Pages

Saturday, July 25, 2015

China bina teleskop terbesar dunia


Agensi - TELESKOP radio terbesar di dunia yang sedang dalam pembinaan di China.


BEIJING – China mula memasang sebuah teleskop radio terbesar di dunia yang akan mempunyai piring menyamai saiz 30 padang bola apabila siap kelak, lapor media pemerintah.
Teleskop Radio Apertur Sfera (FAST) berdiameter 500 meter itu dibina di sebuah lembah berbentuk mangkuk di antara bukit-bukau di wilayah Guizhou, barat daya China.
Sejumlah juruteknik mula memasang 4,450 panel pada pemantul teleskop itu kelmarin, lapor agensi berita rasmi Xihua.
FAST akan menjadi teleskop apertur tunggal terbesar di dunia, kata Xinhua sekali gus mengatasi teleskop Balai Cerap Arecibo yang memiliki diameter 305 meter di Puerto Rico, Amerika Syarikat.
Selama bertahun-tahun, saintis China bergantung kepada data terpakai yang dikumpulkan oleh orang lain untuk kajian mereka. FAST, menurut Xinhua akan memberi peningkatan amat besar kepada keupayaan China mengkaji angkasa lepas.
“Memiliki sebuah teleskop yang lebih sensitif membolehkan kami menerima isyarat radio yang lebih lemah dan jauh,” kata Ketua Pengarah Persatuan Astronomi China, Wu Xiangping.
Beijing sedang memesatkan program penjelajahan angkasa lepasnya yang dilihat sebagai simbol kemajuan negara.
Ia merancang menempatkan sebuah stesen angkasa lepas di orbit Bumi menjelang 2020 dan seterusnya menghantar manusia ke Bulan. – AFP


Artikel Penuh: http://www.kosmo.com.my/kosmo/content.asp?y=2015&dt=0725&pub=Kosmo&sec=Dunia&pg=du_05.htm#ixzz3grCkQCmr 
Hakcipta terpelihara