Pages

Sunday, March 23, 2014

RM2.3j musnah sekelip mata


Kuasa komputer berteknologi tinggi, patung ujian pelanggaran yang dipasang sensor bernilai hampir AS$700,000 (RM2.3 juta) dan 600 ujian setahun - itu yang perlu dilakukan untuk memastikan kenderaan keluaran Ford mampu menepati tahap keselamatan global.

Syarikat pembuat kereta itu baru-baru ini membuka pintunya kepada media di Pusat Pembangunan Dearborn, Michigan, untuk membolehkan dunia luar melihat apa sebenarnya terjadi di sebalik pembinaan kenderaan Ford baru sehingga mampu dibawa ke jalan raya.

Syarikat berkenaan yang baru-baru ini menamatkan ujian pelanggaran ke-20,000 sejak 1954 di Dearborn membuat demonstrasi ujian terhadap model 2014 Explorer.

Sekelip mata, kenderaan itu menuruni litar disediakan sebelum merempuh penghadang pada kelajuan 50 kilometer sejam (km/j). Setiap detik dirakam kamera khas dan patung ujian yang mahal.
Foto
TRAK digunakan dalam demonstrasi ujian pelanggaran Ford di Pusat Pembangunan Dearborn.

Foto
PATUNG diguna merangkumi saiz kanak-kanak hingga dewasa.
Foto
SETIAP patung dipasang sehingga 100 sensor berbeza bagi menghantar 300 saluran data yang merekodkan impak akibat rempuhan.
Foto
SEORANG kakitangan Ford memberi penerangan mengenai patung ujian pelanggaran.
Pengarah Global Ford, Steve Kenner berkata, syarikat itu sentiasa mengemas kini rejimen latihannya supaya tidak ketinggalan memenuhi tahap piawaian terkini berikutan sering berubah seiring keperluan masyarakat dunia.
Katanya, satu contoh ujian terbaru diperkenal membabitkan kemalangan kenderaan yang merempuh pokok atau tiang telefon.

“Kami perlu sentiasa memastikan produk kami dapat memenuhi syarat global bagi setiap pasaran yang bakal dimasuki,” katanya.

Syarikat itu mempunyai lebih 500 jurutera keselamatan di seluruh dunia yang melaksanakan lebih 31,000 ujian di 1,800 lokasi.

Detroit Free Press melaporkan Ford mempunyai lebih 100 patung ujian - dikenali sebagai ujian antropomorfik berskala penuh - daripada patung bersaiz kanak-kanak sekecil 18 bulan untuk ujian tempat duduk kanak-kanak hinggalah bagi ujian membabitkan lelaki dewasa bersaiz besar.

Setiap patung berharga AS$50,000 (RM163,578) hingga $700,000 (RM2.3 juta) dengan setiap satunya turut dimuatkan sehingga 100 sensor berbeza bagi menghantar 300 saluran data yang merekodkan impak akibat rempuhan.

Kenderaan digunakan untuk ujian itu juga dicat untuk lebih menyerlahkan elemen penting, manakala alat pengesan, akselerometer dan kamera berkelajuan tinggi turut dimuatkan untuk merakam sehingga 30 sudut pandangan berbeza rempuhan dan mengukur kekuatan impak.

Selain itu, wajah patung ujian dicat untuk menunjukkan bahagian muka yang terkena beg udara akibat rempuhan.

Namun, sebelum ujian rempuhan dilakukan, sekumpulan jurutera menghabiskan beberapa minggu melakukan ribuan simulasi komputer terlebih dulu.

Penyelia makmal Dearborn Jerome Ng berkata, data mengenai rempuhan yang dimuat turun dalam tempoh setengah jam selepas ‘kemalangan’ berlaku kemudian melalui proses analisis selama dua minggu.

Detroit Free Press melaporkan, Ford mempertingkatkan kuasa pengkomputeran sehingga 50 peratus sejak 10 tahunlalu, malah ini menggandakannya setiap dua tahun untuk memastikan kenderaan dihasilkan selamat diguna.

Artikel ini disiarkan pada : 2014/03/23

Korea Utara tembak 30 roket jarak dekat

Korea Utara tembak 30 roket jarak dekat
Peluru berpandu SA-3 dipamerkan pada perarakan tentera bagi memperingati ulang tahun ke-100 kelahiran pemimpin Korea Utara Kim Il-Sung pada 15 April 2012. 
SEOUL: Korea Utara melepaskan tembakan 30 roket jarak dekat ke laut di bahagian timur semenanjung Korea awal semalam, menurut agensi berita Yonhap Korea Selatan, memetik Ketua Staf Bersama di Korea Selatan.

Roket lama itu dipercayai jenis dibangunkan Soviet dan dimiliki Korea Utara sejak 1960an. Ia menjangkau jarak 60 kilometer sebelum jatuh ke dalam laut, kata Yonhap.

Enam hari yang lalu, Korea Utara menembak 25 roket jarak dekat ke dalam laut di bahagian pesisir pantai timur negara itu.

Korea Selatan percaya pelancaran roket jarak dekat itu dilakukan Korea Utara bulan ini adalah “protes senjata” terhadap latihan ketenteraan Amerika Syarikat-Korea Selatan yang sedang dijalankan.

Korea Utara mengutuk latihan ketenteraan bersama itu sebagai persediaan untuk berperang sementara Seoul dan Washington berkata latihan tahunan adalah hanya untuk tujuan pertahanan.

Awal tahun lalu, Korea Utara mengadakan ujian nuklear ketiga selepas berjaya melancarkan roket jarak jauh pada 2012 yang disifatkan pengkritik disasarkan untuk membuktikan teknologi peluru berpandu merentas benua.

Kedua-dua jenis roket itu dilarang di bawah sekatan Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu. - REUTERS

Manusia boleh hidu 1 trilion bau


Keharuman bunga merupakan satu daripada bau yang boleh dihidu dan dinikmati oleh manusia. - AGENSI
WASHINGTON 22 Mac - Satu kajian saintis Amerika Syarikat (AS) mendapati hidung manusia boleh menghidu sekurang-kurangnya satu trilion bau yang berbeza, sekali gus melebihi jumlah yang dianggarkan sebelum ini.
Selama berpuluh-puluh tahun, saintis percaya hidung manusia hanya boleh menghidu kira-kira 10,000 jenis bau, menyebabkan keupayaan itu lebih rendah berbanding fungsi mata dan pendengaran,
Pengarah Makmal Neurogenetik Universiti Rockefeller, Leslie Vosshall berkata, keputusan kajian yang dijalankan baru-baru ini mendapati kemampuan manusia menghidu bau lebih hebat berbanding jangkaan sebelum ini.
Jelasnya, pada 1020-an saintis menganggarkan hidung manusia boleh mengesan bau dengan bantuan kira-kira 400 saraf deria olfaktori.
Tetapi, katanya, kemampuan hidung dianggap lebih rendah berbanding mata manusia yang hanya mempunyai tiga saraf deria untuk membezakan berjuta-juta warna, dan telinga pula boleh membezakan 340,000 bunyi.
"Kajian terbaharu itu menunjukkan deria bau manusia lebih hebat berbanding mata dan telinga. Hidung merupakan organ penting bagi masyarakat pada zaman purba.
"Manusia zaman dahulu bergantung pada deria bau untuk membezakan sesuatu benda atau makanan, tetapi penciptaan peti sejuk dan tahap kebersihan diri yang semakin meningkat pada zaman moden mengehadkan keupayaan fungsi hidung," katanya. - AFP


Artikel Penuh: http://www.utusan.com.my/utusan/Luar_Negara/20140323/lu_04/Manusia-boleh-hidu-1-trilion-bau#ixzz2wj7qSu42
© Utusan Melayu (M) Bhd