Pages

Friday, February 20, 2015

Air Terjun Niagara beku akibat cuaca sejuk

FENOMENA luar biasa apabila Air Terjun Niagara bertukar menjadi beku. - AGENSI


NEW YORK, Amerika Syarikat – Cuaca yang melampau menyebabkan Air Terjun Niagara menjadi beku selepas suhu jatuh pada paras 8 Celsius kelmarin.
Pengurus Komunikasi dan Perhubungan Awam kawasan air terjun tersebut, Michelle Blackley berkata, fenomena yang menakjubkan itu telah menarik banyak kunjungan orang ramai yang ingin menyaksikan sendiri keadaan air terjun tersebut yang sedang membeku.
“Berikutan air terjun itu yang cukup popular dan sering mendapat perhatian, ia telah menarik minat ramai pengunjung untuk menyaksikan sendiri keindahan air terjun tersebut ketika membeku,” katanya.
Cuaca sejuk itu dikatakan akan berterusan dan berkemungkinan besar seluruh bahagian timur termasuk sebahagian Florida akan dilanda suhu melampau yang jatuh bawah tahap beku.
Pejabat-pejabat kerajaan di Washington DC ditutup baru-baru ini ekoran ancaman salji tebal dan ais yang mengakibatkan perjalanan menggunakan kenderaan bertambah sukar, manakala Coleman, Kentucky dikatakan dilanda salji paling teruk. – Agensi


Artikel Penuh: http://www.kosmo.com.my/kosmo/content.asp?y=2015&dt=0220&pub=Kosmo&sec=Dunia&pg=du_03.htm#ixzz3SFaxBniN 
Hakcipta terpelihara 

Jam tangan RM16 dijual RM94,000


Jam tangan RM16 dijual RM94,000
ARIZONA - AMERIKA SYARIKAT. Tuah ayam nampak di kaki, tuah manusia siapa yang tahu. Itulah yang dapat digambarkan apabila seorang lelaki yang membeli jam tangan berharga cuma RM16 dan kemudian menjualnya semula dengan harga RM94,000.Zach Norris pada mulanya ingin membeli beg golf di sebuah kedai barangan terpakai, tetapi kemudian mendapati seutas jam tangan vintaj Jaeger-LeCoultre 1959 dijual pada harga RM16.Zach berkata, dia kemudiannya menjual jam tersebut dengan harga RM94,000 di sebuah laman web pengumpul jam tangan Hodinkee.com."Hanya 900 utas jam tangan ini di buat," katanya dipetik Metro.co.uk.Tambah Zach, duit hasil jualan tersebut akan digunakan untuk menampung perbelanjaan perkahwinannya.

Harga teddy bear setaraf kereta mewah?


Harga teddy bear setaraf kereta mewah?
MEMILIKI patung beruang atau teddy bear merupakan impian bagi yang menyukai boneka berbulu tebal ini.

Tetapi siapa sangka harga satu patung beruang yang dikeluarkan oleh salah sebuah syarikat pembuat patung ini mampu menyamai harga sebuah kereta mewah?

Dibuat dari syarikat Steiff di Jerman, patung beruang yang berharga mencecah sehingga RM 298,124.24 itu merupakan jenis patung beruang pertama yang dikeluarkan oleh syarikat tersebut.

Syarikat Steiff yang didakwa sebagai kilang pengeluar patung beruang pertama itu mengeluarkan patung tersebut bersempena dengan ulang tahunnya yang ke-125.

Menurut sumber dari portal luar negara, patung beruang tersebut diperbuat daripada benang emas, manakala mulut patung itu diperbuat daripada emas tulen.

Manakala matanya pula dihias dengan permata.

Menurut syarikat tersebut, patung tersebut dikeluarkan dalam kuantiti yang sedikit berikutan harganya yang terlalu mahal dan tidak ramai mampu membelinya.

Lukisan paling mahal di dunia


Lukisan paling mahal di dunia
SEBUAH lukisan abad ke 19 telah dijual pada harga RM813 juta dalam satu lelongan baru-baru ini dan dipercayai lukisan paling mahal di dunia.

Lukisan yang diberi nama Nafee Faa ipoipo (bilakah anda akan berkahwin?) adalah sebuah lukisan tahun 1892 yang memaparkan dua orang wanita Tahiti.

Lukisan ini dilukis Paul Gauguin dan beliau menghabiskan masa menyiapkan lukisan di sebuah pulau pada abad ke 19.

Bekas pemilik lukisan tersebut, Rudolf Staechelin mengesahkan penjualan tersebut.

Apabila ditanya mengapa baru menjual lukisan itu, dia menjawab "ia adalah kerana kami mendapat tawaran yang lumayan," katanya dipetik Metro.co.uk.

Bagaimanapun, Rudolf enggan mendedahkan identiti pembeli tersebut tetapi dipercayai di jual kepada seorang jutawan minyak dari Qatar.

Sebelum ini, sebuah lukisan pernah dijual pada harga RM702 juta.