Pages

Thursday, January 24, 2013

Rumah terkecil dilelong

Seorang wanita berjalan kaki di hadapan sebuah rumah terkecil di Brussels yang akan dilelong 6 Februari ini. - REUTERS
BRUSSELS, Belgium 23 Jan. - Sebuah rumah terkecil di Brussels akan dilelong pada 6 Februari ini dengan harga permulaan 146,200 euro (RM596,658).
Rumah lima tingkat berusia berabad-abad itu yang juga bekas kedai perabot mempunyai lebar 2.75 meter manakala tingkat bawahnya pula hanya selebar 1.75 meter.
"Rumah kecil ini terdapat banyak keistimewaannya dan ramai pelancong yang mahu melihatnya," kata Claude Rotsart de Hertaing, seorang pesara yang bertanggungjawab membawa bakal pembeli melihat rumah terbabit.
Rumah itu terletak berhampiran Dataran Grand Place di tengah Brussels dengan tulisan 'La plus petite maison de Bruxelles' (Rumah terkecil di Brussels) tertera di atas pintu masuk kediaman terbabit.


Artikel Penuh: http://www.utusan.com.my/utusan/Luar_Negara/20130124/lu_07/Rumah-terkecil-dilelong#ixzz2IroEGQm4
© Utusan Melayu (M) Bhd 

Tangan bionik pertama Britain

Foto
TANGAN bionik dibeli Taylor membolehkannya melakukan
 kerja harian seperti menseterika pakaian.
London: Apabila Chris Taylor kehilangan tangan akibat kemalangan jet ski empat tahun lalu, dia membayangkan kerjayanya sebagai jurutera bakal berakhir.
Namun, kini dia mampu memanjat tangga, memegang tali, malah menyiapkan pemasangan wayar yang kompleks selepas dia diberikan tangan bionik generasi baru.

Foto
TAYLOR menunjukkan bahagian dalam tangan bionik 
yang membolehkan dia melakukan pelbagai 
aktiviti dengan lebih berkesan.
Taylor juga boleh berbangga kerana dia menjadi manusia pertama di Britain memiliki tangan palsu unik digelar Tangan Michaelangelo yang dilengkapi jari elektronik. Dengan tangan baru itu, Taylor mampu menggerakkan semua lima jarinya menggunakan otot di tangan kanannya.
Alat berharga £47,000 (RM226,800) itu mempunyai elektrod yang mengesan pergerakan pada otot dan mencetuskan isyarat yang dihantar ke tangan.

Kini, Taylor boleh memegang objek pelbagai saiz dengan kukuh, selain melakukan tugasan mudah domestik yang selama ini dipandang remeh sesetengah individu seperti memasang butang atau mengambil set kunci.

Foto

Dia kehilangan tangan kanannya selepas terjatuh dari jet ski dalam kemalangan ngeri di Torquay, Devon, pada 2009.

Tayloy sedang memegang seutas tali panjang yang menarik anak lelakinya ketika ombak besar melanda jet ski berkenaan.

Ketika Taylor tercampak ke air, tali itu terbelit dan mencengkam tangannya sehingga putus. Sejak itu, dia mencuba beberapa tangan palsu disediakan hospital sebelum menemui Tangan Michaelangelo yang dibangunkan di Amerika Syarikat dan Jerman.
Taylor dirujuk kepada klinik swasta, Dorset Orthopaedic, yang kemudian menguruskan pemerolehan tangan berkenaan.

Ia dikenali sebagai Tangan Michaelangelo kerana mengambil nama pelukis terkenal Itali yang digelar sebagai “Tangan Tuhan.” Bapa kepada empat anak berasal dari Ivybridge itu berkata, dia menemui Tangan Michaelangelo selepas melayari Internet bagi mencari alternatif kepada tangan palsu disediakan hospital. - Daily Mail

Bayu dingin Artik badai AS

Orang awam memakai pakaian tebal untuk menahan suhu dingin ketika tiba di Gereja Kebangsaan Washington bagi  satu upacara keagamaan yang dihadiri Presiden Amerika Barack Obama dan Naib Presiden Joe Biden, semalam. - Foto REUTERSOrang awam memakai pakaian tebal untuk menahan suhu dingin ketika tiba di Gereja Kebangsaan Washington bagi satu upacara keagamaan yang dihadiri Presiden Amerika Barack Obama dan Naib Presiden Joe Biden, semalam. - Foto REUTERS Tiga maut, suhu turun hingga –46 darjah Celsius

New York: Angin kencang dari Kutub Utara membadai kawasan Midwest dan timur laut Amerika Syarikat kelmarin, menyebabkan sekurang-kurangnya tiga kematian akibat cuaca sejuk manakala beberapa lokasi berdepan suhu sehingga –46 darjah Celsius.
“Kita menyaksikan suhu yang mengancam nyawa di Minnesota dan utara Wisconsin. Ia hampir dengan sumber udara dingin dari Artik dan Kanada” kata pakar ramalan cuaca di Perkhidmatan Cuaca Kebangsaan, Mike Sowko.


Fenomena dikenali ‘Arctic blast’ itu menyebabkan angin kencang bertiup merentasi Great Lakes sejak beberapa hari lalu sehingga kelmarin juga menyebabkan salji turun setebal 46 sentimeter di timur laut Ohio, barat laut Pennsylvania dan utara New York.

“Kebanyakan bahagian di tenggara Great Lake diselaputi salji,” kata Sowko.

Punca kemalangan

Keadaan dingin dipersalahkan sebagai punca kemalangan membabitkan 76 kenderaan di Lebuh Raya 275 Ohio berhampiran Cincinnati Isnin lalu, mengorbankan budak perempuan berusia 12 tahun dan mencederakan berpuluh lagi, kata pihak berkuasa.
Di beberapa tempat lain, dua kematian dilaporkan akibat terdedah kepada cuaca sejuk, menurut laporan media.

Di barat laut Minnesota, pejabat penguasa Mahnomen berkata seorang lelaki ditemui dalam bangunan penyimpanan Sabtu lalu, meninggal dunia akibat hiportemia, menurut laporan bedah siasat awal, lapor akhbar Bemidji Pioneer.

Kematian ketujuh

Lelaki dari Des Plaines, Illinois, meninggal dunia akibat hiportemia minggu lalu, kematian ketujuh dikaitkan dengan cuaca sejuk musim ini, lapor Chicago Tribune kelmarin, memetik kenyataan pejabat pemeriksa kesihatan Daerah Cook.

Sekolah, yang dijangka menyambung kelas kelmarin selepas cuti sehari sebelumnya bagi mengingati Dr Martin Luther King, dibatalkan di beberapa negeri termasuk Massachusetts dan Ohio.

Amaran mengenai angin sejuk dikeluarkan di seluruh Midwest dan timur laut negara itu kelmarin, dengan suhu panas pada musim sejuk lalu menjadikan Januari semakin dingin, kata Sowko. - REUTERS

INFO: Arctic blast
* Fenomena Artick blast menyebabkan angin kencang dan salji turun dengan lebat.

Kereta tanpa kawalan bantu pemandu tidur

Fierce Lion 3
Fierce Lion 3
Beijing: Tentera China sedang membangunkan kenderaan tanpa pemandu, lapor media rasmi tentera, semalam sambil menambah ia boleh digunakan oleh orang awam bagi mengurangkan keletihan memandu dan membolehkan pemandu tidur dengan aman.

Kemudahan canggih
Fierce Lion 3 dilengkapi dengan komputer canggih yang boleh mengesan trafik berdekatan, dilengkapi bersama-sama radar, kamera video dan satelit pengemudian, membolehkan ia memotong dan membuatkan pergerakan lain dengan selamat, menurut laporan.


Kereta itu yang kelihatan seperti kenderaan utiliti sukan biasa dengan tambahan kamera menamatkan uji pandu sejauh 114 kilometer dalam masa 85 minit dan mencecah kelajuan 105 kilometer sejam, menurut akhbar rasmi Tentera Pembebasan Rakyat, PLA Daily.

Latihan dianggap sebagai berada di lebuh raya dan kenderaan memotong kenderaan yang bergerak perlahan 33 kali, tambahnya, berkata pada keadaan itu ia tidak memotong kerana berbahaya.

“Penyelidik tidak membuat apa-apa tetapi menetapkan koordinasi destinasi kenderaan,” lapor akhbar.

Senjata penting
Buat masa ini, tentera menggunakan kenderaan kawalan jauh yang terkenal di Pakistan, yang dipercayai pegawai Amerika Syarikat serangan udara pesawat kawalan jauh adalah senjata penting dalam memerangi pejuang Islam.

Beberapa pengeluar kereta Barat menyelidik mengenai kereta tanpa pemandu.

PLA Daily berkata mengenai kereta itu: “Kenderaan itu boleh mengurangkan keletihan pemandu dengan berkesan apabila digunakan untuk tujuan awam. Apabila pemandu letih, ia boleh memasuki tahap tanpa pemandu bagi membolehkan mereka tidur dengan aman. - AFP

Satelit 'mati' akan dikitar semula

ILUSTRASI oleh DARPA menunjukkan sebuah satelit digunakan bagi mengesan
 komponen-komponen berharga pada satelit komunikasi yang tidak lagi berfungsi
di orbit Bumi.

WASHINGTON - Agensi Projek Penyelidikan Pertahanan Amerika Syarikat (DARPA) membelanjakan hampir AS$180,000.00 (RM540,00.00) untuk menguji teknologi bagi mengitar semula komponen satelit di orbit Bumi.
Menurut DARPA, apabila jangka hayat sesebuah satelit tamat, beberapa bahagian tertentu seperti antena dan panel solar masih lagi berfungsi seperti biasa.
Namun, sehingga kini, tiada usaha untuk menyelamatkan atau menggunakan kembali komponen-komponen tersebut
Menurut pengurus programnya, David Barnhart, penggunaan semula komponen-komponen itu mampu menjimatkan kos pembuatan satelit dalam jangka masa panjang.
"Kami sedang mencuba untuk menambah pelaburan bagi menguji teknologi itu di samping mencari pendekatan baharu yang mampu menjimatkan kos," katanya.
Teknologi tersebut katanya, melibatkan sebuah robot mekanik dan sebuah satelit mini dihantar ke orbit untuk mengesan komponen-komponen satelit yang masih boleh digunakan.
Robot mekanik itu akan menggabungkan komponen kitar semula itu dengan satelit mini bagi membina satu sistem komunikasi baharu. - Agensi


Artikel Penuh: http://www.kosmo.com.my/kosmo/content.asp?y=2013&dt=0124&pub=Kosmo&sec=Dunia&pg=du_04.htm#ixzz2IqhFACz5 
Hakcipta terpelihara 

Kereta hibrid bergerak guna udara

KERETA hibrid keluaran PSA Peugeot Citroen yang bergerak
menggunakan tenaga udara mampat.- Agensi

PARIS - Gergasi pengeluar kereta Perancis, PSA Peugeot Citroen menyatakan rancangan untuk menjual kereta hibrid berkuasa udara mampat menjelang 2016.
Menurutnya, kereta hibrid itu mampu menjimatkan petrol sebanyak 45 peratus manakala penjimatan 85 peratus dapat dicapai bagi pemanduan dalam bandar.
Penjimatan tersebut, kata PSA Peugeot Citroen, dapat dicapai ekoran kereta itu bergerak menggunakan tenaga udara mampat untuk hampir keseluruhan pemanduan bandar melibatkan kelajuan kurang 70 kilometer sejam.
Kebanyakan kereta hibrid masa kini dijana oleh petrol dan tenaga elektrik.
Teknologi terbaharu itu juga tidak memerlukan kereta tersebut dicaj semula seperti kereta elektrik kerana udara mampat itu disedut dari persekitaran.
Kereta hibrid terbaharu itu juga lebih murah untuk diselenggara kerana tidak memerlukan pertukaran sel elektrik seperti kereta hibrid masa kini. - Agensi


Artikel Penuh: http://www.kosmo.com.my/kosmo/content.asp?y=2013&dt=0124&pub=Kosmo&sec=Dunia&pg=du_03.htm#ixzz2IqgyCRph 
Hakcipta terpelihara