Pages

Saturday, October 1, 2016

Tak tahu bayi dilahir tanpa mata


1 OKTOBER 2016

Tak tahu bayi dilahir tanpa mata


Tak tahu bayi dilahir tanpa mata Xiao Ming dilahirkan tanpa mata
GUANGDONG - CHINA. Pasangan suami isteri pada mulanya tidak menyangka bayi lelaki mereka yang tidak membuka mata walaupun selepas seminggu dilahirkan sebenarnya tidak mempunyai mata.

Ibu muda, Liu Peihua dari Guangzhou City, wilayah Zengcheng, Selatan Guangdong berkata, dia terkejut kerana tidak mengalami sebarang isu kesihatan semasa proses kehamilan.

Kecacatan yang dialami bayi yang dinamakan sebagai Xiao Ming tidak disedari oleh doktor dan hanya akan diketahui selepas dilahirkan.m‎

Peihua berkata, bayinya menangis kuat dan menggerakkan anggota badannya ketika dilahirkan namun doktor dan keluarganya mendapati bayi itu menutup matanya.

Hasil pemeriksaan teliti yang dibuat doktor, bayi itu sebenarnya tidak mempunyai mata.

Pakar berkata, bayi berkenaan menghidap anophthalmia iaitu keadaan kesihatan di mana ketiadaan satu atau kedua-dua mata yang disebabkan oleh hilangnya tisu okular

Menurut doktor, anaphthalmia sukar dikesan melalui imbasan walaupun dilakukan secara berkala semasa proses perkembangan kanak-kanak di dalam rahim.

Sementara itu, Xiao Ming akan turut menjalani pemeriksaan lain bagi memastikan tiada kecatatan lain yang dialaminya.

Tapak kaki terbesar dinosaur ditemui


1 OKTOBER 2016

Tapak kaki terbesar dinosaur ditemui

Kesan tapak kaki yang ditemui.
GOBI DESERT - MONGOLIA. Kesan tapak kaki dinosaur terbesar yang pernah direkodkan ditemui di Gobi Desert yang memberi petunjuk baru tentang hidupan gergasi yang pernah hidup di bumi berjuta-juta tahun yang lalu.

Ekspedisi bersama penyelidik Mongolia dan Jepun menjumpai tapak kaki gergasi dengan ukuran 106 sentimeter (42 inci) panjang dan 77 sentimeter lebar.

Ia merupakan salah satu daripada penemuan kesan tapak kaki di pandang pasir Mongolia.

Bulan lalu, satu fosil ditemui di lapisan geologi yang terbentuk antara 70 juta dan 90 juta tahun yang lalu, kata penyelidik dipetik AFP.

Ia acuan  pasir semulajadi yang telah ditinggalkan dari kesan tapak kaki di kawasan berlumpur.

Kesan tapak kaki itu dipercayai adalah dari spesis dinasour Titanasaur, iaitu haiwan berleher panjang dan boleh membesar lebih 30 meter panjang dan 20 meter tinggi.

"Ini adalah penemuan yang sangat jarang berlaku kerana ia adalah satu jejak fosil terpelihara yang lebih dari satu meter panjang dengan kesan cengakaman kuku," kata kenyataan yang dikeluarkan oleh Okayama University of Science.

Universiti Jepun bekerjasama dengan Akademi Sains Mongolia dalam kajian ini.

Petani tanam labu seberat 869kg


LABU gergasi ini berukuran 1.2m tinggi dengan ukur lilit 5.4m dan dipercayai yang terbesar di Britain. - AGENSI

LONDON – Seorang petani di sini berjaya menghasilkan tanaman buah labu seberat 869 kilogram (kg) yang dipercayai terbesar di Britain.

Buah labu setinggi 1.2 meter (m) dengan ukur lilitnya 5.4m itu ditanam oleh pasangan kembar, Stuart dan Ian Paton, 55, di kawasan rumah mereka.

Menurut Stuart, setiap hari mereka akan menyiram air sebanyak 378 liter bagi memastikan buah labu itu membesar secara sempurna selain memperuntukkan masa selama tiga jam untuk memeriksa tanaman tersebut.

“Kami tidak pernah bosan menjaganya. Sangat menakjubkan apabila melihat membesar dengan baik,” kata Stuart.

Tambahnya, mereka yakin berpeluang untuk memenangi pertandingan tanaman terbesar tahunan yang akan diadakan tidak lama lagi. – AgensiArtikel Penuh: http://www.kosmo.com.my/kosmo/content.asp?y=2016&dt=1001&pub=Kosmo&sec=Dunia&pg=du_03.htm#ixzz4Lp2C6Lmg
Hakcipta terpelihara