Jamaliah yang berada di tempat duduk belakang maut di lokasi kejadian.
Jamaliah yang berada di tempat duduk belakang maut di lokasi kejadian.
Keadaan sebahagian sisi kereta yang remuk.
Keadaan sebahagian sisi kereta yang remuk.
KUALA MUDA – “Selalunya tok (nenek) akan menolak sekiranya mahu dibawa makan di kedai atau restoran. Tapi pagi tadi dia mahu sahaja apabila diajak untuk bersarapan di luar,” kata Siti Sarah Ahmad Yusuf, 23.

Siti Sarah yang turut mengalami kecederaan ringan di bahagian kepala tidak menyangka kesudian neneknya, Jamaliah Wahab, 79, untuk dibawa makan roti canai di kedai membawa padah apabila warga emas itu maut dalam kemalangan.

Menurutnya, ketika itu jalan licin kerana hujan lebat dan dia bersama adik, ibu serta mangsa sedang dalam perjalanan pulang dari arah Taman Jubli Perak menuju ke simpang Jalan Lencongan Barat kira-kira jam 9.40 pagi.

Katanya, bagi mengelakkan kesesakan jalan raya, mereka mahu menggunakan Jalan Lencongan Barat untuk pulang ke rumah di Taman Lembah Permai, Sungai Lalang.

Difahamkan apabila sampai di simpang untuk membelok ke kanan bagi memasuki laluan ke arah utara, kenderaan yang dinaiki empat beranak itu bertembung dengan sebuah kenderaan lain yang datang dari arah Bandar Laguna Merbok ke Sungai Pasir.

Menurut Siti Sarah, ibu dan adiknya yang memandu kenderaan itu mengalami kecederaan dan dihantar ke Hospital Sultan Abdul Halim (HSAH) untuk rawatan lanjut.

Manakala, Jamaliah yang berada di tempat duduk belakang, maut di lokasi kejadian.

Siti Sarah berkata, neneknya tidak menghidap sebarang penyakit cuma sesekali pernah merungut sakit lutut.

"Saya tidak sangka bahawa hasrat untuk membawa nenek menghabiskan masa di luar berakhir dengan tragedi," katanya.

Sementara itu, Ketua Polis Daerah Kuala Muda, Asisten Komisioner Hashim Ali berkata, kes disiasat di bawah Seksyen 41 (1) Akta Pengakutan Jalan 1987.

Mayat mangsa dihantar ke Unit Forensik HSAH untuk dibedah siasat.