah mengaku orang tua di sini, keluar! Dan jangan menginjakkan kakimu lagi di rumah ini!”.
9. Saya diusir dan kerja di pabrik gula
Sejak itu saya diusir dan sayapun meninggalkan rumah . Di Jatiroto, saya ajak istri saya untuk segera meninggalkan rumah dinas Gereja. Tidak ada yang saya bawa dari rumah itu, sebab saya memang merasa semua kekayaan di rumah itu milik gereja. Selanjutnya, saya ditolong oleh orang-orang Islam, ditempatkan di rumah dinas PG. Jatiroto yang kebetulan tidak ada yang menempati.
Alhamdulillah, berkat perjuangan tokoh-tokoh Islam akhirnya saya masuk dan menjadi karyawan PG.Jatiroto. Saya mulai belajar sholat dan membaca Al-Qur’an, dibawah tuntunan istri saya sendiri.
Satu ketika, disaat lagi asyik-asyiknya belajar sholat, datanglah adik saya yang anggota marinir dua jip lengkap dengan anggota-anggotanya. Agaknya keluarga saya di Malang tetap akan memaksa saya kembali ke Malang dan kembali mengelola gereja. Saat itu dengan tegas saya jawab,”Maaf, saya sudah memilih Islam dan berjanji mati dengan Islam!”. Agaknya sudah diatur sebelumnya, begitu mendengar jawaban saya, ia langsung membuka sabuk kopelreim dan dipukul-pukulkan di kepala saya dan saya terjatuh ke lantai dengan berlumuran darah. Saya baru sadar kembali setelah di RS Jatiroto.
Kala itu, ulama-ulama dan tokoh-tokoh agama Islam sama berdatangan menjenguk saya di RS. Jatiroto. Setelah peristiwa itu, beberapa ulama dan kyai mulai menampilkan saya di masjid-masjid untuk memberikan kesaksian tentang kebenaran ajaran Islam. Atas bimbingan dan dorongan dari mereka itulah saya akhirnya lebih giat lagi mempelajari, memperdalam Al-Qur’an dan Hadits.
Saya mulai dikenal masyarakat Islam secara luas, waktu-waktu saya terisi dengan acara-acara pengajian, dari kampung ke kampung, dari pesantren ke pesantren, dari kota ke kota, Jawa Timur, Bali, Lombok, Sumatera Selatan, Kalimantan dan Alhamdulillah sampai ke Malaysia.
Bapak M. Nasir dengan Dewan Dakwah Islamiyah (DDII) nya mendengar cerita tentang saya dan pada tanggal 29 Agustus sampai dengan 8-9-1991 saya mendapat kehormatan diundang pada kesempatan Silaaturrahmi Jamaah Muhtadien di Cisalopa,Bogor Jawa Barat, dimana pada kesempatan itu dihadiri pula oleh para Pengurus Rabithah Al Alam Islamy dari Saudi Arabia.
10. Bergabung ke jamaah Muhtadien
Forum silaturrahmi Jamaah Muhtadien ini adalah suatu acara yang diselenggarakan oleh orang-orang yang telah mendapat hidayah dari Allah SWT yang kemudian masuk Islam, mereka terdiri dari bekas orang-orang Kristen, Pendeta maupun Pastur.
Sejak itu, setiap kali diundang pengajian, saya selalu dipanggil dengan “Haji Muhammad Abdillah” sebenarnya saya merasa sangat malu, karena saya belumlah menunaikan ibadah haji ke tanah suci.
Pada suatu malam, sepulang dari acara pengajian, sebelum berangkat tidur saya menyempatkan diri untuk melaksanakan sholat tahajjud. Pada saat sholat itulah, sengaja saya menangis dihadapan Allah SWT, saya bermunajat, memohon kemurahan Allah SWT agar saya dapat menunaikan ibadah haji.
Setelah sekian puluh kali hal ini saya lakukan, Allah Yang Maha Rahman dan Rahim mendengar munajat saya dan Alhamdulillah pada musim haji tahun 1992, di suatu pagi sekitar tiga hari setelah hari raya Idul Fitri, datang kepada saya sepucuk surat undangan dari Raja Fadh Arab Saudi yang isinya mengundang saya untuk menunaikan ibadah haji.
Allah sungguh Maha Besar, saya seolah dalam mimpi ketika tiba-tiba saya sudah bersujud di Masjidil Haram persis di muka Ka’bah. Kala itu air mata saya tak terbendung lagi, mengalir deras membasahi pipi dan seolah-olah menjeritkan suara hati saya, “.. Yaa Allah, pada akhirnya telah sampailah perjalanan saya yang sangat meletihkan dari Yerusalem ke Tanah Suci Mekkah, ampuni dan terima taubat hambamu ini dan jadikan hambamu ini termasuk golongan haji yang mabrur…amien Ya Robbal Alamin..”. (al-islahonline)

Bush, Blair kena bicara di KL

Oleh Badrul Kamal Zakaria

2011/11/11

KLWCC dakwa bekas pemimpin AS, Britain rancang perang Afghanistan, Iraq

KUALA LUMPUR: Bekas Presiden Amerika Syarikat (AS), George W Bush dan bekas Perdana Menteri Britain, Tony Blair akan dibicarakan di Kuala Lumpur atas tuduhan melakukan jenayah perang terhadap Afghanistan dan Iraq, walaupun tanpa kehadiran mereka.

Kedua-dua mereka dituduh oleh Suruhanjaya Jenayah Perang Kuala Lumpur (KLWCC) selepas dua tahun menjalankan siasatan terhadap aduan yang dibuat mangsa perang di Iraq pada 2009. Ini kali pertama kedua-dua bekas ketua negara itu dituduh bagi jenayah perang mengikut proses undang-undang.
Turut didakwa bersama mereka ialah beberapa tokoh dalam pentadbiran Bush seperti bekas Naib Presiden AS, Dick Cheney; bekas Setiausaha Pertahanan AS, Donald Rumsfeld; bekas Peguam Negara AS, Alberto Gonzales; bekas Ketua Staf Pentadbiran Presiden Bush, David Addington; bekas Penasihat Jabatan Pertahanan AS, William Haynes; bekas Hakim Mahkamah Rayuan AS, Jay Bybee dan profesor undang-undang, John Yoo.
Setiausaha Agung Kuala Lumpur Foundation to Crimanalise War, Datuk Dr Yaacob Hussain Merican, berkata perbicaraan akan diadakan di Yayasan Al-Bukhary di Jalan Perdana di sini mulai 19 hingga 22 November ini.

“Suruhanjaya selepas menerima aduan daripada mangsa perang di Iraq pada 2009 telah melakukan siasatan rapi dan menyeluruh selama dua tahun dan memutuskan untuk membuat pendakwaan jenayah perang terhadap Bush, Blair dan sekutu mereka,” katanya pada sidang media di Balai Berita, semalam.

Sidang media itu turut dihadiri Pengerusi Yayasan Keamanan Sedunia Perdana (PGPF), Tan Sri Norian Mai; Pengarah Eksekutif PGPF, Dr Zulaiha Ismail dan pemegang amanah yayasan itu, Tan Sri Dr Samsudin Hitam.

Serangan dan penaklukan Iraq pada 2003 mengakibatkan lebih 1.4 juta rakyat terbunuh, selain ramai lagi yang disiksa dan didera.
Dr Yaacob berkata, bagi tuduhan pertama Bush dan Blair dituduh melakukan jenayah terhadap keamanan, di mana kedua-dua mereka didakwa bertanggungjawab untuk merancang, menyerang dan menakluk sebuah negara berdaulat Iraq pada 19 Mac 2003 yang turut menyalahi undang-undang antarabangsa dan mencabuli piagam Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB).

Bagi tuduhan kedua, Bush dituduh bersama lapan pegawai kanannya melakukan penyiksaan dan jenayah perang, iaitu dengan mengambil bahagian, mengeluarkan perintah dan arahan eksekutif untuk mengecualikan semua konvensyen dan undang-undang antarabangsa seperti Konvensyen Terhadap Penyeksaan 1984, Konvensyen Geneva III 1949, Deklarasi Hak Asasi Manusia Sejagat dan Piagam PBB berhubung pembabitan mereka dalam perang di Afghanistan pada 2001 dan Iraq pada 2003.

Bush juga didakwa melakukan perbuatan penyeksaan, layanan kejam, menjatuhkan maruah dan tidak berperikemanusiaan terhadap semua mangsa, serta melanggar semua konvensyen dan undang-undang antarabangsa.

Dr Yaacob berkata, tribunal itu akan dibarisi beberapa pakar perundangan dalam dan luar negara supaya proses perbicaraan berlangsung dengan lancar dan adil.

Tribunal tujuh anggota itu akan diketuai oleh bekas Hakim Mahkamah Persekutuan, Datuk Abdul Kadir Sulaiman, manakala anggotanya ialah bekas hakim Mahkamah Persekutuan, Datuk Zakaria Yatim; peguam dan pakar undang-undang antarabangsa dan bekas peguam persekutuan di Jabatan Peguam Negara, Prof Salleh Buang.

Pengarang buku politik, Alfred Lambremont Webre; pakar undang-undang perlembagaan, pentadbiran dan antarabangsa, Prof Niloufer Bhagwat; pensyarah undang-undang, Prof Emeritus Datuk Dr Shad Saleem Faruqi dan peguam, Tunku Sofiah Jewa.

Pendakwaan akan dilakukan Pensyarah Undang-Undang, Prof Gurdial S Nijar dengan dibantu pensyarah undang-undang antarabangsa dari AS, Prof Francis Boyle.

“Sekiranya terbukti bersalah, nama semua tertuduh akan dimasukkan ke dalam senarai daftar Suruhanjaya Penjenayah Perang dan akan disiarkan ke seluruh dunia,” katanya.
Berita Harian Online | Bush, Blair kena bicara di KL:

'via Blog this'

Kapal angkasa Moscow gagal

PEKERJA menyediakan    kapal angkasa,  Phobos-Grunt tanpa pemandu berharga RM535.93 juta di  tapak pelancar Baikonur, Kazakhstan bulan lalu. - Foto REUTERS
PEKERJA menyediakan kapal angkasa, Phobos-Grunt tanpa pemandu berharga RM535.93 juta di tapak pelancar Baikonur, Kazakhstan bulan lalu. - Foto REUTERS
MOSCOW: Sebuah kapal angkasa Russia dalam perjalanan ke planet Marikh membawa 12 tan bahan api toksik terkandas di orbit bumi dan mungkin terhempas dalam tempoh beberapa minggu jika jurutera gagal membetulkan haluannya.

Pada masa sama, pakar angkasa lepas berharap enjin senyap kapal angkasa itu boleh ditujah untuk ke Marikh. Jika tidak, ia akan terjunam ke bumi. Namun kebanyakan pakar serpihan angkasa Amerika yakin bahan api di dalamnya mungkin meletup di ruang atmosfera dan tidak sampai ke bumi.
Kesilapan pelancaran itu adalah yang terbaru dalam beberapa siri kegagalan Russia yang menambah kebimbangan mengenai keadaan industri angkasa lepas negara itu.
Kapal angkasa, Phobos-Grunt tanpa pemandu berharga AS$170 juta (RM535.93 juta) berjaya memasuki orbit dengan tujahan roket pelancar Zenit-2 selepas tengah malam waktu tempatan kelmarin (2016 GMT Selasa) dari tapak pelancar Baikonur di Kazakhstan. Selepas berpecah daripada pelancar, 11 minit kemudian, ia sepatutnya menyalakan dua enjin dan menghala ke Marikh.

Bagaimanapun, kedua-dua enjin gagal dihidupkan. Berikutan itu, Phobos-Grunt tidak dapat meninggalkan orbit bumi, sebaliknya terus terbang mengeliling antara 207.61 kilometer dan 341.18 kilometer di atas bumi. Orbit itu sudah semakin menurun, menurut satelit Amerika yang mengesannya.

Agensi Angkasa Lepas Persekutuan berkata, orbit kapal itu dan sumber kuasanya mungkin membenarkannya mengelilingi bumi kira-kira dua minggu. Pengiraan itu dipersetujui Agensi Angkasa Lepas Amerika Syarikat (NASA).

“Dari orbit Rangkaian Pemantauan Angkasa Lepas Amerika, ia mungkin begitu dalam tempoh dua minggu sebelum terhempas,” kata ketua saintis serpihan kapal angkasa NASA, Nicholas Johnson tengah hari kelmarin. – AP
Berita Harian Online | Kapal angkasa Moscow gagal:

'via Blog this'

10 korban gempa bumi terbaru Turki


Foto
MIYAZAKI menerima rawatan selepas dikeluarkan dari runtuhan sebuah hotel di Van. Beliau disahkan meninggal dunia akibat kecederaan yang dialami. - Foto AP
Foto
PASUKAN penyelamat cuba mengeluarkan mangsa di bawah runtuhan bangunan di Van, Turki, semalam. - Foto EPA


Berpuluh dikhuatiri terperangkap di bawah runtuhan

VAN: Seorang pekerja Jepun adalah antara 10 yang terbunuh dalam gempa bumi kedua di timur Turki manakala sekumpulan penduduk yang marah mengadakan bantahan menggesa pihak berkuasa menutup dua hotel yang musnah dalam kejadian gempa bumi yang pertama.

Polis pencegah rusuhan menggunakan penyembur lada hitam untuk menyuraikan tunjuk perasaan.
Demonstrasi tercetus berikutan pekerja bantuan menggunakan penyodok untuk mencari mangsa yang selamat dalam kejadian gempa bumi Rabu lalu yang melanda wilayah sama digegarkan dengan gempa bumi pada 23 Oktober mengorbankan 600 penduduk.
Sekurang-kurangnya 28 penduduk dibawa keluar dari runtuhan di Van berikutan usaha menyelamat yang berterusan sepanjang malam menggunakan lampu berkuasa tinggi. Sepuluh kematian dilaporkan dalam dua hotel yang runtuh.

Mereka yang tertimbus termasuk sekumpulan wartawan Turki yang membuat liputan kejadian gempa pertama mengakibatkan ribuan penduduk hilang tempat tinggal ketika cuaca sejuk mula melanda di wilayah pergunungan itu.

Timbalan Perdana Menteri, Besir Atalay berkata gempa kelmarin menumbangkan 25 bangunan di bandar Van, namun hanya tiga dihuni sementara yang lain dikosongkan selepas mengalami kerosakan dalam gempa kuat bulan lalu.

Gempa dengan magnitud 5.7 adalah susulan gempa dengan kekuatan 7.2 23 Oktober lalu, mengorbankan lebih 600 orang.
Stesen televisyen CNN-Turk melaporkan pekerja penyelamat mempercepatkan usaha mencari mangsa terselamat pada waktu siang semalam, cuba membuka laluan dalam runtuhan.

Pekerja menggunakan lampu berkuasa tinggi untuk bekerja sepanjang malam walaupun berlaku beberapa gegaran susulan.

Atalay berkata pekerja penyelamat memberi tumpuan kepada dua tapak hotel yang runtuh dan sebuah bangunan pangsapuri. Pihak berkuasa pengurusan bencana berkata 28 mangsa yang terselamat ditarik keluar bersama tujuh mayat.

Satu daripada bangunan yang runtuh adalah Hotel Bayram, hotel terkenal di Van.
Agensi berita Dogan Turki, berkata dua wartawannya hilang.

Sebilangan pekerja penyelamat asing yang membantu mangsa dalam gempa sebelumnya juga menginap di hotel itu.

Persatuan Bantuan dan Penyelamat Jepun berkata seorang daripada anggotanya, Miyuki Konnai yang bergegas ke Turki untuk membantu mangsa dalam gempa sebelumnya, ditarik keluar hidup-hidup dari Hotel Bayram namun seorang lagi kakitangan, Atsushi Miyazaki, meninggal dunia selepas dibawa ke hospital.

“Kami bercakap dengannya seketika, beliau berada di hospital,” kata Ikuko Natori kepada The Associated Press menerusi telefon dari Tokyo, Jepun, memaklumkan keadaan Konnai, 32.

Natori, bagaimanapun, berkata mereka gagal menghubungi Miyazaki, 41.
“Kami cuba menelefon telefon bimbitnya, ia berdering namun dia tidak menjawab,” kata Natori.

Seorang jurukamera agensi berita Cihan, Turki, Ozgur Gunes, berkata ada wartawan terperangkap menghantar mesej meminta diselamatkan.

Beliau meninggalkan hotel sebelum gempa namun bergegas semula mengambil kameranya apabila gempa melanda, tetapi mendapati bangunan itu sudah runtuh. – AP Berita Harian Online | 10 korban gempa bumi terbaru Turki:


Kapal induk bertukar stadiumPEKERJA-PEKERJA sibuk memasang lantai gelanggang bola keranjang di atas dek kapal induk USS Carl Vinson pada Selasa lepas.


SAN DIEGO, Amerika Syarikat (AS) - Selepas digunakan untuk mengangkut jenazah Osama bin Laden, kapal induk USS Carl Vinson sekali lagi menjadi tumpuan. Kali ini sebagai gelanggang perlawanan bola keranjang kolej AS.

Seramai 7,000 penonton termasuk Presiden AS, Barack Obama dijangka menonton perlawanan tersebut di atas kapal induk berkenaan yang berlabuh di sini.

Setakat semalam, kerja-kerja menukar dek kapal gergasi berkenaan menjadi sebuah stadium bola keranjang sudah selesai.

Pasukan Universiti Negeri Michigan akan menentang pasukan Carolina Utara dalam perlawanan yang dijadual berlangsung hari ini. - AFP

Kosmo! Online - Dunia:

'via Blog this'

Lukisan dijual RM194.4 jutaGAMBAR oleh firma lelongan Sotheby di New York menunjukkan lukisan abstrak 1949-A-No. 1.


NEW YORK, Amerika Syarikat (AS) - Firma lelongan Sotheby di sini menjual sebuah lukisan abstrak karya Clyfford Still pada harga AS$61.7 juta (RM194.4) dalam satu lelongan kelmarin, sekali gus mencatat rekod baharu untuk pelukis AS berkenaan.

Lukisan yang berjudul 1949-A-No. 1, menampilkan gabungan corak abstrak berwarna putih, hitam dan merah pada kanvas. Harga anggaran lukisan tersebut ialah antara AS$25 juta (RM78.8 juta) hingga AS$35 juta (RM110.37 juta).

Rekod termahal untuk lukisan Still sebelum ini ialah AS$21.3 juta (RM67.1 juta).

Still yang dianggap pakar dalam lukisan ekspresionisme, meninggal dunia pada tahun 1980. - AFP

Kosmo! Online - Dunia:

'via Blog this'